Hello!

Ännu en ny vecka. Måste först säga att solsidan filmen vi såg i fredags var så bra, väldigt rolig och absolut sevärd! Jobbade både lördag & söndag på MQ i valbo var mycket folk hela tiden så var väldigt roligt att jobba.

I lördagskväll var vi på Matildas här i Gävle och åt julmiddag med MQ gänget i valbo & Gävle. Måste säga att det nog är den godaste mat jag ätit, åt oxfilé med potatisgratäng & rotfrukter, köttet och allt bara smälte i munnen. De gör allt själva från start och personalen var väldigt trevlig. Så ska ni lyxa till det och är i Gävle är det ett stort restaurang tips!

Idag har jag pluggat lite på förmiddagen sedan hämtade jag upp Xerxes & Lukas så vi åt en lunch på stan. Blev oxfilé pasta, lyxigt värre en måndag! Sedan blev det lite lugnt innan vi åkte till gympan för att vara med på två uppvisningar som de små barngrupperna har både idag och imorgon. Är väldigt bra träning att utan att känna på redskapen innan bara köra sina tävlingsvarv direkt.

Nu har jag duschat & ätit kvällsfika framför sista avsnittet av outlander. Imorgon blir det plugg och ytterligare två uppvisningar!

Har även lite annat nytt pågång som jag tänkte dela med mig av i slutet av veckan!

Puss

Mysig kväll med fina & härliga kollegor!

Såhär fint var det när jag kom hem idag, massor av snö!

Här ser ni även en ny röd blus från jobbet! Älskar den här modellen som även finns även i ljus rosa. Om ni är medlem på MQ eller blir får ni 20% på ett helt köp tom 17/12 hett tips!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Godkväll på er!

Skönt med fredag, min fredag har varit som en söndag. Har bara tagit det lugnt, sett serier och myst på hela dagen med Sara. Vi åkte till Sundsvall i onsdags eftermiddag för att vara med på en julfest med alla vi spenderade vår praktik med. Så igår var vi på julmiddag & fest! Det var super trevligt med god mat och rolig underhållning, väldigt bra arrangerat. Framförallt var det så roligt att få träffa alla igen!

Ikväll blir det lite matlagning med Albin sedan ska vi gå och se solsidan på bio! Var längesen jag var på bio och har hört mycket bra om filmen så det ska bli mysigt. Imorgon går tåget mot Gävle 08.34 och sedan väntar jobb på MQ följt av julmiddag med hela MQ gänget både från valbo & Gävle!

Hoppas ni får en härlig helg!

Puss

Albin har fixat mer julfint än vad jag & Sara gjort tillsammans, super mysigt

Det här bubblet är ett stort tips, sött men fräscht och kostar inte mer än 50kr!

Här är en av mina nya klänningar från H&M som ni ser en del av på bild, hade dock den nya klänningen från Nelly med slits som jag visade i ett tidigare inlägg på kvällen!

Det här var i princip den enda bilden från kvällen tyvärr! Hade jätte trevligt med pinglan!

Likes

Comments

Tänk att det redan är första advent & bara 4 veckor till jul!

Helgen har spenderats i Åkersjön med hela familjen. Vi har målat och inrett lite i lilla stugan, ätit massa god mat, såg så mycket bättre och har tagit mysiga promenader. Var mycket snö så fick en riktig fjällkänsla, nästa sväng blir det roligt med lite skoter åkning också!

Kom tillbaka till Sundsvall vid 13.30 då mötte jag upp Albin för att kika lite på skyltsöndagen i stenstan. Mysigt med julskyltning, musik och mycket folk som varje år. Fick med oss en jätte ful/söt tomte(?) och lite knäck hem. Hann med att äta lite subway och ta en kaffe i väntan på mina tåg tillbaka till Gävle som var försenade. Sitter nu tillslut på tåget och rullar mot mitt andra hem. Ikväll ska vi flytta redskap från Gavlehov arenan där det varit tävlingen i helgen till vår vanliga hall och sedan hinna med lite egen träning förhoppningsvis.

Väntar ivrigt på beställningarna från Nelly hoppas dom väntar i brevlådan när jag kommer hem. & Hoppas ni har en super mysig första advent/söndag!

Utsikten från stugan

Likes

Comments

Hej på er!

Sitter just nu och väntar på tåget som ska gå 14.05 mot Sundsvall. Ikväll blir det gymnastikträning, umgås med Albin och imorgon bär det av mot Åkersjön för mys med hela familjen. Har kommit snö både i Sundsvall & fjällen så känns super mysigt! Eventuellt blir det middag med tjejerna på lördag också på APA, saknar dom så. En fullproppad helg med massa mys helt enkelt!

Var så skönt att få tentan gjord igår, skriver så sällan salstentor så blir ofta nervös men det kändes ganska bra. Var omfattande frågor men ändå frågor vi pluggat på. Så ett av 3 moment är avklarade för kursen, ska förbereda ett seminarium/presentation till på tisdag sen har vi en rapport kvar att skriva!

Fick hem klänningen igår från Nelly som jag visade i ett tidigare inlägg, dock var den lite konstig i passformen kanske för att den är helt öppen i ryggen satt den inte riktigt kvar när jag rörde mina axlar hehe. Men blev så glad när jag var in på Nelly för att se vad jag kunde byta till för då dök en klänning upp som jag tidigare beställt men som jag fick mail om att den inte kunde skickas för att den tagit slut! Så provade klicka hem den igen nu istället! Om ni beställer från Nelly och är student kom ihåg att vi har 10% på allt!

Igår fick jag även träffa Elin över en mysig middag på Java. Hon flyttade till Kalmar efter hon tog examen så var länge sen vi sågs!

Hoppas ni får en härlig torsdag!

Puss
Denna finns även i grönt.

Frukosten idag, älskar avokado på macka med citronpeppar! & såhär har våra pluggdagar sett ut denna vecka tur jag har denna pingla som pluggkompis! 

Likes

Comments

Hej på er!

Jag har fått flera frågor om min utbildning och tänkte därför göra ett inlägg om hur jag upplever programmet och lite hur det funkar i praktiken! Har tagit med lite vanliga frågor jag ofta får.

Jag började läsa programmet hösten 2015 och tar examen nu våren 2018. Det kanske viktigaste att veta om man söker/vill läsa i Gävle är att utbildningen är på distans. Vilket betyder att de allra flesta föreläsningar, uppgifter, tentor m.m. hanteras via nätet via en plattform som heter "Blackboard". De flesta föreläsningarna går att se på plats i skolan, vilket jag föredrar för att kunna ställa frågor m.m, men de ges även så att du kan titta live på nätet och ställa frågor och de spelas oftast in vilket gör att du kan titta på föreläsningar när du vill. Vi har även obligatoriska träffar på Högskolan, vanligtvis mellan 1-2 per kurs vilket kan variera lite generellt säger dom 10-15 träffar per termin (halvår).

Vanligaste examination? Ja i de allra flesta fall har vi hemtentamen d.v.s. att vi får allt ifrån några timmar, till en dag men allra vanligast en vecka (mån-fre eller mån-sön) på oss att svara på vissa frågor utifrån litteraturen. Fördelen är att den går att tentan går att skriva vart som helst! Under utbildningen har vi hittills bara haft 2 salstentamen. Utöver det har vi rapporter, reflektionsuppgifter, seminarium, dataövningar, presentationer m.m, vilket varierar från kurs till kurs.

Uppgifter? När man läser utbildningen får man god kunskap om akademiskt skrivande, nästan allt vi gör baseras på ett akademiskt språk, källkritik, struktur i texterna och att referera. Det kan vara lite klurigt i början men jag hade aldrig skrivit en akademisk text innan jag började utbildningen och det tog inte lång tid innan skrivandet kom per automatik. Sedan blir man bättre och bättre på detta genom utbildningen! Med akademiskt menas ett visst språk (vi skriver väldigt sällan i jag tycker form, man eller liknande) vi hänvisar till litteraturen eller andra forskare när vi svarar på frågor eller argumenterar t.e.x. istället för att skriva "jag tycker den här analysmetoden är bra för att..." så skriver man "I enighet med forskaren... (referens) kan metoden anses fördelaktig utifrån ..". Det är mycket skriva så var beredd på detta, men det är också väldigt roligt!

Vad är kriminologi? Vad gör man? Ja den vanligaste kommentaren jag får när jag säger att jag läser kriminologi är "jaha är det nya GW". Nja inte riktigt men det kan vara lite klurigt att förklara. Kriminologi betyder "läran om brott", som kriminolog kan man brett förklarat arbeta som utredare, analytiker eller handläggare. Utredare kan man vara t.ex. inom polisen att utreda brott, genomföra förundersökningar m.m. och nej detta behöver man inte vara polis för!

Praktik, Ett plus är att man sista året har 9veckors praktik (15hp) som får utföras på en kriminologiskt relevant arbetsplats, denna fick man dock ansvara för att söka själv d.v.s. skolan hjälpte inte till så mycket förens i slutet strax innan praktikstart med att anordna en praktikplats. Fick man ingen praktikplats fick man istället skriva en större uppsats. (tips skaffa en praktikplats!) Under praktiken var det inga uppgifter från skolan utan enbart fokus på praktiskt lärande, jag och Sara i min klass fick den fantastiska möjligheten att vara hos polisen i Sundsvall och ta del av otroligt många delar av polismyndigheten. Allt ifrån utredningsarbeten till yttre tjänst, till självförsvar, rättegångar, arrest, sök efter försvunna personer m.m.! Bland det roligaste jag gjort!

En växande marknad, Som analytiker finns en stor växande marknad där vi kriminologer har kunskapen om att utvärdera och studera brottsligheten d.v.s. var den befinner sig (vilka platser), vilka som begår brott och vilka faktorer som kan minska eller öka brottsligheten på både en högre, lägre och till viss del internationell nivå. Detta kan hjälpa b.la. poliser, kriminalvården eller andra myndigheter att t.ex. fördela sina resurser på rätt sätt. Som exempel kan vi kartlägga var och när brottsligheten inom ett visst område är som högst, något som vanliga poliser inte har full kunskap om eller tid till att göra för att sedan rikta resurser mot den platsen utifrån en vetenskaplig grund.

Vi kriminologer har fokus på varför människor begår brott, hur brott kan förebyggas och hur brottsligheten förändras över tid!

Vad kan man jobba med? Lite som jag varit inne på kan vi jobba som utredare, analytiker eller utredare. Vi kan jobba inom polisen som civila, kriminalvården, skatteverket, tullverket, brottsförebyggande rådet, kommuners brottsförebyggande råd men också privata stora företag som analytiker. Vi kan även forska om brottslighet, vem vet kanske har du nya banbrytande förklaringen till varför vissa människor begår brott? Eller en metod som förebygger brott! Ditt intresse kommer med stor sannolikhet styra vad du blir intresserad av och vart du sedan kommer jobba, utbildningen är väldigt bred!

Är det svårt att komma in på utbildningen? Jag bifogar antagningsstatistiken från tidigare år nedan, det är svårt att svara på om det är svårt att komma in. Det beror på antalet sökande och dina meriter såklart! Inför hösten var det ca 2029 sökande varav 549 sökte i första hand. När jag sökte var det 1800 sökande varav 780 i första hand. Det är svårt att säga, men det skadar aldrig att söka! Intagningen sker på både vårterminen och höstterminen.

Fördelar med programmet, vi läser otroligt varierade kurser allt ifrån kurser om kriminologiska teorier, forskningsmetoder, polisvetenskap, forensiskpsykologi, barnsvittnesmål, missbruk och psykosocial ohälsa, brottsprevention, terrorism och brott mot mänskliga rättigheter, juridik m.m. Oavsett vad jag gör sedan i livet har det gett mig otroligt mycket kunskap om samhället, brottsligheten och framförallt att vara källkritisk till den information vi ständigt stöter på idag!

Vi har otroligt bra föreläsare allt ifrån kriminolog professorn Jerzy Sarnecki, Lars Dolmén, gästföreläsare b.l.a. terrorforskaren Hans Brun m.fl. De har verkligen satsats på detta och det märks Samt att allt känns användbart och relevant för det vi läser.

Utbildning på distans? Att utbildningen är på distans kräver mycket egen disciplin och planering men ger också chansen att själv styra sin vardag! Jag jobbar extra både på MQ och Häktet i Gävle samt genomgår en SM satsning i truppgymnastik där vi tränar ca 5 dagar i veckan och har ändå tid över till ett socialt liv. Det gäller att hitta sin studieteknik! Ibland kräver kursen 40h studier per vecka, ibland kräver det mindre det varierar hela tiden!

Det är en otroligt givande och spännande utbildning, låter den intressant så tveka inte att söka! Jag vet att liknande utbildningar finns inom kriminologi på andra ställen i Sverige, dock är Gävles utbildning unik i att vara mer riktad mot arbetslivet och lite mindre mot forskning vilket många andra är. Du bör vara beredd på att kunna ta dig till Gävle för obligatoriska träffar och ha lätt att kommunicera med andra över nätet då vi har grupparbeten ibland, vi ses i klassen några träffar per termin men ska du läsa i Gävle är mitt största tips att gå på föreläsningarna, träffa klassen och föreläsarna. Samt ett allmänt tips oavsett vart du läser på högskola, var med på nollningen! Där har jag träffat alla fantastiskt fina vänner jag har här idag.

Hoppas de långa inlägget gav lite klarhet! Funderar ni över något mer så är det bara att skriva en kommentar så svarar jag så gott jag kan. Alternativt kan ni gå in på www.hig.se (Högskolan i Gävles hemsida) och söka på kriminologiprogrammet för mer information! Hoppas att jag får stöta på nya kriminologer till våren i Gävle!

Puss & kram

BIEX är gymnasiebetyg med komplettering, BI gymnasiebetyg utan komplettering, HP högskoleprov, BF folkhögskolepoäng.

Det här var jag och Sara, sista dagen hos polisen i Sundsvall.

Vi igen med en av våra fantastiska handledare.

Likes

Comments

Ja ingen kan nog missa den här dagen minst 20 mail och sms från olika hemsidor och butiker med massa rea erbjudanden. Underlättade inte sådär jätte mycket för min redan bristande plugg motivation.. haha. Fyndade tillslut ett par byxor och en nyårsklänning (om den passar) från Nelly!

Idag har jag kämpat mig igenom två föreläsningar jag missade och skrivit klart instuderingsfrågorna till tentan nu på onsdag. Nu är det bara att renskriva frågorna med egna ord och plugga plugga plugga. Tog en paus kring 3 tiden och mötte upp Matilda på stan, kikade i lite butiker och avslutade med en spontan middag på pinchos! Super mysigt. Nu har jag precis kommit hem, ska plugga lite till sen bara njuta i soffan framför några avsnitt av Grey’s anatomy. Jag hade ju lyckats missa dom 3(!) säsongerna som kom efter säsong 11 som jag trodde var slutet. Inte heller så bra för pluggmotivationen haha men det ska nog gå bra!

Imorgon väntar jobb på MQ, lite plugg och sedan får vi se vad kvällen bjuder på.

Puss!

Dessa beställdes, får vi se om de passar!

Likes

Comments

Ett sent inlägg får kvällen bjuda på!

Jag började dagen med att försova mig, händer otroligt sällan kommer inte ihåg när jag försov mig sist. Har drömt mycket mardrömmar de senaste nätterna och sovit lite dåligt så slog av larmet utan att jag märkte det och blev istället väckt av Sara strax före 10. Tur var väll det!

Vi har suttit i biblioteket hela dagen försökt beta av och gå igenom instuderingsfrågor till salstentan nästa onsdag. Tar sjukt lång tid då det är så omfattande svar för varje fråga, blir att skriva svar på alla först och korta ner alla svaren sen. Gick ifrån skolan runt 18, hämtade upp Xerxes och Helena och åkte sedan till gympan för årliga städdagen.. jippi. Var väldigt många föräldrar där så allt gick som tur var fort och hallen blev mycket fräschare!

Har fått i mig lite havregrynsgröt och tvättat av ansiktet så nu blir det sova. Imorgon väntar jobb och självskydd på häktet följt av efterlängtad gymnastikträning 17-20!

Puss

Dagens & gårdagens lunch, kyckling,bacon, couscous, mozzarella, tomat, kiwi och lite goda kryddor!

Likes

Comments

En tillbakablick när jag gick igenom bilder från i somras, fastnade vid bilderna från en fantastisk butik på Gotland. Hit vill jag tillbaka, kunde gå där i flera timmar fascinerad av butiken och inspirerad till max!

Fotoväggen är min absoluta favorit!

Likes

Comments

Jag inser hur mycket jag älskar söndagar, hur den dagen bara känns gjord för att göra ingenting. Jag jobbar oftast lördagar och söndagar på MQ men den här helgen blev det bara ett kortare jobbpass igår följt av en ledig dag idag, såå skönt!

I fredags blev det en middag på Bastard Burgers med Albin & jag måste säga att det var fantastiskt goda hamburgare. Det kändes väldigt "amerikanskt" inspirerat. Det var ingen bords bokning utan vi fick sitta där det blev ledigt, vi beställde och betalade maten direkt i baren och all mat serverades i korgar, dricka i burkar och såsen i små plastskålar som man ofta får vid take away. Inte så märkvärdigt utan väldigt avslappnad och mysig stämning!

Igår blev det som sagt jobb och efter det gick vi en sväng på Valbo, shoppade lite kläder till Albin från jobbet, lite julpynt och lite lampor. Sedan blev det kinamat, så mycket bättre och bara en ren myskväll. Välbehövligt! Skjutsade han till tåget vid 12.30 idag och har sedan pluggat efter det. Nu ska jag äta lite morotssoppa (recept nedan), ta en powernap sedan väntar 3h träning med Eija d.v.s. fristående står på schemat! Kan knappt gå sedan träningen i torsdags men förhoppningsvis får jag träna bort träningsvärken haha.

Har fått några frågor om min utbildning så tänkte publicera ett inlägg om hur det är att läsa kriminologprogrammet i veckan!

Längtar såå mycket till jul har redan börjat spela julmusik och ska få upp lite julpynt i veckan. Kanske får till lite julbakning också mitt i tentaplugget hehe.

Puss!

​Här ser ni också hur glasögonen blev som jag beställde, jag är nöjd är något ovant att se sig själv i dom bara! 

Soppan till vänster är gudomlig enligt mig och perfekt mellanmål/lättare lunch eller middag. Det tar ca 20 min. Ni behöver för fyra portioner: 

* En vitlöksklyfta

* En gullök 

* 1 kg morötter 

* 5-6 potatisar 

* Hönsbuljong 

* 1l vatten 

* 1msk smör 

* 1 urkärnad chili. 

* Timjan, salt och peppar. 

* Grädde och creme fraische. 

Börja med att hacka lök, vitlök och skala morötter och potatis för att sedan hacka dom i mindre bitar. Fräs vitlök, lök och chili i kastrullen så de får lite färg. Tillsätt sedan morötter, potatis, vatten, buljong och krydda. Koka tills morötterna och potatisen mjuknat ca 10-15min. Låt svalna och mixa sedan allt tillsammans med grädde och servera sedan med lite creme fraische.  voila! 


Likes

Comments

Hallå!

Hemma igen och har landat efter en fantastisk vecka i Danmark, en tripp över till Lund och massa skolarbete.

Vi åkte till Danmark för träningsläger i Helsinge och ”Helsinge Hallerne”. För oss gymnaster är det typ gympa himlen, en ny hall med hela 6st trampoliner, flera tumbling golv, mjuk landningsgrop och annat skoj. Alla förutsättningar för att testa massa nya volter man suktat efter. Och det gjorde verkligen hela laget, vi köttade på hela dagarna och alla hade klarat Flera nya varv innan vi åkte därifrån, ett lyckat och framförallt otroligt roligt läger! Vi tränade ca 3 pass om dagen, sov och åt i samma hall så vi levde i gympabubbla några dagar. 


Efter två dagars läger tog vi minibussarna över till Sverige och kollade på nordiska mästerskapen i truppgymnastik i Lund. För er som inte är insatt är NM det näst högsta man kan tävla i truppgymnastik, det är bara lagen som kommer topp 1 och 2 på SM som får tävla från varje nordiskt land. Över NM är EM och landslaget. Så det bjöds på riktigt grym gympa hela dagen och guld till Sveriges mixlag, GK motus salto!

På kvällen sov vi på hotell, käkade ute och var sedan på både olearys, shotluckan och Herkules. Shotluckan var väldigt rolig med fantastiskt goda shots bla äppelpaj, hallonpaj som smakade allt annat än alkohol. Vi dansade och hade roligt hela kvällen sedan blev det frukost och minibuss hem ca 9h på söndagen.

Den här veckan har jag jobbat på MQ och häktet tisdag och onsdag, pluggat till tenta om två veckor och andra inlämningar innan det. Har även tränat är ”återhämtningsvecka” vilket jag trodde var vila och lite stretch, men. Oj vilken träningsvärk jag har, galet vad mycket styrka och skivstång vi kört haha. Starka kommer vi nog bli iaf👏🏻 Har även haft Lukas och Xerxes som inneboende några dagar innan Lukas åkte tillbaka till Sollefteå, alltid lika trevligt att umgås med grabbarna!

Idag blir det ännu mera plugg haha, har även hjälpt till på gympan några timmar med startlistor bl.a. till tävlingar som arrangeras här i höst och ikväll kommer Albin hit och hälsar på så blir en middag ute ikväll siktar på bastard burgers som nyss öppnat, blir nog mysigt!

Hoppas ni får en härlig fredag!

Likes

Comments