Tack vare Kristi himmelsfärd var det söndagstider och fence patrol började kl.6 istället för 4.45. Jag, Julie, Helene och Clara var "dumma" nog att skriva upp oss och vi hade en helt okej runda med Enrico som inte var allt för iskall. Vid frukosten åt vi alla mackor med jordnötssmör, även Julie som inte borde äta kolhydrater. Vi stressade till vår stuga och packade det sista samt hämtade våra väskor och lämnade tillbaka våra stug-nycklar. Clara var väldigt nedstämd och självklart kändes det jobbigt att lämna henne ensam men hon ändrade sina biljetter så att hon åker hem två veckor innan oss, två veckor mindre än hon först planerat. Så hon lämnar också Harnas ganska snart.

Vi fick ett kort tal av Bonnita om att vi har gjort skillnad igenom att komma till Harnas och hjälpa djuren. Efter talet var det dags att krama och säga hejdå till alla.. Jag klarade av att krama många utan att känslorna svallade över men mot slutet stod Clara, Cannon och co-ordinatorerna. När jag kom fram till Clara och såg hennes drypande ögon så brast det! Vi kramades dubbla gånger och vi grät tillsammans. Att krama Bonnita var stärkande, hon sa till mig att inte ha mitt hjärta "on my cap sleeve" och att om Dirk ville ha mig så skulle han få kämpa för att få mig. Jag kramade Bertie snabbt och sen var han tvungen att springa iväg för att undkomma Helenes hämndpussar. Vi alla kramades några gånger till och innan vi åkte gav jag Bertie ett äpple att ge till Ghost. När vi satte oss i bilen och åkte iväg var bilen tyst av sorg och tomhet över att lämna Harnas.

I Gobabis stannade vi och köpte grejer till Clara och Amelie. Jag köpte även ett 4-pack redbull till Bonnita som tack för allt. Vi köpte även glass som jag har längtat massor efter!

Vid 12 var vi framme vid flygplatsen. Jag och Australiensiskan Gabby skulle flyga direkt medan Helene och Julie skulle sova på Cameleon en natt innan de flög från Namibia. Mitt flyg lyfte inte förrän 15.19 och Gabbys vid 17 så vi åt lunch tillsammans och jag lyckades skaffa Wifi så att jag kunde kontakta Dirk en sista gång innan jag lämnade Namibia. Det var hjärtskärande att lämna Dirk och mitt anda hemland Namibia. Efter den här upplevelsen känner jag mig verkligen som ett barn av Afrika.

Beautiful Julie

The last croc picture

Julie, Tyla and Helene trying to be happy about leaving Harnas.

Time to do some shopping!

Tyngden i hjärtat.. 💔

​Planet mellan Sydafrika och London var lika tomt som på ditvägen. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Efter en orolig natt vaknade jag och tänkte "shit! vi åker imorgon!! " Julie kände sig inte helt kry men hon följde med till frukosten och morgonmötet. Vi fick veta att jag, Julie och en annan Julie skulle vara med Bonnita på life line patrol. När jag och Julie hade satt life line patrol på vår önskelista visste vi inte riktigt vad vi gav oss in på. Life line patrol innebär att man åker runt det 8000 hektar stora life linet och kollar efter hål som vårtsvin, piggsvin och ardvarkar har grävt. Om det finns hål så gräver man igen dem. Julie som inte kände sig så bra gick hem till stugan vilket innebar att vi bara var 3 pers. Vi 3 hade en trevlig och personlig morgon och vi delade många åsikter om Harnas m.m. Tertsius hade även satt oss på farmwork den dagen så vi var tvungna att vara tillbaka på farmen vid 10. På 2h och 20 min grävde vi 3 igen 117 hål och slog därmed det tidigare rekordet på antal hål. Life line love ❤

Bonnita körde som en galning och vi skrattade och pratade om seriösa saker där emellan. Vid 10 tog vi en kort paus och sen började vi rengöra babianinhägnader. Den första inhägnaden var jobbigare än den andra. I den första var "tonåringarna" som älskar att leka och som inte är försiktiga när de söker igenom ens hår. En gång blev jag nedryckt till backen vilket innebär att babianen klättrar upp på dig, tar tag i ditt hår och drar med dig ner. Ju mindre motstånd man gör desto mindre ont gör det. En kort stund efter nedryckningen började en av dem utmana mig. Precis innan lunch kom Tertsius fram bakom the lapa med ett stort sår på höger axel. Han hade fått en rädd babian på sig som i rädslan hade bitit honom. Tertsius fick åka till Gobabis och sys och kom tillbaka sent på eftermiddagen.

Till lunch fick vi chockartat nog pizza och dagens fika var riktig "tårta"! Som eftermiddagsaktivitet hade vi afternoon feeding och lion interaction med Tyla. Vi saknade Tertsius som oftast brukade hålla tal på lion interaction eftersom det är den sista aktiviteten man gör innan man åker hem. Vi slutade tidigare än vanligt med aktiviteten, sprang till stugan och fixade iordning oss och var tillbaka vid 17.30 för att åka på lion rawr. Vi åkte med Monique och vi såg på solnedgången samtidigt som vi hörde deras rytande. När solen gått ner helt och det var stjärnklart åkte vi till vår lapa night.

Lapa night var kul och sorgligt på samma gång. Maten var god och till efterrätt fick vi kaffe/chokladmousse. Under hela kvällen kunde man känna vibbarna från förra lapa nighten då våldtäckten ägde rum och alla co-ordinatorer höll avstånd från oss volontärer. Tertsius tittade bara förbi en kort sväng eftersom han behövde vila. Efter lapanight gick jag, Helene, Julie, Clara och Anita till vår stuga Shabo en stund och pratade. Vi alla somnade i våra sängar vid 23.

Bonnita selfie

Tyla in the lionenclosure

Lion "interaction"

Clara ❤

Helene ❤

Amalie 😄

Harnas drinks

Cider "hunters dry", Drink "Abon", Beer "Windhoek", Cider "Savanna dry"

Likes

Comments

Det var en iskall morgon, lika kallt som att stå i snöstorm och vänta på bussen. På morgonmötet fick jag min önskan uppfylls och Horsebackriding advanced class stod på schemat..Vi började med att rida till the donkey-camp för att ännu en gång leta efter girafferna. Vi hittade dem inte utan red ut ut donkey-camp och galopperade en kort sträcka. Efter det letade vi efter zebror men dessa hittade vi inte heller. Vi red i totalt 3 h, det var varmt och en trevlig tur i sin helhet. Turen utfärdades av Tertsuis och hans dotter Anya och jag red på hästen Joe som sist.

På eftermiddagen fick alla som skulle lämna Harnas + några till åka på naturewalk med Bertie. Tredje gången gillt åkte vi in i the donkey-camp för att leta efter giraffer och efter en kort stund stannade Bertie bilen och vi fick äntligen se girafferna! Vi skymtade dem bara för ett kort ögonblick men de var där! När vi sett girafferna gick vi runt och Bertie visade olika typer av buskar och han förklarade vad de hette och vad de var bra för. Under en buske fanns det ett långt smalt blad som stack upp ur jorden. Bertie sa åt Kaja att gräva runt bladet och ta upp löken som var dess rot. Det tog ett tag men snart fick hon upp den och då tog Bertie den och bröt den i 2 bitar. Löken hade formen och texturen av en gullök men var röd och "blödde". Alla fick varsin bit och Bertie sa åt oss att slicka på den. Vi gjorde som han sa och den hade en väldigt besk smak. Då berättade Bertie att den var giftig och att den kunde döda om man åt av den. Jag tyckte i helhet att promenaden med Bertie var mycket lärorik. Efter promenaden åkte vi först förbi en död giraff och när vi åkte ut från donkey-camp svängde vi förbi Ghosts hage. Bertie gav mig äran att ta in Ghost i fållan där han fick vara nattetid. Jag är helt faschinerad av Ghost och det var ett fint avsked för mig.

Ghost again

Gabana was sneaking up on the horses whom ofc got spooked!

Helene making commercial?

Likes

Comments

På förmiddagen var jag, Helene och Julie på morgontur med Enrico och Bertie + många andra som skulle lämna Harnas. Vi hade roligt och jag hjälpte till med att mata lejon, karakaler, markatter, geparder och vildhundar. Jag fick möjligheten att rida på en struts och det var väldigt kul! Att mata de 22 geparderna var som vanligt det bästa då adrenalinet pumpade i hela kroppen. Jag försökte filma allt med min Gopro med råkade trycka fel så det blev flera hundra bilder istället.. Nedan ser ni några av dem.

Efter geparderna var det dags för vildhundarna, jag såg konstigt nog fram emot att kasta inälvor men Bertie ville busa med de utav oss som tyckte att det var vidrigt så jag och Mandy fick bära det vanliga köttet istället. Jag tyckte att det var kul att se australienskans ansiktsuttryck när hon skulle kasta inälvorna men jag tyckte synd om Helene för hon fick inälvor/bajs insmetat i sitt ansikte av Bertie. Så direkt när vi kom tillbaka från turen tog Helene en dusch.

På lunch "rasten" pratade jag och Julie med Tertsius om att få åka med Bertie på eftermiddagens slakt.. De slaktar ca 3 hästar eller åsnor varje dag och jag kände att jag behövde se proceduren för att veta hur jag skulle reagera. Tertsius svarade att "ja, om ni har tid efter er aktivitet.." Vår aktivitet var afternoon feeding och nature drive med Monique. Vi matade babianer, markatter, lejon, vildhundar, leoparder och fler babianer, Efter det åkte vi till "the donkey-camp" och in i deras hage på flera hektar. Vi körde runt och letade efter giraffer men vi hittade inga. Jag pratade med Monique om åsne-skjutandet och hon hörde av sig till Bertie. Bertie sa ok, kom men lät inte glad. Vi kom fram till avrättningsplatsen och Bertie visade tecken att vi inte fick kolla på. Jag hade under förmiddagen pratat med honom och undrat ifall jag fick se hur han jobbade med sin häst Ghost. Ghost var en vit häst som kom till Harnas för att ingen kunde hantera honom. Han skulle blivit lejonfoder men Bertie kunde inte avlossa skottet utan köpte honom från Harnas och har tränat honom i drygt en månad. Han frågade mig om jag ville jobba med Ghost och självklart svarade jag gärna. Tydligen var vi inte tillåtna att vara närvarande vid avrättning och styckning eftersom Bertie inte gillade att folk såg på när han dödade. De andra åkte och jag gick själv in till Ghost som stod nära avrättningsplatsen. Ghost gick i en hage bredvid leoparden Gabana, de verkade trivas bra ihop och när jag kom närmare strök sig Gabana ut med staketet och ville gosa. Det var som i en underbar saga för det var solnedgång och två vackra djur var framför mig. Jag tog in Ghost i en typ av fålla och Bertie kom och visade mig hur han jobbar med Ghost. Efter det jobbade jag själv med Ghost i ca 30 min och sen fick jag skjuts av Bertie tillbaka till farmen.

mmmh tarmar!

Här kommer galningen som alltid hoppar upp på plattformen, Bertie smäller till honom för att lära honom att det inte är ett acceptabelt beteende.

Inälvskastning till vildhundar

Vackra Ghost

Likes

Comments

Vid 6 vaknade jag pga en skum dröm och somnade därefter om och vid 6.45 var det dags att gå upp. Till frukost åt jag alltid två mackor men jordnötssmör+smör, en skål med flingor och en frukt. Under dagen jobbade jag mitt sista pass på foodprepp! Jag jobbade med Anita och vi fungerade bra ihop. Innan lunch var det dags för kyrkan och det var nästan lika kul som förra gången. Det enda som var annorlunda var att vi hade en riktig präst på plats och han var lite väl religiös för min smak.. Bushpeople åkte alltid på ett släp efter en traktor för att ta sig till och från kyrkan som ni ser på bilden.

På kvällen pasta söndag och efter att vi ätit åkte vi som snart lämnar Harnas på "night drive". Jag, Julie och Helene + några till var de som snart skulle lämna Harnas så vi åkte ihop. Natt turen var med Enrico och Bertie. Bertie har varit på semester i 10 dagar och kom nu tillbaka så nyrakad​ att han såg ut som en pojke istället för en galen taliban! Natt turen med båda tourguiderna och var väldigt intressant. Vi hittade först en död, svart skalbagge som kallades "tucktuck ´" på grund av sitt läte. Plötsligt började Bertie att springa med en spade i handen. När han sprungit ca 10 m slängde han ner spaden rakt ner i sanden och började gräva. Han grävde 3 spadtag och sa något på afrikaan och skakade sen på huvudet. Han hoppade in i bilen och vi åkte en bit till. Några minuter senare hoppade han ur bilen och gjorde samma procedur igen och då hittade han en ljust beige skorpion. Vi fick höra info om den och sen släppte han den fri och vi fortsatte till piggsvinens territorium. Hos piggsvinen tog vi fram deras mat, hällde ut den på marken och satte oss i en ring runt den med mellanrum mellan oss. Det var en cool och lite skrämmande upplevelse. Piggsvinen gick in mellan och oss började äte med sina stora och smaskande munnar. Ibland blev de rädda och blåste upp taggarna så att de stod åt alla håll och stämningen blev spänd. Vi kom utan minsta skråma och var väldigt flummiga eftersom det var såå sent (21.39 ..). Vi somnade fort och sov gott under natten

Likes

Comments

Morgonen började senare än vanligt tack vare att "the exclusives" åkte på fence patrol så Monique väckte oss och hjälpte oss ut med hundarna strax innan frukosten. Efter frukosten hade jag och en tjej vid namn Karen hand om Elvis och Fafa. Karen var från Österrike och vi hade en trevlig förmiddag och pratade om allt möjligt. Det var en ganska kall dag och trotts att vi satt i solen behöll jag min tjocktröja på. Jag börjar gilla Elvis och Fafa, leker med dem och tillåter dem att använda mig som klätterträd.

Under eftermiddagen fick jag aktiviteten "Audry interaction" vilket kändes idiotiskt eftersom det endast är en aktivitet Tertsius sätter in när han inte vet vart han ska göra av alla volontärer. Audry är en blind markatt som gillar sällskap och några av oss volontärer brukar gå in till henne och läsa för henne. Audry blev blind pga. att hennes förra ägare höll henne instängd i en mörk låda för en lång period så hennes ögon anpassade sig till mörkret. När han till sist tog ut henne i var soljuset för starkt och hon blev blind. Jag satte mig hos henne, startade lite svensk musik och sjöng lugnt. Efter att jag suttit med henne i en dryg timma gick jag och matade mina föl och sedan hjälpte jag Julie och hennes lag "Owls" med att fixa eld och laga kvällens bbq. Eftersom jag tränat veckan innan gick bbqn bättre än sist och alla var nöjda med maten!


En vacker bild på mig och Julie

Likes

Comments

På morgonen var jag, Helene, Clara och Julie + några andra på fence patrol med Tertsius. Vi hade kul trotts att vi frös, nätterna var svinkalla! Och jag filmade halva turen med min gopro. Under turen gick vi även ned i vildhund-hålet som var till för att övervaka vildhundvalpar ifall det blev några.

Under dagen jobbade jag med Selena på foodprepp, vi var trötta och inte jättesmarta så vi fick gå flera gånger för att klara av en sak. Jag började längta hem och önskade att timmarna skulle gå fortare. Inför Newbie-night skrev vi en ny croc-sång med melodin från Uptown-girl. Det gick inget vidare när vi framförde den men vi sjöng oss igenom det och efter newbie-night sov jag, Julie, Helene och Clara med hundarna. Det var lite stökigt i början men under natten var det helt okej.

Ovan ser ni bilder inifrån gepardinhägnaden.

Nedan ser ni insidan på vår stuga.

Likes

Comments

​Under morgonen var det som vanligt avskedsdags och Rachel och Australiensiskan Amanda åkte ifrån oss. Jag fällde ett par tårar eftersom de är två underbara kvinnor och jag kommer troligtvis aldrig att träffa dem igen. Förmiddagspasset bestod för min del av farmwork. Vi började med att rengöra 2 babianinhägnader. Efter det åkte vi till markatterna och Tertsius gick ensam in i deras inhägnad och började stänga in apa efter apa i mindre burar. Till sist hittade vi den skadade individen vi letade efter. Den hade ett stort sår i buken och inälvor syntes. Vi satte den ensam i en bur och lämnade den på farmen. Vi åt lunch och sen var det möte igen. På mötet fick jag veta att jag skulle fortsätta med farmwork och att vi skulle försöka hjälpa markatten samt gasa bort en bisvärm. Mötet avslutades med något extremt tragiskt. Under morgonen hade en av volontärerna varit borta och vi fick nu svaret på varför. Tertsius började läsa ett brev som hon skrivit men kunde inte och bröt ihop. Bonnita tog över och i brevet beskrev tjejen att hon hade varit väldigt full under lapa nigth (som de flesta redan visste, alla trodde att hon hade varit borta pga. bakfylla). Och sen fortsatte brevet med att hon under kvällen hade blivit utnyttjad och våldtagen efter lapa night. Alla var i chock och ingen visste hur de skulle agera. Vi fick veta att polisen gripit den skyldiga och att tjejen var på sjukhuset i Gobabis. Eftermiddagen blev utdragen och sorgsen. Markatten blev körd till veterinär i Gobabis men de kunde inte göra något åt saken så den blev avlivad. Dagen var i sin helhet den mest tragiska under min vistelse på Harnas. 

Likes

Comments

Denna morgonen började med ett skratt när vi hittade Bacon i en av duscharna. Han stod där och såg lika morgontrött ut som oss!

Även denna dag fick jag jobba på foodprepp och jag var helt okej med det tills jag fick veta att Tertsius och "vana" ryttare skulle ut på en ridttur. Jag som brukar rida minst 5 dagar i veckan saknar et något ofantligt och lände mig ledsen över att jag inte fick vara med. Jag försökte trotts det samla mig och hade en ok förmiddag på foodprepp med Selena. Vi matade geparderna som vanligt ❤ Tog hand om och matade alla croc-djur som vanligt. Precis innan lunch kom Tertsius och skröt om att de hade sett de 3 girafferna på ridturen och jag kunde inte dölja min avundsjuka längre. Därför gick jag därifrån och träffade Julie, Helene och Rachel istället. Rachel är en av de som lämnar denna veckan och hon ville att vi skulle ta kort på henne medan hon gjorde yoga-posen sköldpaddan med sköldpaddor på sig. Nedan ser ni resultatet.

På eftermiddagen jobbade jag själv på foodprepp för Selena städade babianinhägnader. Kvällens Lapa night var lugn, jag och Clara hade tänkt att vi inte skulle dricka men Bonnita övertygade oss så vi drack några öl. Jag gick och la mig vid 22 och längtade tillbaka till förra Lapa kvällen!

Likes

Comments

Dagen började trögt med uppstigning 05.45, första tidiga morgonen på 4 dagar.. Under dagen jobbade jag på foodprepp med Helene och Anita. Vi jobbade på bra och var klara en timma i förtid båda passen. Under kvällen fick Helene ett mail om ett jobberbjudande och hon lånade min dator för att kunna skicka ett ordentligt mail med CV. Hon sa ett det var hennes drömjobb så jag höll mina tummar på att hon får jobbet.

Under natten drömde Julie att hon hade slog på Dirk för att han kysste en annan tjej och hon var arg på honom för att han inte behandlade mig rätt! 😂😊 Helene, Julie och Clara håller koll på mig och vi har blivit nära vänner trots att det har gått så kort tid


Nedan har ni bilder från volontärbyn.

​Bäbis babianerna Elvis och Fafa var med oss på lunch då Marietta var borta.

Likes

Comments