Hej! Dessa övningar som jag tänkte visa i detta inlägget är väldigt bra av värma upp med till exempel hoppträningar eller dressyr träningar, men funkar även att göra på vanliga ridpass.jag vet inte riktigt vad dom heter då jag fått dom av min dressyr tränare, men den första övningen är bra för att få lite variation och att dom får "tänka" lite. Den går till så att man gör tre/fyra volter på raken lite efter varandra, sedan när man ska göra den fjärde/femte gör man en volt tillbaka istället. Den är som sagt bra för heta hästar och jag lovar er ni kommer märka skillnad på hästen just då under det ridåasset, när jag testade den för första gången blev ville lite loj och bara sprang, men i början får dom vara det sedan kan man börja göra lite halv halter då och då för att få dom och lugna ner sig lite grann. Sedan har ville varit lite att han har skitit i denna övningen de första gångerna alltså att jag inte märker någon skillnad efter övningen, men det är bara att nöta, om du rider 1h så kanske det tar 30min att få han/hon att först, men det gör inget, nästa ridpass kommer det bli enklare.

Jätte bra övning så att säga, ger mycket i slut ändan. Kanske inte är så enkel att göra på tävling men då får man göra annat, kommer nog ut några tips om det lite senare här. Iallafall om ni testar denna övning får du gärna skriva hur det gick!

Nästa övning är en snar lik som den Åman, med volter och sånt där. Du ställer en kona c. 1m innanför spåret går 10m fram vänder dig innåt och går ytterligare 6m till in mot medelinjen, sedan gör du en volt runt första konan innåt och sedan går smet upp till andra konan och gör en volt utåt där sedan ska du snett ner till det tredje konan och göra en volt där. Denna övningen har jag faktist bara gjort en gång på en dressyrträning. På den träningen var ville ganska loj och ville ingentingsåjag vet inte riktigt on den är bra eller dålig, men jag ska testa den fler gånger. Jag tror att den gör så att man får bättre koll på ytter och Inter sidan på hästen och får den då lösgjord, för heta hästar är det väldigt bra då man böjer dom efter voluterna och då kan hästarna inte sätta fart lika enkelt. Vi får se om jag gör denna övningen mer, isåfall kommer jag tillbaka och berättar hur den var, för ville!

Första övningen gör jagare ridpass och oftast varje dressyr träning, på hoppträningar jag jag det inte då jag inte får plats och göra den då jag tränar på en lite yta med massa hinder på, dessutom. Andra övningen gör jag som sagt inte så ofta, men jag ska försöka göra den oftare!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej! Heta hästar är oftast väldigt känsliga och på hugget liksom, så små små problem/fel kan bli väldigt stora konflikter mellan dig och din häst! Vi kan ta ett exempel som jag gjorde fel en gång i förra året, när jag precis fått min första riktigt heta ponny (som jag jobbar med än idag). Det var en hopptränare på en stor paddock, jag hoppade ett litet hinder på en rak sträcka och sedan klappade jag honom på halsen och släppte lite på ena tygen samt ställde mig upp lite i sadeln, detta slutade med att Ville som han heter, skenade runt hela banan i flera varv, det gick bra med han med jag fick stora stora skavsår mella Lillfingret och ringfingret. Efter det var jag rätt så sur på han och hällde i han ganska hårt vilket var jätte fel utav mig!

Så, det var inte ALS ett problem från början men det blev en väldigt stor konflikt mellan mig och min ponny. Så små fel så som att du fastnar med manen mellan händerna, snurrar stiglädrerna, får hår i munnen eller att det kliar på magen eller nått liknande, stanna om du ska göra det, och om du har en riktigt het och taggad ponny så om du har möjlighet så om kan du kanske fråga om någon kan hålla i hästen, det skulle vart det bästa, även om det låter konstig är det faktist väldigt viktigt att veta, och göra. Om du släpper en hand blir det svårare att hålla i och hästen får mycket enklare att springa iväg.


Om det är något fel på tränsen/Martindagen eller något som du måste sträcka dig fram och fixa, antingen får du hoppa av och fixa till det eller, återigen, om du har möjlighet fråga någon som e där om dom kan hjälpa dig. För som sagt, det blir mycket enklare för hästen att sätta fart och det skapar stora konflikte mellan dig och hästen, och om det blir riktigt illa kan både du och hästen bli riktigt rädda och komma ihåg detta resten av era liv och kanske inte våga lika mycket som innan.

Så om du hittar små problem fråga någon annan eller hoppa av/stanna så att hästen inte får möjlighet att springa, och kom ihåg hästar har en hjärna och det tar tid för dom att lära sig, så det tar tid att få dom "lugna".

Likes

Comments

Hej! Det finns många saker att tänka på med heta hästar och i detta inlägget tänkte jag ta upp de fem viktigaste sakerna, kommer komma upp inlägg och småsaker att tänka på senare, men här kommer de viktigaste.

* ligga intill med skänkeln
Det många tar för givet är att
Man absolut inte ska trycka
med slänkeln. Men det är helt
Fel, iallafall inom hoppningen
Så är det ett utav de viktigaste
Sakerna!

* aldrig ta upp handen
Att man höjer handen när
Hästen blir stark är en ren
Vana att man gör, och man
Är oftast väldigt svag i magen
När man gör det, så träna
Magen och sedan ner med
Händerna så kommer det bli
Bra!

* Mjuka hjälper
En annan sak många gör är
Att rycka i munnen på hästarna
Så fort dom går lite fort.
Det hade funkat, om det inte
Var riktiga djur med, en
Egen hjärna. men det är dom
ju, så det funkar alltså inte,
Alla hjälper du gör med handen
ska vara mjuka, till en början!

* Ytter tygen och ytter skänkel
ytter sidan är jätte viktig, då heta
hästar Göran flyter ut med bogen
och springer iväg på det sättet,
så ytter sidan ska man ha koll på!

* böj halsen
Heta hästar är oftast väldigt stark i
under halsen, och genom att lättare få
ner farten när dom springer så ska
Du böja halsen, då blir dom svagare
Och du får mycket enklare stopp på
Hästen!Så, detta var de viktigaste sakerna att tänka på nära man rider en stark och het häst/ponny! Jag hoppas att ni förstår att jag får all min efrarenhet ifrån att rida min egen ponny och om inte detta funkar på era ponnys så är era ponnys inte lika min, men det förstår ni nog!

Likes

Comments

Hejsan! Idag så jobbade jag med bommar son sagt och det blev väldigt bra i slutet faktiskt,. Vi gjorde en övning som ser skit enkel ut men i själva verket är skit svår, jag tror att ni har sett den förut, då den är väldigt enkelt att ta fram men ger väldigt bra i slut ändan.

Övningen kallas volten och ser ut som på bilden nedan, druvskal vara sjutton meter i mellan (till D-ponny) och sex steg i mellan. Kan föredra att börja i skritt på en het ponny då heta ponnys kan tagga till lite extra vid bommar, så börja i skritt. När då gör den i skritt ska du tänka på att hästen inte ska ta pytte små steg, alltså länga stegen och när du har ett hyfsat långt steg så kan du byta varv, och se om hästen fortfarande är kvar i dem långa stegen eller så får du göra om, långa steg och långsam takt! I traven och galoppen gör du samma, och var inte rädd att börja gallopera, om inte din häst är helt lugn i traven, testa att gallopera då, kanske blir den lite lugnare, kanske blir den hetare, men testa!

Vad du hela tiden ska tänka på i denna övningen är att du ska ha låga och mjuka händer, och ta ut svängarna så att du hela tiden kommer rakt på bommarna, och även om det är svårt så får man inte bli arg på hästen, det är du som gör passet bra/dåligt om du blir arg på hästen kommer hästen bli stressad och inte lyssna alls, så även om det är svårt så får du inte bli arg!

Sedan kan du också höja upp två utan bommarna, alltså bara typ 30cm med ett par små sockerbitar. Och där måste du tänka på att hästen ska gå över dom och inte hoppa, det är väldigt svårt då hästen tycker det är väldigt jobbigt, men det är bara att nöta!

Här kommer en liten bild från idag, video kommer nästa gång får lära mig hur man gör först, och kanske inte ens får det filmat nästa gång, vi får se helt enkelt.
Imorgon kommer ett lite roligare inlägg, och då ska jag bara skritta ut, vilket också är viktigt!

Likes

Comments

Hej, jag har bestämt mig för att detta ska vara en blogg för att hjälpa och insperera! Hela bloggen ska handla om hur man hanterar heta hästar! Jag vet hur svårt det är och svaga ska ge ut lite tips och trix!

Idag ska jag rida och ska försöka komma på lite tips att skriva om ikväll, ska jobba lite med bommar och lite små, små hinder, så får vi se vad vi har och komma med ikväll! Vi hörs!

Likes

Comments