Hej mina läsare, jag ligger hemma på soffan i detta tråkiga gråa vädret och scrollar igenom min Facebook när plötsligt denna tjejen Linnea Bontin har skrivit en lång text som jag verkligen fastnar i, och jag kan inte med ord beskriva hur denna texten verkligen stämmer in på den värld vi lever i. En text om kvinnoförtryck och kvinnans rättvisa i samhället. En text om att vi alltid ska vara "beredda" på att bli behandlade annorlunda. Är de inte sjukt? Kommer de någonsin bli jämställt i denna världen vi lever. Inte för att vara den men de är inte lätt att vara kvinna på denna jorden.

Här är Linnea Bontins text.

Jag går längs med Sallerupsvägen. Förbi stängda affärer, tysta gathörn. Klockan närmar sig halv fyra och mina nycklar skaver mellan fingrarna. Jag håller dem så hårt att de lämnar kvar märken i flera timmar. Hör röster från andra sidan gatan, de ropar på mig. “Hörru tjejen! Hallå! Sexy! Kom då! Vi har en överraskning till dig”. Jag springer den sista biten, andas ut först när hissdörrarna slår igen. Lutar mig mot väggen, släpper min tillfälliga Wolverine-hand.

Tänker: vilken tur att inget hände.

Inget hände. Timmar tidigare slår jag bort händer från mina höfter. Sliter mig från famnar som fångar in mig. Tydligen dansar jag så jävla inbjudande. Jag ryter ifrån att jag inte vill, men de slutar inte förrän jag säger att "jag har en pojkvän och han står där borta". De respekterar en annan man mer än min egen vilja, mina egna ord, min egna kropp.

Inget hände. På skolgården leker mina elever tagen, börjar bråka efter en stund. Pojkarna tjafsar med varandra, slänger ur sig sårande ord. Det slår slint först när en pojke säger "var inte en sån jävla tjej, en liten fitta". Det värsta han kan kalla en manlig kamrat. Killarna börjar slåss, flickorna tittar i marken, kanske avgör de sitt värde just nu. Vi går in för att prata om problemet. Det är tredje gången denna veckan. De är 8 år.

Inget hände. På väg in i högstadieklassrummet besöks min rumpa av en hand. En till, en till, en till. Handflator smäller mot jeanstyget. Bh-band snärtas mot ryggen, fingrar drar i mitt hår. Läraren ser min desperata blick men orkar inte säga till. Jag vågar inte. Och varför skulle jag säga ifrån? Det är såhär killarna visar att de gillar mig. Det är såhär det går till på högstadiet. I livet. Min kropp är offentlig.

Inget hände. Jag går hem med honom, de gestikulerande händerna jag blivit förälskad i. De varma ögonen jag inte kan slita blicken från. Bland sängkläder och kuddar är han mjuk mot mig, han respekterar mig. Han säger "om du lämnar märken på min hals mördar jag dig". Skojar. Kan jag inte ta ett skämt eller? "Haha". Vet han inte att män innan honom format sina händer till ett halsband runt min strupe? Vet han inte att kvinnor dödas i detta nu, såhär? Jag skrattar till tyst under hans kroppsvikt, fast det inte är ett dugg kul.

Inget hände. En man utsätter flera kvinnor för sexuella trakasserier och skryter om det i media. Sedan vinner han presidentvalet i ett av världens största länder. Inget hände. I rättegången frågar de våldtäktsoffret om längden på hennes kjol. Om hon verkligen sa nej. Sa hon nej? Nej? Inget hände. Kvinnor med våld i hemmet berättar om vad de erfarit, blottar sina blåmärken. Unisona basröster avbryter dem. De säger “inte alla män” och avfärdar den verklighet alltför många kvinnor lever i. Det är viktigare för dem att påpeka undantagen än att erkänna vad som faktiskt händer. Än att lyssna.

Inget hände. På amerikanska gator skjuts flera kvinnor ihjäl för att ha avvisat en man, för att ha sagt nej. Inget hände. Flickor världen över gifts bort mot sin vilja, flickor världen över berövas deras skolgång, flickor världen över får aldrig växa upp.

Inget hände. Den 8onde mars gratuleras världens kvinnor på Internationella Kvinnodagen. De kanske inte förstår men de säger: grattis kvinnor till förtrycket. Grattis kvinnor till den lägre lönen, till de färre möjligheterna. Grattis kvinnor till den ständiga sexualiseringen, objektifieringen, minimeringen. De uppmärksammar inte, de förändrar inte, de kämpar inte - de gratulerar. Grattis kvinnor, den 8onde mars firar världen att vi fortfarande lyckas finnas till här. Ja alltså, vissa av oss.

Jag stiger ur hissen, andetagen fortfarande snabba, blicken ännu skräckslagen. Mina fingrar blåslagna från nyckelknippan. Grattis till kvinnan. Grattis till mig.

Inget hände.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Godkväll, idag var jag tillbaka på jobbet igen och har haft lite smått huvudvärk hela dagen men jag tog mig igenom dagen och åkte sedan direkt hem och gick en väldigt lång och mysig promenad med Izzy. Hittade en del blåbär påväg så jag gick hem hämtade en lite burk för att sedan gå ut och börja plocka! De var knappast lätta att hitta men jag lyckades fylla burken, även med några små smultron.

Blev dock rejält knott biten överallt... men de var väl värt de får man hoppas. De var trots allt mysigt att gå där med Izzy som hoppade runt i blåbärs riset.

Efteråt åkte jag hem till mamma och pappa för att lämna Izzy. Mina två kusiner var där med alla sina barn, gud vad dom växer snabbt och de var så roligt att få träffa dom (de händer ju inte allt för ofta om man säger så) men nu är jag hemma igen och mår faktiskt inte alls bra.. har haft en ganska dålig dag psykiskt och vet inte riktigt vad som kan göra den bättre... funderar bara på att gå och lägga mig så jag kan glömma denna dagen och vakna upp till nästa.

Vad har ni för planer till helgen?

Likes

Comments

Godkväll, det har inte varit lätt att få denna videon att funka som jag velat men nu äntligen är den klar och ligger uppe! Lämna en kommentar eller tryck på tummen upp om ni tyckte dom den. P&K

Likes

Comments

Vad gör man inte när man är lite små hungrig och bara ligger här inne medans alla andra är ute i solen och njuter.. 😔 ja inte lätt att vara sjuk men ibland är det tyvärr så, jag har gjort mig en varmmacka för att jag blev lite hungrig.

Vad brukar ni ha på era varma mackor? Vet att en del har ketchup för att de ska bli som en typ "pizza" men tycker de låter äckligt haha... själv har jag smör, skinka, ost, champinjoner och kryddar med oregano och grillkrydda så sjukt gott blir de, rekommenderar er verkligen att testa göra detta.

P&K

Likes

Comments

Godmorgon på er, sov väldigt länge idag och mår väl lite bättre idag men har sån huvudvärk dock, de bästa som finns när man känner sig lite tung i kroppen och huvudet är att gå en lugn promenad i skogen, bästa som finns verkligen! Speciellt när izzy är hemma hos oss, han älskar att spring fritt ute i skogen.

Imorgon blir de förmodligen jobb för min del då jag känner att de bara är att bita ihopa och jobba sen är de helg och jag får vila ut hela helgen så jag är redo för en hel vecka sen igen. Blir säkert toppen, ska bara slappa, duscha och lägga mig tidigt

Ska försöka få upp den videon jag gjorde igår hos frisören, vet inte om den blev superbra, mådde ju trots allt inte så superbra. Så de får ni bedöma när ni ser den, försökte prata lite i den för att vänja mig också.

Hoppas ni får en superbra dag ute i solen idag iallafall, bästa ni! P&K

Likes

Comments

Godkväll mina fina läsare, har haft de lite jobbig nu de senaste dagarna, fick feber igår kväll och var därför hemma från jobbet idag och blir även hemma imorgon.. blev bjuden på lite tröstfika vilket var otroligt snällt.

Annars har jag bara slappat och tagit de lugnt hela dagen då jag, vid 16:00 hade jag en bokad frisörtid som jag inte kunde missa! Så de var bara att käka Ipren och bege sig dit, har även försökt filma allt till er då det var de jag hade planerat sen innan, resten av kvällen blir de att bara vila och lägga sig tidigt då kroppen inte mår så bra.

Likes

Comments

1. Fullständigt namn?

- Anna Sofia Assarina Andersson/Svensson

2. Har du något smeknamn?
- Suffe, Assarina, Soffan

3. Hur lång är du?
- 163 cm

4. Största intressen?
- Mode, fotografering, musik, inredning och matlagning

5. Vilka ingår i din familj?
- Mamma Karin, Pappa Sven-Olle, Storebror Staffan Junior, vovven Isidor och min pojkvän Pontus såklart

Mamma Karin och pappa Sven-Olle

6. Vad finns alltid i din handväska?

- Jag skulle nog säga nycklar, plånbok, hörlurar, laddare, kamera, tamponger, Alvedon och solglasögon

7. Vad längtar du efter just nu?
- Att hela familjen ska åka till Bakken nästa helg med några vänner, tycker det är så mysigt att gå runt där och leva gott. Längtar även till Big Slap festivalen som är den 4-5 augusti, kommer åka dit med min bästavän och pojkvän så kommer bli så roligt.

8. Vilken parfym använder du?
- Ralph Lauren (pink) och två st från Hunkemöller

9..En egenskap du tycker att du saknar?

- Tålamod, Att våga mer och att vara possitiv till allt.

10. Bästa/värsta du vet?
- Bästa: äkta vänner, när det är städat, nybäddad säng, när man köpt nya kläder, godmat, bra musik, mysa med min hund, åka på äventyr med vänner och familj, samt åka på semester.

Värsta: Smaskljud och andra irriterande ljud (misofoni lol), folk som är långsamma på att svara, när planer ställs in eller saker och ting inte blir som jag tänkt mig, falska människor och otrevliga människor.

11. De bästa med dig enligt dig själv?
- Att jag bryr mig mycket om folk i min närhet och alltid finns där för dom, att jag är sprallig och energisk, full av ider och har stora drömmar.

12. Något du hatar med dig själv?
- Att jag har noll tålamod, att jag är så lättirriterad som tex för många ljud, att jag är ganska lat när de gäller vissa saker, att jag alltid har svårt att fatta beslut snabbt haha och att jag lätt blir stressad och orolig.


13. Tre saker du älskar att göra?

- Vara med nära och kära, när jag har något riktigt bra att blogga om, ha det nystädat hemma.

14.Har du lätt att bli kär?

- Nej det skulle jag nog inte säga. Men jag är kär just nu.

15. Vem är du på fest?
- Oftast den som vill lära känna människor och att dansa, men ibland även den som sitter lugn i soffan.

16. Är du en öppen och ärlig människa eller du är den som är mer tillbaka dragen?
- Jag skulle nog säga att jag är en öppen människa, men mest med dem människorna jag gillar och är bekväm med.

17. Nämn tre saker som gör dig riktigt glad!
- Min pojkvän, överraskningar och komplimanger!!

18. ..och arg?
- Min pojkvän haha, när jag inte får som jag vill, när folk inte visar uppskattning eller ger något tillbaka.19. Vad är viktigt hos en partner tycker du?

- Framförallt att han är ärlig, har humor, är lätt att umgås med, att han respekterar mig, kan vara sig själv och är omtänksam, snäll, trogen och diggar mig!

20. Hur lång tid tar det för dig att göra dig i ordning innan jobbet ?
- Jag är absolut igen morgon människa så jag snoozar tills jag har 30 minuter på mig att äta och få på mig kläder..

21. Beskriv dig själv med 3 ord.
- hmm, energisk, glad och sprallig

22. Favoritfärg?
- Framförallt svart, men annars vit, grå, marinblå, gul och röd.

23. Fest/myskväll?
- Beror på humör, men skulle nog helst välja myskväll, beroende på vem jag ska dra ut med!

24. Chips/godis?
- Godis!! eller nej chips, nej godis.

25. Singel/förhållande?
- Förhållande lätt

26. Smink/inte smink?
- Är oftast osminkad men jag älskar att både sminka mig och vara fixad.


27. Sms/ringa?

- Smsar helst för hatar att ringa..

28. Kjol/klänning?
- Gillar båda, men måste jag välja säger jag nog klänning.

29. Klackar/sneakers?
- Sneakers alla dar i veckan.

30. Väska/skor?
- SKOR!

31. Frukost/middag?
- Jag ätar oftast bara frukost på helgen, och då är de mysigt! Annars är jag helt klart en middags människa.

33. Kaffe/te?
- Kaffe <3

34. Vilka är dina bra egenskaper?
- Skulle nog säga påhittig, sprallig, omtänksam, givmild, förstående och social.

35. Vilka är dina dåliga egenskaper?
- Velig, kontrollbehov, dålig på att kompromissa, otålig, ej bra på att hantera stress och väldigt envis.Har ni några andra frågor om mig som ni kanske inte fick svar på nu så får ni gärna skriva era frågor i kommentarsfältet.

P&K

Likes

Comments

Godmorgon guys! Jobbar just nu och mår inte helt hundra men försöker hålla ut hela dagen. Igår köpte jag med mig detta grymt snygga mobilskalet hem. Älskar inte ni också dessa skalen med marmor? Jag tycker de är så snyggt! Speciellt detta gröna!
Vilken färg tycker ni är snyggt i marmor?

Andra planer för idag? Städa lägenheten helt klart, de behövs! Ska hinna gör 1-2 blogg inlägg till idag tänkte jag så håll utkik, ni är bäst glöm inte de!

P&K

Likes

Comments

Äntligen hemma efter en väldigt tuff dag både fysiskt och psykiskt! Har jobbat, har stressat, har hjälp mamma, har kört in till Ängelholm i hopp om att inte bli stoppad då jag var påväg in för att hämta mitt körkort hos Madde som jag glömde, om ni kommer ihåg.

Skulle även fixa mina naglar, så de var ju tur att jag kunde få de gjort samtidigt, visst blev dom bra? Jag som aldrig har guldiga annars tänkte att de kunde vara kul att testa. Efter jag fixat dom gick jag även och solade i Ängelholm, väldigt välbehövligt kan jag säga.

Nu när jag äntligen är hemma blir en varm dusch och att hämta hem lite mat, så jag kan slappna av på riktigt!

P&K

Likes

Comments