Generellt om panikångest. Har du upplevt flera av följande symtom vid samma tillfälle och som inte har någon medicinsk orsak? Om symtomen dessutom kulminerar inom 10 minuter, ja, då tillhör du förmodligen en av de tio procent svenskar som någon gång fått en panikångestattack.
Svårt att andas, Yrsel eller svaghetskänsla, Hjärtklappning, Darrningar eller skakningar
Svettningar, Illamående eller magbesvär, Tunnelseende, Overklighetskänslor inför en själv eller omgivningen, Stickningar eller domningar, Värmevallningar och/eller frysningar
Smärtor eller obehag i bröstet, Rädsla att dö
Rädsla att bli galen eller göra något okontrollerat.
Första panikångestattacken kommer ofta som en naturlig reaktion på en extrem stressreaktion så som skilsmässa, att bli förälder, dödsfall, arbetslöshet eller liknande. Men reaktionen kan vara fördröjd så att paniken kommer när den akuta situationen har lagt sig och man börjar varva ner. Därför kan det vara svårt att såväl i stunden som i efterhand se vad det var som utlöste attacken. http://psykologonline.nu/panikangest/
Min upplevelse av panikångest var när jag gick i 9an (går nu 2an på gymnasiet) fick jag min första panikångest attack. Den dagen skulle jag ha ett stort prov i naturkunskap som jag hade pluggat extremt mycket på och var väldigt nervös för att göra då det var för mig ett ämne jag har svårt för och får plugga mycket inför att få bra betyg och för att om jag skulle få mindre än c på provet skulle jag sänka mig, så jag hade väldig ångest inför provet och var väldigt nervös. Precis innan provet skulle vara så fick jag en sådan kvävningskänsla som att jag inte kunde andas, jag började hyperventilera, hela jag började skaka så jag var tvungen att gå ut ur klassrummet och bad en av mina kompisar gå med mig, vi satte oss på en bänk utanför och jag kände mig helt svimfärdig och har fått berättat för mig att hon pratade med mig men att jag inte hade svarat och så hade hon hämtat våran lärare och att jag inte hade märkt av honom eller svarat på tilltal, hela bröstet blev helt rödfläckig på grund av ansträngning och jag var helt genomsvettig. Mamma fick komma och hämta mig och vi åkte raka vägen till sjukhuset. Detta var hur jag fick uppleva min första panikångest attack.

Likes

Comments

Tror nog att alla någon gång har känt av någon form av ångest? Om du inte har det så grattis på dig, för det är inget man vill ha eller uppleva. Ångest kan man uppleva olika och genom olika saker. Vissa kan få det genom panikattacker och vissa bara som att man får en stor klump i magen. Man kan få det om man ska hålla i en redovisning, om man är i en stor folksamling eller för att träffa kompisar eller släkt.
Varför jag skriver om ångest är för att jag själv lever med ångest varje dag mer eller mindre. När jag har som mest ångest som jag fram tills nu har upplevt är allt bara känns jobbigt, ångest för att gå upp ur sängen, ångest för att äta, ångest för att gå till skolan, ångest för att träffa människor, ångest för att svara på meddelanden på mobilen alltså ångest för minsta lilla. När detta händer så kan jag inte göra något, finns inget jag kan göra åt det för att det ska sluta, allt blir bara tomt i huvudet för att fyllas till Max av ångest. Tårarna bara rinner och det går inte att sluta, jag vill bara gömma mig under täcket, låsa in mig på rummet och bara ha det mörkt runt om mig. Inte för att det är bättre på något sätt eller för att må bättre, det bara känns så mycket bättre.
Detta är en liten del av den ångesten som jag lever med.
Hade även tänkt att fortsätta med att berätta om min första panikångestattack i del 2 och även hur jag blir behandlad av familj och vänner när jag får ångest om det låter bra?

Likes

Comments

Vet inte vad jag ska skriva, finns inget speciellt att skriva om förutom att jag är sjuk och ligger i sängen hela dagarna och känner som att jag inte kan andas. Har fått så fruktansvärt ont i halsen och hela luftstrupen känns som att den är helt full av något för det är jobbigt att andas och känns som att något tar emot.
Så tyvärr har jag inte kunnat gå i skolan varken idag eller igår men känner mig ändå lite duktig då jag har kunnat plugga hemma så att jag inte kommer efter. Och då tänker man säkert men hur kan man känna sig duktig av det? Jo för när jag blir sjuk så försvinner min energi helt och hållet, går upp Max 2 gånger på hela dagen mer orkar jag inte och så är det ju dehär med utmattningen som gör det ännu värre så minsta lilla sak jag lyckas att prestera om så att gå upp ur sängen så får jag känna mig stolt.

Likes

Comments