Tjatja! Nu skall jag äntligen skriva inlägget om Mauritius resan (och linka videorna ;) )

Vet inte om jag redan berättade att jag veckan före resan gick och köpa en GoPro Hero Session kamera som jag filmade och fotade mycket med under resan. Fast den kostade 200€ så var det totally worth it!

Men i alla fall, resan gick alltså med mellanlandning i Istanbul och sedan till Mauritius. När vi kom fram till hotellet (startade på källen och kom fram nästa dag) så gick vi och äta och packa upp och sedan och äta igen :D
I allmänhet så var vi hela dagen vid stranden, någon dag gick jag också till gymmet och sedan på promenad en dag (de hade massor olika aktiviteter på hotellet). Vi var också och simma med delfiner en morgon och rida på stranden en annan och en dag åkte vi också till Mauritius huvudstad Port Louis. Det var ganska intressant och samtidigt skönt att komma ut från hotellområdet emellan. (fast hotellet var nog helt ljuvligt på alla sätt!😍 Man bodde i små hus med två rum i varje, alldeles vid havet. Det heter LUX* Le Morne). För övrgt så var det en jätteskön vecka med kusinerna och fammo och fafa. Ett välförtjänt lov efter hösten och för att vila ut sig ordentligt för hela våren med 5 månaders mer eller mindre nonstop läsning...Här kommer bilder och linkar videorna i ett skilt inlägg!

Ha det super!


Dinner buffet to die for😍

sista dagen var det helt jättestora vågor vid korallrevet som fanns ca 50-100m utnför stranden

©Sofia Åberg

Likes

Comments

Tjena! Och förlåt, jag fattar inte hur ja har glömt bort att blogga om Lissabon, där vi var i oktober!! Eftersom de är så länge sedan så minns jag inte heller allt vi gjorde. (vi=mamma, alkku, nelly, pelle och saskia (pelle är alltså mammas bästis och saskia är hennes dotter, det var mammas födispresent till pelle))
Jag minns åtminstone att det var varmt och vi gick mycket omkring. En dag åkte vi till en strand lite utanför Lissabon, en dag hälsade vi på mammas gamla studiekompis från Portugal och en dag gick vi till Pink street, en bargata, men med liite för höga förväntningar haha!


©Sofia Åberg

Likes

Comments

Hejsan!
På måndagen var jag, Alkku, Fanni och Kicky på Biebers Purpose Tour i Helsingfors. Helt underbaart<3 Det här var tredje gången jag ser honom och på något sätt var jag rädd att inte jag skulle vara lika fangirl som förut, var kanske inte helt likadan som förut eftersom jag fick någorlunda bra bilder och videon. Fast jag hade stress för matteskrivningrna som var två dagar efter och därför inte heller hade hunnit tänka så mycket på att jag faktiskt kommer se Justin live igen så glömdes allt det bort när han kom upp på scenen. Lika härlig som alltid<3


​Synd att man inte kan lägga upp videon också :(​

©Sofia Åberg

Likes

Comments

Hej på länge!

För det första förlåt att jag inte bloggat på så länge, jag har just haft mina första studentskrivningar, som nu är över som tur, men därför har jag inte bloggat eftersom jag egentligen bara har läst på dem och inte gjort något speciellt. Har nog varit 6 jävliga veckor för att vara helt ärlig :D Bibban nästan varje dag, och så känns det ändå som att det inte skulle ha gjort någon skillnad. Så har jag också varit sjuk i 7 veckor och slutade förra veckan min ögondropps kur. Har haft någon konstig virusinfektion som alltså hade spridit sig till halsen och lungorna och alla små hålor i mitt ansikte, och ögoninflammation två gånger. Det krävdes sju veckor, en antibiotika kur, en ögondropps kur och någå andra piller för att bli av med den, och såklart ingen träning heller. Så därför har mitt liv känts rätt så trist på sistone, men nu blir det ändring på det haha!

Veckan efter Kreta åkte jag till Edinburgh i Skottland till Fringe teaterfestivalen med pappa, mina systrar och min lillasysters kompis.

Jag har nu på hösten alltså skrivit engelska, finska och matematik. Engelskan tror jag gick helt okej men både finskan och matten sket sig nog lite, eller egentligen mest matten eftersom finskan nog var förväntad att gå dåligt. Men man får väl hoppas på det bästa!

I nästa vecka åker jag till Lissabon med mamma, mina systrar och mammas bästis och hennes dotter. Kommer bli såå skönt med lite avslappning och värme<33 Veckoslutet efter det åker jag med pappa till Stockholm, eftersom jag länge har haft det innestående och veckan efter det fyller jag äntligen 18!! Tjohoo!

I nästa period skall jag också träna mycket och äta hälsosamt. Vet att jag har sagt sådant här många gånger men nu har jag faktiskt gjort upp ett träningsschema och dietschema, så det borde vara lättare att uppfylla målen.

Vi hörs igen, hej så länge!
Puss, Sofia

Första skoldags- sushi och Skottland (bilden nere till vänster är Haggis, som jag och Alexandra blev mer eller mindre tvungna att smaka på då vi var på middag med Svenska Teaterns styrelse. Det var nog inte så hemskt som jag hade tänkt bara man inte tänker på vad det är...)

Släktkräftis, kusinens konffis och Nellys 14-års födelsedag

​©Sofia Åberg

Likes

Comments

På morgonen vaknade jag lite över sju av att Ken och Ron tog sina kappsäckar och sedan åkte iväg mot Rom. Mitt och Nicoles flyg gick 13h efter så vi blev kvar på hotellet, det kändes nog jättetomt på rummet utan dem så vi packade så snabbt som möjligt ihop vårt och gick till poolen när solen hade kommit fram med ett par Mythos och lite pizzarester. Där solade vi och simmade i tills ca kl.13 när vi duschade och gick och äta. Vi åt på en restaurang vid rondellen vi hotellet, samma restaurang var man fick gyros för 2,60€, så det var vad vi tog, gyros och grekisk sallad. Så fick vi också vår sista raki för resan. Efter den rakin som vi båda kände av en aning strosade vi runt i 36 grader och gick typ in i de flesta butiker bara för att svalka oss. Efter att vi gått en tid och köpt lite saker, bla. små örhängen, en rakiskjorta och lite raki hittade vi ett mysigt café vid hamnen där vi drack Pina coladas och jag tog också en Tequila sunrise bara för att den var på erbjudande och såg sjukt god ut. När vi hade varit där i några timmar och också ätit nutella crepes gick vi tillbaka till hotellet där vi satte oss vid poolen en stund, sedan gick vi till en kiosk och köpa mat för flyget och efter det tog vi en taxi till flygfältet.
Vi landade först 3:06 eftersom flyget var en halv timme försenat.

Och så var resan över😔 Resan som jag väntade på såå länge hade nu tagit slut i ett nafs...Ganska hård depression fick man nog när man kom hem och visste inte alls vad jag skulle göra igår, allting bara kändes så tråkigt och jag saknade , och saknar Kreta fortfarande helt massor och såklart också det bästa resesällskapet som gjorde veckan till en av de bästa i mitt liv och gav minnen som aldrig kommer glömmas. Nu försöker jag bara vara glad för att resan blev verklighet och inte för att den är över, och se på framtiden och hoppas på det bästa❤ Tack Kreta 26.7-2.8.2016.

Så som vårt kylskåp så ut när vi lämnade, morgonmål, och lunchstället

Det fina uppköpet (skjortan med raki) och pina coladas med Nicole<3

Tequila sunrise, på flygfältet och i flyget

​Puss och kram
/Sofia

Likes

Comments

Då jag vaknade ca 10 på morgonen måste jag genast stiga upp ur sängen för mådde så illa när jag låg ner så jag gick ut på balkongen där vi hade vår stinkande sopsäck från föregående dag eftersom det inte var någon städning på söndagar. Ken tog ut den och så satt jag där i soluppgången och drack vatten så mycket jag kunde, efter en stund gick jag ändå in och googlade en båt från Kissamos till Balos och Gramvousa, vi hittade att den senaste far 12:30 och klockan var då lite över 10 på morgonen och det tar 40 min att köra från Chania till Kissamos. Så vi väckte snabbt de andra och strittade ivåg till en taxi till gamla stan där vi hade lämnat bilen dagen före och körde så fort vi kunde till Kissamos. Som tur hann vi i tid även fast det blev lång bilkö på vägen. Det var en ganska stor båt där det också fanns en liten restaurang där vi åt morgonmål och lunch, båda gångerna blev det ugnspizza för mig.

Efter kanske en timme på den gungande båten i illamående var vi äntligen framme i Gramvousa. Där kunde man klättra/gå upp till ett Venetianskt fort som låg uppe på berget men det skippade både jag och Nicole, hon för höjdskräck och trötthet, jag för trötthet, yrsel, dåliga skor och lite illamående:)) (så går det när man festar i Platanias)
Vi gick och simma och snorkla i stället.
Efter det fortsatt färden ca. 15min. till Balos beach som ser lite ut som elafonissi stranden. Man åkte från stora båten i små båtar till stranden. På stranden fanns en mega "lagoon" med helt sjukt grunt vatten som var jätteljuvlig att plaska i. När några timmar på Balos hade gått fortsatt båtfärden tillbaka mot Kissamos i solnedgången.
Vi berättade vitser hela bilvägen hem och på hotellet började vi packa, det var då jag förstod att veckan faktiskt håller på att ta slut,. Veckan som jag väntat på ända sedan april då vi som småfulla kom på idén att jag och Nicole skulle komma med, det är inte alltid sådana idéer blir sanning men jag är glad att denna blev❤

Efter att pojkarna hade packat klart och vi hade checkat in gick vi ännu en sista gång till vår stammisrestaurang och jag åt tredje pizzan för dagen för ca. 5€.

Uppe på bilden längst ner i mitten var alltså fortet man kunde traska upp till

Vägen hem, alla lite trötta

​/Sofia

Likes

Comments

På förmiddagen åkte vi igen till vårt italienska ställe, men det var tyvärr stängt pga. söndag, så i tog lunch vid vägen på ett litet grill/bar ställe. Sedan åkte vi till Seitan Limania Beach (hade ingen aning om namnet före jag kollade upp det på google maps). Det var i alla fall en liten strand lite bortom Chanias flygplats. Vägen slutade högt uppe och sedan skulle man gå/klättra ner till stranden. Nog var det så tillräckligt skrämmande med flipflops så det kom lite tårar i ett skede och Ken måste bära min kass men ner kom vi oskadade, och upp också! Stranden var sjukt fin och mysig, det ända som var lite tråkigt var att den var full med människor så det var lite svårt att hitta plats för sakerna. Vi var där i några timmar och simmade och sedan åkte vi tillbaka för att gå och äta "tidigare" middag som nog inte alls blev tidigare. Vi hittade en mysig restaurang i Chanias gamla stad och efter maten fick vi raki igen, och eftersom vi satt där så länge kom det ännu en till "on the house", medan den kom beställde Ken en honungsraki på väg från toan så plötsligt satt vi där med två till rakiflaskor och sjöng tipp-tapp-sången eftersom honungsrakin smakade helt som jul. På något sätt lyckades vi få Ouzo också, det är lite som anisvin och smakar lite lakrits alltså, inte så super gott men funkar bra som början på en utekväll. Efter maten tog vi alltså taxi till hotellet och lämnade av Nicole som var trött (kunde inte mera köra bilen efter all raki) och sedan åkte jag, Ron och Ken till Platanias för att festa.

I Platanias hälsade vi först på Alkku (min tvilling) och Fanni och Kicky som bodde i Agia Marina, sedan gick vi för att kolla läget på klubben Mylos som vi hade talat med en lokal ung man som hade sagt att det är den största klubben där. Fast Mylos var tyvärr stängt, och också på måndag (det var söndag och vi åkte hem på tisdag). Så vi gick tillbaka till Splendid bar och Eclipse där de andra var. Det var en superrolig kväll! Att festa med sina närmaste vänner i Platanias på Kreta, kan det bli bättre?
Jo, för det fanns ett Crepe-ställe mittemot som sålde gudomliga crepes<3 Jag tog Megan Fox crepen (alla hade olika kändisnamn, te.x. Beyonce eller Angelina Jolie), den hade nutella, banan och jordgubbar. Seriöst det godaste jag åt på hela resan haha! Efter det festade vi lite till och klockan 5:30 kom vi hem. Jag vet inte vad det är med södernländer men det verkar som att alla alltid festar till 5-7 på morgonen och det är helt normalt, inte märkte jag heller att klockan hann bli så mycket :D

Vägen upp och ner är alltså klipporna i mitten :-)

Här är min MyStory från resten av kvällen...

...och morgonen, kul hade vi i alla fall haha!

+våra honngsrakin 😄

Kramisar!
/Sofia

Likes

Comments

Femte dagen började vi med lunch på den italienska restaurangen och körde sedan vidare till Falassarna beach som ligger lite vidare från staden Kissamos. Det var en stor turiststrand med stora vågor, man kunde också hyra vattenskotrar men det var jättedyrt så vi skippade det. På Falassarna var vi till kanske sex på kvällen då vi körde tillbaka till Chania för att vi skulle göra i ordning grillmaten. När vi hade duschat och fixat oss åkte vi iväg och letade en strand i Chania, vi hittade en där vi hade varit andra dagen. Hur som helst gick det inte riktigt som planerat, vi hittade inte en engångs grill i någon butik så vi köpte bara en plåt att grilla på, men vi hittade inget att bränna. Eller snarare något som skulle brinna så länge att kyckling filéerna skulle bli klara. Så fick vi också veta att det just nu är "turtle season", dvs. sköldpaddornas ägg kläcks och de traskar ner i havet så om någon skulle ha tagit fast oss för att grilla där skulle vi ha fått stora böter. Vi åkte istället tillbaka till hotellet och fixade maten i vårt lilla kök,det blev en ganska sen men god middag med bla kyckling i sås och grillad fetaost+ lite chips där före :D

Falassarna och vår hemlagade middag

Såhär såg förresten vårt hotellrum ut:

Kram, Sofia

Likes

Comments

På fredagen tänkte vi gå till en klyfta (på engelska gorge och finska rotko) som heter Kallikratis och gå, eftersom den bara är 4,6km lång så räcker det bra. Före vi skulle dit stannade vi vid Kournas lake och simmade och åt lunch. Kournas lake är alltså en ganska liten sjö på Kreta semi nära Chania med vatten från de höga bergen. Där kunde man se sköldpaddor och guldfiskar men vi så ingendera av dem. Det fanns också massor trampbåtar och kajaker att hyra. Efter ett par timmar vid sjön började vi alltså rulla vidare mor Kallikratis. Vägen dit var på höga bergskanter så utsikten var riktigt fin. På vägen gick det också bergsgetter men inga skyltar fanns det. Så även fast vi frågade en gammal lokalis och några österrikiska turister som just hade vandrat Kallikratis så hittade vi den inte, i stället hittade vi Kretas brantaste väg (som vi inte visste då) med 24 hårnålssvängar och är en av de mest kändaste "hairpinned roads" i världen O.o, förstår nog varför...
Så vi hittade alltså aldrig klyftan eftersom vi svängde om när vår bils bromsar började lukta, men äventyr blev det nog ändå + att vi lärde oss att köra som locals;

1. Om en väg ser ut att ha 2 filer finns det åtminstone 5 stycken.
2. Kör du långsamt (dvs. enligt hastighetsbegränsningen) så skall du köra utanför den ritade filen
3. Kör du som de flesta locals, dvs minst 30km/h snabbare än hastighetsbegränsningen skall du åka i den riktiga filen, och vill du köra förbi endå, så använd bara motkommande fil så mycket du vill. Blinken behöver inte användas
4. Tuta glatt och vinka
5. Kör ut i korsningen före du kollar om det kommer någon bil
6. Håll armbågen eller handen ute när du kör
7. Parkera var du vill, t.ex. på sidan av motorvägen, och kom ihåg att alltid sätta varningsljusen på när du parkerar

På vägen hem åkte vi via Lidl för att shoppa lite mat som vi tänkte att vi skulle grilla därpå följande dag.
Till middag åt vi pasta på en liten restaurang som heter The Italian Job, den var ganska nära vårt hotell och hade super billig mat! Jag skämtar inte ens nu, pastorna kostade högst 6€ och pizzorna (tre olika storlekar) var också mellan 5-8€. Så maten blev alltså under 10€ för mig varje gång vi åt där (som blev tre gånger allt som allt).

Lake Kournas och Ron i sin lilla kajak :D

Vägen mot Kallikratis

Middagsstället :)

​/Sofia

Likes

Comments