Header

Vegan, Recept

Då var de på plats och jag kan nästan börja med att be om ursäkt för både ljus och bildkvalité. Det är mörkt om kvällarna nu för tiden och kameran hade tydligen en fling med semlan längst bak, haha.

VEGANSKA SEMLOR

Vi kan säga så här, de blev så otroligt bra! Däremot hade matbutiken slut på Alpro kokosgrädde (vispbar) så vi fick ta det enda som fanns - Soyagrädde. Jag hade själv aldrig provat det innan och jag kommer inte köpa det igen. I och med att hela semlan smakar av själva ''grädden'' så drog det ner poängen men förutom den blev hela semlan tusen gånger bättre än väntat!

Recept:

- Vetedeg (8-10 bullar)

75 g mjölkfritt smör
1,5 dl mjölk, t ex havre- eller mandelmjölk
1 dl vatten
25 g jäst (1/2 pkt)
15 gram muscavadosocker (eller annat val)
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl Hermesetas sötningsströ
(annars ersätter du bara dessa tre olika mot 0,75 dl önskvärt socker)
en nypa salt
en nypa kardemumma
6-7 dl vetemjöl

- Fyllning:
Lika stor mängd mandelmassa som urgröpta smulor ur semlorna + lite av den vispade kokosgrädden (eller annan önskad vispgrädde)

- Topping:
Önskat gräddsubstitut och eventuellt florsocker på toppen.


Jag fick totalt 10 bullar och imorgon under veckohandlingen ska jag gräva efter den eftertraktade kokosgrädden i hyllorna. Därefter ska dessa semlor få sig en ärlig chans att blir så goda som de absolut bara kan. Helt ärligt blev bullen godare än de icke veganska varianterna jag provat innan. Kolla även innehållet på det mjölkfria smöret (Milda). Inte alls en kemisk blandning som många kan tro!

Ta hand om dig.
Många kramar

Likes

Comments

Vegan
Vad kan detta experiment leda till?

Är det bara jag som är otroligt spänd på hur dessa kommer bli. Bara själva bullen blev hur bra som helst och du som redan sett på första bilden kommer detta bli veganska semlor, Jag utgick ifrån ett grundrecept men ändrade om en del under vägens gång. Publicerar även det samtidigt om någon skulle vara sugen att testa.

Resultatet blir en liten cliffhanger till imorgon, jag är riktigt taggad på att se hur goda de kommer bli.
Det bådar gott i alla fall kan man säga! :)

To be continued...
Många kramar

Likes

Comments

Mat mat mat mat!

När vi ändå talar om kikärtor - dagens lunch var ren perfektion! Söndagar brukar vara så simpla som de kan. Jag försöker få i mig alla mål som vanligt men grötskålen blir ihållande genom alla mål - dock utan gröt i den. Spelar ingen roll om det är frukost, mellis, middag eller liknande, det är i skålen som matmagin händer ;)

Kikärtshalvor kokta i thai-känsla med lite kokosmjölk och limeblad fick blandas med Risentas ris/sesam-blandning.

Jag ska försöka göra om ''thaigrytan'' i veckan och få ner ett vettigt recept, sist blev det bara improvisation. Detta är det godaste jag ätit under mina veckor utan kött hittills. Konsistensen på dessa halvor är även magisk! Det är ett helt nytt kök som öppnats på sistone - superkul att göra matlådorna numera.


Allt det bästa,
många kramar.

Likes

Comments

Annat Vardagligt, Sofhie tipsar

Trevlig söndag peeps!

Jag sitter med mina kikärtor och quinoa framför Cowspiracy på Netflix. Flera av mina kollegor har länge varit på mig om att se denna men jag har fått för mig att det endast är 1,5 timmes slakteri. Nu, 1 timme och 20 minuter in i dokumentären så är det inte en enda ko som mist sitt liv i filmen men jisses vilken stämpel dokumentär gjort hos mig. Du har 1,5 timme av ren och skär fakta om vår världs absolut största miljöbov och jag överdriver inte när jag säger att samtliga människor på vår planet bör se denna.

Helt ärligt, även om du bryr dig eller inte bryr dig om din kost, tränar eller inte tränar, har familj eller inte så är dessa 1,5 timmarna något av de mest välspenderade du kommer få. Tanken var inte att skriva ett inlägg om detta men jag sitter mest paralyserad just nu.


Jag är otroligt tacksam över att ha blivit tipsad om denna, därför vill jag föra tipset vidare till dig.


Ta hand om er,
Många kramar.

Likes

Comments

Annat Vardagligt

Tjena hot stuffs!

Samma visa varje lördag men jag älskar denna dag. Bara att få sova tills man vaknar, ligga kvar lite extra i sängen och äta en rejäl mysfrukost innan gymmet. Det är helg för mig, gärna med ett besök på gymmet också men så länge den stresslösa morgonen infinner sig är hela min vecka gjord.

Det där med balans.

Det är ett ord jag länge letat efter en konkret förklaring på och jag tror inte att jag är själv om det. Jag har trott mig veta egentligen vad det betyder, att inte ta något till ytterligheterna, att inte gräva ner sig för mycket i något. Men vet du vad... det är okej att gå till ytterligheten, eller att gräva ner sig för mycket för vem avgör vad som är ytterligheten eller vad som är ''för mycket''.

Frågar du mig är balans synonymt med ångestfritt och stresslöst. Balans är inte att göra någonting mer eller något annat mindre, indirekt ja, men det konstanta hetsen av det där ''något mer'' eller ''något mindre'' skapar i sin tur ångest och stress. I rätt dos infinner sig inte dessa känslor och vissa har en högre tröskel att kliva över än andra för att uppleva hur en ångestfri och stresslös dag faktiskt känns. Du skapar den själv och något som hjälpt mig är att stryka alla ''Jag måste...'' och ''Jag borde...''. Dessa uttryck gör absolut INGEN nytta, över huvud taget. Så stryk dem och upptäck en ny värld som öppnas - en värld jag inte vill lämna.

Prioritera dig själv och bara va, det är okej, det är mitt recept till balans.
Du måste inte och du borde inte, släpp det.


Bara lite tankar...
Släpp hets och bara var den du är.
Ingen annan kan göra det bättre än du.
Många kramar

Likes

Comments

God torsdag på er friends!

En arbetsdag kvar denna vecka och ett himla bra ryggpass fick förgylla min torsdag. Middagen är nere och kvällens proteinpudding gottar sig i kylen. Inte för att den behöver utan för att det är smidigt att fixa all mat medan middagen tillagas. Tidseffektivitet skulle jag nästan vilja kalla det.

Innan jag gick över till veganskt var kvällsshaken med kasein en smarrig standard på kostschemat. Protein innan läggdags är något jag inte vill eller kommer ta bort men kasein/whey är ju gjort på kosekret (aka mjölk) så då får jag helt enkelt hitta något likvärdigt fast utan djurets inblandning. Detta är nya favoriten:

Detta veganska chokladprotein rockar min värld nu.
(ingen adlink)

Vad kan så här få ingredienser skapa?

Resultatet:

Recept:

- 30 gram Vegan Blend
- 1 rågad msk kakao
- 1 dl Alpro kokosmjölk eller annan mjölkliknande vätska
- 1/2 avokado
- Gärna några droppar citronsaft, gör kakaosmaken lenare

Stavmixa samman allt. Addera ev mer vätska om du önskar.

- Toppat med raw kakaonibs + kcal-fri karamellsås


Hur enkelt?!
Supersmarrigt! Givetvis kan du även göra denna som ickevegan fast med vanligt proteinpulver.
Kan dock inte garantera att mängden vätska är bra. .
-- Ta hand om dig!

Många kramar.

Likes

Comments

Träning

Kontakten var spot on idag, varje övning, varje set och i varje rep.

Inledde med tre övningar bröst för att sedan fokusera på axlar. Axlarna blev nötande av övningar som satt så himla bra. När en övning är så bra på ett pass, då håller jag mig till den lite längre än planerat. Varför sluta när det går så bra liskom?! :)

Passet såg ut så här:

- Bröstpress i maskin, rak vinkel.
- Lutande hantelpress
- Pecdec
- Press bakom nacke i smith
- Hantellyft -SS- framåtlutande hantellyft (baksida axlar) - 10 set!

Med kurrande magar och breda leenden skuttade vi hem, jag och sambon, nöjda över ett kanonbra pass!
Taggar redan inför det kommande benpasset. Ska blir riktigt skoj, wih.

Många kramar,

Likes

Comments

Mat, Vegan

Efter ett kanonbra pass är det dags att fylla på med ny energi och ny näring.

Min bas är likadan men jag varierar något beroende på sug och vilka grönsaker vi har hemma i huset. Antingen blir det potatis, sötpotatis, bönor eller linser. Här ser ni kombon med airfry:ade sötpotatis och en linsblandning jag gjort med spenat, cocktailtomat, sockerärtor och sparris. 10/10 möjliga stjärnor - namnam!

23 gram protte och 97 gram kolisar - perfekt efter träningen!

Må bäst och många kramar!

Likes

Comments

Mat, Vegan

Om jag ska börja från början...
Som jag nämnt flera gånger tidigare har min ämnesomsättning och kroppens balanser förstörts sedan tävlingsdieter, alldeles för lite mat och extrema mängder träning under lång tid. De senaste två åren har jag försökt göra ALLT för att få kroppen på banan igen, för att få viktökningen att stanna av och försöka komma ner till bekvämlighetsvikt igen och må bra.

Jag har provat allt utom en fullt växtbaserad kost.

Länge har intresset varit stort över iallafall en vegetarisk kost men rädslan över att inte få i mig tillräckligt med protein, eller fullvärdigt protein, har varit för stor. Jag skrev först ett inlägg om att bli vegetarian 12 maj 2015 (här) så det har länge funnits med på kartan. ''När jag fått ordning på kroppen'' har det låtit tidigare men efter långt överväganden med mig själv kom jag fram till svaret - för 3 veckor sedan. Efter att ha läst många studier + forskning, andra personers historier och resor inom fitnessvärlden så ställde jag om.


Vad var det som fick mig att ta tag i det?

Har du Netflix? Kolla då in dokumentären ''Food Choises''. Har du inte Netflix, skaffa en gratis provmånad och kolla in den. Det gjorde helt enkelt att beslutet var givet, hejdå kött och mejerier. Food Choises visar människan och vår hälsa kopplat till växtbaserad kost, också hur mycket av miljön som slukas av köttproduktionen (för att dra det i ytterst korta drag).

Det är vad som är den mest optimala kosten för oss människor, vad som enligt forskning visar att vi mår bäst av. Jag är mer än villig att se om det kan hjälpa mina egna problem med kroppen, att komma 100 % på banan igen. Inte nog med det, alla människor på vår planet har ett ansvar som är större än något annat: Det är att ta hand om framtida generationer, människans art och hela vår planet. Visst, alla människor har rätt att äta kött men jag väljer att ta mina skyldigheter före mina rättigheter. Det är vår skyldighet att ta hand om planeten och alla dess levande ting. Nej, jag ska inte bli hetsvegan. Valen i livet är individuella men jag kan tycka att samtliga bör bli mer medvetna om följderna av sina val. Är du medveten om dem och det känns bra, fine :)


Hur strikt äter jag?

För att svara på denna fråga, och tidigare, vill jag att du ska kolla på MuscleNMind's video ''What I don't like about being vegan'' (du finner den HÄR). Jag delar EXAKT samma åsikter som honom och han beskriver allt i punkt och pricka. Rekommenderar dig verkligen att lyssna på den :)

Lagar jag maten, kan planera den och väljer då veganskt. Men ibland kan livet ställa till det för en och MuscleNMind drog ett fantastiskt bra exempel där. Om jag går på restaurang och beställer något som för ögonen och enligt menyn är veganskt, men som visar sig vara blandat i en dressing med exempelvis något ost eller kanske yoghurt. Då skickar jag inte tillbaka den in.
Varför?
Jag har jobbat på restaurang och vet att skickar jag in tallriken, då kommer kocken till 110 % kasta maten och göra en ny. Alltså går ännu mer råvaror till spillo med svinn än att jag skulle få i mig lite mejeri. Det är inte farligt att få i sig det, du dör såklart inte, men jag försöker att undvika det.


För att det ska vara en fungerande del i livet, allt med kost, så gäller det att det känns avslappnat och naturligt. Inget behöver vara svart eller vitt, den ena ytterligheten mot den andra. Frågan är mer hur långt varje individ väljer att leva nära ytterligheterna. Detsamma gäller åsikter kring mer eller mindre vad som helst. Livet är inte alltid det ena eller det andra.

Gissar att jag missat mycket och att visa kommer misstolka hur jag menar,
men det har jag märkt vara en del av bloggandet, haha.


Tack för att ni läste och har du någon fundering eller tanke, hojta gärna till :)
Många kramar.


Likes

Comments

Träning

Ett ryggpass endast bestående av nya övningar och det är en utmaning för hjärnan att tänka fram nervbanorna bara vid en ny övning. Tränade för första gången på otroligt länge tillsammans med min sambo, jag brukar annars köra själv och han med kompisar (funkar kanon förövrigt, jag tränar väldigt bra själv).

Men han är magisk på nya trix i gymmet som är klockrena!

Det kan se ut som en vanlig T-bar men vi tog handtagen som egentligen är till kabeln och bara hakade fast dem i maskinens handtag. Det gjorde under! Rörelsen mer naturlig och du kan själv vinkla och vrida för att hitta rätt rörelse för just din kropp - 10/10 - denna kommer köras frekvent!

Utöver det körde vi även:
- Smala latsdrag med framvänt grepp
- Täta pulldowns i cable med 90 grader vinkel på kroppen
- Enarms lats-''kläm'' i sittande cablen
- Hammerstrength latsmaskin med lätt vridning i bottläget

Förstår att det är svårt att förstå vad jag menar, kan inte ens sätta ord på det själv, haha. Otroligt bra gick det i alla fall och han är en av två som jag faktiskt kan träna med utan att påverkas negativt. Låter hårt men det är sanningen.

Ta hand om dig,
Många kramar

Likes

Comments

Du hittar mig även här@sofhiem