Header

Annat Vardagligt, Mat, Vegan

...och där är internet på plats!

Jisses, det har varit ett gäng kämpiga dagar men nu ska allt fungera som vanligt (förhoppningsvis). Teknik ibland, det gör som det vill. Många dagar har gått och en helg har spenderats med mina föräldrar som kom på besök från Småland. Det var så himla länge sedan jag träffade dem så det gjorde gott i både hjärta och själ.

Här är lite godbitar från mina senaste dagar

Astrid och apornas vegan-skina (riktigt fin) med ost från samma märke (även den smakar som jättegott, som Edamerost). Mina föräldrar är inte veganer, eller vegetarianer så det blev lite alternativ för dem också, men så mycket veganskt som möjligt. Yoghurt, ost, bröd, smör, pålägg och skramlade ''ägg'' som egentligen är tofu för att nämna lite.

.

Vi invigde även första grillningen i vårt hus i form av Vegme-burgare och grillspett.
Vi trivs verkligen så himla bra i nya lyan och bitar faller, och kommer falla, på plats efter hand.


Känns skönt att nätet är på plats med.
Har saknat blogg en hel del faktiskt :)

- Många kramar

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Mat, Vegan

Påfylling, riktat till kylen och inte till kroppen. Både jag och sambon har ätit alldeles för lite under de senaste dagarna i och med flytten men imorgon är det dags att falla tillbaka till rutinen. Vi har inte heller tränat på 5 dagar och vet du vad? Det är okej, mer än okej. Det har varit så otroligt skönt att lägga all fokus på vårt nya ställe och den träning vi fått genom att konka möbler, till tippen, montera, demontera och städa har fått oss till klubbade sälar varje kväll!


En vanlig veckohandling utan något bortplockat (5-kilossäcken med potatis fick inte plats dock).
Vänster är mitt, mitten använder vi båda och höger är mer eller mindre sambons
:)

--- och så på andra sidan hann vi med en spontanselfie, haha

- Många kramar

Likes

Comments

Första middagen i huset ska vara i överkant så vad passar då bättre än tacos, vilket vi aldrig annars äter!

Jag hittade något fantastiskt på taco-hyllan i mataffären från Santa Maria. En kryddblandning som innehåller både soyaprotein (''färs'') och krydda för typ 15 spänn. Du tillagar den bara med lite vatten och krossade tomater. Det står vegetarisk på paketen men den är trots allt vegansk :) SUPERGOD och vi blandade även i en burk svarta bönor. 10/10 - lätt!

MUMS

Många kramar

Likes

Comments

Annat Vardagligt

Efter ett helt års väntan är vårt hus äntligen färdigbyggt. Det är också därför all tid har lagts helt åt flytten men nu är vi på plats bland säckar, flyttlådor och möbler som måste byggas ihop. Ett fantastiskt ''problem'' och känslan av att se hur varje bit faller på sin plats är svårslagen.

Det enda vi tog med oss från den tidigare lägenheten var TVn och soffbordet. Så du kan tänka dig hur mycket möblemang som ska monteras i varje rum då kvadratmetern även är den dubbla. Nästa helg kommer både mina föräldrar och sambons föräldrar ner till oss för att bygga vårt trädäck och då rullar vi även ut allt gräs.

Mysfaktorn eskalerar måste jag erkänna!

I full rulle med att montera kökshandtag och vuxenpoängen bara trillar in. Alla kartonger gömmer sig i massagerummet (sambon är idrottsmassör) så vi lyckas hålla det ändå relvativt cleant under tidens gång.

To be continued..... wiiih!

- All kärlek

Likes

Comments

Mat, Recept, Vegan

Maten var magisk och kocken är likaså, finaste vännen Ella

Indisk Daal och en otroligt smakrik och krämig vegansk gryta som verkligen lyfter smaklökarna. Jag hade själv aldrig provat det fram till igår kväll men jag kommer garantera lagade det själv inom kort igen. Ella är en person som aldrig följer ett recept rakt av så jag kan inte presentera just exakt detta recept, MEN jag lovar dig, du vill verkligen prova att göra daal
.

Ingredienser (6 port)

  • 1 st gul lök
  • 2 morötter
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chilifrukt, urkärnad
  • 1 msk ingefära, riven
  • 3 msk olivolja
  • 2 st kanelstänger
  • 1 tsk kardemummakärnor, lätt stötta i mortel
  • 2 tsk gurkmeja
  • 500 gram tomater, krossade
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml ej lätt
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 3 dl röda linser
  • 3 dl kikärtshalvor (blötlagdna sedan dagen innan)
  • vatten, till spädning
  • 1 st salt
  • 1 st svartpeppar, nymalen
  • 1 st koriander, i kruka (topping)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök, morot, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp oljan och fräs det hackade och ingefäran i en stor gryta utan att det tar färg.
  2. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning.
  3. Häll i tomater och kokosmjölk och smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp.
  4. Tillsätt linserna och kikärtshalvorna och låt de sjuda cirka 12 minuter under lock tills de är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska de ha.
  5. Smaka av med salt och peppar tillsätt spenaten. Låt det sjuda ett par minuter. Servera med hackad koriander i en skål bredvid att toppa grytan med.
  6. Låt det koka sig krämigt och servera med en klick SOY-gurt och ris.

Full med protein, fibrer och gottigheter.
Perfekt i alla lägen!

Likes

Comments

Träning

En av de övningar jag gillar minst är även något jag tvingar mig själv att köra minst 3/4 benpass - knäböj.
Varför avskyr jag det? Det finns en enkel anledning, min rörlighet.

Jag har inte kunnat utföra ett knäböj utan höga viktplattor under hälarna för att komma ner till 90 grader med godkänd teknik. Trots stretching, och nötande så har det inte blivit bättre. Tiden gick och frustrationen ökade i takt med det men nu kan jag ärligt säga att det går! Innan kom jag inte längre ner än 1/3 av rörelsen och se bara vilken skillnad till nu.


Hur har det blivit bättre?
Jag gick under några månader, en gång i veckan, på yinyoga och det hjälpte enormt mycket. Efter yoga-perioden stretchar jag ALLTID innan mina 2 benpass i veckan. Däremot är det som gjort mina framsteg ihållande små inspel i vardagen i form av att sitt nere i knäböjsposition i en minut eller två på kontoret, eller mellan seten på alla andra pass i gymmet. Jag kan även ta en minut eller två framför tv:n på kvällarna nere i rätt position, ihållandes en vägg, och verkligen stretcha ut underkroppen rätt.


När man både ser och känner framsteg blir det mycket roligare att göra något som innan kändes tråkigt!

Övning ger färdighet med andra ord! :)

- Många kramar

Likes

Comments

Träning
Så mycket glädje, detta är varför jag älskar gymmet

Helt seriöst, jag svävar som på moln under och efter dagens pass. Drog även igenom lite svettig cardio på slutet så dags att ta igen de förlorade kalorierna till middagen. Magen skrek när vi klev in genom dörren och jag blir alltid sugen på frukt i dessa lägen. Så medan potatisen tillagades njöt jag av favoriten mango.

Passet levererade ett klockrent tryck, kontakt och jag kände mig stark! I måndagens ära blev det bröst och biceps. Inget favoritpass normalt sett men som sagt, wow vilka endorfiner som bubblar. Jag var även sugen på att få igång hjärtat lite så sprang i 10 min följt av promenad i maxlutning på bandet blandat med löpning. Avslutade även med ett set tabata-intervaller och så hade 35 minuter helt plötsligt gått.

Sjukt roligt var det och det är precis vad träning ska vara!

Där är mitt knep till att hålla motivationen uppe, kör det du känner för 110 %, utan krav eller press, bara hoppa in i din bubbla och krossa. Vissa dagar är det tyngre men låt det då få vara det, senare kommer en period när träningsmagin når nya nivåer.

- Många kramar

Likes

Comments

Contains affiliate links Mat, Vegan

Matlådorna och jag är redo för en ny dag och vecka på jobbet. Så här ser det ut för mig mer eller mindre varje dag. Gröten tar jag även med mig till jobbet vilket utgör en laddning på 4 lådor och ett litet extra paket med grönsaker jag inte vill micra till lunchlådan.

1. Mellanmål

Mellanmålet kommer som bekant efter frukosten men jag va inte så klok när jag la upp lådorna till fotot, haha. Mellanmålet brukar även vara en standard. En halv paket tofu med diverse önskade grönsaker som kanske paprika, broccoli, tomat och/eller grönkål. Tofun marinerar jag (varierar med vad) innan jag grillar det i airfryern. Citygross har några trevliga veganska marinader som inte har socker eller mycket olja. Annars är soja, sriracha och kryddor en finfin marinad.

.

2. Frukost

Havregryn micrar jag kvällen innan som står och blir kall i kylen till morgonen. Det blir som en pudding nästan. Har både salt och lite sötning i denna. På morgonen åker gröten i en låda och toppar med 15 gram jordnötssmör, 1/2 mosad banan och färska bär. Adderar även en proteinshake till detta. Kör just nu på detta .

.

3. Lunch

Standard även här. Jag är förälskad i kikärtor och speciellt dessa kikärtshalvor som går snabbare att koka (ligger i vattenbad i 10 timmar innan) och ger kanonfin konsistens. Kokar alla mina linser och bönor själv, undantaget blir om jag inte hunnit fixa tillräcklig mängd för en dag, då kan jag använda mig av konserv men föredrar konsistensen på egentillagada bönor alla dagar i veckan. Till det har jag antingen mathavre eller Risentas lins/orzo-blandning. Salladen är bredvid, i detta paket har jag spenat och rödkål.

.

4. Innan träning

Kokt råris med röda linser och grönsaker. Simpelt, näringsfyllt och supergott. Har snöat in mig på taco-kryddan spiskummin så brukar krydda mina linser med det just nu, innan har det varit allt från dill till tomatsås och curry. Gillar även att riva i lite morötter.

.

Efter gymmet är det sötpotatis och svarta bönor eller kidneybönor eller kikärtor igen + en stor sallad. En portion protte också innan läggdags om magen tryter och sedan är mina 140g protein nere i kroppen! Mätt, nöjd och belåten och kroppen har fått allt det behöver för att mp bra.

- Många kramar

Likes

Comments

Sofhie tipsar, Vegan

God kväll i stugan!

En överbokad helg tajmade jag med ont o halsen och feber. Mindre lyckat men det har verkligen varit en fin helg ändå. Gymmet byttes ut mot The Handmaid's Tale och Big Little Lies på HBO. Utöver det har det varit födelsedagskalas, valborgs ''firande'', ett till kalas och så idag, ett tredje. Vi lyckades även ta en tur på IKEA för att fixa det viktigaste till vår husflytt om två veckor.
- Fullt ös med andra ord!

Det är väl första gången detta hundfilter faktiskt fyller än funktion, haha.

Maten är verkligen magisk, alltså det går att variera i all oändlighet! Köpte sist Spiskummin så snöat in mig på ''tacosröror'' nu. Jag gör samma bas som vanligt med lök och vitlök och sedan en burk krossade tomater, salt, peppar, paprikapuler, chilipulver och spiskummin. Till just detta upplever jag att de röda linserna gör sig bäst och här ovan blev det en tacosallad med hummus och mosad avokado till lunch i sjukstugan. Ett annat tips, om du kräver variation, är att göra samma bas fast utan andra kryddor än salt och peppar. Då kan du i varje matlåda lägga i olika. Kanske curry, tandoorikrydda, basilika, timjan, soja, salsa, kanel, grillkrydda eller vad som helst! Då får du en drös med olika smaker fast i samma rätt!

Grönsakernas variation förändrar och förgyller också enormt mycket!


Många kramar!

Likes

Comments

Vegan

Det trillar in väldigt roliga frågor emellanåt och jag tänkte svara på en av dem i detta inlägg. Frågan som ställdes var egentligen vilka skillnader jag märkt med kroppen/hälsan sedan jag gick från köttätare till vegan. Jag har märkt stora skillnader och mått på ett sätt som jag aldrig kan minnas att jag gjort innan.



1. Energin:
Störst går först som de brukar säga och störst skillnaden är just energin. Det är nog att ta i när jag säger att mitt tidigare stadie var kronisk trötthet, men snudd på i alla fall. Jag, precis som många andra, försökte dölja det med x-antal muggar kaffe, PWO och powernaps mellan varven. Men jag kan med handen på hjärtat säga att jag är näst intill en ny människa. Glädjen kom i samma veva som energin, glädjen för i princip allt i livet. Visst, livet har sina utmaningar och motgångar men jag har nu lyckas leva efter ''se allt från den positiva sidan''. Tidigare var det något som var lättare sagt än gjort men på något mirakulöst sätt faller det sig naturligt nu - jag tackar innerligt och njuter varje minut!



2.. Magen / tarmarna:

Tidigare fick jag inte i mig större mängd fiber, så enkelt är det. Kolhydratskällorna var potatis, jasminris och vanliga havregryn, köttet i sig är inte fiberberikat heller. När jag sedan, helt plötsligt, bytte ut jasminriset mot råris, quinoa, orzo och liknande blev det skillnad. Än mer när köttet förvandlades till linser och alla möjliga olika sorters bönor. Samtidigt blev grönsakerna även grövre och mer näringstäta som bland annat grönkål och spenat. Således fick mitt mag- och tarmsystem en rejäl chock när allt detta fiber skulle igenom systemet. Toalettbesöken blev fler, gasbildningarna ökade men mättnadskänslan var behagligare än någonsin innan. Energin höll sig under dagen och ingen trötthetskänsla efter måltiderna. Så småningom, någon vecka senare, hade magen vant sig vid den nya kosten och toalettbesöken normaliserades och gasbildningen är tillbaka till normal (om du sköljer dina linser och bönor ordentligt såklart!) och mättnadskänslan är fortfarande lika behaglig.

3. Träningen / blodådror

I och med att energin har nått nya höjder och likväl glädjen så har passen och träningsglädjen gjort det samma. Jag är där för att jag älskar det, inte för någon annan anledning. Jag går in i gymmet utan krav eller måsten, kör planerade muskelgrupper och per automatisk har fantastiska pass kommit som uppradade, gång på gång. Just att släppa pressen och tanken om att hela tiden maximer har lett till att jag får ut mer av passen än på väldigt länge. Hur mycket det har att göra med förändrad kost eller inte är lite oklart men när ämnesomsättningen och fettförbränningen började bli bättre kunde jag även koppla av med - tack vare kostförändringar. Jag glömde nästan, blodådrorna... de har börjat poppa betydligt mer och blodet i sig är kraftigt mycket blåare än innan. Varför har jag inte en blekaste aning om men gissar att det flyter runt betydligt friare med fler blodkroppar som kan transportera näring, syre och koldioxid.

4. Ämnesomsättning / Viktnedgång

De där två magiska orden som majoriteten vill maximera. Som tidigare nämnt har jag kämpat med min kropp och min icke-existerande ämnesomsättning i 2,5 år. Jag har gått över ALLA minor och gjort alla tänkbara undersökningar för att få bukt på problemet men inget har hjälpt.... tills kostförändringarna trädde i kraft och därefter en mer avslappnad och positiv inställning till mig själv då förändringarna började ske. Jag menar inte att alla ska bli veganer för att gå ner i vikt, inte alls, utan detta är ett val jag har gjort och som verkligen har hjälpt för just mig. Jag äter samma mängd kcal/dag nu som när jag åt kött, tränar exakt lika mycket men ändå har jag nått minus 7 på vågen med samma styrka och kontakt.

5. Samvetet

Sist men inte minst. Det känns jäkligt bra att veta att jag fullkomligt optimerar min hälsa OCH att jag lämnar minimalistiska avtryck på vår kära planet. Jag bidrar till framtida generationers möjlighet att leva på ett frisk jordklot med andra (djupa och filosofiska) ord. :)


Några frågor, funderingar - hojta till!
Många kramar!

Likes

Comments

Du hittar mig även här@sofhiem