Header

Annat Vardagligt

HEMMA!!

Sista tjänsteresan, och denna gång till Almería och Malaga, är klar för denna gång. Det var en helt annan resa än sist - men ändå snarlik. Vi besökte leverantörer och odlingar/packhus och inte nog med att jag sett mycket så har jag lärt mig väldigt mycket om konsumenters inställning till frukt och grönt.

Vi är alldeles för kräsna med kvalitén, på riktigt. Visst, en frukt ska må bra men om den har solfläckar på skalet köper vi den inte för att den tros vara dålig eller på väg att bli det. Efter att även besökt stora matbutiker i Spanien så är kvalitén som säljs där och vad konsumenter faktiskt köper heeeelt annorlunda mot här hemma. De säljer massor av frukt och grönt med kantskador, stötskador, lätt deformerade eller liknande - sådant dagens butiker kastar till 100%.

Varför accepteras fullpris för skadad frukt?

Konsumenten ser det helt enkelt som en del av frukten, den är inte perfekt. ''Jag skär bara bort det om det skulle vara en skada på skalet, resten är ju utan problem ätbar''. Det fick mig att fundera... varför har vi inte det tänket här?

Personligen tror jag att man har an annan syn på odling här kontra där. De odlar mer eller mindre ''allt'' som importeras och som vi har i våra butiker. Tomat, broccoli, grönkål, citrus, spenat, sallader, gurka osv, listan kan göras lång! Där har de odlingar mer eller mindre utanför sina fönster och det är där skillnaden ligger (om du frågar mig). Tänk dig att du har en koloni eller trädgård fylld med egna tomater, äppelträd eller päronträd. Kastar du då den frukt med en liten brun fläck på skalet eller som är 1/3 så stor som den andra? Majoriteten gör inte det.


Vi åkte med frukt- och gröntansvariga från några av landets största butiker och svinnet är högre än vad någon kan tro. Tänk bara på alla led innan det väl kommer ut i butik. Det sorteras i packhusen, flera gånger, väl på terminalen i Sverige, sedan av butikspersonal och sedan av konsument. Tänk så mycket ALLA hade kunnat spara på att ändra sitt tänk. Vi handlar frukt och grönt som om det vore en diamantring - något dyrbart som ska vara av maximal perfektion. Egentligen är de levande ting, hur många levande arter är perfekta och identiska? Hmmm


.

Här växer dina tomater! 

Det blev en helt annan vändning på detta inlägg än planerat.
Men men, lite tankar under de senaste dagarna i alla fall :)


Många kramar!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Mat
Honey I'm hooome!

Hej på dig!

Det har varit tyst här ett tag och det är även i så många dagar som jag varit iväg på tjänsteresa till Alicante. En otroligt intensivt resa med ca 3 timmars fritid på 4 dagar. Således har jag bilder och filmer från det vi gjorde, alltså besökte leverantörer inom frukt och grönt - inte så mycket passande hit tyvärr.

Men vi bodde på fina hotell och med fin frukostutsikt. Vårkänslan var maximal i luften och det var en rejäl kamp att vara vegan i Spanien ska du veta. Jag trodde det skulle vara betydligt enklare då de i min värld har rätt mycket bönor och liknande.. men det var det svårt på restaurangerna och vid frukosten.

Då vi kom hem sent igår kväll hann jag inte laga alla mina matlådor så det blev en Grönsakslandet från Holy Greens till lunch på jobbet. Den var riktigt god och denna bild gör den inte riktigt rättvisa. Igår levde jag endast på frukt så känns skönt att ge kroppen bra med mat, mat som den behöver.

Första passet idag sedan i söndags och jag trotsade min förkylning som kom under resan och körde överkropp. Så skönt att vara tillbaka i gymmet igen - obeskrivligt. Däremot känns 4 dagars dålig kost (näst intill ingen mat alls) av i kroppen och jag var sverkligen svag, kan också var tröttheten i o h för sig :)


Hur som helst. På måndag blir det 4 nya dagar fast i Malaga sedan blir det slut på tjänsteresor för ett tag framöver.
Rutiner är guld måste jag säga, iallafall mat- och träningsrutinerna. Nu ska jag bar njuta av helgen!


Många kramar

Likes

Comments

Recept, Vegan

Oh nu har bakningsfingrarna börjat klia igen och det var något jag fick utlopp för idag.

Det slog mig här om dagen hur ''alla'' veganska recept på bakverk är nötter, dadlar, nötter, kokosolja, dadlar, nötter och dadlar. Otroligt energismockade men grejen är den att så behöver det inte vara, om man inte vill. Jag gjorde en slags banan/jordnötssmör- och chokladkaka. Vars bas består av två ingredienser - kikärtor och banan!

Recept:
  • 200 gram tillagade kikärtor
  • 200 gram banan
  • 0,5 dl sötningsströ (Hermesetas)
  • 2 msk växtbaserad mjölk (ex mandel)
  • Kanel & jordnötssmörsarmon (valfritt, båda)
  • En nypa salt

Gör så här:
Stavmixa samtliga ingredienser ovan till en slät smet och fyll en form med halva smeten.
Resten sparar du i bunken och blandar med:

  • 1 rågad msk kakao
  • 1 msk växtbaserad möjlk
  • 1 msk jordnötssmör
  • Kakaonibs (valfritt, jag använder dessa)

Blanda detta (ej mixa) och fyll formen. Toppa gärna med fler kakaonibs innan gräddning.
175 grader i 25-30 minuter.

Toppa med växtbaserad grädde på exempelvis, havre eller kokos och ringla lite agavesirap för extra oumph!

Superenkelt och riktigt smarrigt.
Många kramar.


Likes

Comments

Träning

Det är något speciellt med fredagspassen. Visst är de en aning trötta då en hela vecka gått men vetskapen om att det är helg gör hela gymvistelsen ännu bättre. Tränade med min sambo idag vilket sällan händer då han kör med sin kompis och jag själv. Vi tränade mycket tillsammans innan men jag tränar även ruskigt bra själv faktiskt. Ibland är det trevligt med sällskap så vi drog ett axelpass ihop och han är verkligen en stjärna att träna med. Mysigt att träna ihop med köttigt axelpass.

''Ta-i''-minerna är precis där de ska vara!

Vi körde:

  • Sittande hantelpress, 5 x 8-12
  • Hantellyft, 4 x många - Håller två sek i toppläget de första 10 repsen sedan bara mosar du till det inte går längre - på varje set.
  • Lyft med hantel framåt som övergår till sidofällning (bild ovan), 4 x många
  • Omvänd pecdec, 5 x 12-15
  • 10 minuter intervaller på bandet fick avsluta bara för att jag var sugen


Jag har gett mig an att baka en vegansk kaka där receptet är helt påhittat i huvudet.
Den ligger och svalnar nu så jag är uberspänd på resultatet. Hoppas det bli lyckad, i så fall delar jag såklart med mig av det! :)

Många kramar!

Likes

Comments

Träning, Vegan, Benpass

Torsdagens benpass var en liten oro sedan ryggen smälle i måndags när jag reste mig upp från en bänk, utan några som helst vikter (hur är det ens möjligt!?). Men vet du, jag är helt återställd och jag tackar min kropp så hjärtligt för att den reparerade mjukdelarna så snabbt. Trodde det skulle bli en vecka minst av smärta och orörlighet. men icke, så tack!

Passet gick riktigt bra och det verkligen kändes mäktigt i hela kroppen, precis så - mäktigt.

Jag körde:

  • Hacksquat, 6 x 12-20 (bara mosa här!)
  • Hipthruster, 4 x 12-15 (squeeza och pulsa i toppläget vid varje repetition)
  • Böj i smith, 5 x 12-15 (med gummiband runt knäna och våga vikter!)
  • Sissy Squat -SS- Utfall, 3 x 12 (med viktadstång på båda)
  • Sidledes squatgång med gummiband runt knäna, 3 x 10 steg åt varje håll - stanna och plusa vid nr.1, 10 och 20)

Prova detta pass! Jäklar i min lilla låda så bra det blev.
Man kan aldrig få för stor stjärt så låt oss fortsätta mosa!

Ha en magisk dag!

Många kramar.

Likes

Comments

Mat, Vegan

Äntligen frisk och äntligen tillbaka i gymmet!

Jag inledde med ett provpass igår men hjärtat slog 100 ggr snabbare än vad det egentligen borde så sänkte tempot ytterligare och satsade idag istället. I ära till måndagen slogs jag om bröstmaskinerna och bänkarna för att avrunda med lite armar. Bröst och armar är inte min högsta prio så jag försöker slå ihop både biceps, triceps och bröst i samma pass. Mycket supersets för armarna och sedan är tre muskelgrupper klara på 1 timme och 20 minuter. Bra tidseffektivt om du frågar mig!

Kanonbra pass och riktigt god post-workout! Svartabönbiffar med lite kikärtor tillsammans med sötpotatis.

Imorgon har jag ett litet tips jag tänkte dela med mig av. Mycket revolutionernade när jag först fick reda på det... ooh nu blev det en jobbig cliffhanger men så får det bli idag ;)

Många kramar

Likes

Comments

Recept, Vegan
Mat från regnbågens alla fäger

Med över de dubbla timmarna mot normalt ligger middagen äntligen i magen. Jag försöker känna av kroppens naturliga hungerskänslor och inte ruta in mig lika kraftigt på exakt samma mängd mat vid exakt samma tid. Den veganska kosten har gjort mig så sanslöst mycket piggare och mättare trots samma kcal-mängd som innan. Nu tänkte jag även lyssna till kroppens signaler lite mer.


Så ikväll bjöds det på marinerad och grillad tofu men kidneybönor och en stor blandad sallad på broccoli, grönkål, spenat, rivna morötter i alla tre kulörter. Gjorde även en liten dressing på Tahini och ekologiska krossade tomater + salt och torkad koriander - DÖDLIGT gott!

Så nu är det fredagskänsla framför filmen Duff. Håller mina tummar och tår för att denna förkylning och dassiga feber försvinner så snart som möjligt. Känner att jag fått en liten nytändning på träningen faktiskt :) Superkul!


Många kramar.

Likes

Comments

Annat Vardagligt

Då var det på riktigt...

Halsen svider, näsan igentäppt och feberns höga puls bultar av att resa sig ur soffan. Jag trodde det var pälsdjursallergin som gjort sitt efter dagar med hund men (som tur är) var det inte allergin som kommit tillbaka. Varför säger jag så? Suget efter en liten vovve har varit stort sedan barnsben så det är endast positivt om det inte finns någon allergi när den dagen väl kommer.

Det blir att kurera mig till 100 % idag. Imorgon blir det en sväng till jobbet hur eller hur då det är visning på vår lägenhet och vi kan då helt enkelt inte vara hemma under hela dagen. Mat - vatten - vila - Netflix, det blir mitt recept på återhämtning.

Ta hand om dig!

Många kramar.

Likes

Comments

Recept, Vegan

När matmagin når nya höjder!

De där burgarna på svarta bönor har länge fått mina matiga fingrar att klia men nu har de blivit verklighet och gissa vad... de var 100 gånger bättre än jag någonsin kunnat tänka mig. Det är så enkelt med vegansk med för du kan smaka på smeten innan du tillagar den och bara stavmixa allt.


Jag ber lite om ursäkt för alla matbilder som dykt upp på sistone, haha.

Hur gör man då dessa? Det är superenkelt!

- 2 burkar avrunna svarta bönor
- 50 gram valnötter
- 50 gram havregryn
- 1-2 msk rökig mariand/dressing (jag hade Clemente Jaques)
- Paprikapulver
- Salt & peppar
- Cayenne
- Och vilka du ens vill till...

.... mixa samman allt till en fin smet

Därefter tillsätt:
- 100 gram lök hackad
- 3 msk maizena mjöl.

STEK!


Easy och maaaagiskt!

Allt det bästa,
Många kramar

Likes

Comments

Vegan, Recept

Oj så det har kliat i fingrarna men nu är jag uppkopplad och igång då vi byter bostad över helgen.

Det blev ett riktigt bra stjärtpass på gymmet idag och jag avslutade men en kvart på Assult Biken. Det blir lite intervaller när jag känner för det och jag har verkligen fastnad för den där ''cykeln''. Det roliga är att det egentligen tillhör crossfit-avdelningen och jag har aldrig sett någon annan gymmare ge sig an dem. Jag ska inte necka crossfittarnas blickar när jag sitter där men antingen applåderar de mig inombord eller tänker ''Vad fasen gör du här?'', haha. Skit samma, grym är det och bra att spräcka barriären mellan gymmare och crossfittare, det är lite spänt ibland.


Bytte ut vanliga lunchen då jag inte var så hungrig mot denna magiska och krämiga protein smoothien.
Vegansk, fantastisk smak och 30 gram protein med 18 olika aminosyror varav 8 essentiella.

GLÖM INTE KOLLA I FULL HD

Glöm allt jag sagt om Vegan Blend från MyProtein. Denna från Scitec slår alla jag provat med råge! Vegan Blend smakade bark med choklad men denna smakar verkiigen hasselnöt och choklad. Jag köpte min härifrån , vet inte om den finns någon annanstans i Sverige men så värd alla sina kronor!


Ha en magisk helg.
Många kramar!

Likes

Comments

Du hittar mig även här@sofhiem