Header

Vegan

Det trillar in väldigt roliga frågor emellanåt och jag tänkte svara på en av dem i detta inlägg. Frågan som ställdes var egentligen vilka skillnader jag märkt med kroppen/hälsan sedan jag gick från köttätare till vegan. Jag har märkt stora skillnader och mått på ett sätt som jag aldrig kan minnas att jag gjort innan.



1. Energin:
Störst går först som de brukar säga och störst skillnaden är just energin. Det är nog att ta i när jag säger att mitt tidigare stadie var kronisk trötthet, men snudd på i alla fall. Jag, precis som många andra, försökte dölja det med x-antal muggar kaffe, PWO och powernaps mellan varven. Men jag kan med handen på hjärtat säga att jag är näst intill en ny människa. Glädjen kom i samma veva som energin, glädjen för i princip allt i livet. Visst, livet har sina utmaningar och motgångar men jag har nu lyckas leva efter ''se allt från den positiva sidan''. Tidigare var det något som var lättare sagt än gjort men på något mirakulöst sätt faller det sig naturligt nu - jag tackar innerligt och njuter varje minut!



2.. Magen / tarmarna:

Tidigare fick jag inte i mig större mängd fiber, så enkelt är det. Kolhydratskällorna var potatis, jasminris och vanliga havregryn, köttet i sig är inte fiberberikat heller. När jag sedan, helt plötsligt, bytte ut jasminriset mot råris, quinoa, orzo och liknande blev det skillnad. Än mer när köttet förvandlades till linser och alla möjliga olika sorters bönor. Samtidigt blev grönsakerna även grövre och mer näringstäta som bland annat grönkål och spenat. Således fick mitt mag- och tarmsystem en rejäl chock när allt detta fiber skulle igenom systemet. Toalettbesöken blev fler, gasbildningarna ökade men mättnadskänslan var behagligare än någonsin innan. Energin höll sig under dagen och ingen trötthetskänsla efter måltiderna. Så småningom, någon vecka senare, hade magen vant sig vid den nya kosten och toalettbesöken normaliserades och gasbildningen är tillbaka till normal (om du sköljer dina linser och bönor ordentligt såklart!) och mättnadskänslan är fortfarande lika behaglig.

3. Träningen / blodådror

I och med att energin har nått nya höjder och likväl glädjen så har passen och träningsglädjen gjort det samma. Jag är där för att jag älskar det, inte för någon annan anledning. Jag går in i gymmet utan krav eller måsten, kör planerade muskelgrupper och per automatisk har fantastiska pass kommit som uppradade, gång på gång. Just att släppa pressen och tanken om att hela tiden maximer har lett till att jag får ut mer av passen än på väldigt länge. Hur mycket det har att göra med förändrad kost eller inte är lite oklart men när ämnesomsättningen och fettförbränningen började bli bättre kunde jag även koppla av med - tack vare kostförändringar. Jag glömde nästan, blodådrorna... de har börjat poppa betydligt mer och blodet i sig är kraftigt mycket blåare än innan. Varför har jag inte en blekaste aning om men gissar att det flyter runt betydligt friare med fler blodkroppar som kan transportera näring, syre och koldioxid.

4. Ämnesomsättning / Viktnedgång

De där två magiska orden som majoriteten vill maximera. Som tidigare nämnt har jag kämpat med min kropp och min icke-existerande ämnesomsättning i 2,5 år. Jag har gått över ALLA minor och gjort alla tänkbara undersökningar för att få bukt på problemet men inget har hjälpt.... tills kostförändringarna trädde i kraft och därefter en mer avslappnad och positiv inställning till mig själv då förändringarna började ske. Jag menar inte att alla ska bli veganer för att gå ner i vikt, inte alls, utan detta är ett val jag har gjort och som verkligen har hjälpt för just mig. Jag äter samma mängd kcal/dag nu som när jag åt kött, tränar exakt lika mycket men ändå har jag nått minus 7 på vågen med samma styrka och kontakt.

5. Samvetet

Sist men inte minst. Det känns jäkligt bra att veta att jag fullkomligt optimerar min hälsa OCH att jag lämnar minimalistiska avtryck på vår kära planet. Jag bidrar till framtida generationers möjlighet att leva på ett frisk jordklot med andra (djupa och filosofiska) ord. :)


Några frågor, funderingar - hojta till!
Många kramar!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Mat, Vegan

En (tre) bild(er) säger mer än tusen ord.
Smarrigt är bara förnamnet

Laddar med ett inlägg ni inte vill missa!
Hur övergången från köttätare till icke animalistisk kost har påverkat min kropp, knopp och välmående.

Många kramar!

Likes

Comments

Träning

Dagens låt på repeat: In The Back Of My Mind

Lördagspasset á la stjärt satt som en smäck! Funderar starkt på att dokumentera mer från gymmet framöver men har blivit mindre av den varan då jag kör 110 % på just träningen väl där. Får rigga kameran eller något ;) Haha. Som kakan på det festade jag till det med några ass-poses, det var verkligen inte igår och ska bli så himla spännande att se hur kroppen formar sig när fettet (otroligt) sakta men säger börjar försvinna. Tålamod och åter tålamod - det är nyckeln mina vänner.


Det var svårt att ta sig ner för de 5 trapporna från gymmet. Jag tänkte även köra lite korta intervaller på trappan innan vi gick hem men med pulsen från passet i halsen och utmattade gluteus gick det verkligen inte mer än 5 minuter. Utan känsel i underkroppen och lätt blodsmak så sitter jag nu som en drottning i soffan och bara mår :D


Oh vad helger är fina med lite extra vardagsvila!
- Ha en kanonfin kväll!
Många kramar


Likes

Comments

Contains affiliate links Sofhie tipsar, Vegan

Det landade något nytt i brevlådan och inte nog med att ett nytt kök rent matmässigt öppnats när alla animalistiska produkter försvunnit utan kosttillskotten blev även uppdaterade. Jag har provat flertalet växtbaserade proteinpulver nu och jag trodde jag hittat en genomgående trend men efter provsmak av WEIDER's protein blev jag förvånad!

Burken var dyr, väldigt dyr om du frågar mig (som är van med typ 130 kr påsen, haha) och 750 gram gick på 279kr på Gymgrossisten, mer specifikt HÄR om du även vill läsa innehåll och näringsvärden.. Beställde hem två smaker av fyra; Iced Cappuccino och Piña Colada. I förväg trodde jag att kaffesmaken skulle bli bättre då vanliga kaffe tagit bort den lilla bismaken från Scitecs ärtprotein. Jag har kört på Scitecs ärtprotein några omgångar nu och den är billigare men smakar också lite sämre.


Iced Cappuccino:
Otroligt lättlöslig. Himla trevligt med det små ''chokladkross-bitarna'' och smaken är väldigt mild. Ingen grynig känslan vilket annars brukar vara vanligt och någon form av eftersmak är ytterst minimal... märker ingen själv om jag verkligen inte tvingas kämpa för det. Denna får förstaplatsen!

Piña Colada:
Lika lättlöslig och dylikt som smaken ovan men vad som skiljer dem åt är just smaken. Jag tycker mig finna en liten hint av havregrynsgröt efteråt vilket är konstigt då den inte baseras på havregryn, haha. Smaken är Piña Colada med ananasen och lite lite kokos. Precis som ovan är smaken ytterst mild men ingen grynighet eller unken eftersmak.


Kort och gott, WEIDER har lyckats! Bästa veganska hittills och dyrast är hittills bäst. Sämst av alla jag någonsin provat som jag verkligen avråder dig att köpa är Vegan Blend från MyProtein. Den smakar och känns verkligen som nermald bark. Allt annat än en höjdare. ...Och som vanligt, detta är en ärlig recension och inget sponsrat.
...ett litet fredagstips med andra ord :)

Många kramar

Likes

Comments

Recept, Sofhie tipsar, Vegan
Titta och dregla!

Detta är det godaste jag någonsin kommit på, det slår även alla mina föregående proteinbakverk och DET är högsta betyg. Dett var första gången jag gjorde dem så kommer finslipa på receptet efter hand men jag delar med mig av det första bara för att det blev så otroligt bra!

Ingredienser:

  • 350 gram sötpotatis
  • 2 msk starkt kaffe (kan ersättas mot växtbaserad mjölk)
  • 2 msk växtbaserad mjölk
  • 30 gram smält kokosolja
  • 2 msk agavesirap


  • 100 gram havremjöl (mixad havregryn)
  • 2 tsk bakpulver
  • 3-4 msk kakao
  • 2 msk sötningsströ
  • Nypa salt

Glasyr:

  • 30 gram smält kokosolja
  • 20 gram kokosolja
  • 15 gram agavesirap
  • 2 msk växtbaserad mjölk
  • (Låt svalna i kylen)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Skala och koka sötpotatisen så den blir mjuk, låt svalna
  3. Blanda de torra ingredienserna noga i en separat skål
  4. Mixa den kokta sötpotatisen och tillsätt sedan kaffet, mjölken, smälta kokosoljan och agavesirapen. Mixa eventuellt allt igen om du ser klumpar.
  5. Tillsätt de torra ingredienserna och rör runt till en lite tjockare smet
  6. Häll smeten (ca 1,5 cm tjock) i en brödform eller passande rektangulär ugnssäker form.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 15-18 minuter (håll koll så den inte blir för torr!)
  8. Låt svalna innan du toppar med glasyren .


Provar du att baka, tagga mig gärna - vore guld att få se!

Cake heaven

Många kramar

Likes

Comments

Annat Vardagligt

God kväll godingar!

Livet går upp och livet går ner men vet du vad, livet är skyhögt just nu! Flertalet drog igång jobbveckan med ångest eller en liten obekväm känsla över att det var dags att skutta tillbaka efter långledighet men jag vet inte vad som hände i morse... trots alldeles för få timmars sömn och ett tidigt alarm som ringde vaknade jag pigg och alert. Kändes liksom sådär ruskigt bra. Dagen blev precis som känslan antydde.

Så mycket skratt det blivit idag och en sådan energifylld arbetsdag.
Jag njuter till max av dessa dagar när det bara känns så bra!


Som havregrädden på moset så stod det även ben på schemat och det var ändå med en liten nervös känsla som jag äntrade gymmet (som vanligt på bendagar) men jag brukar inleda med inställningen ''Jag kör bara, krossar och kör''. Det kändes klockrent redan i böjen och jisses vilket pass det blev! Det blev lite PWO i kroppen med som ändå gjorde att jag kunde kliva ett steg längre ur bekvämlighetszonen och tårarna var ett faktum. Jag triggas liksom av utmattningssmärtan och elden i musklerna. Jag blir förbannad för att det gör ont och tar i ännu mer. Det leder i sin tur att det gör ännu ondare och jag tar då i ännu mer tills benen inte kan hålla kroppen uppe och tja, tårarna ropar hej.


Close up coming!

Känner inte igen mig riktigt på högra bilden men what the heck, så tyckte kameran att jag såg ut i alla fall.


En go vilodag imorgon och jag har ett MAGISKT recept väntandes på er till imorgon. Jag kom på ett sagolikt recept på veganska fudge brownies utan en massa nötter, bananer, mjöl eller dadlar som majoriteten av veganska efterrätter innehåller. Stay tuned, du kommer inte ångra det!

- Ha det bäst
Många kramar

Likes

Comments

Recept, Vegan

Påsken firade vi med min sambos familj och de är intepersoner som håller hårt i gamla traditioner utan är fullt öppna för nya intåg i högtiderna. Så till påskmiddag blev det inget påskbord, påskmat eller påskägg utan vi åt smörgåstårta. Som vegan är en smörgåstårta allt annat än optimal men vet ni vad, svärmor hade gjort en vegansk smörgåstårta också. Hur underbart?!

Kanske inte de bäst tagna bilderna men så här såg den ut i alla fall

Med handen på hjärtat - den var otroligt god, på riktigt!

Hon hade googlat fram ett recept och jag lyckades finna det igen. Då jag länge varit fantast av vanlig smörgåstårta tidigare så är det stora skor att fylla även i den veganska världen. Mat ska vara smarrig, så enkelt är det bara och jag lovar - den var sagolik! I receptet heter den till och med ''Världens godaste smörgåstårta''. ;)


Receptet från barabroccoli.se finner du HÄR !
Missa inte om det vattnas i munnen.

- Många kramar

Likes

Comments

Vegan, Frukost
Så enkelt men så gott

.

Jag äter detta veranda dag men ändå är det lika magiskt gott varje gång. Det är bara vanliga havregryn med salt och lite sötning toppat med MyProtein kcal-fria sås, färska bär och banan. Tog även Alpro's kokosmjölk till och laddingen inför gymmet var fulländad!


Glad påsk på er.
- Många kramar

Likes

Comments

Träning

En fredag med sovmorgon! När hände det sist?
Så himla härligt.

Efter en längre mysfrukost drog vi oss till gymmet och för mig blev det rygg. Det kändes riktigt bra och även om tröttheten gjorde mig lite svagare så satt trycket precis där det skulle. Rygg har nog aldrig varit ett pass jag gillat men det växer verkligen, inte bara ryggen i sig utan glädjen för passen också ;)


Det känns kan jag lova och efter att ha rensat hela förrådet på efter middagen så är ryggen ordentligt mör.
Passet såg ut så här:

  • Breda latsdrag
  • Smala latsdrag (MAG-grip)
  • Rodd
  • Smal rodd i lutande kabel (bild 2)
  • Smala drag i maskin (en arm)


Jag ligger mellan 10-15 reps på alla övningar och 4 eller 5 set per övning beroende på hur klockren den är. Dropsetar även en del. Hann även avsluta med lite mage för en gångs skull och jag har en enorm träningsglädje just nu. Längtar redan till imorgon och kroppen är verkligen med mig på tåget. Vad mer kan man begära? :D


Lite linser och sötpotatis på det sedan är min fredag fulländad!
Många kramar.


Likes

Comments

Mat, Vegan

Denna vilodag kunde inte komma mer passande. Överkroppen är mörbultad och benen ska vi inte ens prata om sedan gårdagens benpass. Det gick verkligen så otroligt bra och det var smärtsam glädje rakt genom!

Så vilodagar är till för att återhämta sig, vad passar då bättre än lite massage och cupping? Kommer vara supersnyggt imorgon med en rygg som ser ut som en prickig korv, haha. Däremot gör det susen och ovanpå det blev det en riktigt magisk middag med (för mig) lite variation.

Svarta bön-biffar med rosmarinsgrillade rotfrukter och grönkål
+ Santa Marias tacosås (ekologiska, 100 ggr godare än den vanliga!)

Biffarna är egentligen inte överhäftigt utan jag tog en burk svarta bönor och sköljde av noga. Stavmixade dessa tillsammans med önskvärda kryddor och grillmarinad (sätter smaken). Vänder sedan ner finhackad lök precis innan biffarna steks. Därefter blandade jag ner några teskedar med Maizena för att binda dem vid stekning så de håller ihop. Provstek en om du är osäker!

Rotfrukterna är bara 300 gram körda i Airfryern med en massa rosmarin. Det blir så himla gott! Förstår inte varför jag inte har använt mer örter i matlagning tidigare. Dill är däremot min absoluta favorit just nu, det passar till precis allt. Middagen avnjöts framför det sista avsnittet av 13 Reasons Why på Netflix. Ett tips, verkligen, en superbra serie.


Ta hand om dig,
Många kramar.


Likes

Comments

Du hittar mig även här@sofhiem