Den här underbara vitlökscrémen får man ofta när man äter ute på en libanesisk restaurang. Den är otroligt god och fräsch. Detta är första gången jag gjorde den och jag kommer definitivt prova mig på igen.

Du behöver

  • Två äggvitor
  • 1-3 vitlöksklyftor beroende på smak
  • Juicen från en citron
  • 1/2 tsk salt
  • 2 - 2 1/2 dl rapsolja

Du gör så här

Mosa vitlöksklyftorna ihop med salen till en nästan puré liknande konsistens. Blanda ihop vitlöksröran, citronsaften och äggvitorna och vispa tills det blir ett skum. Häll i oljan lite i taget. Det är viktigt att inte hälla i all olja på en gång då det skär sig.

Likes

Comments

Här kommer recept på en böngryta från balkan. Den kallas pasulj eller grah. Den är enkel att göra och så himla god.

Du behöver
  • 600 g vita bönor
  • 2 lökar
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • 300 g rökt kött, jag har använt rökt nötkött men funkar med vilken sort som helst
  • 4 msk ajvar (en paprikaröra)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1½ liter kokhett vatten
  • salt, peppar, vegeta (en sorts allkrydda), paprikakrydda
  • redning av eget val, maizena, mjöl etc

Så här gör du

Blötlägg de vita bönorna i en stor bunke natten innan tillagning eller innan du går till jobbet på morgonen. Det ska gärna ligga och dra minst 8 h. Hacka sedan lök, morötter och tomaterna. Bryn dom i en kastrull. Skär köttet i lagom bitar och släng i de. Krydda med kryddorna men var försiktig med saltet då köttet redan är ganska så salt. Släng på ajvar och tomatpurén. Ös sedan på vattnet och låt koka på låg värme med lock i ca 2 h. Grytan är klar när bönorna är mjuka. Red sedan tills du får en lite tjockare konsistens.

Njut ihop med en ostmacka och ett glas mjölk. :-)

Likes

Comments