View tracker

En jättegod sås som passade helt fantastiskt bra tillsammans med kycklingbullarna som ni fick receptet på i det tidigare inlägget.

Du behöver:
2,5 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk svartvinbärsgelé
2-3 tsk soja
Salt och peppar

Såhär gör du:
Ta fram en kastrull och blanda i grädde, créme fraiche, buljong, soja och gelén. Låt koka upp. Tillsätt salt och peppar. Smaka av och se om det behövs mer kryddor. Om såsen inte bli tillräckligt tjock kan ni tillsätta majsstärkelse, jag tyckte inte att det behövdes.

Kram på er :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Idag är studenttipset lite dyrare än vanlig. Det som gör att priset drar iväg lite är Västerbottenosten men den går att byta ut till någon annan ost. Man kan alltså ta den ost man gillar. Annars är receptet lätt att göra och super gott. Jag har aldrig testat att göra något på kycklingfärs förut men det kommer jag verkligen att fortsätta med. Riktigt lyckat. Testa och se om ni håller med mig :)

Du behöver:
500g kycklingfärs
1 ägg
2 dl ströbröd
1 gullök
1 msk dijonsenap
200g riven västerbottenost ( går bra med vanlig hushållsost,präst eller greve)
2 msk persilja

Såhär gör du:
Hacka och fräs löken i en stekpanna tills den fått en fin gyllenbrun färg. Blanda kycklingfärsen, ägg, ströbröd, dijonsenap, riven ost och persilja i en bunke. Salta och peppra. När löken svalnat, tillsätt i blandningen. Forma färsen till bullar, stek i stekpannan på båda sidorna så de får en fin färg. Sätt ugnen på 120 grader och låt stå i 10 minuter. Tills de är genomstekta. Färdiga att serveras.
Jag serverar med kokt potatis, svartvinbärsgelé, en fantastisk sås som ni ska få receptet på och lite haricots verts.

Kram på er :)

Likes

Comments

View tracker

Vad sägs om en lyxpasta med räkor och saffranssås? Så gott! Ni måste testa 👏🏻

Du behöver:
4 bitar lax
200g skalade räkor
0,5 g saffran
3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk hummerfond
250g körsbärstomater
3 dl babyspenat
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

Såhär gör du:
Hacka purjolöken och vitlöken. Fräs i en gryta. Dela tomaterna på mitten. Lägg i saffran och tomaterna i grytan. Fräs någon minut. Dela laxen i mindre bitar.Tillsätt grädde, vatten, lax, hummerfond i grytan. Koka i ca 5 minuter tills laxen är genomkokt. Salta och peppra. Häll av räkvattnet. Tillsätt räkor och babyspenat. Blanda ner pastan i kastrullen, rör om och vips så är den färdig för servering. 

Hoppas det smakar :) 

Likes

Comments

En pasta med räkor till helgen kanske? Såhär gör du min räkpasta.

Du behöver:
200g Philadelphia med vitlök
250g körsbärstomater
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
200-300g räkor
2,5 dl grädde
1 grönsaksbuljong
Salt och peppar

Såhär gör du:
Koka valfri pasta efter beskrivning på förpackningen. Hacka och stek löken i en stekpanna. Dela tomaterna och lägg i hälften av dem i stekpannan med löken. Fräs tills tomaterna blivit mjuka och mosiga. Tillsätt grädde, Philadelphia, grönsaksbuljong. Låt koka ihop ca 5 minuter. Smaka av och tillsätt salt och peppar. Blanda ner i pastan tillsammans med räkorna och de resterande tomaterna. Toppa med färsk persilja.
Mums vad gott 😋

Likes

Comments

En vegetarisk rätt till kvällen kanske? Har gjort en jättegod rödbetsbourguignon.
Jag tycker det är kul att variera maträtter. Försöker få en lagom blandning mellan vegetariskt och kötträtter. Min sambo är inte jätte förtjust i vegetariskt men han blir bättre.

Du behöver:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
8 små rödbetor ( jag tog vanliga och polkabetor)
6 morötter
5 lagerblad
4 kvistar timjan
2 msk tomatpuré
5 dl grönsaksbuljong
10 champinjoner
10 skogschampinjoner
10 pärllökar
2.5 dl rött vin
Salt och peppar

Såhär gör du:
Skär löken och vitlöken i bitar, stek i en gryta tills den fått en fin färg. Skala och dela morötter och rödbetor i mindre bitar. Lägg morötter, rödbetor, lagerblad, timjan, salt och peppar i kastrullen, stek i ca 5 minuter.

Rör ner tomatpurén, rödvin och grönsaksbuljong, låt sjuda på låg värme i ca 20 minuter.

Dela och stek svampen och pärllökar i en stekpanna bredvid. När den fått en fin gyllenbrun färg, lägg i kastrullen med de andra grönsakerna. Sjud ca 10 minuter till. Blanda i lite majsstärkelse för att få en tjockare konsistens.

Ta ut lagerbladen och timjankvistar före servering. Servera med kokt potatis, linser eller som vi potatismos.
Färdigt att avnjuta 😋

Likes

Comments

I min familj älskar vi jul. Min mamma har börjat med att gör en julkalender till oss "barn" varje år. Som inte är barn längre men hon tycker det är kul. Vi är tre syskon så vi åker hem till mamma och pappa var tredje dag för att öppna ett paket. Ett sätt för oss att träffas lite oftare. Hittills har det blivit kaffe och lussekatter under besöket. Men igår kom pappa hem från Paris och hade med sig macarons. Inte vilka som helst utan från Ladurée. Dem var så goda och så perfekt gjorda😍

Likes

Comments

Ett recept på knäck såhär i juletider. Jag kallar den för den vanliga sorten.Det finns så många olika smaker på knäck, man kan ju bli förvirrad men jag gillar den som smakar kola bäst.

Du behöver:
2 dl ljus sirap
2dl socker
2 dl grädde
1 msk smör
3-4 msk hacka mandel

Såhär gör du:
Blanda socker, grädde, sirap i en gryta. Koka i 15-20 minuter. Om du har en kökstermometer använd den. Jag kokar smeten tills den är uppe i 120- 125 grader. Om man inte har en så går det lika bra att göra ett kultest.
När smeten är uppe i rätt temperatur blanda i den havande mandeln och smöret. Rör om ordentligt och nu är den färdig att portioneras ut i små formar.
Ställ in knäckformarna i kylen och låt dem stelna. Sen är dem redo för att ätas upp!

Allt gott kära läsare :)

Likes

Comments

En ljuvlig soppa som passar utmärkt i vintermörkret. Så den får bli veckans studenttips! Smarrig och superenkel att göra.

Du behöver:
2 paprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
2.5 dl créme fraiche
Salt & peppar

Såhär gör du:
Dela löken och paprikorna. Fräs i en djup kastrull tills grönsakerna fått färg. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong och vitlök. Låt koka tills grönsakerna blivit mjuka, ca 5-10 minuter. Ta av soppan från spisen och tillsätt créme fraichen. Mixa tills soppan blir slät. Sätt tillbaka soppan på spisen och låt koka i ytterligare 10 minuter. Smaka av soppa med salt och peppar. Servera gärna med ett gott bröd och en klick créme fraiche.

Trevlig kväll på er :)

Likes

Comments

Ett smaskigt recept på en saffranskladdkaka med vit choklad. Den här måste ni bara prova. Servera med lingongrädde, en fantastisk kombination.

Du behöver:
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
3 ägg
200g smör
200g vit choklad
1g saffran (2 påsar)
Florsocker

Såhär gör du:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt den vita chokladen. Rör om tills den smält helt och ha i saffranet. Rör ihop socker, mjöl ha ner i chokladsmeten. Tillsätt ett ägg i taget. Rör om ordentligt till en smidig smet. Häll ner smeten i en smord form med löstagbar botten.
Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Kakan ska vara riktigt kladdig, den sätter sig när den svalnat.
Pudra på florsocker innan servering.
Jag vispade grädde och tillsatte lingon för att få en liten syrlig smak.
Passar perfekt till den söta saffranskladdkaka.

Likes

Comments

Jag har haft en jättemysig första adventshelg. Myst runt på julmarknader, druckit glögg, ätit massvis med pepparkakor, bakat knäck och en saffranskladdkaka med vitchoklad. Hoppas ni alla fina läsare haft en bra helg. Igår kom Sanna & Ludde över på fika. Jag dukade självklart upp med allt jag kom åt. Det blev ett riktigt smaskigt fikabord.

Kram på er :)

Likes

Comments