Dexcom G5, Diabetes

Sedan drygt 20år tillbaka är jag typ 1 diabetiker. Jag har även stundtals blivit omdiagnostiserad som typ 2 för att sedan gå tillbaka till typ 1. Under denna tiden har utvecklingen, tack o lov gått framåt med stormsteg. Jag minns när jag 8år gammal spenderade mina fyra veckor på sjukhuset för att lära mig leva ett helt nytt liv. På så sätt är jag faktiskt tacksam att diagnosen kom så tidigt som den gjorde då det nog var enklare att lära sig leva med den då än om jag hade debuterat idag.

De tio första åren behandlades jag med insulinpenna, ca 7-8 sprutor om dagen skulle injiceras. Det var mkt bråk, protester och tårar. Jag ville ju vara precis som alla andra barn. Och inte för att prata om alla blodsocker som var tvungna att tas. Oj oj oj, stackars mina fingertoppar. Jag hade svag förundran när jag var mindre att skulle jag fortsätta ta så många blodsocker så kommer mitt blod en dag att ta slut. Man visste ju inte bättre då, men o andra sidan finns det så otroligt många tankar och frågor i ett barns huvud.

2006! Då hände dig grejor efter mkt tjat och längtan. Jag skulle äntligen få min första insulinpump, lyckan var total och nyfikenheten otroligt hög. Visst, var det mycket att lära sig och mer att tänka på men bara känslan av att slippa sticka sig 8 ggr om dagen och nu i stället en gång var tredje dag för att byta infusionssetet. Det var himmelriket i mina ögon. Sedan dess har jag inte svikit min pump, hade dock en kort period då jag använde pennor eftersom pumpen lade av.


2016! Även då händer det grejor. Jag får min första CGM (kontinuerlig blodsockermätning) Vilken frihet! Endast två "vanliga" blodsocker per dag för att kunna kalibrera. Oh det kan man ju helt klart stå ut med

Den 12:e oktober var det äntligen dags! I samråd med min sköterska så valde vi Medtronic Enlite. CGM-systemet som kan sammankopplas med min insulinpump. Jag ser alla värden i pumpen, ligger jag ex högt i blodsocker så rekommenderar pumpen en insulindos för att få ner värdet till det normala. Men det fanns även den funktionen att skulle blodsockret bli lågt så bryter pumpen insulintillförseln själv tills den märker att sockret är på väg upp. En rätt så bra funktion i mina ögon, framför allt nattetid.Tyvärr fungerade inte detta systemet som det skulle för min del. Jag vet om att alla kan få ett måndags-exemplar men man får byta ut sändaren ca 7-8gånger på mindre än ett år då är inte allt som det ska. Det slutade fungera, difften (skilladen mellan blodvärdet på cgm och vanligt) var för stort, det fanns gånger då jag fick höga rekyler av en känning utan att pumpen startade insulintillförseln igen. Jag vet inte hur många timmar jag suttit i telefon med kundtjänst utan att vi har kunnat lösa problemet.

Jag pratade med sköterskan igen och frågade om det inte var möjligt att få pröva en annan CGM. Efter att hon pratat med läkaren så fick jag snällt vänta tills garantitiden hade gått ut, innan dess kunde de inget göra. Sagt och gjort. Måndagen den 16 okt var det jag som hade tid med läkaren, tur i oturen eller vad man nu vill kalla de så hade CGM:en under helgen lagt av ännu en gång. Så jag var snabb med att framföra min önskan om att byta. Jag förklarade situationen, om allt strul o även att den ännu en gång hade lagt av. Jag passade även på att berätta att garanti-tiden hade gått ut.

KABOOM! Så var min önskan uppfylld! Självklart skulle vi pröva nått annat, hon förstod ju att detta tog på mitt tålamod och mina krafter med att aldrig kunna lita på mina hjälpmedel. Ännu en gång var lyckan total. 3 veckor senare sitter jag nu med min Dexcom G5, och är supernöjd. Jag har dock bara hunnit använda den en vecka men allt funkar toppen än så länge. Alla larm hörs klart och tydligt, vilket det inte alltid gjorde på Medtronics. Skulle jag mot förmodan få ett riktigt lågt blodsocker tex nattetid så larmar det även i Andreas mobil så han kan hjälpa mig.

Efter allt strul genom åren så har jag höga förväntningar på denna, och än så länge är de uppfyllda!
_________________________________________________________

Blodsocker i skrivande stund: 10,2 mmol/liter.

Likes

Comments