Bröd

Dom här limporna brukar jag snöra ihop rätt ofta dels för att dom är riktigt lättgjorda men dom är dessutom såå goda! Dom blir sådär härligt luftiga och saftiga inuti och täcks av en brungräddad hårdare skorpa, mums!

Du får ut tre limpor av degen


50g torrjäst

8dl varmvatten

2tsk salt

2msk rapsolja

5dl rågsikt

Ca 8-10dl vetemjöl


Blanda torrjästen med de torra ingredienserna, tillsätt olja och vatten och arbeta i maskin några minuter (jag brukar nog köra 3-5min).

Fyll upp varmvatten i diskhon (ca 10-15cm) och ställ ned bunken med ett lock på, låt jäsa så i 30min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre utan att knåda den.

Forma försiktigt limpor i samma längd som kortsidan av din plåt och lägg dom sen på en plåt med papper på.

Täck dom med en duk och låt jäsa ytterligare 30min innan de gräddas mitt i ugnen på 250grader.


Sen är det bara skiva upp och äta till frukost, soppan, utflykten eller när du är sugen bara, resterande brukar jag frysa in färdigskivat och tina eftersom.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Mjuka kakor

Idag blev jag så obotligt sötsugen men samtidigt lat, orkade inte fara och handla och hade varken mjölk eller ägg hemma så jag provade en egen variant av äggformade sockerkaka.

Så här gjorde jag:


4dl mjöl

2dl socker

3tsk bakpulver

2tsk vaniljpulver

1dl kakao

0,5dl olja

2,5dl vatten

0,5dl filmjölk

2cl murreys white chocolate likör


Rör ihop allt och ha i en sockerkaksform som smörats och bröats, grädda i ca 25-30min på 175 grader.


Blev inte alls dumt, men tror det skulle varit toppen med lite apelsinjuice eller nått annat friskt i.


Likes

Comments

Efterrätt, Kladdkakor

Vi håller på måla huset här hemma, eller vi och vi.. det är min sambo som gör det stora jobbet, jag är med lillan och han målar. Så idag tänkte jag att han kunde få nått gott till kaffet så det fick bli en Mariannekladdkaka och mums vad god den blev!

Så här gjorde jag:

200g Margarin
100g mjölkchoklad
4 Ägg
3 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
0.5dl kakao
1 tsk Vaniljsocker
0.5 tsk Bakpulver
24 marianne godisar

Smöret och chokladen smälte jag i en kastrull medans ägg och socker vispades lätt.

Blanda i torra ingredienserna och tillsätt smör och choklad, vänd ner krossad Marianne och häll smeten i en springform (23cm) som är smörad och bröad med kokos.

In i ugn 30min 175grader, låt kallna i kylskåp.

Likes

Comments

Bröd

Jag älskar att ha frysen full med hembakt bröd, ju fler sorter desto bättre!

Så idag blev det att bunkra upp med saftiga och goda Morotstekakor som blivit en favorit här hemma, receptet kommer från lindas bakskola men några små justeringar har jag gjort.


Såhär gör jag:


120g finrivna morötter

50 g torrjäst

6 dl varm mjölk

2 dl havregryn

75 g rumsvarmt normalsaltat smör

2 tsk salt

1 ägg

10-12 dl vetemjöl


Blanda jästen med mjölet och saltet i en bunke.

Värm mjölken och blanda med havregryn och låt svälla ca 5min innan det tillsätts i mjölet.

Blanda ner ägg, smör och morötter i degen och knåda kraftigt i maskin några minuter.

Låt jäsa 50min under en duk.

Kavla ut degen på mjölat bord till den är ca 1,5cm tjock, använd ett glas, en skål eller annan 10cm form att stansa ut kakorna med.

Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på och nagga dom.

Låt dom jäsa i 40min till under en duk innan dom gräddas i ca 8min på 250 grader för att sen kallna under en duk på galler.


Supergoda med extrasaltat smör, ost och en gurkskiva eller två på tillsammans med en kopp svart kaffe!



Likes

Comments

Tårta

I helgen hade vi dop för våran lilla tjej och vi bjöd på hembakt limpa, linfrö frallor med blandade pålägg, chokladbollar rullade i polkaströssel, passionsmousse tårta (som jag tipsat om tidigare) och en "vanlig" tårta.

Den "vanliga" tårtan blev riktigt god om jag får säga det själv!

Vanlig sockerkaks tårtbotten, fylld med glasscreme och hallonmosse och sen täckt med en ljuvlig vit chokladfrosting som jag hittade recept på här: http://www.allers.se/catarinatarta-med-hallon-och-passionsfrukt-recept/


Vit chokladfrosting:


200 g vit choklad

300 g rumsvarmt smör

4 dl florsocker

300 g Philadelphiaost


Philadelphia och florsocker vispade jag hårt i en bunke sen vispade jag rumsvarmt smör fluffigt i en annan.

Chokladen smälte jag på låg värme över vattenbad och lät sen svalna innan jag hällde den sakta i smöret samtidigt som jag lät elvispen gå. Sen vände jag ner Philadelphia röran i smörbunken.


Jag spacklade min tårta med det vita på kanterna och tunnt uppe på sen färgade jag resterande rosa och spritsade rosor på tippen och gjorde girlangmönster runt kanten.


Tårtan gjorde jag dagen innan den skulle ätas så innandömet hann bli saftigt och utsidan hann stelna lite, blev toppen!

Likes

Comments

Efterrätt, Kladdkakor


Igår kväll blev jag rastlös och hittade två ägg i kylen som började nå sitt bäst före datum så då snodde jag ihop en kladdkaka som jag toppade med marshmallows och hackad choklad.

Det roliga med kladdkakor är att det går att variera dom till det oändliga, toppa med favorit chokladen, chokladbollssmet, massa godis, smeta på daimgrädde, toppa med bär, choklad eller kolasås, krossade Marianne, rör ner chili och hallon i smeten, polly, ja låt fantasin sätta stopp bara!


Så här gjorde jag i alla fall igår:

2 st ägg

2 dl socker

150g smält kallnat smör

5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl mjöl


2 nävar Minimarshmallows och Ca 75g hackad choklad att toppa med.


Rör ihop ägg och socker, tillsätt kallnat smält smör och de torra ingredienserna. Spara marshmallowsen och chokladen till senare.

He smeten i en springform på ca 23cm som är smörad och bröad.

Grädda på 160 grader ca 16min ta då ut den och lägg på marshmallows och choklad och sen in i ugnen 8-10min till, håll lite koll på den då den behöver olika tid i olika ugnar!


Jag gillar inte varma kladdkakor så jag lät min stå i kylen över natten för att stelna lite och bli helt kall, sen serverades den med grädde men Blir nog godare med glass, gärna jordgubbsglass.


Likes

Comments

Mjuka kakor


Ibland är det kul att få bjuda på nybakta bullar till kaffet men ofta räcker tiden inte till.. då är denna kaka ett bra alternativ, gott, enkelt och bjuder på en underbar doft!


Innehåll:

1 Ägg

1.5 dl Socker

2 dl Vetemjöl

1 tsk Vaniljsocker

2 tsk Bakpulver

1 krm Salt

1.5 dl Filmjölk

90g Smör

1 tsk Kanel, malen


+ lite kanel och pärlsocker till topping


Så här gör du:

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.

Blanda de torra ingredienserna (utom kanel) i äggröran.

Smält smör och rör ner kanelen.

Tillsätt kanelsmöret och filet i smeten, rör om tills den är slät och häll i en ca 23cm springform som är smörad och bröad.

Grädda 20min i 175 grader.

Låt den svalna lite och vräk sen i dig bit efter bit med ett glas mjölk eller en kopp kaffe!


Likes

Comments

Muffins, Mjuka kakor

Något som är snabb bakat och går hem hos de flesta är chokladmuffins, antingen som de är eller till piffade med en frosting eller fyllning.

Här kommer det grundrecept jag använder till muffinsen och även en vanlig frosting.


Muffins:

2 st ägg

1 dl socker

1,5 dl mjölk

0,5 dl flytande stek smör

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

2,5 dl mjöl

0,5 dl kakao


Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjölk och smör och sen de torra ingredienserna som du blandat ihop i en skål brevid. Fyll formarna till 2/3 och grädda.

Mina gräddar jag i muffinsjärnet ca 8-9 min men gräddar man i igen gissar jag på ca 220 grader och 9-10min.


Du kan även smaksätta dom med 2cl Baileys, byta ut 1/2dl mjölk mot apelsin juice, kokos, klicka i en tesked nutella, en klick kolasås, eller en dumlekola i varje muffins (fyll halva formen, i med nutella, dumle eller kolasås och fyll på med smet till 2/3) eller ja vad du egentligen vill, bara fantasin sätter stopp!


Tips på en enkel Frosting utan Philadelphia ost:

200g mjukt normalsaltat smör

5 tsk vaniljpulver

2 msk grädde

4,5 dl florsocker


Vispa smöret så det blir fluffigt och mjuknar, he i grädde och vanilj och vispa ordentligt med elvisp.

Sist her du i florsocker, lite i taget till du har bra konsistens (tänk på att den stelnar till i kylen).

Spritsa efter att den stått till sig i kylen ett par timmar.

Den går att piffa till genom att smaksätta med kakao, kokos, malda nötter, kaffe, citron mm. Men tänk på att mängden florsocker kan behöva justeras (ökas eller minskas) men det ser ni!



På bilden har vi enkla chokladmuffins med vaniljfrosting.

Likes

Comments

Efterrätt, Tårta

Här ska ni få receptet på en syndigt god tårta, passionsfruktmousse på en seg chokladbotten toppad med passionsgele.. Den smakar himmelskt och för tankarna till varma sommarkvällar och passar utmärkt både som efterrätt till sommarens fester eller som syndigt gott kaffefika!


Börja med botten:

120g normalsaltat smör

2,25 dl strösocker

2 ägg

1 msk sirap

1,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1/2 tsk salt

1,5 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop smöret med socker och sirap så det blir pösigt, Rör sen ner ett ägg i taget.

Blanda ihop mjöl, salt, kakao och vaniljsocker och he i smeten.

Bre ut i en smord och bröad springform på ca 26cm (jag bröade med kokos men går lika bra med ströbröd).

Grädda 20 min mitt i ugnen och låt sen svalna utan att ta bort formen.


Sen gör du Moussen:

1 1/4 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 äggulor

250 g mascarponeost

4 dl vispgrädde

6 gelatinblad

1/2 dl JO nektar koncentrat

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min.

Vispa grädden löst i en bunke och vispa sen ner mascarponen.

Vispa ägggulor, vaniljsocker och socker i en annan bunke och vänd ner i gräddblandningen.

Värm juicen på svag värme, krama ur och rör ner ett gelatinblad i taget så dom smälter, låt det svalna lite och rör sen ner i smeten. 

Bre moussen på den kalla botten och Låt stå kallt minst 40 min innan gelén påbörjas.


Och till sist gelén:

4 passionsfrukter

2dl JO nektar koncentrat

3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min.

Gröp ur passionsfrukten och he i en bunke.

Värm 1/2 dl juice på svag värme, krama ur och rör ner ett gelatinblad i taget och häll sen på resten av juicen.

Häll över i bunken med passionsfrukt och låt svalna lite innan den hälls på moussen.

Låt stå kallt 3-4timmar innan servering.

Dekorera gärna med färsk frukt eller bär, nu hade jag inte köpt hem nått av det och det är ju inte direkt säsong för hemodlade..


Likes

Comments

Kladdkakor, Muffins

Vem älskar inte choklad?

Dessa lyxiga kladdkakemuffins med chokladkräm är helt oemotståndliga och ett måste i gottefrysen!

Du behöver det här till muffinsen:

2 ägg

3 dl strösocker

1½ tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

1½ dl vetemjöl

100 g smör

Och till glasyren:

100 g smör

4 msk socker

2 tsk vetemjöl

4 tsk kakao

1 dl grädde

1 dl mjölk

Sen gör du så här:

Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.

Smält smöret och låt det kallna.

Blanda alla torra ingredienser och blanda i äggsmeten och häll sist i smöret.

He smeten i 16 aluminium formar och grädda ca 15min på 150 grader (känn efter ibland så dom inte blir för torr då alla ugnar är olika). Få inte panik när du tar ut muffinsen, dom kommer sjunka ihop i mitten så du rymmer den goda smeten.

Smeten gör du i en tjockbottnad kastrull där du börjar med att smälta smöret och sen tillsätter resten. Värm på medelvärme tills det kokar och koka ihop krämen till den tjocknar. Kom ihåg att röra krämen hela tiden så den inte skär sig eller bränns.

Fyll sen groparna i muffinsarna med krämen och frys in, ta fram och servera halvfrysta och gärna med lite glass till, mums!

Likes

Comments