Efterrätt, Kladdkakor, Mjuka kakor

Igår vevade jag ihop en kladdkaka, hade inget recept så jag höftade men det vart den godaste kladdkaka jag ätit faktiskt! ungefärliga mått har ni nedan:


3 ägg

3 dl socker

1 3/4 dl mjöl

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

100g smält smör

50g mjölkchoklad


Rör ihop allt och häll i en smord och bröad form, lägg på några chokladbitar och grädda sen i ca 20-25min på 180 grader mitt i ugnen.

Serverades med hallonsorbet, mums!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Småkakor

En kaka efter maten är nyttigt sas det förr, jag tycker det låter toppen och här kommer en perfekt efter maten kaka!

Enkla snabba havrekakor med smulor av choklad, ingridienserna finns oftas hemma dessutom.


Du behöver:

75 g smör

1.5 dl socker

1 ägg

1.5 dl mjöl

1.5 dl havregryn

0.5 tsk bakpulver

50 g mörk choklad

Så här gör du:

Kör ihop alla ingridienser i matberedaren och rulla sen bollar av degen som du lägger glest på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda 200 grader ca 8-10 min.

Vill man kan man hacka chokladen grovt och röra i för hand om man vill ha mer bitar av choklad i kakorna.


Doppa, ät, njut!

Likes

Comments

Efterrätt

Ibland vill man ha nått gott efter maten men känner atrofien inte riktigt räcker till för att baka en kladdkaka, koka pannacotta eller liknande, då är detta ett tips!


Krossa digestive eller kakor i botten på ett glas, lägg på lite frysta hallon, på med valios laktosfria hallon/blåbär kvarg och toppa med mer smulor och några hallon, klart!

Likes

Comments

Småkakor

Här kommer receptet på havreflarnen jag gjorde i helgen:


2 dl havregryn

150 g smält margarin

2 dl socker

½ dl sirap

½ dl mjölk

2 dl mjöl

½ tsk bakpulver

1 ½ tsk vaniljsocker

Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser.

Klicka ut kakorna glest på en plåt med bakplåtspapper, jag gjorde varje kaka av 1 tsk smet. Dom flyter ut MYCKET.

Grädda i 6-7 min i 200 grader.


Blanda sen smörkräm av:

100 g margarin

2 dl florsocker

1 ägg gula

1 msk vaniljsocker


och bredes på havreflarnen som kallnat och lägg ihop dom två och två.


Dom är även goda om man istället för att göra dom dubbla med smörkräm har dom enkla men doppar undersidan i smält choklad.

Likes

Comments

Småkakor

Hej och hå, nu var det längesen jag bakade och skrev här.

Vi har varit på semester och bott i husvagn sen början av juli och det har därmed stått still på bak fronten.. men nu är vi hemma och sambon har börjat jobba igen vilket innebär att jag och lillan (som än inte är till så stor hjälp annat än till sällskap) har börjat baka igen!

Igår gjorde jag dubbla Havreflarn med smörkräm och idag blev det Dumlekakor med noblesse, havreflarnen återkommer jag med receptet på..


Världens kanske enklaste (och kanske godaste) kaka får du recept på här nedan.

Blanda ihop följande:

200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Rulla till 20 bollar och lägg i aluminiumformar på en plåt, tryck ner en dumlekola lätt i varje boll.

Grädda mitt i ugnen 10min på 175 grader och när du tagit ut plåten lägger du en noblesse på varje kaka medans de är varma. Ställ svalt för att kallna och försök att inte äta alla på en gång!

Likes

Comments

Bröd

Dom här limporna brukar jag snöra ihop rätt ofta dels för att dom är riktigt lättgjorda men dom är dessutom såå goda! Dom blir sådär härligt luftiga och saftiga inuti och täcks av en brungräddad hårdare skorpa, mums!

Du får ut tre limpor av degen


50g torrjäst

8dl varmvatten

2tsk salt

2msk rapsolja

5dl rågsikt

Ca 8-10dl vetemjöl


Blanda torrjästen med de torra ingredienserna, tillsätt olja och vatten och arbeta i maskin några minuter (jag brukar nog köra 3-5min).

Fyll upp varmvatten i diskhon (ca 10-15cm) och ställ ned bunken med ett lock på, låt jäsa så i 30min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre utan att knåda den.

Forma försiktigt limpor i samma längd som kortsidan av din plåt och lägg dom sen på en plåt med papper på.

Täck dom med en duk och låt jäsa ytterligare 30min innan de gräddas mitt i ugnen på 250grader.


Sen är det bara skiva upp och äta till frukost, soppan, utflykten eller när du är sugen bara, resterande brukar jag frysa in färdigskivat och tina eftersom.


Likes

Comments

Mjuka kakor

Idag blev jag så obotligt sötsugen men samtidigt lat, orkade inte fara och handla och hade varken mjölk eller ägg hemma så jag provade en egen variant av äggformade sockerkaka.

Så här gjorde jag:


4dl mjöl

2dl socker

3tsk bakpulver

2tsk vaniljpulver

1dl kakao

0,5dl olja

2,5dl vatten

0,5dl filmjölk

2cl murreys white chocolate likör


Rör ihop allt och ha i en sockerkaksform som smörats och bröats, grädda i ca 25-30min på 175 grader.


Blev inte alls dumt, men tror det skulle varit toppen med lite apelsinjuice eller nått annat friskt i.


Likes

Comments

Efterrätt, Kladdkakor

Vi håller på måla huset här hemma, eller vi och vi.. det är min sambo som gör det stora jobbet, jag är med lillan och han målar. Så idag tänkte jag att han kunde få nått gott till kaffet så det fick bli en Mariannekladdkaka och mums vad god den blev!

Så här gjorde jag:

200g Margarin
100g mjölkchoklad
4 Ägg
3 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
0.5dl kakao
1 tsk Vaniljsocker
0.5 tsk Bakpulver
24 marianne godisar

Smöret och chokladen smälte jag i en kastrull medans ägg och socker vispades lätt.

Blanda i torra ingredienserna och tillsätt smör och choklad, vänd ner krossad Marianne och häll smeten i en springform (23cm) som är smörad och bröad med kokos.

In i ugn 30min 175grader, låt kallna i kylskåp.

Likes

Comments

Bröd

Jag älskar att ha frysen full med hembakt bröd, ju fler sorter desto bättre!

Så idag blev det att bunkra upp med saftiga och goda Morotstekakor som blivit en favorit här hemma, receptet kommer från lindas bakskola men några små justeringar har jag gjort.


Såhär gör jag:


120g finrivna morötter

50 g torrjäst

6 dl varm mjölk

2 dl havregryn

75 g rumsvarmt normalsaltat smör

2 tsk salt

1 ägg

10-12 dl vetemjöl


Blanda jästen med mjölet och saltet i en bunke.

Värm mjölken och blanda med havregryn och låt svälla ca 5min innan det tillsätts i mjölet.

Blanda ner ägg, smör och morötter i degen och knåda kraftigt i maskin några minuter.

Låt jäsa 50min under en duk.

Kavla ut degen på mjölat bord till den är ca 1,5cm tjock, använd ett glas, en skål eller annan 10cm form att stansa ut kakorna med.

Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på och nagga dom.

Låt dom jäsa i 40min till under en duk innan dom gräddas i ca 8min på 250 grader för att sen kallna under en duk på galler.


Supergoda med extrasaltat smör, ost och en gurkskiva eller två på tillsammans med en kopp svart kaffe!



Likes

Comments

Tårta

I helgen hade vi dop för våran lilla tjej och vi bjöd på hembakt limpa, linfrö frallor med blandade pålägg, chokladbollar rullade i polkaströssel, passionsmousse tårta (som jag tipsat om tidigare) och en "vanlig" tårta.

Den "vanliga" tårtan blev riktigt god om jag får säga det själv!

Vanlig sockerkaks tårtbotten, fylld med glasscreme och hallonmosse och sen täckt med en ljuvlig vit chokladfrosting som jag hittade recept på här: http://www.allers.se/catarinatarta-med-hallon-och-passionsfrukt-recept/


Vit chokladfrosting:


200 g vit choklad

300 g rumsvarmt smör

4 dl florsocker

300 g Philadelphiaost


Philadelphia och florsocker vispade jag hårt i en bunke sen vispade jag rumsvarmt smör fluffigt i en annan.

Chokladen smälte jag på låg värme över vattenbad och lät sen svalna innan jag hällde den sakta i smöret samtidigt som jag lät elvispen gå. Sen vände jag ner Philadelphia röran i smörbunken.


Jag spacklade min tårta med det vita på kanterna och tunnt uppe på sen färgade jag resterande rosa och spritsade rosor på tippen och gjorde girlangmönster runt kanten.


Tårtan gjorde jag dagen innan den skulle ätas så innandömet hann bli saftigt och utsidan hann stelna lite, blev toppen!

Likes

Comments