I Lördags åkte vi till Vännäs för att hämta hem vår nya besättning. En brokig blandning av Sussex, Isbar, Bresse och en RIR/Maran blandning och dessutom superhönan Kinder (den vita med beiga fläckar i mitten på vänsterbilden). Det var lite stökigt i hönsgården i helgen men det ska nog ge sig. Så roligt med lite nya höns och vi satsar på en salig blandning istället för renrasigt :)

Haley

Detta är kanske bland de finare! En renrasig Isbar som lägger gröna ägg. Vi köpte hem två av denna ras - annars hade nog denna fått bli superhönan Kinder - men det är ju viktigt att barnen kan ske skillnad på superhönan och de andra hönorna..
Så superhönan då, vad vem hur är det?

Såhär ligger det till, i söndags skulle brorsbarnen hälsa på och jag tycker det är bra att de får umgås med djur då de inte har några hemma. Jag hade planerat det noga. Först och främst lagt ut riktiga ägg (har ingen som värper just nu så då får man ju fejka lite ;) ) som vi gick och samlade ihop. Sen berättade jag historien om Kinder som flyttat till oss - att hon var en väldigt speciell och en väldigt busig höna. Hon lägger nämligen Kinderägg och gömmer dom på olika ställen ute på gården. Så då blev det skattjakt och barnen hittade två kinderägg var. Dom var så impade av denna superhöna!! fniss. Den hade ju tillochmed lyckats med att få in leksaken inuti ägget! Vilken superhöna va!? :)
Elwin blev riktigt förtjust i hönsen så vi spenderade faktiskt rätt mycket tid ute hos hönsen där dom fick ge dom gröna ärtor etc. Kul o se att dom inte var rädda :)

Det bästa var ju även att det var sol i söndags så vi spenderade heeeela dagen utomhus. Från 9.30 till ja... typ 18 tiden var vi ute - förutom en kort fikapaus inomhus. Äntligen!

Under fikapausen så blev ju alla stolar vid matbordet upptagna vilket Aska inte uppskattade, fniss. Hon trängde sig upp på stolen bakom Elwin och där satt hon sen. Milja tyckte såklart det där var kul och ville också sitta på samma stol.
Milja har varit lite rädd för Aska så det är kul o se att det börjar släppa lite.

En riktig superdag!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vet ni vad? Jag är så jävla less på regnet nu!! Så fruktansvärt jävla less!! Hela kroppen bara skriker av trötthet och brist på sol. Blääää!!! Aska är också less, usch vad jag tycker synd om henne. Promenaderna har blivit korta då hon tror hon är gjord av socker...

Men peppar peppar så är det som att hon har börjat "vänja" sig vid detta skitväder då vi igår faktiskt tog oss ut på en promenad på drygt 1 km (det är INTE långt jag vet - men för Aska i regn är det långt).

Usch nu hoppas jag att vädergudarna ger sig med denna skit och att vi får lite sol. Annars pallar jag snart inte mer!!

Likes

Comments

Vi har en suris mindre! Det är Bernie som kommit på att det där med att ligga och ruva var himla jobbigt. Så skönt att se henne uppe och springa igen :)


Nu är det bara Jessica som ligger kvar. Hon är en riktig surtant. Hackar på en så fort man kommer i närheten. En dam med en vilja av stål skulle jag vilja säga. Kaxig och mycket bestämd. Egentligen är det nog Jessica som bestämmer över flocken (när hon inte ligger och surar) och hon har Mikey lindad runt sitt lillfinger, haha.


Dom är så söta när man ska ta kort på dom. Nyfikna som tusan på vad man håller på med. Bernie kom fram och hackade lite på telefonen för o se om den kanske gick att äta. Dom har blivit så sociala dessa små. Direkt man går ut och ska göra nått så kommer dom springandes och kacklar för fullt "hallååå, va göru? vaffödåra? va äredäär? haru godis? vafföint?"

Riktigt stora personligheter är dom! Nått jag aldrig trodde jag skulle kunna säga om höns. Jag menar en hund och en katt - dom har stora personligheter men höns - dom har väll bara hönshjärnor typ. Så är det verkligen inte! Typ Bernie som är den sociala och nyfikna, inte rädd alls! Penny som är den blyge, håller sig lite på avstånd men iakttar allt som händer, som en liten filosof. Mikey som försöker hitta sig själv i sin roll som tupp, lite efter och har svårt att förstå nya saker. Pheobo som tror sig lite kaxig men är en ganska rädd liten själ, har dock kaxat på sig en hel del och kan våga komma fram numer. Han har dock inte riktigt hittat sin roll än, men så kan det va som nybliven tupp :)

Penny (den grå hönan) ska vara lika gammal som Bernie... Vi har tyckt det varit konstigt att Bernie har lagt ägg i lite drygt en månad men att Penny inte börjat än. Men hon är ju blyg så det kanske tar längre tid för henne :)

I morse kom jag på henne med att lägga ett ägg under bajsbrädan längst inne i hörnet i spånet. Jihooo, äntligen ägg igen!! Så jag kröp dit och där låg minsann tre ägg till! Så hon hade visst börjat lägga ägg för några dar sen men har gömt dom där under. Vilken lurifax :)

Nä nu vart det mycket hönssnack!
Trevlig helg!

Likes

Comments

går körde jag och Sara ett NW pass vid Hjoggböleskolan... i regnet! Jag är faktiskt mäkta stolt över oss att vi tog oss ut trots att det var riktigt pissväder, hade gärna stannat inne :) (Aska med!)

Den här gången hade jag bestämt mig för att veta alla gömmor i förväg och vara supersnabb med belöning och beröm så att det inte skulle bli som sist. Aska sökte faktiskt betydligt bättre denna gång än sist - trots regn! Hon visste vad hon gjorde så att säga och hade hela tiden ett bra sökdriv och sökte sig fram till doftkällan utan att tjollra runt som en annan dåre.

Eftersom jag inte inväntade någon markering från henne så bjöd hon heller inte på nån markering vilket var helt okej.
På de sista söket så bad jag henne om en markering genom att återigen lägga in kommandot "sitt" direkt hon hittat doftkällan (efter beröm!) och hon satte sig myyycket motvilligt. La ihop två och två... Regn+Aska=inte bra kombo! Såklart att hon inte ville sätta sig ner på den blöta marken! Det är förmodligen nått vi måste tänka på vid kommande tävlingar - vilket underlag är det, vilket väder är det etc eftersom hon inte gärna bjuder på en sittmarkering när det är kallt eller obehagligt underlag...

Denna gång hade jag även med mig mjukosttuben istället för korvbelöning för att förhoppningsvis förstärka doften ännu mer. Tänker att hon hinner känna doften ännu mer när hon slickar i sig mjukosten i närheten av doftkällan jämfört med om hon får en korvbit som hon slukar på 10 röda.

Jag är iallafall mycket nöjd över kvällens pass.
Mer miljöträning, mer mängdträning, mer snabba belöningar, mer variation... Hon kan ju, det är bara jag som ska hjälpa hon att kunna i alla miljöer och alla situationer :)

Eftersom det var mörkt redan när vi började träna så blev det aldrig nån film från träningspasset tyvärr, inte ens en ynka liten bild - men eftersom en lång text utan bilder är så tråkigt så blir det en sommarbild på Aska ändå :)

Likes

Comments

Vet ni vad? Vi har inte tränat rally eller lydnad på jag vet inte hur länge!! Skämskudde deluxe!
Det har bara inte blivit... Varken haft motivation eller tagit mig tid att faktiskt träna ordentligt på den biten annat än lite småträning med nått moment i köket eller i skogen...
Gått en bana gjorde vi nog senast i vintras nångång. Jösses! Skäms!

Visst märktes det att det var länge sen vi var så seriösa. Den där koncentrationsbiten var nog svårast. Inte för att det händer så mycket runtom som Aska blir intresserad av utan mer bara för att det blir för jobbigt för henne att vara så koncentrerad en längre stund.

Jag satte hursomhelst ihop en bana med skyltar från avancerat och fortsättningsklass. Momenten i sig har hon egentligen inga större bekymmer med (förutom att hon blandar ihop sitt och stå ibland 😂) utan det är lite transportsträckor som är sisådär.

Hennes placering i fotgåendet och när hon sätter sig är inte heller på topp utan det är lite snett o krokigt haha. Sen var det ju blött ute så att lägga sig var heller ingen höjdare 😉 Högerhandlingen har börjat sitta riktigt fint och nu är det egentligen ingen större skillnad på höger eller vänster sida. Det om nått är jag sjukt nöjd över 😊

Nä men egentligen så blev det ett riktigt bra pass där jag egentligen försökte få tillbaks glädjen till träningen hos båda oss. Det blev mycket korv, mycket bus och väldigt mycket beröm! Filmade en liten snutt och ser Askas härliga svansviftningar i fotgåendet. Då har vi hittat rätt igen!
Tror Aska var rätt nöjd över att få träna lite rally igen, hon har alltid tyckt det varit kul 😊

Nä, så nu är det skärpning på rallyfronten! Måste ta mig i kragen och anmäla mig till nån tävling i vinter så jag har nått att träna för och inte slarvar (slöar) som vi gjort nu.

Likes

Comments

Äntligen kom det efterlängtade BoT täcket! Sååå fint och kul att man får eget tryck på täcket oxå.

Inte nog med det, Aska har oxå fått ett nytt Hurtta vintertäcke (ska ta bild nångång!) och en fin rosa reflexväst.  Kanske har gått lite mycket pengar åt hunden denna vecka 😂🙈

Likes

Comments

Direkt efter jobbet åkte jag och Sara till Furuvallen (fotbollsplan) för att köra ett nw pass. Detta blev en ny miljö för båda hundarna att söka i - om än vi promenixat förbi där X antal gånger.

Vi gjorde bl.a ett sökområde med möbeltassar på rad i en U-formad vinkel vid omklädningsrummen... Bra träning för att få hundarna att söka mer "noga" och söka motsols i ett rum. Sedan blev det ett sökområde vid läktaren, ett sökområde vid en grillplats och några bord och bänkar och slutligen två sökområden runt två olika byggnader. Vi hade blandat - vissa sökområden hade 2 eller 3 gömmor och vissa en doftgömma.

Märkte ganska snart att Aska inte alls var på "jobbhumör" då hon i första söket mest bara flamsade runt. Hon luktade på doftgömman slickade på möbleltassen sen sprang hon vidare... Så fortsatte hela kvällen.... Några gömmor stannade hon till och markerade på - vissa brydde hon sig inte alls om... Hon var betydligt mer intresserade av dofterna som kom från skogen och ville gärna dra till skogs om hon hade fått bestämma själv...

Jag bestämde mig för att berömma direkt vid doftkällan och INTE vänta in en markering på några gömmor för att se om hon "kom in i det" igen... Men icket! Det var lixom som att trådarna där uppe i knoppen inte riktigt lyckades nå varandra...

Sista söket gick lixom väldigt blandat... Tre gömmor var det. Första hittade hon väldigt snabbt och markerade, HEJJA typ... MEN då fuskmarkerade hon ju och tog doften från undersidan och utsidan av några rör när källan egentligen var ovanpå rören och en bit in... Doftgömma nr 2 tog hon faktiskt klockrent och markerade, men sen sista gömman (jag visst inte var den var) så sökte hon på i flera minuter utan att hitta den trots att hon var på den flera gånger. Tyckte mig se ett litet intresse på just det stället men eftersom hon inte "fastnade" där så var jag osäker... det var ingen "svår" gömma heller...

Lätt frustrerad och besviken på träningspasset åkte vi hem... Funderade länge vad som gjorde att allt bara gick fel...

  • Nått jag kom fram till var att vi måste bli bättre på att träna och söka vid nya platser, detta har alltid varit en liten svaghet hos Aska. Tycker dock inte vi har haft ett sånt stort problem med nya platser på senaste...
  • Ska återgå till att belöna direkt vid doftkällan utan att invänta en markering i början på träningspasset för att få hon mer intresserad av doften, kanske återgå till klickern ett tag. Har funderat på det där med att lägga korv vid doftkällan igen - men tycker att hon blir för "slarvig" efter vi gjort det och tar doften för "snabbt" eftersom hon blir självbelönad och stannar därför inte upp vid doften...
  • Vet INTE om detta spelade in - men Aska hade varit hos Sara, Frost och Krut under dagen medans jag jobbade... Kanske att det "tar på" mer än vad jag tror (Jobbigt o va skötsam 😉 )och hon därför var betydligt tröttare i huvet än vad som är bra när man ska köra NW. Detta kräver dock att vi kör NW fler ggr efter att Aska varit på dagis för o se om hon beter sig ungefär likadant...


Nåja. Nya tag nästa gång! Kan ju inte gå bra jämt :)


Likes

Comments

Anders är borta på jobb i Stockholm i veckan så idag passade jag på att ta en ledig dag och vara hemma med Aska. En riktig mysdag fullt av roliga grejer hade jag tänkt!

Gissa då hur glad jag blev när jag slog upp ögona och det var soool!! Känns som evigheter sen (vilket kanske inte riktigt är fallet men nästan)

Gjorde morgon åt hönsen o passade på o fota Aska bland de fina höstfärgerna innan vi gick ut på promenad. Eller först vägrade Aska gå... Alltså ibland är det såååå frustrerande med alla hennes egenheter. Hon ville inte gå åt nått håll, så vad gör man då? Jo stoppar in hon i bilen och kör en bit till en bra skogsväg, då är problemet löst och full fart framåt...

Blev en runda på drygt 45 minuter där Aska hann krascha in i mitt knä så jag haltade sista biten tillbaka till bilen 😂 Alltså avståndsbedömning Aska... avståndsbedömning!!

Jessica

Hemma igen så fortsatte min kamp mot surisarna. Jag plockade ju ut dom i morse mot vilda protester, men när jag var tillbaka från promenaden så låg dom inne igen...

Så jag plockade ut dom igen och stängde igen luckan... Så nu kan dom inte gå in och lägga sig hur mycket dom än vill! Några timmar ute borde väll få dom på andra tankar?

(Jo tjena, direkt jag öppnade luckan 4 timmar senare vad tror ni dom gjorde då? 😥)

Mitt på dagen åkte vi till sandgropen för att köra lite intervallträning... Tyckte jag var smart som hade tagit med bollen så jag själv skulle slippa sandbacken... Men det funkade inte riktigt som tänkt (ovanligt!) så jag fick ändå springa i sandbacken jag med 😅 pust! Men Aska blev rejält trött av intervallpasset 👏 Nu blev det bara 4 vändor upp och ner men med tanke på att hon inte gjort det tidigare så kändes det tillräckligt 😊

Sedan tog vi en liten runda efter sandvägarna när vi lix var där. Sååå skönt att promenera mitt på dagen och i sool!! 😍

Och helt plötsligt så tycker appen att bilder ska vändas denna väg....? Nåja, ni kan ju passa på o stretcha nacken lite 😄

Åh vad jag önskar jag hade fler sånna här dagar! Har så ofta dåligt samvete för att jag inte hinner med så mycket som jag vill med Aska - eller att orken inte räcker till riktigt jämt. Det blir ju bara kvällstid o helger vi har möjlighet o göra nått och det är inte alltid tillräckligt...

Sånna här dagar, efter vi har hunnit gå massor i skogen, tränat lite och bara gjort saker som Aska älskar och hon nu snarkar högt i sin bädd... Ja då värmer det i hjärtat! ❤ Finns nog inget som gör en så glad som en nöjd hund! ❤❤


Likes

Comments

När vi köpte hönsen så var det två tuppar, 3 hönor och 3 kycklingar - ej könsbestämda. 
Efter bara några dagar fick vi ta bort den ena tuppen för dom två tupparna bråkade. Sen var allt frid och fröjd förutom att den kvarvarande tuppen var en aningens trög 😉

Pheobo

Småttingarna växte och den finaste kycklingen Pheobe misstänkte vi starkt var en tupp. Så typiskt! Mycket riktigt, för drygt en månad sen började han gala...  nåja, han får vara kvar så länge som dom kan hålla sams och fick då byta namn till Pheobo!

Men i morse så gal även Monica... vad nu??? Hon som inte ens ser så tuppaktig ut annat än en ganska stor kam och slör... Är Monica en tupp finns det även stor risk att hennes syster Rachel är en tupp då dom ser rätt lika ut! Skit oxå!

Så nu helt plötsligt har vi tre eller kanske 4 tuppar och bara tre hönor... 
Vad hände lixom? 😅

Likes

Comments

Tidigare så hade jag bloggen snotra.wordpress.com men av någon tröttsam anledning så vill den inte längre låta mig ladda upp bilder där. Så jag blev trött och tänkte att då skiter jag i wordpress och startar en ny blogg istället :)

Så numer hittar ni mig här. Den som vill läsa gamla inlägg kan gå till den gamla bloggen - men det är kanske inte så mycket o läsa. Mestadels svammel :)

Mestadels svammel kommer det bli även här... eller kanske hundträning då mitt liv handlar mycket om just hundar - men även lite annat om djuren och vårt liv i Sjön. Ja, det återstår o se :)

Tack o hej!

Likes

Comments