Anders är i Övik så jag har varit hemma med vovvarna idag och dolat på 😊 Fint väder har det oxå varit så vi har hunnit va ute o traskat en hel del 💕

Promenaderna tycker jag har börjat gå himla bra! Enklast är ju när man har den ena lös och den andra i koppel så slipper man tjorva in sig 😂 Brukar växla så båda får vara lösa ungefär lika mycket, fast just nu tycker jag att Aska är lite halt så hon fick bara va lös en liten stund på fm promenaden.

Aska är ju även den som har svårast att bete sig 😅 Är det en annan hund med så är det mest bara bus som gäller i hennes värld. Utomhus vill jag helst inte att dom ska busa då Aska är så pass mycket större o tyngre än Gnista än. Inomhus går mycket bättre då det mest blir brottningsmatcher 😊

En liten stund gick det bra o ha båda lösa! 😃 Gnista va tillome superduktig på inkallningen 🙌👏🏼 Sen blir hon lite skrajjsen då Aska lägger sig platt i anfallsposition, fniss. Får hoppas att Gnista inte tar efter just den biten 🙈

Efter promenaden hade jag två trötta hundar som sov i typ två timmar.  Kändes som rekord! 😅

Dagens träning bestod av "sitt stanna kvar", "klossen" och början till ett fotgående. 

Fotgåendet har vi bara just börjat med. Tycker nästan det är enklare utomhus där man har mer yta, köket blir så himla korta sträckor innan man måste svänga så det blir inte riktigt bra. Kutryggig blev jag då oxå 😂 Får träna mer fotgående utomhus istället.

Stanna kvar gick superbra. Målet för dagen var att hon skulle sitta still 5 sekunder vilket hon gjorde med bravur (även om Ragnar gick förbi 😎🐺). Det enda som är lite knepigt är det där att få hon att SITTA kvar. Hon lägger sig gärna...
Måste börja träna byten ligg till sitt.

Klossen... Ja, den va inte bra idag.  Eller jo. Hon fattar riktigt fint att hon ska upp på den, men idag ville jag ha något mer (helst en förflyttning med bakbenen sidledes men tänkte va nöjd med nästan vad som helst förutom ett sitt eller ligg).
Där kände jag att jag helt enkelt begärde för mycket av henne och att vi gick för fort fram för hon blev mest frustrerad.
MEN - tillslut så bjöd hon ändå på några  bakdelsförflyttningar (med lite hjälp)! Massa beröm och sedan slutade vi träna när det gick bra 😊 
Ska köra en repetitionsgång på klossen nästa gång så hon är helt 100 på vad som gäller 😊

Förresten så har jag börjat introducera nosework för Gnista i små små superenkla steg = söka korv på lådor och söka korv över huvud taget. Det är superdupersvårt tycker hon!!
Idag la jag till doft i tre lådor och hade korv på dem bara för att börja med lite pairing. Skynda sakta 🤗

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vilket pangväder vi fick i helgen! Det är sååå fint ute nu med all snö som ligger på träden. Vitt vitt, inge slask. Löv it! :)

Lördag blev en såndär lagom chilldag. Vi julpyntade och drack glögg, gick promenad efter fina skoterspår, städade och donade inomhus och i hönshuset.

Introducerade även "klossen" för Gnista där jag tycker det gick över förväntan :) Hon blir fort lite frustrerad när hon inte förstår vad jag vill. Ibland bjuder hon på beteenden och ibland lägger hon sig bara ner och tycker jag suger! haha.
Den mesta träningen gick nog dock ut på att träna Gnista att ligga kvar på filten när jag tränar Aska.... Vet inte huuur många gånger jag fick bära tillbaka henne på filten, men efter sisådär 38 ggr så började hon ändå stanna kvar på filten så långa stunder att jag hann belöna henne när hon satt/låg still på den.

Aska fick även hon lite klossträning - men jag ville att hon skulle kliva upp med bakbenen istället för frambenen. Det tog en stund innan hon fatta. Hon snurrade runt runt runt på klossen, stod och stirra på mig och höll på, fniss. Jag fick försöka röra mig lite för att få hon och bjuda på något annat än att bara snurra runt :)


Ber om ursäkt för det konstiga filtret på filmen - tänkte inte på att det var ett sånt förrän jag hade lagt upp den och nu ids jag inte byta :)

Måste även lägga in en rad om våran slöa katt Ragnar. Alltså jag har nog aldrig varit med om en katt som är så slö som han!! Han sover typ hela dagarna - är kanske ut en kvart, äter, sover, äter, sover. Är så van att även katter får lite damp och överskottsenergi när dom inte gör nått - men inte Ragnar inte. Nädu, sicken supercool katt han är! Han bara fortsätter sova trots att han inte rört sig på flera veckor, fniss. (fast han börjar bli lite fet istället...) Han är även helt fantastisk med Gnista - hon kan va o buffla, slicka och lukta på han och det är ytterst sällan han bryr sig! Han har fräst till EN endaste gång och då blev Gnista superpaff och la sig ner och stirrade på han :) ( vi bryter såklart alltid Gnista om hon blir föör på)

Söndag så åkte jag och Sara till Flarken med Aska och Frost för att träna Nosework på ridklubben. Fantastiskt bra miljö att träna i med naturliga störningsdofter!
Åsa hade varit så duktig och förberett gömmor åt oss, 3 st i tre olika boxar, 3 st behållarsök och 3 inomhussök i ridhuset (bl.a på läktaren och vid allt material som vagnar, hinderstöd etc). Hon hade även använt 5 olika märken av eukalyptusen vilket var superbra träning då man aldrig vet vilket märke som kommer på tävling. Aska hade problem med en doft. Såg som på henne att hon hade doften men hon kunde inte riktigt bestämma sig för om det var värt att markera på...

Det är så synd att jag inte bad någon filma våra sök - är så sjukt nöjd över träningen! Aska var för en gångs skull klockren på sina markeringar och inte störd av miljön det minsta! Hon sökte snabbt, effektivt och det var aldrig någon tvekan om att det var doften hon hade hittat och inte någon annan doft. Riktigt bra driv i alla sök - stannade inte upp för att be om hjälp. Allt bara klaffade :)

Så skönt att få ge Aska denna dag med egen träning och egen promenad utan lillasyster :)
Nästa år har jag planerat in massa mer träning med båda vovvarna så de ska få egentid båda två. Det blir bra! :)

Likes

Comments

1 december idag. Sjukt. November blev en sån där månad som bara flög förbi samtidigt som vi har hunnit med så otroligt mycket så det känns som det varit november lääänge! Konstig känsla men så kan det vara ibland :)

November som oftast är en såndär grå, trist och mörk månad kommer hädanefter alltid vara en bra månad. Vi har numer så mycket att fira i November, t.ex årsdag för när vi köpte huset, årsdag för jag och Anders och så årsdag när vi hämtade Gnista. Dock inträffar alla dessa årsdagar inom loppet av 4 dagar, fniss.

Inte visste vi i början på november att vi helt plötsligt skulle ha en familjemedlem till innan månaden var slut inte. Gnista kom lite som en virvelvind in i vårt liv, ganska oplanerat! Jag har ju ganska ofta hittat hundar på Hundar utan Hems hemsida som jag tycker borde flytta hem till oss - men Anders har alltid varit den som varit den "kloka" och sagt nej.

Men så kom Gnista och hennes syster upp på hemsidan. Jag skickade som vanligt en bild på dom till Anders med orden #villhöver . Döm om min förvåning när Anders då sa ja!
Ni förstår väll att jag då var sjukt snabb med att skicka in en intresseanmälan på de två valparna innan Anders skulle ångra sig ;) Det här var en torsdag den 2 november. Dock hade vi väldigt små förhoppningar om att vi skulle få någon av dem. Valpar är ju ändå relativt lätta att placera jämfört med många andra hundar.

Måndag den 6 november ringde Helen från Hundar utan hem, vi pratade kanske 10 minuter och sen var det klart. Gnista skulle få komma hem till oss! Eftersom vi redan var godkända en gång att köpa hund från dem så gick ju just den processen betydligt snabbare än med Aska där det tog flera dar innan vi var godkända.

Men vi var rätt lugna ändå - det brukar ta ett tag innan de kommer med transporten till Sverige.

Tisdag den 7 november ringer Helen igen och frågar om vi kan ta emot Gnista redan på söndag den 12 november. Dom hade lyckats planera in så att hon och hennes syster skulle få komma med den första transporten och slippa vänta några veckor till. Självklart!!

Så den 12 november stod vi där på parkeringen i Älvsjö, lika förväntansfulla som förra gången tillsammans med ett gäng andra förväntansfulla adoptörer och tog emot vår lilla skrutt och påbörjade den långa färden hem mot Norrland. 

Från en tanke till att vi fick hem Gnista gick det 10 dagar. Lite galet kanske men allt kändes så rätt.

Så planeringen inför en kommande valp blev kanske inte som man skulle önska - Gnista fick endast en vecka hemma med oss innan hon kastades in i verkligheten och fick börja jobba med Anders och Aska på kontoret. Kanske inte drömscenariot men hela första veckan på kontoret var Anders med dom hela dagarna + att hon har ju ändå storasyster med sig hela tiden så det går faktiskt hur bra som helst.

Idag har jag anmält oss till en valpkurs. Kommer bli så kul!:)

Likes

Comments

Konstiga saker man kan bli så glad över, men Gnista har under denna vecka kommit på att man faktiskt kan kissa på promenaden och inte bara ute på gården! wohoo!! :D

Är vi hemma är det ju inga större problem - men när hon har varit med Anders på jobbet har det varit lite kämpigt för henne då hon inte har haft någonstans att kissa där ute. Istället har hon mer eller mindre hållt sig hela dagen, kissat en gång inne, max två, men det är allt. Är väll iofs bra hon tränar på hållet ;)

Bajsa är en annan femma - det går fortfarande bara o göra hemma på gården. Men det kommer nog det också :)

Likes

Comments

Med lite pepp från kloka personer så ska jag försöka träna Gnista med klickern ändå 😊 Aska kommer lära sig att det inte gäller henne - om än hon tycker det är himla orättvist när jag tränar Gnista och hon inte får vara med 😅 Försöker träna på att Aska ska ligga på en filt eller bädden, går bra ibland - ibland inte. 

Att träna tvärtom är dock sjukt svårt.  Gnista har ju ingen koll på det där med att ligga kvar på en filt 😂 Måste fixa nån grind eller liknande så jag kan stänga bort henne när Aska får sin träning.

Nå, hursomhelst.  Jag kände att jag behövde lite klickerinspiration och köpte hem Susannes kurs med klickerträning. Har även en bra bok om klickerträning som jag ska sätta mig och läsa i igen.
Sen satte vi igång.  (Har ju redan hunnit klicka in henne så den biten var klar).

Susanne sa något klokt om att inte träna samma sak hela tiden så dom tror det är "bara det" dom ska göra. Så jag bestämde mig för tre saker att klicka in.
☆Handtarget
☆Sitt
☆Ligg

Sitt och ligg har vi tränat innan men tyckte det var bra med två saker hon kan hyffsat för att få lite kläm på vad klicket betyder och att hon ska fortsätta på samma sak för att få klicket.

Handtarget  - där insåg jag själv att jag gjorde en liten miss. Även om klicket kom just när hon nuddade min hand så fick hon alltid belöningen när hon satt ner. Märkte efter ett tag att hon gärna ville sitta kvar och inte resa sig upp för att nudda handen om den kom för långt bort.  Provade istället med att alltid belöna en liten bit ifrån så hon var tvungen att ställa sig upp och även röra på mig lite mer så att hon fick följa efter handen. Det gick mycket bättre och kändes som hon fattade grejen mer då än när hon fick nudda handen i sittande.

Sitt- var hon ju väldigt snabb på att förstå, mest troligt för att vi har tränat mycket på just sitt och sitt är något hon gärna gör frivilligt när hon "inte förstår " eller tigger eller vad som helst 😊

Ligg - har vi tränat lite innan, men alltid med handhjälp. Man märker att hon blir ganska frustrerad när hon inte förstår vad jag vill och ljudar en del och försöker hoppa på mig 😂 Men tycker ändå att hon förstår rätt snabbt vad det är som lönar sig om än hon försöker med lite annat oxå 😊

Aska är ju lite söt som skulle va med oxå 😂 Att hon sen är halt igen vet jag, är ju rejält halkigt ute och dessutom såndär skare som gör att dom sjunker igenom vart tredje steg typ, så då blev Aska halt återigen.  Hon har fått massage och får gå i koppel ett tag framöver 😊

Likes

Comments

Livet är allt bra konstigt i en valps ögon. Så mycket nytt som ska upptäckas, smakas på, provas, läras....

Trots att Gnista är just fyllda 4 månader så märks det rätt tydligt att hon har levt i en skyddad värld innan hon kom till oss. Hon har nog aldrig direkt utsatts för något - men heller aldrig fått prova på eller se och lärt sig saker. Men så har hon ju bott inomhus och i en betongbur större delen av sitt liv. Utomhusbiten har nog varit rätt begränsad och de har nog inte varit längre bort än i närheten av själva sheltret hon bodde på...

Gnista tycker att nästan allt utomhus är såååå läskigt!! Hela hon är spänd när vi går, ögon och öron flackar åt alla håll. Bilar är särskilt läskigt! Fy sjutton vad dom är stora och läbbiga!! I början så ville hon helst krypa in under skinnet på en när hon hörde billjud.

I veckan började ju allvaret för henne med att följa Anders på jobbet. Riktigt jobbigt för en liten tös. Första dagen sov hon inte på hela dagen mer än kanske 1 timma sammanlagt! Alla nya ljud - folk som kom in i butiken - bilar som körde förbi.... Ja det var många nya intryck!

Vi har gjort som så i veckan att jag och Anders har följts till jobbet och gått en promenad med Aska och Gnista på morgonen. Första dagen var lite kaos för det kom en traktor och körde förbi som sabbade typ allt. Men faktiskt, redan dag 3 så gick det redan betydligt mycket bättre och hon såg inte alls riktigt lika rädd ut. det var tillome en traktor som stod och brummade typ 200 meter bort och hon försökte inte fly!
Sen har hon ju storasyster Aska som hon gärna trycker sig mot när vi är ute och går. Det är bra hon kan känna nån sorts trygghet hos Aska som iallafall inte är rädd för bilar :)

Ett annat problem är ju att hon inte kan kissa ute när hon är på jobbet, eller kissa på promenader haha. Hemma på vår gård går det hur bra som helst o kissa. Men nu de dagar hon har varit på Anders jobb så har hon kissat typ en endast gång på hela dagen och det har varit inne. Lilla pluttan. Men det är bra hon tränar hållet ;)

Nåja, om än det mest automhus är läskigt så är det mesta inomhus bara kul. Hon är som en blandning av gasell/get och lejon i samma form. Det är inte ovanligt att man blir biten i knä't eller skallen eller foten... haha. Sylvassa små valptänder! Supersmidig är hon också. Upp överallt ner på en och samma gång! Vänder bort blicken en halv sekund så sitter hon uppe på en hylla nånstans och tuggar på prylen, typ. Fläng bäng deluxe :)

morse hade jag tänkt hinna med lite koppelträning med Gnista - men när vädret var så skruttigt fick det bli lite inomhusträning istället med sitt, ligg och stanna kvar. Jag är mäkta imponerad över hur klok hon är (ibland!) denna lillfis. Sitt och ligg fattade hon nästan direkt. Stanna kvar går också bra (korta korta stunder såklart!). Gnista känns smart och som en riktigt riktigt rolig hund att träna med, så detta kommer bli kul! :)

Det som är liiite tråkigt är att jag hade gärna klickertränat henne betydligt mer, typ gått mer eller mindre all-in med klickern, men det är enormt svårt när då Aska finns i närheten att använda klickern till Gnista utan att Aska ska vara med och också få godis, haha. Så jag har börjat klicka in Gnista - men kommer nog inte använda den mer än till att Gnista får en exakt och precis bekräftelse på att hon gör rätt. Ungefär som jag gör med Aska nu. Så slipper Aska bli förvirrad också.

Ta hand om er ute i snöstormen och kör försiktigt alla ni som ska ut med bilarna!

Likes

Comments

Gnista tyckte helt plötsligt att det skulle va passande och sova med katten 😅 Ragnar var däremot inte imponerad och några sekunder efter bilden togs hoppade han vidare och lämnade en besviken Gnista efter sig 😂

Oftast är hon faktiskt väldigt fin med Ragnar, men lite svårt med kattspråket. t.ex när han springer måste det ju betyda att han vill leka va??? 🤷

(ber om ursäkt för klädröran! 🙈)

Likes

Comments

Jag och Aska skulle ju egentligen tävla NW nu helgen som var.... Men eftersom Gnista kom hem med kennelhosta så vågade jag inte chansa. Att smitta andra med kennelhosta vill vi inte.  Kändes riktigt surt då jag kände mig både väldigt redo och taggad inför helgens tävling... Åja, kommer fler tillfällen...

Istället har helgen bestått av lite småträning för Gnistas del som sitt och ligg. Lite självkontroll med att inte ta en godis innan man får ett varsågod, lite klicker och kloklippning. Vi har även varit en snabb sväng till Bureå och till stan. Utomhusvärlden är otroligt läskig tycker Gnista, särskilt bilar!

Aska fick en solopromenad på lördan. På söndan vägrade hon gå 😅 Var ju iofs rätt kasst väder då så jag förstår henne 😊

Blir ju inga långa promenader för valpis med tanke på kennelhostan (som dock knappt märks av!) utan det är mest ut o kissa o sen in igen.


Likes

Comments

Dom här första dagarna har gått fort!! Hade tänkt uppdatera tidigare men har bara inte orkat 😊

Söndag den 12 nov åkte vi som sagt ner till Sthlm för att hämta Tammy - nu mer Gnista på parkeringen i Älvsjö. Det är en speciell känsla att stå där med andra förväntansfulla adoptörer på att transporten ska komma!

Vid 18.30 kom transporten och ut kom en rädd liten valp med viftande svans. Såå blyg och så ovan beröring 😢
Vi fick tillhörande pass och åkte direkt vidare upp till Gävle och Högbo bruk där vi skulle sova första natten. 

Bilresan dit gick bra. Gnista sov i mitt knä hela vägen och vi gjorde några korta stopp efter vägen men utan att hon ville kissa.

Det märktes fort att hon inte var så van vid beröring då hon stelnade till så fort man rörde henne, stackars liten! Men ändå kunde man se en viss njutning och redan nu - inte ens en vecka senare så stelnar hon inte alls till på samma sätt och man kan ruffsa om henne utan att hon tycker det är obehagligt 😊

Framme vid Högbo Bruk och inne på rummet så var hon superbusig. Jättesöt 😍 Hoppade, studsade och hon är förmodligen en korsning med en get då hon studsar rätt upp och väldigt högt 😂 Hon kan tillome hoppa upp på vår säng!! 🤤

Man får som komma ihåg att ställa in stolar o inte lämna nått framme haha. Tar ett tag o ställa om sig, särskilt med tanke på Aska som typ aldrig har tagit nått från bordet eller försökt sig på sånna saker.

Så, när vi kom hem och mötet med Aska... Ja, jag önskar vi hade haft en hel dag på oss o introducera dom, men nu kom vi hem vid 7 tiden på kvällen så det blev lite som det blev.
Till saken hör även den att Gnistas syster Tina och många andra ur samma transport hade fått kennelhosta vilket då mest troligt Gnista oxå har (hon hostade en del första natten men efter det har hon hostat kanske 1-2 ggr per dag) och då är det ju vila som gäller vilket betydde att vi inte ens kunde gå någon promenad tillsammans... Ganska knepigt!

Aska blev som trott inte det minsta imponerad av nytillskottet! Jävlar så sur hon var. Inte så att hon "attackerade" men hon visade tydligt sitt missnöje genom att trycka ner Gnista och morra ordentligt.

Tisdag var inte mycket bättre, Aska var skitsur hela dagen och Gnista fick inte ens se på mig utan att hon fick sig en åthutning. Aska är ju extremt svartsjuk och beskyddande av mig 😏 Mot husse är det inga problem - husse kan vem som helst få gå fram till 😅  Så tisdan hade jag själv lite panik och tänkte typ hur faan ska det här gå 🙈

Iallafall så i början då katten Ragnar kom och Aska oxå var tokig så började vi säga "snäll snäll" vilket tydligen blev ett bättre kommando än väntat.  Onsdag så funkade det sjukt bra - när man såg att Aska tittade lite snett på Gnista så sa vi helt enkelt "snäll snäll" och Aska slutade med att vara på Gnista. Bästa kommandot på länge 😅

Hursomhaver  - torsdag och fredag jobbade jag och det är ofta betydligt enklare när husse är själv med vovvarna då Aska inte behöver "vakta" mig.  Superstora framsteg dessa två dagar då de både kunde gå en kortare promenad tillsammans och busa tillsammans ❤
Det gick tillome bra när jag kom hem! Aska fick såklart hälsa först och sen när Gnista fick komma fram o hälsa var det inga bekymmer alls!

Känns skönt, nu är jag säker på att det kommer gå bra det här! Aska bjuder upp till bus så dom brottas o har sig här på köksgolvet.  Ibland undrar jag ju vem som är valp av dem egentligen 😂😂 Man ser verkligen hur 4 åriga Aska blir som en valp igen när hon ska busa, så gulligt 😅

Så denna första vecka har mest gått ut på att få allt lugnt o harmoniskt här hemma. Nu när det börjar hända så kan vi börja lite smått med o lägga in lite träning. Har lite enkelt börjar med ryggsäcken, klippt nån klo, börjat klicka in henne och börjat med hennes namn.
Hon känns som en väldigt smart hund med stort driv  - men det återstår å se 😊

Justja, en sista sak. Gnistas mamma ska enligt sheltret hon kommer ifrån vara en mops och fralla blandning..  invändningar på det? 😂😂😂

Likes

Comments

Ja ni läste rätt. Aska ska bli storasyster!

Det hela har gått väldigt fort från intresseanmälan tills att det blev klart att hon kommer hem till oss. Inte ens en vecka har det gått så har knappt hunnit förstå det själv!

På söndag kommer hon med transporten och vi ska möta upp vår nya familjemedlem, lillasyster och pälskling på parkeringen i Älvsjö. Jag minns fortfarande den gången vi mötte Aska där... Åh kommer gråta mig sönder och samman!

Välkommen hem Gnista!

Likes

Comments