När ett hus ska planeras finns det fler än många saker att tänka på. Det är ju faktiskt inte bara ett hus man behöver. Någonstans att ställa sin bil är ju iallafall en fördel.

Saker att tänka på där är vilka behov vi har just nu och ifall dessa behov kommer förändras i framtiden. Det finns ju också en kostnadsaspekt på det hela.

Vi vill gärna ha ett dubbelgarage med tillhörande förråd. Ett förråd för trädgårdsprylar såsom gräsklippare och allt det där ni vet som man behöver ett förråd till.

Men det är ju nu som kostnaden spelar in. Vi vill ha plats för 2 bilar, eller åtminstone att vi kan ställa in cyklar och så under tak. Ett dubbelgarage behöver ju inte kosta hur mycket som helst men det kostar ändå mer än ett enkelgarage. Så vi har tänkt oss en dubbel carport med plank på sidorna för att slippa få in snö och så på bilen.

Då får vi stor plats för antingen 2 bilar, eller 1 bil och cyklar eller mopeder eller vad vi nu behöver plats för i framtiden. Detta får vi då till en billigare peng än vad ett dubbelgarage kostar. Men vi får mer plats än med ett enkelgarage. Win-win kan man säga.
Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Det första som händer när bygget ska starta är att en grund ska gjutas.
Där finns det lite olika varianter såsom platta på mark, krypgrund och byggt på plintar tex.

En del husföretag har grund inräknat i priset och både pris och typ av grund skiljer företagen åt.

Vi vill gärna ha golvvärme på bottenplan vilket både är praktiskt och energisnålt. Man kan välja golvvärme fast man väljer krypgrund eller plintar men själva arbetet att lägga golvvärme på en sån typ av grund är mer avancerat och kostar därför mer.
Golvvärmeslingor i en gjuten platta på mark är lättare att lägga men då är själva plattan något dyrare än krypgrund.

Så summan av det hela blir ungefär densamma om man väljer golvvärme.

Men då finns något annat att titta på. En gjuten platta på mark isolerar bättre vilket ger något lägre uppvärmningskostnader, samtidigt som den värme som redan finns stannar kvar bättre.

Så om ni undrar har vi räknat på att vi ska gjuta en platta på mark med ingjuten vattenburen golvvärme. På övervåningen ska det bli vanliga vattenburna radiatorer. Vi känner oss helt nöjda med det.

#husdrömmar #husdröm #drömhuset #grund #plattapåmark #golvvärme

Likes

Comments

När man ska bygga nytt, helt från början och man får tänka till ordentligt innan ett bygge startar så hinner man komma på massa olika smarta lösningar för att ens boende ska bli så bra som möjligt.

Något jag saknar här där vi bor nu är bra och smart förvaring. Jag kan bli galen ibland när jag tycker att vi har så trångt. Ibland känns det som att vi inte får plats med någonting alls hemma. För lite skåp och för lite hyllor.

Som bekant inspireras jag mycket av andra på nätet. Jag plöjer genom Instagram, pinterest, bloggar och Google för att hitta bilder jag kan sno idéer från.

Nånting jag verkligen gillar är platsbyggda möbler. Som t.ex. till hallen. Där vore det så smidigt att ha en platsbyggd förvaring utöver lite garderober. Som dom här till exempel:Något mer jag älskar, som jag säkert blivit smittad av från min mamma, är ett stort skafferi. Ett sånt där riktigt lantligt skafferi man kan gå in i. Inte sådär att man kan sätta in 3 tår utan ett man verkligen kan gå in i. Mycket smart förvaring där man kan förvara köksmaskiner som våffeljärn, kaffebryggare (vi dricker ju typ inte kaffe själva), fritös och sånt där ni vet.

Det är också smart att ha källsortering där inne. Samtidigt som man kan förvara torrvaror och andra bra saker. På planlösningen till drömhuset har vi ritat in ett sånt skafferi. Det tar bort en del kvadratmeter från själva köket men eftersom matplatsen ligger i anslutning till köket istället för i själva köket så gör det inte så mycket på det stora hela. Titta bara på den här bilden. Är det inte hur läckert som helst?


Likes

Comments

För ett par veckor sen hade vi en mäklare hemma. Detta för att kunna få en värdering på vår bostadsrätt så vi vet lite var vi ligger när det gäller ekonomi till huset. Ja alltså när det gäller kontantinsats och så.

Det besöket gick över förväntan och värderingen kändes mer än ok. Så tummen upp där 👍.

Det finns ju lite småfix att greja med medan vi väntar på alla bitar som ska ramla på plats innan vi är redo för husbygge. Småfixet är ju här hemma. Igår började vi med köksfönstret. Alla fönster målades vita på utsidan förrförra året när vi målade om fasaden. I år får fönstren den fina vita färgen på insidan. Från början är dom bruna vilket inte direkt inger den där fräscha ljusa känslan.

Nu kommer dom göra det och förhoppningsvis kommer allt småfix tillsammans göra att vi får något lite mer än vad värderingen är på idag.

Bjuder på en bild på vårt numera vita, ljusa fina fönster ☺️.

Likes

Comments

Vi har fått frågan ganska många gånger den senaste tiden. Varför börjar vi planera för vårt hus så tidigt?

Svaret är ganska enkelt. Ekonomi! När man sätter sig ner och börjar bena ut och skriva listor på alla olika moment som förekommer i ett husbygge så baxnar man nästan.

Varje liten post kan sen kosta mycket eller mindre. Husföretaget som har vårt hus i sin huskatalog är en av de dyraste hustillverkarna i Sverige. Det dom kallar standard när det gäller inredning, kallar andra husföretag för lyx-tillvalen. Detta gör att vi redan från början kan banta ner prislappen rejält.

Sen tänker jag lite såhär: när jag och Erik skulle gifta oss började vi planera 1 ½ år innan. När vi skulle gifta oss. Nu ska vi bygga ett hus. För flera miljoner. Inte tänker jag göra det i en handvändning. Vi ska vrida och vända på varenda liten detalj för att vi ska få det hus vi vill ha, till en prislapp som passar vår plånbok.

På internet finns mer inspiration än man klarar av att ta in. Men om vi tar en sån sak som golv finns det flera hundra tusen alternativ och till nästan lika många prislappar. Vi har tänkt att vi ska ha ett golv i entré, groventré, tvättstuga och bad, klinker. Sen ska vi ha ett laminatgolv i alla andra rum på bottenplan.. På övervåningen har vi pratat om att ha en snygg våtrumsmatta i badrum och samma laminatgolv i alla andra rum som vi ska ha på bottenplan.

Parkettgolvet från Kährs, som den hustillverkare vi har planer på att använda oss av har som standard, kostar 1000kr/kvm. Det golvet går fetbort. Men, byggmax har ett nästan exakt likadant golv fast laminat som kostar 139kr/kvm. På 100 kvm är det alltså i runda slängar 85 000 kronors skillnad.

Så vilket golv hade ni valt?


#bygganytt #byggahus #husdrömmar #laminatgolv #parkettgolv #kährs

Bilderna blir något missvisande då den övre bilden ser mörkare ut än vad golvet är på riktigt. Vi vill ju att golvet ska andas husets karaktär. Detta är ett riktigt snyggt golv enligt mig och passar så bra till den typen av hus vi drömmer om.

Likes

Comments

Ja att välja en husmodell är ju inte det lättaste. Redan när tanken om ett nybyggt hus satte sig i huvudet på oss började vi beställa hem huskataloger. I mängder. Vi började klippa och riva ur sidor på planlösningar vi fastnade för.

Bara en sån sak som hur högt hus man vill ha är en fråga i sig. Det finns ju liksom 1-plan, 1 ½-plan, 1 3/4-plan, 2-plan och sutteräng. Sen finns det vinkelhus, ladhus, hus med fler huskroppar och hus med förhöjt väggliv. Klassiska, moderna funkis, New England och allt däremellan.

Problemet är att det ofta är tomten som styr vilket hus som passar, eller som kommunen tycker är lämpligt i just det området. Det är också en av anledningarna till varför vi har en plan B. Vi har ju faktiskt ingen tomt än.

Drömhuset är iallafall ett 2-planshus eller ett 1 3/4-plan då takhöjden inte är full på övervåningen. (Hustillverkaren som har huset i sin katalog har satt det som ett 2-plan) På övervåningen är det snetak i alla rum men den lägsta höjden på väggen är 150 cm ungefär.

Vi har valt ett stort hus med mycket öppna ytor och där bottenplan ska fungera som umgängesyta samtidigt som alla sovrum är samlade på övervåningen.

Planlösningar kan ju vara ett riktigt gissel eftersom det finns hundra tusen olika att bli inspirerad av. Men efter 10 års letande och ritande (jag har ju ritat ett eget hus för att få en bild av vilken typ av planlösning vi skulle leta efter) har vi nu alltså för en bra tid sen hittat planlösningen som passar alla våra behov och önskemål. Med vissa korrigeringar förstås ;)


Bjuder på lite bilder på planlösningar som tidigare inspirerat oss.


#husdrömmar #husbygge #bygganytt #planlösning #husmodell #2plan


Den här planlösningen försökte vi modifiera genom att ta bort ett sovrum på övervåningen för att få ett större allrum och så flyttade vi på kök till matplatsen, matplatsen till burspråket och gjorde ett sovrum där köket ligger.

Det här är fiskarhedenvillans "Kungsörnen". Det här är ett hus vi ofta gått tillbaka till. Mest för bottenplanets groventré och det stora härliga köket.

Likes

Comments

Hej alla glada.

Det var superlänge sen jag bloggade. Det har inte varit något jag prioriterat den senaste tiden. Här ser livet ut som för dom flesta. Vi jobbar och umgås lite ibland.

Sebastian har slutat förskoleklass och jag och barnen har just nu sommarlov. Till hösten kommer jag börja plugga till vårdadministratör. Pendla till Söderköping varje dag känns väl lite sådär men om 2 år får jag förhoppningsvis ett heltidsjobb måndag-fredag bara dagtid så det är ju något att se fram mot.

Så nu till mina avslöjande rubrik. Sen jag och Erik träffade varandra har vi pratat om att vi vill bygga vårt hus vi en dag ska bo i. Linköpings kommun är ju inte direkt en billig stad att köpa hus i och Malmslätt ligger dessutom i den övre kanten.

Nästan alla husbloggare jag läser om har inte börjat blogga fören bygget är igång på riktigt. Därför vill vi ge er chansen att följa med redan från början. Det första steget är taget och vi har blivit registrerade i kommunens tomtkö. Just nu pågår nämligen en process hos kommunen där det kommer släppas tomter i precis det område vi vill bo i.

Vi har två planer. En plan med vårt absoluta drömhus. Räknat på helt vanliga "svenssonlöner", att vi får ut vad vi vill från försäljningen av vår nuvarande bostad och lite andra faktorer kommer vi absolut få råd med drömhuset. Skulle det absolut inte gå finns en plan B.

Vi följer bloggar, instagramkonton och googlar varje dag för att få inspiration, tips och idéer. Vi tittar även på "Husdrömmar" på SVT. Gert är just nu min bästa vän. I ett avsnitt vi tittade på häromdan sa han att man kan bygga vilket hus man vill till nästan vilket pris som helst. Det handlar om planering och att göra bra val. Det är därför vi redan nu planerar. Drömhuset ska bli vårt. Vi har tagit en planlösning från en husmodell hos en känd stor hustillverkare, inspirerats av en omgjord planlösning hos en bloggare jag följer och dessutom själva gjort ytterligare några ändringar för att få det som vi vill ha det.

Bilder på detta tar vi lite längre fram.


Välkommen att följa med oss mot vår husdröm!


#husdrömmar #bygganytt #byggahus #husblogg


Likes

Comments

Det är allt jag behöver. En enda. En enda människa som tror på mig. En enda människa som tror på att jag är den dom söker. Eller att jag iallafall skulle kunna vara den person dom söker.

"Minst 2 års erfarenhet"

Även dom med erfarenhet började någon gång. Även dom med erfarenhet var någon gång utan erfarenhet.

Det är ju ingenting vi föds med, det är något vi får eller skaffar oss.

"Det råder brist på undersköterskor"

Hallå! Här har ni en! *vinkar febrilt med högerhanden*
Här är en undersköterska! Utbildad med flera års erfarenhet. Mycket duktig om hon får säga det själv.
Arbetar hårt, är empatisk, lugn och rar mot sina boende.

"Dokumenterad erfarenhet och högskoleutbildad"

Ehh nej, men duktig ändå. Ekonomiassistent med mycket god känsla för administrativa uppgifter.
Dokumenterad erfarenhet? Nja, sommarjobb på Rejmes och Allbröd. Men jag var duktig.
Om jag bara fick chansen skulle jag visa att jag är den bästa ni kan få.

Om jag bara fick chansen. Bara en enda gång. Av en enda människa.

Bara en enda.

  • 60 readers

Likes

Comments

Äntligen har chocken lagt sig. Ja hemma hos mig då. Och till viss del. Somliga politiker från somliga partier kan idag slå sig för bröstet och ta emot lovord och applåder. Dom lyckades. Dom lyckades att öka jämställdheten ännu lite mera. Den här gången handlade det tydligen om jämställdheten mellan barn med två arbetande föräldrar och barn där den ena föräldern är hemma och är föräldraledig med syskon.

I båda fallen får nu barnen ta del av den fina pedagogiska, livsviktiga förskolan. Och visst är den av allra största betydelse för alla barn. Utan den är dom som den åldrande generation vi nu ser börja fylla upp våra äldreboenden, helt förtappade. Den generation min mormor tillhör är en generation av lata, ohyfsade, obildade människor som inte kan skilja vänster från höger. Eller är det så? Är det inte istället så att den generation som inte fick ta del av den moderna förskolan vet (i de allra flesta fall, det finns givetvis undantag som bekräftar regeln) vett och etikett, dom är hövliga, kan säga tack, började ofta arbeta redan vid 12-13 årsåldern. Hade kanske 2-3 jobb för att klara sig. Och tänk, dom blev till och med både chefer, forskare, entreprenörer, högt uppsatta politiker och mycket mycket mer.

I jämställdhetens namn tas så mycket dumma beslut. Det räcker nu. Vi är jämställda. Tack! Vi har rätt att pröva att bli precis vad vi vill. Män är hemma med barn och kvinnor utbildar sig till brandmän.
Jag förstår dock att det var extremt viktigt att få ge av skattepengarna till mer tid på förskola för barn vars föräldrar är hemma och föräldralediga.

Jag såg förresten ett inslag ikväll på nyheterna om att polisen inte har resurser nog att leta efter och sätta fast pedofiler och människor som skapar och sprider barnpornografi.

Antar att det inte finns pengar till det.

  • 119 readers

Likes

Comments

Så har även 2016 nått sitt slut och 2017 tagit sin början.
Vilket år det har varit. Englandsresa, utbildad till Ekonomiassistent, blivit egenföretagare.

Ja mycket har hänt och väldigt mycket åt det bra hållet.

Firman fick sin första kick i november nånstans när julhandeln satte fart på riktigt.

Nu har det varit tyst en stund men hemsidan ligger under viss förvandling inför våren. Nytt sortiment, eller kompletterande sortiment kanske jag ska säga, är påbörjat att tas in. Det här kommer bli bra. Det måste det. Jag kan inte gå tillbaka till att vara en arbetssökande timvikarierande utarbetad undersköterska. Varken mitt psyke eller min självkänsla klarar av det.

I vårt hem ska det också ske förändringar. Mer struktur och lite mer husregler ska förhoppningsvis sätta stopp för skrik, gap och konstant missnöje.

Hoppas att ni alla haft en god jul och kommer få ett gott nytt 2017.

  • 35 readers

Likes

Comments