Jajamensan nu har hösten kommit och med den även vantar, mössa, överdragsbyxor och smågräl i hallen varenda morgon. Det är som att Isolde tänker redan innan hon vaknat ordentligt att hon ska jävlas så mycket som möjligt på morgonen. När hon nu dessutom är snorig, hostig och allmänt höstförsjuklig tjuter hon ju gärna för den lilla obekvämligheten också. Utan, ska tilläggas, att hon skulle kunna tänka sig att det är bristen på varma kläder som är boven i dramat och att lilla damen enbart har sig själv att skylla. Men det är som jag brukar säga, barn: man kan inte leva med dem, man kan inte sälja dem.

Annars rullar livet på som vanligt. Skolan är inne i slutfasen för terminen och mycket grupparbete står att vänta. Första LIA-perioden är avklarad och jag kan säga att jag är allt annat än besviken. Hade en fantastisk vecka och blev till och med tillfrågad om jag ville börja jobba på timmar och nu i sommar. Jag fick betänketid tack och lov, det var tydligen bara för mig att höra av mig om jag känner mig lite sugen. Så väldigt positivt. Just nu dock är det ju mycket som händer. Jobb för Erik, skola för mig plus att julhandeln för Elis snart lär komma igång. Så jobba nu innan jul är det iallafall inte tal om. Men kanske till sommaren.

Drömhuset har legat lite still för stunden. Vi har ju redan ganska mycket planerat och vet ju i stort precis vad vi vill ha. Det är ju mer det här att man hela tiden kan hitta bättre, billigare men prisvärda alternativ. Vi har även sagt att vi ska sätta en budget för nya möbler. Ett helt nytt hus behöver ju lite ny flärd på insidan också.

Någonting som jag älskar, det är att jag har en stor familj. Att ha många människor i livet är helt fantastiskt. Plus att det är mysigt att bjuda folk på middag. Då vill man gärna sitta nära varandra tänker jag, så man kan prata med alla. Den här matgruppen har jag ställt in siktet på och det känns ändå som att jag får med mig Erik på det tåget.

Så val av matgrupp, check!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ja tyvärr är det väl så för de flesta. Att livet liksom kommer emellan allt det där som inte är viktigt utan det man VILL göra. Bloggen är ju tyvärr alltid det får stå över när allt annat hopar sig.

Nu har i alla fall utbildningen tagit fart på riktigt. Mycket plugg blir det men det är en jättebra klass jag hamnat i. Fantastiska människor jag samåker med och är det tyst i bilen i en minut är det något väldigt konstigt. Jag tror att jag kommer få 2 fantastiskt roliga år.

Saknaden efter min älskade mormor har gjort att jag inte orkat ta tag i något annat än skolan. Jag har i alla fall kommit på att bilen är det bästa stället att gråta på. Ingen som hör, stör eller frågar hur det är. Man kan gråta av sig för att sen fungera normalt tillsammans med andra människor. Jag skulle ju ringt henne nu och pratat med henne om skolan. Berättat om allt vi läser och alla människor jag träffar. Jag pratar med henne ofta men jag behöver höra hennes röst. Det kommer ta ofantligt lång tid att vänja sig vid att hon inte finns. Om det ens går.

När jag står vid Ica på morgonen och väntar på min samåkare tittar jag alltid bort mot mormors köksfönster och det är som att jag kan se henne stå där och vinka.


Saknad men aldrig glömd.

Likes

Comments

Nu är det ett tag sen jag bloggade men till mitt försvar har mycket hänt de senaste månaderna faktiskt. Nu börjar det lugna ner sig lite grann på vissa fronter, men samtidigt som en del saker blir mer och mer.

Idag har jag varit första dagen på utbildningen jag ska gå, vårdadministration, så nu blir det pendla till Söderköping varje dag i veckorna. Men det är bara två år som tur är ;).


När det gäller huset fortsätter planeringen och för varje dag som går hittar man något nytt att inspireras av. Något vi har funderat en del på är det här med garageuppfart. Vad ska man välja? Grus? Plattor? Eller kanske markbetong? Det som vi lutar mest åt är faktiskt gjuten markbetong med mönster i. Då kommer det se ut som plattor men utan att det kan växa ogräs och sånt mellan. Supersmidigt. Eftersom vi inte vill avslöja planlösning eller sånt än blir även vår grova tomtplanering lite hemlig så länge. Jag vet, det är helt galet att vi redan tomtplanerar men vet ni hur mycket pengar finplanering av tomt kan kosta? ALLA pengar ska ju räknas in i budgeten och det är nog faan bäst att man tittat på alla tänkbara utgifter.

Innan vi har en tomt är det ju svårt att veta hur den ser ut och hur man ska lägga hus, garage och allt annat, men en liten tanke som kommit över oss är att markbetongen kommer utgöra garageuppfarten för att sen dela upp sig till två gångar, en på sidan av carporten mot trädgården och en gång som går fram till huset. Allt kommer bli solklart så småningom.

Likes

Comments

När ett hus ska planeras finns det fler än många saker att tänka på. Det är ju faktiskt inte bara ett hus man behöver. Någonstans att ställa sin bil är ju iallafall en fördel.

Saker att tänka på där är vilka behov vi har just nu och ifall dessa behov kommer förändras i framtiden. Det finns ju också en kostnadsaspekt på det hela.

Vi vill gärna ha ett dubbelgarage med tillhörande förråd. Ett förråd för trädgårdsprylar såsom gräsklippare och allt det där ni vet som man behöver ett förråd till.

Men det är ju nu som kostnaden spelar in. Vi vill ha plats för 2 bilar, eller åtminstone att vi kan ställa in cyklar och så under tak. Ett dubbelgarage behöver ju inte kosta hur mycket som helst men det kostar ändå mer än ett enkelgarage. Så vi har tänkt oss en dubbel carport med plank på sidorna för att slippa få in snö och så på bilen.

Då får vi stor plats för antingen 2 bilar, eller 1 bil och cyklar eller mopeder eller vad vi nu behöver plats för i framtiden. Detta får vi då till en billigare peng än vad ett dubbelgarage kostar. Men vi får mer plats än med ett enkelgarage. Win-win kan man säga.
Likes

Comments

Det första som händer när bygget ska starta är att en grund ska gjutas.
Där finns det lite olika varianter såsom platta på mark, krypgrund och byggt på plintar tex.

En del husföretag har grund inräknat i priset och både pris och typ av grund skiljer företagen åt.

Vi vill gärna ha golvvärme på bottenplan vilket både är praktiskt och energisnålt. Man kan välja golvvärme fast man väljer krypgrund eller plintar men själva arbetet att lägga golvvärme på en sån typ av grund är mer avancerat och kostar därför mer.
Golvvärmeslingor i en gjuten platta på mark är lättare att lägga men då är själva plattan något dyrare än krypgrund.

Så summan av det hela blir ungefär densamma om man väljer golvvärme.

Men då finns något annat att titta på. En gjuten platta på mark isolerar bättre vilket ger något lägre uppvärmningskostnader, samtidigt som den värme som redan finns stannar kvar bättre.

Så om ni undrar har vi räknat på att vi ska gjuta en platta på mark med ingjuten vattenburen golvvärme. På övervåningen ska det bli vanliga vattenburna radiatorer. Vi känner oss helt nöjda med det.

#husdrömmar #husdröm #drömhuset #grund #plattapåmark #golvvärme

Likes

Comments

När man ska bygga nytt, helt från början och man får tänka till ordentligt innan ett bygge startar så hinner man komma på massa olika smarta lösningar för att ens boende ska bli så bra som möjligt.

Något jag saknar här där vi bor nu är bra och smart förvaring. Jag kan bli galen ibland när jag tycker att vi har så trångt. Ibland känns det som att vi inte får plats med någonting alls hemma. För lite skåp och för lite hyllor.

Som bekant inspireras jag mycket av andra på nätet. Jag plöjer genom Instagram, pinterest, bloggar och Google för att hitta bilder jag kan sno idéer från.

Nånting jag verkligen gillar är platsbyggda möbler. Som t.ex. till hallen. Där vore det så smidigt att ha en platsbyggd förvaring utöver lite garderober. Som dom här till exempel:Något mer jag älskar, som jag säkert blivit smittad av från min mamma, är ett stort skafferi. Ett sånt där riktigt lantligt skafferi man kan gå in i. Inte sådär att man kan sätta in 3 tår utan ett man verkligen kan gå in i. Mycket smart förvaring där man kan förvara köksmaskiner som våffeljärn, kaffebryggare (vi dricker ju typ inte kaffe själva), fritös och sånt där ni vet.

Det är också smart att ha källsortering där inne. Samtidigt som man kan förvara torrvaror och andra bra saker. På planlösningen till drömhuset har vi ritat in ett sånt skafferi. Det tar bort en del kvadratmeter från själva köket men eftersom matplatsen ligger i anslutning till köket istället för i själva köket så gör det inte så mycket på det stora hela. Titta bara på den här bilden. Är det inte hur läckert som helst?


Likes

Comments

För ett par veckor sen hade vi en mäklare hemma. Detta för att kunna få en värdering på vår bostadsrätt så vi vet lite var vi ligger när det gäller ekonomi till huset. Ja alltså när det gäller kontantinsats och så.

Det besöket gick över förväntan och värderingen kändes mer än ok. Så tummen upp där 👍.

Det finns ju lite småfix att greja med medan vi väntar på alla bitar som ska ramla på plats innan vi är redo för husbygge. Småfixet är ju här hemma. Igår började vi med köksfönstret. Alla fönster målades vita på utsidan förrförra året när vi målade om fasaden. I år får fönstren den fina vita färgen på insidan. Från början är dom bruna vilket inte direkt inger den där fräscha ljusa känslan.

Nu kommer dom göra det och förhoppningsvis kommer allt småfix tillsammans göra att vi får något lite mer än vad värderingen är på idag.

Bjuder på en bild på vårt numera vita, ljusa fina fönster ☺️.

Likes

Comments

Vi har fått frågan ganska många gånger den senaste tiden. Varför börjar vi planera för vårt hus så tidigt?

Svaret är ganska enkelt. Ekonomi! När man sätter sig ner och börjar bena ut och skriva listor på alla olika moment som förekommer i ett husbygge så baxnar man nästan.

Varje liten post kan sen kosta mycket eller mindre. Husföretaget som har vårt hus i sin huskatalog är en av de dyraste hustillverkarna i Sverige. Det dom kallar standard när det gäller inredning, kallar andra husföretag för lyx-tillvalen. Detta gör att vi redan från början kan banta ner prislappen rejält.

Sen tänker jag lite såhär: när jag och Erik skulle gifta oss började vi planera 1 ½ år innan. När vi skulle gifta oss. Nu ska vi bygga ett hus. För flera miljoner. Inte tänker jag göra det i en handvändning. Vi ska vrida och vända på varenda liten detalj för att vi ska få det hus vi vill ha, till en prislapp som passar vår plånbok.

På internet finns mer inspiration än man klarar av att ta in. Men om vi tar en sån sak som golv finns det flera hundra tusen alternativ och till nästan lika många prislappar. Vi har tänkt att vi ska ha ett golv i entré, groventré, tvättstuga och bad, klinker. Sen ska vi ha ett laminatgolv i alla andra rum på bottenplan.. På övervåningen har vi pratat om att ha en snygg våtrumsmatta i badrum och samma laminatgolv i alla andra rum som vi ska ha på bottenplan.

Parkettgolvet från Kährs, som den hustillverkare vi har planer på att använda oss av har som standard, kostar 1000kr/kvm. Det golvet går fetbort. Men, byggmax har ett nästan exakt likadant golv fast laminat som kostar 139kr/kvm. På 100 kvm är det alltså i runda slängar 85 000 kronors skillnad.

Så vilket golv hade ni valt?


#bygganytt #byggahus #husdrömmar #laminatgolv #parkettgolv #kährs

Bilderna blir något missvisande då den övre bilden ser mörkare ut än vad golvet är på riktigt. Vi vill ju att golvet ska andas husets karaktär. Detta är ett riktigt snyggt golv enligt mig och passar så bra till den typen av hus vi drömmer om.

Likes

Comments

Ja att välja en husmodell är ju inte det lättaste. Redan när tanken om ett nybyggt hus satte sig i huvudet på oss började vi beställa hem huskataloger. I mängder. Vi började klippa och riva ur sidor på planlösningar vi fastnade för.

Bara en sån sak som hur högt hus man vill ha är en fråga i sig. Det finns ju liksom 1-plan, 1 ½-plan, 1 3/4-plan, 2-plan och sutteräng. Sen finns det vinkelhus, ladhus, hus med fler huskroppar och hus med förhöjt väggliv. Klassiska, moderna funkis, New England och allt däremellan.

Problemet är att det ofta är tomten som styr vilket hus som passar, eller som kommunen tycker är lämpligt i just det området. Det är också en av anledningarna till varför vi har en plan B. Vi har ju faktiskt ingen tomt än.

Drömhuset är iallafall ett 2-planshus eller ett 1 3/4-plan då takhöjden inte är full på övervåningen. (Hustillverkaren som har huset i sin katalog har satt det som ett 2-plan) På övervåningen är det snetak i alla rum men den lägsta höjden på väggen är 150 cm ungefär.

Vi har valt ett stort hus med mycket öppna ytor och där bottenplan ska fungera som umgängesyta samtidigt som alla sovrum är samlade på övervåningen.

Planlösningar kan ju vara ett riktigt gissel eftersom det finns hundra tusen olika att bli inspirerad av. Men efter 10 års letande och ritande (jag har ju ritat ett eget hus för att få en bild av vilken typ av planlösning vi skulle leta efter) har vi nu alltså för en bra tid sen hittat planlösningen som passar alla våra behov och önskemål. Med vissa korrigeringar förstås ;)


Bjuder på lite bilder på planlösningar som tidigare inspirerat oss.


#husdrömmar #husbygge #bygganytt #planlösning #husmodell #2plan


Den här planlösningen försökte vi modifiera genom att ta bort ett sovrum på övervåningen för att få ett större allrum och så flyttade vi på kök till matplatsen, matplatsen till burspråket och gjorde ett sovrum där köket ligger.

Det här är fiskarhedenvillans "Kungsörnen". Det här är ett hus vi ofta gått tillbaka till. Mest för bottenplanets groventré och det stora härliga köket.

Likes

Comments

Hej alla glada.

Det var superlänge sen jag bloggade. Det har inte varit något jag prioriterat den senaste tiden. Här ser livet ut som för dom flesta. Vi jobbar och umgås lite ibland.

Sebastian har slutat förskoleklass och jag och barnen har just nu sommarlov. Till hösten kommer jag börja plugga till vårdadministratör. Pendla till Söderköping varje dag känns väl lite sådär men om 2 år får jag förhoppningsvis ett heltidsjobb måndag-fredag bara dagtid så det är ju något att se fram mot.

Så nu till mina avslöjande rubrik. Sen jag och Erik träffade varandra har vi pratat om att vi vill bygga vårt hus vi en dag ska bo i. Linköpings kommun är ju inte direkt en billig stad att köpa hus i och Malmslätt ligger dessutom i den övre kanten.

Nästan alla husbloggare jag läser om har inte börjat blogga fören bygget är igång på riktigt. Därför vill vi ge er chansen att följa med redan från början. Det första steget är taget och vi har blivit registrerade i kommunens tomtkö. Just nu pågår nämligen en process hos kommunen där det kommer släppas tomter i precis det område vi vill bo i.

Vi har två planer. En plan med vårt absoluta drömhus. Räknat på helt vanliga "svenssonlöner", att vi får ut vad vi vill från försäljningen av vår nuvarande bostad och lite andra faktorer kommer vi absolut få råd med drömhuset. Skulle det absolut inte gå finns en plan B.

Vi följer bloggar, instagramkonton och googlar varje dag för att få inspiration, tips och idéer. Vi tittar även på "Husdrömmar" på SVT. Gert är just nu min bästa vän. I ett avsnitt vi tittade på häromdan sa han att man kan bygga vilket hus man vill till nästan vilket pris som helst. Det handlar om planering och att göra bra val. Det är därför vi redan nu planerar. Drömhuset ska bli vårt. Vi har tagit en planlösning från en husmodell hos en känd stor hustillverkare, inspirerats av en omgjord planlösning hos en bloggare jag följer och dessutom själva gjort ytterligare några ändringar för att få det som vi vill ha det.

Bilder på detta tar vi lite längre fram.


Välkommen att följa med oss mot vår husdröm!


#husdrömmar #bygganytt #byggahus #husblogg


Likes

Comments