Här kommer ett recept på en riktigt fräsch och god cheesecake! Helt fri från gluten, laktos och raffinerat socker. Självklart kan du byta ut blåbär till något annat bär om du hellre föredrar det :)

Jag gjorde denna i en liten rektangulär form, ca 13*10 cm så dubbla gärna receptet om du gör i en större form.

För en liten form behöver du:

Botten:

4 dadlar utan kärna

1/2 tsk kardemumma

1/2 tsk kanel

1 dl valnötter

Lite salt

Fyllning:

1/2 dl blötlagda cashewnötter (minst 5 h)

1 dl frysta blåbär som du tinat

1 msk smält kokosolja

1 1/2 msk fet kokosmjölk

1 msk agavesirap

Några droppar citron

Lite salt

Gör såhär:

Botten:

Mixa alla ingredienser i en matberedare väl. Degen ska bli kladdig.

Tryck sedan ut degen i en bakplåtsklädd form och ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning:

Mixa allt väl i en matberedare. Här är det viktigt att smeten blir helt slät.

Häll sedan ut fyllningen över bottenlagret.

Låt stå i frysen minst 4 timmar innan du kan äta. Tårtan förvaras även bäst i frysen men behöver tinas en liten stund innan du kan äta.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej! Hoppas ni haft en bra dag trots ovädret utomhus. Men när det är dåligt väder ute är det ju perfekt tid för fika! :D Och vad passar då inte bättre än att göra en sats av dessa godingar. En lakritskula toppad med choklad och havssalt, perfekta kombon ju!

Du behöver:

1 dl mandelmjöl

1 dl dadlar utan kärna

1 msk rå kakao

1-2 tsk lakritspulver (gillar du inte lakrits så utesluter du bara detta)

1 nypa vaniljpulver

Mörk choklad

1 tsk kokosolja

Lite flingsalt (till bollarna + topping)

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blir en kladdig deg. Smaka av ifall du vill ha mer av ex kakaon eller lakritsen.

Rulla till bollar och lägg i frysen ca 20 minuter.

Smält chokladen tillsammans med kokosoljan i ett vattenbad.

Doppa bollarna i chokladen och strö över flingsalt innan chokladen stelnar.

Förvara i kylen.


Likes

Comments

Hoppas ni haft en bra start på veckan. Själv startade jag dagen med den här lena, krämiga gröten. Fullproppad med bra näring och helt naturligt gluten och laktosfri.

För 1 port behöver du:

2 ägg

1 dl kokosgrädde (jag använder Garant)

1 msk kokosmjöl

1 nypa vaniljpulver

Pyttelite salt

Ev smaksättning såsom kanel

Gör såhär:

Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull på låg/medelvärme. När du fått konsistensen du vill ha så tar du av kastrullen från plattan. Servera med valfri "mjölk" och toppa med det du tycker om.

Själv har jag blåbärspulver, granatäpple, kokos, blåbär, mandlar, passionsfrukt och jordnötssmör. Bara fantasin sätter gränser! :)

Likes

Comments

Söndagar är ju perfekta bakdagen! Så varför inte ladda upp med några plåtar hemgjort knäckebröd! Så gott :D

Du behöver för två ugnsplåtar:

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl pumpafrön

1/3 dl hela linfrön

ca 2 dl kastanjemjöl

ca 3 dl majsmjöl

1 tsk kummin

en nypa salt

2,2-3 dl kokhett vatten

1/2 – 1 dl olja

Gör såhär:

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Häll därefter ner kokhett vatten som du blandat med oljan först. Rör om till en kladdig deg. Låt vila ca 15 minuter.

Tryck ut hälften av degen på ett bakplåtspapper, ta sedan ett till bakplåtspapper över och kavla ut degen mellan de två pappren.

Grädda i ugn på ca 150 grader i ca 40 min (beroende på ugn kan de ta olika lång tid). Bryt sedan loss knäcket. Upprepa kavlande med resterande deg.

Äts tillsammans med en god skiva ost eller avokado :)

Likes

Comments

Alltså detta måste ju vara chokladhimlen! En mix av hasselnötter och krämig choklad, mums säger jag bara! Perfekt till helgfikat :D

Du behöver (för en springform på ca 18 cm):

Botten:

6-7 st dadlar

2 st fikon

2 dl hasselnötter

1 msk smält kokosolja

Ev lite vatten

Fyllning:

2 mogna avokados

5-6 msk kokosgrädde

3 msk lönnsirap (agave fungerar också)

2-3 msk kokossocker

2-3 stora msk nötsmör (du kan välja mellan mandel, jordnöt)

4 msk rå kakao

Flingsalt

Mörk choklad + 1 tsk kokosolja (gärna rå, men det går lika bra med vanlig mörk choklad)

Gör såhär:

Botten:

Mixa allt till en kladdig deg i en matberedare/mixer. Tillsätt lite vatten om degen är för torr (den ska vara lätt att forma). Tryck ut degen i en bakplåtsklädd springform.

Fyllning:

Mixa allt till en slät smet i en matberedare/med mixerstav. Smaka av ifall du vill ha mer sötma/ mer kakaosmak. Bred fyllningen över bottenlagret. Förvara i frys.

Smält mörk choklad över ett vattenbad tillsammans med kokosolja. Ringla över tårtan. Förvara i frys, men låt kakan tina minst 20-30 min innan du äter.

Likes

Comments

Nu när det fortfarande är kallt ute är ju gröt en perfekt frukost, och sylt på gröt är ju en vinnande kombo, eller hur?! :) Eller ha på mackan istället för marmelad såklart :) Istället för att köpa sylt i butik kan du enkelt göra din egen, slippa alla tillsatser samt minska sockerdelen. Denna klarar sig ca 4-5 dagar i kylen i försluten burk.

Du behöver:

6 dl frysta blåbär

1/2 dl lönnsirap

1 nypa vaniljpulver

2 msk chiafrön

Gör såhär:

Lägg alla ingredienser förutom chiafröna i en kastrull och koka på låg/mellanvärme i ca 5 minuter.

Lägg sedan i chiafröna och låt koka ca 15 minuter.

Låt sylten svalna och häll sedan upp i en burk, förvara i kyl.

Likes

Comments

Dessa bars är det perfekta melliset, eller som återhämtning efter ett träningspass! Kan även göras nötfria om man vill. Mycket bättre näringsinnehåll jämfört med "köpebars" också då dessa är gjorda på helt naturliga ingredienser :)

Du behöver:

2 dl havregryn

1 dl okokt quinoa

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

– Rosta dessa i ugn ca 12-15 min på 175 grader.

2 msk linfrön

1 msk chiafrön

– Blanda ner linfröna och chiafröna med havreblandningen.

2 dl mandelsmör (använd solros eller pumpasmör ist om du vill ha nötfria bars)

1 msk pumpasmör

5 dadlar

1/2 msk vaniljpulver

1/2 msk kanel

ca 1/2 dl vatten

Gör såhär:

– Mixa allt till en slät smet i en matberedare. Smaka av om du vill ha mer sötma/sälta.

– Blanda ner nötsmörsblandningen med havreblandningen och rör om väl. Tryck sedan ut i en bakplåtsklädd brödform. Förvara i kyl. Smält gärna lite mörk choklad och ringla över. Mums!

Likes

Comments

Fudge är ju alltid gott, och kan varieras i oändlighet med smaker. Här har jag gjort en med lakritssmak, perfekt för alla lakritsälskare där ute!

Du behöver:

10 dadlar
1 1/2 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk kokosolja
Lite flingsalt
1 krm vaniljpulver
1 tsk mandelsmör
2 tsk rå kakao
2 tsk agave
3 tsk rå lakritspulver (alt mer/mindre beroende på hur stark smak du vill ha)

Gör såhär:
Mixa allt till en kladdig massa. Tryck ut i folie, ca 1 cm tjock. Låt stelna ca 20 min i frys. Skär sedan i bitar och förvara i kylen.

Likes

Comments

Mmmm, krämig chokladkola, vem kan motstå det? Gjord på endast 4 ingredienser och helt raw! :) Älskar godis som man kan äta oavsett veckodag.

Du behöver:

100 g dadlar (kärnfria)

ca 1 dl rå kakao (pröva dig fram beroende på hur stark chokladsmak du vill ha)

2 msk rumsvarm kokosolja

1 nypa flingsalt ( + lite extra att toppa med)

Gör såhär:

Mixa allt i en matberedare utom kokosoljan. När det blivit en klibbig deg tillsätter du kokosoljan och mixar igen. Degen ska vara helt slät och klumpfri när du är klar.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 2-3 mm tjock.

Ställ i frys eller kyl för nedkylning. När degen har stelnat skär du i bitar och förvarar sedan i kylen, eller frysen om du inte tänker äta upp alla inom närmsta veckan, vilket ofta händer hemma hos mig, haha.


Likes

Comments

Denna cheesecake passar perfekt nu till vintern då den har lite juliga smaker i form av kanel. En ljuvlig botten, en söt karamellkräm i mitten och ett ”glass” lager på toppen, vad kan gå fel?!

Du behöver för en liten springform på ca 10 sm i diameter (dubbla bara receptet om du har en större form):

Botten:

5 dadlar

1/2 dl mandlar

1/4 avokado

Kolakräm:

1 torkat fikon

3 dadlar

1-2 tsk smält kokosolja

1 msk mandelsmör

1 msk kokosdryck

lite salt

lite flagad mandel

Fyllning:

3/4 dl cashewnötter

2 msk kokosdryck

1 msk smält kokosolja

1 msk agave

1 msk mandelsmör

1-2 kaneldroppar (man kan säkert använda vanlig kanel)

1/2 tsk vaniljpulver

1-2 tsk kokosgrädde

Gör såhär:

Botten: Mixa allt i en matberedare till en kladdig massa och tryck ut i en bakplåtsklädd springform.

Kolakräm: Mixa allt i en matberedare till en tjock, krämig ”sås”. Bred på bottenlagret. Strö mandelflarn över kolakrämen. Ställ i frysen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning: Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl först. Mixa därefter allt utom kokosoljan. Häll sist i kokosoljan och mixa allt till en slät smet. Låt stelna minst 4 timmar i frysen. Låt tina ca 20.30 min innan du äter.

Likes

Comments