De senaste dagarna har barnen tittat mycket på en film från 1999, "Järnjätten", det är en film baserad på boken "Järnmannen" som är skriven av Ted Hughes. En väldigt fin film som utspelar sig i Maine i USA, den handlar om vänskapen mellan en stor robot som faller från himlen och pojken Hoghart. Eftersom myndigheterna är ute efter Järnjätten, det namn som roboten får av Hoghart, blir han tvungen att gömma sig på ett skrotupplag som ägs av Hogharts vän Dean.

Efter en scen där några jägare skjuter ett rådjur, som bevittnas av Järnjätten och Hoghart. Järnjätten blir fundersam varför rådjuret ligger där död, Hoghart försöker att förklara på bästa vis. En mening som sas av Hoghart fastna väldigt mycket hos mig var "Det är fel att döda, men det är inte fel att dö". Tänk om alla hade den inställningen, världen skulle se mycket bättre då.

En annan mening som sas först av Dean, som senare sas vid ett flertal gånger, var "Du är den du väljer vem du ska vara". Tänk om det vore så enkelt, tänk om man fick vara den vilja vara utan att behöva förklara sig. Att slippa följa strömmen och ändå bli accepterad för den man väljer att vara.

Tänk om världen kunde vara annorlunda. Det skulle vara lättare att leva utan en massa med krig och hat, om alla kunde acceptera varandra för de val dom gör och för att alla inte är lika.

Jag avrundar detta inlägga med meningarna som tåls att upprepa.

Det är fel att döda, men det är inte fel att dö

Du är den du väljer vem du ska vara

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Beställde lite saker från themobilestore.se igår kväll. Skulle ta mellan en och tre vardagar innan jag skulle få hem dom. Alltid kul att beställa saker. Det som är ännu roligare är att jag får återbäring hos refunder.se. Även om det inte var många kronor jag fick i återbäring, så är det iallafall nånting.

Hittills har jag lyckats att samla ihop strax över 100 kr hos refunder, det mesta jag har lyckats att få i återbäring hittills var när jag beställde lite julklappar på black friday, då hamnade återbäringen på 78 kr, resten som jag har lyckats samla ihop är bara små summor vid olika tillfällen.

Så att jag rekommenderar verkligen refunder , man kan få tillbaka en hel del pengar om man beställer mycket via nätet.

Likes

Comments

Var på ett möte på stadshuset nu ikväll ang grabbens montissori skolas framtid. Själva mötet gick bra, men fick inga klara besked som jag hade hoppats på. Var värre efteråt när jag stod och prata med en pappa till en av sonens vänner, då kom det fram en annan pappa och prata med han som jag prata med. Blicken som jag fick av den pappan gillade jag inte, det var en blick som jag har fått så många gånger förr. En sån där blick som ser på mig men inte ser mig, som bara ser igenom mig.

Blicken fick många tankar att börja snurra så att jag har svårt att komma till ro och lägga mig för att sova. Blicken fick mig att känna mig ännu en gång utanförskap som jag har känt så många gånger förr. Blicken fick mig att känna att jag inte är som andra, att jag är mindre värd.

Men nu ska jag lägga mig och försöka att sova, så att jag orkar att jobba imorgon.

Likes

Comments

Sitter och funderar över vad som hände i Stockholm i fredags. När något sådant hemskt hänt någon annanstans i världen har jag skänkt det ett par tanke, men eftersom det har varit så pass långt bort så har det känns så avlägset, men nu när det har hänt här i Sverige så känns det mer verkligt. Om Sverige skulle hamna i nått krig, vart ska man vända sig om man blir tvungen att fly landet? Sverige har varit rätt skonade från de flesta krig, som tur är. Men är detta första steget till att Sverige kommer i krig?

Syftet med alla terrordåd har jag aldrig riktigt förstått mig på, vad ska dom vara bra för? Det enda det leder till att folk tycker illa om andra. Några få människor förstör och terroriserar världen för så många andra, så att många människor blir förföljda och hatade, det är mestadels muslimerna som är utsatta för världens hat.

Var lika vid andra världskriget då det var judarna som var utsatta och hatade på grund av Hitler avskydde dom.

Tänker på Donald Trumps beslut, att vissa människor från vissa länder skulle få inrese förbud pga att de många terrorister kommer från dessa länder enligt honom, så då skulle alla vara terrorister enligt honom. Men som tur så blev det beslutet rivet. Det är så himla fel att säga att alla muslimer är terrorister. Det är inte religionen som gör en människa till en terrorist, det är frågan om hur den enskilda individen är och tror på.

Om vi återgår till andra världskriget och tittar på Adolf Hitler, jag tror att andra världskriget blev så stort på grund av att Hitler hade talets gåva och fick folk att lyssna på hans trångsynta ider. Så om det kommer någon människa som är lika duktig på att tala som Hitler var, så är det bara att hoppas att denna människa inte är lika trångsynt som Hitler var.

Likes

Comments

Jag förstår mig inte alltid på mig själv. Jag kan gå omkring och vara som en zombie hela dagen pga att jag är så himla trött. Men sen när väl kommer så kan jag inte sova. Jag har ingen riktig ro att gå och lägga mig, därför så kommer jag alltid i säng alltför sent, som gör att jag somnar alltför sent som sen leder till att jag får alltför få timmars sömn. Så när klockan ringer fem på morgonen, så är jag så oerhört trött och gärna vill vända på mig och sova några timmar till. Men det går inte för att jag måste kliva upp och göra mig klar för jobbet. Så att det blir som en ond cirkel.

Trivs bra på jobbet, där kan mina tankar försvinna, och även oftast min ångest, mycket på grund av att där tränger jag bort alla tankar och vill vara på topp och glad när jag tar hand om de gamla på ålderdomshemmet. På jobbet är det mycket att göra, där har jag så mycket annat att tänka på så därför har jag aldrig tid att tänka på mig själv.

Jag har mått dåligt i perioder i många år. Har alltid döljt hur jag mår, dels för att jag inte vill prata om mina problem och mitt mående med andra för att jag har svårt att prata om det, för att jag inte vet hur jag ska prata om det.

Tiger om mina problem och mitt mående för att jag inbillar mig att det ska försvinna om jag gör det, ja jag vet att det är en knepig och konstig inställning, men när man har fått för sig något så är det svårt att göra en förändring eller tro något annat.

Tiger om mina problem och mitt mående för att jag inte vet vilka ord jag ska använda. Jag kan inte heller förklara för mg själv hur det ligger till, och då blir det ännu svårare att förklara för någon annan.

Jag har haft hjälp i olika format, men inget som har hjälpt mig. Mycket på grund av att jag inte vågade tala om det som jag tränger bort, och även för att jag inte vet vilken ände jag ska börja i. Även för att jag inte varför jag perioder då jag inte är på topp.

Det kommer säkert komma någon och säger till mig att jag inte kan skriva om detta i bloggen, där vem som helst kan läsa. Men det känns som det kvittar. Jag skriver om mig själv i min egna blogg.

Men nu ska jag ta mig i kragen och försöka att somna så att jag får några timmars sömn.

Likes

Comments

Vad jag hatar denna ångest.
Jag hatar när den dyker upp och äter upp mig innefrån.
Vill bara fly undan, men ju mer jag flyr desto mer ångest får jag.
Ibland så har jag ingen aning om vad jag ska göra för att bli av med den. Men ibland så vet jag vad som krävs av mig för att bli kvitt ångesten, då växer ångesten ännu mer pga att det är så ångestladdat, och då är det ännu svårare att göra det som krävs av mig.

Likes

Comments

Läder må vara praktiskt när det gäller att ha på möbler och och i säterna i bilen. Päls må värma en hel del som kläder. Men det många inte tänker på vart det kommer ifrån, och hur det framställs, hur många djur som kommer till skada för att människan ska ha det fint och varmt.

Likes

Comments

Att lönerna är väldigt olika beroende på vilket yrke man har vet alla om. Vissa yrken förtjänar en högre inkomst än andra. Men om vi tittar på politikernas löner så kan man fundera vad dom gör så att dom förtjänar en sån pass hög inkomst. Om vi tittar på politikerna i Stockholms kommun så tjänar dom 63 800 kr i bruttolön, dom får alltså ut 40 695 efter skatt (detta är baserat från uppgifter från oktober 2016). Det är ca dubbelt så mycket lön som en person inom vården tjänar i månaden.

En person som jobbar inom vården arbetar på obekväma tider, tar hand om en annan person och i vissa fall svårt sjuka personer. Vårdpersonalen har väldigt stort ansvar med bland annat att vårdtagaren ska få rätt vård och medicin. Det är ofta det vårdpersonalen får jobba underbemmande, jobba över eller hoppa in på sin lediga dag för att det fattas folk av olika anledningar. Allt detta gör omvårdnadspersonalen för en genomsnittslön på 25 000.

Vad gör en politiker så att dom förtjänar en lön på 63 800 i månaden? Plus att vissa politiker har en fallskärm på flera tusen i månaden i ett ex antal år efter dom har slutat sin politiska bana.

Medans en omvårdnadspersonal får a-kassa efter ha slutat arbeta, och den räcker inte länge och den är inte heller hög.

Tänk om politikerna kunde sänka sina löner, iallafall en tredjedel, och ta bort alla fallskärmar som dom får efter avslutad politisk bana och lägga dessa pengar till vården där det oftast saknas pengar.

Många sjukhus och vårdinrättningar som stänger ner för att det inte finns några pengar. Här på min ort så byggdes ett helt nytt sjukhus 1995. Fyra år senare (1999) stängdes BB ner. 2002 upphörde den akuta verksamheten inom kirurgi och ortopedi. 2011 försvann möjligheten att göra ultraljud vid graviditet från orten. Alla dessa saker får man göra på nått utav sjukhusen, där det ena är 10 mil norrut och det andra är 10 mil söderut. En resa som tar ca en timme att köra om inget händer på vägen.

Är tröttsamt att det är så mycket indragningar på allt möjligt. Tänk om politikerna kunde sänka sina löner så att saker stannar även på det mindre orterna. Snart så kommer det inte att finnas något kvar på de små orterna runt om i Sverige.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Genom alla år som jag har mått dåligt till och från så har jag plöjt igenom väldigt många böcker. Men har återkommit till Sagan om isfolket som är skriven av Margit Sandemo. Det är en bokserie på 47 böcker, en serie som innehåller allt det som en bok ska innehålla. Visst vissa böcker har varit lite trög lästa mer än andra, men de böcker som är bra väger upp de tröglästa. En del säger att det är "tant snusk"-böcker, andra säger att det är kiosk-böcker. Har läst serien många gånger vid det här laget, men första gången jag börja läsa den var jag i tonåren. Lätt lästa böcker är dom också, när jag väl hade tid (som jag hade i perioder) läste jag ut en bok om dagen. Efter varje gång jag hade läst ut böckerna så saknade jag personerna i böckerna, dom satte spår i mig, många av dom talade till mig kändes det som.

Margit har skrivit om vissa platser i sina böcker, som hon senare har fått veta av läsare att dessa platser finns i verkligheten utan att hon har vetat om det. Utan att Margit har besökt platsen så har hon beskrivit platsen som om hon har varit där. Som tex den målning som Silje gör i en kyrka som hon skriver om i första boken, den målningen ska tydligen finnas i en kyrka i Norge. Det är inte bara den som sak finnas i verkligheten.

Rekomenderar dessa böcker. Om man börjar läsa dessa böcker så har man en bokserie långt framöver, så att man slipper att fundera på vad man ska läsa framöver.

Legenden till böckerna är denna: "Långt tillbaka i tiden, för många hundra år sedan, vandrade Tengel den onde ut i ödemarken för att sälja sin själ till satan. Han blev stamfader till Isfolket. Tengel lovades jordisk vinning mot att minst en av hans ättlingar i varje generation skulle gå i tjänst hos djävulen och utföra onda handlingar. Deras tecken skulle vara de kattgula ögonen, och de skulle besitta trolldomskrafter. Och en gång skulle det födas en, som ägde större övernaturlig förmåga än världen skådat. Förbannelsen skulle vila över ätten, tills man fann platsen där Tengel den onde grävt ned kitteln han använde, då han kokade häxbrygden som frammanade Mörkrets furste. Så säger legenden. Om den är sann, vet ingen. Men en gång på 1500-talet föddes en drabbad ättling av Isfolket. Han försökte vända det onda till det gott istället, och kallades därför Tengel den gode. Det är om hans familj denna saga handlar. Eller kanske den mest av allt handlar om kvinnorna i hans ätt."


Likes

Comments

Tankarna snurrar fortfarande. Tankarna kommer in hur jag som tretton åring flyttade från en förort utanför Stockholm 30 mil norröver till en liten ort med drygt 12 000 invånare. Eftersom höst terminen i årskurs sju redan hade pågått i ca två månader innan jag kom som ny i både skola och på orten, så kände jag inte en enda människa. Gängen på skolan hade redan bildats och mina nya klasskamrater kände varandra sedan förr, många av dom sen dom var riktigt små.

Jag vågade inte ta kontakt med någon, mycket på grund av att jag redan då var blyg. Det var inte heller någon som tog kontakt med mig, de få som försökte ta kontakt med mig vågade jag inte pga att jag var för blyg. Det resulterade i att jag gick ensam hela högstadiet. För att slippa känna mig så ensam så spenderade jag väldigt mycket tid i biblioteket och läste väldigt mycket och försvann in i böckernas värld, drömde mig bort in i fantasins värld. I böckernas värld fick jag mina vänner.

Jag mådde inge bra i skolan, hände vid ett flertal gånger att jag stannade hemma för att jag ville inte gå till skolan. Hade ofta ont i huvudet, hade ofta svår huvudvärk tidigare, hade även migrän sen jag var liten. Så att det blev att jag ibland skyllde på att jag hade huvudvärk, fast jag inte hade det, bara för att slippa gå till skolan.

När jag började på gymnasiet så fann jag en tjej som jag började umgås med, nån som jag vågade lita på. Men tyvärr så gick hon inte samma linje som mig, så att jag satt ensam på lektionerna även på gymnasiet.

När det var grupparbeten i både högstadiet och gymnasiet hoppades jag alltid på att läraren skulle bilda grupperna, för att jag skulle slippa behöva vänta på att någon skulle fråga mig som sällan inträffade. Blev alltid vald i sista hand.

Mina ensamma år i skolan har satt sina spår. Min blyghet som jag redan hade i skolan, har blivit värre. Idag så vet jag inte hur jag ska bete mig bland folk, jag drar ofta undan mig i vissa situationer för att jag känner att jag inte klarar av att bli vald i sista hand ännu en gång.

När barnen var små, gick jag ibland till öppna förskolan för att träffa folk och försöka lära känna folk. Visst jag träffade folk, satt ibland och prata med de som var där, men så mycket mer än så blev det aldrig. De mammor och de få pappor som var där kände varandra och satt och prata med sinsemellan, så att det blev som i skolan även där på öppna förskolan. Så att slippa känna mig åsidosatt ännu en gång så valde jag att sluta att gå dit. Hellre hemma ensam, än att känna sig ensam bland folk.

Folk har kommit in i mitt liv, vissa har funnits där korta stunder andra har funnits där längre. Men ensamheten som jag bär på, som jag inte kan sätta ord på hur det känns, har funnits där i över 20 år. Ibland så känns det som ensamheten håller på att äta upp mig innifrån. Ensamheten har gjort att jag har svårt att lita på andra människor. Ensamheten har gjort så att jag känner mig annorlunda, på ett negativt sätt. Jag har försökt att ta mig ur, har försökt ensam utan att lyckats. Har försökt med proffisionell hjälp, utan att lyckats. Så att just nu så känns det lite hopplöst, har i stort sett gett upp om att må bra, att bli kvitt ensamheten. Kan nästan säga att jag har accepterat hur mitt liv ser ut. Mycket på grund av att jag inte har någon ork att ta tag i det och att jag inte vet hur och vart jag ska ta kontakt med människor.

Likes

Comments