Läder må vara praktiskt när det gäller att ha på möbler och och i säterna i bilen. Päls må värma en hel del som kläder. Men det många inte tänker på vart det kommer ifrån, och hur det framställs, hur många djur som kommer till skada för att människan ska ha det fint och varmt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Att lönerna är väldigt olika beroende på vilket yrke man har vet alla om. Vissa yrken förtjänar en högre inkomst än andra. Men om vi tittar på politikernas löner så kan man fundera vad dom gör så att dom förtjänar en sån pass hög inkomst. Om vi tittar på politikerna i Stockholms kommun så tjänar dom 63 800 kr i bruttolön, dom får alltså ut 40 695 efter skatt (detta är baserat från uppgifter från oktober 2016). Det är ca dubbelt så mycket lön som en person inom vården tjänar i månaden.

En person som jobbar inom vården arbetar på obekväma tider, tar hand om en annan person och i vissa fall svårt sjuka personer. Vårdpersonalen har väldigt stort ansvar med bland annat att vårdtagaren ska få rätt vård och medicin. Det är ofta det vårdpersonalen får jobba underbemmande, jobba över eller hoppa in på sin lediga dag för att det fattas folk av olika anledningar. Allt detta gör omvårdnadspersonalen för en genomsnittslön på 25 000.

Vad gör en politiker så att dom förtjänar en lön på 63 800 i månaden? Plus att vissa politiker har en fallskärm på flera tusen i månaden i ett ex antal år efter dom har slutat sin politiska bana.

Medans en omvårdnadspersonal får a-kassa efter ha slutat arbeta, och den räcker inte länge och den är inte heller hög.

Tänk om politikerna kunde sänka sina löner, iallafall en tredjedel, och ta bort alla fallskärmar som dom får efter avslutad politisk bana och lägga dessa pengar till vården där det oftast saknas pengar.

Många sjukhus och vårdinrättningar som stänger ner för att det inte finns några pengar. Här på min ort så byggdes ett helt nytt sjukhus 1995. Fyra år senare (1999) stängdes BB ner. 2002 upphörde den akuta verksamheten inom kirurgi och ortopedi. 2011 försvann möjligheten att göra ultraljud vid graviditet från orten. Alla dessa saker får man göra på nått utav sjukhusen, där det ena är 10 mil norrut och det andra är 10 mil söderut. En resa som tar ca en timme att köra om inget händer på vägen.

Är tröttsamt att det är så mycket indragningar på allt möjligt. Tänk om politikerna kunde sänka sina löner så att saker stannar även på det mindre orterna. Snart så kommer det inte att finnas något kvar på de små orterna runt om i Sverige.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Genom alla år som jag har mått dåligt till och från så har jag plöjt igenom väldigt många böcker. Men har återkommit till Sagan om isfolket som är skriven av Margit Sandemo. Det är en bokserie på 47 böcker, en serie som innehåller allt det som en bok ska innehålla. Visst vissa böcker har varit lite trög lästa mer än andra, men de böcker som är bra väger upp de tröglästa. En del säger att det är "tant snusk"-böcker, andra säger att det är kiosk-böcker. Har läst serien många gånger vid det här laget, men första gången jag börja läsa den var jag i tonåren. Lätt lästa böcker är dom också, när jag väl hade tid (som jag hade i perioder) läste jag ut en bok om dagen. Efter varje gång jag hade läst ut böckerna så saknade jag personerna i böckerna, dom satte spår i mig, många av dom talade till mig kändes det som.

Margit har skrivit om vissa platser i sina böcker, som hon senare har fått veta av läsare att dessa platser finns i verkligheten utan att hon har vetat om det. Utan att Margit har besökt platsen så har hon beskrivit platsen som om hon har varit där. Som tex den målning som Silje gör i en kyrka som hon skriver om i första boken, den målningen ska tydligen finnas i en kyrka i Norge. Det är inte bara den som sak finnas i verkligheten.

Rekomenderar dessa böcker. Om man börjar läsa dessa böcker så har man en bokserie långt framöver, så att man slipper att fundera på vad man ska läsa framöver.

Legenden till böckerna är denna: "Långt tillbaka i tiden, för många hundra år sedan, vandrade Tengel den onde ut i ödemarken för att sälja sin själ till satan. Han blev stamfader till Isfolket. Tengel lovades jordisk vinning mot att minst en av hans ättlingar i varje generation skulle gå i tjänst hos djävulen och utföra onda handlingar. Deras tecken skulle vara de kattgula ögonen, och de skulle besitta trolldomskrafter. Och en gång skulle det födas en, som ägde större övernaturlig förmåga än världen skådat. Förbannelsen skulle vila över ätten, tills man fann platsen där Tengel den onde grävt ned kitteln han använde, då han kokade häxbrygden som frammanade Mörkrets furste. Så säger legenden. Om den är sann, vet ingen. Men en gång på 1500-talet föddes en drabbad ättling av Isfolket. Han försökte vända det onda till det gott istället, och kallades därför Tengel den gode. Det är om hans familj denna saga handlar. Eller kanske den mest av allt handlar om kvinnorna i hans ätt."


Likes

Comments

Tankarna snurrar fortfarande. Tankarna kommer in hur jag som tretton åring flyttade från en förort utanför Stockholm 30 mil norröver till en liten ort med drygt 12 000 invånare. Eftersom höst terminen i årskurs sju redan hade pågått i ca två månader innan jag kom som ny i både skola och på orten, så kände jag inte en enda människa. Gängen på skolan hade redan bildats och mina nya klasskamrater kände varandra sedan förr, många av dom sen dom var riktigt små.

Jag vågade inte ta kontakt med någon, mycket på grund av att jag redan då var blyg. Det var inte heller någon som tog kontakt med mig, de få som försökte ta kontakt med mig vågade jag inte pga att jag var för blyg. Det resulterade i att jag gick ensam hela högstadiet. För att slippa känna mig så ensam så spenderade jag väldigt mycket tid i biblioteket och läste väldigt mycket och försvann in i böckernas värld, drömde mig bort in i fantasins värld. I böckernas värld fick jag mina vänner.

Jag mådde inge bra i skolan, hände vid ett flertal gånger att jag stannade hemma för att jag ville inte gå till skolan. Hade ofta ont i huvudet, hade ofta svår huvudvärk tidigare, hade även migrän sen jag var liten. Så att det blev att jag ibland skyllde på att jag hade huvudvärk, fast jag inte hade det, bara för att slippa gå till skolan.

När jag började på gymnasiet så fann jag en tjej som jag började umgås med, nån som jag vågade lita på. Men tyvärr så gick hon inte samma linje som mig, så att jag satt ensam på lektionerna även på gymnasiet.

När det var grupparbeten i både högstadiet och gymnasiet hoppades jag alltid på att läraren skulle bilda grupperna, för att jag skulle slippa behöva vänta på att någon skulle fråga mig som sällan inträffade. Blev alltid vald i sista hand.

Mina ensamma år i skolan har satt sina spår. Min blyghet som jag redan hade i skolan, har blivit värre. Idag så vet jag inte hur jag ska bete mig bland folk, jag drar ofta undan mig i vissa situationer för att jag känner att jag inte klarar av att bli vald i sista hand ännu en gång.

När barnen var små, gick jag ibland till öppna förskolan för att träffa folk och försöka lära känna folk. Visst jag träffade folk, satt ibland och prata med de som var där, men så mycket mer än så blev det aldrig. De mammor och de få pappor som var där kände varandra och satt och prata med sinsemellan, så att det blev som i skolan även där på öppna förskolan. Så att slippa känna mig åsidosatt ännu en gång så valde jag att sluta att gå dit. Hellre hemma ensam, än att känna sig ensam bland folk.

Folk har kommit in i mitt liv, vissa har funnits där korta stunder andra har funnits där längre. Men ensamheten som jag bär på, som jag inte kan sätta ord på hur det känns, har funnits där i över 20 år. Ibland så känns det som ensamheten håller på att äta upp mig innifrån. Ensamheten har gjort att jag har svårt att lita på andra människor. Ensamheten har gjort så att jag känner mig annorlunda, på ett negativt sätt. Jag har försökt att ta mig ur, har försökt ensam utan att lyckats. Har försökt med proffisionell hjälp, utan att lyckats. Så att just nu så känns det lite hopplöst, har i stort sett gett upp om att må bra, att bli kvitt ensamheten. Kan nästan säga att jag har accepterat hur mitt liv ser ut. Mycket på grund av att jag inte har någon ork att ta tag i det och att jag inte vet hur och vart jag ska ta kontakt med människor.

Likes

Comments

Många tunga och jobbiga tankar kommer smygandes, som vid så många andra gånger. Vissa gånger går det att få bort dessa tankar rätt fort. Andra gånger dras jag bara ner i ett bottenlöst, svart hål där jag bara faller och faller. Tankarna och frågorna bara snurrar runt och drar mig djupare ner. Tankar och frågor som gör så att det är svårare att komma upp igen. Tankar som "Tänk om" och "Varför". Frågor som "Är det så här jag kommer leva resten av livet?"

När jag kollar runt hur alla andra lever sina liv så kan jag ibland känna lite avundsjuka. Jag ser vilket rikt liv dom har, då pratar jag inte om rikt på pengar utan rikt på människor som finns i deras liv, hur långt andra människor har kommit i sina liv. Jag erkänner att jag ibland kan vara avundsjuk på allt detta. Jag vill ha ett rikt liv, jag vill ha bra kontakt med andra människor.

Men nu är det tyvärr inte så. Ibland så känns det som jag vore familjen svarta får, familjens outsiders, den enda som inte har lyckats med något i familjen. Eller känns så rätt ofta om jag ska erkänna, inte bara ibland. Har en rätt stor familj, många av dom har jag inte träffat på väldigt många år. Vissa av dessa människor är inte värda att lägga ner någon tid på, för att dom har visat sånt lite intresse för mig. Men ändå så kan jag få tankar som jag inte borde få, varför valdes jag bort? Passa jag inte in bilden för att jag inte är lagom social, lagom smart och lagom framåt?

Jag umgås typ aldrig med människor, är lite folkskygg, ofta jag drar mig undan för att jag inte vet hur jag ska bete mig bland folk. Ibland så kan jag känna att jag inte passar in. Men ändå så finns en längtan att träffa folk, lära känna folk. Men vet dock inte hur det ska gå till väga då jag inte vet vart jag ska träffa folk som kan acceptera mig för den jag är och inte försvinner.

Likes

Comments

Har hittat en låt som är väldigt fin, men den gör så att jag får mig att tänka på Donald Trump. Hur tänker han? Tänker han på någon annan än sig själv någon gång?

Jag har funderat över många gånger hur kan man vara så trångsynt som han är? Som tex hans ide som han hade för några veckor sen att förbjuda människor från vissa länder få komma in i landet, jag har inte fått riktigt uppfattning om varför han ville förbjuda dessa människor komma in i landet, men kan det bero på att dessa människor från dessa länder är "farliga" för att det är risk att dom kommer att bomba landet. Men kan säga att det är lika stor risk att människor från andra länder kan göra något sådant. Det är i landet som gör så att man blir farlig, det är frågan om vilken uppfostran man har fått.Tycker att det är lite Hitler varning på Trump. Kommer världen tillåta att Trump gå så pass långt som Hitler? Jag hoppas verkligen inte det.

Det som jag har läst om Donald Trump är att han tänker på sina egna intressen.

Denna låt säger allt om Donald Trump.


Likes

Comments

Sitter och läser på aftonbladet om vad som händer i världen. Läser om en 14 årig som blir våldtagen i skolan av två skolkamrater på 15 och 16 år. Offret har slutat på skolan och blir undervisad på en annan plats medans de två pojkar som utförde våldtäkten går kvar på skolan. Är det så det ska gå till? Är det verkligen offrena som ska flytta?

Rektorn på den aktuella skolan i Skåne säger till Sydsvenskan "Jag tänker att vi inte kunnat göra annorlunda. Men visst, det är svårt att säga vad som är rätt och vad som är fel i det här läget". Vadå svårt? I detta läge är det inte svårt att veta vad som är rätt och fel. En person som har gjort något sånt här fel ska få sitt straff. Och säga att förövarna bara är barn så säger jag att dessa barn är så pass stora så att dom vet att det är fel att våldta någon.

För mig är det en självklar sak att man ska få sitt straff om man har gjort något fel. Det spelar ingen roll hur pass stor eller liten sak man har gjort fel, så ska man alltid få sitt straff. Och då spelar det ingen roll hur mycket man ångrar sig för att man gjorde det, man ska straffas. Vad straffet ska bli beror helt på vad man har gjort för fel. Men i detta läget så ska dessa två killar få ett hårdare straff, jag tycker inte att dom ska få komma undan.

Likes

Comments

Hittade denna text på Omtalat som jag tyckte var väldigt bra. Har skrivit om amning i ett tidigare inlägg som du hittar här . Men det går att ta upp igen, det är alltid ett aktuellt ämne. Vad är det för fel med att amma på allmänna platser?


Emma Sandkvist från Karlskoga hade precis satt sig ner på Burger king när hon märkte en kamerablixt i ögonvrån. En av killarna i en grupp tonåringar i närheten hade fotat Emma när hon ammade sonen Nemo.

– Jag kände mig så klart väldigt utsatt, inte bara för min egen skull utan för min sons skull också.

Emma såg rött. Hon bestämde sig för att konfrontera killen – på bästa möjliga sätt.

– Jag gick fram och körde upp min kamera i ansiktet på honom. Sen ställde jag irriterat frågan om han tyckte det var roligt när jag fotade honom när han åt, eftersom det var det han gjort mot mitt barn.

Emmas budskap tog verkligen skruv.
– Han blev helt svarslös och ställd, hans kompisar satt och fnittrade hysteriskt bakom honom.

Killen bad sedan om ursäkt och tog bort bilden, men Emmas irritation riktar sig inte bara mot just honom.

– Det finns ett sånt himla tabu kring amning, och en sån sexualisering av kvinnokroppen och framförallt kvinnobrösten. Amning är fullt naturligt, det är något som barn mår väldigt bra av. Att det då ska finnas någon social kod som leder till att amning ifrågasätts tycker jag är fel.

Emma har även en uppmaning till killen som fotade honom, och andra personer som tänker som han gjorde.

– Tänk efter igen. Fundera på hur era mammor matade er när ni var små. Hur kommer ni själva tänka dagen ni får barn, vill ni inte att ni eller era respektive ska kunna amma bara för att det finns personer som reagerar som ni gör?


När en kvinna ammar sitt barn, hur ofta visar hon sitt bröst för allmänheten?
Vad är skillnaden mellan dessa två bilder?
På den ena bilden ser man mycket av brösten, men ändå höjs inte ett enda ögonbryn, på den bilden är det helt okej att visa brösten. På den andra bilden ser man en liten bit av bröstet, men det mesta täcks. Men många vill ändå att man gömmer bröstet för att för att man visar mycket av bröstet.

Likes

Comments

Facebook har funnits väldigt länge nu, till en början tänkte jag att jag inte skulle bli medlem där, men allt eftersom det blev större och fler börja prata om det så tänkte jag att jag kan kan ju alltid gå in och kolla vad det är för en slags sida. Sen dess så har jag varit kvar där på facebook, fejjan, och på alla andra sätt som säger. Det finns väldigt många fördelar med facebook, man kan hitta gamla bekanta som man inte har träffat på väldigt länge eller hålla kontakten med bekanta som bor långt borta.

Det finns alla möjliga slags människor där, sådana som är hemlighetsfull och bara kollar runt och aldrig skriver något, så att man kan fundera ifall dom är aktiva på facebook. Sådana som bara är aktiv i de olika grupperna, som det finns mängder av. Sedan så finns det sådana människor som uppdaterar sin status någon gång ibland vid speciella tillfällen. Men även de som är väldigt öppna om sina liv och uppdaterar sin status flera gånger om dagen om både om stora saker, som tex att dom har gift sig, och även om små saker, så som tex att dom har varit på toa.

Det finns ett otaligt många olika grupper som man kan bli medlem i beroende på vad man har för slags intresse, det finns även väldigt många olika grupper för ett intresse. Men en sak har alla grupper gemensamt, som jag är och har varit medlem i. Det är hur man lägger ut sina bilder som man vill visa andra av olika anledningar. Vissa lägger ut väldigt gulliga bilder på sina husdjur, barn och andra fina, gulliga bilder. Kommentarna till dessa bilder är väldigt många så som "ÅÅhh vad gulligt", "Ååhh vad fint" och liknade.


Vissa lägger ut "roliga" bilder i olika former, som folk skrattar och blir väldigt roade av dom. Bilder på barn eller djur med någon rolig text är väldigt populära att visa andra.


Sen så finns det sånna människor som lägger ut hemska, äckliga och liknade bilder. Till dessa bilder så blir det rena ramaskriket för att dessa bilder vill folk ha inte ha i sitt flöde av olika anledningar så som tex att hundbajs vill dom inte se för att det är äckligt att se. Bilder på misshandlade och sårade hundar vill dom inte se för att hundarna ser för hemska ut.


Om man inte tycker om vissa bilder så blunda och skynda att bläddra vidare. Eller så ska alla grupper börja med att alla bilder ska läggas i kommentarsfältet, och då spelar det ingen roll vad det är för slags bild. För att då visar man alla hänsyn. Som tex en stolt förälder lägger ut en bild på sitt barn, så är det någon som ser den och blir sårad för att dom har förlorat ett barn. Eller om man lägger ut en bild på en tamråtta så är det någon som inte vill se den i sitt flöde för att dom är rädda för dom. Eller om någon ser en bajsbild i sitt flöde så klagas det på det för att dom inte vill se bajs. Antingen så väljer man att blunda just vid dom bilderna man inte gillar eller så går man ut ur dessa grupper. Om det är en person som lägger ut sådana bilder så behöver man inte följa dessa personer.

Grupperna kan även fundera hur dom ska ta ställning till hur bilder ska visas, antingen ska alla bilder visas eller så ska alla bilder läggas i kommentarsfältet.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Har mycket problem med värk i axlar som leder till huvudvärk och illamående, som ibland kan bli en lättare form av migrän, blir då känslig mot vissa ljud, ljus och lukter, och det är inte alltid värktabletter funkar och det är inte alltid jag vill ta tabletter heller.

Har testat att smörja axlar och nacke med ormsalva massasgeliniment, som är luktfritt eftersom jag blir känslig mot vissa lukter. Men för mig så hjälper den inte alls, så att det är ungefär som en vanlig salva. Plusen för denna är att den är luktfri, relativ billig och finns i den matvarubutik som jag oftast handlar i. Minus är att den inte har någon verkan på mig.

Har även testat att använda aloe vera heat crem på axlar och nacke, den luktar väldigt starkt, ungefär som jenka tuggummit som fanns förr. Men den funkar jätte bra, den både kyler och hettar samtidigt på ett skönt sätt. I 9 fall av 10 försvinner min värk i axlar och nacke. Plusen för denna är att den hjälper otroligt bra, luktar gott och finns i den lokala matvarubutiken som jag handlar i. Minus är att den är lite dyrare än ormsalvan, men att den är så bra så väger det upp att den är lite dyrare.

Rekomenderar verkligen aloe veras heat crem, den funkar väldigt bra på utsatta områden.

Likes

Comments