Världens enklaste bröd, sätt degen på morgonen innan du springer till jobbet!

  • 25 gram jäst
  • 6 dl vatten, fingervarmt
  • 12 dl vetemjöl special, (645 gram)
  • 2 msk honung
  • 1,5 dl valnötter, grovhackade
  • 2 tsk salt
  • flingsalt och pumpafrön till garnering

Ta fram en stor bunke, tillsätt rumstempererat vatten och lös upp jästen ordentligt. Blanda i resten av ingredienserna

Täck med en kökshanduk och jäs i sex timmar. Blanda runt degen en till två gånger under tiden den jäser (Detta är inte jätteviktigt, men om du kan)

Ställ en mellanstor gjutjärnspanna i ugnen, sätt temperaturen på 250 grader

När ugnen blivit varm, ta ut den stekheta gjutjärnspannan, spill i lagom mycket olivolja, flingsalt och pumpafrön. Häll i den kladdiga degen, garnera även hör med olivolja, pumpafrön och rikligt med flingsalt. På med lock och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter

Ta ut brödet, ta av locket och fortsätt grädda i 15 minuter till

Ta ut brödet, använd stektermometer för att kontrollera om det är klart (innertemperatur vara 95-97 grader)

När brödet svalnat något, kan du lägga upp det på en fin skärbräda

Njut brödet med en krämig ost, eller bara rejält med smör och ett kallt glas grüner veltliner

Enjoy <3

Bilder från bakning. Vill vänster, innan gräddning. Till höger, brödet innan jag tog av locket och stoppade in igen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


  • 150g smör
  • 1,5 dl socker
  • 4 riktigt svarta bananer
  • 2 lätt vispade ägg
  • 2,5 dl mjöl
  • hasselnötter/mandlar
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk vanlijpulver
  • 0,5 tsk grovmalen kardemumma
  • riven kokos

Superenkel och makalöst god banankaka med cocoscrust och rostade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa socker och rumstempererat smör fluffigt.

Mosa bananerna i en separat skål, vispa i äggen. Vispa ner i smörblandningen.

Blanda mjöl, bakpulver, flingsalt och kardemumma. Vispa ner för hand i smeten, tillsätt vaniljpulver, vispa så allt blir blandat, inte mer.

Ta fram lämplig form, smöra formen ordentligt, lägg i kokos så det fastnar över hela formen.

Häll i smeten och sätt in i ugnen. Beroende på form, grädda i 30-50 minuter.

Rosta hasselnötter och hacka grovt. Använd till garnering.

Smakar helt fantastiskt med en kopp kaffe och trevligt sällskap.

Går utmärkt att frysa och ta fram vid nästa tillfälle :)


Bilder från bakningen

Likes

Comments

Supernyttig hemmagjord ramen men rostad blomkål, koriander och risnudlar

2-3 personer

  • ett mellanstort blomkålshuvud
  • glasnudlar (jag använde glasnudlar gjorda på brunt ris)
  • en halv gul lök
  • en vitlöksklyfta
  • koriander
  • vitkål
  • sockerärtor
  • misopasta
  • umamibuljong
  • hönsbuljong
  • sesamfrö

Risvinsdressing

  • jordnötsolja (rapsolja går lika bra)
  • japansk soya
  • risvinäger
  • nypa socker / och eller agavesirp
  • en chili
  • ingeföra
  • citron eller lime

Missa inte bildförklaringarna längre ned. Lycka till!

Dela blomkålshuvudet i munsbitar, spara det som blir kvar från "renset" i en skål. Rosta blomkålen med lite olja, salt och peppar på 200 grader i 20 min.

Koka upp en liter vatten med en umamibuljong och en hönsbuljong (2 av samma går också bra).

Hacka upp en lök, vitlök, korianderblass (alltså det du inte kommer använda till soppan), morot. Kasta ner detta, med blomkålsresterna som du sparade, i buljongen. Tillsätt 2 nypor socker och 2 msk miso. Låt sjuda med lock i ca 15 min.

Hacka sockerärtor, vitkål, chili, ingefära tunt och fint. Låt dessa ligga separat på ett fint fat eller skärbräda

Blanda rapsolja, fint hackad ingefära och chili, soya, lime/citron, risvinäger och agavehonung/lite socker. Blanda väl så allt blandas väl (och sockret löses upp om du inte hade honung)

Städa upp köket och duka.

Smaka av sältan i buljongen, tillsätt lite salt om det behövs. Sila borta alla grönsaker, glöm inte skålen under silen :)

Ta ut den vackert rostade blomkålen, lägg dessa i en stor skål och slå på 3/4 av dressingen. Slunga, så all blomkål blir marinerad.

Lägg en portion glasnudlar i botten på skålen, häll på den varma buljongen, på med rostad blomkål. Ta skålen till bordet och garnera själv med vitkål, sockerärtor, koriander, ingefära/chili och semsamfrön (gärna rostade).

Sharing is caring <3


Likes

Comments

En blivande klassiker!

Sötpotatissoppa med morot och palsternacka med massor av smak

För fyra personer

  • 1st Gul lök
  • 2st Klyftor vitlök
  • 2st sötpotatisar
  • 3st Morötter
  • 3st Palsternackor
  • 1st Umamibuljong
  • 1st Hönsbuljong
  • 2-3msk tomatpuré
  • Stor klick smör
  • Olivolja
  • Färsk rosmarin
  • Färsk persilja
  • Chiliflakes
  • Timjan
  • 8dl vatten
  • 2dl syrad grädde


Hacka lök och vitlök grovt, Stek i en stor kastrull med olja och smör i några minuter.

Skala och hacka alla grönsaker i lika stora bitar.

Tillsätt buljongen, alla kryddor och tomatpuré. Rör runt ordentligt så alla kryddor fördelas över grönsakerna.

Täck med vatten, ca 8dl. Låt sjuda i 20 minuter under lock, kontrollera så du inte har för hög värme, ska inte koka för kraftfullt.

Under tiden, städa upp hela köket och duka.

Mixa soppan slät, häll i 2 dl syrad grädde. Strunta i smör och grädde för VEGANSKT alternativ. Späd med vatten ifall du tycker soppan är för tjock.

Servera med basilika och surdegskrutonger alternativt ett gott bröd.

Njut av en snabb, enkel och riktigt god hemlagad måltid <3

(En torr kall riesling passar perfekt till detta)


Likes

Comments