Skrevet i : MIB Spania

Hollywood neste...

Hvis du ikke orker å se hele, så spol til 00:50.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - klikk her!

Likes

Comments

Skrevet i : MIB Spania

Javelja.

Her kommet en sabla god historie fra Spania. Da dette skjedde var jeg like langt nede som borekrona i dypvannbrønnene i Mexicogulfen. Om ikke lengre. Jeg grein mye da. Det skal sies.

Som europeisk statsborger og med ønske om å være i Madrid lengre enn 90 dager, så må man ha et europeisk ID-kort. Som inneholder NIE. Identifikasjonsnummer (spansk). Dette er det reint helsikka og skaffe seg. Her kommer min historie.

Etter å ha brukt ca. 3 timer på å skjønne hvor jeg skulle booke time (da alt var på spansk) og hvilke papirer jeg måtte ha med fikk jeg endelig en time i slutten av mai, nærmere bestemt 22. Mai 2017.

Da skulle jeg ha med; pass, leiekontrakt, vedtak fra skolen, vedtak fra Lånakassen, kopi av pass, europeiske helsetrygdkort, søknad (på spansk seff) +++. Ja, og en sånn Tasa (skatt) man må betale da, på 9.45 €.

Da jeg omsider fikk ordnet meg alle disse papirene var jeg klar for å ta metro i én time, til dette stedet langt i gokk for å få dette "kortet" (jeg sier "kortet" for i realiteten er dette intet mer fancy enn DNT-medlemskortet).

Jeg møter på dette stedet (igjen ingen snakker English). Jeg er selvfølgelig forkjøla. Sliten, lei spanjoler og gira på å bare få dette ut av verden (ser dere for dere meg eller?!). Jeg går til vakta og han spør meg følgende:

Did you pay your tasa? (Ja, han snakka faktisk litt engelsk).

Jeg viser han mitt nydelige papir som beviser at jeg har betalt 9.45€ i tasa (La meg også presisere at jeg stod 1.5 time i kø i en bank dette ikke kunne gjres i, for å så stå en halvtime i en annen bank for å gjøre dette. Jeg var også fyllesyk denne dagen, så vet dere det. Og himla forkjøla, men det regnte jeg med dere skjønte).

Eh, we have changed, it is supposed to be 10.60€, sier vakta. Tilføyer: you are missing 1.15€.

Jeg sier jeg kan betale med en gang. Nei, det ble for vanskelig (ikke noe Rema 1000 her i gården hvertfall). Så da bar det ut av lokalet, inn i en kopisjappe, for å lagge nytt dokument med resterende 1.15€. Jeg går i begge de nærmeste bankene og ber om å få betale de 10 kr jeg skylder den spanske stat. Uten hell. Dette måtte visst gjøres kl. 09:00 om morgenen.

Nå kan ikke jeg mye om skatteetaten i Norge, men jeg har inntrykk av at hvis en statsborger tilbyr å betale med en gang, så sier de i hvertfall ikke nei!

Jeg kikker ned på mitt dokument, hvor det står jeg må betale 1.15€ og innser at jeg ikke får betalt dette i dag, og dermed ikke får mitt NIE i dag. Som den sterke kvinnen jeg er, valgte jeg å bruke eldste trikset i boka og ringe rett hjem til Stefar (som stakkars ikke kan gjøre noenting) og grine, skrike litt, hoste litt, spy litt slim, skrike litt mer og grine litt høyere.

Det funka faktisk.

Han badass spanske vakta utenfor lokalet hadde så vondt av meg at han lot meg få beholde avtalen min, og levere alle papirene så de kunne gå i gang med NIE'n min. Saksbehandleren var imponert over at jeg hadde med alle papirene jeg trengte. Han sa dette var zero problemo og at jeg skulle få NIE så fort jeg hadde betalt mine 1.15€...

Såjoda, da var det bare å returnere én time på metro. Halvdød og sleden ut av en annen verden. For å så stå opp tidlig dagen etter, gå i nærmeste bank. Betale de pokkers 10 kr. Ta metro én time. Plukke opp kortet. Ta metro tilbake igjen.

En ting er sikkert. Jeg kommer for alltid til å huske den dagen jeg fikk beskjed om at jeg manglet 1.15€ på betalingen av Tasa'en.

Hva har jeg lært av dette?

Jo. Nå skal du høre! Nå skjønner jeg hvorfor innvandrerne i Norge klager på A4 systemer, papirarbeid og annet faenskap man må sette seg inn i. For det er alt annet enn enkelt.

Skal du imigrere til et annet land. Lykke til!

Snakkes!

Likes

Comments

Skrevet i : MIB Spania

I går kveld, på ett eller annet tidspunkt, ble det klart at Real Madrid vant La Liga. Fotball er jo som skisporten i Norge, omtrent en religion her! Stedet å være (bortsett fra på selveste kampen) må være Plaza de Cibeles. Et stort område med mye trafikk, bortsett fra når Real Madrid vinner da.

Hele greia ble gjort om til et inne-gjerdet (av politi, politibiler etc) område fylt med lys, musikk, scene, øl og ekstremt festgladeMadridistas. Det var en helt spesiell stemning. Jeg ble faktisk overrasket over hvor gøy jeg synes det var, spesielt mtp at jeg er totalt uinteressert i fotball og skjønner fortsatt ikke offside-regelen.

Puerta de Alcalá (nydelig på kveldstid).

Fantastisk kult at folk lager sin egen bar utenfor området og selger drinker til "billig"-penge. Tidenes businessplan dette her. Funker dog ikke i Norge!

Ettersom jeg synes denne feiringa var så festlig, men ikke orket å vente til 02:30 da spillerne på Real Madrid returnerte fra Malaga, så har jeg funnet ut at 3. Juni er min dag. Krysser fingre og tær for at Real Madrid slår Juventus så jeg kan ta del i feiringa fullt ut. Heldigvis er 3. Juni en lørdag! Da lover jeg at jeg skal bli der helt til spillerne kommer, kanskje til og med kaste pengene bort på en overpriset fotballtrøye og ikke minst løpe dritarita rundt og skrike "Hala Madrid" (selv om jeg ikke skjønner hva de mener med det).

Jeg skal selvfølgelig også prøve å få tatt flere bilder (skamme seg).

Likes

Comments

Skrevet i : MIB Spania

Javel, se det!

Gjett om jeg er drittlei å være forkjøla da. Rakk å "nyte" (Ja, for jeg nøt faktisk ikke denne byen første uka) Madrid i 5 dager før jeg ble forkjølet første gangen. Den varte i rett over ei uke og var helt forferdelig. Jeg kunne ikke gå ut i lengre distances uten å få pusteproblemer. Jeg valgte derfor å dra på sykehuset.

For en opplevelse det var.

Joda, der satt legen og jeg. Med hver vår google translate og trykka play på uttallelse. Var det gøy? Nei. Skjønte jeg noe? Litt. Skjønte han noe? Tror ikke det altså. Har jeg lært noe? Ja. Du vil ikke, under noen omstendigheter, bli syk i utlandet.

Jeg ble jo frisk da. I hele 4 dager fikk jeg være frisk. Kjøpte seff treningsmedlemsskap på boxen (950 kr). Nå skulle det nye livet begynne. Hurra tenkte jeg.

Helt til neste forkjølelse smalt. Så her sitter jeg da. Med mandler fra helvete, tett nese, hoste som en med kols og får jeg trent? Nei.

Fant ut at beste måten å finne ut om jeg har hjenresvulst (det sier hvertfall google.com) på er å kontakte fastlege i Norge. Og deretter følge hans råd om jeg bør oppsøke google-translate-legen i Spania igjen.

La oss håpe jeg slepper det.

Ja, jeg er fan av situasjonsbilder (Bildet er fra gårsdagens utflukt til Casa de Campo).

Det har jo vært 17. Mai!
Normalt sett er dette min favorittdag. Når jeg må tilbringe en så fin dag i utlandet gjør jeg alt jeg kan for å ikke deppe og prøver så godt jeg kan å holde meg oppdatert på festlighetene i Norge og verden rundt. Ja, hva skulle man gjort uten live-tv fra NRK?

Det beste med hele 17. Mai skulle likevel bli min facetime-date med verdens beste folk som feiret som helter i Norge (you know who you are!).

Dagen druknet i skolearbeid, spanskkurs, lekser og annet ræl. Da jeg endelig kom meg hjem var jeg så klar for å drikke den ene Nøgne Ø'en jeg hadde igjen at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Klarte ikke drikke den opp da jeg velta den, så det var øl over hele gulvet. 3 X Hipp Hurra for det da!

Kvelden ble avsluttet på en fantastisk rooftop restaurant i nærheten av Gran via i sammen med ANSA. Den hette så mye som, Gymage Terrace. Nydelig mat! Vi ble en gjeng på 20 nordmenn tror jeg. Typisk, da verden er liten, så møtte jeg to fra Wilds Minne skole!

Therese og jeg tok tidlig kvelden da vi har fått en ny foreleser som er like arrogant og ufin som Harvey Specter og like lite kjekk som Ari Behn. Vi skulle selvfølgelig ha han tidlig morgen 18. mai! Hurra.

Helgen som var hadde vi fri fredagen. Vi gikk derfor ut torsdagen. Ettersom jeg våknet med en enda mer hoven hals fredag morgen rørte jeg ikke alkohol resten av helga.

Det er utrolig drid å være syk hele tiden, fordi man kan enten velge å være sosial å aldri bli frisk, eller være hjemme og sove (og tydeligvis aldri bli frisk da heller).

Denne søndagen har blitt brukt til research rundt bitcoins. Lekse i Harvey Specters fag.

I kveld blir det visst avgjort hvem som vinner La Liga. Ikke at jeg er sånn superinteressert i Fotball eller noe, men det står visst mellom Real Madrid og Barcelona og jeg er invitert på noe sånn der fotballgreier. Vi får se om forkjølelsen slår i positiv eller negativ akse for det.

Adiós.

Likes

Comments

Skrevet i : MIB Spania

Første fulle skoleuke er offisielt gjennomført!

Til dere som ikke visste det, så har jeg også begynt på spanskkurs. Det skal jeg gå på hver ettermiddag frem til 8. Juni. Vi skal jo selvfølgelig ha eksamen på det kurset og vi får lekser. Hjelpes! Læreren på kurset snakker så å si bare spansk, første timen var et enormt spørsmålstegn for meg, men det begynner å komme seg. Har troa!

Uka som var, har bestått av trening, skole, mer skole, soving, lekser, prosjektarbeid og en lille bytur.

Skolen er foreløpig helt ok.. Ettersom jeg har full ingeniør bakgrunn hadde jeg regnet med å slite her, men foreløpig er egentlig ingenting nytt. Nivået på engelsken på skolen kunne vært bedre, der er jeg faktisk oppriktig skuffet.


Forrige søndag var vi i El Retiro. Det er vel der vi kommer til å være søndagene fremover. Det er også der som er planen å dra i dag (Ja, det er mandag, men vi har fri i dag, så dette er min søndag).

Fredag endte vi med beste mulige måte. Nemlig på en liten Taco-sjappe like ved Plaza Mayor. Køen er alltid milevis, men maten er himmelsk. 1 € pr Taco. Hvor fantastisk er ikke det?

Zein, min nye BFF fra Libanon og jeg bestilte 2 x quesadilla hver. Bildet ser heller dårlig ut, da Zein basically fucka det til fordi han vi bestilte av misset "sin champinoñes".... Jepp, vi var ganske overgitt selv.

For min del var maten knallgod. Fikk også prøvd Michelada (bildet i midten). Utrolig spesielle greier, men veldig godt til tacoen. Hit drar vi definitvt igjen!

Etter fredagstaco bar det til La Latina for ett par øl. Det ble jo selvfølgelig ikke bare ett par øl. Det ble litt vin, tequila, Aperol spiritz og selvfølgelig GT. Veldig gøy når man bestiller vin her nede, for bestiller man en liter så kommer det i litermål, og med melkeglass i stedet for vinglass. #classy

Elsker sånn to drinker for 5€ åsså får du briller med på kjøpet!

Etter en lang tid i Malasaña dro vi videre til et fantastisk Mercado for å møte Holland (de tre i klassen derfra). Vi hadde enda ett par øl før vi tok siste metro hjem.

Lørdag bar det til parken for en liten spassertur, og deretter gjøre seg klar til en liten bytur igjen. Vi dro på vors hos Roberta i Chueca og deretter var planen Barceló, men vi kom aldri så langt. Endte opp på en rar pub og spasserte hjem i 05.00 tida. Ja, som sagt så er det slitsomt å gå ut i Madrid.

Søndag ble en utrolig ineffektiv dag. Jeg fikk hjelp av folka som snakker spansk i klassen til å skjønne vaskemaskinen vår, deretter tok jeg turen til min nye spanske favorittrestaurant. Av og til så må man spise noe annet en tapas.

Kvelden gikk rolig for seg med prosjektarbeid og netflix.

​Madrid er en by som vokser på meg. Ikke bare magen vokser, men byen også (hahaha). 

Har vært her i tre uker nå og jeg liker byen bare bedre og bedre. Jeg befinner meg stort sett aldri i området Centro, Sol og Gran Via. Der er det alltid proppet med irriterende turister, lommetyver og en haug med annet mas. Jeg har lært meg å like området jeg bor i, Salamanca og Malasaña.¨

Stay tuned. Nå er det parktid. 


Likes

Comments

Skrevet i : MIB Spania

Første uka på skolen begynte smud. Vi hadde hele to dager på skolen og bare tre dager fri. Fridagene er blitt brukt smart, nettopp ved å bli kjent med denne svære byen. Jeg har funnet ut at jeg bor i et svært fint område, med minimalt av turister, i sammenlikning til Sol-området. Det er ganske digg!

Har blitt kjent med en hel haug av mennesker i den nye klassen og vært ute et par ganger. Det å gå ut i Madrid er slitsomt. Folk går ut kl. 01:00, og drar hjem 06:00. Man ødelegger med andre ord dagen etterpå rimelig greit.

Torsdag dro vi ut, en hel gjeng fra klassen. Sabla gøy! Fredagen gikk til intet annet enn serierunding på Netflix, nøye innøvd powernapping og en liten luftetur til butikken (viktig med litt luft). Ettersom klubben er bekmørk så har jeg bare ett bilde. Vi går ikke der igjen for å si det mildt.

Lørdag var planen egentlig å dra til Toledo. Spanias tidligere hovedstad. Da vi fucka det greit til på togstasjonen og dermed ikke fikk kjøpt billetter dro vi heller rundt i Madrid. Turist i egen by heter det vel egentlig.

Vi spiste is, drakk øl, møtte fat-spiderman, drakk mer øl, spiste tapas, spiste enda mer tapas, gikk oss vill og så dro vi hjem. #dagsfylla

Sabla gøy med selfiestang.

Plaza Mayor inneholder mye rart. Ikke bare dyre restauranter. Jeg var så heldig å bli dritt på av en fugl, en tigger tok mitt nei heller dårlig og rakk tunge til meg og vi fikk et eksepsjonelt møte med Fat-Spiderman.

Likes

Comments

Skrevet i : MIB Spania

¡Hola!

Endelig bare en dag igjen til skolen begynner. Kjenner jeg er ganske klar for rutiner igjen! Ettersom alle der hjemme tror jeg er her nede på sånn der svangerskaps-retreat, så vil jeg bare si det at de sier at i første trimester er den tiden det er størst sjanse for spontanabort. Vel, jeg har aldri vært mer klar for å gi opp de 10 månedene i Madrid enn det jeg har vært denne uka her.

Den siste uka har vært preget av Welcome Week, veiarbeid, forkjølelse, regnvær, cita previa, øl, tapas og generelt lite vann. Vi startet Welcome Week på best tenkelige måte; med en forelesning med introduksjon av programmet. Director of Program hadde leksjonen og gav oss ett innblikk i hva i huleste vi skal holde på med her nede. Her fikk jeg min første overraskelse i Spania. Jeg har tydeligvis ikke fulgt med i timen, for vi har nemlig fri hele august. Så fort dette var fordøyd, kom overraskelse nr. 2. Vi skal ha eksamen i alle fag. Kall meg naiv, men jeg trodde faktisk det skulle være mer prosjekter, innleveringer, lekser osv. Ikke bare skal vi ha eksamen i alle fag, men de skal trøkkes inn på 2 uker.

Etter denne utrolig informative presentasjonen (spesielt for min del) var det duket for presentasjon to. Den var intet annet enn en repetisjon av presentasjon 1. Elsker når det skjer. Mot slutten av dagen fikk vi en innføring i jobbmuligheter og karrieresenteret på skolen. Skolen virker ekstremt gira på at vi alle skal bli i Spania for å jobbe. Tror jeg foretrekker Norge altså.

Dag 2 av Welcome Week bestod av presentasjoner som omgikk legal procedures og academic record. Jeg bare sier til alle dere der ute som tenker å bo litt i Spania. Lær dere spansk. Ingen snakker egnelsk her, og ikke har de noen nettsider for oppholdstillatelse på engelsk heller. Jeg har skjønt av presentasjonen at jeg må få et EU ID-kort. Jeg har gjetta meg frem til bestilling av time, og skal forhåpentligvis få dette unnagjort 22. mai.

Dag 3 var den dagen alle skulle vært med på. Teambuilding. Har aldri gjort så mye latterlig, men likevel dødsfestlig på en dag før. Alt fra lego, til synging, dansing, presentering, historiefortelling +++.

På fredag hadde vi sightseeing i Madrid. Der lærte jeg mange funfacts. Visste dere at de hadde et kloster midt i Madrid sentrum hvor det bor nonner som ikke kan snakke med folk utenfor? Eller at de ikke liker den megakatedralen sin midt i sentrum fordi den er "for ny"?

Helgen ble tilbringt til shopping, IKEA og en liten bytur. Jeg måtte jo selvfølgelig prøve Napolitana som ho der sightseeing dama anbefalte meg. Den var himmelsk!


Klassen består av 24+ forskjellige nasjonaliteter. Vi er 3 fra Norge. Folka er kjempehyggelige og det har vært utrolig spennende å kunne bli kjent med enda fler mennesker fra hele verden. Det er faktisk ingen kinesere i klassen. Trodde de var overalt, men tydeligvis ikke.

Puerta del Sol

Likes

Comments

Skrevet i : MIB Spania

¡Hola!

For tre dager siden sa jeg takk og farvel til kuldegrader, ski, snø, nordmenn, grovbrød og Freia for å ta turen til Tapas-land. Nærmere bestemt Madrid. Mens alle andre på flyet drakk seg opp til El Classico hadde jeg en helt enormt dårlig magefølelse på å tilbringe de neste 10 månedene i Spania.

De første dagene i Madrid ble ekstremt innholdsrike, men hektiske. Mamma og jeg dro, som første ting i Madrid, til IKEA. Ja, du leste riktig. For å ikke bli helt avklimatisert her nede, og fortsatt holde litt på det Skandinaviske i meg, så måtte det bli svensk sengetøy, håndklær og knekkebrød.


Etter tur til IKEA og litt tapas, så ble det enormt med tid til mer tapas og sånne turistgreier. Tror vi så 8/10 top sights of Madrid. De gidder jeg ikke gå videre inn på, da de kan søkes opp hos Lonely Planet.

Madrid er en svær by. Over halvparten av Norges befolkning i én by! Jeg har vært så heldig å få leilighet i et pent strøk, Guindalera. Det ligger vel litt nordøst for Salamanca, for de som bryr seg om sånt.


Jeg bor i en blokk med en haug av leiligheter kun for studenter. Tilfeldigvis så skal jeg bo sammen med ho Norske i klassen min, og en hyggelig fyr fra Ecuador. Heldigvis snakker han Engelsk. Og spansk. Ettersom jeg har prøvd "point & pray" -systemet på å prøve å bli forstått nå i tre dager, er jeg lykkelig over at et menneske her snakker samme språk som meg.

Leiligheten min er dødsliten, men blitt veldig fin.


Likes

Comments

Skrevet i : MIB Spania

Åh! Tenk at det faktisk bare er tre uker til jeg flytter til Spania. Hovedlandet i Syden, så populært blandt nordmenn. Landet jeg aldri har vært i.

Foreløpig kan jeg bare to til tre setninger på Spansk. Det gode med det er at det bare kan gå en vei og det er oppover!

Jeg har faktisk fått meg leilighet. Jeg skal bo i en treroms leilighet hvor jeg får rom med eget bad (hooraaah!). Foreløpig blir min roomie #1 den andre norske jenta i klassen min, roomie #2 kjenner vi ikke og gleder oss til å bli kjent med!

Jeg har også titta på boxer å joine nede i Spanien. Da dette er et land med bikiniseason hele året (eller noe i den duren) så er det viktig å opprettholde formen (så jeg kan fortsette å spise hva og hvor mye jeg vil. Alltid.).

Har begynt sånn smått å glede meg til å reise. Det skal bli magisk å komme seg videre på neste kapittel i boka. Det skal derimot bli drid å måtte gå sin siste arbeidsdag på verdens kuleste arbeidssted og ikke minst måtte si hadet til venner og familie.

Heldigvis skal jeg bare være borte et svangerskap (ish). Så tida går fort!

Først og fremst står påske og jobb for døren. Må jo ha noe penger til øl i Syden!

Likes

Comments

Skrevet i : Utveksling NM Tech

Vi er kommet inn i november. Den lengste og kjedeligste måneden i året. Den måneden hvor alle butikkene er gjort om til jul, julevarer har vært i butikkenes sortiment i omtrent én måned allerede, reklamene lukter jul. Ja, alt er innstilt på jul, bortsett fra kalenderen. Den viser fortsatt november.

Siden det er november tenkte jeg å legge ut noen bilder fra min siste tid i USA. Jeg ble jo lettere elendig på bloggingen mot slutten (skamme seg!). Her kommet et innblikk i mitt USA:


Bildene er hulter til bulter, men det må dere faktisk bare leve med.

Jeg har faktisk aldri savnet noe så mye som semesteret mitt i USA. Har hatt fere episoder siden jeg kom hjem hvor jeg har lugget i sengen og ikke fått sove fordi jeg har kjent på dette enorme savnet. Skulle ikke trodd det var mulig, men det er det tydeligvis. Dette var uten tvil mitt beste studie-semester. Overraskende nok, har det også vært det mest fantastiske semesteret i hele mitt liv.

Heldigvis skal jeg besøke Luiza i Sao Paulo i slutten av februar #carnival2017.Og det er jammen ikke alt.

Jeg flytter til Spania i april for å studere videre. Hurra for nye eventyr!

Likes

Comments