​Halloj! I detta inlägg tänkte vi ta upp lite om klasstillhörighet. Då kom frågan upp om hur man kan se klasskillnaden bland den svenska befolkningen och det är något man kan se relativt bra. Alla är olika och på ett vis man kan se vilken klass en eller flera personer har är exempel hur personen klär sig, vilken bil personen kör eller hur personen bor. Skulle en person t.ex inte jobba och inte har bil utan tar bussen istället så kan man säga att personen är i underklass. Men en person som t.ex kör en fin Mercedes och jobbar som chef över ett företag så kan man enkelt se att personen är i överklass. 

Vi själva skulle kalla oss som medel- överklass eftersom vi har en Mercedes och har en egen fin stuga i Spanien, vi vill inte skryta men vi måste förklara om vi ska kunna berätta vilken klass vi är i. Sedan har vi ett rätt fint hus här i Borlänge och lever ett bra liv, inga bekymmer med pengar eller så. 

Bland gymnasieskolor så antar vi att det finns en viss klasskillnad eftersom det finns olika inriktningar. Man kan även se här vilka som är lite mer överklass och som är mer arbetarklass. Som till exempel ekonomi, natur och teknik är lite mer överklass eftersom man måste ha bra betyg och utbilda sig vidare om man vill bli något, dom brukar även vara lite mer finklädda. Sen finns det till exempel fordon och bygg som är lite mer arbetarklass eftersom det är mer vanliga jobb och man har smutsiga arbetskläder till exempel. Dom som går ekonomi, natur och teknik kommer troligtvis även att tjäna mer och få ett högra status jobb än dom på bygg och fordon. 

Vill man därefter "trappa" upp sig någon nivå som exempel från arbetsklass till medelklass så har utbildningen en väldigt stor roll i det hela. Vårat tips är att som ung så är det bästa man kan göra gå i gymnasiet och redan där valt den inriktningen man vill ha. Det jobbet man får och kommer att arbeta i framtiden med avgör väldigt mycket i vilket klass man är i. Det visar ju dessutom lönen man har. Har man den lite högre lönen så är man också i den lite högre klassen. Eller så vinner man bara på lotto och så kommer man till den högre klassen, så är det klart. 


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Hej hej! Idag tänkte vi prata lite om etnicitet och vad våran etnicitets tillhörighet är. Vi är helt och hållet helt svenska. Vi har bott i Sverige hela vårat liv och samma med våra förfäder. 

Vi känner att vi har väldigt starkt band till våran egen etnicitet som att vi levt ett Svensson liv hela våra liv. Vi har gått efter våra föräldrars fotspår. Det har gjort att vi också aldrig brutit detta band. Men det betyder inte att vi har problem med andras etnicitet. Vi har jätte många vänner som kommer från andra länder och har utländsk bakgrund. Många jättesnälla och goa vänner som ofta kan komma på besök. Vi har dessutom vänner som kommit till Sverige genom flykt och knappt kan språket. Jättefina människor som bara vill komma in i samhället. Tycker verkligen det är fel av personer som kan stöta ut såna människor som dom inte ens vet vad dom gått igenom för att få ett bättre liv. 

Vi har många olika etniska bakgrunder här där vi bor. Jag tycker att dom ska behandlas precis som man själv vill bli behandlad. Vi tycker också att dom blir behandlad som oss andra. Men det kan ju också vara för att jag ser dom som jag ser vilken människa som helst. Sen finns det alltid rasism någonstans. Rasism är något som jag och säkert väldigt många andra personer inte tycker ska existera. 

Jag tycker att rasismen kan vara stor på många olika sett. Vad jag har sett och hört så finns det många svenskar och andra personer i Sverige som tycker att Sverige gör fel för att vi tar in flyktingar och folk från andra länder helt och hållet. Varför ska det behöva vara så? Personerna som flyr från andra länder flyr inte för att dom vill. Dom flyr för att dom måste och vill kunna leva sitt liv som vilken människa som helst ska kunna göra. Vi har det nog för bra i Sverige för att själva inse den riktiga världen. Direkt det kommer upp ett asylboende någonstans i Sverige är det oftast någon brand eller liknande. Man kan se det på nyheterna väldigt ofta. Det är bara ren rasism och jag förstår inte innebörden med att elda upp ett boende för t.ex ensamkommande flyktingbarn. Har dom inget hjärta?

Och sen finns det ju SD som är så omtalat, inte för att vi är politiskt insatta men vi vet ju ungefär vad SD är och vad de står för. Och utifrån det vi hör och ser ibland så tror vi att SD är en stor grundare till den rasism som finns i Sverige idag, vi tror att de ger ut fel bild utav invandrare och flyktingar. Det är jättetråkigt att det är så men tyvärr så tror jag inte att man kan få bort rasismen i vårt samhälle, rasismen är för stor! Nu ska jag och Jan-Åke ut och fika lite så vi återkommer med nästa blogginlägg nästa vecka. Tack för oss, Hejdå!


Likes

Comments

Hej alla läsare! Nu tänkte vi skriva om hur det var på våran tid när vi var små och lite om generationerna i sig. Det var mycket bättre förr som alla gamlingar säger och det säger även vi. Något typiskt för oss 40-talister var på våran tid att spela kula, hoppa hopprep, hoppa hage, leka i skogen med kottar och pinnar och rocka rockring, till skillnad ifrån dagens ungdomar där jag ibland ser dom sitta precis bredvid varandra med ansiktet nerkörd i varsin mobiltelefon. Ingen som längre spelar kula eller hoppar hage, tror knappt dagens ungdomar och barn vet vad det är. Så det tror jag var bättre förr att vi var ute och lekte i naturen med våra kompisar hela dagarna, att vi var ute och fick frisk luft. Då tror jag även att man får bättre hälsa om man är ute och leker och rör sig än om man sitter inne som man gör nu med till exempel mobilen, datorn eller tv:n. 

Så vi ser på framtiden att den kommer bli ännu värre, att det alltså blir ännu mer stillasittande framför datorn eller tv:n. Att tekniken kommer att ta över och utvecklas ännu mer, att det kommer bil allt fler jobb som kommer bli styrt via tekniken så det blir mindre jobb till oss människor. Därmed så kommer människorna få sämre hälsa tror vi också eftersom det blir mer stillasittande och kroppen är gjord för att röra sig och hålla igång. 

I våran familj så har vi alltid hållit ihop i generationer. Familj och vänner har prioriterats förs och främst. Vårt barn Johan har alltid hållit sig till familjen, respektive sina kusiner. Johan och hans kusiner har för det mesta haft gemensamma intressen. Samma i våran familj gällande våra syskon och föräldrar så har vi för det mesta också gått i våra föräldrars fotspår om jag får säga det så. I våran familj så har vi haft en väldigt gemensam uppväxt. Vi är inte ett dugg olika och har alltid vart aktiva på våran fritid. Det kommer att fortsätta vara så. Jag vet att andra familjer kan ha haft en väldigt dålig relation till varandra. Även föräldrarna till barnen. Vissa familjer kanske inte ens har någon kontakt med varandra och inte ens träffar varandra. Men så har det aldrig varit i våran familj. Det är olika för alla. Varför det är så är till väldigt olika anledningar. Jag själv tror nog att det är för att familjerna inte haft så bra generation till varandra tidigare eller inte haft så bra uppväxt. Vissa kanske bara inte vill ha samma kontakt med släktingar eller familj som andra vill. 

Det var allt för mig! 


Likes

Comments

Hej alla läsare! Idag spelade jag och Åke golf på Dalsjö golfklubb i Borlänge och även på flera andra golfklubbar. Vi tycker om att besöka andra klubbar också. Vi spelar golf två gånger i veckan och det är på Måndagar och Onsdagar. För övrigt går vi ganska mycket ute i naturen för vi båda älskar att vara ute i naturen. På sommaren plockar vi ofta svamp och blommor men också bär för att då kan vi göra saft till barnbarnen. Men på vintern går vi mest i naturen för den friska luften och för att vi inte bara ska sitta inne.

Vårt barn Johan har inte så mycket fritid tyvärr. Han jobbar mycket och måste ofta hämta barnen i skolan. Hans fru Marie jobbar också väldigt mycket men mest kvällar. Hon jobbar i hemtjänsten och är ofta trött när hon kommer hem. När Johan och Marie har sina lediga dagar så brukar dom oftast åka och simma tillsammans med barnen eller hälsa på hos oss. Jag tycker det är så himla trevligt när dom kommer på besök och jag får träffa mina änglar.

Nu är det så här mina kära och fina läsare. Vi i familjen har bokat en resa tillsammans till Spanien. Där vi ska bo i ett härligt sommarhus över sommaren. Det blir jag, Jan-Åke, Johan, han fru Marie och barnen. Det ska bli så skönt att få komma tillbaka till vårat sommarhus. Det blir faktiskt första gången för Wilma och Alfred. Dom kommer nog tycka att det blir super härligt hoppas vi båda. Här nedan ser ni bild på vårt hus i Spanien.


Likes

Comments

Hej! Nu tänkte jag skriva lite om separationer och om ombildande familjer.  Vårt barn kom till oss på en fika och då kom vi in på separationer och ombildande familjer av olika skäl och då sa vårt barn att det är många som separerar och har ombildande familjer nu och att det inte var så oacceptabelt. Förr när vi var mindre var det svårare att separera än det är nu och det kan både vara positivt och negativ. Det som kan vara negativt med separationer är att man krossar den andras hjärta och den andra kanske har planerat framtiden med den andra å allt. Men det är värre om man har barn tillsammans och det blir ombildande familjer då kan nackdelarna vara tex att det kan skapa stress hos båda föräldrarna och barnen. Att barnen måste tänka att de ska vara vid båda lika mycket. Även att det blir svårare att få ihop ekonomin att man måste ständigt förhandla med den andra föräldern.

Det kan vara positivt om man känner efter ett tag att man verkligen inte vill vara med den personen eller om personen har gjort något illa så ska man kunna separera. Det kan även vara att man lever ett bättre liv om man träffar en annan som man tycker om och den nya parten kanske bryr sig mer om allt än vad den andra gjorde. 

Jag tänkte på en sak att om man själv mår bra så mår barnen också bättre vilket leder till att det blir ett lyckligare liv hälsningar Inger. 


Likes

Comments

Hej kära läsare! just nu är det så att vi tänkte skriva lite om familjekulturen. Vi satt framför våran mysiga kamin och då kom tanken kring familjekultur upp, så vi tänkte skriva lite om det.i I våran familj har vi en vanlig familjekultur, ingen har skiljt sig från varandra. Vi umgås och håller ihop med varandra. Vi har dessutom ofta fika stunder tillsammans och middagar, och vi tycker att vår familj är väldigt viktig och vi älskar våra barn och barnbarn. Vi vet inte hur andra länder har det gällande familjekultur men vi har hört att vissa har en extrem familjekultur.  Det tycker vi inte är så jätte bra för att alla borde få följa sitt hjärta och få vara med den man vill och tycker om.  Kram Inger.


Likes

Comments

Vi tänkte berätta lite om oss själva, jag heter som sagt Inger Kronberg fd Forsberg , gift med min make Jan-Åke Kronberg, 69. Vi bor i en villa i Kvarnsveden i Borlänge. Vi har en son som heter Johan, 38 han är gift med en förtjusande kvinna vid namn Marie, 37, och de har 2 barn som heter Alfred, 7 och lilla söta Wilma, 11.
Vi kör en klassisk Mercedes C220 CDI
Vi tycker om att resa, både utrikes och inrikes. Gärna vandringar i höga och fina fjäll.
Vi brukar åka till Mallorca med våra vänner Stig och Ann-Louise två gånger per år, för att kolla på kulturen, äta god mat och ha det skönt.

I övrigt tycker vi bara om att göra vanliga pensionärssaker, vi är mycket aktiva om jag får säga det själv.

Likes

Comments

Hej! Idag har jag och Jan-Åke varit på kupolen och köpt lego till barnbarnen, även fika till alla de som kommer.
Jätteroligt!

Likes

Comments