När man tror att det inte har hänt något under dagen och så lägger man sig för att reflektera och då visar det sig att det har hänt massor. Dagen började med en sovmorgon, vilken tur att jag ställde klockan på 14.00 så att jag hann gå upp, göra mig iordning och ta mig till jobbet i tid, 15.00. Väl på jobbet ifrågasatte arbetskollegorna mitt avskurna finger så jag hade inget annat val än att gå till vår sjuksköterska och så fick hon kolla på det och så hjälptes vi åt att lägga om det igen. Denna gång med opsite-plåster vilket är ett extremt mycket bättre alternativ till den typen av sår. Vilken otrolig smärta det var att ta bort det gamla förbandet, efter detta kommer jag aldrig lägga om med bara kompresser och tejp, det var som att dra bort en kroppsdel när jag skulle dra bort den sista kompressen, såret hade läkt in i kompressen så att huden satt fast.
Efter jobbet bestämdes en preliminär fika/promenad med en gammal kompis som också läser till sjuksköterska, fast det blir till helgen i så fall. Plus att en annan gammal kompis frågade om jag ville med på bio på lördag, antingen dag eller kväll, men det är ju självklart att man vill gå på bio, det är aldrig fel, det är alltid rätt!
Nu ska jag tagga inför ett möte med en gammal barndomsvän som jag inte träffat på flera år, vi ska på AW (after work) på pitchers imorgon kl.18 så det ser jag verkligen fram emot, ska bli hur kul som helst.!
Har som ni ser på första bilden unnat mig lite vuxenkalendrar nu i juletider, tänker ju att det kan inte bli värre liksom, så kanske "plötsligt händer det"?! <3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Himla bra dag igår, hjälpte morfar att städa och stryka gardiner samt byta gardiner och julpyssla lite med god fika efteråt. Sedan var det dags att plugga, vilket också gick som förväntat väldigt bra, vi hann det vi skulle hinna. Sist men inte minst var det julbord med kollegorna på kvällen, underbar julmat bjöds det på på hotellet. Dagen avslutades med att följa med en nyfunnen vän hem till henne och eftermingla lite, hur mysigt som helst att sitta och prata ihop med en ask choklad tillsammans med hund och katt alldeles för sent på kvällen ^^

Idag däremot tänkte jag "bara" förnya några recept (allergimedicin, nasonex och loratadin), men när jag ändå ringde och hade vårdcentralen i luren så slutade det med att jag fick en tid för att få prata med läkaren en sväng, lika bra det. Slutade med att jag fick några extra tabletter med och så skulle jag iväg till apoteket för att hämta dessa men så tog jag svängen förbi "hem & hobby", köpte några julkort, var på Ica och handlade. Så ringde en gammal kompis och jag blev sittande i bilen utanför apoteket en timme, han ville bara gratulera i efterskott, det var himla kul, tack, detta förgyllde min dag! Verkligen! :) In på apoteket och fixade det jag skulle, gick ut och halkade, skrapade upp både höger knä och insidan av höger hand.. Tillbaka till vårdcentralen för att bli omplåstrad, inte jättekul när jag precis hade varit där ju. Så blev det lite bråttom hem eftersom jag var tvungen att laga något att äta innan jag skulle träffa mina kurskamrater på utsatt tid. Slutade med att jag skar av mig insidan av vänster långfinger så blodet sprutade, ringde vårdcentralen och fick en akuttid för omläggning av detta direkt. Efter tredje besöket hos vårdcentralen idag fick det bli inställd träff med kurskamraterna samt en tidigt sänggång för mig. Nu har denna omläggning också blodat igenom så nästa anhalt blir för mig att åka in till sjukhuset och vänta på att de återigen kam göra en ny omläggning, alternativt sy kanske? Vilken dag! Det går knappt tro att det är riktigt ordentligt sant :/ Tack ändå för att du ringde mig igen nu, det känns bättre, livet blir lite lättare när jag pratat med dig.!

Likes

Comments

Det spelar inte så stor roll hur duktig jag än är. Med ökade inkomster följer ökade utgifter helt enkelt. Har man pengar så har man inte tid, finns tiden så finns oftast inte pengarna. Det går hand i hand, ibland så tror jag att det måste vara karma som spelar in, allt är inte tillfälligheter hela tiden. Till exempel i förra veckan då jag hade tackat nej till att jobba två dagar i rad på grund av att vi skulle ha planerade "live"-föreläsningar i skolan så då kände jag ju att jag självklart var tvungen att stanna hemma och logga in för att se dessa (man vill ju inte missa något viktigt i skolan som kanske kommer på en tenta framåt i tiden) men så när dessa dagar kom så fungerade inte länken den första dagen så det blev inställt. Den andra dagen fungerade länken MEN föreläsaren var sjuk så därför blev den föreläsningen inställd den med. Så jag hade all tid i världen, egentligen, till att jobba men så blev det ju inte.
Så skulle jag även besikta bilen och jag trodde att allt var bra, så fel jag hade, den gick ju inte igenom. Min lampa till registreringsskylten i bak var ju trasig samt att vänster bakbroms var kass tydligen, på verkstaden sa de att bromsen bara var felmonterad och det kändes ju väldigt roligt att slänga iväg dom tusenlapparna på det just denna månaden när jag inte fått någon lön på grund av att jag praktiserade hela förra månaden och därför inte hade möjlighet att jobba extra, suck! Men så nämnde jag karma tidigare i inlägget, de tre följande nätterna efter servicen fick jag jobba så det går ju jämnt ut. Inkomster och utgifter, utgifter och inkomster.
Nu denna helgen som precis har varit har jag ändå försökt fokusera på mig själv och unna mig lite roliga saker, fyllde ju nyligen år, så det tyckte jag att jag var värd! Det blev bio med en helt fantastisk människa i fredags, "Justice League", himla bra film faktiskt, helt klart sevärd om någon mot förmodan har missat detta. I lördags blev det att plugga på förmiddagen, äta lunch med samma fantastiska människa som jag varit med på bio kvällen innan följt av en mysig hemmakväll med vin och choklad tillsammans med "Johan Falk"-filmerna! På söndagen blev det att jobba så allt som allt har det varit en jättebra helg, verkligen ^^ Men men, karma tillsammans med herr Ångest såklart, de ser till att jag håller mig med fötterna på jorden så att jag inte mår allt för bra. Jag får ju inte må så bra att jag tror att jag betyder något eller skulle få för mig att jag är värd något, nej nej, det kommer aldrig på fråga. Jag ska minsann påminnas om hur dålig jag är på ett eller annat vis så självklart när jag kommit hem från jobbet, duschat, tagit något att äta, satt på en kul film så ringer exet. Men han ringer bara för att han vill berätta om en tråkig sak, så han frågar om jag orkar höra detta ikväll och det kände jag att jag faktiskt inte orkar (för jag har haft en bra helg och imorgon ska jag följa med mamma och hjälpa morfar att städa huset, jag ska träffa kurskamraterna samt att det är julbord med jobbet på kvällen), så kläcker han ur sig att han ringer och berättar detta på tisdag istället. "Skönt" tänker jag när han lagt på luren, då får jag iaf sova lite inatt. Men gör jag det? Nej, nu ligger jag ändå sömnlös när klockan strax är 02:00 och mår skit på ren svenska för att jag tänker på vad det kan vara, hjärtat slår hårt, fort och det gör ont i hela kroppen av alla spänningar som rusar i mig. Haft två panikattacker redan där jag svettats, frusit, gråtit, skrikit, krampat, tappat andan, svimmat och förlorat mig själv.. Det är inte optimalt att vara ensam med sina tankar alla dagar, idag är en sådan dag.!
Trots en himla fin helg så mår jag i slutändan ändå precis som om någon nära vän har tagit livet av sig, det känns stundvis som att jag inte har något liv kvar, känner mig själlös, det känns som att jag dött. Det gör så ont vid en panikattack och jag blir så utmattad men somnar ändå inte, jag känner mig livrädd för vad som ska hända om jag somnar, kommer jag att vakna?! Vill jag vakna?! Finns det någon form av helvete så är det garanterat här på jorden, att vara så emotionell och fylld/styrd av sina känslor är lika mycket en börda som det har sina ljusa stunder.! Idag/ikväll är det mest plågsamt hos mig, härda ut. Karma..

Likes

Comments

Vila och sömn är två delar av de grundläggande behov som finns hos en människa och ska ge tid till återhämtning. Omgivningen påverkar och man påverkas av den, vilket har betydelse för vår upplevelse av trötthet, vila och sömn. Det är viktigt att man uppmärksammar när man är trött och har behov av vila och sömn genom att bedöma vad man kan göra åt detta.

Syftet är att man ska återställa, bevara och stärka sin hälsa men även för att bota sjukdomar, stärka sitt immunförsvar, minska smärtor och för att få ett så optimalt välbefinnande som möjligt.

Trötthet är naturligt och uppkommer i samband med fysisk aktivitet eller vid mental ansträngning men beroende på i vilken grad och med vilken intensitet är trötthet också det vanligaste symtomet vid ohälsa. Sömnighet som orsakas av sömnbrist leder till nedsatt vakenhet och signalerar ett naturligt behov av sömn som inte är farligt. Fatigue är däremot lånat från engelskan och är benämningen på en kronisk eller patologisk trötthet som beror på andra orsaker än brist på vila och sömn, det går inte att vila bort. Utmattning kallas därefter en form där extrem mental, emotionell och fysisk trötthet som innebär en avsevärd minskad funktionsförmåga.

Den naturliga tröttheten innebär att man behöver vila för att återhämta sig men om man inte vilar finns det risk för att tröttheten övergår till utmattning. Under vila sker återhämtning då man hämtar kraft för att kunna genomföra nya eller fortsatta ansträngningar eller för att stärka hälsan. Detta kan ske genom att man kopplar av i stillhet och ro. Sömn är vår allra viktigaste källa till återuppbyggnad och är nödvändig för hjärnans återhämtning. Under sömnen bildas nya celler, vävnader repareras och immunförsvaret stärks. Störd sömn eller sömnbrist kan minska livskvaliteten avsevärt, förvärra sjukdomstillstånd och innebär en risk för skador och olyckor.

Genom att vara uppmärksam på tecken och symtom på trötthet kan man stärka sin hälsa och på både kort sikt och långt sikt må bättre. Exempel på vad man kan göra är att skapa förutsättningar i sin yttre miljö för att underlätta en normal dygnsrytm (ta bort buller, höja sängkomforten, släck eventuellt störande belysning, lägg undan mobiltelefoner och läsplattor) vid vila och innan sänggående. Man kan också skapa förutsättningar för att minska den inre miljöns påfrestningar (oro, tankar, stress) genom enskildhet, stillhet och tystnad. Vad som rekommenderas är även avslappnings- och andningsövningar. Vikten av raster, pauser och vila under dagen får heller inte underskattas. Även måltidsvanor kan vara viktigt att tänka på, inte äta så tunga måltider innan sänggåendet eller inta allt för stora mängder alkohol, kaffe, sportdryck eller tobak. Undvik gärna sena träningspass, att vara för uppvarvad och överaktiverad gör det svårt att somna.

Forskning tyder på att de långsiktiga effekterna av stress är annorlunda än följderna av kortsiktig stress. Annan forskning tyder på att det finns en optimal aktiveringsnivå där kroppens och hjärnans funktioner fungerar som bäst vilket också framkommer i forskning om vila. Förmågan att anpassa sig till olika påfrestningar och priset för en självständig anpassning av kroppens olika funktioner. När de fysiologiska systemen tvingas till upprepade omregleringar kan det leda till att de inte svarar ordentligt eller att de förlorar sin förmåga att återgå till normalläge efter ansträngning. Till exempel kan det medföra att kroppen ställer om sig till att höja blodtrycket under dagen (då det behövs) också kvarstår under natten (då det inte behövs). Dessa tecken beskrivs som en ihållande trötthet inklusive sömnsvårigheter och olustkänslor inför dagen samt koncentrationssvårigheter. Utvecklingen från naturlig trötthet via fatigue till utmattning följer samma förlopp som vid fysisk överbelastning eller vid sjukdom och mental överansträngning. Anpassning till en långvarig belastning och den samtidiga bristen på återuppbyggnad relaterat till sömnbrist sker successivt och om den inte hävs utvecklas detta till utmattning. Förhöjda kortisolnivåer tillsammans med höjda nivåer av adrenalin och noradrenalin leder till skador och nedbrytning av hjärnvävnad med nedsatt minnesfunktion som följd. Dessutom riskerar hjärnans receptorer att bli mer okänsliga för kortisol, adrenalin och noradrenalin vilket innebär att hjärnan förlorar sin normala återkopplings- och reglerfunktion. Kortisolnivån ihop med adrenalin och noradrenalins dygnsvariation blir jämnare och förmågan att svara på impulser och frigöra energi minskar. Det är den fysiologiska förklaring till den djupa trötthet vid utmattningssyndrom, kronisk trötthet, fibromyalgi och posttraumatiskt stressyndrom som alla har kronisk stress som gemensam nämnare.

Likes

Comments

Jag borde egentligen plugga för det finns så himla mycket att läsa innan nästa seminarie och tenta men det finns så mycket man borde, alltid. Jag borde julpynta (för det gör ju alla andra) men jag bor alldeles själv så det finns ju ingen anledning att pynta då för jag har ingen att visa upp det för, jag borde städa (för det är sånt man gör, jämt) fast jag är inte helt klar i lägenheten så det känns också så onödigt att göra då, jag borde jobba (fast det gör jag, kanske lite för mycket?) för att inte behöva ta några lån vilket är mitt mål med studierna (slippa låna men ändå få en bra utbildning), jag borde ta hand om mig själv (unna mig ett paket eller gå till gymmet) för att må bättre, jag borde äta mer hälsosamt (men det är ju inget kul att laga mat till sig själv). Just nu känner jag att det är väldigt svårt att hitta motivationen till att fortsätta med allt, vad som helst är väldigt jobbigt. Ska nog göra en prioriteringslista så att jag vet vad jag ska göra och i vilken ordning så är det kanske lättare att gå vidare när jag ser det svart på vitt och så är det ju alltid roligare att få bocka av saker och verkligen se vad man faktiskt har gjort och då ser man ju även vad som är kvar att göra. Men ibland är motivationen som bortblåst. Jag har en liten aning om att det är herr Ångest som har kommit fram fast smygandes denna gång bara för att få mig må dåligt och känna mig totalt kass och värdelös som vanligt..

Likes

Comments

Förra fredagen var jag ute med en kompis men denna historia börjar inte där. Inte egentligen. Jag har vänner och bekanta som jag känner både mer och mindre, denna bekanta vännen känner jag lite mindre som jag kommer återkomma till. På torsdagen hade jag jobbat delad tur, 7-14 och sen 15.30-21.30, sedan hade det endast blivit 2timmars sömn mellan torsdagen och fredagen. På fredagen jobbade jag 7-16 (helt normalt), sedan åkte jag och gjorde lite ärenden så jag var inte hemma och iordning förrän strax efter kl.19, då ringer min kompis som vill ses över en flaska vin, vilket lät helt okej för en fredagseftermiddag när man egentligen är alldeles för trött för att göra något alls. Detta resulterade i cirka var sin flaska vin och så poddade vi och på något vis fick hon ut mig på krogen i grannstaden (hur vi kom dit och in där är ett mysterium). Efter lite dans och 6 tequila senare var det dags för att hämta våra jackor och gå mot bussen som skulle ta oss hem. Vart är min kompis? Hon som jag kom dit med? Hon som jag spenderat hela kvällen med? (trodde jag iaf) Jag vaknade upp hos en annan kompis dagen efter dvs på lördagen (då jag ska vara på kräftskiva hos mamma) som tack och lov bodde i samma stad som vi gick ut i och så fick jag berättat för mig att jag ramlat otaliga gånger på "vägen hem", missat bussen, tagit taxi och så la mig där. Gulligt att det finns folk som ställer upp när man behöver det, fick knäet omplåstrat och skjuts hem lagom till kräftskivan ^^ Men vilken panik jag hade när jag inte kände igen mig då jag vaknade upp :/ Det var några minusgrader så hade jag inte fått hjälp så hade det kanske gått väldigt, väldigt illa för mig. Tack för hjälpen! Som rubriken lyder "Det räcker med en hjälte" <3

Likes

Comments

Jag funderar mycket, och denna gång har jag funderat lite mer på vad kärlek är och vad det kan innebära. När någon säger "jag älskar dig", vad menar dom då? Det är nästan som en oskriven lag, en norm, att helt plötsligt så förändras relationen till den människa som uttalar detta och man börjar omedvetet att automatiskt förvänta sig en massa grejer som man inte gjorde tidigare. Det är som att människan kryper in under skinnet på en och man kan börja bete sig konstigt och medvetet undanhåller viss information när man pratar med varandra. Man vill ju inte såra någon som har sagt att han eller hon "älskar" mig, och jag har kanske till och med sagt samma sak tillbaka. Man får en osynlig förbindelse mellan varandra och då blir det krav som man känner gentemot den människan som man sagt att man älskar. Krav som aldrig funnits där tidigare, man älskade ju människan som den var innan man sa detta högt till den andre. Man borde inte börja bete sig annorlunda men ändå blir många av oss nervösa (inklusive mig själv) och det kan hända att man drar en alternativ sanning istället för den verkliga sanningen när man berättar om sin dag eller så undanhåller man vissa grejer med flit bara för att man är rädd för att det kanske kan såra den man tycker mest om (fast det har inte sårat tidigare). Det borde egentligen bara räcka med att välja varandra varje gång man är med varandra, för älskar man någon så är man ju inte med andra människor på samma sätt och man känner heller inte på samma sätt gentemot någon annan. Att välja varandra borde räcka när man älskar en annan människa, man ska inte känna och börja ställa en massa krav som faktiskt inte finns. Men å andra sidan så är man extremt sårbar när man älskar någon, och det gäller åt båda hållen. Var sjyssta mot varandra precis som innan, det tror jag är det bästa! <3
Skulle känslorna eller förtroendet svikta eller att man kanske inte känner igen sig själv riktigt så är det superviktigt att man pratar med varandra, kommunikation är oerhört uppskattat i en relation! Det bästa med kärleken är att den växer och förändras, man är inte nykär hela livet, men man blir starkare tillsammans.!

Likes

Comments

Nu var det två veckor sedan jag uppdaterade bloggen, det är inte så att inget har hänt tvärtemot har massor hänt. Det är bara jag som inte tagit mig tid att skriva ner mina tankar och funderingar. Att äldsta vovven avlivades tog stenhårt på mig, så hårt att jag faktiskt blev tvungen att känna efter och sjukskriva mig från jobbet, jag klarade inte av att gå dit helt enkelt. Sen så har jag knappt sovit, det är fortfarande mellan 30min upp till max 4 timmar om dygnet vilket tar på de stackars krafter som man inte har.. Men nu har jag ändå jobbat lite fler nätter vilket underlättar för då blir det inte samma panik att man varje kväll går och lägger sig och väntar på att man måste somna för att man ska upp till jobbet dagen efter, att jobba natt passar mig perfekt. Det har även resulterat i morgonpromenader längs med hamnen och strandpromenaden här hemma vilket ger fantastiskt fina bilder.
Jag har varit på kräftskiva, jag har haft seminarier, redovisningar, liveföreläsningar, inlämningsuppgifter, träffat kompisar, varit ute på en krogrunda som hette duga.! Jag har kommit igång och poddat igen med en gammal vän. Fått ordentligt flyt på gymmet, lärt mig beställa kläder via app, styckat älg, tagit emot brandkåren på jobbet, blivit osams med exet och hans nya (eller alla de nya som han har, där är ingen tjej ensam tydligen, varför ha en när man kan ha fler?), enligt mig vidrigt men det kan jag skriva om en annan gång kanske. Sammantaget har det hänt extremt mycket på dessa två veckor, som sagt så har jag bara inte printat ner det. Men det ska jag bli bättre på. Det är väldigt skönt att få skriva av sig lite varje dag, det borde alla göra ^^

Likes

Comments

Känslan som uppstår när man avlivar en familjemedlem.. Jag vet att du varit sjuk till och från och du har alltid haft problem med dina allergier, du blev ändå 11år, min lilla älskling på 25kg, Wachtel- Munsterländer, kärt barn har många namn. Men det skär ju genom hjärtat att se dig somna in. Detta var det värsta veterinärbesöket någonsin! Jag trodde att det var sista resan sist när jag körde in dig för operation och de var tvungna att söva dig, blev så himla glad av att se dig efteråt. Du är ljuset i mitt liv och jag älskar dig fortfarande. Jag ser inte detta som ett avslut utan vill ju tro att du har det bättre nu, var du än tar vägen! Alla minnen bär jag med mig, hunden är människans bästa vän, du har aldrig dömt mig och du har alltid funnits hos mig, varit med mig i både med- och motgångar, ifrågasätter inget och lyssnar alltid. Jag behöver inte ens säga något, du bara vet och du accepterar det, allt är så mycket lättare med dig.! Kommer alltid komma ihåg dig, du finns i mitt hjärta och i mitt sinne, Jag Älskar Dig!

Remember M, remember E, put them together and remember ME.

<3 ZORRO <3

Likes

Comments

Har idag fått alldeles för lite sömn dels på grund av byggarbetarna som smäller och slår strax utanför fönstret dels för att jag jobbade inatt och dels för att jag suttit med kursutvärdering samt kursintroduktion under dagen. Ska träffa min underbara vovve sen, Zorro, innan det blir lite middag och sen får jag se om jag hinner vila/sova lite innan jag ska iväg och jobba inatt med. Det känns som en riktigt lång dag idag med.. Livet ser lite knepigt ut ibland, man undrar hur man hinner med allt vissa dagar men ändå så gör man ju det. Sova kan jag ju göra imorgon en liten stund innan jag måste fokusera på studier och att livet går vidare. Skriver om exakt vad jag tänker på imorgon!

Likes

Comments