Vad du behöver till kakbotten
  • 200 g smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
Vad du behöver till glasyr
  • 200 g (5-6 dl) kokosflingor
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 75g smör


Gör såhär

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret. Sedan klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.

3. Vispa ägg och socker pösigt (använd gärna elvisp).

4. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.

5. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter. Gör under tiden kokosglasyren i en kastrull.

6. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

7. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

8. När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

​Man behöver 6 skivor landgångsbröd

Vad du behöver till räk & lax fyllning
  • 250 g skalade räkor
  • 50g kallrökt lax
  • 1 kruka färsk dill
  • 1/2 dl créme fraiche
  • 50g naturell färskost
  • 1/2 dl majonnäs
  • 2 msk dijon senap


Vad du behöver till äggfyllning
  • 4 kokta ägg
  • 1/2 dl créme fraiche
  • 50g naturell färskost
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 ask krasse
  • 1/2 tsk salt
Vad du behöver till garnering
  • 1 dl créme fraiche
  • 50g naturell färskost
  • 1 dl majonnäs
  • 100g skalade räkor
  • 100g kallrökt lax
  • 2 kokta ägg
  • 1 ask krasse
  • 1 knippe rädisor
  • 1 färsk dill


Gör såhär:

1. Hacka räkorna, strimla laxen, hacka dillen och lägg dem i en bunke.

2. Rör sedan ner créme fraiche, färskost, färskost och majonnäs.

3. Skala och hacka äggen och lägg sedan i en bunke.

4. Rör ner créme fraiche, klippt krasse, majonnäs och färskost i en bunke

5. Klipp ett ark smörpapper i 4 delar.

6. Lägg 2 skivor landgångsbröd på en bricka med de 4 delarna smörpapper under så att de går att dra bort när tårtan är färdig.

7. Bred på räk- och laxfyllningen.

8. Lägg på 2 skivor bröd till och bred på äggfyllningen.

9. Lägg på de två sista skivorna bröd.

10. Rör ihop crème fraiche, färskost och majonnäs till garneringen och bred på tårtan.

11. Täck tårtan med plastfilm och låt vila, gärna över natten

12. Klipp krassen och hacka dillen.

13. Skär rädisorna i tunna skivor.

14. Garnera tårtan strax innan servering.

Likes

Comments

Toast är gott att äta som en lätt lunch eller en kvällsmacka. Man kan antingen göra toast i en smörgås grill som jag gjorde eller så kan man steka den. Det går också bra.


Ingredienser
  • 2 skivor formfranska
  • 2 skivor skinka
  • Oregano krydda
  • Skivad ost
  • Smör eller mjukost
Så här gör du

1. Bred smörgås skivorna med smör eller någon god mjukost.

2. Lägg på 2 skinkskivor 

3. Krydda med oregano

4. Lägg sedan på osten och lägg andra mackan ovanpå.

5. Lägg mackan i en smörgås grill i ca 5 minuter.

6. Sedan är den klar ❤

Likes

Comments

Vad du behöver

3 DL mjöl

2 MSK socker

1/2 TSK bakpulver

150 G margarin/smör

3-4 äpplen

kanel

ljussirap

Gör såhär

1. sätt på ugnen på 200°

2. Häll i alla ingredienserna förutom äpplena i en bunke.

3. Knåda ihop allt tills det blir helt smuligt och smöret är borta

4. Skala äpplena och skär dem i antingen små rektanglar eller i skivor

5. Lägg äpplena i en smord form och strö lite kanel och sirap över

6. Smula sen degen över äpplena så att det täcker alla äpplen

7. Grädda sen i ugnen i ca 20-25 minuter

8. Servera med vaniljsås

Likes

Comments

Vad du behöver

2 ägg

3 DL socker

100 G smör

1 TSK vanilinsocker

1 1/2 DL vetemjöl

4 MSK cacao

Gör såhär:

​1. Sätt på ugnen på 175° 

2. Smält smöret och låt det svalna

3. Rör ihop ägg och socker (vispa INTE)

4. Tillsätt det avsvalnande smöret

5. Blanda i vanilinsocker, mjöl och cacao

6. Häll sen i allt i en välsmord och bröad form (ca 24cm i diameter rund) 

7. Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter

Likes

Comments

Vad du behöver till mördegsbotten:

50G socker

100G kallt smör

150G vetemjöl

1 ägg

Vad du behöver till fyllningen:

3 äggulor

2dl créme fraiche

3 msk strösocker

250G jordgubbar

1 tsk florsocker

Såhär gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Mördegsbotten: Mixa alla mördegs ingredienser förutom ägget i en matberedare i cirka 10 sekunder, tills degen är stor grynig.

3. Slå i ägget och mixa ihop

4. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, låt den gå upp lite över kanten. Nagga väl, plasta in och frys i 30 minuter.

5. Ta ut pajskalet och grädda det i ugnen i cirka 10 minuter.

6. Fyllning: Vispa ihop äggulorna, tillsätt créme fraiche och socker och vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet och täck med jordgubbar.

7. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda i 190 grader i cirka 15 minuter, tills fyllningen har stelnat lite.

8. Pudra över florsocker och låt svalna

Likes

Comments

Vad du behöver:

2 DL vetemjöl

1 1/2 tsk salt

1/2 L mjölk

1 ägg

3/4 kg potatis (ungefär 8 stora vinterpotatisar)


Gör såhär:

​1. Vispa samman mjölet och saltet med lite av mjölken till en klumpfri smet. 

2. Tillsätt resten av mjölken och ägget

3. Riv potatisen ner i smeten strax före gräddning, för annars mörknar potatisen lätt.

4. Grädda raggmunkarna som tunna pannkakor i stekpanna.

5. Servera raggmunkarna med stekt fläsk/bacon eller lingonsylt


Likes

Comments

Vad du behöver:

För 16st!

8 DL vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 gram margarin eller smör

4 DL mjölk

Gör såhär:

​1. Sätt ugnen på 250-275°

2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål

3. Fördela smöret/margarinet med fingertopparna till en grynig massa

4. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop allt till en deg.

5. Dela degen i 4 delar och lägg dem på smorda plåtar

6. Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka

7. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar med en mjölad kniv

8. Grädda i stark ugnsvärme i 10 minuter

9. Bryt isär varje kaka till 4 scones och klyv dem.

10. Servera nygräddade scones till te med smör eller margarin

Likes

Comments