Bakning, Nyttigt

Yes du läste rätt. En silkeslen chokladmousse som är gjord på avokado och dadlar som smakar ljuvligt!

2 portioner

  • 1 avokado
  • 1 1/2 msk kakao
  • 1 msk honung
  • 1 msk vatten
  • 4 torkade dadlar
  • flingsalt
  • hallon och granatäpple till servering

Mixa honung, vatten och dadlar till en slät smet. Tillsätt avokado, kakao och flingsalt och mixa till en krämig mousse. Servera med hallon och granatäpple

Smaklig Spis!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Bakning
  • 2 ägg
  • 100 g smör
  • 1 ,5 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 100 g vit choklad
  • Frysta blåbär
  • Potatismjöl

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt. Smält smöret och häll i mjölken.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd ner i smeten.
Ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt och fyll formarna till hälften med smet. Pudra blåbären med lite potatismjöl, och lägg ca en msk med blåbär i varje muffinsform. Tryck ner några bitar grovt hackad vit choklad i varje muffins. Ställ dem i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna!

Smaklig Spis!

Likes

Comments

Vardagsmat, Vegetariskt

Magiskt god och krämig pasta med smak av saffran.

4 personer

  • 400 gram pasta
  • 1 paket saffran (0,5g)
  • 1 broccoli huvud
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • ca 1 dl creme fraiche
  • ca 1 dl vitt vin
  • ca 1 dl grädde
  • en slev pasta vatten.
  • salt och peppar
  • olivolja
  • skaldjur till servering

Koka pastan enligt förpackningen, när det är 2 minuter häll i broccolin (hackad i grövre bitar). Skala och hacka lök, vitlök & chili och fräs i olivolja. Häll på vin, saffran, grädde, creme fraiche och låt koka ihop. Tillsätt den nykokta pastan och broccolin samt lite pastavatten. Servera och toppa med skaldjur! Smaklig spis!

Smaklig Spis!

Likes

Comments

Bakning, Festligt

Detta kan vara det godaste jag ätit på väldigt länge. En chokladpaj fylld med len chokladkola och toppad med chokladganache & flingsalt.

Pajskal:

  • 100 g kallt smör
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 3 msk farinsocker
  • 3 msk florsocker
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten

Mixa alla ingredienserna till en deg i en matberedare. Plasta in och låt vila i kylen i ca 30 min. Kavla ut degen (tips: kavla mellan bakplåtspapper) och tryck ut den i en pajform. Ställ in pajskalet i frysen i ca 20 minuter. Nagga och grädda skalet i 200 grader i ca 10 min. Låt svalna.

Chokladkola

  • 1 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl gräddde
  • 2 msk kakao
  • 80 gram smör
  • en nypa flingsalt

Koka vatten och socker tills det blir gyllenbrunt (tar ca 5 min). Slå på grädden (varning det bubblar mycket!) och kakao och koka kolan till 124 grader. Det kan ta en liten stund men ha tålamod. När kolan nått rätt temperatur, häll ner smöret och låt smälta. Avsluta med en nypa flingsalt och häll sedan upp kolan i pajskalet. Låt stelana i rumstemperatur i ca 1-2 timmar.

Chokladganache

  • 150 mörk choklad
  • 1 1/4 dl grädde
  • 1 msk smör
  • flingsalt att toppa med

Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält och rör sedan i smöret. Låt ganachen stelna en stund i kylen innan den breds på pajen. Strö över flingsalt och servera.


Smaklig Spis!

Likes

Comments

Nyttigt, Vardagsmat, Vegetariskt

2 portioner

  • 1 burk krossade tomater
  • 100 gram zucchini
  • 1 morot
  • Några körsbärstomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1/2 gul lök
  • en skvätt vitt vin
  • 1 krm smoked paprika
  • lite strösocker
  • salt och peppar

Grovhacka löken och fräs den tillsammans med olivolja och smoked paprika i en kastrull. tillsätt hackad morot, körsbärstomater och zucchini. Låt fräsa någon minut och häll sedan på vinet. Tillsätt krossade tomater, buljong, salt, peppar och socker. Låt koka i mins en halvtimme och servera med gott bröd eller pasta.



Smaklig Spis!

Likes

Comments

Nyttigt

1 glas

  • 1 dl frysta hallon
  • 1 dl fryst mango
  • 1/2 banan
  • saften från 1 apelsin eller 1 dl apelsinjuice
  • 1/2 äpple
  • 1 bit ingefära

Mixa alla ingredienserna i en mixer eller med stavmixer och häll upp i ett glas. Servera!

Smaklig Spis!

Likes

Comments

Bakning

Då va det ett tag sen det hände något här... Men nu är jag back in buissness och ska tippsa om denna mjuka lilla pepparkaka!

1 kaka

  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör
  • 1 dl filmjölk
  • 3 1/2 vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1/2 dl rårörda lingon

Vispa ägg socker och vaniljsocker luftigt. Smält smöret tillsammans med mjölken och häll ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll ner i en smord och klicka i lingonen. Rör sedan lite i formen så att lingonen fördelar sig någorlunda jämt. Grädda kakan i ca 25 min i 175 grader. Låt svalna något innan du hugger i.

Smaklig Spis!

Likes

Comments

Bakning, Kladdkaka

Saffransfrossa i helgen kan man lugnt säga. Rekomenterar starkt att låta kakan sätta sig ordentligt innan du skär i den. Jag hade alldeles för lite tålamod vilket resulterade i en liiite för rinnig kladdkaka... Men smaken satt där och den var aldelles ljuvligt god.

Kladdkaka:

  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • en nypa salt

Smält smöret och blanda i resterande ingredienser till en jämn smet. Häll ner i en smord och bröad form. Ställ in kakan i ugnen i 175 grader i 5 minuter. (Kakan ska givetvis gräddas mer sedan)

Saffranskladdkaka

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 50 gram hackad vit choklad
  • 1/2 paket saffran
  • 1 dl mjöl
  • en nypa salt

Smält smöret och lägg ner den hackade chokladen. Låt smälta och rör sedan ner resterande ingredienser. Häll saffranssmeten försiktigt på kladdkakan (obs! häll inte all smet i mitten, fördela den jämnt runt över hela kakan). Grädda kakan i ytterligare 15-20 minuter. Låt kakan svalna och sätta sig innan den äts.


Saffranens fantastiska doft, färg och smak!

Dagen efter fick kakan en något bättre konsistens. 

Likes

Comments

Bakning

Tjuvstartade lite med första advent och bakade denna underbara saffrans butterkaka med apelsin och mandel. Dra mig bakom galler vad god den blev!

Recept: 1 kaka + några bullar

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 paket saffran
  • 7-10 dl mjöl
  • 1/2 dl socker

Fyllning

  • 150 gram mandelmassa
  • 50 gram smör
  • 1 msk mjölk
  • zest från 1 apelsin


  • 1 dl vaniljkräm (hemgjord eller köpt)

Värm mjölken och saffranet till ca 30 grader. Smula jästen i en bunke och häll över saffransmjölken. Tillsätt socker, salt, smör, och mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg. (Föredrar att köra degen i en assistent, men har man starka muskler så går det bra att knåda för hand.) Degen är klar när den känns smidig och lossar från bukens kanter.Låt degen vila i ca 60 minuter.

Riv mandelmassan och blanda med smör och mjölk.

Kavla ut degen och bred på fyllningen och riv över apelsin zest. Rulla ihop och kär i snäckor. Lägg bullarna i en springform (med mellanrum, de jäser ihop) och låt jäsa igen i ca 45 minuter. Pensla butterkakan med uppvispat ägg och spritsa ner en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Toppa med pärlsocker och grädda i ca 20-30 min i 200 grader.

Smaklig SPis!

Likes

Comments

Header