Festligt

Godaste räkcocktailen med mango, avokado, chili, salladslök, gurka och lime. En perfekt förrätt

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Bakning

Detta mina vänner måste ni bara prova! En krispig liten havrekaka/havreflarn fylld med en len och god kaffefyllning. Magi i munnen säger jag bara.

Recept, Kakor:

  • 50 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Smält smöret och häll över havregrynen. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt först grynblandningen och sedan mjöl/bakpulvret. Blanda ordentligt och låt stå i 5 minuter. Klicka ut smeten på bakplåtsklädd plåt med en tesked . Grädda kakorna i 200 grader i mitten av ugnen i cirka 5-6 minuter, tills kakorna blir gyllenbruna och lite mörka i kanterna.

Fyllning:

  • 1 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 2 tsk maizena
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 msk starkt kaffe

Sikta ner maizena i en kastrull. Vispa ner ägg, kaffe, strösocker och vispgrädde i kastrullen. Sjud krämen ett par minuter och vispa hela tiden tills krämen blivit tjock.
Ta bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Blanda om ordentligt så smöret smälter i krämen.

  • Smält choklad till montering.

När kakorna svalnat, pensla smält choklad på. Spritsa sedan ut den kalla fyllning på hälften av kakorna och para ihop med de utan fyllning.

Smaklig Spis!

Likes

Comments

Frukost, Nyttigt

Hej! Idag vaknade jag och kände suget efter en riktigt god härlig söndagsfrukost. Det blev en smarrig pannkaksfrukost då jag bytte ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite mer fibrer och lite kraftigare smak på pannkisarna. Absolut att rekommendera!

Recept till en hungrig person

  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • en nypa salt
  • smör/rapsolja till stekning

Vispa samman mjölet tillsammans med mjölken till en jämn smet. Häll i resterande mjölk samt ägg och salt. Stek pannkakorna gyllene i lite smör/rapsolja. Servera tillsammans med kanelstekta äpplen eller nått annat gott!


Smaklig Spis!

Likes

Comments

Bakning, Nyttigt

Bakning behöver faktiskt inte betyda onyttigt. Dessa chokladbollar är betydligt mycket hälsosammare än vanliga traditonella. De är dessutom helt och hållet veganska. Många recept på nyttiga chokladbollar innehåller ofta nötter men eftersom jag är nötallergiker är dessa är helt nötfria. Jag tycker det är trevligt att ha rostade solroskärnor i som bidrar med lite nötig god smak, men orkar man inte rosta så går det alldeles utmärkt att skippa det.

Recept ca 20 st bollar

  • 2,5 dl havregryn
  • 15 dadlar
  • 2 msk kakao
  • 1/2 dl rostade solroskärnor (rostningen kan uteslutas)
  • 1 dl kallt kaffe
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • ev. en nypa vanlijpulver

Mixa alla ingredienserna i en matberedare och rulla till bollar. Rulla bollarna sedan i kokos och ställ i kylen ca 20 min.


rosta solroskärnorna i en torr stekpanna, passa dem noga så de inte bränns...
SMAKLIG SPIS!

Likes

Comments

Bakning

Här har ni höstens godaste äppelkaka, jag lovar. Den har fått namnet efter en god vän Kikki som bakade denna kaka för flera år sedan. Receptet har legat lite gömt ett tag, men idag fick jag syn på det och var bara tvungen att baka kakan. Och den var precis lika god som jag mindes den!

Recept:

  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 msk vanlijsocker
  • 3-6 äpplen
  • sirap och hackad mandel (mandeln kan uteslutas)

Vispa smör och socker poröst. Rör i ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut smeten i en form. Skiva äpplen och tryck ner så många som möjligt (ju fler desto godare). Ringla över sirap och strö över hackad mandel innan kakan skjutsas in i ugnen i 30 min (225 grader)

(Mamma sa en liten rolig sak medan jag stod och fotade kakan i alla möjliga olika vinklar. Hon sa "Alice, bakar du för oss eller bakar du för bloggen" Haha, jag vet inte svarade jag, det blir väl en win-win.)


Smaklig Spis!

Likes

Comments

Festligt

Detta mina vänner var bland det godaste jag ätit på ett bra tag. Har länge velat testa att gör fish tacos men det har inte riktigt blivit av, det är ju lite meck med olika tillbehör och att panera alla små fiskbitar... Men det var helt klart värt det! Detta ska göras om vill jag lova!

Hett tips!! Stek tortilla bröden i en torr het panna innan servering, det tar tacon till en HELT ny nivå!

Recept:

  • 400 g vit fisk
  • 2 dl panko eller ströbröd
  • 2 dl mjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • salt
  • olja till stekning

Börja med att skiva torsken i bitar. Salta och låt stå i ca en halvtimme. Blanda sedan mjöl, spiskummin och chili. Rör ut ägget och häll upp panko på en tallrik. Panera torsken först i mjölblandningen, sedan i ägget och sist i panko. Se till att fisken är helt täckt. Inför servering hettar du upp oljan och steker två min på varje sida.

Här kommer lite tips på goda tillbehör till tacon:

  • Mini tortillabröd (stekta)
  • Picklad rödlök
  • Mangosalsa
  • Guocamole
  • Turkisk eller grekisk yougurt
  • Nachochips
  • Pico de gallo
  • Salsa
Smaklig spis!

Likes

Comments

Nyttigt, Vardagsmat

Hur bra låter inte det? Kvällens måltid blev en kylskåpsrensning vilket slutade med ugnsrostade rotfrukter (vitkål, potatis, morötter, purjolök) lax och en basilika&grönkålsås. Väldigt enkelt men samtidigt jättegott.

Rotsakerna slängdes bara in i ugnen med salt och rikligt med olivolja. Först på hög värme (typ 225 grader) tills de blev mjuka och fått fin färg. Sedan sänktes värmen till ca 130 grader och åkte laxen in på rotfrukterna.

Såsen gjordes på mixad basilika och grönkål som sedan blandades med citron, olivolja, salt och créme fraîche.

Middagen serverad ✨ Smaklig spis!

Smaklig spis!

Likes

Comments

Finns det något godare än doften av nybakade kanelbullar?

Likes

Comments