View tracker

​En syrlig paj som passar perfekt som efterrätt när man har gäster​.

Pajbotten:

200 g digestivekex

2 msk farinsocker

100 g smält smör eller margarin

Fyllning:

1 burk kondenserad mjölk

6 äggulor

Zest och saft från 3 lime

Garnering:

1,5 dl vispgrädde

1 - 2 lime

Gör så här:

1. Pajbotten: Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa digestivekex med sockret och tillsätt det smälta matfettet.

3. Tryck ut den torra degen i en rund form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter och låt svalna.

4. Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader.

5. Fyllningen: Riv skalet och pressa ut saften från tre lime. Ungefär 1 msk zest och lite mer än 1 dl saft.

6. Vispa äggulorna tills det blir ganska tjockt, tillsätt den kondenserade mjölken och rör runt. Häll i limeskal och limsaft. Smaka så du tycker att den är lagom syrlig.

7. Häll över smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

8. Garnering: Vispa grädden och skiva limen. Man kan dekorera hur man vill men vi har spritsat grädden med en taggig tyll som är vriden. Se bilden nedan👇Vi spritsade längst ut i kanten och tre toppar i mitten. Sedan skar vi limen till mitten och vek de två delarna åt var sitt håll. Man kan riva lite skal i mitten också om man vill.


Recept taget från tidningen hembakat av Eva Nordlinder

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej!

För er som kanske inte är så erfarna. Ibland står det citronzest, limezest eller apelsinzest i recepten, egentligen är zest samma sak som skal. Hoppas att ni har lärt er ett nytt ord idag!

/Små smulorna

Likes

Comments

View tracker

Ca 50 stycken

Ingredienser:

200 g smör eller margarin

4 - 5 dl vetemjöl

1 eller 1 1/2 dl strösocker breroende hur söt kakan ska vara

Smaksättning:

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Blanda mjöl, smör och socker. Dela degen i två delar.

2. Smaksätt ena degbiten med kakao och andra med vaniljsocker.

3. Kavla ut två degplattor. Lägg de på varandra rulla ihop.

4. Skär ca 50 kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. 


Recept taget ur boken Sju sorters kakor av Ica provkök

Likes

Comments


50 små maränger

Ingredienser:

3 äggvitor

1 1/4 strösocker

1 tsk citronsaft

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

3. Tillsätt sockret och citronen lite i taget och vispa så att allt blir glansigt.

4. Spritsa eller klicka upp smeten med en sked på en plåt med bakplåtspapper.

5.Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter och låt sedan stå på eftervärme.

Likes

Comments

Hej!

När det står att man ska smörja och bröa en form måste man inte alltid använda ströbröd. Det funkar lika bra med kokos, vetemjöl eller kakao. Man kan välja lite beroende på vilken kaka man gör. Det finns säker ännu fler men det är de vi har testat.

/Små smulorna

Likes

Comments


Passar perfekt till mellanmål eller varför inte till en lite lyxigare vardagsfrukost.

Ingredienser:

1 äpple

1 1/4 dl vatten

2 tsk potatismjöl

Gör så här:

1. Skala och tärna äpple i mindre bitar och låt småkoka med 1 dl vatten tills äppelbitarna blir mjuka.

2. Blanda potatismjöl med 1/4 dl vatten och rör snabbt ner det i äpplena. Låt stå på plattan tills den första bubblan kommer, då är det klart.

Likes

Comments

Ca 18 stycken

3 ägg

3 dl mjöl

6 dl mjölk

Lite salt

Matfett att steka i

1. Blanda alla ingredienserna till en rinnande smet, tänk på så att det inte blir mjölklumpar i smeten. Låt stå i en kvart ungefär.
2. Smält extra mycket matfett i en stekpanna i början och häll över det överflödiga i smeten. Grädda alla pannkakor och ta i en klick matfett mellan varannan.
3. Servera med t ex socker, sylt, grädde, glass eller färska bär.

Likes

Comments

Vi är två 12-åriga tjejer som älskar att baka och laga mat. Vi skapa denna blogg för kunna dela med oss av våra recept och inspirera andra. Vi lägger upp recept så ofta vi kan och ibland kommer det tips om t ex redskap, andra bloggar, böcker och lite annat smått och gott. 

/Små smulorna

Likes

Comments