Postad i: Mat och vin

Hej! Hoppats att ni haft en skön helg.

Här kommer veckans smoothie. En smoothie med mandel och banan och bär som ger mycket energi.

Tyvärr har jag inte kvar receptet men detta ingår och så får man själv bestämma mängden:

En näve mandel, mal dem väl

mandelmjölk

bär, vi tog hallon

banan

Mal mandeln väl så att det inte blir bitar som man kan sätta i halsen.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

God kväll! Visst har vi haft en härlig och solig dag?

Förra veckan hade vi Linas matkasse och ett av recepten tyckte vi särskilt mycket om, det var också lite annorlunda, nämligen tonfiskkakor.

Det här behöver man till 4 portioner:

  • Tonfisk 2 burkar
  • Isbergssallad
  • Salladslök
  • Fisksås
  • Fryst koriander
  • Vitlöksklyftor
  • Ingefära
  • Majonäs
  • Lime
  • Mango
  • Röd chili
  • Vetemjöl
  • Ägg
  • Matolja
  • Salt

Tillbehör: Jasminris

Gör så här:

Koka jasminriset.

Limemajonäsen: Blanda 1/2 majonäs med finrivet skal från en lime.

Finhacka en knippe salladslök och finhacka en röd chili (tag ut kärnorna först och prova dig fram för chilin kan vara jättestark). Lägg hälften av salladslöken och chilin i en skål. Lägg resten i en bunke.

Mangosalsan: Blanda en förpackning mango (tinad) 1/2 ask fryst koriander och saften från limen i skålen med salladslök och chili. Smaka av med lite salt.

Tillsätt till bunken: 1-2 msk finriven ingefära, 3 vitlöksklyftor (jag tog bara 2 st) 2 burkar tonfisk (avrunna), 2 msk fisksås, 1/2 ask fryst koriander, 2 msk vetemjöl och 1 ägg. Blanda till en smet.

Hetta upp olja i en stekpanna. Forma små plättar av tonfisksmeten och stek några minuter per sida.

Fyll ett salladsblad med ris, mangosalsa, limemajonäs och tonfiskkaka. Vik i hop och ät.

Jag fyllde bara salladsbladet med tonfiskkakan och serverade de andra tillbehören vid sidan om, det är ju en smaksak hur man vill äta det. Gott var det i alla fall.



Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Godkväll!

Hoppas att ni har en skön och fin Alla hjärtans dag.

De här roliga och praktiska smoothieglasen köpte jag på Lagerhaus. Se HÄR

Veckans smoothie är väldigt enkel men god. Bara att blanda hallon, banan och lite naturell yoghurt.

Både glas och smoothie blev mycket uppskattade.

Likes

Comments

Postad i: Inredning, design

God kväll!

Jag är så glad för mitt nya kylskåp eller rättare sagt kombi kyl och frys. Leveransen kom i går kväll och det gamla kylskåpet, som hade gjort sitt, tog budkillarna med sig. Kändes så fräscht att få stoppa in maten i en helt ny kyl.

Likes

Comments

Hallå!

Så var det dags för veckans smoothie. Den här gången har vi provat att göra en smoothie som kallas för Vintersol. Den är fullproppad med vitaminer och ska egentligen vara gyllengul men vi hade blodgrapefrukt istället för vanlig grapefrukt så vår smoothie blev lite gulröd istället, men vad gör det.


Allt detta ingår i smoothien:

4 apelsiner

2 grapefrukt

1 citron

1 fryst banan

150 g mango

100 fryst ananas

1/2 -1 tsk gurkmeja

Detta blir lagom till två stora glas

Gör så här:

Pressa apelsiner, grapefrukt och citron

Häll fruktjuicen i en mixer och tillsätt de frysta frukterna och gurkmejan.

Mixa allt till en krämig tjock smoothie.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Hej! I går var jag tillsammans med några väninnor på restaurangen Ultimat Shanti i Vasasatan. Det är en relativt nyöppnad bengalisk restaurang. Stället är mycket populärt och det var tur att vi hade bokat bord för när vi kom dit vid 19-tiden var det helt fullsatt. Vi åt lite olika rätter och vi var alla nöjda även om vi fick vänta ganska länge på maten vilket var förståeligt med tanke på hur mycket gäster det var.

Interiörbilder. (tagna med mobilkameran så bildkvalitén är inte helt bra).

Före maten fick vi lite bröd med ett par chutneyliknande röror.

Jag åt grillad tandorikyckling med färskost. Serverad med mangochutney, chili-och korianderchutney, raita, sparris och saffranspiau.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Hej! Tänkte att jag ska presentera en ny smoothie varje vecka. Min dotter har lite svårt för att äta frukost och därför har jag börjat göra smoothies på morgnarna. Det är faktiskt riktigt gott och roligt att prova lite olika smoothies.

I dag provade jag den här, en smoothie med färsk spenat (150 g), 1 avokado, saften av en lime och 1 färsk ananas.

Blanda först spenaten (kan också vara grönkål) med 4 dl vatten och rör ihop. Häll därefter på resten av ingredienserna och blanda i mixer eller med stavmixer.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Hej!

Hoppas att helgen hittills har varit bra. I går åt vi en riktigt god lördagsmiddag. Hittade receptet på nätet.

Det var lövbiff med en salsa av avokado, mango och koriander till. Enligt receptet skulle det vara glasnudlar till men barnen var sugna på pommes och jag som måste hålla igen lite kokade råris till. Det hela var mycket gott.

Det här behöver du:

1 mango

2 avokado

1/2 påse salladslök ( fanns inte i affären så vi tog rödlök)

1 lime

salt och peppar

1 kruka koriander

2 msk honung

2 msk japansk soja

2 tsk vatten

500 g lövbiff

2 tsk olja

(glasnudlar eller annat tillbehör)

Gör så här:

Salsa: Skala mangon och skär den i tärningar. Dela och kärna ur avokadorna, gröp ur avokadoköttet och tärna det. Ansa och skiva salladslöken. Blanda allt i en skål. Riv skalet av limen och pressa ur saften. Smaka av med limeskal, limesaft, salt och peppar och toppa med korianderblad.

Köttet: Blanda honung, soja och vatten. Strimla och stek lövbiffen i olja i en stekpanna. Häll över sojablandningen och låt koka upp. Krydda med salt och peppar.


Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Hallå! I går blev det "Djungelgryta" till middag. En rätt som jag hittade på nätet.

Ganska enkel rätt men barnen tyckte mycket om den och den gick snabbt att laga så den här rätten kommer vi definitivt att laga flera gånger.

Ingredienser:

500 g kycklingbröstfilé

smör- och rapsolja

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk curry

4 dl matlagningsgrädde

1 1/2 msk kycklingfond

Gör så här:

Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen i smör och rapsoljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.

Rör i curry, grädde och fond och låt allt koka 3-4 min.


Likes

Comments