Postad i: Mat och vin

Hejsan!

I dag åt vi kyckling till middag. Hade några kycklingfiléer i frysen och hittade ett recept på nätet som verkade enkelt och gott nämligen "Limekyckling".

Det man behöver till 4 portioner är:

  • 500 g kycklingbröstfilé
  • Smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 lime
  • 1 dl vatten
  • 2 dl creme fraiche
  • 1/2 tärning hönsbuljong
  • 1 tsk soja
  • 1msk honung
  • färsk persilja


Gör så här:

  1. ​Stek kycklingfiléerna i lite smör i en stekpanna ca 5 min per sida. Salta och peppra under tiden.
  2. Tvätta limen i ljummet vatten. Skala den med potatisskalare utan att få med det vita. Skär skalen i tunna strimlor. Dela limen och pressa ur saften.
  3. Lägg över kycklingfiléerna i en traktörpanna. Häll över saft och skal från limen.
  4. Vispa ihop vatten, cremè fraiche, smulad buljongtärning, soja och honung. Häll blandningen i pannan. Låt koka under lock på svag värme några minuter.
  5. Strö över persilja

Servera pasta eller ris, grönsaker och bröd.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Postad i: Husmorstips


God kväll!

Så var det dags för de gamla husmorstipsen igen.

Här kommer några stycken ur kapitlet: "Praktiska råd för det dagliga lifvet".



-Ett sätt att knyta skoband så de icke gå upp, är att innan man knyter dem doppa fingrarna i vatten.

-Skodon: Blankläder putsas med tjock, söt grädde och lite fröolja som blandats och pågnides med mjuk lapp. Gnidning med en klufven lök gör blankskinn klart.

-Tidningspapper är en mycket nyttig artikel i hushållet. Vid bistra nätter kan man lägga en tidning mellan lakanet och täcket, och man skall bil förvånad öfver den värme tidningspappret ger. Likaledes kan man, om det är det är kallt ute lägga en dubbelvikt tidning på ryggen detta ger stark värme.

-Tapeter rengöres på följande enkla sätt. Ett precis 2 dagar gammalt bröd skäres i lagom tjocka skivor. Tapeterna afdammas försiktigt, hvarefter man med en skifva jämnt och kraftigt bestryker dem idet man börjar längst uppe i taket och går hvaft efter hvarf rundt rummet.


Det ni, en del tips är funkar säkert om man har tålamod att testa dem. Kan ju testa att putsa skorna med en halv lök.

Mer husmorstips kommer om ett tag igen.

Likes

Comments


Hej! I går var det en riktigt festlig dag. Jag var med en väninna och såg musikalen Bullets overBoadway" som går på Göta Lejon. Helene Sjöholm, Linus Wahlgren, Johan Rheborg och Johan Rabeus har några av de större rollerna. Handlingen utspelar sig i 1920-talets New York.

Före teatern gick vi och åt på den indiska restaurangen Shanti Classic på Södermalm. Jag åt min favoriträtt "Chicken Corma" med Nanbröd.


På väg till restaurangen passerade vi en gullig och lite annorlunda lekpark....


Ha en fin söndagskväll.

Likes

Comments

Godkväll! I dag åt vi något riktig gott till middag; "Ajvarbiffar med paprikasås".

Jag hade beställt hem mat från Mathem tidigare i veckan och när men beställer från dem finns färdiga recept, bara att klicka för något som ser gott ut så läggs varorna i inköpslistan. Den här rätten blev riktigt god och sonen hjälpte mig att rulla och steka biffarna.


Det här behöver man:

Biffar:

500 g blandfärs

1 ägg

200 g Ajvar ( tog 100 g)

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör

1 msk olivolja

Sås:

1 röd paprika

1 gul lök

1 msk smör

2 msk tomatpuré

1,5 dl grädde (står vispgrädde men tog matlagningsgrädde)

1 dl vatten

1 tsk torkad basilika

1 krm salt

1 krm svartpeppar

Tillbehör:

700 g fast potatis

1 krm salt

1 krm svartpeppar

2 msk olivolja

1/2 färsk broccoli

250 g frysta gröna ärtor

1 tsk smör


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och klyfta potatisen. Lägg den i en ugnsfast form och ringla över olivolja och strö över lite salt. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
  2. Blanda färsen med ägg, ajvar, salt och peppar. Forma 8 st biffar. Stek biffarna på medelhög värme. Lägg över biffarna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen ca 10 min. Skölj inte ur pannan.
  3. Skölj paprikan och skär den i små tärningar. Skala och finhacka löken. Värm lite smör i stekpannan och fräs paprika och lök mjuka. Tillsätt tomatpuré, basilika, grädde och vatten. Koka ihop och smaka av med salt och peppar.
  4. Skölj och skär broccolin i små buketter. Värm broccolin och ärtorna i lite vatten på spisen. Sila av vattnet och krydda med salt och klicka i lite smör.

Servera biffarna med klyftpotatis, paprikasås och grönsakerna.

Likes

Comments

Hej!
Så är det redan söndag.
I går var min dotter på Gröna Lund med kompisar hela eftermiddagen. Sonen och jag gick och fiskade. Det slutade dock inte så bra. Ingen fisk fick han och när han skulle gräva efter mask blev han stungen av en jordgeting i handen. Halva handen svullnade upp och det gjorde ordentligt ont.

På kvällen träffade vi Eva och hennes Niklas för att gå på "ljusvandring" runt sjön. Det är Mälarscouterna som årligen arrangerar detta. De tänder upp tusentals med ljus i skogen runt den lilla sjön i skogen. De sätter ut ljus i vattnet och tänder lyktor som svävar i luften över sjön. Det stora berget i skogen är fullt av tusentals lyktor och längst stigarna i skogen är det tusentals med ljus. På vissa ställen i skogen spelades det klassisk musik. Väl framme på ängen kan man köpa kaffe, saft och bullar. En lite annorlunda och mysig upplevelse.

Likes

Comments

Godkväll! I dag när jag gick genom stan, på lunchen och på väg hem från jobbet såg jag en del som jag tyckte var lite småroligt och som jag vill dela med mig av.

I en del affärer är halloweenskyltningen redan i full gång så som här:

Medan en del affärer fortfarande önskar sina kunder en trevlig sommar.......


Somliga butiker verkar ha hemgjorda skyltar, eller har ni sett den här varianten förut?


En som väntat utanför lite väl länge?

I cykelparkeringen nedanför kontoret stod det här fordonet parkerat. Vad är det? En golfbil mitt i stan?!!!

Önskar er en trevlig helg,

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Hej!

Så är det helg igen och visst är det skönt.

Vill dela med mig att ett vintips inför helgen.


Det här vinet är riktigt gott och prisvärt. Jag gillar Riojavinerna, så fylliga och goda. Det här vinet är lite kryddigt i smaken men passar ändå till fågel, buffémat och till fläskkött.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin


God kväll! Häromdagen när vi beställde från mat från Mathem beställde vi spättafiléer. På Mathems egen hemsida fanns olika receptförslag men jag fastnade för detta; "Crunchig spättafilé med varm dillsås".

Det här behöver man till 4 portioner:

Spättan:

  • 600 g Rödspättafilé
  • 2 st ägg
  • 200 g ströbröd
  • 1 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 msk mat och bak smör
  • 1 msk olivolja

Dillsåsen:

  • 3 st gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mellanmjölk
  • 1 tsk vittvinsvinäger
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 tsk fint salt
  • 1 krm malen svartpeppar

Tillbehör:

Fast potatis

Hariot verts frysta

Gör så här:

Skala och koka potatisen. Sätt ugnen på 100 grader.

Vispa ihop äggen i en djup tallrik. Häll 2 dl ströbröd på en flat tallrik. Salta och peppra spättafiléerna och doppa dem först i äggen och sedan i ströbrödet. Stek spättafiléerna i smör på båda sidorna på medelvärme. Förvara i ugnen till servering.

Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull och fräs löken lite hastigt. Pudra övre mjölet och blanda om. Tillsätt lite mjölk och vispa om så att mjölet löser sig. Tillsätt resten av mjölken och grädden och låt det koka ihop på svag värme. Smaka av såsen med vitvinsvinäger, salt och peppar. Skölj och finhacka dillen och blanda ner i såsen strax innan servering.

Tillbehör: Förväll haricots vertsen i lättsaltat vatten ca 2-3 min. Sila av och lägg upp i en skål.

Servera spättafilén med varm dillsås,kokt potatis och haricots verts.

Hoppas att ni tycker om det, det gjorde i alla fall vi.


Likes

Comments

Postad i: Växter


Hej! Jag har införskaffat ett par nya blommor till fönstret i vardagsrummet. Det blev ett par så kallade porslinsblommor. De ska tydligen vara ganska lättskötta och får fina porslinsliknade blommor som växer i små klasar. Det blir ganska varmt i fönstret så jag hoppas att de kommer att trivas. 

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

God morgon!

Har inte bloggat på ett tag nu min dator har fullkomligt kraschat. Försöker skriva lite från mobilen. Som tur var hade jag hunnit föra över dessa bilder från kameran innan.

I veckan som gått beställde vi hem mat från Mat Hem. De har bl a den funktionen att man kan välja ett recept och kryssa i att ingredienserna från receptet läggs i varukorgen. Ganska praktiskt. Vi beställde bland annat hem ingredienserna till Chicken taco med mangosalsa.

Här kommer receptet från Mat Hem:

Ingredienser: (4 portioner)

Kyckling:

700 g fryst kyckling

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk paprikakrydda

0,5 tsk oregano

1krm fint salt

1krm malen svartpeppar

1 msk olivolja

Mangosalsa:

0,5 st gurka

1st avokado

225g fryst mango

0,5 st lime

1tsk honung

0,5 tsk salt

Tillbehör:

0,5 st isbergssallad

320 g tortilla wrap

1dl cremefraische

0,5 st lime

Gör så hör:

Mangosalsa:

Skölj och dela gurkan på längden och gröp ur det vattniga med en sked. Skär gurkan i mindre bitar. Dela, kärna ur och tärna avokadon. Blanda samman gurka och avokado i en skål och tillsätt den tinade mangon, saft från 0,5 lime, honung och salt.

Kyckling:

Krydda kycklingen med spiskummin, paprikapulver, oregano samt salt och peppar efter smak. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen ca 3-4 min på båda sidorna så att den får en fin gyllenbrun stekyta och blir helt genomstekt.

Tillbehör:

Skölj och strimla salladen. Fyll tortillabröden med sallad, kyckling, mangosalsa, och toppa med en klick creme fraische och pressad lime.

Hoppas att ni gillar det. Barnen och jag tyckte det var jättegott.







Likes

Comments