View tracker

Postad i: Mat och vin

Hejsan! I dag gjorde vi bananplättar, min dotter och jag. Vi har aldrig gjort det förut men fick så mycket bananer med Linas fruktkasse så vi måste passa på att använda dem.

Det var väldigt enkelt att göra bananplättarna. Bara att mosa en banan, blanda med ett ägg och 1/2 dl vetemjöl. Rör ihop och stek i lite smör. Blir kanske snyggare om man använder en riktig plättlagg men de här får duga åt oss.

Serveras gärna med lite sirap till, gott men aj, aj inte så bra för tänderna.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Postad i: Mat och vin

Så var det söndag och leveransdags för Linas matkasse inför nästa vecka. Den här veckan har vi beställt originalkassen som innehåller ingredienser och recept till följande rätter:

  • Senapsgratinerad kyckling med pumpapuré och rostad potatis
  • Köttbullar med rödbetsraita och päronsallad
  • Fläskkotlett med saffransrisotto
  • Morots och ingefärssoppa med mandelströssel
  • Ugnsbakad torsk med grön ärt- och mandelpesto

Visst låter det gott? Är du sugen på att prova? Om du använder koden K 299 24 69 får du förutom prova på pris på din första beställning även en gratis fruktkasse.


Likes

Comments

View tracker

Hej! Har varit på konferens torsdag och fredag på den vackra herrgården Knistad utanför Skövde.

Förutom sedvanlig konferens fick vi "leka" Fångarna på fortet. Jätteroligt men jobbigt. Vi höll till på en loge som var indelad i olika celler. En uppgift var att åka på en liten kälke som var upphängd i taket på logen och åka som med en linbana och kasta pilar.

Till middag fick vi julbord. Årets första för mig.

Mycket vacker inredning med originalmålningar från 1700-talet.

Logen där vi lekte Fångarna på Fortet:

Julbordet

Likes

Comments

God kväll. Hoppas att ni haft en trevlig första advent.

Vi har bakat lussekatter och pepparkakor och tagit det lite lugnt.

Likes

Comments

Hej! Se en sådan vacker morgon det var i dag. Fotade med mobilen på väg till jobbet.

Likes

Comments

Postad i: Inredning, design

Hej! Nu är det jul på stan. Julbelysning och julskyltning är igång och NK har redan börjat med sin julskyltning.

Här kommer några bilder från stan.

Älgar på Sergels Torg

Skridskoåkning i Kungsträdgården

NK:s julgran

NK:s julskyltning:

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Godkväll! Idag hade vi porterstek till lördagsmiddag. Bläddrade lite i min gamla receptbok och hittade ett recept som jag inte har gjort på väldigt länge. Tant Ingalill var min mammas väninna, en snäll och glad kvinna som alltid gjorde så god mat. Tyvärr finns hon inte här bland oss längre. Receptet på portersteken fick jag av henne.

Det här behöver man:

1 1/2 kg benfritt nötkött t ex högrev, fransyska ,innanlår, ytterlår, rostbiff eller älgfilé

1 flaska porter (33 cl)

1/2- 1 dl outspädd svartvinbärssaft

3/4 dl kinesisk soja

1 tsk timjan

5-6 enbär

5-6 svartpepparkorn

2-3 köttbuljongtärningar

2 vitlöksklyftor

1 stor gul lök ( i stora bitar)

1 dl grädde

5 msk vetemjöl

Gör så här:

Linda köttbiten med bomullsgarn så den håller formen. Häll allt till kokspadet i en trång gryta och koka upp. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme i 1 1/2 timme. (Jag gjorde en liten enklare variant, köpte lövbiff och stekte först och lade sedan i grytan). Om du har ett köttstycke så vänd det några gånger i grytan och prova sedan att köttet känns mört och att köttsaften är ofärgad. Låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 min innan det skärs upp.

Såsen: Sila spadet, mät upp 8 dl i en kastrull. Vispa 5 msk vetemjöl med 1 dl grädde. Rör ner och låt koka 3-5 min i kastrullen. Smaka av. Servera steken med varm sås, grönsaker, gelé och kokt potatis. Vi stekte även lite kantareller och hade till samt lite ugnsrostade grönsaker. Jag kan tänka mig att det även skulle vara gott med lite inlagd gurka till.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Godkväll!

I går kväll åt jag och mina barn en god lördagsmiddag. Vi åt fläskfilégratäng, ett recept som jag hittat på nätet. Till efterrätt hade vi smulpaj med päron och kardemumma. Till den hade vi vaniljglass, jättegott med kall glass till den varma pajen.

Fläskfilégratäng

Ingredienser:

1 fläskfilé

1, 5 paprika

100 g philadelhiaost

2,5 dl grädde

2 dl creme fraiche

1 dl mango chutney

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk sambal oelek

1/2 tsk salt

1 nypa svarpeppar

1 dl riven ost

Gör så här:

Ansa fläskfilén och skär den i skivor. Banka ut skivorna lite och bryn dem i omgångar i en stekpanna. Krydda dem med salt, peppar och grillkrydda. Lägg köttet i en ugnsform.

Skär paprikan i strimlor och lägg över köttet. Blanda ihop philadelpiaost, grädde, creme fraiche, mango chutney, vitlök, sambal oelek, salt och peppar.

Häll över såsen och toppa med 1 dl riven ost. Gratiner i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.



Smulpaj med päron och kardemumma

Till pajen behöver man:

300 g
tärnat smör
  • 2 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Fyllning:
    • 1 kg skalade, urkärnade, skivade päron
    • 2 msk socker
    • 1.5 tsk stötta kardemumma kärnor

    Gör så här:

    Blanda samman smöret med resten av ingredienserna till smuldegen gärna i en matberedare.
    Lägg hälften av smuldegen i en pajform. Platta till den lite och grädda i ugnen 200 g ca 7 minuter.
    Ta ut formen och fördela päronskivorna, strö över socker och kardemumma. Strö resten av smuldegen över fyllningen och grädda i cirka 25 minuter tills pajen är gyllenbrun.
    Serveras med vaniljglass.

    Likes

    Comments

    Postad i: Mat och vin

    Hej! I går var jag med en väninna på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det var matmässa eller Sthlm Food & Wine som den kallas.

    Det var många utställare och mycket god mat som man fick provsmaka. Om man köpte dryckesbiljetter fick man även provsmaka viner.

    Förutom mat, vin och olika delikatesser kunde man även handla köksredskap och matlagningstillbehör, köpa kokböcker och mattidningar. Jag tecknade en prenumeration på Allt om mat och fick en goodiebag som bland annat innehöll en brödkniv, ett förkläde, en grytvante och en grytlapp samt lite olika delikatesser.

    Det fanns mycket att provsmaka, ostar, korvar, olivoljor, bröd, sylt, marmelader, oliver, chips, kokosbollar, småkakor, kaffe, äppelmust och japanskt te.

    Det fanns också olika teman och länder representerade. Provade en indisk rätt som heter Samosa. Ett litet degknyte med fyllning och en god sås till.

    Det fanns även nordiska delikatesser så som t ex torkat renkött.

    Kanske fanns det björnkött också, eftersom den här kraken hängde över en disk.

    Likes

    Comments

    Postad i: Mat och vin

    Ny vecka och Linas matkasse kom i går kväll med massor av mat och en stor fruktkasse.

    Denna vecka blir det bland annat:

    Citronpasta med lax och gräslök

    Paprikakycklong med klyftpotatis

    Gyros

    Kalkonstroganof med äppel och morotssallad

    Och spagetti med köttfärssås limone


    Likes

    Comments