Postad i: Resor/Semester

Hej! I helgen åkte jag med min dotter till Malmö för att hälsa på en väninna som köpt en ny lägenhet där. I lördags åkte vi till Köpenhamn och gick på Tivoli.

På söndagen regnade det så då gick vi på spa i Malmö.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Postad i: Resor/Semester

Hej! I går träffade jag ett par väninnor och före detta kollegor på stan. Vi gick till Dramatens terrass där vi åt räksallad och satt och njöt i kvällssolen. Läget och utsikten är verkligen fantastiskt. Kvällen avslutades med ett besök på den nyöppnade takterrassen "Tak" som ligger ovanpå Gallerian.

Likes

Comments

Postad i: Resor/Semester

Hej! Även i år besökte jag Fjällbacka tillsammans med min son. Det har liksom blivit en tradition. Jag gör en utflykt med sonen och en utflykt med min dotter så att de ska få lite egentid med sin mamma.
Liksom tidigare år bodde vi på "Hotell Bryggan" mitt i byn, så himla charmigt hotell.

Som vanligt metade vi krabbor från bryggan och en sjöstjärna blev det också. Allt fick återgå till havet efter en liten stund i hinken.

En kväll gick vi på tapasrestaurang och åt en god middag.

Snittar

Baconinlindade dadlar

Pilgrimsmusslor

Potatis

En kväll besökte vi min före detta kollega Clara och hennes familj på deras landställe i Hamburgsund. De hade en fantastisk utsikt från sin altan.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Hejsan! I fredags hade jag mina före detta kollegor och vänner här på middag. Jag bjöd på en sommarbuffé.

Först drack vi en välkomstdrink och som tilltugg, dadlar med en fyllning av ädelost. Själva buffén bestod av: Västerbottenpaj, en blandad sallad, en gurksallad, gravad lax med gravlaxsås, melonskivor med seranoskinka, stekta kantareller, sparris med rostade hasselnötter och potatisstompar. Till det en ostbricka och som efterrätt en vaniljpannaotta med hallon och rabarberkompott.

Recept gurksalladen:

1 färsk gurka

1 liten purjolök

1/2 citron

Sås:

3 dl gräddfil

1 krm svartpeppar

Lagom till ca 4 portioner

Skölj gurkan och skiva den tunt. Skölj, ansa och strimla purjolöken mycket fint. Skala citronen och skär fruktköttet i små bitar. Varva alltsammans i en skål. Blanda gräddfilen med nymald svartpeppar och häll den över salladen. Servera salladen kall.

Potatisstompar:

125 gram skalad mandelpotatis

1 msk hackad gräslök

2 msk crème fraiche

100 gram löjrom eller annan rom

salt

peppar

Koka mandelpotatisen, häll av vattnet och låt den ånga av ordentligt så den blir torr. Mosa sedan potatisen grovt och blanda med créme frache och gräslök. Krydda med salt och peppar.

Lägg blandningen på ett plastfolie och rulla ihop till en långsmal rulle. Lägg rullen i kylskåpet några timmar eller över natten.

Tag fram rullen och skär upp potatisen i ca 16 små bitar. Garnera med löjrom/rom och eventuellt med en liten dillkvist.

Sparris med rostade hasselnötter:

Sparris

Hasselnötter

Olivolja

Koka sparrisen, rosta de hackade hasselnöttena i en stekpanna. Ringla lite olivolja över sparrisen och nötterna.

Recept vaniljpannacotta med hallon och rabarberkompott:

Tyvärr blev det ingen bild på pannacottan men här kommer receptet::

Ingredienser:

2 gelatinblad

2 dl yoghurt

4 dl grädde

1 vaniljstång

1 dl socker

Till kompotten:

250 g rabarber

250 g färska hallon

1 1/2 dl socker

Gör så här:

Häll upp kallt vatten i en skål och lägg ner gelatinbladen ett par minuter tills de mjuknat. Häll upp grädde och socker i en kastrull och skrapa ner frön från vaniljstången. Koka samman under svag värme och tillsätt gelatinbladen under omrörning. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna innan du rör ner yoghurt. Fungerar även med fil eller créme fraiche för en syrligare smak. Häll sedan upp pannacottan i glas eller portionsskålar och ställ in i kylen ett par timmar.

Skär rabarbern i små bitar och koka samman med hallon och socker på medelstark värme i ca 5-10 min. Låt svalna.

Portionera ut kompotten över den kylda pannacottan. Garnera gärna med ett körsbär.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Godmiddag! Här kommer veckans smoothie som innehåller en hel del gröna nyttigheter.

Ingredienserna är:

1/2 gurka

1 päron

3 nävar eller 70 g färsk spenat

1 avakado

4 dl mandelmjölk

1 msk citronjuice

1 näve färsk basilika

Om man vill kan man även tillsätta lite hampafrön

Skär ingredienserna i småbitar och kör i en smoothiemixer eller kör med en stavmixer tills smoothien får en len konsistens.

Denna smoothie sägs vara bra för magen.

Hoppas att det smakar!

Önskar er en riktigt skön tisdag.


Likes

Comments

Hej! Vilket underbart väder vi har i dag, åtminstone här i Stockholm. Har tagit det lugnt och pysslat lite på altanen. Gjorde i ordning en liten korg med penséer och lavendel, allt i blått. Älskar lavendel, doften är helt underbar och färgen är så fin.


En sådan här härlig eftermiddag var det inte bara jag som njöt av tillvaron på altanen.

Dagen avslutades med att jag mötte vännerna Eva och Anna-Karin på vackra Sjöpaviljongen i Alvik.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

God kväll! Hoppas att helgen varit fin. Idag åkte min dotter och jag till Solna Centrum och gick på Rusta. Min dotter hade sett en liten smoothiemixer där som hon så gärna ville ha. Den kostade bara 50 kr och räcker lagom till en smoothie eller till två lite mindre glas. Sedan experimenterades det med olika smoothieblandningar här hela eftermiddagen. Riktigt bra liten maskin och priser var bra det med.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

Hej! Hoppas att ni hade en skön nationaldag.

En sådan här regnig och ruggig dag som i dag passar det bra med en värmande soppa. Min sons favoritsoppa är en soppa som de brukar få i skolan, nämligen "Cowboysoppa". Själv hade jag aldrig hört talas om den förut men googlade lite och hittade ett recept som enligt min son stämde med de ingredienser de brukar ha i soppan som han får i skolan.

Till fyra portioner behövs detta:

300 gr köttfärs

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 chili, hackad i småbitar

3 potatisar, tärnade

1 stor paprika, tärnad

3 msk tomatpuré

1 dl grädde

5 dl standardmjölk

1 msk kalvfond

1 tsk torkad oregano

salt

svartpeppar

färska örter

Gör så här:

Fräs köttfärs och lök i en stekpanna med olivolja tills köttfärsen är genomstekt.

Tillsätt potatis, chili och paprika och fräs i ytterligare några minuter.

Häll över köttfärsröran i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.

Tillsätt tomatpuré, grädde, mjölk och kalvfond och låt soppan koka i ca 15 min.

Krydda med oregano och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med färska örter.

Vi garnerade med lite chilifrukter som blev över.

Enligt min son var soppan god men den soppa de får i skolan är lite mer kryddstark så det är väl en smaksak om man vill ta i lite mer chili och vitlök.

Likes

Comments

Postad i: Mat och vin

God eftermiddag! I dag provade min son och jag en liten annorlunda rätt till mellis, Kvarg med stekt äpple och havre.

Receptet kommer från Fredrik Pauluns bok "Dashdieten". Det ska vara mat som är nyttig för blodtrycket och allmänt hälsosam men även ge viktnedgång om den följs helt. Den här rätten är full av protein och fibrer enligt boken.

Det här receptet är beräknat för fyra personer.

De här ingredienserna ingår:

Stekta äpplen:

4 st äpplen

2 tsk rapsolja

1 tsk malen kanel

Rostad havre:

2 dl fiberhavregryn

1 tsk flytande honung

1 msk rapsolja

1 tsk malen kanel

Tillbehör:

8 dl kvarg (naturell)

2 krm vaniljpulver (ej vaniljsocker)

2 msk russin

Gör så här:

Skär äpplena i klyftor

Stek klyftorna i en teflonpanna. Ringla över olja och kanel

Rosta havregrynen i en stekpanna och tillsätt olja, honung och kanel.

Blanda kvargen med vaniljpulvret. (jag hade inget vaniljpulver så jag uteslöt det, blev gott ändå).

Häll upp kvargen i skålar . Lägg i äppelklyftor, strö över havregryn och russsin.


Likes

Comments