Man kan ju tro att vi inget har gjort men så är inte fallet. För tre helger sedan hyrde vi en minigrävare. Den var så liten att det såg ut som om Roger satt i sandlådan igen och lekte. Vi skulle gräva dränering till gårdsplanen och dagvattenavrinningen. En stenkista för dagvattnet fixades också. Medan Roger lekte färdigställde jag isoleringen runt huset. Vid schaktet la vi ner två dragslangar för att säkerställa/förbereda eventuella framtida eldragningar. En god grillmiddag avslutade denna härliga kväll.

Vi kopplade även på nederdelen av stuprören till dagvattenavloppet. När vi var färdiga återställde vi marken samt började att förbereda för markisolering till infarten av garaget. Eftersom bilar ska köra där måste man ha en annan isolering en sk. hög densitet isolering (250-skiva). Roger förberedde även för dagvattnet kring garaget,

Helgen efter detta tillbringade vi i huset med att måla fönster och justera altanen, sen låg jag nedbäddad i influensa. Roger åkte dock till stugan under kvällstid för att slutjustera vikfönstret och skumma ihop det med fogskum. Han gjorde även diverse markarbeten.

Helgen som var for vi åter dit på lördagen för att fortsätta med arbete utomhus. Vi började dock inomhus med att städa upp isolering, spillvirke, kablar och dylikt. Sen började vi med första stenen till skorstenen, den murades fast och manteln göts fast i stenblocket, detta skulle härda i absolut våg i ett dygn. Efter detta fortsatte vi med att isolera runt garaget. Vi avslutade dagen med att gå över till grannarna.

På söndagsmorgonen vaknade jag med en hemsk huvudvärk samt massa kallt vatten från perkulatorn på mina ben och sängen. Bättre uppvaknande kan man ju ha. Roger gick ut och började jobba med isoleringen runt garaget och jag försökte bota huvudvärken som mest trolig kom från nacken.

Efter ett tag anslöt jag till Roger och arbetet. Grannen Roger kom över med traktorn och hjälpte oss att förflytta stenmjöl och två betongbalkar som kommer att vara avgränsare mellan gräs och grus, Efter detta fortsatte vi att skotta och jämna till gruset för hand. Vi färdigställde även isoleringen runt garaget sen åkte vi hem

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Förra veckan kände vi uppenbarligen inte att vi fick nog av bygget från helgen så vi åkte ut dit måndagskväll och började att isolera invändigt i huset. Vi fokuserade på de facken som inte hade standardmått eftersom vi hade lånat en elektriskisolersåg som skulle återlämnas. Vi höll på till 22.tiden. Tisdag och onsdag hade vi en lätt återhämtning men på torsdagen for Roger dit, själv var jag på föräldrarmöte, för att fortsätta att isolera, tömma släppet och packa sågen. Han kom hem vid 23:00, började undra om han hade tänkt sova där.

Fredagskväll tillbringade vi hemma och tog det lugnt lördagsmorgonen tills vi for i väg till stugan och vår barack. Roger började att forma för att gjuta ett insteg till det stora fönsterpartiet, jag började förbereda för isolering kring husgrunden vilket innebär att man slänta av så att markisoleringen lutar ut från huset så det inte kommer in vatten mot huset. Vädret var inte det roligaste och massa mygg. Vi höll på till 18:30 då vi hade tänkt äta surströming på verandan, jag hade dukat klart allt och skulle bara hjälpa Roger att riva av ytan när det började regna. Parasollet sattes upp som skydd för maten, trots att jag inte trodde på den iden eftersom det blåste en hel del och jag hade rätt, det vek sig. Vi möblerade om i arbetstältet och käkade där istället., Kvällen avslutades med en bastu och ett älvsdopp för mig.

Dagen efter fortsatte vi med att lägga ut markisolering och packade fast isoleringen med stenmjöl och sand. Gick en hel del myggmedel denna dag också, borde de inte frysa ihjäl snart. Elskåpet hängdes även fast på huset, det känns som det närmar sig målet om man nu är optimist. . Vi åt även lunch där i form av hamburgare. Det blir inte alltid ostkrokar till lunch.Vi kom till vårt hus vid 18-tiden på kvällen.

Likes

Comments

Helgen efter Rogers första arbetsvecka åkte vi till bygget på lördagsmorgon. Vi tog det väldigt lugnt, jag hade nämligen inte sovit så mycket natten innan pga lite hjärtklappning. Vi kom dit vid 11-tiden och började då att bygga ställning på sidan där ytterdörren kommer att bli för att sätta upp underspikning. Ställningen blev lite låg för mig så jag fick använda mig av en pinne för att hålla upp bräderna. Vi höll på till strax före 20:00 då vi avslutade dagen med en god grillmiddag. Dagen efter sov vi återigen lite längre gick ut för att äta frukost, det var mulet men varmt och miljarders med mygg. Humöret var inte på topp denna dag men underspikningen ska ju trots det upp. Det gick åt en hel del myggmedel denna dag. Underspikningen blev i stort sett klar det är lite snickarglädje som fattas och en eventuell förändring på underspikslådan. Veckan efter for vi dit två kvällar för att plocka ner det vita tältet och städa av ytorna vi var sen ledig från bygget en helg när vi hade långväga främmande.

Den 16/8 for vi till bygget trots regn för att städa av gårdsplanen. eftersom fönsterna skulle levereras dagen efter. Vi flyttade 40 skivor playwood och två paket med virke .Dagen efter fick vi äntligen fönsterna och ytterdörren så denna helg har vi monterat en hel del fönster. Lördagsmorgon började jag och Roger med att bära det första fönsterpartiet som är 2,10 *1 meter. Det var tungt typ 100 kg, kändes inte bra för min rygg och plötsligt kom våran hustomte fram, dvs Rikard och hjälpte till med att bära ut alla fönster och montera de tre hellånga i köket. Vi blev även bjudna på lunch av Rogers syster Helena och Mats som kom och grillade hamburgare.

Vi hade nu ett stort fönsterparti kvar att bära ut. Det var 4*2.40 och vägde bly. Fönsterpartiet var utan glas och vägde ca 160 kg så vi behövde vara 4 stycken som bar runt det med bärremmar, Det var jag, Roger Mats och Rikard. Det tog gode taget att få det på plats sen skyndade vi oss hem för att ha kräftkalas.

Dagen efter kom vi iväg vid 11-tiden och började montera in fönster och dörr i nya delen så att vi kan låsa, känns i musklerna just nu. Vi hade bara ett problem, det stora fönsterpartiet hade ju inga glasrutor inmonterade. Vi trodde först att vi hade fått fel glas men så var inte fallet. Som ett svar på vår fundering på hur vi skulle få in glaspartierna kom våran hustomte, Rikard. Den norska monteringsanvisning lästes igenom noga och de fem miljonerna delarna plockades fram, Roger svor lätt över denna "ikea"-sats. Medan de monterade glasen klippte jag gräset som typ hade behövts klippas för två veckor sedan. Vi avslutade vår arbetsdag 19:45 med en pizza eftersom vi helt glömt bort o ta med oss något att äta. Kommer definitivt att sova gott i natt.

Likes

Comments

Jaaaaa vi hann det Roger hade satt upp som mål under sin tjänstledighet dvs stomme för hus och garage skulle upp taket på båda byggnaderna skulle också upp , isolera med västkustskivor runt huset och garaget samt sätta upp panelen på båda .På panelen som hamnade längst ner satte vi även på musband så att inte mössen kommer in och förstör isoleringen eller kommer in i huset. De är söta i skogen. Sista dagarna har det varit extremt varmt. Roger satt upp västkustskivor i full mundering, jag städade upp byggskräp, klippte gräs och andra sysslor i bikini, sen hjälptes vi åt att sätta upp panelen. Roger hade byggt nå bockar som vi satte plank på för att nå, men nu är det ju så att jag är liite kortare än Roger så på vissa ställen fick jag stå på tå för att hålla upp panelen eller driva på med hammaren så att panelen kom på rätt plats. Vaknade en natt med världens kramp i baksida lår, misstänker att det kom från min arbetsställning.

Söndagen var alltså Rogers sista tjänstledighetsdag så vi pinnade på med panelen och hann som sagt klart sen började vi städa upp ytterligare byggskräp som skulle lämnas på återvinningscentralen på måndagen, plockade ihop verktygen som skulle till Rogers jobb samt allt annat vi hade behövt där och for hem till huset.

Nu är det alltså helger som gäller och förhoppningsvis om vi får vara friska bor vi där nästa sommar. Hoppas verkligen det eftersom det är så otroligt jobbigt att ha i gång två ställen samtidigt.

Likes

Comments

Vi fortsätter i samma bana dvs jag målar och Roger isolerar och sätter upp panel. När vi hade gjort klart kortsidan på gamla stugan dök Rikard upp igen och ville glatt hjälpa till. Vädret var soligt o Rikard hade endast en T-shirt upptill och här finns inga resurser med extra kläder så vi tror Rikard fick uppleva en hel del kli för västkustskivorna är inte att leka med. Dagarna fortsatte på samma visa och solen bestämde sig för att komma fram vilket innebar supervarmt. Roger har satt upp västkustskivor i långärmat och långbyxor, jag har målat i bikini. Trots min lätta klädsel var det varmt så med tanke på det har vi nog haft en ganska bra byggsommar. Garagevindsluckan som glömdes bort när gaveln på garaget gjordes har blivit fixat och vi har äntligen farit tillbaka med ställningarna till Cramo. Nu är huset färdigisolerat utifrån (insidan är kvar) och i morgon kommer den sista panelen upp och sen går vi över till garaget för att sedan börja invändigt i huset. Panelen är nästan färdigmålad förutom 1 kvadrat för då tog färgen slut.

Likes

Comments

Jag målar och målar har snart målat ett hus och ett garage typ 260 m^2 .Roger fortsatte med gavlarna. När de var klara började han med att lägga nocken på huset. Det var en av de varmaste sommardagarna så dagen var varm så till lika plåten. Roger började med att sitta gränsle över nocken men det blev även väldigt varmt på andra ställen. Tack och lov så kunde han gå i början av dagen på plåten men i slutet av dagen gled han ned hela tiden så då krävdes stor fokus på att balansera så han inte föll ner på marken. Som avslutning på denna dag åkte vi till Umeå på en 30-årsfest, ett välkommet avbrott. När vi kom hem så fortsatte vi på bygget. I bland känns det som vi har tappat all energi och vill egentligen bara kräkas på allt. Då kommer han, den räddande ängeln Rikard med full energi och undrar vad ska jag göra. Jobb finns det alltid. Maria och Rikard ringde även en grå regnig dag och ville bjuda på fika i Vändträsk. Tack för att ni tog med oss och tack till er båda för att ni bidrar till vårt bygge på olika sätt. Ni ger oss energi. Gavlarna på garaget blev fixade så snabbt att Roger till och med glömde instegsluckan till garagevinden.
Som vi sagt tidigare skulle de mitterst stolparna bort, vi började med ena stolpen som skulle få ersätta den yttersta stolpen eftersom de i mitten är längre och vi vill få ner plinten så långt som möjligt så den inte syns. Att lossa den mittersta stolpen var inga problem utan det kom sen när vi skulle gräva ner plinten så visade sig att det låg ett dräneringsrör där,hur kunde vi glömma det. Gör om gör rätt är vår paroll så Roger började bila bort betong i ena kanten och vi fick önskat djup på plinten. Den andra sidan gick problemfritt

Nu började isoler-och panelracet. Den gamla stommen isolerades och vindtätades samt isolerades en gång till, vi ska inte ha ett kallt hus, ny panel spikades även upp. Roger fortsatte med fasaden medan jag målade underspikningen med vit grundfärg ( var laseradbrun tidigare). När jag målade fick jag titta uppåt hela tiden, det kändes i nacken


Likes

Comments

Jag har målat och målat typ 1000 löpmeter panel fantastiskt rogivande och bra avslappning för min stressade själ. Roger har slitit med monstergaveln som ligger mot älven i en av sommarens varmaste dagar, måste typ ha varit sextio grader på ställningen, jag är glad att jag målade. Denna sida krävdes en hel del förstärkningsarbete eftersom vi beslutat att de två inre pelarna ska väck. Gaveln tog två arbetsdagar att färdigställa, jag som var på backen förutom då Roger behövde hjälp med att ändra om ställningen badade ett X antal gånger. Roger doppade sig inte alls. När gaveln var färdig ställd och min målarfärg hade tagit slut så blev vi bjudna på ett varmt badtunnebad hos Magnus, tack för det. Dagen efter åkte vi in till byn för att handla mer färg och nödvändigt som behövs. Under tiden som vi var på byn ringde Rikard och undrade om han kunde hjälp till. Vi är ju inte dem som säger nej till lite hjälp så självklart sa vi ja.. När Rikard kom flyttade de undan ställningen innan jag ens han säga hej. Nu skulle limträbalken upp för att stabilisera väggen där den stora glasöppningen blir. Frågan var bara hur många människor behöver vi för att få den på plats. Den skulle upp tre meter och väger drygt 100 kg. Rikard sa det fixar vi, jag trodde att jag var med i den ekvationen men hann knappt säga Gud hjälp så hade dom lyft den ett snäpp högre och sen hann Roger fixa en ställning så att de skulle nå upp och vips var den på plats. Dagen efter regnade det va var över till grannen på fika och såg deras projekt, skönt att se att det finns lika entusiastiska människor som vi. Efter detta började Roger såga bort väggen där glasöppningen ska vara och även öppningen in från nya delen till den gamla. Det kommer att bli skitsnyggt. Jag eldade lite skräp typ trädgårdsavfall. Vädret var ju inte det bästa men vi jobbade på i alla fall och avslutade med en bastu.

Likes

Comments

Takstolarna kom på plats med hjälp av Rikard och Magnus. Roger började bryta vinkelrännor, men för att kunna göra dem var han tvungen att tillverka stegstolar som sakta stegade upp på de befintliga takstolarna för att få ihop vinklarna mellan gamla stugan och nya husdelen. Sen gjöts ett insteg på framsidan för farstukvisten för att kunna bryta ut farstukvisten ur taket. Efter det kunde vinkelrännorna och ströna sättas på plats och plåten kunde börja läggas. Tack och lov fick Roger hjälp av mellansonen med plåtläggning i utbyte av kost och logi, och det kan man ju inte säga nej till.
Våran skogskoja som vi fått låna av grannarna så att vi har någonstans att sova på medan vi är är har nu anlänt och pyntats utav mig. Vi varierar boendet från husvagn till skogskoja, men alla sätt är bra utom de dåliga.

Nu var det dags för taklagsfest, trots att taket var inte riktigt klart. Vi bjöd på grillad karré bakpotatis och vin. En mycket trevlig fest som höll på intill småtimmarna. Kan säga att det var lite tungt att jobba på söndagen. Taket fortsatte att läggas, jag pluggade för fullt med min tenta, hängrännor och monterades på plats då även jag hjälpte till. På taket ville de inte ha min hjälp, alla tycker att jag är lite otursförföljd.
Nu var det dags att börja göra gavlarna och därför behövdes färg väljas då vi tänkte måla första varvat innan de sattes upp. Jag tyckte att vi skulle ha en ljusgrå färg och Roger tyckte en mörk, suck
Grannen fick komma o hjälpa oss med valet och hon tyckte precis som jag. Men när vi kom till affären för att välja färg valde vi en nyans mörkare än den vi bestämt oss för.

Roger förberedde för gavlarna med vindtät och reglade samt satte plåtbleck jag målade panelen. När han var klar så började Roger att sätta upp panelen och där är vi idag


Likes

Comments

Efter att stommen hade kommit upp förberedes resning av takstolar på garaget. Det går till som så att man monterar infästningar för takstolarna och därefter reser man upp dem. Vi hade ingen kran däremot så hjälpte Rikard och Magnus till. För att takstolarna inte skulle välta åt något håll hade Roger gjort en stolpe som stöd som flyttades med efter att varje takstol var monterad. Det var snabbt och effektivt avklarat. Efter detta kom jag med lunch men våra arbetare hade så bråttom hem att de inte hann äta. När vi käkat började Roger att sträva och rikta väggar och takstolarna så att allt står rakt, sen var helgen slut.

Måndag fortsatte Roger att plasta och strö taket för att sedan göra takfoten med vindskivor och hängrännor. På tisdagen lades halva taket med plåt därefter fortsattes samma sak på den andra sidan. På fredag och lördag tillverkades gavelvindskivor och krönplåt samt nockplåtar.

Veckan därefter tillbringades på taket till gamla stugan. Plåten revs och takstommen höjdes så att det går ihop med nya taket samt att mer isolering får plats. Detta tog tid och slet på knän samt rygg. Onsdag kväll åkte vi båda dit för att vara där tillsammans eftersom vi inte har något boende där just nu så sov vi i bastun. På Kristi-himmelsfärdsdag fortsatte Roger med taket och jag pluggade lite kemi. På fredagmorgonen fick vi leverans av första lastbilen med byggrejer från Beijer, den andra leverans kom strax efter lunch. Nu hade vi att göra, inte för att vi varit direkt sysslolös tidigare. Isolering, gips träregler mm bars undan, en del saker var rätt så tunga och besvärliga att lyfta. Tack och lov blev vi bjudna på en bastu hos grannen Andrea.

Lördag innebar stor förberedelse inför uppresning av takstolar på söndagen. Jag röjde framför huset, tog ett tag det samlas som sagt en hel del skräp på ett bygge och Roger satte upp beslagen, vi bar även in ställningarna in i huset. Vi höll på till klockan 21:00 då vi åkte hem, käkade pizza o hoppade i säng. Söndag blev en lång sovmorgon därefter for Roger till stugan för att invänta våra hjältar Rikard och Magnus. Samma procedur vid takstolsresning som vid garaget.

Likes

Comments

Jamen då kör vi igång igen. Denna gång har vi ändrat vårt arbetssätt, vi insåg att om vi skulle fortsätta som vi hade gjort tidigare så hade det nog slutat med en kollaps på ett eller annat sätt. Så numera är Roger tjänstledig från sitt jobb och håller på att bygga på vårt hus vardagar. Tanken var att då är vi lediga på helgerna (ledig och ledig lite plugg kommer ju emellan) men vi ha otroligt svårt att slita oss från stället så nu på söndag ska vi dit o jobba igen. Vad har då hänt sen sist. Här hemma har vi tapetserat ett rum samt börja tömma förrådet vi har på övervåningen. Det är ju en hel del som ska packas ihop den dagen vi flyttar så det är ju lika bra att börja i tid. Roger gick på tjänstledighet den 27 april då vi startade med att åka till Norge för att dyka men den 2 maj satte han i gång med arbetet
Det börjades med att avtäcka garageplattan så att den fick torka upp ordentligt. Därefter började Roger tillverka väggblock till stommen. Eftersom han är ensam på bygget så hade han byggt bockar där han byggde vöggblocken för att sedan tippa upp dem på rätt plats. Ett väggblock väger ca 200 kg så man behöver lite hävhjälp. Han höll på med detta i tre dagar för att färdigställa stommen till garaget. När detta var klart började han med husets stomme vilket tog fyra dagar att färdigställa. Han har även gjort en förstyvningsvägg till stugan så att stugan, som är en timring, inte kollapsar när vi river den del av väggen vi ska riva. Nu börjar men verkligen se hur det kommer att se ut. Jag har tyckt att det sett så otroligt litet ut när plattan blev färdig men nu med stommen så ser det betydligt större ut.. Lägger in en massa kort eftersom det var ett tag sen.

Likes

Comments