Efter att stommen hade kommit upp förberedes resning av takstolar på garaget. Det går till som så att man monterar infästningar för takstolarna och därefter reser man upp dem. Vi hade ingen kran däremot så hjälpte Rikard och Magnus till. För att takstolarna inte skulle välta åt något håll hade Roger gjort en stolpe som stöd som flyttades med efter att varje takstol var monterad. Det var snabbt och effektivt avklarat. Efter detta kom jag med lunch men våra arbetare hade så bråttom hem att de inte hann äta. När vi käkat började Roger att sträva och rikta väggar och takstolarna så att allt står rakt, sen var helgen slut.

Måndag fortsatte Roger att plasta och strö taket för att sedan göra takfoten med vindskivor och hängrännor. På tisdagen lades halva taket med plåt därefter fortsattes samma sak på den andra sidan. På fredag och lördag tillverkades gavelvindskivor och krönplåt samt nockplåtar.

Veckan därefter tillbringades på taket till gamla stugan. Plåten revs och takstommen höjdes så att det går ihop med nya taket samt att mer isolering får plats. Detta tog tid och slet på knän samt rygg. Onsdag kväll åkte vi båda dit för att vara där tillsammans eftersom vi inte har något boende där just nu så sov vi i bastun. På Kristi-himmelsfärdsdag fortsatte Roger med taket och jag pluggade lite kemi. På fredagmorgonen fick vi leverans av första lastbilen med byggrejer från Beijer, den andra leverans kom strax efter lunch. Nu hade vi att göra, inte för att vi varit direkt sysslolös tidigare. Isolering, gips träregler mm bars undan, en del saker var rätt så tunga och besvärliga att lyfta. Tack och lov blev vi bjudna på en bastu hos grannen Andrea.

Lördag innebar stor förberedelse inför uppresning av takstolar på söndagen. Jag röjde framför huset, tog ett tag det samlas som sagt en hel del skräp på ett bygge och Roger satte upp beslagen, vi bar även in ställningarna in i huset. Vi höll på till klockan 21:00 då vi åkte hem, käkade pizza o hoppade i säng. Söndag blev en lång sovmorgon därefter for Roger till stugan för att invänta våra hjältar Rikard och Magnus. Samma procedur vid takstolsresning som vid garaget.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jamen då kör vi igång igen. Denna gång har vi ändrat vårt arbetssätt, vi insåg att om vi skulle fortsätta som vi hade gjort tidigare så hade det nog slutat med en kollaps på ett eller annat sätt. Så numera är Roger tjänstledig från sitt jobb och håller på att bygga på vårt hus vardagar. Tanken var att då är vi lediga på helgerna (ledig och ledig lite plugg kommer ju emellan) men vi ha otroligt svårt att slita oss från stället så nu på söndag ska vi dit o jobba igen. Vad har då hänt sen sist. Här hemma har vi tapetserat ett rum samt börja tömma förrådet vi har på övervåningen. Det är ju en hel del som ska packas ihop den dagen vi flyttar så det är ju lika bra att börja i tid. Roger gick på tjänstledighet den 27 april då vi startade med att åka till Norge för att dyka men den 2 maj satte han i gång med arbetet
Det börjades med att avtäcka garageplattan så att den fick torka upp ordentligt. Därefter började Roger tillverka väggblock till stommen. Eftersom han är ensam på bygget så hade han byggt bockar där han byggde vöggblocken för att sedan tippa upp dem på rätt plats. Ett väggblock väger ca 200 kg så man behöver lite hävhjälp. Han höll på med detta i tre dagar för att färdigställa stommen till garaget. När detta var klart började han med husets stomme vilket tog fyra dagar att färdigställa. Han har även gjort en förstyvningsvägg till stugan så att stugan, som är en timring, inte kollapsar när vi river den del av väggen vi ska riva. Nu börjar men verkligen se hur det kommer att se ut. Jag har tyckt att det sett så otroligt litet ut när plattan blev färdig men nu med stommen så ser det betydligt större ut.. Lägger in en massa kort eftersom det var ett tag sen.

Likes

Comments

Hej hopp

Man kan ju undra vad som hänt sen sist. Helgen efter att formen för garaget blev klart kom betongbilen på fredagen 21/10 med betong. Roger och Rickard fixade allt som skulle fixas. Jag och Tobias kom dit senare på em för att se hur det gick för herrarna och då var de klara. Vi åkte hem och tog det lugnt. Lördagsmorgon for Roger till Leif för att hjälpa honom att fixa hans garageplatta och jag åkte till husvagnen för att börja städa ut den. Snacka om att man kan rymma en hel del saker i en husvagn, kallt var det också. På söndagen åkte vi åter dit för att städa ut det sista ur husvagnen och leverera hem den till sin ägare.

Veckan efter det slet jag med en hemtenta men en paus på lördagen då vi var bjudna på dop som också blev ett bröllop samt en middag med mor och alla mina syrror. Inget annat jobb denna helg, ja förutom tentan då.

6/11 åkte vi en sista gång till vår arbetsplats för att städa ihop skräpet som vi hade kvar. Det var markisoleringsbitar (frigolit) plast skottkärror och annat smått och gott. Vi hade till och med utemöblerna kvar samt en vattenslang som var rätt så stel att rulla ihop.

Nu ska vi ta oss en välbehövlig pause från detta bygge för att fortsätta till våren. Men nu börjar ju det roliga när vi ska börja med hus och garage. Längtar redan......

Troligtvis kommer vi få sån längtan hit att vi ändå far hit och grillar en korv eller två......

Kanske uppdaterar med lite husrenovering under vår vila

Likes

Comments

Förra fredagen var Roger på begravning och jag var i Stockholm vilket innebar att vi for till Småbruken lördag förmiddag istället. När vi kom fram satt vi kvar i bilen i säkert en kvart och bara tomstirrade rakt fram. Det känns att vi har hållit på ett bra tag och att det verkligen behövs en lång paus. Nåja efter ett tags gruvande gick vi till bastun för att hoppa i våra kalla arbetskläder, brrr säger jag bara. Vi fortsatte att isolera garageplattan tills vi var klara. Detta tog ända fram till kvällen då vi åkte hem för att göra middag och äta typ vid 20:00.

Dagen efter for vi lite piggare för att armera skiten och skotta grus runt garageplatteformen så att den inte åker iväg när betongen landar i den. Som en skänk från ovan damp Rikard ner och frågade glatt, vad ska jag göra?

Han fick hjälpa mig att skotta klart runt formen och sedan hjälptes vi åt att lägga ihop långjärnen medan Roger najade fast dem. När det var klar började vi lägga armeringsmattorna, min mage började skrika efter mat så jag slank iväg och brassade lite hamburgare, ni som känner vet att jag är inte så trevlig utan mat.

Roger och Richard lade klart mattorna och sen for han hem. Det enda som var kvar var att diska undan samt fixa till brunnen så att den kom högre upp och inte hamnar under själva gjutningen. Vi åkte hem vid 16:00 eftersom vi hade bjudit över Rikard och Maria med familj på blodpalt och den behövdes ju också göras.

Likes

Comments

Helgen den 30/9-2/10 tillbringades åter o Gulag. Nu åkte vi dit först på lördagen eftersom jag kom hem sen fredag kväll i från en skolvistelse i Stockholm. På lördagen drog vi golvslangar, det var med stor förväntan på hur länge Rogers humör skulle hålla eftersom golvslangarna har en förmåga att tjorva till sig en hel del. Tack och lov hade vi fått låna en ställning vilket gjorde att det gick helt enkelt suveränt att fixa till slangarna.

Söndagsmorgon startade vi med en rejäl morgongympa i form av att vi åkte iväg och hämtade våra armerings-mattor och järn samt mer isolering. Vi började alltså dagen med att lyfta upp 32 armeringsjärn samt 17 armeringsmattor och ett antal ex isolering på vårt släpvagn. For i väg med det till stugan och lastade av allt. Sen var det bara att börja sätta på distanser på armeringsmattorna och lyfta upp dem i formen. Armeringsmattorna är gode otympliga att bära och sen var man tvungen att se till att man inte gick på golvslagarna eller råkade stöta till dem med kanten på matten. Det är ju ett litet problem när man är kort, men det gick som tur var bra. Vi lade även ut armeringsjärnen mot kantbalken så att det blir extra stöd där ytterväggarna ska stå.Man måste även naja fast armeringen så att den stannar kvar när man gjuter. Vi avslutade vid 18:00 då vi tack och lov var bjudna på palt hos grannen.

Torsdagen den 7/10 åkte Roger direkt till stugan när han kom hem från Gällivare. Han var där vid kl 16:00 för att förbereda det sista innan gjutningen som skulle ske dagen efter. Jag kunde tyvärr inte hjälpa honom eftersom jag var tvungen att hålla karateträning denna dag. Jag var hemma från träningen strax bakom 21:00 men ingen Roger så jag o Tobias for ut för att kolla hur det gick och om han behövde någon hjälp, men vi mötte honom på vägen dit.

Fredag så åkte Roger iväg kl 06:30 eftersom vi inte visste exakt när betongbilen skulle komma. Vi hade tack och lov hjälp av Richard och grannen Roger med att gjuta. Jag jobbade och kom dit strax före 17:00. Roger körde glättmaskinen för att riva av ytan till strax bakom 19:00 då vi tog kväll.

Lördagen skuttade vi glatt i arbetskläderna som var tämligen svala eftersom vi har dem i bastun som inte har någon elektricitet för tillfället. Nu skulle vi börja med garageplattan.

Vi började sätta ut profiler så att våra kantbalkar kommer på rätt plats. Det tog ett tag för att få det korrekt. Vi vill ju att garaget ska liva i hop med muren. När vi höll på med detta kom min käre mor och levererade lunch till oss. Så tacksam för det. Vi tog oss en timmes lunch sen fortsatte vi. Av bara farten fick vi upp alla kantbalkar. Det trodde vi verkligen inte på morgonen eftersom et då kändes som om vi kunde ta vinterledigt nu. Dagen avslutades med en god grillmiddag, mys vid brasan samt en bastu.

På söndagen började vi lägga isolering, kroppen var inte lika alert denna dag. Tror att det är bra att vi ska ta en paus snart. Tack och lov hade v inte tillräckligt med isolerspik för att kunna färdigställa allt. Så vi avslutade vid 16:00 plockade undan saker och gick över till grannen på kaffe. Medan vi satt där och surrade visades sig att Barbro och Leif hade varit förbi stugan med middag till oss. Det var ju himla synd att vi missade det.

Likes

Comments

Nu har vi hållit på helgerna två med att få isoleringen på plats samt med att få till avloppsrören där de ska vara. I lördags höll Roger på med att dra rör överallt i den nya delen, vi ska kolla upp ordentligt så att vi inte glömmer bort någon del. Jag har trätt på isolering på plaströr som ska bli våran kulvert från hus till garage. När all isolering var ditsatt så band jag ihop de två rören med plastfolie och Roger satte på ytterligare ett var isolering och tejpade fast den. Nu kom vi till det stora problemet att få den genom röret. Vi lyckades väl få ner den en meter men sen tog det stopp, hur vi än försökte. Det slutade med att isoleringslagret Roger hade satt på fick tas bort och då fick vi det på plats.

Jag fortsatte att ta fram isoleringsplattor och Roger skar till dem så att de passade runt alla rördragningar, Roger skulle skumma runt rören med en gammal flaska som han stack hål på med en lite väl stor kniv. Poff sa det och skum flög lite här och där. Tur vi är utomhus.

När det började skymma vid 19:00 tiden så hade vi fortfarande inte gjort någon middag och som en skänk från ovan kom käre svåger Magnus förbi med en färdig middag till oss. Det satt verkligen som ett smäck.

Söndagen fortsatte vi med att lägga isoleringen tills det blev klart. Kom hem 19:30 hade feber så skuttade snabbt i säng så man skulle orka jobba på måndagen

Likes

Comments

Återigen ett långt uppehåll men inte från arbetet. För två helger sen åkte vi till stugan på lördag. Jag var sjuk så min hjälp var minimal.

Det vi gjorde denna helg var att sätta ut profiler så att våra kantbalkar kommer på rätt plats. Det går till på så sätt att först fixade Roger plintar som kunde slås ner i backen och efter det gick v runt med en rotorlaser för att märka ut korrekta höjder. Roger höll lasern och jag drog ett sträck på plintarna under. Sen så satte vi ut 1 tum 4 så att vi kunde fästa linor och få raka kanter överallt. När det var klart kollade vi att diagonalen stämde åt båda hållen. Efter detta tog min hjälp slut så jag satte mig och läste lite kemi.

Roger fortsatte med att bära ut kantbalkarna runt om där den nya grunden ska stå. Det gäller att få dem raka och på rätt höjd och vår tomt hade satt sig lite så han fick fylla på med grus på en hel del ställen.Det såg till slut ut som om vi hade en hockeyrink på gården. Dagen efter var Roger så ivrig på att arbeta vidare så han började att lägga isoleringen några varv. Det gick tyvärr inte att göra så mycket eftersom avloppsrör mm ska dit.

Förra helgen åkte vi återigen dit på lördagsmorgonen eftersom jag kom hem från Stockholm sent fredagskväll. Denna helg jobbade jag betydligt mer än den före. Roger hade varit dit på fredagen för att reda upp alla rör som vi samlat i en tunna. En del av rören var tvungna att flyttas en bit så han fick återigen gräva i backen.

På lördagen började vi att staga upp rören så att det blir lätt för rörmokaren och elektrikern att fixa det som ska fixas. Vi mätte även upp var vår toalett ska bli och gjorde en mall som vi lade ut så att det skulle bli lätt att koppla ihop avloppet. Vi bestämde oss för att ha toaletten och duschen på ena sidan och tvättfatet på andra sidan.

Efter detta skulle vi dra ett långt vatten rör från garaget till huset. Rören är ju inte så böjliga Roger tryckte på och jag drog på andra ändan. Det var tungt som tusan, så svetten lackades, så även Rogers humör när det blev tjorv på slangen. Efter ett tag medan jag drog i mitt anletes svett så ropade Roger till mig, Men drar du nått. Kan ju säga att det var tur att jag inte stod just bredvid honom, blev lite sur. Kan dock tala om att när röret hade kommit fram var det fantastiskt gott med en kall öl. Roger fortsatte med toaletten och dra vattenledningar som det ska gå kallvatten i. Dessa måste ligga på gruset under isoleringen så att man inte får legionella bakterier i vattnet. Jag bar grus och fyllde upp tunnan med rör så att backen blev jämn. Vi avslutade dagen med en god grillmiddag och satt länge ute framför brasan, mys.

Direkt på söndagsmorgonen kom syrran och Magnus förbi för att inspektera bygget och nästan på en gång dök även Rickard och Maria upp. Rickard stannade kvar och hjälpte till att bära golvisolering, sopa bort alla löv och lägga ut isoleringen där det gick. Jag bar fram mest isolering samt hjälpt till vid kapning av denna och lägga ut dem. Roger drog avloppet i toaletten. Så det blev en fin sluttning från toan och duschen ut till avloppet. Han kände sig rätt så nöjd med sitt arbete tills han upptäckte att han hade glömt att dra avlopp från tvättfatet. Tänk om detta hade upptäcktes när allt var färdig gjutet. Tror vi ska trippel kolla allt innan vi beställer betongbilen.

I samma veva insåg vi att det saknades t-rör till avloppet och hur får man tag i det en söndag under älgjaktstider, men efter lite funderande och några samtal fick vi tag på en rörmokare som hade det hemma puh. Roger for iväg och Rickard for hem. Jag fixade lunch så att vi skulle orka jobba vidare. Vi fortsatte eftermiddagen med samma sak. Efter ett antal isoleringsplattor blir man lite trött i armen så jag tänkte att istället för att balansera med höger kan jag nog göra det med vänster men fetaglöm det. Vi kom hem 19:15 för att åka iväg och fixa lite grann så middagen intogs kl 21:30 denna söndagskväll.
Likes

Comments

Efter att gruset var packat åkte vi hit igen på fredagen. Äntligen håller vi faktiskt på med huset, känns helt enkelt underbart. Lördagen hade vi aspissdåligt väder. Tack och lov arbetade vi under tak om än i ett dragit hus. Nu skulle vi isolera med frigolitplattor. Isoleringsplattorna hade vi hämtat söndagskväll helgen före. Leif hade också levererat armeringsmattorna med sin lastbil. När mattorna skulle ut ur lastbilen hade de åkt emellan lastluckan så Roger drog tillbaka dem så att Leif kunde öppna luckan ordentligt. I ivern råkade Leif klämma sig ordentligt i luckan vilket resulterade med 5 stygn men tack och lov inget brutet.

Har ni någon aning hur det gnisslar av frigolit när man drar dem mot varandra. Det gjorde så ont i mina tänder och huvudet att jag rent av ville kräkas. Man lägger tre lager med isolering. En del bitar fick man såga till så att det passar ihop. När det tre lagren var lagda började vi lägga ut skenorna för golvvärmeslingorna och efter detta la Roger golvvärmeslangen. Slangen har ett eget liv så om man vill höra hur det låter när någon är arbetselak ska man hälsa på dem som lägger golvvärmeslang. Vi hade turen att få en fantastisk kväll med uppehåll och solnedgång.

Dagen efter sken solen hela dagen, nu skulle vi in med armeringsmattorna. I vanliga fall kan man ju kanske bära in dem men det fungerar inte hos oss så vi fick skjuta in dem och förflytta dem i sidled samt klippa till dem medan de var halvvägs inne. Man ska ju även ha distanser under armeringsmatterna och de brukar man sätta på iförväg. Men eftersom vi skulle ta in dem liggandes så fick vi göra det i efterhand, d.v.s när det redan låg på plats. Nu har vi alltså golvvärmeslingor som man inte får gå på samt armeringsmattor som man får gå på men eftersom de ska lyftas upp för att man ska kunna lägga in distanserna innebär det att vi gick på tår mellan hålen på armeringsmattorna där det inte fanns golvvärmeslinga. Sedan stod man nedböjd på tå och pillade under distanserna och lyfte upp mattan. Fatta att det verkligen kändes i vaderna. Roger borrade även in stag i lekablocken.

Långsidorna på huset behövdes också fixas till så att vi kunde lägga dit syllen. Så fram med domkraften hissa upp framsidan först, bort med nedersta kanten på stugan och dit med syllen. Samma sak skedde på baksidan av huset. Nu står det äntligen på sin plats. Stolparna i framkant fick en förlängning så att de passade i stöden som vi återanvänt från förra stugan. De väger ca 80 kg styck.Vi har alltså lyft bort dem och sen upp dem till nya höjden. Men nu var det i stort sett klart för gjutning.

Torsdagkväll åkte Roger till stugan för att packa backen återigen samt bygga stopp så att betongen inte far ut ut stugan. Fredagsmorgon kom betongbilen, vi har beställt skb betong d.v.s självkompakterande betong, vilket inte behöver vibbras. Roger så till att det hamnade där det skulle. Vi hade även beställt grus, som kom torsdagskväll och samma chaufför som skulle sätta ut gruset så att vi kom upp på rätt nivå för nya huset, äntligen. Vi hade inte kunnat göra det tidigare för betongbilen hade inte kunna köra på det gruset. Jag jobbade denna dag så när min arbetsdag var slut åkte jag till stugan för att kolal om någon hjälp behövdes. Roger höll på att riva av ytan med en helikopter, tyvärr var betongen för mjuk så han fick göra det för hand. Jag for iväg o handlade Pizza till middag. Vi åt och städade upp på kvällen.

Dagen efter vattnade vi på betongen och lade plast över den så att den inte torkar ihop för snabbt för då kan den spricka. På kvällen var vi bortbjudna så det ända vi gjorde på söndagen var att blöta på betongen igen samt städa.


Likes

Comments

Man kan ju tro att vi inte har gjort något, men glöm den ide`n, här har det jobbat på för fullt. Efter att vi hade rivit ut golvet så måste det ju fyllas upp med grus. Vi hade beställt grus och en traktorchaufför som skulle komma en fredag. Gruset skulle alltså in i stugan och en traktor kan ju inte köra in när det är väggar i vägen så han (chauffören) använde en smalare skopa för att skyffla in gruset. Roger befann sig inne i stugan så att han kunde skotta ut gruset överallt. Det innebar att han fick skotta 26 ton grus, själv hade jag oturen (eller kanske inte) att köra vår son till Kallax så det blev ingen skottning för mig. På kvällen var vi bjudna på surströmming hos grannen, mums. Dagen efter ösregnade så vi åkte hem och sov hemma, lyx, för att åka tillbaka på söndagen och städa upp lite.

Helgen efter det hade vi främmande av Rogers syster och man. Vi hade tänkt jobba men Roger hade glömt paddan och andra viktiga saker så det blev en mycket lugn helg. Men om helgen är lugn så måste man ta igen det på kvällarna så en onsdagskväll åkte vi hit igen. Jag hjälpte Roger att lyfta av och få in en padda i stugan. Medan han körde den satt jag i husvagnen och pluggade. Har som kommit på att jag ska läsa lite kemi på sidan om.

Likes

Comments

I går kväll började Roger med att såga ut ena dörren som har gått till sovrummet. Hela väggen svajade. OOps tänkte han kanske dags att staga upp huset. Denna morgon började han med stagning av huset och när det var gjort så sågades den andra dörren ut. Under tiden klippte jag vår gräsmatta som typ var aslång, ingen maratonlöpning här inte.

Golvet börjades att sågas ut. Allt golv som sågades ut bar jag ner till bastun så att vi har exemplariskt tändved. Vi , om jag får säga det själv är otroligt bra på att återanvända saker på detta bygge. Vi hade inte ens tid för lunch idag så det blev en halv kexchoklad och vatten, näringsrikt och bra.

Golvåsarna sågades i delar och skickades ut till mig som bar dem till släpvagnen. Isoleringen fick Roger ta hand om för att jag har bara ett par handskar som är hela och börjar man handskas med isolering så är de körda. Trossbottenskivorna bars också ut till släpvagnen. Nu är det tomt i vår stuga. Vi har inget golv en dörr men två öppningar där det har befunnits dörrar. Nu ska vi snart gjuta och vi är stamkunder på återvinningscentralen

Likes

Comments