Pyszny, puszysty sernik z masą krówkową na kakaowym spodzie. Podczas pieczenia pachnie obłędnie. Bardzo prosty i szybki. Polecam.

Składniki:
Spód:
  • 100g masła w temperaturze pokojowej 
  • 170g mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka śmietany 
Masa serowa: 
  • 50g masła w temperaturze pokojowej 
  • 800g gotowego sera na sernik (wyciągniętego z lodówki 2h przed pieczeniem, będzie się równomiernie piekł)
  • 160g cukru 
  • 4 duże jajka 
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej 
  • 250g gotowej masy krówkowej 
Polewa:
  • 150g masy krówkowej 
  • 100g białej czekolady 
Dodatkowo:
  • orzechy włoskie do ozdoby 
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.

Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160ºC na funkcji góra-dół.
Piec przez 60-65 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych dzrzwiczkach na 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Smacznego 😊
"Kod do zaimportowania mojego bloga na Nouw: 5977535123"


Źródło: klik

Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - Kliknij tutaj

Likes

Comments



Ciasto Raffaello dla wielbicieli szybkich w przygotowaniu, kremowych ciast. Połączenie słonych krakersów ze słodkim, delikatnym, kokosowym kremem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto będzie dobre po przeleżeniu w lodówce 3 godzin. Wtedy krakersy zmiękną a krem zgęstnieje.

Składniki :
  • 2 paczki krakersów
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła, w temp. pokojowej
  • 150 g wiórków kokosowych
Posypka:
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 pokruszone krakersy
Przygotowanie:
Do kubka odlać trochę mleka (1 szklankę), resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie w proszku i skrobię ziemniaczaną, wymieszać. Wlać do wrzącego mleka, odstawić z palnika, wymieszać i zagotować budyń przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała powierzchni budyniu, odłożyć do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Masło umieścić w misie miksera, zmiksować do powstania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodać budyń, w kilku turach, do powstania gładkiej masy budyniowo - maślanej. Dodać 150 g wiórków kokosowych i zmiksować. Podzielić na 3 równe części.

 Przygotować posypkę: 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami. Wystudzić. 

Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm  wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę.

Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Kroić na kwadraty i podawać.

Smacznego 😊


Źródło: klik

Likes

Comments


Cantucci to pyszne, włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Zachwyciły mnie swoim korzennym, cynamonowym aromatem i smakiem. Dzięki temu, że są wypiekanie dwa razy zyskują na chrupkości. W towarzystwie z zimową herbatą będą połączeniem idealnym. A ten cudowny przepis znalazłam na blogu  http://www.100procentkalorii.pl/.

Składniki:
  • 2 jajka + 1 roztrzepane do posmarowania 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szklanka orzechów włoskich, połamanych na połówki ( ja dałam trochę mniej ) 
Przygotowanie:
Jajka i cukier ucieramy na średnich obrotach przez 5 minut  do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i miksujemy chwilę do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i mieszamy.
Przygotowaną masę wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175ºC, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i w rękach formujemy z niego dwa podłużne wałki o średnicy 4 cm i układamy na blaszce w odległości 8 cm od siebie. Roztrzepujemy 3 jajko i smarujemy nim uformowane wałki. Pieczemy ok. 25- 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 5 minut. Wałki kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm, układamy na blaszce i pieczemy ok. 10-15 minut w 165ºC. Odstawiamy do przestygnięcia chociaż ja nie mogłam się powstrzymać i musiałam spróbować od razu gorące :)

Smacznego 😊
 "Kod do zaimportowania mojego bloga na Nouw: 5977535123"




Likes

Comments

Pyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony.

Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki kakao 
  • 3 jajka 
  • 190 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g śmietany 18%
Przygotowanie:
Wszystkie składnikipowinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka, zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki w dwóch turach razem ze śmietaną, wymieszać.
Przełożyć do tortownicy i piec przez 45-50 minut to tzw. suchego patyczka w 180ºC. 

Polewa:
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/3 szklanki mleka 
Przygotowanie polewy: 
W garnuszku rozpuść masło,  dodaj cukier i kakao. Następnie wlej mleko i gotuj aż polewa zacznie gęstnieć. Wylej jeszcze ciepłą na ciasto.
Smacznego 😊






Likes

Comments

Pachnące korzennymi przyprawami, tradycyjne pierniczki z masą cukrową. Zaproście do kuchni swoje dzieci bo wycinanie a potem dekorowanie masą cukrową sprawi im wielką frajdę :)

Składniki na pierniki :
  • 100 g miodu
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g mąki + na podsypkę
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawa do piernika
Składniki na mas�� cukrową:
  • 66 g planty
  • 800 g cukru pudru
  • 70 g glukozy
  • 1 aromat cytrynowy
  • 16 g żelatyny
Dodatkowo:
  • wykrawaczki 
  • barwniki spożywcze  (opcjonalnie)
  • folia spożywcza 
  • specjalny wałek do masy cukrowej 
  • lukier np. wyciśnięta cytryna połączona z cukrem pudrem 
  • pędzelek do posmarowania pierników lukrem 
  Przygotowanie pierników:
Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie przestudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, ułożyć w kształcie stożka i wlać do niej upłynnione masło z miodem oraz jajka. Powoli zagniatać nożem. Gdy ciasto będzie w miarę wyrobione zagnieść je dłońmi. Następnie włożyć je do folii spożywczej. Ciasto przechowywać w suchym pomieszczeniu przez tydzień. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj pierniczki wykrawaczkami. Piecz 8 minut w 180ºC. Wystudź i posmaruj lukrem a następnie udekoruj masą cukrową.

Masa cukrowa:
Cukier puder przesiać przez sito dwa razy. W garnku zagotować odrobinę wody. Do metalowej miseczki wsypać żelatynę i zalać ją 75 ml chłodnej wody. Postawić miskę na garnek z gorącą wodą, mieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać glukozę, plantę i olejek cytrynowy. Gdy wszystko razem się połączy zdjąć miskę z garnka i dodać do niej cukier puder (od 800 g cukru pudru trzeba odjąć około 10 łyżek na podsypkę pod masę), mieszać. Kiedy masa jest już stabilniejsza wyłożyć ją na stolnicę posypaną odłożonym cukrem pudrem, zagniatać do momentu kiedy masa dobrze się połączy. Gotową masę cukrową owinąć folią spożywczą. Przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu do 2 tygodni.

Ozdabianie pierników:
Masę cukrową należy rozwałkować na podsypanej cukrem pudrem stolnicy specjalnym wałkiem. Do masy można dodać barwniki aby uzyskać inne kolory. Wycinać masę wykrawaczkami, których użyliśmy do pierników. Każdy piernik pokryć lukrem i przykleić do niego masę cukrową. Pierniki przechowywać w pudełku.
Smacznego 😊



Przepis zgłaszam w konkursie "Zapach Świąt " organizowanym przez zBLOGowani.pl

zBLOGowani.pl



Likes

Comments


Delikatne, rozpływające się w ustach, niebiańskie ptysie z bitą śmietaną. Ciężko im się oprzeć. Super sprawdzą się na przyjęcia np. urodzinowe dla dzieci.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
Dodatkowo:
  • 350 ml śmietany 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem.  Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną i energicznie mieszać aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i mieć szklisty wygląd. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto przełożyć do miski i zmiksować razem z jajkami. Następnie ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki lub inną dowoln��.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach, aby w czasie wypieku ptysie się nie poprzyklejały.
Piec przez 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić i przekroić na pół.

Żelatynę wsyp do małej miseczki i zalej zimną wodą do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę wlej do pojemnika i ubij na sztywno razem z 3-4 łyżkami cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej ( nie można przesadzić inaczej żelatyna straci właściwości żelujące). Następnie dodaj do niej łyżkę ubitej śmietanki i wymieszaj. Ponów czynność i dodaj żelatynę do reszty ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
Bitą śmietanę włóż do rękawa cukierniczego i poozdabiaj ostygnięte ptysie. Ptysie oprósz delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego 😊
 




Likes

Comments



Najsmaczniejsze, najprostsze ciasteczka cytrynowe jakie warto upiec. Miękkie w środku, z delikatnie chrupiącą cukrową posypką i cytrynowym smakiem. Zapach cytryny rozniesie się po całej kuchni nadając jesienny, aromatyczny zapach. Znikną zanim się obejrzycie ;)

Składniki:
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • 150 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • kilka łyżek cukru do obtoczenia ciastek 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia.
Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć je na chwilę do lodówki. Obtaczać w cukrze a następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Spłaszczyć lekko palcami lub łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180ºC z termoobiegiem przez 8-9 minut do zarumienienia się spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego 😊
Przepis zainspirowany od mojewypieki.com













Likes

Comments


Naleśniki owsiane to smaczna i zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych z mąki pszennej. Proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie mój przepis jak zrobić domową mąkę owsianą , która kosztuje ok. 2-3 zł w porównaniu ze sklepową ok. 10 zł 😉

Składniki:
  • 100 g mąki owsianej
  • 250 ml mleka (może być też roślinne np. ryżowe)
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki oleju lub roztopionego masła 
  • szczypta soli 
  • ulubione dodatki np. dżem jabłkowy, ser biały, ulubione owoce 
Uwaga ! Ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie patelni inaczej będą się kruszyć.
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę owsianą dodajemy mleko, jajka, sól i roztopione masło lub olej. Całość miksujemy mikserem, aby nie było grudek.  Dno patelni smarujemy niewielką ilością oleju np. silikonowym pędzelkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy kolistymi ruchami po dnie patelni. Smażymy z oby stron do lekkiego zrumienienia. Tak samo smażymy kolejne naleśniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😊




Likes

Comments


Jeśli szukaliście zdrowego zamiennika mąki pszennej, który świetnie sprawdzi się do naleśników , ciast, deserów to dobrze trafiliście. Oto i ona domowa mąka owsiana. Koszt domowej mąki owsianej wynosi zaledwie 2-3 zł/ kg w porównaniu z ceną sklepową ok. 10 zł/ kg. Sami widzimy, że bardziej opłaca się wersja domowa. Dodatkowo jest ona źródłem cennych witamin i może stanowić zamiennik tradycyjnej owsianki w naszej diecie. Same plusy a więc warto wiedzieć jak ją zrobić 😊👇

Składniki:
  • płatki owsiane górskie ( ilość uzależniona od tego ile mąki chcemy otrzymać np. 500 g płatków owsianych = 500 g mąki owsianej )
Przygotowanie :
Płatki owsiane wsypać do misy blendera. Zmiksować, aż płatki będą zmielone na pył. Gotowe. Mąka owsiana gotowa do użycia 😀








Likes

Comments



Oto przepis na bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bo jest bardzo sycące. Można rozkoszować się jego smakiem przy gorącej herbacie z imbirem i goździkami, kocem oraz ulubionej książce.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru 
  • niecała szklanka poszatkowanych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka 
  • 2/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem i solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około 60 -70 minut. do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 😊











Likes

Comments