Header

Hej. Nu har jag äntligen gjort en efterlängtad operation. Jag har tagit bort mina manliga fina bröst. Eller inte jag men en kirurg.

Jag är lite borta i huvudet fortfarande men hoppas jag kan komma ihåg det mesta som hänt.

Vi kom till Uppsala runt 21.00 på tisdagen. Då fick vi ett fint hotell rum som jag nervöst gick runt i. Even gav mig något lugnande som gjorde så jag kunde sova lite innan operationen dagen efter.

Dagen innan så duschade jag med bakteriedödande tvål som gjorde min hy torr och håret såg ut som jag hade rasta flätor i. Hemskt.

Sedan gick jag och Even och la oss och jag somnade ganska snabbt. Even fick nån dubbel whiskey som gjorde han lite full så han somnade snabbt han med!

Dagen efter så vaknade jag och som vanligt hade lite panik. Det var IDAG det skulle hända. Jag gick runt i rummet och duschade ännu en gång för att få bort all bakterie.

Sedan drog vi. Vi kom in till samariterhemmet och jag kommer knappt ihåg vad som hände. Vi fick sitta på några stolar i väntan på att någon skulle komma och hämta oss.

Tillslut kom en kvinna och hämtade oss och satte oss i ett litet rum. Sedan kom en av kirurgerna in och skulle rita på mig. Så bara av med tröjan var det.

Hon förklarade igen vad för sorts kirurgi dom skulle göra och jag nickade instämmande.

Så kom dem in med illamående medicin (så jag inte mår illa av narkosen), lugnande och smärtstillande. Men det lugnande inte ner mig alls. Jag var fortfarande nervös som F*n!

Så fick jag sjukhuskläder som jag klädde på mig sedan fick jag gå och kissa. Efter det sa jag hejdå till Even, gav honom en kram och en puss och sedan fick jag gå in till ett rum som det redan var två andra i.

Där fick jag vänta i några minuter som kändes som timmar. Jag ville bara ha det överstökat!

Tillslut kom en kvinna och hämtade mig och tog in mig i operationssalen. Då kände jag hur jag nästan fick en ångest attack men tur nog fungerade tabletterna, så jag fick bara lite panik.

Sköterskorna var hur bra och snälla som helst och förklarade hit och dit vad det var de skulle göra innan dem gjorde det.

Jag la mig ner i operationsstolen och dom gav mig en kanyl i armvecket. Det gjorde lite ont när dom stack i nålen eftersom den var så stor men annars gick det bra.

Efter ett tag kom narkosläkaren och satte sig bredvid mig. Jag kunde knappt prata men han sa att det skulle gå bra och dom har jätte bra koll på allt. Jag försökte andas lugnt men det hjälpte inte så jätte mycket.

Tillslut sa dem att dem börjat spruta in narkos. Jag kommer ihåg att jag såg hur taket började gå upp och ner. Som om mina ögon åkte upp och ner flera gånger.

Sen kommer jag inte ihåg någonting förens jag vaknade upp och hade sån smärta i bröstet. Kan inte förklara hur det gjorde ont men ont gjorde det.

Så jag bad om smärtstillande det första jag gjorde när jag vaknade och dom sprang till min sida och gav mig morfin.

Sedan rullande dem in mig till ett eget rum där jag skulle sova.

Jag kände mig bättre och Even tittade in genom dörren. Jag kommer inte ihåg hur många gånger jag sa "jag älskar dig" till honom men det var väldigt många. Han satt vid min sida och bara kollade på mig som om han var lättnad att det var över.

Det är min "historia" om hur det gick på sjukhuset!
Till dom som ska göra denna operation och är nervösa så vill jag bara säga att läkarna vet vad dem gör! Och du ska inte behöva vara nervös. Det är obehagligt att ge ansvar till andra personer när du inte är närvarande men det kan jag säga var det bästa med operationen, haha!


Ha det bra - Sky Lucas Söderberg.Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej. Jag tänkte skriva mina egna erfarenheter med testosteron (Nebido). Vad har ändrats? Hur mår jag? 🕵🏼

▪️ Min röst har blivit mörkare 🕺🏻
Det jag har och många andra har märkt mest är min röst. Den har blivit mörkare och mer ostadig. När min pojkvän till exempel kittlar mig så skriker/skrattar jag i en ljus stämma. Det låter ganska roligt.

▪️ Mer hår 💇🏽‍♂️
Jag har fått mer hår på benen speciellt. Jag har fått lite hår över läppen men som knappt syns. Sedan näshår som jag blivit lite irriterad på.

▪️ Finnar 🤷🏽‍♂️
Jag har fått mer finnar. Jag har aldrig haft problem med finnar. Inte ens i pubertet nr 1. Men nu har det blivit betydligt mer. På ryggen, på magen, på axlarna, i ansiktet. Till och med någon på benet. Så nu tar jag extra hand om mitt ansikte med olika krämer och sådant skit.

▪️ Mer irriterad 🗣
Jag blir lättare irriterad. Men jag gråter nästan aldrig. Jag blir mer ilsken och kan lättare tjafsa med min pojkvän. Speciellt om helt onödiga saker som att jag vill dricka Pepsi Max och vi har ingen Pepsi Max hemma...

Det är dem ändringarna jag mest har lagt märke till. Jag jobbar med att bygga muskler och bli av med lite fett, men än har jag inte sätt något resultat. Men det kommer nog.

Jag har ringt Karolinska också och frågat vart på väntelistan jag ligger för att göra bröst operationen och dem sa att jag ligger högt upp, dem bara väntade på att Tierps kommun (där jag är skriven hos min pappa) ska acceptera att jag gör operationen i Stockholm.

Ha det bra!
Sky Lucas Söderberg.

Likes

Comments

2016.06.09

Idag var jag och gjorde ägguttag. I ungefär 1 och en halv vecka fick jag ta sprutor i nedre delen av magen. Vissa gjorde ont, andra inte. Men helt okej.

Jag och min mamma kom in, gick till receptionen och sa att jag var här. Sen kom en kvinna och hämtade oss och satte oss i ett litet rum med gardiner så andra inte kunde se in.

Där sa hon åt oss att sätta på oss vita rockar och gröna plastiga mössor. Väldigt attraktivt!
Jag och mamma började skratta och tog foton på oss i kläderna. Det lugnade ner mig lite eftersom jag var ganska nervös.

Efter ett tag kom en barnmorska in i rummet och gav mig två smärtstillande. Hon satte sedan in en kanyl i armvecket. Det nästan sprutade ut blod men hon han snabbt att sätta på locket.

Min arm var full av blod men jag bara skrattade. Hon kom tillbaka med papper som hon tvättade mig med och sa förlåt. Jag brydde mig inte.

Jag kollade på min mamma som gjorde en min som visade att hon tyckte det var lite obehagligt. Men jag är ganska van nu av nålar hit och dit.

Efter en timma kanske så kommer hon in igen och säger åt mig att kissa. Jag går med min fina outfit till toan. Sedan så gick vi till ett ganska mörkt rum.

Där stod läkaren som log mot mig. Jag hade träffat henne förut. Jag satte mig och fick identifiera mig själv. När jag gjort det lade jag mig ner i stolen och fick massor av morfin.

Jag vart lite snurrig men väldigt lugn och flummig. Jag kollade på min mamma och skrattade. Hon såg konstig ut. Ok nu är jag drogad, tänkte jag.

Hon stoppade in ultraljudsstaven och sa att nu gör hon bedövning och det kommer kanske göra lite ont. Jag väntade på att det skulle göra ont men jag kände ingenting.

"Har du gjort det?" Frågade jag. Hon skrattade och nickade. Barnmorskan kollade på mig förvånat nästan.

Det enda jag kände var när hon gick in i äggstocken. Men det var inte farligt alls. Sen när hon skulle tvätta mig med en bomullstuss på ultraljudsstaven då gjorde det ont för det var så torrt.

Men det var inget farligt alls. Säger då det till dom som vill göra detta.

Så nu kan jag börja med testosteron och det är vad jag har sätt fram emot i tre år!!

- Sky Lucas Söderberg

Likes

Comments

Hej. En liten uppdatering för att informera er vad jag håller på med nu.

Jag var alltså på Huddinge sjukhus och kollade mina äggstockar. Vissa trodde jag var gravid men så är tyvärr inte fallet haha.

Jag ska alltså ta ut mina ägg. För att frysa in dom så jag kan spara dom till i framtiden när jag vill ha barn. Jag gör det för säkerhets skull så att det är 110% chans att få barn när jag vill ha det.

När jag väl vill ha barn kan jag sluta på testosteronet (den manliga hormonen) och då kan jag bli gravid ifall jag vill det. Eller om jag stoppar i äggen i någon annan och det är lagligt då.

Jag gick idag och tog blod prov på Karolinska sjukhuset i Solna. Väl där efter en färd med tunnelbana och buss vilket jag älskar (ironi) så tog sjuksköterskan blodet och jag höll på att svimma och spydde ner hennes golv.... Menmen. 

Nu har det iallafall börjat! Jag tar nu tabletter som gör så att östrogenet minskar i kroppen. Östrogen är kvinnliga hormoner. Varför jag ska minska på det med tabletter är för att när man väl börjar med sprutorna som ska göra så att äggen mognar så får man för mycket östrogen i kroppen och det är ganska hemskt för transsexuella män.

Så därför gav de mig dessa tabletter och det tackar jag för!

Såhär ser dem ut:

Likes

Comments

Vissa får ångest, dom stressar, deras hjärta bultar och dom springer till jobbet för att hinna. Dom är otrevliga mot andra för dom tycker dom inte har tid för små snack "Just nu". Dom kommer hem, har mycket att göra i skolan, dom skriker på andra att det är deras fel att dom inte hinner med allt dom skulle. Dom börjar andas häftigt och sätter sig ner och det går över.

För såna som mig som får det dagligen är det på ett annorlunda vis. Jag ser inte panik ångest som på det sättet jag skrev nyss. Panik ångest för mig är att gå in i ett trångt rum, känna hur hjärtat börjar bulta extra hårt och snabbt, jag känner först på armarna hur dom blir kalla, jag försöker värma dom men det går inte.

Det går över till axlarna, nacken och huvudet. Jag skakar lite. Jag känner hur illamåendet kommer men jag har inte tid att springa till toan och spy, för jag har annat för mig just nu. Jag kollar ständigt på klockan och vill bara springa ut där ifrån och skrika. Jag känner en oro i magen och känner hur det går neråt. Jag måste på toa. NU. Men nej, det går inte nu. För nu är du inte nära en toa, du är heller inte nära luften. Luften lugnar ner mig, den påminner mig att andas.

När jag ska sova lägger jag mig ner i sängen och känner hur frånkopplad jag är från omvärlden. Det känns som att jag inte finns, vems kropp är det här? Kroppen blir tyngre av dom svaga sömntabletterna jag får. Sömnig blir jag dock inte. Jag kan sitta uppe hur längesom helst. Fan.

​​Min kropp vägrar lugna ner sig, pulsen vägrar gå ner. I benen kryper det, jag spänner dom utan att veta om det. När jag tänker på att slappna av märker jag att jag spänner mina ben hårt. När jag inte spänner mig känner jag hur det börjar krypa i benen igen. Mina tankar går runt och runt medan gropen i halsen känns som en sten fastnat och nervositeten i magen växer. Vad är jag nervös för undrar ni säkert. Jag med faktiskt, mitt svar är: Jag vet inte.

Jag ropar på hjälp. Ingen hjälper. "Man är stark ifall man vågar få hjälp" Men ingen har tiden till att hjälpa. Ett besök i veckan hos en psykolog gav mig mer ångest än vad jag någonsin har haft förut. Ja det hjälpte ju. Inte.

Känslan av att sitta där i ett blekt rum, ensam med en annan person jag inte känner och säga mina djupaste tankar till. Nja. Jag har försökt, det var inte min grej. Det är också okej, man får prova sig fram för vad som känns rätt för en själv. Terapi är inte alltid svaret mina damer och herrar och allt där emellan.

Alla som träffat mig vet att jag har något av ett problem socialt. Inte kanske så märkbart, eller så är det det. "Titta mig i ögonen, Sky" Har många sagt till mig. Jag undrar varför, jag tänker: gör jag inte det? Nej, för vet ni vad... jag glömmer helt bort vad det är jag pratar om när jag tittar någon i ögonen samtidigt som jag försöker prata. Omöjligt. Jag börjar tänka "Fina ögon personen har, hmm vilken färg är det, ojoj vad säger personen? Jag kollar iallafall in i dens ögon så den tror jag lyssnar mohaha..." Med mera.

Socialt är inte bara svårt för mig eftersom jag är transsexuell och har ADD. Jag har också diagnosen Aspergers. En mild version dock. När jag blev utredd förstod jag inte varför dem trodde jag hade aspbergers. Jag började skratta och säga emot att det var långt ifrån sant. Min utredare kommenterade att jag är väldigt "stel" och rak. Inget slarv, rakryggad, stirrig och allt sånt där.

När jag var på prov för en musik skola så skulle jag skriva mitt namn på en lapp. Tjejen som var där sa "Skriv ditt namn över mitt" och log. Jag kollade på henne och höjde ögonbrynet och sa "Över?" Hon nickade. Jag ryckte på axlarna och skrev mitt namn ÖVER hennes namn. PÅ hennes namn. Hon skrattade, samma gjorde min mamma. Hon sa då att hon menade att jag skulle skriva på raden över, inte på. Inte visste väl jag det, hon sa ju över.

Vissa undrar ifall det var jobbigt för mig att få dessa diagnoser. Jag kan säga att det var det absolut inte. Jag har alltid förstått att någonting inte var rätt, att kunna sätta ord på det är bara underbart. Att få den hjälp man behöver är super viktigt och hjälp så fort som möjligt. Om jag hade fått hjälp när jag var yngre hade saker gått lättare för mig, dock var jag envis och vägrade få hjälp för inget var ju "fel" på mig.

Inget är fel på mig nu heller. Min hjärna fungerar bara annorlunda från andras och det är jag helt nöjd med.

För vem vill vara lik alla andra?

- Sky Lucas Söderberg.Likes

Comments

Jag var på närstående möte idag med min pappa, mamma och lillebror.Var skönt att komma iväg på ett möte eftersom de senaste mötena har blivit inställda/avbokade på grund av olika saker. 

På närstående möten så tar man med sina närmsta och de får höra hur allt går till och hur det kommer bli. Tänkte att det var bra för mina föräldrar att veta saker som jag kanske inte hade berättat. 

Min mamma sa dock att hon redan hade hört allt det där och undrade varför vi hade ett möte om det, haha. Ja kan erkänna att jag kände lite så också, inget nytt där inte.

Reagerade dock på en sak som psykologen sa, vilket var ”Den Sky ni ser nu kommer inte finnas mer, och det kommer vara sorgligt. Ni kommer inte ha en dotter längre utan en son”.

För det första, jag är fortfarande jag hur jag än ser ut. Jag är Sky. För det andra så vet min mamma och pappa om att dom har en son inte en dotter. Jag är fortfarande barnet min mamma födde den 13september 1993. Det barnet dog aldrig, det barnet är bara en kille, vilket dom trodde var en tjej. Men det är ändå SAMMA barn.

Cis(Dom som är det könet dom föddes som) människor som ska säga si och så, när dom inte vet hur det är egentligen. Det kan jag störa mig på. Och dom ska säga om man är transsexuell eller inte. Vet man inte det bäst själv undrar jag?

Diagnosen kommer jag få den 18 november 2015. Sen ska jag ta ut könsceller(Så att jag kan få barn i framtiden) och sedan börjar jag med hormoner! Kommer lägga upp filmer om hur min röst ändras och minkropp. Kommer bli awesome det här. 

- Sky Lucas Söderberg

Likes

Comments

Hej! Lite uppdatering med hur det går. Min utredare (läkaren) har sagt att hon kommer säga om jag får diagnosen i september. Anledningen är nog för hon/dom inte jobbar nu i sommar.

Det har tagit snart två år för mig. Jag tycker det är lite för lång tid då för några jag känner har det bara gått några månader.

Har varit 100% säker på detta sen 2 år tillbaka. Så det har inget med mig att göra, utan med att mina utredare är otroligt långsamma. (Hoppas dom inte läser detta)

Men innan det, vill dom ha ett närstående möte. Det vill säga att psykologen/kuratorn vill att min t.ex mamma och pappa ska höra hur allt går till, hur dom kan stötta mig och allt det där. (Om nån mer vill följa med så får ni säga det till mig.)

Tänkte lägga upp lite före och efter bilder på bröst operation som andra människor har gjort.

Tänkte lägga upp bilder på nedre operationen också men då kanske min blogg blir avstängd, så ni kan bara söka på: Ftm bottom surgery. Ifall man är nyfiken.Så kan det t.ex se ut. Alla ser olika ut. Det beror helt på hur stora man har från början eller vilken doktor man har till exempel.

Jag kommer lägga upp en efter bild på mig när jag gjort operationen. Men ingen före. Även om vissa vill se skillnaden på det sättet, så vill jag inte det.

- Sky Lucas Söderberg.

Likes

Comments

Hejsan! Tänkte uppdatera er om lite saker. Jag var på troligtvis mitt "sista" möte den 24/4. Kuratorn sa att hon troligtvis var klar med frågor. Hon skulle läsa igenom vad läkaren och psykologen har sagt om mig och se sen om hon behövde en till tid att prata med mig på.

Förhoppningsvis inte. Hoppas att få diagnosen snart. Självklart kommer jag skriva när jag har fått den.

Min kurator sa att det är bäst att frysa ägg (som man gör för att spara sina ägg så man kan få biologiska barn i framtiden) innan man tar hormoner. För annars så måste man sluta med hormoner ett par veckor innan man kan ta ut äggen och det är bara jobbigt.

Vissa vill inte ta ut ägg(könsceller), men det vill jag. Så det kan ta ett tag för mig att börja med hormoner tyvärr. Jag säger självklart när det blir dags för mig att ta ut ägg också. Är ganska nervös inför det då jag inte riktigt vet hur det går till!

Sen ett tips till er som frågar ganska för privata frågor till mig. Jag frågar inte om erat underliv så varför ska de vara så intressant att fråga om mitt? Och varför i hela friden är det okej att fråga om mitt bara för jag är transsexuell? Om jag frågade någon om deras hade jag väl fått en örfil. Bara ett tips. ✌🏼️

- Sky Lucas Söderberg.

Likes

Comments

Tja. Vad glad jag blir över alla läsare! Eller är det någon som besöker min sida flera hundra gånger? Haha.

Tror inte det! Men tack iallafall för att ni tar tid att läsa. Har inte fått in så många frågor, antar att jag besvarat det mesta. Annars vet ni att man kan skriva anonyma kommentarer till mig och fråga!

Tänkte prata lite om vad man gör på en Könsutredning och varför man går på sån.

Om man har en osäkerhet runt sin könsidentitet så kan man gå på Könsutredning. Det finns på sjukhus här och där, men du måste få en remiss från en psykolog eller läkare som skickar in den till sjukhuset.

Min psykolog tror jag att det var som skickade in min remiss och det var också hon som hjälpte mig ändra mitt namn.

(Anledningen bakom mitt namn är det många som undrar. Jag såg det namnet när jag var runt 15. Jag såg det överallt. Sky, sky sky! Överallt.

Jag tänkte hm, och skrev det över hela mina böcker jag skrev låtar i. Tänkte kanske det kunde vara mitt artistnamn. (Ifall jag någon gång skulle bli artist).

Sky är ett namn för både killar och tjejer. Jag blev osäker när jag hörde att tjejer hette så också. Men sen kollade jag på en film där en kille hette Sky och blev bekvämare med namnet.

Tillslut skrev jag överallt att jag hette Sky. Men det var inte tills 2013 jag ändrade namnet officiellt.)

Tillbaka till könsutredningen. Som sagt har jag gått där sen i januari. I början pratade jag med en läkare som undrade om hur jag mådde, hur jag kände runt min könsidentitet m.m.

Jag fick berätta om mitt liv och ibland fick min mamma vara med på mötena för att få information och fråga frågor.

Läkaren undrade om min sexualitet och hur jag...ni vet. Ska inte gå in på det men det är vad dom frågar om ofta. Då vissa inte är bekväma i sin kropp för att göra såna saker.

(Vad ni måste veta är att transsexuella har inte att göra med ens sexualitet. Man kan vara gay, lesbisk, bi, straight, asexuell, pannsexuell och allt som nu finns.

Och ja om en transsexuell man (en som föddes som biologisk kvinna) gillar killar (bara) till exempel blir han gay.)

Jag började på Könsutredning eftersom jag visste att jag var transsexuell och ville gå vidare för att få operation och hormoner. Men, man kan också gå på Könsutredning för att dom ska utreda ens kön. Man kanske inte vet själv?

Nu går jag hos en psykolog som jag har varit hos två gånger. En gång själv och den andra gången var min mamma med mig och pratade om min uppväxt och sånt.

Dom frågar ofta om man är deprimerad, tar droger eller till och med har blivit våldtagen. Det är ganska grova frågor. Men dom måste veta så man mår bra.

Som transsexuell kan man utnyttjas för mycket. Många har tagit sig in på porr industrin, tar droger och vissa till och med självmord. Eller det är faktiskt väldigt många som tar självmord.

Att leva i en sån här värld som transsexuell är ingen lätt sak att göra. Folk dömmer dig för vad dom antar att du har mellan benen. Fast dom absolut inte har nåt med det att göra.

Till alla andra transsexuella där ute, håll ut! Det blir bättre. Andra ska inte döma dig för vad du har för kropp. Det är din kropp, ta hand om den, fixa den till den kropp du vill ha och är bekväm med.

Kärlek till alla!!

- Sky Lucas Söderberg


Likes

Comments