Korta noveller

Ljuv galen hämnd. Och vatten. Återkommande tema i mina texter. Den här var roligt att skriva, kunde riktigt känna den galna kvinnans behov att att hämnas. (Ok, bli inte rädda, jag är inte galen, jag har bara livlig fantasi ;)MORGONFROST​​​

Jag ser på när de ror rakt ut i sjön. Krispig morgon, blank oskyldig sjö. Träden omringar vattnet, speglar sig fåfängt i ytan. Månen har gett upp, lagt sig på sidan, låtsas inte se vad som pågår.


De styr mot ön. Ingen tvekan. Ingen ånger. Jag lägger märke till den hoppfulla rytmen i årtagen. Hur båten glider med lätthet, med säkerhet. Som om båten är med på det hela. Till och med båten – min båt – sviker mig genom sin delaktighet. En uggla hoar ut sin besvikelse. En gädda slår lojt mot ytan, låtsas inte bry sig.


Iskall luft får mina lungor att frysa till is inifrån, jag känner hur vassa istappar bildas i mina luftrör, känner hur frosten lägger sig i glittrande stjärnor runt mina blöta ögon. Hur kan det vara så kallt i september? Kanske finns kylan bara i mitt hjärta, kanske sprider den sig som ett elakartat virus i mitt blodomlopp. Vem vet? Vem bryr sig?


Borren är tung i min hand. Jag har kramat hårt om den så länge. Kanske kommer jag aldrig att kunna släppa tagen om den, kanske är den för alltid en del av mig.


Hålet är inte stort. Men jag tror att det räcker. Snart kommer deras fötter att bli blöta. Hennes nätta solbrända med röda tånaglar. Hans klumpiga och fyrkantiga. De kommer att bli rädda. Jag kramar hårdare om borren.


Kärleksön. Det är så de kallar den. De tror att jag inget vet. Det är nästan det som är värst. Att de så fullkomligt har räknat bort mig. Det stinker otro om dem, det luktar i varje hörn i huset, det kväver mig. Jag städar och städar men stanken har fått fäste. Den får mig att ulka mig till sömns.


Blickarna de ger varandra när de tror att jag inte ser.

Jag ser.

Jag hör.

Jag gråter fast jag ler.


Om de hade kunna slita blicken från varandra hade de sett mig nu. Jag står mitt på stranden, ett ensamt vrak i det kalla morgonljuset. Min blick är fäst på dem, på båten. Jag vill se dem försvinna i mörkret. Se det med mina frusna ögon.

De kommer att kämpa. Men sjön är kall och djup. Och på min sida.


Kylan sprider sig till armen som håller borren och jag tappar greppet. Den faller i sanden. Sedan faller jag. Äntligen. Jag har väntat. All kraft har gått åt till alla hålla samman, men jag släpper nu. Släpper taget.


Båten lutar kraftigt. Det är lika långt till ön som det är till stranden.

De är fångar i en sjunkande båt. Trånande blickar kan inte hjälpa dem nu. Passionen är inte nog för att hålla dem flytande. Ingen kan hjälpa dem nu.

Skriken ekar över vattenytan, stannar upp när de når mig. Om ingen hör när man skriker, skriker man då? Jag bestämmer mig för att inte höra. Det är inte svårt.


Båten sjunker, hjärtat sjunker och jag blundar.


Jag älskade er båda så mycket. Då. Innan kylan tog över.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Flow

Flödesskrivning! Jag har sagt det innan. Det är så magiskt...att bara låta en enda mening inspirera till en text.Startmening ur Tiggaren av Sofie Sarenbrandt

Spår av tårar


Men det finns något dystert där också, något som tynger henne.

Vid en första anblick syns det inte, hennes yttre är glänsande, nästan förföriskt. Hon bär sitt långa grå hår i en tjock fläta, den vilar tungt mot hennes smala rygg. Hon står stabilt, starka ben trots åldern. När hon rör sig är det med en mjukhet, som om hon var rädd att trampa på någon osynlig varelse på marken. Nästan som om hon svävar. Armarna rör sig i en graciös dans när hon pratar, och hennes milda röst fyller lätt ett rum. När hon ler med sina fylliga läppar suddas åren bort.

Först i ögonen syns det, där går ledsamheten inte att dölja hur gärna hon än vill. En svaghet bor i blicken, som om tyngden som finns inom henne gör det svårt att hålla ögonen helt öppna. Sömnlösa nätter har ritat ett fint nät av rynkor kring de mandelformade ögonen. Den en gång så intensiva blå blicken har blekts flera nyanser. Hon blinkar ofta, som om hon har blinkat bort tårar så länge så att blinkandet har blivit en ovana hon inte kan kontrollera.


Fasaden är putsad, polerad och nästan perfekt. Få ser bakom den.

Men han ser. Han känner hennes inre, vet att ytan är redo att krackelera vilken sekund som helst. Att den är tunn som ett äggskal. Han vet och han vill inget hellre än att smeka bort sorgen, kyssa hennes trötta ögonlock, låta henne vila. Men han får inte. För det är hennes smärta, hennes skuld, och hon måste bära den själv.


Likes

Comments

Följetong

Råttjakten är över. En del har hejat på råttan, några på Jenny. Om någon vinner? Nja...


HUS(O)DJURET

Del 3


Råttan gnuggade sig hetsigt i ansiktet. Mjuka bitar hade släppt från människans sovplats. Han hade bara bitit lite grann i det släta som doftade som henne och det luddiga hade stuckit fram. Oemotståndligt mjukt var det och han hade inte kunnat stoppa händerna från att dra och dra i det. Nu kittlade det i näsan och i pälsen. Magen bullrade. Tung och uppsvälld. Han hoppade ner från sängen. De annars så snabba benen bar honom inte som vanligt. Han hasade in under soffan, la sig platt och vilade. Där somnade han. Doften som väckte honom flera timmar senare var ljuvlig. Han närmade sig försiktigt doften och fick syn på människan. Hon kastade ner något i hans bur. Doften kom från buren. Han fick tvinga sig själv att inte springa fram och smaka på det som lockade. Aldrig. Aldrig mera buren.

Jenny hade öppnat ytterdörren långsamt. Stuckit in handen genom glipan och tänt i hallen. Låtit ögonen svepa över golvet innan hon tog ett steg in. Ingen råtta.
Hon kände sig jagad, som om hon var ett byte. Hon hade blivit stående i hallen. Snabba hjärtslag, sus i öronen. Alla sinnen på spänn, hon hade kommit på sig själv med att stå och sniffa i luften. Som ett djur. När hon till slut hade tvingat sig själv att gå vidare in i lägenheten hade benen darrat och tårarna bränt bakom ögonlocken. Hon hade snabbt rivit upp de tre skinkpaketen hon köpt och vräkt ner allt i buren. Sedan hade hon sprungit in i badrummet och smällt igen dörren.
Nu låg hon i badkaret. En aning lugnare. Hon väntade. Hoppades att skinkan skulle locka fram råttan. Att han skulle äta och stanna i det som faktiskt var hans hus.
Hon studerade sina rynkiga tår och bestämde att hon var tvungen att gå upp. Att hon inte kunde skjuta upp det längre. Med långsamma rörelser torkade hon kroppen. Insåg hur trött hon var och hur skönt det skulle bli att få sova. Hon skulle hoppa över middagen, bara lägga sig och sova. Men först var hon tvungen att kolla buren.

Redan på håll såg hon att berget av skinka låt orört i buren. Hon blev både lättad och irriterad på samma gång. Jimmy hade sagt att råttan älskade skinka, alltså borde doften ha lockat fram honom. Med det hade den inte gjort. Det måste betyda att besten på något sätt hittat ut. Att han var borta. Jenny suckade djupt. Ok, hon hade misslyckats helt med att passa råttan, men han var åtminstone inte i närheten. Hon plockade med sig mobilen till sängen. Slängde av sig morgonrocken och gled ner mellan de svala sängkläderna. Hon messade Jimmy:
Testat både rökt skinka, italiensk skinka och närodlad eko-skinka! Din råtta är kräsen. Han har inte dykt upp. Vet inte vad jag gör nu, men sover på saken. Ses i morron. Förlåt. /Jenny

Han darrade i hela kroppen. Människan hade fyllt hans bur med mat. Åh, det luktade så gott, han ville bara kasta sig in i buren. Han kände hur saliven rann ur munnen, allt han ville var att äta. Men han skulle inte. Han var inte dum. Detta hade han varit med om förut. Hoppade han in i buren nu skulle locket stängas om honom. Han tvingade sig själv att stanna under soffan. Att vänta. Människan hade försvunnit igen. Han kände hennes doft, hon var inte långt borta. Hennes doft var lika lockande som det i buren. Plötsligt fick han syn på människan. Hon gick mot hans bur. Nakna fötter som lämnade spår. Han såg hur hon stannade och sedan försvann hon igen. Han tittade, lyssnade. Människan gick fram och tillbaks, det blev mörkt i alla rum och han hörde ljud från sovplatsen.

Råttan väntade. Efter en stund var det tyst, alldeles tyst.
Han trippade över golvet. Kände sig pigg och smidig igen, magens svullnad hade lagt sig och det kurrade svagt från buken. Han skyndade sig, ville se sin människa. Hon låg på sig sovplats, huvudet på den plats där han sovit några timmar tidigare. Människan låg stilla. Råttan vände tillbaks, mot den hatade buren. Tvekade en sekund, men längtan efter maten tog över. Han hoppade ner i buren och landade i högen av kallt kött. Ivrigt slickade han på skinkan, tuggade, rev i de stora bitarna med sina vassa tänder. Han slutade inte äta förrän allt var borta. Varenda smula slank ner och så fort han svalt sista tuggan hoppade han ur buren. Beslutsamt småsprang han mot människan. Han hoppade upp till henne. Trampade runt i det mjuka och sniffade. Hon luktade så gott. Han hade aldrig upplevt sådan lycka tidigare. Han krafsade i hennes långa hår, mindes natten före, ville vara nära igen. Han sträckte sin kropp, satte nosen mot henne skinn, mot hennes päls. Slickade försiktigt. Smakade på det mjuka, varma. Buffade med näsan och tryckte sig nära, nära. Han rullade in sig i håret. Drog det om sig och la sig tillrätta. Så trött, mätt och däst att han knappt kunde hålla ögonen öppna. Snart sov han djupt.

Jenny sträckte på sig. Hon hade sovit tungt och länge. Huvudet kändes mosigt, för många timmars sömn gjorde det svårt att piggna till. Hon sträckte sig efter telefonen. Ett mess från Jimmy, skickat kvällen innan. Hon kunde inte hindra ett leende. Han var så fin. Hon klickade fram meddelandet.
Tre paket skinka! Är du tokig? Jag sa en bit skinka! Det var ju tur att han inte var kvar, han hade ätit ihjäl sig. Jag åker med Olle hem i kväll, kommer till dig i morgon förmiddag om ok. Kram.
Hon klickade bort meddelandet och förbannade sig själv för sin dumhet. Tänk om hon hade lockat fram råttan och så hade han ätit för mycket och blivit sjuk. Inte heller så bra om man var ute efter att imponera på ägaren. Jenny låg kvar i sängvärmen, pillade frånvarande på ett hål i kudden. Vad hade hänt här? Stoppningen stack ut. 
Ringklockans signal fick henne att rycka till. Helvete. Var det Jimmy redan? Hur mycket var klockan? Hon slängde en blick på telefonen igen. Klockan var tio! Snabbt ryckte hon åt sig morgonrocken och drog den runt sig. Ringklockan ringde igen. Hon skyndade ut i hallen och slängde samtidigt en blick mot buren. Var berget av skinka borta eller såg hon i syne? Hon öppnade halldörren, men stirrade samtidigt mot buren, hjärnan ville inte koppla hur all skinka kunde vara borta. När hon vände sig mot dörren stod Jimmy där. Mörk, snygg, allvarlig. Och med ett fruktansvärt uttryck i ögonen. Hon insåg att hon säkert såg för djävlig ut och hon slängde en blick i hallspegeln, redo att föra händerna mot håret, att snygga till sig. Vad hon såg ut, håret var helt trassligt igen. Hon hörde Jimmys skrik, kände hans händer som tog tag i hennes hår, samtidigt som hon fick syn på djuret. Uppsvälld hängde han där, upp och ner, intrasslad i hennes hår. Ögonen uppspärrade och livlösa. Munnen öppen i ett leende grin.


Likes

Comments

Följetong

Olidligt spännande...vad ska hända nu? Kommer Jenny att fånga råttan? Eller är han ett steg före?

HUS(O)DJURET

Del 2


Jenny smällde igen ytterdörren och låste. Till och med ute i trappuppgången var det svårt att slappna av. Tänk om råttan tagit sig in i ventilationen och kommit ut i trappuppgången på något sätt. Hon skyndade på stegen. Innan hon gick hem skulle hon köpa en råttfälla, och med lite tur så fick hon honom direkt, han måste ju vara hungrig om han nu fanns kvar i närheten. Om hon inte fick fångat honom så betydde det att han hunnit långt bort. Ännu bättre.

Den friska höstluften slog emot henne när hon skyndade i väg mot bussen. Hon tog djupa andetag, försökte tränga bort gårdagens stress över den försvunna råttan. Som alltid slängde hon en blick mot sitt köksfönster. Hon älskade sin första lägenhet och det var en speciell känsla att titta upp mot sina fönster och tänka att det var hennes hem där bakom. Hon log inombords när hon såg hur fint köket såg ut utifrån. Gröna växter, värmelyktor mellan krukorna, lampan i glas, tunna ljusblå gardiner. Det såg ut precis som vanligt, men ändå försvann den varma känslan lika fort som den kommit. Hade hon sett en skugga? Något i fönstret som rörde sig? Det kunde ju inte vara möjligt. Hon saktade in. Stannade. Obehaget kröp som en kittling uppför ryggraden. Någon iakttog henne, hon var säker.

Hon stirrade mot sitt fönster, övertygad om att hon skulle se någon stå där inne och titta på henne. Men det såg ut precis som vanligt igen. Hon skakade på huvudet, skyndade på stegen som om hon hade någon efter sig. Obehagskänslan dröjde sig kvar.


Råttan gned sig mot det hala underlaget. Han hade sträckt ut sig i hela sin längd i fönstret och tittade med tomma svarta ögon på det som fanns på andra sidan det blanka, kalla. Han såg sin människa och han kände hur hjärtat pickade fortare. Hennes hår svajade när hon rörde sig och han drömde sig tillbaks till nattens ljuva sömn. Han såg när hon stannade. Hon tittade på honom. Han stirrade tillbaks. Sniffade i luften, men han kunde inte känna hennes doft, bara se henne. Sedan hade hon försvunnit ur sikte. Han pep. Han krafsade desperat med klorna på glaset. Visste att hon måste komma tillbaks. Han gick runt i alla rum. Sniffade, krafsade, bajsade. Här och där var doften av henne starkare, där stannade han till och gnuggade sin kropp.

Han hittade mat, och åt så mycket så att den lilla magen svullnade. Han åt krispiga bitar av något som killade på tungan, som brände lite. Maten hade legat i en stor skål och han hade klättrat upp och suttit i skålen och mumsat. Tunna knapriga flarn som smutsade ner honom. Det störde. Han hade tvättat sig noga efter maten, men ändå hade han en stark och stickig doft kvar i pälsen. Det stack lite i halsen också. Han hoppade upp till människans sovplats. La sig på rygg på det mjuka. Vilade med fötterna upp i luften. Väntade. Längtade. Drömde om sin människa.


Jenny slog numret men ångrade sig i sista sekund och la på. Vad säger man till någon när man har slarvat bort deras husdjur? Hon och Jimmy kände inte varandra så väl heller. Hon ville gärna lära känna honom bättre och det var därför hon hade erbjudit sig att passa djuret. Det var väl den enda anledningen, tänkte hon för sig själv. Hon och Jimmy hade suttit tätt intill varandra i baren på förra veckans afterwork och han hade lockat henne med sina mörka allvarliga ögon. Han hade en tatuering på överarmen. Den föreställde en ödla. Det borde hon väl ha sett som ett varningstecken. När han hade pratat om sin råtta hade han sett så kärleksfull ut, så mjuk. Och när han berättat om den kommande konferensen som han gärna vill gå på men skulle missa på grund av råttan, ja då hade hon såklart erbjudit sig att ställa upp som vakt för råttan i ett par dagar. Råttan hade gett henne kalla kårar från början. Men då hade det ju varit försent att ångra sig. Hon måste berätta för Jimmy. Kanske få tips på hur hon skulle få fatt på den lilla gnagaren.

Hon slog numret igen, svalde, tvingade sig att stå stilla medan signalerna gick fram.

– Jimmy Olsen.

– Hej Jimmy. Det är Jenny.

– Hej! Allt bra med Charlie? Och med dig såklart.

– Charlie? Ja, råttan ja. Jo, det är därför jag ringer. Alltså. När jag skulle ge honom middag i går kväll så hoppade han ur buren. Ja, jag tror att han hoppade, för jag såg inte när det hände för jag blundade. Bara en liten kort stund. Kan råttor hoppa?

Jenny pausade för att hämta andan, hon insåg att hon svamlade.

– Är Charlie borta?

– Han kan ju inte vara borta, någonstans är han. Men jag hittar inte honom.

– Åh, Jenny. Jag borde ha sagt…

– Sagt vadå? Va?

– Charlie är ganska försigkommen av sig. Det är därför min syrra inte vill passa honom längre. Men jag tänkte att du kommer att ha locket på eftersom du är ovan vid råttor och så skulle det gå bra. Syrran är rätt slarvig av sig. Men han har rymt förut. Och jag vet, han är snabb. Och ja – hoppa kan han.

– Men va fan! Varför sa du inget? Då hade jag aldrig gått med på att passa honom.

– För då hade du sagt nej…förlåt. Jag ville så gärna gå på konferensen, men nu får jag så dåligt samvete. Jag kommer hem. Jag tar tåget från Oslo i eftermiddag och så kommer jag direkt hem till dig så letar vi efter honom tillsammans.

Jenny log. Tanken på Jimmy i hennes lägenhet. Trygg och säker. Men samtidigt kändes det så fel att han skulle åka hem tidigare bara för att hon hade klantat till det och slarvat bort hans husdjur.

– Nä. Nej du behöver inte det. Men du kanske kan ge mig något tips för att locka in honom i buren?

– Jenny. Jag måste vara ärlig, han är lite egen och har kanske redan fått smak på friheten. Men du kan prova, lägg en bit skinka i buren, han älskar det och det kanske kan få fram honom.

– Skinka? Gillar råttor kött?

– Charlie äter allt. Det är det som gör mig lite orolig, om han hittar något han gillar är risken stor att han vräker i sig och blir sjuk.

– Ok, jag har inget framme tror jag så det är ingen fara, men jag ska testa med skinka. Jag kan messa sedan och berätta hur det gick.

– Gör det. Lycka till. Och du…var lite försiktig. Alltså, Charlie bet min syrra när hon passade honom sist. Det var säkert ett misstag, han har aldrig varit aggressiv hemma. Men, ja, ta det lite lugnt om du ser honom.

– Men herregud! Jenny kände ilskan välla upp igen. Det kunde du väl för fan sagt tidigare. Nu passar det att berätta att det är en arg och rymningsbenägen råtta jag passar.

– Förlåt. Igen. Jag ska gottgöra dig Jenny, ärligt, tack för att du hjälper mig. Jag kommer över i morgon direkt när jag kommer hem.

– Ok. Hej.

– Hej då Jenny. Och förlåt igen.

– Ok.


Jenny tryckte bort samtalet. Med bestämda steg stampade hon i väg mot Ica. Hon skulle locka in odjuret. Inte fånga det i en fälla, det gick bara inte. Men skinka i mängder i buren skulle kanske göra susen...

To be continued..Likes

Comments

Följetong

Nu testar vi något nytt! Följetong i tre delar. Och ja, jag vet, det är lite utflippat. En stalker som bor i huset och dessutom inte är en människa. 
Är man rädd för råttor kanske man inte ska läsa...


HUS(O)DJURET

Del 1


Avgrundsdjupa svarta hål. Som blanka pepparkorn. De rörde sig, följde hennes rörelser. Hon rös. Det kittlade i korsryggen av obehag. Varför hade hon gått med på att passa odjuret? Hon lyfte på burens lock. Besten ställde sig genast på bakbenen, beniga tår greppade om underlaget när den steppade fram och tillbaks. En snabb ivrig dans. Hon ryckte genast tillbaks sin hand, locket föll och landade på sned på burens tak. Den gråbruna magra kroppen fortsatte sin makabra dans. Sträckte sina små händer mot henne. Bjöd upp.

Jenny slöt ögonen och vände bort huvudet. Måste klara detta. Hon pratade lugnande med sig själv. Bara i med maten snabbt och på med locket. Det skulle hon klara. Hon tog ett djupt andetag och öppnade ögonen, redo att mata råttan.

Tomt. Buren var tom.

Jenny flög upp från golvet, snurrade runt medan ögonen sökte i rummet. Hon ville skrika. Råttan var borta. Hon hade bara tagit ögonen från djuret i en kort stund och på något sätt hade den tagit sig ut. Hur? Hon fortsatte att snurra runt i rummet. Tänk om den låg och lurade på henne? Hon skrek till. Hoppade upp i soffan. Sparkade ursinnigt på soffkuddarna. Råtthelvetet var borta, han var lös i hennes lägenhet. Paniken slöt sig om henne, knep åt om hennes hals, brände hål i mellangärdet, tryckte in hennes revben så att hon inte fick syre. Hon hyperventilerade. Framåt med huvudet. Hon höll händerna för munnen, försökte andas. Bara andas.

Sakta fick hon tillbaks kontrollen. Hon satt kvar på soffkanten med huvudet hängande mellan knäna. Det långa håret släpade i golvet. Hon ville stanna här. Sitta här upp och ner och låta livet passera. Men det var ett odjur på flykt i hennes hem. Hon fick inte slappna av.

Hon sökte överallt. Ingenstans fanns han. Hon lyste med ficklampan under badkaret, under garderoben, bakom hyllor. Han måste ha hittat en väg ut ur lägenheten. Sett sin chans och tagit den, sökt friheten.

Vad skulle hon säga till ägaren? Vem slarvade bort ett husdjur som man lovat passa, ett husdjur som dessutom bodde i en bur? Hon gjorde tydligen det.

Tröttheten slog omkull henne. Hon slängde av sig alla kläderna och klev in i duschen. Lät heta hårda strålar dra med sig resterna av ångesten ner i avloppet. Hon var lugnare nu. Det fick lösa sig.
Naken sjönk hon ner i soffan. Drog filten tätt om sig. Sjönk med varje andetag, djupare och djupare in i sömnens trygga famn.


​Råttan iakttog henne från sin plats uppe på gardinstången. Han hade följt hennes jakt, hånlett åt hennes dumhet. Dumma människa. Varför skulle han gömma sig bakom saker när han kunde sitta högt upp och njuta av utsikten?

Människan vilade nu, låg hopkrupen under en filt. Nästan hela hon var borta, bara den lurviga pälsen på hennes huvud stack upp. Det såg så mjukt och lockande ut. Smidigt hoppade råttan ner i soffan. Han kröp närmare människan, sniffade på henne. Hon var varm. Han kröp in i hennes hår, drog det mjuka tätt runt kroppen. Krafsade lätt i de långa stråna. Byggde ett trassligt härligt bo. Han la sig tillrätta, makade sig nära människan. Snart sov han djupt.

Skriket väckte henne och det tog ett par sekunder för henne att inse att det hysteriska ljudet kom från henne själv. Hon satte sig upp i soffan, borstade bort osynliga insekter från vaderna. Myrkryp i benen. Hon hade haft det i flera år, det blev alltid värre när hon var stressad. I drömmen blev myrkrypet till små, små skalbaggar som ilade upp och ner för hennes vader. Hon försökte lugna ner sig. Så kom hon att tänka på råttan och snabbt drog hon upp benen under sig. Hon sträckte ut handen och tände lampan i fönstret. En blick på klockan. Snart morgon, det var inte lönt att gå och lägga sig i sängen, inte ens lönt att fortsätta slumra i soffan. Benen darrade lätt när hon gick barfota ut i badrummet. Hon såg sig om hela tiden. Var fanns råttan? Hade den verkligen lyckats ta sig ut ur lägenheten? Tänk om den satt på golvet någonstans. Hon rös. Hon skulle dö om den kom springande över golvet. Det här gick inte. Hon skulle behöva sätta en fälla. Om den fanns kvar fick den dö. Så var det bara. Nöjd med sitt beslut sjönk hon ner på toaletten. Hon kissade och blundade. Kliade sig frånvarande i håret som på ett oförklarligt sätt trasslat ihop sig i en stor knut under natten. Irriterat konstaterade hon att hon skulle behöva tvätta och reda ut håret innan hon kunde gå till jobbet. Hon skulle bli sen.


​Doften av hennes hår satt kvar i nosen och i hans päls. Han slickade sig ivrigt, njöt av de nya dofterna och smaken av henne. Han hade sovit så gott. Trygg och varm i sitt bo, vaggad till sömns av hennes andetag. När hon hade satt sig upp så hade han yrvaket kastat sig bakåt, tagit skydd bakom lampan i fönstret. Hon hade nästan rört honom där han suttit, tryckt tätt intill lampskärmen. Han sniffade i luften. Människan hade försvunnit långt bort, han hörde hennes ljud men såg inte henne. Han längtade efter henne. Aldrig mer skulle han bo i buren. Aldrig mer. Han morrade för sig själv, visade tänderna, gula och vassa. Om någon försökte stoppa in honom i buren igen då skulle han bita och aldrig släppa. Han fortsatte att putsa sin päls, det var viktigt att vara ren. Och nu ville han vara fin, extra fin för sin nya människa...

Fortsättning följer...

Likes

Comments

Novelletten

Publicerad på Novelletten den 3 oktober 2016.

Tema: Dekadens

FÖRFALL

Det var när ramarna och rutinerna försvann som det började. Då när ingen längre förväntade sig något av mig. När jag inte längre behövde passa tider, när jag inte längre behövde upprätthålla fasaden av något jag inte var, kanske aldrig hade varit… ja, det var då det började.
Till en början var det underbart, rent fantastiskt. Jag kände mig ung igen, nästan euforisk. Jag ägde mitt liv. Tiden var plötsligt oändlig. Vad gjorde det om jag låg i sängen hela dagen? Ingen saknade mig. Första tiden bjöd jag mig själv på överdådiga frukostar i sängen. Lät smulorna falla fritt i min stora säng. Den som bara var min nu. Låg där och slickade honung från fingrarna medan jag tittade på avsnitt efter avsnitt av serier jag aldrig hunnit med förr. Då när ramarna och rutinerna styrt mitt liv.
Någonstans på vägen förvandlades frossandet i lyxiga frukostar till ingen frukost alls, eller på sin höjd en bit kall pizza som blivit över sedan kvällen före. Det friska mousserande vinet jag unnat mig varje kväll efter min hemlagade middag, byttes till ljummet boxvin före snabbmaten. Serierna tappade sin glans, jag tappade min lust. Morgonrocken var inte längre fluffig och mysig, utan fläckig och grå.

Jag saknade ramarna och rutinerna.
Ingen saknade mig.

Likes

Comments

Short stories in english


In writing or speech, the deliberate repetition of the first part of the sentence, is known as anaphora. It is a great exercise to write this way, it seems to spark the imagination. I was planning to write something light, about a man remembering a woman with love. That didn't happen! My imagination immediately turned on me and made me write this dark text about a man-eater...


Man-eater

I remember when we first met, the way you looked at me. And maybe I knew already then what lurked behind those green mesmerizing eyes. Maybe I saw it, but looked away. I have always been a talent when it comes to denial.

I remember being warned, people telling me to be careful. Telling me you were a man-eater. I didn’t listen to those people; in fact I didn’t listen to anyone. My mind was made up and what did they all know anyway?

I remember thinking that it was to good to be true. It was.

I remember the first time I felt regret. Like chains around my feet, weighing me down, slowing my pace. A heavy constant lump inside, maybe it was my sinking heart. I knew there was no way out.

I remember somebody saying, ”I told you so." I was trembling inside, fighting back the words, the tears. I wanted to scream; ”I am not a loser, don’t look at me that way!”

I remember the time when I thought I was strong enough to leave. To break free, walk away intact. I was such a dreamer, so naive. I see it now. I wish I had seen it then.

I remember when I finally gave up. Hopelessness is a slow killer. It breaks you down bit by bit.

Likes

Comments


OVISSHET

Det här med att skriva till bilder...Den här texten skrev jag nyligen, den bara fanns i huvudet. Sedan kom jag på att den passar perfekt till bilden "Ovisshet" av Lena Appel. Kanske lurade bilden i mitt omedvetna...

Lena och jag träffades på skrivkurs 2015. Hon är en grym konstnär, kolla in henne här =>

http://www.lenaappel.se


Vem är du?
Vi har passerat varandra så många gånger nu. Jag drömmer om dig. Inbillar mig att jag känner dig. Din doft har letat sig in i mitt minne, funnit sig tillrätta. Du luktar solvarma lakan och nyklippt gräs. Du gillar blått. Jag ville sträcka ut handen i dag när jag gick förbi dig, stryka försiktigt över din mörkblå skjorta. Den såg sträv ut. Jag ville stanna upp, söka din blick, ta din hand och hålla den hårt. Sträcka mig över det avstånd som finns mellan oss och nå dig, röra vid dig.
Såg du mig? Ser du mig?Vem är du?
Vi möts överallt. Du dyker upp på andra sidan trottoaren när jag skyndar till bussen, du skymtar förbi inne på närbutiken, du går förbi mig så ofta. Men ser du mig? Jag ser dig. Även när jag faktiskt inte ser dig, du finns hos mig ändå, ber om plats i mina tankar. Ofta. I dag passerade vi varandra. Nära. Jag kunde känna din doft. Din doft, fruktig och söt, fick mig nästan att stanna upp. Jag ville sudda ut avståndet… dra dig intill mig, begrava näsan i ditt rufsiga hår, andas in dig. Jag blev rädd för mina egna tankar, skyndade på stegen. Tvingade mig själv att inte vända mig om, att inte följa dig med blicken. Undrar vem du är, undrar om du har lagt märke till mig, undrar om jag vågar…


Likes

Comments

Korta noveller

Det här är en kort novell om tillit. Eller kanske om skuldkänslor? Eller så handlar den om svek. Du som läser får avgöra, jag kan inte bestämma mig...


Lita på mig

Leo satt på trottoarkanten. Ryggen böjd framåt över de spinkiga benen. Fingrarna pillade frånvarande på ett hål i jeansen. Dagen vaknande sakta till liv. Fåglarna småpratade och en svart katt smög förbi på behörigt avstånd. Leo lyfte blicken, plockade upp en liten sten och siktade på katten. Men han kastade inte. Varför skulle han göra det? Han hörde hur katten fnös. Som om den visste allt om honom. Den visste inte ett jävla skit.

Leo ställde sig, drog upp jeansen som halkat ner. Han gick tvärs över gatan och in i trädgården som han lekt i hundratals gånger som barn. Den stora gräsmattan som varit hans egna fotbollsplan under långa varma sommardagar. De knotiga plommonträden som han älskat att klättra i.

Han lirkade upp nyckeln ur fickan.
Stanken i hallen slog emot honom. Intorkade fiskbullar, bränt kaffe och ålderdom.
Elsa satt vid köksbordet och fingrade på den virkade duken. Hennes vattniga ögon lyste upp när de fick syn på honom.

”Leo, min fina pojke. Har du tidningen med dig?”
”Den har inte kommit. Jag satt och väntade utanför en stund, men det verkar som om den är sen i dag.”
”Så var det aldrig förr. Då kom tidningen klockan fem. Aldrig en minut senare.”

Leo sjönk ner mittemot sin mormor. Sträckte sin hand över det slitna furubordet, smekte hennes tunna hand. Hon hade krympt. Den slitna morgonrocken i grön frotté såg ut att vara flera storlekar för stor.

”Mormor, jag stannar bara en liten stund, jag får skit om jag kommer för sent till jobbet.”
”Jag är så stolt över dig gubben. Som sommarjobbar och sliter. Går upp extra tidigt för att hinna komma förbi din gamla mormor. Du är snäll du. Jag kan alltid lita på dig, eller hur?

Elsa lutade sig över bordet. Med oväntad kraft kramade hon hans händer. Sökte hans blick och höll fast den. Leo mötte hennes kloka ögon. Visste hon? Hans hjärta slog ett extra slag och han vek undan med blicken.

”Klart jag kommer och tittar till dig. Du kan lita på mig, jag lovar.” Orden smakade beskt, och han hörde hur rösten darrade. Leo reste sig. Han gick runt bordet, gav henne en puss på den rynkiga kinden.

”Hej då mormor. Vi ses.”

Han skyndade ut ur köket, det brände bakom ögonlocken. I hallen plockade han vant upp hennes röda plånbok från hyllan där den alltid låg. Snabbt ryckte han åt sig en femhundring innan han skamset slank ut i morgonsolen.

Likes

Comments

Korta texter

Min kortaste text hittills på bloggen.
Min dotter Hannah målade denna underbara bild och jag var tvungen att skriva några ord till den. Och det fick mig att fundera på vad som inspirerar och hur man inspirerar varandra. Musik kan få fantasin att spela, en bild kan väcka ord, en färg kan trigga ett minne som blir till en text och så vidare. Kreativitet smittar och det är extra roligt när smittan sprids i familjen!


Stillhet

Han befinner sig mitt i nuet. Ensam i glipan mellan natt och gryning. Han andas in lugn i jämna vågor, sjunker långsamt in i stunden. Tankarna släpps fria, de virvlar och flyter obehindrat. Ögonen vilar i det silvriga blå och augustinatten smakar salt.

Likes

Comments