Idag var min andra dag i High School. Här är jag en junior för att skolan inte tillåter utbytesstudenter att vara seniorer. Det är MYCKET här som jag har lagt märke till dessa två dagar. Mycket som jag väntar på förklaring till också. Vill bara tillägga att jag har INTE sagt eller uttryckt mig otrevligt, utan bara frågat nyfiket.

Det jag har upplevt som skumt är:

 1. På fysiska aktiviteter får tjejer inte ha linnen men killar får springa utan tröja.
 2. Lärarna tar bort vissa viktiga delar ur undervisningen för att de tycker att det är onödiga. Alltså svaren jag fick när jag fråga var "ni kommer inte att behöva det så mycket" och "det används inte så mycket". Det var saker som var bra att veta för att kunna se helhet. När jag förklarade de läraren uteslöt för de andra eleverna föll liksom polletten ner.
 3. Jag räknas som gammal. Varje gång jag säger att jag är 17 får jag höra "oooooh you are sooo old" eller "god, you are old" och det är ändå elever i min ålder på skolan. Har jag kanske råkat säga 70????
 4. Min engelsklärare i Sverige är bättre på grammatik än min engelsklärare här. Vad jag vet, så har inte min engelsklärare från Sverige levt i ett engelsktalande land i hela sitt liv. 
 5. Man får äta på lektionerna.
 6. Folk går fort i korridorerna och håller till höger.
 7. Låsen måste man lära känna för att kunna öppna.
 8. INGEN bråkar någonsin med läraren eller pratar när man inte får. Frågade till och med en ny kompis om det och hon kollade bara konstigt på mig.
 9. Att föräldrarna måste skriva på för exakt allting. Ett papper jag fick med mig hem som värdföräldrarna fick skriva på handlade om att klassen skulla lyssna på en podd, som handlar om ett mord som skedde för fem år sedan.
 10. Jag blev frågad om hur det kändes att bo i ett land där man kan se kvinnor blir våldtagna på gatorna hela tiden. Källkritik tack...
 11. Skolandan är OTROLIG. Hade tänkt mig att det skulle var en bra skolanda men inte så här bra.

Det finns verkligen fram och baksidor med allting. Jag trivs i alla fall och har haft jätteroligt första dagarna i skolan och har redan hittat ett härligt kompisgäng. De frågade mig och deras coach om jag kunde byta från cross country till volleyboll, som de spelar då. Det är nu planen, ska bara fixa det sista med bytet.

Kram

Likes

Comments

Nu har det gått tre nätter och två och en halv dag sedan jag kom till min värdfamilj. De är jättesnälla och har väldigt mycket humor. Jag trivs jättebra hos dem. Det är mycket som är nytt och helt tvärt om från hur det är hemma men det är en del av upplevelsen.

Hursomhelst, idag var en intressant dag för jag fick nämligen mitt schema och välja sport.

Klasserna jag valde är:

 • Spanska (som jag ska byta till något med bilar)
 • Sociologi
 • Engelska
 • Matte
 • Historia
 • Biologi
 • SPS (idrott fast mer inriktat på att bygga upp kroppen)
 • Psykologi

Sporten jag valt är cross country som är att man springer långt. Jag har första träningen imorgon klockan sex på morgonen då. Vi håller på till sju så att vi hinner hem och duscha innan skolan börjar 10 i åtta.

Nu måste jag gå och lägga mig så att jag orkar upp imorgon, kram.

Likes

Comments

Nu sitter jag i värdfamiljens soffa och lyssnar på U2, vilket är värdspappans favoritband. Anledningen till att jag inte har uppdaterat är för att vi inte hade något wifi på Colleget i New York. Det var jättekul i New York och jag lärde känna så fina människor. Vi hade så kul och de känns som att jag känt många av dem hela livet.

I alla fall, vi lämnade Sverige den nionde och kom fram samma dag. Vi var 10 eller 11 svenskar på lägret men vi var bara sex svenskar som flög tillsammans från Sverige, sen mötte vi upp två under mellanlandningen i London. Det var skönt att vi var ett gäng annars hade det blivit mycket jobbigare att lämna familjen på flygplatsen. Familjen fick åka med till flygplatsen trots allt. Flyget från London till New York var försenat 1,5 h så vi kom fram ganska sent. Från flygplatsen hämtade en buss upp oss och tog oss till Colleget. Det tog 45 min. Väl på colleget var det bara att gå och lägga sig. De flesta av oss hade rumskamrater sovandes i rummen när vi kom, likaså jag.

Dag två så serverades frukost klockan sju på morgonen. Den morgonen hade bäst frukost enligt mig. Det serverades fruktsallad, yoghurt, keso, flingor med mjölk och mera saker som jag inte åt. Efter frullen gick vi till vår första "lektion", då menar sammarbetsövingar. Vi var indelade i fyra grupper och hade lektionen med gruppens ledare. Efter det fick vi testa på amerikansk fotboll och cheerleading, det var svårt. På eftermiddagen fick vi välja att antingen åka till Brooklyn Bridge eller shoppa på Soho. Jag valde shopping för att jag tog bara med mig tre par strumpor. När vi shoppat klart gick vi ner till en båt som skulle visa oss New York från havets perspektiv. Det var jättehäftigt. När vi passerade Frihetsgudinnan började en grupp sjunga på främmande språk med det var så vackert.

Nästa dag, sista heldagen på campet, började med frukost som bestod av socker, socker och kaffe. Lektioner hade vi precis som dagen innan men den här gången en riktig lektion med en riktig lärare. Vi hade amerikansk historia och läraren var såååååååååååååååååå bra. Han gjorde klassrummet till en scen och spelade teater med oss. Jag var en lillebrorsas arbetare, en 13-barns mamma och en man som förstörde hela USA på en och samma dag. En kul sak som han också gjorde var att tvinga de som kom försent att sjunga USA:s nationalsång. Det var så kul. Efter det åkte vi och kollade på sevärdheter i New York och grillade på kvällen.

Sista dagen var bara upp ur sängarena för att sedan sitta på bussen till flygplatsen klockan 03:40. Mitt plan gick från flygplatsen till Chicago klockan nio så jag fick vänta där i fyra timmar. Hur mycket bagaget fick väga där var inte de samma som på Arlanda vilket ledde till att jag hade på mig tre jackor och två tjocktröjor när jag åkte till värdfamiljen.

Nu är jag här och värdfamiljen är så snäll. Trivs jättebra med dem än så länge.

Kram

Likes

Comments

Nu är det bara tre dagar kvar tills planet lyfter från Arlanda. Det känns inte bra för tillfället men det beror nog mest på att jag inte har listat ut hur jag ska få plats med allt i resväskan. Jag är också osäker på om jag vill att min familj ska åka med och lämna mig på flygplatsen eller inte. I skrivande stund vill jag helst bara ta en Uber in, men tror det är en mindre bra ide då risken för att jag kommer gråta hela vägen för stor. Vill inte bli dåligt rankad...

Okej, det som kommer hända närmaste veckan är att jag, Alice och Lovisa åker, onsdag den nionde, till New York via London. Vi är sex utbytesstudenter som åker från Arlanda, sen möter vi upp andra utbytesstudenter i London och åker med dem till New York. Väl i New York ska vi gå på ett tredagas-camp. Vi bor på ett College och där ska vi gå igenom regler och sånt som är viktigt. Sen ska vi ha kul där också, alltså typ ha grillkvällar och andra aktiviteter.

Den 12 åker jag från New York till Chicago och sen vidare till min slutdestination - KANSAS. Jag bor med min värdfamilj i en stad som heter McPherson med cirkus 13 tusen invånare. Mitt high school heter, simpelt, McPherson high school och det ända jag vet om skolan är deras dresscode.

Min värdfamilj verkar vara underbar. De gav mig ett bra första intryck över mail. Familjen består av pappa, mamma, storebror (21), storasyster (19) och lillasyster (16). Storasyskonen går på college och är inte hemma så ofta. Lillasyster och jag kommer att gå i samma skola.

Nu ska jag bara lösa mitt packningsproblem och sen äta morotskaka.

McPherson 

Skolans idrottssal.

Likes

Comments