Ja, då var det vår igen. Åtminstone säger datumet att den solvarma väggen mot stallet borde infinna sig men istället springer jag mellan skurar av hagel och ett och annat snöfall.

Hur som helst så har avelssäsongen dragit igång. Det här med avel är något som intresserar mig mer och mer för varje år. Och vad gäller att välja hingst till sitt sto är jag alltid väldigt velig... En sida hos mig själv som jag starkt ogillar!

Det finns gott om fina hingstar och många som jag skulle vilja betäcka mina ston med. Men det finns inte gott om hingstar som helst ska stå och verka i Sverige för att säkerställa att sperman kommer när man behöver den, att den är färsk och av god kvalitet som faller mig i smaken. Efter mycket tråkigheter så har jag bestämt att hingstarna måste uppfylla dessa krav i år.

Vi får inga fölungar i år, efter mycket tid och arbete föregående år fick vi bara ett sto dräktigt och hon kastade tyvärr i februari. Den enda fördelen med det är att vi har gott om tid denna säsongen och valde att börja tidigt.

Jag står fast vid min åsikt om att stomaterialet väger tyngre än val av hingst. Och är väldigt nöjd och stolt över våra fina ston! Eftersom mina förstahandsval av hingstar endast finns på fryst och kostar många lappar för en dos har jag fått tänka om.

När jag väljer hingst brukar jag basera vad jag gillar hos hingsten på dess avkommor. Något jag försöker se bortom är hingstens yttre påverkan. Det finns en handfull personer i Sverige som är otroligt skickliga på att visa hingstar. Dessa personer är ofta förekommande i bruksprovssamanhang.

Påverkas hingstens bedömningen av visaren och ryttarens skicklighet? Min bedömning eller domarnas bedömning?

I båda fallen JA, jag är helt övertygad.

Därför vill jag ha hingstar till mina ston som helst själva presterat på tävlingsbanorna men framförallt har avkommor som presterar. Jag avlar i önskan om att få fram tävlingshästar som presterar på absoluta toppnivå.

Nu i år har vi gjort precis tvärt om, båda våra ston kommer att betäckas med relativt unga hingstar det finns inga vuxna avkommor att se. Istället får man drömma om vad som kanske kommer att se dagens ljus nästa år.

Första stoet, Wilda e: Indoctro - Libero H - Le Mexico är inseminerad och klar för stunden med Crusader Ice Misstänker att han inte behöver någon större presentation. Modern, Tarusa har nu ett helt gäng avkommor som gör outstanding ifrån sig på tävlingsbanorna. Prestationssäkert!

Andra stoet, Wiran e: Indoctro - Voltaire - Ahorn som också var hon som kastade håller vi på att undersöka och tagit baktprov (som inte visade ngt) och gjort livmodersbiopsi på som är skickat för analys, vi inväntar svar och hoppade därför över brunsten som var nu. Ser allt ok ut och vi bara haft otur utan några märkbara anledningar till varför hon kastar sent kommer hon att insemineras med Karmel van de Watering. En hingst som faller mig i smaken av flera anledningar, kanske främst för att det är "min typ" av häst. En grym galopp, elastisk, balanserad och ett grymt avstamp. Fadershingstarna får tala för stammen, Diamant de Semilly - Quick Star - Quidam de Revel, det blir inte mkt bättre än så!

I båda av dessa fallen har jag den yttre påverkan i bakhuvudet, det är ingen skit som sitter på någon utav dessa hingstar. Hur mkt av det jag ser är ridskicklighet och hur mycket är kapacitet och förmåga? Så länge båda dessa hingstar får behålla sina ryttare kommer de att få de bästa förutsättningarna för att bli bra i sporten!

Jag citerar Jens Fredricson efter att han i telefon fått valet att falla på "hans häst".

- Det är den bästa häst jag någonsin haft, jag matchar honom mot OS i Tokyo 2020!

Elli Nor SVG född 2016 undan Wilda som säsongen -15 var svår att få dräktig med fryst. Valet föll istället på Elliot VDL.

Foto: Laila Berglund

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det är början på året och det betyder att x antal 3 åringar ska börjas matchas mot 3 års test.
Vi har i dagsläget 6st 3 åringar. Vuxenlivet har börjat! Och min semester kommer att lysa med sin frånvaro de närmsta månaderna.

Jag har tappat räkningen på det totala antalet inridna hästar genom åren och eftersom vi dessutom råkar föda upp hästar så lär jag få fortsätta likadant de kommande åren.

Med handen på hjärtat så vet jag inte om jag kan kalla det roligt. Skulle nog vilja kalla det spännande istället. Men när väl pålle är tam under sadel, ja då tusan är det fantastiskt roligt!

När jag får tillfälle brukar jag passa på och studera hur andra gör för att tämja hästar under ryttare. Intrycken blir allt från imponerad till mörkrädd. Imponerad blir jag av de ryttarna som får det att se enkelt ut, som lugnt och metodiskt redan vid detta stadiet skapar tillit för ryttaren.

Vi själva har ett väl inarbetat system. Som i huvudsak bygger på att vi själva är trygga i det vi gör vilket förmedlas på ett avslappnat sätt till hästen. Hästar är vanedjur och vänjer sig snabbt in i nya rutiner. Se till att det är önskvärda rutiner.

Jag föredrar att ha en medhjälpare som håller hästen i en slak longerlina vid de första uppsittningarna. Järnhand och diverse hjälptyglar tackar jag nej till. Och jag sitter upp med hjälp av stigbygel, från marken, alltid. Varför? Av den enkla anledningen att jag tycker att hästen ska lära sig detta. Den behöver inte lära sig att stå still bredvid en pall, det kommer den att göra alldeles av sig själv när den slappnar av i alla fall.

Hästar är individer, alla är olika och alla uttrycker sina känslor på olika sätt. Och ja, det finns individer som är mer ängsliga eller har en mer utpräglad flyktinstinkt än andra som brukar benämnas som svåra. Var påhittig!

När man har förmånen att hantera unghästarna redan från ung ålder kan vissa moment avdramatiseras i ett tidigt skede. Jag har suttit på hästar många gånger i stallgången, de övriga hästarna står i boxarna och tuggar hö, inte en gång att hästen har velat springa därifrån utan istället får jag frågan, vad gör du? med en undrande blick men aldrig ett vitöga. Jag är också lyckligt lottad som har en bred stallgång och högt i tak. En annan teori som jag också prövade var att sitta upp ute på grönbetet där hästen är trygg i sin flock, det va inte så galet som det låter men övriga hästar blev nyfikna och närgångna vilket medförde gnabb. Jag skrotade den teorin.

Hur som helst så är delmålet på vägen för dessa nybörjare 3 års test. Jag visar sällan alla då dagsformen är avgörande vid poängbedömningar men upplägget är detsamma för samtliga. De ska kunna genomföra det i maj månad.

Jag borstar av ridhusunderlaget från rumpan först i maj!

/Erica

Likes

Comments

Ridsport nr 2 anlände i veckan och det går inte att missa honom. Peder Fredricson.
Peder vann ett beundransvärt och högst välförtjänt pris framröstad av svenska folket. Eller så kanske det inte i huvudsak va svenska folket som röstade utan anhängare till ridsporten. Men mig veterligen så hör vi också till kategorin svenska folket vilket medför ett visst uns av besvikelse till kategorin sportsverige och dennes journalister och krönikörer.
Jag väljer att kalla det osportsligt.

Peder vann inte OS guld men han förlorade heller inte guldet, han vann ett silver. För mig är det obegripligt hur någon kan stå på prispallen och betraktas som en förlorare.

I hoppsporten vinner den som under lång tid lagt ner enorm tid för uppbyggnad och förberedelser för sig själv och hästen. Skapat de ultimata förutsättningarna för ekipaget. Men jag tror inte att det räcker, det krävs också erfarenhet.

Nick Skelton född 1957 tog ind guld i Rio
Peder född 1972 tog ind silver i Rio
Eric Lamaze född 1968 tog ind brons i Rio

I många andra sporter hade alla samtliga medaljörer varit "för gamla." Vad som mer gör ridsporten nästintill unik är att kvinnor och män tävlar i samma klass.
Jag tror att dagens hoppsport är så pass toppad att det är nära omöjligt att åka till ett OS som rookie och vinna guldet individuellt.

Under åren 2003 och 2004 arbetade jag på grevlunda gården. Peder Fredricson var en av mina chefer. Han har för mig under lång tid varit en förebild och någon att beundra pga hans hårda arbete och men framförallt vilja. Han har nån oförklarlig förmåga att hitta vägen till målet och aldrig gå vilse.

Jag gratulerade Peder när resultatet blev officiellt genom ett sms som löd:
"Jag är inte förvånad, inte överraskad bara mäkta imponerad. Grattis och kram! "

Kim C Lundin skrev krönika i detta nr av ridsport och avslutade det bra, jag citerar:
- Stå upp för din sport, förklara och berätta varför livet med en 600 kilos vän med hårda fötter och päls är så mycket värt. Inte bättre än någon annan sport, men partnerskapet med en häst är magiskt.

Kupp, pakt eller sekt kalla det vad du vill... För mig handlar det om beundran och entusiasm.
/Erica

Likes

Comments

2017-01-27

Blev datumet för första blogginlägget. Ingen har någonsin beskyllt mig för att dra förhastade slutsatser, tvärt om. Jag tänker, grubblar och funderar innan någon av alla mina idéer blir till verklighet.

Många idéer blir bra tom riktigt bra men det är samtidigt lätt att missa tåget och stå kvar ensam på perrongen. Min man uttryckte det ganska bra.

-Du måste ta allt lite mera mañjana!

Jag vet inte ens vad ordet betyder och vägrar i skrivande stund att googla. Tolkar det precis som jag vill och antar att han menar att jag ska sluta oroa mig för konsekvenserna. Punkt. Tänk inte mer på konsekvenserna, chilla. Punkt. Vad, hur, när, tänk om... Just det, tänk om, tänk framåt! Tankar är inte lätt att styra.

Sooooo.... Här är början på en långsamt framkrystad blogg.

2007 var året då jag och mannen slog slag i saken. Köpte gård, byggde stall, jag sa upp mig från min anställning, jag startade eget och dessutom fick vi en egen avkomma. Det är 10 år sen... Konstaterar att jag börjar bli äldre, konstaterar samtidigt att faktiskt de allra flesta är lika mkt äldre.

2017 driver vi våran hästverksamhet med hem och bas i Eggvena strax utanför Vårgårda.

Vi älskar hästar!

Nästan allt i våra liv, vardag som helg, 24/7, innefattar häst. Och skulle det förmodan inte göra det så gör det det indirekt i alla fall. Någon måste in från hagen eller så stundar det en kvällsfodring. Eller kanske är det bara en helt ok anledning att skylla på när man hellre bara vill vara hemma. Hade jag inte något träns kvar att putsa? Eller så måste jag faktiskt springa ett varv med skottkärran och plocka högar just denna kvällen, hästarna fick ju faktiskt rena täcken idag...

Våran verksamhet finns presenterad på hemsidan

http://www.skogvaktaregarden.se

Jag sjunger som jag vill...

//Erica


Likes

Comments