Vad gör man med en elak häst?
I hagen är Valtyr bara elak, mot dom andra hästarna. Speciellt när det är utfodring. Han har aldrig blivit utan mat och han är inte utfrusen från dom andra heller. Men så fort det kommer mat stryker han bak öronen och hugger efter dom andra och jagar bort dom. Utan att dom andra gör något, dom bara står en bit bakom och väntar; precis som dom alltid gör. Jag är väldigt "sträng" när det gäller hur höstarna ska bete sig när jag går ut med mat, jag vill inte ha nån häst precis bredvid mig som går och försöker äts ur påsen. Därför är jag väldigt tydlig med att när jag öppnar grinden så smackar jag bort dom och då ska dom gå bort. Valtyr blir väldigt sur och jagar då dom andra, hugger dom i rumpan och allt vad han sysslar med.
Vad gör man åt det, egentligen? Det blir ju ingen matro för dom andra hästarna och jag tycker inte det är särskilt kul att se en flock som inte är helt 100%. Vilket den var innan Valtyr kom. Jag tycker det är ägarens ansvar att jobba med det, men hon är bara i stallet typ 3-4 dagar i veckan och då rider hon bara, that's it.
Just nu gör jag så att när jag lägger ut höet så jagar jag bort Valtyr så alla andra hästarna får börja äta utan honom, jag ser till att han står en bit bort och när han slutar försöka gå förbi mig och står och tuggar och slappnar av så tar jag honom i pannluggen och leder fram honom till en hög. Då brukar det funka bra och han är inte alls lika stressad och arg runt maten, och jagar dessutom inte dom andra stackarna.
Vad skulle ni gjort? Borde jag prata med ägaren?

Likes

Comments

Postad i: Vardag

Hejsan!
Jag tänkte att första inlägget skulle bli en presentation av alla oss, mig själv och hästarna!

Joel, 17/08/94, kille, blond

från vänster: Nös, Keilir, Jag, Humle, Orm.

Jag är så dålig på att prata om mig själv haha! Jag heter då Joel, är bosatt lite norr om Stockholm. Har varit medryttare här i stallet i snart 4 år. Har hållt på med hästar sen jag va ca 14, och har på den tiden förutom att arit här bla jobbat i privatstall, praktiserat på ridskola och jobbar på turistgård på Island. Jag har även två kaniner. Förutom djuren så ritar och fotar jag en del också, vilket jag ska försöka uppdatera er om här på bloggen också.

Ljúfa från Klingsboda Gård, 27/06/09, sto, islandshäst, svart, femgångare.

Uttal: Jova
Namnbetydelse: Underbar, min skatt
Smeknamn: Jovis, Jufa-tufa, grishästen

Ljúfa är en otrolig glad och arbetsvillig häst, hon är känslig för hjälperna och är otroligt pigg och rolig att rida. Älskar att springa fort, hoppa och gå off road i skogen. Otroligt lättlärd. En riktig arbetsmyra. Kan tricket bergsgeten, och vi övar på att rida i bara halsring.

---

Röde Orm från Långnäs, 29/05/95, valack, islandshäst, fux m. stjärn och snopp, femgångare.

Uttal: Röde Orm
Namnbetydelse: Namnet är från en vikingasaga.
Smeknamn: Orm, Ormis, Bebis

Orm är en otroligt karaktärisk individ, det är svårt att glömma honom när man väl träffat honom. Otroligt envis, på både gott och ont. Otroligt het att rida, sticker gärna om han tycker det blir tråkigt men han är aldrig dum. Skulle aldri få för sig att slänga av nån. Älskar att träna trickträning, allt för godis! Är just nu under väldigt långsam igångsättning efter hälta och andra sjukdomar. En riktig passråtta och kan passa i alla gångarter, han travar dock aldrig, han har den lixom inte. ;)

---

Keilir från Ekhaga, 16/06/08, valack, islandshäst, brunblack, femgångare.

Uttal: Kejlir
Namnbetydelse: Namn på en vulkan på Island.
Smeknamn: Kejlur

Keilir kom till oss som ett nervöst vrak, allt va läskigt och att rida ut med honom var ett äventyr. Han hade mycket nära till sina flyktinstinkter. Med mycket jobb från stallägaren, efter en allvarlig olycka, tillsammans med oss medryttare har han blivit mycket bättre, fortfarande nervig men inte lika extremt. Han är annars mycket nyfiken av sig och vill gärna gosa i hagen.

---

Nös frá Héllishólum, 15/06/90, sto, islandshäst, musblack m. stjärn och snopp, fyrgångare.

Uttal: Nös
Namnbetydelse: Näsborre, häst med tecknet snopp
Smeknamn: Nös-pös, Nösis, gammeltanten

Våran älskade penionär! Kan bära vilken ryttare som helst på ryggen, då hon anpassar sig väl efter sin ryttare. Allt från stallägarens 8-åriga dotter till oss erfarna vuxna. En riktig skogsmullehäst! Går att rida med vilket huvudlag som helst. Man kan gå ut med henne lös på promenader. Våran klippa!

---

Knytte's Humle, 30/05/05, valack, gotlandsruss, brun m. stickelhår i ansiktet.

Uttal: Humle
Namnbetydelse: Är en ört som används till bla öltillverkning
Smeknamn: Mummel, Hummeldum

Stallets clown! Är alltid först fram i hagen och vill hitta på saker, arbetsmyra så det skriker om det. Älskar allt du hittar på med honom. Men att springa fort och hoppning är två favoritsaker. Älskar även trickträning! Coolaste ponnyn man kan träffa, bryr sig inte om mycket men är samtidigt ingen nybörjarhäst. Jag ska förhoppningsvis köra in honom! Han måste "upplevas" för att man ska kunna förklara honom rättvist!

---

Tófa från Musö, 17/05/01, sto, islandshäst, fux, femgångare(?).

Uttal: Tofa
Namnbetydelse: Rävhona
Smeknamn: Tofis

Nyfiken och gosig i hagen! Har inte ridit/motionerat henne själv men hon är tydligen väldigt het. Är ett 1a-klas sto och har varit tävlingshäst.

Valtyr från Fors Gård, 13/06/07, valack, islandshäst, brun, fyrgångare.

Uttal: Valtyr
Namnbetydelse: Annat namn för Oden
Smeknamn: Valtyr

Är dominant och dryg i hagen, väldigt hingstig. Har inte ridit honom själv men han är tydligen seg och man måste kämpa för att han ska lyssna.

Likes

Comments