Hva er akne?

Akne (kviser) er en betennelse i talgjkjertlene i huden. Det er mest vanlig i ansiktet, men også på øvre del av rygg og bryst. Nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder, men noen er svært plaget og trenger medisinsk behandling. For de aller fleste går problemet over i midten av 20 årene, men noen sliter med dette til de er godt voksne.


Vi kan dele inn akne i ulike alvorlighetsgrader

- Overfladisk akne/mild akne. Sees som svarte eller hvite hudormer, og noen ganger papler. Svært vanlig i tenårene. Gir som regel lite arr.

- Moderat akne er inflammatorisk og kjennetegnes av røde hevelser (papler) og væskefylte kviser.

- Alvorlig akne (acne conglobata) er preget av noduler, pustler og cyster, noen er også smertefulle og etterlater ofte dype arr.

Bilde: https://www.ehealthstar.com/conditions/acne-vulgaris/types

Behandling/mine råd ved mild akne

Ved mild akne er reseptfri behandling ofte nok. Det er viktig å rense huden godt morgen og kveld, bruke produkter med gode aktive ingredienser (benzylperoksid). Unngå fete oljer og kremer som kan tilstoppe talgkjertlene. Vær også nøye med vask av sminkekoster og bruk gjerne mineralsminke. Erfaringmessig så har mange av mine pasienter god effekt av å redusere sukker og alkoholinntak Noen har også effekt av å redusere inntaket av melk. Jeg anbefaler også mine kunder å få i seg nok vitaminer og at de får i seg nok omega 3 (jeg bruker vegetabilsk olje fra helsekost). I noen tilfeller kan legen også skrive ut A-vitaminsyre (krem). Jeg ser også god effekt av å behandle med milde kjemiske peelinger (mandel, azelainsyre, glycolsyre) og LED-lys behandling. Dermapen er også en god behandling for de som har en mild form for akne, og da gjerne i kombinasjon med en mild peeling. En feil jeg ser mange gjør er at de overbehandler huden i form av produkter med alkohol, parfyme etc så huden tøker helt ut. Mange tar peelinger og masker flere ganger i uken, og noen ganger blir det rett og slett for mye.

Behandling/mine råd ved moderat akne

Dersom en pasient kommer til meg med moderat akne anbefaler jeg i de fleste tilfeller at de oppsøker hudlege. Legen kan skrive ut antibiotika (enten i kremform eller som tabletter). Legen kan eventuelt også skrive ut krem med A-vitamin/retinoider evt azelainsyre eller benzylperoksid. Dette går man gjerne på i en lengre periode, og man skal ikke aktivt behandle huden med kjemiske peelinger, lysbehandling etc når man bruker slike medisiner. Dette er fordi at reseptbelagte kremer og tabletter ofte gjør huden sensitiv for sol og for sterke produkter. Ofte så anbefaler jeg kvinner med store kviseplager en sjekk hos gynekolog for å utelukke PCOS (polycystisk ovariesyndrom). Utenom hudlege så anbefaler jeg også for disse pasientene å være nøye på rens av huden, rens av sminkekoster, mild sminke og et sunt kosthold.


Behandling/mine råd ved alvorlig akne

Alvorlig akne skal behandles med medisiner. Som regel vil hudlegen (eller fastlegen) skrive ut tetracykliner i en periode på 3 måneder. For noen vil dette være nok, men for mange er A-vitaminsyre (isotretinoin) i tablettform det eneste som vil hjelpe. Behandlingen varer som regel 4-6 måneder, og man kan få flere ulike bivirkninger. Den vanligste bivirkningen er tørr hud og tørre slimhinner. Noen får også sterk hodepine, dårlig nattsyn eller psykiske bivirkinger som depresjon eller selvmordstanker. Det er svært viktig at du følges opp av legen din under en slik kur, og du skal ta blodprøver underveis samt at du ikke kan bli gravid under behandlingen da dette gir store fosterskader. For noen er denne kuren nok, mens andre får ikke optimal effekt og må kanskje gå på denne kuren flere ganger.


Hva med arr?

Om man har aktiv akne begynner jeg sjelden med arrbehandling. Det er som regel ikke noe poeng i å behandlere arrene før aknen er behandlet ferdig. Det finnes flere ulike arrtyper

Bilde: Lånt fra google

Arr er vanskelig, og det som fungerer for en fungerer ikke for en annen. Jeg har mange arrpasienter i løpet av en uke, og ser som regel mest av icepick og boxcar arrene. Jeg bruker alltid kombinasjonsbehandlinger på arr. Som regel kjører jeg en mild kjemisk peeling og setter kunden på et kremprogram fra neostrata (evt a-vitaminsyre eller pigmanorm). Etter en måneds tid kjører jeg en dermapenbehandling (gjerne med PRP). Etter 6 uker er det kanskje tid for en litt sterkere peeling eller en mesoterapi/hyalorunsyreinjeksjon. Dype arr tar som regel svært lang tid å behandle, og ikke alle blir helt bra igjen. De aller fleste blir mye bedre ved flere behandlinger, men det finnes dessverre ingen quick fix når det gjelder arr.

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Likes

Comments

Hva er retinol? Retinol er en form av A-vitamin, men det skilles mellom A-vitaminsyre, retinylpalmetat og retinol.

Forandringer i huden skyldes arvelige faktorer, men også miljøfaktorer (for eksempel sol og røyk).
Den kjemiske strukturen til retinol ble først beskrevet i 1930, men først i 1959 begynte man å bruke den innenfor dermatologi. I 1983 kom de første studiene på den gunstige effektene det har på alderforandringene i huden.

Flere kliniske studier har vist at langtidsbruk av vitaminsyre som retinol og tretinoin kan gi forbedring av solskadet hud og rynker. Syren øker produksjonen av mye celler og sørger for at de gamle avstøtes raskere.

A-vitaminsyre finnes også i tablettform som ofte skrives ut av hudleger til pasienter som er rammet av acne (kjent som istotretonoin/roaccutane)

Kremer med høy andel av retinol skal kun brukes på natten, og jeg anbefaler ingen en sterk retinolkur (hverken tabletter eller i kremform) i sommerhalvåret da huden blir lyssensitiv. Ergo tåler man sollys dårlig, og man risikerer å skade huden fremfor å forbedre den. Man skal alltid bruke solfaktor på dagtid når man bruker produkter med retinol (helst SPF 30+). Personlig bruker jeg SPF 30 hver dag året rundt for å forebygge aldringstegn og for å beskytte huden min mot de skadelige strålene.

Mange forbinder retinol med røde flassende ansikter, og det skjer som regel om man går på en hard kur med høy prosentandel retinol. Det betyr allikevel ikke at du skal styre unna ingrediensen, men har du sensitiv hud må man introdusere den forsiktig og gradvis. De aller fleste går gjennom en litt tøff periode de første ukene, men så vil huden i de fleste tilfelle tolerere behandlingen bedre.

Min favoritt mot pigmentering og harde solskader hud er pigmanorm. Her oppnår kundene fantastiske resultater, men det er en tøff behandling som ikke alle tåler.

Har A-vitamin i kosten samme effekt som i krem?

A-vitamin finnes i matvarer som fet fisk, melk, smør, ost og leverpostei. Frukt og grønnsaker med mye farge inneholder betakaroten som omdannes til retinol i kroppen, men dessverre så er det sånn at huden står sist i køen når vitaminene fordeles, så derfor kan det være lurt å gi huden retinol via et medisinsk kremprogram.

Husk at både airol og pigmanorm er på resept, og kan kun fåes av lege eller klinikk med tilknyttet lege.

Produkter med retinol skal ikke brukes av gravide. Det finnes ingen studier som viser at det er skadelig for fosteret, men siden man heller ikke forsker på gravide så frarådes det.

Har du spørsmål om hud? Send meg gjerne en Mail på post@skinclinic.no eller kontakt meg på Facebook (SkinClinic Jessheim). Jeg tilbyr gratis konsultasjon i klinikken for å hjelpe det med en sunnere og finere hud.

Likes

Comments

Vil med dette ønske alle flotte kunder og følgere et godt nytt år :)

Likes

Comments

Dette innlegget dedikerer jeg til leppefiller for det får jeg enormt mye spørsmål om, og jeg utfører utrolig mange leppebehandlinger hver eneste uke. Jeg syns det er veldig gøy, men samtidig en av de mest utfordrende behandlingene jeg gjør. Lepper er komplisert, og det krever en del kunnskap for å lage fine lepper.

En av gårsdagens leppekunder. Hun hadde aldri tatt noe før, og jeg fylte med 1 ml juvederm volift.

Man blir umiddelbart hoven, men dette vil som regel roe seg betydelig innen 3 dager. Etter 14 dager er hevelsen så og si borte, og da kan man gjøre korreksjon om det er nødvendig. Uansett hvor dyktig behandler er kan man oppleve at leppen blir skjev eller det kan være små klumper man må få bort ved massasje, stikke hull på eller sette litt hyalase. Noen ganger treffer man også et blodkar som kan gi en saftig blåveis. Det er ikke farlig, men ikke spesielt fint. Lurt å ta filler i leppene når man ikke har noen viktige planer de neste dagene.

Her ser dere en oversikt over kar og vener i ansiktet.

Leppene er svært blodrike så det blir ofte et blåmerke, men de det som er farlig er om filleren blir plassert inn i en av blodårene. Dette kan skape et blodpropp som igjen kan føre til alvorlige komplikasjoner! (Les innlegget mitt om komplikasjoner ved filler og botox for mer info om dette). Jeg har heldigvis aldri opplevd at det har skjedd, men er godt forberedt om det skulle skje.

Mange forbinder leppefiller med enormt store lepper som ser unaturlige ut. Sannheten er at dette er noe de færreste foretrekker, og jeg er helt sikker på at du kjenner noen som har fylt leppene, men som du ikke har lagt merke til har gjort det en gang.

Leppene mister med årene den naturlige spensten og volumet. I tillegg får mange som som kalles røykelinjer eller bar code lines som kan enkelt reduseres ved leppefiller.

Jeg personlig er opptatt av at leppene skal se ekte ut, og jeg ønsker ikke at noen av mine kunder skal gå rundt med «duck face», da det er dårlig reklame for min del. Gjennomsnittsalderen på mine kunder er rundt 35 år så sjelden noen ber meg fylle mer enn jeg er komfortabel med (jeg overfyller ingen uansett).

Det finnes mange tusen merker på markedet når det gjelder fillere. Jeg foretrekker juvederm og teosyal da jeg syns jeg får gode resultater, og opplever sjelden komplikasjoner. Begge fillerene er FDA godkjente, og er to av de mest solgte fillerne på verdensbasis. De har også gode kurs og et godt støtteapparat.

Hva med varighet? Her er det store variasjoner selv om merkene selv lover en varighet på 6-12 måneder. Hos noen forsvinner den fort, mens andre har den kjempelenge. Det går ikke nødvendigvis på merket, men folk er forskjellige. Folk som trener mye, er mye i varme eller som bruker snus/røyker opplever ofte at filleren har kortere varighet. Jeg syns at varigheten øker jo flere ganger kunden har tatt filler, men det gjelder ikke alle.

Husk på dette da når dere velger behandler

Aldri la noen som ikke er sykepleier, lege eller tannlege behandle deg. Det kan være farlig, og det er heller ikke lov. Du må for all del ikke behandle deg selv eller kjøpe filler over nett heller. Det kan bli helt krise! Jeg har ukentlig kunder som har hatt mislykkete leppebehandlinger etter let’s deal kampanjer etc, og det er hverken hyggelig, billig eller enkelt å få fikset på. Vær kritisk er mitt beste råd.

Likes

Comments

Bloggen min er i utgangspunktet ikke tenkt å være personlig, men dette vil jeg dele med dere siden det står mitt hjerte så nære.
Jeg har alltid vært utrolig glad i dyr, og da spesielt i hunder. Jeg har alltid levd med hund, og de siste 10 årene har jeg eid en liten skatt som het Fantos. Han ble dessverre påkjørt i slutten av september og måtte avlives. Hjertet mitt var ødelagt, og hadde det ikke vært for at jeg har så utrolig mye jobb og fullt opp på hjemmebane tror jeg at jeg hadde blitt deprimert. Selv om livet er hektisk så har jeg følt at jeg har manglet noe helt essensielt i livet mitt etter at Fantos døde.

Jeg tenkte først jeg ville gi det tid, men skjønte raskt at jeg måtte få meg ny hund. Det var uaktuelt å kjøpe en valp når det finnes så mange hunder der ute som mangler et godt hjem. I stedet for å adoptere hjemme så falt valget på Kypros, der er det nemlig en organisasjon som redder hunder og katter fra gata og bortadopterer de. Jeg fant organisasjonen for 5 år siden i forbindelse med bryllupet mitt. I stedet for gaver samlet vi heller inn penger til ulike dyrevernorganisasjoner, og denne ble en av de. Siden har jeg sendt de penger månedlig for å hjelpe til med å dekke kennelutgifter, veterinær, mat, tepper etc.

Organisasjonen er drevet fullt og helt frivillig, og de får dessverre ingen statlig støtte. Alt avhenger av at folk sender de penger for å overleve. Jeg tok kontakt og sa jeg ønsket to hunder i liten til medium størrelse, og de sendte bilder av ulike som kunne passe. Disse hundene er adferdstestet mot små barn, store barn og andre dyr i forkant slik at det blir lettere å finne en match med den som vil adoptere. Valget mitt falt på nydelige lille Maya og skjønne Harvey.

Harvey er cirka 2 år og Maya cirka 1 år. Jeg fikk møte de begge i dag, og jeg elsker de allerede. Skal innrømme at tårene rant da jeg endelig fikk holde de siden det bringer frem minnene om Fantos <3 Begge hundene er vaksinert, chippet, kastrert og har egne pass med mitt navn som eier.

Kennelen og området rundt er helt jævlig. Det er så mange hunder som står tett i tett, og selv om de får mat og har et teppe og ligge på, så har de nesten ikke menneskelig kontakt, og de får ingen turer annet enn hver lørdag. Tenkt at noen av disse har vært familiehunder som bare har blitt etterlatt på gata!

Det blir plukket opp skitt i burene hver kveld, og de har nok mat til å overleve, men det er ikke nok. Organisasjonen avliver heller ingen med mindre de er alvorlig syke, men jobber iherdig med å adoptere bort og skaffe midler til å drive dette. Folk dumper dessverre bikkjer og katter der daglig, og de har flere hundre dyr å ta vare på.

Det knuser hjertet mitt at de lever sånn, og jeg føler det at jeg tar med to av de kun er en dråpe i havet:( Om du vil adoptere hund herfra så ta gjerne kontakt med meg så skal jeg hjelpe deg.

Etter at vi hentet hundene tok vi de med hjem til en av de fantastiske damene som bruker all sin tid og penger på dette. Her fikk de et bad, god mat og masse kos. Selv om de har hatt lite kontakt med mennesker slo de seg umiddelbart til ro og jeg føler dette kommer til å bli veldig bra.Begge er veldig kontaktsøkende og sovnet begge to på fanget mitt. Lite vet de at på tirsdag så flytter de til Norge for å leve der sammen med meg om min familie <3

Om du vil hjelpe kan du vippse til mitt nummer 47243036 (merk med Kypros), og alt vil selvfølgelig bli gitt til denne organisasjonen.
Følg de også gjerne på Facebook for å se hundene eller kontakte dem direkte.

Likes

Comments

Hva slags hudtype har jeg egentlig? Det er et spørsmål jeg får ofte, og dette blogginnlegget er ment som en hjelp til deg som er usikker på hva slags hudtype du har, og hvordan tilstanden til huden din er. Mange har nemlig helt feil oppfatning av hva slags hudtype de egentlig har, og svært mange bruker feil produkter.

Vi skiller mellom disse hudtypene:

-Tørr hud

En tørr hud har lav talgproduksjon, små porer og kan både se og føles stram ut. En tørr hud blir raskere rynkete enn en fet hud og har gjerne tendenser til rødhet/eksem og sprengte blodkar (couperose). Huden kan også være noe rød.

- Fet hud

En fet hud kjennetegnes av store porer, hudormer (komedoner) og kviser. Noen har også en fet hudtype uten å ha kviser, men den fete huden er som regel blank og glinsende. En fet hud eldes senere enn en tørr hud på grunn av høy talgproduksjon som gir mye fett til huden.

- Normal hud

Den normale huden har en jevn overflate, ingen store porer og den får sjelden kviser eller urenheter. En normal er en hud som ikke har store utfordringer, men kan selvfølgelig også bli sensiitv eller fuktfattig ved feil behandling/kremer.

- Kombinert hud

Denne hudtypen er den mest vanlige, og kjennetegnes ofte av normal hud i kinn og på hals, mens man i t-sonen har en fetere hudtype.

Hudtypen din er genetisk, og den kan ikke endres uansett hva du gjør. Hudtilstanden kan derimot endres, og alle hudtyper kan rammes av de ulike tilstandene. Personlig så blir jeg mer fuktfattig på vinteren (dette skyldes klimaendring, tørr luft, fyring, kulde), så da bruker jeg andre produkter enn jeg gjør på vår og sommer.

Så hva er de ulike hudtilstandene og hvordan gjenkjenner du de?

- Sensitiv hud

En sensitiv hud blir fort rød og irritert. Den har gjerne couperose og reagerer lett på temperaturforandrirnger og friksjon. En sensitiv hud tåler sol dårlig, og den kan heller ikke få tøffe klinikkbehanndlinger

- Fuktfattig hud

Denne hudtilstanden mangler vann, men ikke fett. En fet hud kan også være fuktfattig, og det skjer gjerne fordi man bruker for sterke og utørkende produkter. Dette er noe jeg ser ofte! Andre årsaker til at huden mangler fukt er lavt væskeinntak, medikamenter (skjer ofte med de som går på antibitotika og isotretonoin). Feil hudpleieprodukter kan også gi fuktfattig hud.

- Solskadet hud

Denne hudtilstanden preget av grove porer og den er ofte slapp og mangler glød. Den har ofte pigmentflekker og dype linjer. Huden kjenens tykk ut.

- Hyper/hypopigmentering

Hyper (mørke flekker) eller hypo (lyse flekker) er også en hudtilstand mange sliter med. Årsakene er mange, men som regel kommer det av overdreven soling, hormonforandringer (svangerskap, p-piler) eller arr.

Så hva skal du gjøre? Uansett hva slags hudtype eller tilstand du har så er det viktigste at du bruker riktige produkter. Veien til en "perfekt" hud kan være vanskelig, og for alle er det rett og slett ikke mulig, men det finnes utrolig mange gode verktøy vi kan bruke for å oppnå det man ønsker. Når det gjelder valg av produkter så er det håpløst for deg som forbruker. Det er så mye reklame, uvitende selgere og feilaktig informasjon ute å går at jeg skjønner at folk sliter. Kosmetisk kjemi er komplisert, og hvis du ikke vet hva slags ingredienser din hud trenger så blir det vanskelig.

Jeg personlig er veldig glad i neostrata sine produkter da de har svært effektive ingredienser, har noe for alle hudtyper og tilstander og de har en rimelig pris. Det finnes masse gode serier der ute, men felles for de alle er at de gjerne kun kan kjøpes via folk som har utdannelse innen hud. Oppsøk kosmetisk sykepleier eller hudlege for gode råd og produtktips er mitt beste råd. Det trenger ikke være dyrt eller kompliserte hudpleierutiner selv om du får et hudprogram på en klinikk.

Mine tips til bra hud

- Rens!

Rens huden din godt både morgen og kveld. Den vil takke deg senere.

- Fukt.

Alle hudtyper trenger fukt, så smør deg etter rens.

- SOLFAKTOR!

Har enda til gode å se noen som har solt seg mye med fin hud. Hudkreft er selvfølgelig heller ikke noe du vil ha.

- Skift på senga.

Det samler seg mye bakterier på sengetøyet ditt så skift på det en gang i uka.

- Vått hår/hår i ansiktet

Det er ingen god ide å legge seg med vått hår, og det er heller ikke noe særlig om du har langt hår og ligger med det i ansiktet. Se for deg hårgele/voks i ansiktet. Kvisegaranti.

- Kjemisk peeling.

Kjemisk peeling er for mange "skummelt" siden man ser for seg flassing og rød hud i en lengre periode. Det finnes mange ulike syrer og styrker, og rett peel på rett hudtype gir veldig fine resultater.

- Kosthold

Sunn mat og nok med væske sikrer også en finere hud. Nå er ikke jeg noen kostholdsekspert, men om du behandler kroppen din som en søplebøtte vil det garantert syns på huden din også. Nok vitaminer og mineraler er også viktig for en sunn hud.

Likes

Comments

Jeg tipser stadig kundene mine om hvilke favoritter jeg har innen sminke, så derfor tenkte jeg det ville være fint å dele mine favoritter med dere også. Jeg tester mye forskjellig sminke, men får sjelden nye favoritter.

Denne mascaren fra Eva Garden danket helt uforventet ut min gamle favoritt da jeg kjøpte den på et make up kurs i mars. MakeStyle hadde stand på kurset, og solgte de der.

Den har en tynn gummikost (jeg hater de svære kostene)som separerer vippene perfekt. Holder hele dagen uten å drysse gjør den også. Jeg kjøper min på makestyle (dette er ikke et sponset innlegg). Vet ikke om noen fysiske butikker som har den. Prisen er rundt 250kr, men den er verdt det. Jeg bruker den hver dag, og den holder i minst to måneder.

Jeg bruker IGlow vippeserum et par ganger i uken + at jeg bøyer de lett med vippetang før jeg påfører mascaraen.

Ha en flott helg :)

Likes

Comments

Dette innlegget handler om potensielle komplikasjoner ved filler eller botoxbehandlinger. Jeg skriver det ikke for å skremme dere, men det er viktig å ha kunnskap om hva som kan skje, både for behandler og for pasient.

Hensikten med denne bloggen er ikke å reklamere for min egen klinikk eller for å rosamale estetiske behandlinger. Det jeg ønsker er å dele min kunnskap med dere slik at dere kan ta gode valg og er godt informert før dere velger å gjøre behandlinger. Bloggen kommer også til å omhandle informasjon om ulike virkestoffer i produkter og informasjon om det havet av behandlinger som finnes der ute.

Først ut er komplikasjoner som kan oppstå etter behandling med botox. Botox er et registrert legemiddel som inneholder botulinum toxin type A. I små fortynnede doser kan man sprøyte det inn i muskler for å glatte ut rynker, hemme svetteproduksjon eller redusere musklenes evne til å trekke seg sammen. Botox er et legemiddel som brukes til svært mye, men er kanskje mest kjent for å glatte ut rynkene. Virkningen oppstår fordi toksinet blokkerer nerveimpulsene til musklene og hindrer at disse trekker seg sammen. Vanlige områder man behandler i ansikt er sinnarynken, pannelinjene og rynkene rundt øynene. Jeg setter også en del botox i kjevemuskelen (maseter) for å motvirke tanngnissing. Effekten er forbigående, og det er også eventuelle bivirkninger. Det er ikke rapportert om alvorlige bivirkninger av botox over lengre tid, og ingen har heller fått varige men.

Noen bivirkninger kan allikevel oppstå, og de vanlige er blåmerker og rødhet på innstikksted, noe hevelse, hodepine samme dag og noe ømhet. En sjelden gang kan botox gi en svekkelse av nærliggende muskulatur, og man kan oppleve tunge bryn (øyenbrynsptose - mest vanlig) eller øyelokksptose (sjelden). Man også også treffe muskler som løfter smilet og man kan få et noe stivt smil. Om man forsøker å behandle "sure munnviker" med botox kan man også, om man treffer feil muskel få en skjev leppe. Uansett så er dette ufarlige bivirkninger, men er selvfølgelig ikke noe hyggelig å oppleve for pasient eller behandler.


En oversikt over hva som skjuler seg under huden din. Når man ser på dette bildet så skjønner man hvorfor det er viktig å gå til en seriøs behandler som har utdannelse. Hører stadig om folk som har fått fillers av både hudpleiere og frisører, og det er ikke greit. Vedkommende som behandler skal være lege, tannlege eller sykepleier (med ansvarlig lege).

Så over til komplikasjoner som kan oppstå ved fillerbehandling. Når jeg bruker ordet fillerbehandling som mener jeg her injeksjoner med hyalorunsyrebaserte fillere (f.eks Juvederm, Teosyal og Restylane). Det finnes også semi-permanente fillere, men det brukes i liten grad og kan gi mer alvorlige komplikasjoner enn injeksjoner med hyalorunsyre.

Hyaluronsyre er et stoff som finnes naturlig i kroppen som gir huden volum og fuktighet. Ved å injisere filler kan vi gjenopprette volum, glatte ut linjer/rynker og vi kan forstørre lepper. Det kan også injiseres i huden for å forbedre hudstrukur og gi fukt. Fillere er laget av et ikke-animalsk virkestoff og tolereres godt av de fleste, men, og det er et stort MEN! Her kan det oppstå alvorlige komplikasjoner, og det er svært viktig at den som behandler deg har god kunnskap om hva han /hun skal gjøre om det skjer noe. Svært vanlige bivirkninger er blåmerker, hevelse og ømhet. Dette går som regel ganske raskt over, og er ikke farlig.

En sjelden gang kan det oppstå infeksjon (alle stikk medfører risiko for en infeksjon), og da må man bruke antibiotika (og evt kortison). Granulomer er en mer sjelden komplikasjon, men kan også skje. Her kapsler kroppen inn filleren, og det kan kjennes ut som harde klumper. Her må ofte en kombinasjonsbehanding til (ofte antibiotika, kortison og hylase). Biofilm er også en uønsket komplikasjon som kan oppfattes som granulom, men er gjerne enda vanskeligere å behandle.

Dersom man ofte har herpesutbrudd i munnområdet skal man også diskutere dette med sin behandler i forkant av en behandling av leppene da dette kan trigge et utbrudd. Noen velger å sette kunden på antivirale medisiner noen dager i forkant og i etterkant for å forebygge et eventuelt utbrudd. Man kan altså ikke få herpes av leppefiller, men det kan trigge et utbrudd om du allerede har det.

Så over til det verste, nemlig blokade av blodårer (på godt norsk en blodpropp). SIden filler er som en gele kan den også blokkere blodforsyningen om den sprøytes rett inn i en blodåre.

Her ser dere noen eksempler på en nekrose. Dette kan skje om din behandler ikke klarer å løse opp filleren som er injisert i blodkaret raskt. Dette er til skrekk og advarsel til de som lar seg behandle av useriøse mennesker som ikke har tilgang på f.eks hylase som er motmiddelet til hyalorunsyrefillere. Dette skal injiseres umiddelbart om man mistenker at man har blokkert et kar. Jeg har heldigvis aldri opplevd å møtte sette hyalse akutt, men en dag så kan det skje, og da har jeg et godt utstyrt akuttskrin for å kunne håndtere det. Jeg har også en svært dyktig ansvarlig lege jeg kan konferere med.

Bildene har jeg lånt fra google for å vise dere hva en nekrose er. I verste fall kan faktisk en nekrose føre til blindhet dersom blodforyningen til øyet blir blokkert.

Hvordan kan man unngå nekrose? Man bør ha god kunnskap om anatomi, men uansett hvor mye anatomi du kan så er alle mennesker ulike og ingen ser helt like ut under huden. Derfor er det noen områder vi som behandlere er ekstra forsiktig med (skal i hvert fall være ekstra forsiktig med). En annen ting er at man aldri skal presse inn masse filler på et sted, men heller jobbe rolig og kontrollert når man injserer. Om uheller først er ute så er det viktigste at man som behandler kan sette i gang strakstiltak for å unngå at det blir nekrose.

Gjør research når du velger behandler!


Likes

Comments

Jeg ble født en junidag i 1986, og siden den gang har det vært full fart. Jeg vokste opp i et A4 hjem med mamma, pappa og en lillebror. Hadde fine barne og ungdomsår, selv om det selvfølgelig var noen kjipe perioder og. Har alltid vært ambisiøs og hardtarbeidende, og derfor tror jeg ting har gått så bra som det har gjort.

Hester var min store lidenskap til jeg var ferdig på videregående, men da var det slutt siden voksenlivet med studier og masse jobbing stod foran meg. Det å være hestejente gjorde meg selvstendig og uredd, så jeg håper mine barn kanskje vil arve den interessen:) Jeg kjøpte egen leilighet og bil før jeg var 20 år, så det var noen svært hektiske år med studier, 3 jobber for å finansiere det hele (sykehjem, sykehus og bartender) frem til jeg var ferdig utudannet sykepleier.

Jeg jobbet noen år på kirurgisk avdeling på Ahus etter studiene , og jeg stortrivdes med det, men innerst inne drømte jeg om noe annet, jeg visste bare ikke hvordan jeg skulle få det til.

Jeg møtte mannen i mitt liv da jeg var 25, giftet meg med han da jeg var 26 og året etter fikk vi lille Victoria. Da jeg gikk hjemme i permisjon med henne kom jeg over en annonnse på nettet. Det var reklame for et studie innen kosmetisk dermatologi. Første mulighet til å starte var i januar 2014. Datteren min var liten da, men jeg hadde så lyst! Jeg er så heldig at jeg har en veldig støttende mann, og han sa jeg bare skulle melde meg på, så kunne han passe på babyen mens jeg var på kurs (han kom faktisk kjørende til skolen så jeg kunne få ammet i pausene).

Jeg kjente ganske raskt at dette var noe jeg virkelig ville jobbe videre med, og da jeg bestod avsluttende eksamen hadde jeg allerede planlagt åpning av klinikken. Det første året tok jeg ikke ut noe lønn, betalte kun tilbake litt av det jeg hadde lagt inn i egenkapital. Ved siden av jobbet jeg 40% på sykehuset.

Etter 1 år begynte klinikken å gå bra. Jeg hadde stadig fullere lister, og jeg begynte å skjønne at dette kunne jeg snart gjøre på heltid. Jeg ble gravid sommeren 2015, men det hindret meg ikke i å utvikle klinikken og meg selv videre. I mars 2016 kom William til verden, og jeg kom meg rimelig kjapt tilbake på jobb. Takket være en fleksibel mann og en au pair fikk jeg det til. Jeg jobbet oppstykkede dager for å sjonglere amming, babykos, familietid og jobben. Når jeg ser tilbake på det så skjønner jeg ikke at jeg orket, men det gikk på et vis selv om det var tøft.Jeg har ikke jobbet på sykehuset igjen etter at minstemann ble født siden jeg da hadde stadig flere kunder.

De siste årene har jeg brukt mye tid på å kurse meg, gå på privat undervisning, reise på kongresser og delta på ulike seminarer. Det krever mye å bli god, men man blir aldri ferdig. Utviklingen i bransjen er helt enorm, så skal man henge med må man kurses regelmessig. Jeg har i tillegg til grunnutdannelsen min som sykepleier tatt videreutdanning i kosmetisk dermatologi for sykepleiere ved hudpleieakademiet. I tillegg til dette har jeg som jeg skrev gått på masse kurs for å lære mer og utvikle meg. Jeg samarbeider med en spesialist i estetisk medisin, og jeg har også en lege som hjelper meg på klinikken et par ganger i måneden. Jeg vurderer å skaffe meg en assistent om ikke så alt for lenge i og med at døgnet rett og slett har for få timer.

Mange har en oppfatning av at det å jobbe som kosmetisk sykepleier og drive egen klinikk er glamorøst, og at vi stadig vekk reiser og er på fine middager. Jeg skal ikke svare for alle, men for min del jobber jeg enormt mye! En vanlig arbeidsdag for meg starter 08.30 også går jeg hjem igjen mellom 16 og 17. Hadde jeg vært ferdig da så hadde det ikke vært så mye, men to dager i uken går jeg tilbake på jobb mellom 18 og 19, og har pasienter helt frem til 22.30. I tillegg til tiden jeg tilbringer på jobb med pasientene så må jeg svare på mail, sms, telefoner og henvendelser via facebook og instagram. Annenhver uke jobber jeg også på Glød hår og velvære på Nordstrand + at jeg jobber innimellom på TM klinikken i Moss. Det er mye, men jeg elsker det! I januar 2018 begynner jeg også på grunnutdanning i hypnoterapi, og det gleder jeg meg veldig til.

Om du vil vite mer så kan du sjekke www.skinclinic.no også blir jeg glad om du vil følge meg på facebook og instagram.Likes

Comments