Dette innlegget handler om potensielle komplikasjoner ved filler eller botoxbehandlinger. Jeg skriver det ikke for å skremme dere, men det er viktig å ha kunnskap om hva som kan skje, både for behandler og for pasient.

Hensikten med denne bloggen er ikke å reklamere for min egen klinikk eller for å rosamale estetiske behandlinger. Det jeg ønsker er å dele min kunnskap med dere slik at dere kan ta gode valg og er godt informert før dere velger å gjøre behandlinger. Bloggen kommer også til å omhandle informasjon om ulike virkestoffer i produkter og informasjon om det havet av behandlinger som finnes der ute.

Først ut er komplikasjoner som kan oppstå etter behandling med botox. Botox er et registrert legemiddel som inneholder botulinum toxin type A. I små fortynnede doser kan man sprøyte det inn i muskler for å glatte ut rynker, hemme svetteproduksjon eller redusere musklenes evne til å trekke seg sammen. Botox er et legemiddel som brukes til svært mye, men er kanskje mest kjent for å glatte ut rynkene. Virkningen oppstår fordi toksinet blokkerer nerveimpulsene til musklene og hindrer at disse trekker seg sammen. Vanlige områder man behandler i ansikt er sinnarynken, pannelinjene og rynkene rundt øynene. Jeg setter også en del botox i kjevemuskelen (maseter) for å motvirke tanngnissing. Effekten er forbigående, og det er også eventuelle bivirkninger. Det er ikke rapportert om alvorlige bivirkninger av botox over lengre tid, og ingen har heller fått varige men.

Noen bivirkninger kan allikevel oppstå, og de vanlige er blåmerker og rødhet på innstikksted, noe hevelse, hodepine samme dag og noe ømhet. En sjelden gang kan botox gi en svekkelse av nærliggende muskulatur, og man kan oppleve tunge bryn (øyenbrynsptose - mest vanlig) eller øyelokksptose (sjelden). Man også også treffe muskler som løfter smilet og man kan få et noe stivt smil. Om man forsøker å behandle "sure munnviker" med botox kan man også, om man treffer feil muskel få en skjev leppe. Uansett så er dette ufarlige bivirkninger, men er selvfølgelig ikke noe hyggelig å oppleve for pasient eller behandler.


En oversikt over hva som skjuler seg under huden din. Når man ser på dette bildet så skjønner man hvorfor det er viktig å gå til en seriøs behandler som har utdannelse. Hører stadig om folk som har fått fillers av både hudpleiere og frisører, og det er ikke greit. Vedkommende som behandler skal være lege, tannlege eller sykepleier (med ansvarlig lege).

Så over til komplikasjoner som kan oppstå ved fillerbehandling. Når jeg bruker ordet fillerbehandling som mener jeg her injeksjoner med hyalorunsyrebaserte fillere (f.eks Juvederm, Teosyal og Restylane). Det finnes også semi-permanente fillere, men det brukes i liten grad og kan gi mer alvorlige komplikasjoner enn injeksjoner med hyalorunsyre.

Hyaluronsyre er et stoff som finnes naturlig i kroppen som gir huden volum og fuktighet. Ved å injisere filler kan vi gjenopprette volum, glatte ut linjer/rynker og vi kan forstørre lepper. Det kan også injiseres i huden for å forbedre hudstrukur og gi fukt. Fillere er laget av et ikke-animalsk virkestoff og tolereres godt av de fleste, men, og det er et stort MEN! Her kan det oppstå alvorlige komplikasjoner, og det er svært viktig at den som behandler deg har god kunnskap om hva han /hun skal gjøre om det skjer noe. Svært vanlige bivirkninger er blåmerker, hevelse og ømhet. Dette går som regel ganske raskt over, og er ikke farlig.

En sjelden gang kan det oppstå infeksjon (alle stikk medfører risiko for en infeksjon), og da må man bruke antibiotika (og evt kortison). Granulomer er en mer sjelden komplikasjon, men kan også skje. Her kapsler kroppen inn filleren, og det kan kjennes ut som harde klumper. Her må ofte en kombinasjonsbehanding til (ofte antibiotika, kortison og hylase). Biofilm er også en uønsket komplikasjon som kan oppfattes som granulom, men er gjerne enda vanskeligere å behandle.

Dersom man ofte har herpesutbrudd i munnområdet skal man også diskutere dette med sin behandler i forkant av en behandling av leppene da dette kan trigge et utbrudd. Noen velger å sette kunden på antivirale medisiner noen dager i forkant og i etterkant for å forebygge et eventuelt utbrudd. Man kan altså ikke få herpes av leppefiller, men det kan trigge et utbrudd om du allerede har det.

Så over til det verste, nemlig blokade av blodårer (på godt norsk en blodpropp). SIden filler er som en gele kan den også blokkere blodforsyningen om den sprøytes rett inn i en blodåre.

Her ser dere noen eksempler på en nekrose. Dette kan skje om din behandler ikke klarer å løse opp filleren som er injisert i blodkaret raskt. Dette er til skrekk og advarsel til de som lar seg behandle av useriøse mennesker som ikke har tilgang på f.eks hylase som er motmiddelet til hyalorunsyrefillere. Dette skal injiseres umiddelbart om man mistenker at man har blokkert et kar. Jeg har heldigvis aldri opplevd å møtte sette hyalse akutt, men en dag så kan det skje, og da har jeg et godt utstyrt akuttskrin for å kunne håndtere det. Jeg har også en svært dyktig ansvarlig lege jeg kan konferere med.

Bildene har jeg lånt fra google for å vise dere hva en nekrose er. I verste fall kan faktisk en nekrose føre til blindhet dersom blodforyningen til øyet blir blokkert.

Hvordan kan man unngå nekrose? Man bør ha god kunnskap om anatomi, men uansett hvor mye anatomi du kan så er alle mennesker ulike og ingen ser helt like ut under huden. Derfor er det noen områder vi som behandlere er ekstra forsiktig med (skal i hvert fall være ekstra forsiktig med). En annen ting er at man aldri skal presse inn masse filler på et sted, men heller jobbe rolig og kontrollert når man injserer. Om uheller først er ute så er det viktigste at man som behandler kan sette i gang strakstiltak for å unngå at det blir nekrose.

Gjør research når du velger behandler!


Likes

Comments

Jeg ble født en junidag i 1986, og siden den gang har det vært full fart. Jeg vokste opp i et A4 hjem med mamma, pappa og en lillebror. Hadde fine barne og ungdomsår, selv om det selvfølgelig var noen kjipe perioder og. Har alltid vært ambisiøs og hardtarbeidende, og derfor tror jeg ting har gått så bra som det har gjort.

Hester var min store lidenskap til jeg var ferdig på videregående, men da var det slutt siden voksenlivet med studier og masse jobbing stod foran meg. Det å være hestejente gjorde meg selvstendig og uredd, så jeg håper mine barn kanskje vil arve den interessen:) Jeg kjøpte egen leilighet og bil før jeg var 20 år, så det var noen svært hektiske år med studier, 3 jobber for å finansiere det hele (sykehjem, sykehus og bartender) frem til jeg var ferdig utudannet sykepleier.

Jeg jobbet noen år på kirurgisk avdeling på Ahus etter studiene , og jeg stortrivdes med det, men innerst inne drømte jeg om noe annet, jeg visste bare ikke hvordan jeg skulle få det til.

Jeg møtte mannen i mitt liv da jeg var 25, giftet meg med han da jeg var 26 og året etter fikk vi lille Victoria. Da jeg gikk hjemme i permisjon med henne kom jeg over en annonnse på nettet. Det var reklame for et studie innen kosmetisk dermatologi. Første mulighet til å starte var i januar 2014. Datteren min var liten da, men jeg hadde så lyst! Jeg er så heldig at jeg har en veldig støttende mann, og han sa jeg bare skulle melde meg på, så kunne han passe på babyen mens jeg var på kurs (han kom faktisk kjørende til skolen så jeg kunne få ammet i pausene).

Jeg kjente ganske raskt at dette var noe jeg virkelig ville jobbe videre med, og da jeg bestod avsluttende eksamen hadde jeg allerede planlagt åpning av klinikken. Det første året tok jeg ikke ut noe lønn, betalte kun tilbake litt av det jeg hadde lagt inn i egenkapital. Ved siden av jobbet jeg 40% på sykehuset.

Etter 1 år begynte klinikken å gå bra. Jeg hadde stadig fullere lister, og jeg begynte å skjønne at dette kunne jeg snart gjøre på heltid. Jeg ble gravid sommeren 2015, men det hindret meg ikke i å utvikle klinikken og meg selv videre. I mars 2016 kom William til verden, og jeg kom meg rimelig kjapt tilbake på jobb. Takket være en fleksibel mann og en au pair fikk jeg det til. Jeg jobbet oppstykkede dager for å sjonglere amming, babykos, familietid og jobben. Når jeg ser tilbake på det så skjønner jeg ikke at jeg orket, men det gikk på et vis selv om det var tøft.Jeg har ikke jobbet på sykehuset igjen etter at minstemann ble født siden jeg da hadde stadig flere kunder.

De siste årene har jeg brukt mye tid på å kurse meg, gå på privat undervisning, reise på kongresser og delta på ulike seminarer. Det krever mye å bli god, men man blir aldri ferdig. Utviklingen i bransjen er helt enorm, så skal man henge med må man kurses regelmessig. Jeg har i tillegg til grunnutdannelsen min som sykepleier tatt videreutdanning i kosmetisk dermatologi for sykepleiere ved hudpleieakademiet. I tillegg til dette har jeg som jeg skrev gått på masse kurs for å lære mer og utvikle meg. Jeg samarbeider med en spesialist i estetisk medisin, og jeg har også en lege som hjelper meg på klinikken et par ganger i måneden. Jeg vurderer å skaffe meg en assistent om ikke så alt for lenge i og med at døgnet rett og slett har for få timer.

Mange har en oppfatning av at det å jobbe som kosmetisk sykepleier og drive egen klinikk er glamorøst, og at vi stadig vekk reiser og er på fine middager. Jeg skal ikke svare for alle, men for min del jobber jeg enormt mye! En vanlig arbeidsdag for meg starter 08.30 også går jeg hjem igjen mellom 16 og 17. Hadde jeg vært ferdig da så hadde det ikke vært så mye, men to dager i uken går jeg tilbake på jobb mellom 18 og 19, og har pasienter helt frem til 22.30. I tillegg til tiden jeg tilbringer på jobb med pasientene så må jeg svare på mail, sms, telefoner og henvendelser via facebook og instagram. Annenhver uke jobber jeg også på Glød hår og velvære på Nordstrand + at jeg jobber innimellom på TM klinikken i Moss. Det er mye, men jeg elsker det! I januar 2018 begynner jeg også på grunnutdanning i hypnoterapi, og det gleder jeg meg veldig til.

Om du vil vite mer så kan du sjekke www.skinclinic.no også blir jeg glad om du vil følge meg på facebook og instagram.Likes

Comments