Musiken gav liv till den gamla folkparken.

Igår kväll var jag och Benjamin Mjönes några av alla dem som spelade i Alingsås Parken. Vi spelade en blandning av covers och eget material. Spelningen var lärorik. Det är lite konstigt hur annorlunda två publikskaror kan vara, trotts att dem bara är 50 meter ifrån varandra. Vi spelade först i en resturang byggnad, för att sedan dra upp våra grejer till dansbanan. Första publiken hade hunnit bli lite dragna. Det var ganska högljutt i lokaken. De främre bords raderna satt och lyssnade till oss medan människorna där bak, gjorde något annat. Nästa lokal och publik var till en början, ganska ljudlig. Dem hade vart uppe och dansat till dansbands musik. Tills vi började spela. Då blev det tyst som natten. Jag hade svårt att se publiken för alla strålkastare. Och ett tag kunde jag inte låta bli att tänka: varför är det så tyst? har folk rest sig upp och gått? tills jag insåg att dem faktiskt satt och lyssnade. Det var kanske inte den bästa spelningen jag gjort men det var klart en bra en. Flera snubbar kom fram till mig efter spelningarna och berömde mig. Detta tar jag emot som rent bränsle, för att orka och vilja spela vidare. Något som berörde mig, var när en man tog sin stol, där han satt längst bak och satte den längst fram vid scenen. Han var en beundrare.

Det var lite utav en ära att få stå på parkens scener. Parken är ett kultur minne. Det har varit en plats för folket att umgås och ha det festligt. Ett flertal dansband har spelat där genom åren. Även artister som Agneta Munter och Jerry Williams har varit där. Parken grundades 1915 och fortsatte att blomma till kanske någon gång på slutet av 80-talet, sedan gick det utför. Vad jag har förstått, har Alingsås Kommun inte bryt sig om parken. Den har inte betytt något och kommer inte att göra under den närmsta framtiden. Detta tycker jag är mycket tragiskt. Då redan en unik teaterbyggnad, har fått rivas pågrund av icke underhåll. Alingsås Parkens kulturförening har sedan några år tillbaka börjat att rusta upp parken igen. Dem jobbar för att inte få parken riven av kommunen. Jag ser möjligheter för parken att bli en underbar mötes plats. Lisebergs byggnader påminner om parken, det är samma stil och näst intill samma tid. Liseberg byggdes faktiskt efter denna park. I Sverige finns det bara två parker som ser ut som denna. I Eskilstuna och i Alingsås.Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Nu har jag gjort en någorlunda planering inför mitt gymnasiearbete. Jag låg lite sent ute med just planeringen och nu känns det mycket lättare, när man har fått en sorts bild på vad som behövs få gjort. Jag är både positivt och negativt inställd inför projektet. Det har gått några veckor sedan jag först bestämde att jag skulle spela in en skiva. Nu är det inte alls långt kvar tills jag är i mitten av första terminen. Här kommer vikten utav en bra planering in.

Eftersom att jag nästan bara har fram till Jullovet på mig att få lärare hjälp i studion, känns det tufft. Tyvärr kommer de lärare som kan hjälpa mig med skivan, att sluta vid jul. Detta p.g.a nedskärningar av lärarresurser. Vilket jag tycker är riktigt dåligt. Detta visste jag redan innan jag beslutade mig för att göra skivan men det plåstrar inte om såren.

Jag har fyra låtar som redan är skrivna och håller eventuellt på att skriva på en femte, om jag har tid att få med den. Just nu är det viktigaste att få fram ett arrangemang för låtarna. Vad för känsla vill jag förmedla? vilket sound? vilka instrument? stämmor? tempo? osv... sedan lägga ner en massa tid att lära sig logic, spela in, mixa, mastra.

Mitt mål är att få ihop en skiva som är intressant. Skivomslaget spelar en stor roll och jag funderar faktiskt på att skippa fotografering och gå över till ett tecknat skivomslag.

Här är en video som visar, steg för steg, hur en inspelning kan gå till. Den är dock lite gammal och producenterna använder sig av Pro Tools istället för Logic. Den kan vara lite långtråkig på vissa ställen men klart värd att kolla på!


Likes

Comments


Läste Aftonbladets artikel: "Här är världens 50 mest ikoniska låtar" tidigare idag. Enligt forskaren Dr Mick Grierson hamnade "Smells like teen spirit" av Nirvana på första plats. Sedan listades "Imagine" av John Lennon och "One" av U2 efter. Det måste ha varit otroligt svårt att ranka dessa fantastiska låtar? Alla dessa låtar var revolutionerande. Dem var nytänkande, egna och rätt i sin tid. Vad har låtarna gemensamt? vad gjorde dem så ikoniska?. Dessa svar verkar finnas. Svaren kanske inte kommer att hjälpa er, som är på jakt efter den speciella låten. Men förhoppningsvis kan dem ge dig några extra steg framåt.

Dr Mick skriver; att 120 BPM, få ackord, dynamisk variation, är några av de egenskaper en låt ska ha för att hamna på listan. Något som jag själv tänker på, när det gäller fantastiska låtar, är budskapet. Låttexterna och känslan som musiken ger dig. Dessa tre låtar, har mycket starka budskap att förmedla. Dem skriver om händelser eller känslor som få förut har skrivit om. Dem kanske lyckas få fram en ny vinkel på ämnet. Ofta handlar det mycket om den outsagda känslan som vi bär på. När man kan få människor att säga; Aha! då har man fått fram en ny vinkling.

Jag vet själv när jag hörde "A day in the life" av Beatles, för första gången. Jag tänkte: vad är detta för flum? låten är utom kontroll?! Jag var negativt inställd mot den. Men jag behövde höra den en gång till. Den var såpass intressant, såpass galen och såpass rätt.Likes

Comments


Nu har jag köpt och laddat ned Logic Pro X!

Programmet som välkända artister använder för inspelning.

Detta är bara början på gymnasiearbetets långa resa. Jag försökte för några år sedan att intressera mig och försöka ha tålamod att spela in. Det gick inget vidare och allt lades på hyllan. Nu har jag gått inför projektet med en ny och fräsch inställning. Detta ska bli spännande och utmanande. Att spela in sina egna låtar och göra det på "rätt" sätt eller snarare på mitt sätt, är lite pirrigt. Hur kommer slutresultatet att bli? förmodligen helt okej, intalar jag mig. 


Likes

Comments


Inspiration och kreativitet kommer inte alltid när de önskas. Man behöver ha en viss sinnes stämning för att kunna få hjärnan att rulla igång och få lite ideér. Jag tar som ett exempel; att skriva musik eller en text. Att måla en tavla eller att dansa. Oftast har man en idé, ett budskap som man vill få fram. Ibland kan jag känna att jag är helt tom på ideér. Att det inte finns något att skriva om. Vardagen rullar på och jag kan inte riktigt njuta av stunden. Allting är grått och det är alltid samma saker som man upplever eller ser.

MITT RÅD: inför veckan

Tidigare idag joggade jag en sväng upp till en gammal slotts ruin. Ruinen ligger uppe på en sorts kulle och har utsikt över en dal och sjön Mjörn. Det finns inte mycket kvar av ruinen, endast grunden. Naturen ter sig annorlunda där. Det finns stora ekar, kastanjeträd och ett stort och lila mörkt hängträd. Längre ned finns det en hage där strosande får går omkring. Sten grunder efter vackert formade dammar finns kvar och även flera stycken trappor.

Det finns kvar bilder på slottet och jag gjorde mitt bästa för att fantisera ihop platsen igen. Att pussla med verkligheten och de gamla fotografierna. Få någon sorts förståelse på hur det än gång såg ut.


Det är en vacker plats som känns magisk och jag har märkt att jag alltid råkar stanna där lite för länge. Det jag menar är att jag har hittat en plats för mina tankar att komma. Hittar du en sådan plats, så gå dit och sätt dig en stund och känn in platsen. Förhoppningsvis kommer du att ha fått lite inspiration för dina projekt.

Sarah Mclachlan med Angel:

Likes

Comments


Just nu står det stora gymnasiearbetet i centrum. Det är projektet som kommer att vara slutresultatet på dessa tre år. Vad ska jag välja? vad kommer jag ha nytta av att kunna, i framtiden? kommer jag hinna fullfölja arbetet?

Det är mycket som tåls att tänka på innan man bestämmer sig. Mina tankar snurrar runt men hamnar nästan alltid på en och samma idé, att spela in en skiva med några låtar. I sådana fall blir det mina egna låtar, som jag får försöka arrangera in fler instrument i. Det blir en rejäl utmaning, som jag kommer att behöva lägga tid på. Jag är inte så speciellt teknisk men jag är klart intresserad av musik och inspelning. Hur gör man för att få det där speciella soundet som jag är ute efter? Har jag något budskap som jag vill få fram?

Jag kommer att skriva om arbetet framöver och hålla er uppdaterade. Tiden får helt enkelt utvisa om jag har vad som krävs eller inte.

Videon här nere visar hur man kan tänka när man spelar in en låt. Hur man kan göra en mall för en låt på ett snabbt och enkelt sätt.


Likes

Comments


Med hundra procents säkerhet så finns det någon därute som inte har visat sig för världen, som skulle få mig att tappa hakan med sin röst. Jag pratar om den här speciella rösten som rör lite vid ditt hjärta. Det måste finnas mängder av dem, det kanske till och med finns flera stycken av dessa röster i min stad?Det kanske låter lite fånigt men det är sådant jag kan sätta mina tankar på.

Eva Cassidy, mer känd efter sin död:

Dem säger att hon var blyg. Hon släppte inte så måna album och de flesta låtarna var covers på kända artisters genomslags singlar. Men vad brydde hon sig om det? hon älskade att sjunga och hon gjorde om dem på sitt fantastiska vis.

Hon kan få mig att gråta. Det säger många av hennes fans och några fällde säkerligen tårar när hon dog 1996, av hudcancer. Hon var inte särskilt känd. Knappt hennes hemstad kände till henne. Men det verkar som att hon blivit allt större efter sin död. Hon var mystisk och intressant och fler ville veta mer om henne.

Här har jag tagit ut två videos, en låt som jag tycker mycket om och en dokumentär som berättar mer om Cassidy.

Likes

Comments


Hej Världen!

Äntligen är det dags för mig att möta blogg världen. Detta blir mitt första inlägg och det är därför svårt att bestämma sig för vad man ska berätta. Det finns ju så mycket som jag vill dela med mig av. Drömmar har jag en massa. Hade jag inte haft några drömmar hade livet varit mycket tråkigt. Man strävar efter någonting, något som man lägger sin tid på. Hur ska man fördela sin tid?, vad är rätt? vad vill jag i framtiden? Jo juste, framtiden tänker jag ofta på. Det är en jobbig tanke som jag helst vill bli av med. Men det går ju inte, eftersom att framtiden alltid slår mot oss varje dag. Stressen kryper fram då, för man vill ju så mycket. Men om man inte lever bra i stunden, då kommer framtiden inte heller att bli så bra. Det jag försöker säga är att det är viktigt att göra det man tycker om för stunden och inte stressa sig fram och vara frånvarande. För vi är så medvetna om framtiden ändå, att vi behöver tänka mer på nuet. Trivs jag, ser jag och känner jag allt runt omkring mig? Just nu har jag en massa järn i elden och det är svårt att prioritera sina projekt. Musiken är en svår bransch, som man behöver lägga tid på. Hur ska jag någonsin kunna slå mig igenom den väggen? men jag försöker, så länge jag tycker det är kul och det är väl det viktigaste? Slå dig fri och njut av livet!

Likes

Comments