Idag är det söndag och veckans sista dag. Kvällen igår blev inte riktigt som vi tänkt oss men så är ju livet, fullt av överraskningar såväl positiva som negativa. Idag är sen tidigare känt vilodag och det är precis så som dagen ska bli. Inga studier är inräknat. Senare idag blir det lite grillning och imorgon vankas det jobb. Roligt då det var ett tag sen sist nu. Hoppas ni får er en bra valborg och tar ut svängarna lagom!

/ Sandra

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

På högskolor/universitet finns det en studentkår som styrs av studenter och finns till av många anledningar. Dels är de en förlängd arm från lärare till studenter, om det skulle vara några klagomål exempelvis. Då kan det vara lättare att vända sig till en annan student om man känner sig orättvist behandlas av en lärare.

Studentkåren finns också till för att sammanföra klassen och de olika utskotten(programmen). Tillsammans med olika faddrar anordnar de den kända inslussningen(nollning) som brukar vara varje terminstart.

Utöver det anordnar skolans "festkommitté", kåren och utskott olika fester, turneringar etc. I kårens lokaler.

Ikväll är vi några från klassen som ska iväg på en fest som är just anordnat av kåren. Ett roligt sätt att lära känna folk på!

Hoppas ni får en fin lördag!
/Tina

Likes

Comments

Penicillin är en fantastisk upptäckt som räddar otroligt många liv varje år. Vad hade vi gjort utan den slumpmässiga upptäckten? För det är precis vad det är, en slump.

Penicillin upptäcktes för er som inte vet av en slump av Alexander Fleming i slutet av 1920-talet. Historien är som så att han höll på att analysera stafylokockbakterier i sitt labb, han glömde städa undan sitt arbete när han gick på semester. När han kom tillbaka upptäckte han att bakterierna hade infekteras av en mögelsvamp och det som är så intressant är då att precis runt mögelsvampen så fanns det inga bakterier kvar, de hade försvunnit. Mögelsvampen är så klart Penicillinet. Det gick inte att använda direkt utan vidareutvecklades av två andra personer och 1941 kunde man använda det i praktiken till människor och år 1945 fick Alexander Fleming tillsammans med de här två männen nobelpriset för sin upptäckt, fantastiskt va?

Penicillinet botar ju då många av våra infektionssjukdomar men tråkigt nog så finns det en resistensutveckling i vårt avlånga land tillsammans med resten av världen som gör att man måste använda det med försiktighet och endast när det är absolut nödvändigt. Resistens innebär då att bakterien har hittat ett sätt att undkomma penicillinet genom att t.ex ändrat form på sin cellyta. Dom är listiga dom där små bakterierna.

/ Sandra

Likes

Comments

Jag fortsätter på spåret med neurologiska sjukdomar och tänkte skriva lite om stroke och viktiga symtom.

Stroke drabbar hjärnan genom antingen en blödning(hematom) eller en propp(infarkt). Det allra vanligaste är att man drabbas av en propp som fastnar i något utav kärlen i hjärnan och orsakar då syrebrist.

De flesta som drabbas är över 65 år. Det finns vissa riskfaktorer för stroke, som exempelvis: högt blodtryck, förmaksflimmer, rökning och en viss ärftlighet kan ligga bakom.

Det finns kriterier för om det är en stroke eller en så kallad TIA. En TIA(transitorisk ischemisk attack) är en varningssignal kan man säga då man senare kan riskera att drabbas av en stroke. En TIA kan gå förbi omärkt, men den kan även ge symtom som vid stroke, och då brukar man åka in till sjukhuset och se att symtomen och orsaken försvunnit. Då får man blodförtunnande läkemedel i förebyggande syfte. TIA är alltså en "övergående stroke" och går över inom 24 timmar.

När en person drabbas av stroke är läget AKUT! Det gäller att tillkalla ambulans fort då varje minut avgör hur stor del av hjärnan som skadas och skador som blir bestående.

AKUT-TEST: är en minnesregel för att komma ihåg symtom vid stroke:

A - Ansikte: kan bli förlamat och börja hänga i mungiporna. Be personen le och se om personen kan göra det utan att mungipan hänger.
K - Kroppsdel: vid stroke kan delar av kroppen bli försvagad eller förlamad beroende på vilken sida av hjärnan som är drabbad. Be personen hålla uppe armar i 10 sekunder. Observera om en arm vill falla ner.
U - Uttal: be personen upprepa en mening. Talet kan bli sluddrigt och osammanhängande.
T - Tid: I en sådan här situation är tiden dyrbar!

/Tina

Likes

Comments

Hej på er! Redan onsdag, veckan rullar på snabbt när man har kul! Idag är ännu en studiedag, denna dag spenderas i skolan med en vän för lite egna studier. Genom att sitta i skolan och studera istället för att göra det hemma ger lite välbehövlig distans till skolarbetet.

En sak som jag funderat på är arbetssättet "händerna på ryggen", hur man lätt glömmer bort vad det innebär. Det innebär att man inte tar över en persons egenförmåga till att klara av och göra saker på egen hand. Som personal ska man finnas där som hjälpande hand och ge stöd och stöttning när så det behövs. Det gäller att identifiera hjälpbehov och att föra en kommunikation.

Genom att låta patienten göra de saker den själv klarar av, som till exempel att tvätta ansiktet, tror jag ger en god självkänsla och en känsla av att känna att man fortfarande kan styra över något själv. Att man fortfarande är självständig och har en identitet.

Att låta personen utföra sin dagliga vård själv med stöd behöver inte ta mer tid än om man hade gjort det för personen. Jag tror att det ganska ofta är så att man tar över för mycket saker för att det ska vara tidseffektivt, men det man kanske sällan tänker på i det läget är hur patienten känner för det. Vården idag ska ju trots allt vara personcentrerad och bestå av ett partnerskap och en delaktighet mellan patient och vårdare.

Hur tänker ni?

/Sandra

Ett hjälpbehov är ibland tydligare än vad man först kan tro.

Likes

Comments

Idag och igår har vi haft föreläsningar om sjukdomar och skador i nervsystemet. Igår hade vi föreläsning om stroke och MS(multipel skleros). Idag hade vi föreläsning om epilepsi och parkinson.

Det är häftigt hur vårt nervsystem är uppbyggt och hur mycket vi fortfarande inte vet om det(!). Det ligger många frågetecken bakom hur vissa sjukdomar uppstår och varför. MS är en sådan sjukdom där forskare inte är eniga om uppkomsten rör sig om genetiska faktorer, miljöpåverkan eller en blandning.
Det är även många sjukdomar där tillräckligt bra läkemedel eller läkemedel inte alls finns. Det visar ju på hur mycket vi har kvar i forskningen!

Att ha kunskap om neurologiska sjukdomar är viktigt och speciellt grundläggande kunskap om du har någon i din närhet som kanske har epilepsi. Att förstå och veta hur man ska agera i en situation där personen får ett epileptiskt anfall är viktigt. En person med epilepsi bär ofta en symbol i form av ett ljus(se nedan). Detta är viktigt att kolla efter om man ser en person som ser ut att få ett anfall.

Första gången en person får ett anfall åker hen in till sjukhuset. Dels för att kolla skador men även utreda epilepsin. Detta görs ofta på en neurologisk/neurokirurgisk avdelning.
Epilepsi och dess "anfall" kan ske på olika sätt, och en person som levt med det länge behöver oftast inte åka in till sjukhuset. Det omgivningen kan göra om en person får ett anfall är att:

  • Lossa på åtsittande kläder.
  • Flytta på möbler/föremål som kan skada personen.
  • Lägg personen i stabilt sidoläge när det är möjligt.
  • Lägg en kudde under huvudet och en filt över kroppen.
  • Ring alltid 112 om personen skadat sig, om anfallet inte går över eller om personen är svårväckt efteråt.


/Tina


Likes

Comments

Organdonation, varför är det så viktigt? Man kan enkelt klicka sig in på deras hemsida om man är nyfiken på mer information om organdonation eller vill bli donator.

En donator kan rädda upp till 8 personer efter sin död. Vilka organ kan man då donera?

Som levande donator så är det njurar man kan donera, man kan leva ett fullgott liv med endast en njure. Lever kan man också donera en del av som levande donator. Andra organ som man kan donera efter sin död är hjärta, lungor, bukspottkörtel, tarm, cellöar. Även hud, hornhinnor, hjärtklaffar, hörselben, benvävnad (kan tas från levande donatorer) och benmärg/stamceller (kan tas från levande donatorer, men en perfekt matchning krävs). Sen så klart, sitt blod kan man även ge av, det har vi skrivit om i tidigare inlägg.

Jag själv är ju ännu inte donator till något, varken blod eller organ, men jag funderar verkligen på att bli det! Jag har en tanke om att är man beredd på att ta emot blod eller organ så måste man även vara beredd på att ge om man har möjlighet till det, det bestämmer de som tar emot dig. Får se när jag själv lever upp till mitt eget tankesätt, hoppas på snart.

Är ni donatorer på något vis?

/Sandra

Likes

Comments

Hej på er!

Här är vädret fantastiskt fint och solen är framme. Jag sitter ute och passar på att få till mig så mycket sol som möjligt. Lite D-vitamin tror jag inte är dumt!

Det svåraste med att plugga är att försöka hitta fokuset och hitta ett effektivt sätt att plugga. Vi är så olika och människor lär sig saker på så olika sätt. Vissa behöver bara läsa en text en gång sedan är de nöjda och kan sin sak. Andra behöver mer tid för inlärning än så. Det handlar helt enkelt om att hitta sitt sätt att lära in kunskap på.

- Vissa lär sig saker genom att vara fysiskt aktiva. Då kan det vara så att de behöver gå, dansa, pilla på något med händerna eller stampa med fötterna för att kunna fokusera.
- Vissa lär sig genom att lyssna, t ex. genom att höra saker från lärare eller vänner.
- Andra behöver diskutera, prata i grupp eller förhöra.
- Musik kan hjälpa vissa.

Jag tror att en kombination av det dessa, variation och upprepning ger en bra grund för en effektiv inlärning. Hitta ditt sätt och testa dig fram!

/Tina

Tänk om man kunde slappat lika mycket som dessa korna gjorde?

Likes

Comments

Ett inlägg som har efterfrågats är om vad det finns för olika vidareutbildningar för en sjuksköterska. För att man ens ska kunna vidareutbilda sig har flera utav utbildningarna som krav på att man ska ha minst 1 års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska innan man kan söka till en vidareutbildning. Men det jag skulle rekommendera är ju såklart att gå in på respektive utbildning och läsa mer om vad som gäller för den enskilda utbildningen. Vem vet? det kanske inte krävs någon arbetslivserfarenhet, eller så krävs det flera år. Något som jag också har hört är att de tar in personer på antalet högskolepoäng och då även arbetslivserfarenhet.

Jag gick in på antagningens hemsida för att kolla upp vad det finns för olika specialistutbildningar för en sjuksköterska. Jag fick bland annat fram de här:

Inriktning ögonsjukvård, inriktning akutsjukvård, inriktning intensivsjukvård, ambulanssjuksköterska, operationsjuksköterska, barnmorska, barnsjuksköterska, distrikssköterska, skolsköterska, diabetessjuksköterska, anestesisjuksköterska, inriktning psykiatri, inriktning hjärtsjukvård, inriktning palliativ vård, inriktning onkologisk vård...

Som ni märker finns det en hel uppsjö av olika utbildningar att välja mellan och förutom dessa finns det massa små kurser att tillgå om man inte vill läsa ett helt program. De flesta specialistutbildningarna som är hela program är ett år långa, det finns även de som är längre.

Jag själv känner att jag nog vill specialistutbilda mig, till vad vet jag inte riktigt ännu. Men jag tycker diabetesvård och onkologisk vård (cancervård) är väldigt intressant. Jag får se vart vägen bär.

(Patientnamnet som står på bilden ovan är det som vi använder oss utav i skolan och är alltså ingen riktig patient!!)

/ Sandra

Likes

Comments

Idag var också en dag av just egna studier på schemat. Men istället för att åka in till stan och ta en ledig dag så bestod denna dag av grupparbete.

Grupparbete är vanligt på vår skola, iallafall på just sjuksköterskeprogrammet. Jag tycker att det är nyttigt att ha just grupparbeten, om man vill så kan man lära sig mycket av varandra och även ta hjälp av varandra. Men som vanligt så är det inte alltid en dans på rosor, ibland kommer man inte överens men då är det bara att kompromissa och hitta en lösning. Kompromissa och teamarbete är mycket av en sjuksköterskas arbete så det är lika bra att vänja sig och lära sig att arbeta tillsammans med andra när man har chansen.

I vilket fall som helst så blev det en mycket effektiv dag med 2 arbeten avklarade på en dag, vilket känns väldigt skönt.

In action, idag va vi endast 4 av 5 st medlemmar här, då en va sjuk. Så kan det vara och det gäller att kunna jobba utefter det med.

En något mörk bild, men efter en sån här effektiv dag förtjänar man lite tacos och gott.

Vad hittar ni på en kväll som denna?

/Sandra

Likes

Comments