I skrivande stund sitter jag i bilen på väg till mormor och morfar som bor i Norge. Det är en färd på ca 5 timmar. Normalt sett brukar jag inte ha några större bekymmer med åksjuka men på något konstigt sätt så har jag alltid blivit lite illamående en stund innan avfärd när jag vet att vi ska dit. Det kanske beror på att jag vet i förväg hur svängiga vägarna är?

I alla fall! Denna gången förberedde jag mig genom att skaffa armband mot illamående som fästs på båda handlederna på en "akupressur punkt" som ska hjälpa... införskaffade även tabletter. Behövde dock inte stoppa i mig några piller för armbanden hjälpte! Säkert en del placebo i det hela, men jag är nöjd!

En annan sak är att jag alltid blir så sugen på konstiga saker när jag mår illa/är åksjuk. Oftast är det salt. Så idag blev det en liten påse salta chips och oliver.

/Tina

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Det finns otroligt många olika typer av blodprover som kan tas. Det finns blodprover idag som kan påvisa sjukdomar, avvikande värden och listan kan göras lång. Vart på kroppen man tar blodprovet kan också variera. Det kan exempelvis tas genom en nål i armen(venöst) eller genom ett stick på fingret(kapillärt).

Inför vissa specifika undersökningar eller helt vanliga hälsoundersökningar så finns det olika listor på blodprover som ska tas. Säg en person ska iväg på en gastroskopi för att ta en titt i magsäcken, då kan det ibland vara nödvändigt att ta vissa blodprover inför undersökningen. Eller om man ska bli blodgivare så går alla nya blodgivare igenom en process med olika blodprover dels för att fastställa blodgrupp, Hb-värdet, samt kolla om det finns någon smittsam sjukdom personen kan bära på. Är någon av er blodgivare?

Några vanliga blodprover som man stöter på ofta inom vården och som patient:

- CRP(C-reaktivt protein): Stiger vid en inflammation eller infektion i kroppen orsakad av en bakterie. Även kallad snabbsänka.
- Hb(Hemoglobin): Mäter blodvärdet i kroppen. Skiljer något mellan män och kvinnor, men ska ligga i genomsnitt runt 120-160 g/L.
- LPK(leukocyter): Mäter halten av vita blodkroppar. Ökar vid infektion i kroppen.
- Glukos: Mäter sockerhalten i blodet och kan påvisa exempelvis om man har diabetes om man ständigt ligger med ett svajande/högt blodsocker.
- HbA1c: Kallas även "långtidssocker". Där kan man se hur blodsockernivån har legat de senaste ca två månaderna totalt. Används för vidare utredning vid diabetes.
- Natrium: Mäter salthalten i kroppen. Det är viktigt med en bra salthalt för vätskebalansen i kroppen.
- Kalium: Kan tas vid misstanke om njursjukdom och högt blodtryck. Ett för högt eller lågt kalium kan även rubba hjärtat.

/Tina

Här ges en intramuskulär injektion.

Likes

Comments

Det är så lätt många gånger att säga att tiden går så långsamt och att man aldrig blir klar, eller så tycker man tvärtom att tiden bara flyger iväg. Pratar man med många äldre så säger dom, att tiden den bara flyger iväg för dem. Det kan man många gånger kanske inte tro, när de är pensionärer, att de skulle tycka så, men så svarar de allra flesta. Många är nöjda över sina liv och ångrar inget medan andra hade velat göra fler specifika saker. Som vanligt tycker alla olika vilket enligt mig är helt fantastiskt och precis så som det ska vara.

Jag däremot anser precis som många äldre att tiden just nu bara flyger iväg. Jag som trodde det skulle ta lång tid att utbilda sig, att tiden aldrig skulle gå. Jag hade helt fel. När första kursen i termin 1 var avslutad sa en god vän att ”så nu har vi gått 1/12 av utbildningen, vi är nu 1/12 sjuksköterska”. Där och då kändes det som att vi aldrig skulle bli färdiga. Men om man tittar på oss nu, om 10 veckor har vi gått HALVA utbildningen, till sommaren är vi halvfärdiga sjuksköterskor. Är inte det något helt fantastiskt hur tiden bara kan flyga iväg och försvinna på det sättet. Så mycket som man hunnit med under den här tiden och så nyligen det kändes som min vän sa så, så är det hela ett år sen. Ett år sen.

Så tänk att så snabbt som dessa (snart) 3 terminerna har gått, så har vi endast så lite tid kvar tills dess att vi är färdiga sjuksköterskor. Då ska vi tackla verkligheten. Vi ska stå på egna ben och klara allt det som vi har lärt oss och kämpat för under 3 års tid. Kommer vi någonsin att klara det? Vi som just nu försöker leva i nuet och ta vecka för vecka, klara vecka för vecka. Vi ska snart stå på egna ben och klara verkligheten med allt vad det innebär.

Det tycker i alla fall jag är rätt häftigt, vad tiden kan ställa till med.

/ Sandra

Likes

Comments

Idag har vi haft en heldag i skolan med föreläsningar från kl. 9 på morgonen till kl. 16 på eftermiddagen. En ganska kort dag kanske många tycker men man blir lätt ganska så trött när man sitter still en hel dag och bara lyssnar.

Dagen inledes med en föreläsning från 9-12 som handlade om smärta. Vad det finns för olika typer av smärta, hur man skattar smärta med hjälp av olika skalor och hur man på bästa sätt behandlar olika smärttillstånd både på farmakologiskt vis (med läkemedel) och på icke-farmakologiskt vis (utan läkemedel). Då många av patienterna idag har smärta i olika former är det bra att man vet vad det finns att göra för att lindra smärtan på bästa vis. Det är läkaren som bestämmer läkemedlen men som sjuksköterska är det ändå bra att man har en liten aning om hur man behandlar med läkemedlen ifall någon fråga skulle dyka upp hos patienten.

Det finns akut/kortvarig smärta och långvarig smärta. För att det ska klassas som långvarig smärta krävs att man har haft smärtan i minst 3 månader mer eller mindre konstant under den perioden. Tillstånd som kan innebära långvarig smärta kan vara till exempel artros eller ryggvärk. Exempel på kortvarig smärta kan vara akuta skador eller smärta ifrån en operation. Som ni märker är det därför viktigt att man får en adekvat och bra behandling.

Dagen följdes sedan av en sista föreläsning som varade från kl. 13 till kl. 16. Den föreläsningen handlade om en Icke-farmakologisk behandlingsmetod som kallas för TENS. TENS lindrar smärta på olika vis och kan vara till hjälp då den näst intill har inga biverkningar och kan användas i princip dygnet runt. Denna metoden innebär att man får elektriska impulser i sig vilket ska lindra smärtan då den tar bort fokus och leder signaler så det blir mer för hjärnan att tolka. Vilket tar bort fokuset för smärtan. Enligt han som föreläste ska detta vara en mycket effektiv behandlingsmetod.

En lite suddig bild men såhär ser elektroderna ut när man har dem på armen. De placerar man på olika ställen på kroppen beroende på vart man har ont och vad syftet är. Vi fick själva testa detta idag vilket var spännande och nyttigt då man vet och kan förklara för patienten hur det känns.

Såhär ser dosan ut där man ställde in vilket program som man skulle ha och vilken frekvens/styrka man önskade. Det fanns olika program beroende på vad syftet var. Vi fick testa att ha dessa elektroder på armen och när vi satte på lite styrka så gav det en pirrande känsla, likt den man får när armen håller på att somna. När man drog upp frekvensen högre kunde handen börja rycka eller skaka något. Viktigt att man anpassar styrkan allt efter hand. Efter en tids användning blir man mer tolerant och kan höja på styrkan. Detta är något man får utskrivet av t.ex en läkare.

/ Sandra

Likes

Comments

Etik är ett centralt begrepp inom vårdyrket och något man stöter på varje dag, oftast. Detta är ett begrepp vi gick igenom noga i termin 1. Då fick vi lära oss innebörden av ordet och att själva ta egna konkreta exempel från praktiken.

Etik handlar om regler för vad som är ett korrekt förhållningssätt och uppförande. Vad är det som är rätt? Hur tar jag de bästa besluten? När man studerar djupare in i begreppet så ser vi att det finns olika typer av etik beroende på hur man som person resonerar och tänker kring ett dilemma.

Nästan varje dag när man arbetar så kan man ställas inför olika etiska dilemman. Vad är rätt i denna situationen? Vad kan konsekvenserna bli? Vad vill patienten? Vad behöver jag göra? Olika situationer kan leda till etiska konflikter om två personer på en arbetsplats har olika tankesätt. Detta är vanligt förekommande och det är viktigt att man då kan mötas på mitten och komma fram till den bästa lösningen tillsammans.

Ett etiskt dilemma kan handla om allt från små saker till större. Det kan vara om man ska sticka en patient en extra gång i armen som är väldigt nålrädd eller komma på en annan lösning. Eller om man ska duscha en väldigt sjuk person, nästan intill döende eller låta hen vara ifred. Detta är saker man måste vara beredd på att möta när man jobbar och det är viktigt att prata med sina kollegor, personen man vårdar och fråga sig själv vad som känns rätt. Vad kan konsekvenserna bli om jag gör en handling eller låter bli? Vad bör jag göra enligt lagen? Inför etiska problem bör man ställa sig olika frågor för att inte ta förhastade beslut.

/Tina

Denna bilden får mig att längta extra mycket till den tiden på våren/sommaren när alla blommor slår ut! Finns väl inget bättre?!

Likes

Comments

Denna veckan är det inlagt fler studiedagar än vad det funnits på ett tag vilket ska bli väldigt skönt så man kan komma ikapp lite med studierna och förhoppningsvis kunna slappna av lite mer.

Temat för den här veckan är smärta, cirkulationssjukdomar och några neurologiska sjukdomar vilket ska bli roligt att läsa om då de flesta är ganska vanliga så det ska bli spännande att vi bygga på den kunskapen man redan har och få fördjupa sig ännu mer i det. Lite mer specifikt vilka det är kan ni se nedan på planeringen.

Denna veckan är vi även fria från examinerande moment vilket känns väldigt skönt då vi det senaste haft det nästan varje vecka.

Min helg har för övrigt varit bra och jag har haft möjlighet till att njuta extra mycket av solen och vårvädret som sakta men säkert börja komma nu. Redan i veckan ser det ut att bli uppemot 10 grader och sol! Hoppas ni har tid att njuta av det.

/ Sandra

Likes

Comments

Ska man vaccinera sitt barn eller inte? Många trender just nu säger att man inte ska göra det, men vad är egentligen det som anses vara bäst utifrån sjukvårdens sida? Vad är egentligen ett vaccin?

Genom att låta sig vaccineras så erhåller man ett gott skydd mot den sjukdom som man vaccineras emot. Man får genom vaccinet en liten del av sjukdomen så att kroppens immunförsvar kan bilda antikroppar emot den, genom detta blir man lite ”immun” mot sjukdomen som man vaccineras emot. Skulle man mot förmodan få sjukdomen ändå så har man ett gott skydd då kroppens antikroppar känner igen det som är främmande och går ut och attackerar ämnet direkt med full kraft. Man vill genom vaccinering förebygga och mildra symtomen på en sjukdom, man vill även begränsa och utrota spridningen av en sjukdom.

Det som man vill uppnå genom att låta alla barn vaccinera sig är en så kallad ”flockimmunitet” vilket går ut på att minst 95% av befolkningen är vaccinerad mot sjukdomarna. Detta skyddar även de som inte kan vaccinera sig av olika anledningar som till exempel de med ett dåligt immunförsvar kanske på grund av en sjukdom som cancer. Man får inte dåligt immunförsvar av just cancer utan av behandlingen som man får emot den. Med det dåliga immunförsvaret är det inte säkert att man kan ta ett vaccin då kroppen själv kanske inte klarar av att ta bort den lilla delen av sjukdomen som finns i vaccinet då man är för svag för det. Skulle en så redan sjuk person få en sådan sjukdom så är risken stor för att personen inte klarar av det alls.

Den största anledningen till att många nog väljer att inte låta vaccinera sitt barn, är nog för att man är rädd för biverkningarna som kan bli utav själva vaccinet. Eller kanske för att man ska få sjukdomen som man vaccinerar sig emot. Biverkningarna ifrån själva vaccinet i sig blir oftast inte så mycket värre än lite feber och eventuellt lite rodnad kring insticksstället. Men det många kanske inte tänker på är de komplikationer som kan uppkomma av att få själva sjukdomen om man väljer att inte låta vaccinera sitt barn. Det finns en anledning till att man har valt vissa speciella sjukdomar i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Många av dessa sjukdomar ger många och svåra komplikationer som kan påverka en för resten av livet.

Genom att alla vaccinerar sig så bygger man upp den här flockimmuniteten i samhället som jag tidigare nämnde. Denna flockimmunitet skyddar även de personer som inte kan ta vaccinet av olika anledningar. När en större del av befolkningen är vaccinerad så är chansen liten att sjukdomen skulle komma in i samhället och kunna spridas. En annan viktig aspekt gällande vaccinationer är resor. Är man inte vaccinerad som barn och reser utomlands och kanske vill backpacka ut i världen kan det ställa till stora problem för personen då många av de sjukdomarna som vi vaccineras oss mot här i Sverige fortfarande finns kvar utomlands och skördar många offer varje år. Har man inte vaccinerat sig som barn och reser utomlands så finns alltså stor risk för att man kan drabbas av en sjukdom eller bli bärare av den och kanske smitta en person sedan som inte kunnat ta vaccinationerna på grund av olika anledningar. Detta skulle kunna få förödande konsekvenser.

/ Sandra

Detta är inget iordningställt vaccin, så ni inte blir rädda för den långa nålen, nålen är något kortare vid en vaccination!

Likes

Comments

Vår andra 3 veckors praktikperiod i termin 2 spenderades inom länssjukvården, alltså sjukhuset. Denna gången hamnade jag och Tina till vår förvåning på samma avdelning! Vad va oddsen för det egentligen kan man fråga sig?! Otroligt roligt va det i vilket fall! Att vara på samma avdelning som sin bästa vän gör att man har en person till som man kan reflektera och diskutera tillsammans med och reda ut funderingar eller svårigheter med.

Vi hamnade på en infektionsavdelning, där man likt namnet behandlar personer som har någon form av infektion i sin kropp. Mycket vanligt på avdelningen var bland annat lunginflammation och sepsis (blodförgiftning). Det som är lite speciellt med en infektionsavdelning är att alla patienter har egna rum med tillhörande slussar. Rummen har bland annat egen ingång/utegård, toalett, dusch och tv. En sluss innebär att man kommer till ett rum först innan man kommer in till patientens rum, detta rum skiljer korridoren ifrån patientrummet och det rummet är ett hygienutrymme där man spritar/tvättar händerna eller på annat sätt förbereder sig för att komma in till patienten. Detta slussystem är viktigt för att förhindra smittspridning, alla rum har även bra ventilering för att få ut den smittsamma luften. På en infektionsavdelning finns även möjlighet till isolering av patienter som kan behövas av olika skäl. Sjukdomar som kan tänkas behöva isolering är Tuberkulos och Ebola.

Slussystemet innebär även att man bara kan öppna en dörr i taget så att ett tryck bibehålls. Alla förbrukningsartiklar förvaras även i detta hygienutrymme för att motverka smittspridning och kontaminering av oanvända produkter. Inne på varje toa i varje rum finns även en spoldesinfektor som gör rent allt använt material som patienten använder såsom urinflaska eller bäcken, även detta för att motverka smittspridning. En annan sak som även är speciellt med en infektionsavdelning är att inga patienter får lämna sina rum då risk för smittspridning finns.

I övrigt så hade vi även i denna period fokus på omvårdnaden och var den största delen med en undersköterska som handledare. Den basala omvårdnaden på ett sjukhus ser ungefär likadan ut som på ett äldreboende, personerna har ändå samma grundbehov. På ett sjukhus så är det även andra arbetsuppgifter som tillhör undersköterskans vardag såsom att ta kontroller som blodtryck, puls och urinmätning. Det är sjuksköterskan som bestämmer när och hur ofta dessa kontroller skall tas beroende på patientens tillstånd. Är patientens tillstånd kritiskt kan kontrollerna tas väldigt ofta, kanske varje kvart, men är patientens tillstånd stabilt så kanske det räcker med en eller två kontroller om dagen.

/ Sandra

Likes

Comments

Som rubriken lyder så är abort, eller har åtminstone varit ett känsligt ämne. Det finns personer som kämpar för att förbjuda aborter och de som vill att det ska vara lagligt. I Sverige är abort lagligt. Sedan 1975 har kvinnor i Sverige själv rätten att avgöra om de vill göra abort eller inte.

Det kan finnas olika anledningar till att man väljer att göra abort. En ofrivillig graviditet när man är ung, inte är redo eller vid fel tillfälle i livet kan vara anledningar till att vilja göra abort. Det kan även vara så att den som bär barnet riskerar att skadas eller i värsta fall dö vid förlossningen och behöver på så sätt göra abort. Att ha blivit utsatt för våldtäkt kan också vara en anledning till att vilja göra abort. De två sistnämnda kan vara väldigt traumatiserande orsaker att behöva göra abort av och behöver ofta professionell hjälp i form av stödsamtal. Abort kan för vem som helst i vilken situation som helst vara en traumatiserande upplevelse, då det är en påfrestning för kropp och psyke.

Vi har det ganska bra här i Sverige som har frivillig abort fram till vecka 18. Problemen med att förbjuda abort skulle bli många. Som vi kanske har hört i medier är den nya presidenten i USA inte väldigt mycket för abort, utan vill göra det svårare. Genom att förbjuda abort minskar vi inte antalet aborter som sker, utan problematiken blir att vi ökar antalet osäkra aborter. Varje år dör ca 47 000(RFSU, 2016) kvinnor i världen på grund av osäkra aborter, detta är helt sjukt. Detta sker på grund av användning av orena instrument, för liten kunskap och i värsta fall utsätter kvinnor sig för att äta krossat glas, använda klädhängare eller äta stora mängder av en medicin som kan ge skador på kvinnans kropp.

I panikartade situationer väljer kvinnor ibland att ta till desperata metoder när det inte finns hjälp att få, eftersom i många länder eller kulturer kan man bli utstött från familj, jobb eller vänner om man blir oönskat gravid. Det kan till exempel vara utanför äktenskap eller genom våldtäkt.

Osäkra aborter gynnar ingen!

/Tina

Likes

Comments

På fredag har vi CASE-seminarium som Sandra nämnde i ett tidigare inlägg. Då ska vi i våra basgrupper redovisa ett patientfall. Utifrån patientfallet ska vi utforma omvårdnadsdiagnoser och lösningarna på dem. Det är en heldag då vi sitter och redovisar våra omvårdnadsdiagnoser för varandra. Det ska vara 4 problem som ska diagnostiseras utifrån ett patientfall. På varje problem ska man hitta lösningar, mål för när problemen ska utvärderas och vara "lösta"(helst) samt hur man ska uppnå detta. Hur ska patienten involveras? Hur ska vårdpersonalen göra för att få med patienten på banan? Vilka problem måste vi prioritera? Detta är bara några få tankeställningar vi måste fråga oss innan vi börjar.

/Tina

Likes

Comments