Såhär ser veckan ut i skolan:

Måndag: Igår var en ledig dag med egna studier. Då jobbade jag lite på gruppuppgiften som vi ska gå igenom på fredag med gruppen.

Tisdag: 09-10:15 har vi introduktion till den kommande tiden i kursen. Från 10:15 . 11:15 har vi föreläsning i läkemedelsberäkning 2. Efter detta har vi räknestuga ett tag då vi kan sitta i ett litet klassrum tillsammans med lärare och fråga om man fastnar på någon fråga eller så.
Efter detta under förmiddagen så har jag möte med en lärare som är ansvarig för oss som ska till Namibia till våren. Jag vet inte riktigt vad som ska sägas under mötet, men med största sannolikhet kommer vi gå igenom allt som ska förberedas inför resan.

Onsdag: 09:15-12:00 har vi moment i "handledning inom vården". Från 13:00-14:00 är det föreläsning i läkemedelsberäkning 2. Efter detta är det räknestuga igen.

Torsdag: 09:15 - 12:00 Föreläsning i patientsäkerhet. 13:00 - 16:00 Föreläsning "Patientsäkerhet i praktiken", gästföreläsare.

Fredag: Lediga från skolan. Då har vi i gruppen planerat att sitta och göra färdigt gruppuppgiften om patientsäkerhet.

/Tina

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Imorgon är det dags för skolstart igen! Jag har hade min sista praktikdag i torsdags så jag har varit ledig i fyra dagar nu, känns skönt och lyxigt. Idag har jag förberett lite inför imorgon, jag har varit och mött upp en person och köpt 2 böcker till nästa kurs som börjar snart. Begagnade böcker är det man får försöka satsa på i skolvärlden, de är dyra nog. Jag har dock alltid haft tur när jag köpt böcker då de har sett nya ut varje gång ändå. Så böcker i nyskick till billigare pris är det jag har fått. Jag har även förberett lite inför ett kommande seminarium som vi ska ha nästa vecka. Dock är det en gruppuppgift men vi har bestämt att göra lite själva hemma och sen träffas på fredag och stämma av tillsammans, tror det blir riktigt bra.

Men nu ska jag strax sticka iväg på ett bodypump pass på gymmet tillsammans med två vänner, ska bli kul att få röra lite på sig efter idag.

Hejsvejs så länge. /Sandra

Såhär såg dagens pluggplats ut idag, man får försöka göra det bästa av situationen och göra det lite mysigt för sig. I bakgrunden ser ni även de 2 böckerna jag köpte, rubriken på boken är en ledtråd på vad kommande kurs kommer handla om. Tror det kommer bli en spännande och lärorik kurs som innehåller både teori och praktik.

Likes

Comments

Imorgon börjar skolan igen, och det är läkemedelsberäkning 2 samt en gruppuppgift som vi har framför oss de kommande veckorna. Jag är faktiskt ganska taggad på att börja skolan igen, även fast det var tråkigt och ledsamt att lämna praktiken när man blivit så bra vän med alla. Har saknat plugget så det ska bli roligt.

Nästa praktik är psykiatrin, och vi fick veta att hela klassen går inte ut samtidigt. Utan halva klassen börjar med teori och sedan när de kommer tillbaka efter 3 veckor är det andra hälftens tur. Jag och Sandra tillhör gruppen som ska ut på praktik den andra perioden.

Nu i veckan har vi lite föreläsningar i läkemedelsberäkning och på tisdag har jag möte med lärare och de andra eleverna som ska till Namibia. Det är mycket som ska fixas och förberedas inför redan till våren. Mer om veckans schema och upplägg kommer inom kort!

Men idag ska det vilas lite först och laddas upp för ”skolstart”. Hoppas ni får en bra söndag!

/Tina

Likes

Comments

Vi har inte nämnt så mycket om vad vi har fått göra, eller snarare vad man gör i hemsjukvården. Hemsjukvård innefattar ju vård i hemmet eller på ett boende. Det är sjuksköterskor som arbetar i kommunen och har hand om alla de som är inskrivna och behöver vård. Det kan vara stora omvårdnadsbehov, men det kan också "endast" vara ett läkemedelsövertag där sjuksköterskan ger i uppdrag till hemtjänsten att ge medicinerna till patienten. Medicinerna ligger då oftast i en apodospåse och finns inte det så har sjuksköterskan färdigställt läkemedlena i en dosett. Hemtjänstpersonalen (undersköterskorna) blir då mellanhanden. Dessa patienter har inte sjuksköterskan så mycket jobb med. De mest svårast sjuka är de som tar mycket tid och det är speciellt de som man måste ge av sin tid till och finnas till hands till. Målet med hemsjukvård är ju att patienten ska kunna få vara hemma och dö om det är dennes önskemål. Detta innebär att man bedriver all vård i hemmet, de ska alltså inte behöva åka till sjukhus utan det som går ska fixas i hemmet efter personens önskemål.

Det som jag bland annat har fått göra under de här veckorna är att sätta och blanda dropp, ge injektioner av alla dess slag, byta förband, ta blodprover, ta blodtryck, byta subcutana nålar, dela dosetter, lägga om sår och mycket mer. Hemsjukvård innebär är ju allt möjligt och innebär att man ska hjälpa sina patienter till att ha det så bra som möjligt. Att vara smärtlindrade och ha det gott. Smärtlindring i palliativ vård är något som vi jobbar mycket med och det är något som är väldigt spännande. Att säga att palliativ vård (vård i livets slutskede) är spännande kan nog låta fel i mångas öron. Men att få se och själv göra så att någon har det bra det sista i livet och att känna att det blev bra är väldigt viktigt. Att tillsammans med patienten komma fram till alternativ som passar bäst för denne (om denne kan deltaga) är utvecklande och intressant då vi alla är olika och tycker och tänker olika.

/Sandra


För er som inte vet så är det såhär en apodosrulle ser ut. Väldigt behändigt och checkt och sparar otroligt mycket tid för sjuksköterskan. På varje påse ska information finnas om patienten i form av namn och personnummer, man ska även se dagens datum och tid för när läkemedlen skall ges. På påsen ska även de läkemedel som är i den specifika påsen stå med så man kan räkna av stämma av så rätt antal tabletter är med.

Bildkälla: Här!

Likes

Comments

Torsdag redan och praktikperioden är nu avslutad för denna gång! Det har varit 7 snabba, roliga och lärorika veckor helt klart. Jag förstår inte vart tiden har tagit vägen alls.. Men tiden har funnits och nu är den borta.

Att vara i hemsjukvården nu i termin 4 tycker jag har varit väldigt bra då det finns mycket tid till reflektion då man åker mycket bil och har tid på kontoret. Det finns tid till att ställa frågor och enligt mig så går det mesta i ett behagligt tempo och man hinner med. På sjukhus kan det ibland finnas lite tid till frågor och reflektion, därför tyckte jag att det var skönt att såhär mitt i utbildningen komma i hemsjukvården och ha mycket tid till reflektion.

Min sjukhuspraktik kommer vara i termin 6 och då är den 9 veckor lång. Man får antingen sjukhuspraktik/hemsjukvård i termin 4 och sen tvärtom (alltså det man inte fick) i termin 6. En bra deal enligt mig. Men nu har vi nästa praktikperiod att se framemot och den kommer vara inom psykiatrin. Det ska bli spännande att få se hur man arbetar där.

/Sandra

Likes

Comments

Igår fick jag turen att få hänga med på ambulansen på ett 12-timmars pass. Det kunde man inte tro när man har praktik i hemsjukvården. Men det gäller att fråga så får man chansen att prova! Det är jag och en till på praktiken som har fått lov att följa med var sitt pass på ambulansen.

Först började det med att jag fick kläder tilldelat som var elevanpassade. Därefter gick vi igenom bilen med hjälp av en checklista. Då kollade vi alla läkemedel och alla väskor och deras innehåll.

Sedan var vi tvungna att åka och byta ambulans då det var något fel på bårens låsläge. På väg dit får vi ett prio 1 larm till en patient med bröstsmärta, så det blev att vända och åka blåljus dit. Vi tog med patienten till sjukhuset för övervak och behandling.

Lite senare fick vi ett prio 2 larm. Väl där upptäcker vi ett nytillkommet hjärtflimmer, så vi fick även där köra patienten till sjukhus för frekvensreglering.

Det var en otroligt rolig och lärorik dag, och blev ännu mer taggad på att jobba i ambulansen i framtiden! Jag hoppas på att kunna gå med flera pass på någon praktik längre fram.

Får ni möjligheten att göra detta ska ni utan tvekan ta chansen!

/Tina

Likes

Comments

Igår var början på den sista praktikveckan av totalt 7 veckor. Jag kan inte förstå hur tiden kan ha gått så snabbt.

Under dessa veckor har jag hunnit med mycket. Det som jag märker att jag uppskattar mest med att ha en så här lång praktikperiod är att det är mindre stress. Har man en kort praktikperiod på 3v så är det så mycket uppgifter som skall hinnas med under de veckorna och de ska oftast vara gjorda med en källa av patientfall. Tills man har hittat dessa perfekta patientfall så var praktikperioden nästan över och man hann då inte reflektera så mycket på praktiken. Man kunde inte vara närvarande på samma vis då man hade sina tankar någon annanstans med. Men nu under dessa 7 veckor så har vi endast haft 2 examinerande uppgifter och de var ganska snabbt avklarade så man har verkligen kunnat fokusera på praktiken och på sina patienter. På det tror jag man lär sig mycket, att man kan vara närvarande här och nu och inte på 3 ställen samtidigt.

Man hinner även komma in mer på arbetsplatsen och lära sig datorsystem och allt annat som man kan tänkas behöva lära sig. Och det bästa av allt är att man inte behöver vara stressad av att man måste lära sig allt på ett par veckor utan det kan ta tid och man har tid till att reflektera mer ordentligt vilket är skönt. Alla frågor man har behöver man heller inte ta på en dag utan man kan mer portionera ut dem lite när de passar.

/Sandra

Likes

Comments

Häromdagen så fick vi en fråga i kommentarerna som handlade om, om vi hade några tips till nya studerande och om hur man ska få in mycket information på kort tid och hur man kan prioritera. vi tänkte att nu när det nyligen har varit kursstart så tar vi och skriver ett inlägg om det här istället och vad som har hjälpt oss hittills.

- I början av en kurs kan det vara bra att skriva ett litet schema över kommande uppgifter och tentor som kursen innehåller. Är det mycket att läsa så kan det vara bra att så snart som möjligt skriva upp hur mycket man kan tänkas behöva läsa varje dag för att hinna gå igenom allt. Jag brukar skriva anteckningar under tiden som jag läser för att komma ihåg bättre plus att man gången därpå kanske inte behöver gå igenom allt i böckerna igen utan anteckningarna räcker.

- Ha inte för många bollar i luften utan försök att fokusera på en uppgift i taget även om det är svårt. Att man tar dag för dag och uppgift för uppgift. Har man en jättestor tenta i en kurs och endast små uppgifter innan dess är det dock klokt att läsa till den stora tentan under tiden med då man kanske inte hinner annars..

- Sen, gå inte in för mycket i detalj. Våra lärare säger ofta att vi ska tänka "helikopterperspektiv". Man kan inte gå in i mikronivå på allting och är det något som man inte förstår helt och som inte är så viktigt till tentan så haka inte upp dig på den detaljen då det bara kommer ta onödig tid som inte alltid finns.

- Stressa inte upp dig. I början av en kurs när man går igenom allt som kursen kommer innehålla så känns det ofta väldigt maffigt. Man undrar hur man ska hinna med allt. Men ta det lugnt, för man hinner. Skulle man inte hinna så finns det alltid omtentor även om det såklart inte är så roligt.

- Kolla alltid på betygskriterierna. Uppfyller man godkänt kriterierna enligt en själv när man skickar in en hemtenta så ligger man bra till. Har man med allt som står där så är chansen stor att man klarar sig då det är det som lärarna går efter när de rättar din hemtenta.

- På tentor så brukar jag inte snåla med att skriva utan jag skriver allt som jag kan som relaterar till frågan. På så vis så har jag gjort allt som jag kan för att försöka klara tentan.

- På sjuksköterskeprogrammet kan det ofta vara mycket medicinsk terminologi som man ska lära sig. I anatomi och fysiologikursen ska man lära sig mycket namn på ben och muskler. Mitt tips där är att ladda ner en app eller sök på google efter någon sida där man kan bli förhörd som glosor. När jag lärde mig språk förr och fick glosor i läxa så brukade jag skriva in dessa (då va jag inne på sidan glosor.eu, vet ej om den finns kvar..) och sedan köra igång med förhör. Man kan även göra flashcards eller förhöra varandra.

Lycka till med plugget och har ni fler frågor så är det bara att fråga på, vi svarar mer än gärna. Vill ni inte fråga här så har vi även en mejl som man kan mejla: sjukskoterskor@hotmail.com

/Sandra och Tina.

Likes

Comments

Jag fick veta häromdagen att jag ska till Namibia! Jag skickade en ansökan om att få åka dit i en kurs som vi har nästa år, till våren, i termin 5. Jag blev så överraskad och glad när jag fick mailet om att jag skulle få åka till Namibia!

Det innebär alltså då att vi är några som ska få åka dit i början på nästa år, under en praktikperiod på 4-5 veckor och ska få praktisera på ett sjukhus i huvudstaden Windhoek.

Namibia ligger i sydvästra Afrika, så det är mycket som ska förberedas med flygresor, vaccin och annat. Men mer än så vet jag inte. Vi ska på möte näst nästa vecka med en lärare från skolan som kommer att ge oss mer info. Så jag kommer att återkomma med mer info!

/Tina

Likes

Comments

Nu närmar vi oss influensatider och snart är det dags för vaccination mot detta. Därför tänkte jag ge lite kort fakta om skillnaden mellan levande vaccin och avdödat vaccin.

Vaccin behöver vi för att kunna skapa antikroppar mot ett visst smittämne. Via vaccinet tillför man då en liten mängd av detta smittämnet, men ändå såpass att kroppen reagerar på det och bildar antikroppar mot just det viruset eller bakterien. När man vaccinerar så kan man på olika sätt tillföra smittoämnet. Det kan vara delar av ett smittoämne(virus, bakterie) eller hela. Vissa bakterier och virus behöver vara levande för att kunna leda till antikroppsbildning men vissa kan vara avdödade.

Levande vaccin består av försvagade bakterier och virus som inte ska kunna orsaka någon skada på kroppen. Men att de ändå är levande. De försvagas och modifieras i labratorier. Avdödade virus och bakterier innebär helt enkelt att man vaccinerar med smittoämnen som har blivit inaktiverade.

Exempel på vaccin med levande smittoämnen: Mässling, röda hund, påssjuka

Exempel på inaktiverade/andödade: Stelkramp, TBE och de flesta influensavaccin.

/Tina

Källor: 1177 & Folkhälsomyndigheten

Bild: Hagakliniken

Likes

Comments