Hej på er!

Här är vädret fantastiskt fint och solen är framme. Jag sitter ute och passar på att få till mig så mycket sol som möjligt. Lite D-vitamin tror jag inte är dumt!

Det svåraste med att plugga är att försöka hitta fokuset och hitta ett effektivt sätt att plugga. Vi är så olika och människor lär sig saker på så olika sätt. Vissa behöver bara läsa en text en gång sedan är de nöjda och kan sin sak. Andra behöver mer tid för inlärning än så. Det handlar helt enkelt om att hitta sitt sätt att lära in kunskap på.

- Vissa lär sig saker genom att vara fysiskt aktiva. Då kan det vara så att de behöver gå, dansa, pilla på något med händerna eller stampa med fötterna för att kunna fokusera.
- Vissa lär sig genom att lyssna, t ex. genom att höra saker från lärare eller vänner.
- Andra behöver diskutera, prata i grupp eller förhöra.
- Musik kan hjälpa vissa.

Jag tror att en kombination av det dessa, variation och upprepning ger en bra grund för en effektiv inlärning. Hitta ditt sätt och testa dig fram!

/Tina

Tänk om man kunde slappat lika mycket som dessa korna gjorde?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Ett inlägg som har efterfrågats är om vad det finns för olika vidareutbildningar för en sjuksköterska. För att man ens ska kunna vidareutbilda sig har flera utav utbildningarna som krav på att man ska ha minst 1 års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska innan man kan söka till en vidareutbildning. Men det jag skulle rekommendera är ju såklart att gå in på respektive utbildning och läsa mer om vad som gäller för den enskilda utbildningen. Vem vet? det kanske inte krävs någon arbetslivserfarenhet, eller så krävs det flera år. Något som jag också har hört är att de tar in personer på antalet högskolepoäng och då även arbetslivserfarenhet.

Jag gick in på antagningens hemsida för att kolla upp vad det finns för olika specialistutbildningar för en sjuksköterska. Jag fick bland annat fram de här:

Inriktning ögonsjukvård, inriktning akutsjukvård, inriktning intensivsjukvård, ambulanssjuksköterska, operationsjuksköterska, barnmorska, barnsjuksköterska, distrikssköterska, skolsköterska, diabetessjuksköterska, anestesisjuksköterska, inriktning psykiatri, inriktning hjärtsjukvård, inriktning palliativ vård, inriktning onkologisk vård...

Som ni märker finns det en hel uppsjö av olika utbildningar att välja mellan och förutom dessa finns det massa små kurser att tillgå om man inte vill läsa ett helt program. De flesta specialistutbildningarna som är hela program är ett år långa, det finns även de som är längre.

Jag själv känner att jag nog vill specialistutbilda mig, till vad vet jag inte riktigt ännu. Men jag tycker diabetesvård och onkologisk vård (cancervård) är väldigt intressant. Jag får se vart vägen bär.

(Patientnamnet som står på bilden ovan är det som vi använder oss utav i skolan och är alltså ingen riktig patient!!)

/ Sandra

Likes

Comments

Idag var också en dag av just egna studier på schemat. Men istället för att åka in till stan och ta en ledig dag så bestod denna dag av grupparbete.

Grupparbete är vanligt på vår skola, iallafall på just sjuksköterskeprogrammet. Jag tycker att det är nyttigt att ha just grupparbeten, om man vill så kan man lära sig mycket av varandra och även ta hjälp av varandra. Men som vanligt så är det inte alltid en dans på rosor, ibland kommer man inte överens men då är det bara att kompromissa och hitta en lösning. Kompromissa och teamarbete är mycket av en sjuksköterskas arbete så det är lika bra att vänja sig och lära sig att arbeta tillsammans med andra när man har chansen.

I vilket fall som helst så blev det en mycket effektiv dag med 2 arbeten avklarade på en dag, vilket känns väldigt skönt.

In action, idag va vi endast 4 av 5 st medlemmar här, då en va sjuk. Så kan det vara och det gäller att kunna jobba utefter det med.

En något mörk bild, men efter en sån här effektiv dag förtjänar man lite tacos och gott.

Vad hittar ni på en kväll som denna?

/Sandra

Likes

Comments

Igår jobbade jag ett kvällspass på sjukhuset. Det var väldigt roligt att komma tillbaka och ta ett extrapass.

Jag blev en så kallad "löpare" igår. Det innebär att jag som undersköterska hjälper till där det behövs. Jag tillhör alltså ingen "sida" på avdelningen. Avdelningen är annars uppdelad i tre färger, så då hjälper löparen till där det behövs.

Att vara löpare är väldigt roligt och man vet aldrig vad som kommer behöva göras. Det kan vara allt från att hjälpa till med omvårdnad till att ta olika prover.

Igår kväll fick jag ta lite olika blodprover, ett urinprov och sätta kateter. En händelserik kväll vart det allt!

/Tina

Såhär ser det ut när man tar ett urinprov från en kateter. Man tar en medelstor nål och punkterar slutstycket på katetern efter att man har desinfekterat såklart. Därefter öppnar man klämman så att urinen rinner, samtidigt drar man upp urin i 10ml sprutan.

Fördelen med dessa kläderna är att det är som att gå runt i pyjamas hela dagarna. Plus att man ser ut som en smurf..

Likes

Comments

Något som jag tycker hjälper en del inför föreläsningar är att komma förberedd! Läs på innan om sjukdomen eller det som läraren ska föreläsa om, man har otroligt mycket med sig av det. Man känner igen uttrycken som läraren pratar om och man kan sätta dem i ett helt annat sammanhang. Det låter otroligt tråkigt att sitta och läsa på om något som läraren sen ändå ska prata om men det hjälper otroligt mycket.

Själv så brukar jag inte alltid vara så bra på att förbereda mig inför föreläsningar men jag känner och märker ändå en stor skillnad. Så i mån av tid så ska jag framöver försöka läsa på så mycket som möjligt för att komma just förberedd.

Hoppas ni får en fin dag! Idag har vi föreläsningar om ateroskleros (åderförkalkning) och ischemiska hjärtsjukdomar (sjukdomstillstånd med otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln som ofta orsakas av aterosklerotiska processer).

/ Sandra

Likes

Comments

Idag har vi haft en så kallad studiedag, vilket innebär att man inte har några planerade föreläsningar under dagen utan man är "ledig". Jag hade sedan en tid tillbaka planer för att åka in till stan och träffa en god vän. Vilket innebar att det inte har blivit så mycket studier gjort för min del. Men lite blev det gjort.

Imorse hann jag läsa på en del om olika läkemedels grupper och hur de fungerar i förhållande till olika sjukdomar. Väldigt intressant! Jag hann bland annat läsa om ACE-hämmare och Diuretika. ACE-hämmare är en läkemedels grupp mot bland annat högt blodtryck och hjärtsvikt. Diuretika är en läkemedels grupp som hjälper till att driva ut vätska ut kroppen på olika sätt.

Hoppas ni har haft en fin dag!

/ Sandra

Det är skönt att för en gångsskull bara åka med ett tåg och slippa köra själv, det ger plats för mycket tankar och funderingar.

Likes

Comments

Sitter och avnjuter en kaffe innan jag ska iväg och jobba ett pass på sjukhuset ikväll! Det blir mitt första pass på ett bra tag så jag längtar faktiskt. Ska bli roligt att komma tillbaka!

Ha en fin dag!

/Tina

Likes

Comments

Vi vet idag att träning kan hjälpa oss med multum av saker. Läkare skriver ut Fysisk Aktivitet på Recept idag då fysisk aktivitet kan vara livsviktigt för många.

Att vara fysiskt aktiv kan rädda dig från många sjukdomar som kan drabba hjärta och kärl, psyket och mycket mer.
Stillasittande personer löper större risk att drabbas av övervikt som i sin tur kan leda till en rad olika sjukdomar och en tidig död.
Att vara fysiskt aktiv bidrar till många fördelar och minskar risker som:
  • Högt blodtryck, kärlsjukdomar, stroke, hjärtinfarkt.
  • Diabetes typ 2
  • Vissa typer av cancer
  • Depression

Andra fördelar är att när man är fysisk aktiv sover du bättre, du kan koncentrera dig bättre på dagarna och energin ökar. Vid fysisk aktivitet frisätts signalsubstanser från hjärnan som får oss att känna oss nöjda, glada och ökar koncentration och inlärning.

Hur ofta ska man träna?
När man pratar om fysisk aktivitet handlar det om att hitta något som du tycker är kul och är intresserad av. Det kan vara att ta en halvtimmes promenad om dagen, cykla, dansa, träna gruppträning, städa och hålla på i trädgården. Listan kan göras hur lång som helst, det handlar bara om att hitta det som får dig att hålla igång träningen.

Jag håller mig gärna aktiv när det finns möjlighet att vandra på såhär fina ställen! Annars brukar jag hålla mig till gymmet och skidåkning om tid finns.

Vad gör ni för att hålla er aktiva?

/Tina

Likes

Comments

Skolarbetet är nu gjort sedan en tid tillbaka och det känns alltid lika gott när man sen kan ta det lugnt och koppla bort det för en stund. Efter skolarbetet gick jag med en vän till gymmet. Vi va på ett så kallat TRX-pass, vilket har blivit lite som en måndags rutin för oss att gå på det vilket är roligt, jag gillar rutiner. Rutiner enligt mig är skönt så behöver man inte fundera lika mycket på hur saker och ting ska göras eller inte göras. Samma med skolarbetet. Det är otroligt viktigt att sätta mål och rutiner. Dels för att minska stressen som lätt kan komma annars och dels för att göra det lätt för en själv.

Denna vecka kommer det inte att komma upp någon veckoplanering här då jag till största del mest ska repetera lite och det tänker jag att det kanske inte är så roligt att läsa om vecka efter vecka så vi spar lite på den till roligare saker tycker jag.

/ Sandra

Innan passet började så sprang jag en stund, det kändes riktigt bra så känner mig taggad på att springa lite mer och längre sträckor. Annars var det väldigt tomt på gymmet idag, men det är ju trots allt röd dag.

Såhär kan det se ut när man sitter och läser. Jag gillar att sitta och anteckna samtidigt som jag läser. Jag vill inbilla mig att jag kan fokusera lite bättre då.

Likes

Comments

Hej på er, hoppas att ni har haft er en bra helg!

Min påskhelg spenderades mesta delen på jobbet hemma hos de äldre. Jag jobbade påskafton kväll och sedan började jag direkt igen på morgonen på påskdagen. Att jobba först kväll och sedan dag efter kan vara tufft speciellt om man inte riktigt kan somna på kvällen, då blir det inte så många timmar sömn. Jag fick inte så många timmar sömn denna gång då jag satt uppe och väntade på mina föräldrar att de skulle komma hem så jag kunde säga hejdå till dem då de åkte till Rhodos söndag morgon. Vilka lyckostar säger jag. Väl när de kommit fram så bjöd söndagen på snö/snöblandat regn. Mindre kul kände jag. Men men det kan bara bli bättre!

Vad har er helg bjudit på för skoj?

Nu ska jag sätta mig med lite skolarbete, för det har jag helt tagit ledigt ifrån i helgen. Så vi hörs lite senare.

/ Sandra

Ibland kan det hoppa upp katter på bilen när man jobbar och då ser det ut såhär.

Likes

Comments