Midsommarafton idag och midsommardagen imorgon. Detta innebär för många glädje, dans, mat och alkohol. Men för en del förknippas midsommar med jobbiga saker.

Det är lätt att tro att alla har någonstans att vara och att midsommar endast tillför glädje. Ändå är det ett läskigt stort mörkertal där ute. Midsommar innebär förväntningar på varje individ, på att man ska ha någonstans att vara och att man ska göra på ett visst sätt. För många kan det innebära att man förväntas dricka alkohol eller att man behöver se ens föräldrar bli fulla.

Ensamhet: Att känna sig ensam vid sånna här högtider är det tyvärr många som gör. Man kanske inte blir bjuden någonstans? Man kanske inte har vänner att vara med alls? Tyvärr blir ensamheten mycket tydligare hos många personer vid sånna här högtider.

Alkohol och föräldrar: Midsommar och sommar generellt innebär för många vuxna ett större alkoholintag. Många barn har sommarlov och har allt svårare att komma från hemmet och få hjälp. Att tvingas se sina föräldrar fulla och bete sig annorlunda och ibland våldsamt kan vara en mardröm.

Alkohol och ungdomar: Som jag nämnde ovan så förväntas många ungdomar dricka alkohol i sina kompiskretsar och ofta vid midsommar och större högtider är alkoholintaget större.

Var rädda om varandra, ta hand om varandra, ser du någon fara illa ut eller misstänker att någon gör det på grund av föräldrarnas alkoholintag, hjälp till! Prata med varandra och stötta. Många vårdinrättningar har stängt denna helgen, men inte alla. Det går att få kontakt med olika jourer om du behöver prata med någon om något känns jobbigt:

* BRIS - telefon och chatt är öppen alla dagar mellan 14-21
* Tjejjouren Väst - Chatt öppen torsdagar och söndagar kl 20-22
* Vid akuta ärenden ring 112 eller polis på 114 14

Ha en fin midsommarhelg, ta hand om er!

/Tina

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej på er! Midsommarafton idag redan, årets längsta dag har varit nu i veckan och nu tyvärr går det utför igen.. Mitt jobb schema börjar inte förrän på måndag men jag hoppar in lite nu i helgen och jobbar ändå så idag är det jobb 7-14.30 och imorgon 15-22. I min mening alldeles lagom långa arbetspass. En av flera saker som jag tycker är bra med det jobb jag har är arbetstiderna, man slutar oftast inte senare än 15.30 och börjar oftast inte före 14.30 så på så vis så får man alltid en halv dag ledig även om man arbetar vilket är superbra om man har något som man måste fixa med!

Ha en fin och rolig helg nu.

/Sandra

Vart ni än tar er i helgen så se till att det blir bra!

Likes

Comments

Som sjuksköterska ska man ha koll på vart information kan finnas om läkemedelsinteraktioner och vid osäkerhet kunna kolla upp detta. Interaktion mellan läkemedel kan ge allvarliga konsekvenser som att delvis eller helt ta bort effekten av ett läkemedel. Ett klassiskt exempel på två läkemedel som inte går ihop är Johannesört och desogestrel(minipiller). Johannesört dämpar kraftigt effekten på preventivmedlet och ökar risk för blödningar och oönskad graviditet.

Trots att det är läkare som ordinerar läkemedel så är det ändå sjuksköterskans uppgift att dubbelkolla rimlighet med dos, läkemedel, interaktioner mm.

www.janusinfo.se är en hemsida för vårdpersonal och det krävs att man skapar en inloggning. Här kan man söka på två eller fler läkemedel och kolla interaktionen mellan dessa och vad som sker vid intag av båda läkemedlen. Det står tydligt hur man läser av de olika koderna som beskriver grad av interaktion. Det är en lätt och säker hemsida att använda sig av och är starkt rekommenderad.

När man går in på hemsidan så klickar man sig vidare till "Janusmed - interaktioner och riskprofil" så kommer man vidare till den aktuella sidan.

/Tina

Likes

Comments

Fass.se är en otroligt värdefull och bra hemsida, inte bara oss inom sjukvården utan även för allmänheten. På fass kan man enkelt söka upp läkemedel och läsa på i brukshänvisningen (om man kanske tappat bort sin egen brukshänvisning och kanske undrar om biverkningar eller om det är okej att köra bil vid intagande utav läkemedlet), som vårdpersonal finns det mer saker att läsa om. Man kan läsa på om annat som gäller det aktuella läkemedlet, kanske om hur man ska blanda injektionsvätskan rätt, vad det är för typ av läkemedel och varför patienten ska ha det och massor av mer. Helt enkelt matnyttig och värdefull information för alla som är intresserade och även för de som kanske inte minns exakt vad läkaren sa där i rummet. Många gånger när man är patient är det mycket nytt och mycket information som ska tas emot på en gång. Det är därför alltid en god idé att ha med sig någon så man har ett par extra öron med sig som också kan lyssna. Vad gäller läkemedel är apotekspersonalen otroligt duktiga om man inte minns och inte får kontakt med sin läkare, men också då fass.

/Sandra

Likes

Comments

Vi fick idag äntligen beskedet om att VI KLARADE VÅR TENTA!! Vi kunde inte vara gladare än såhär! Detta skulle såklart firas på bästa sätt och det sätt som vi tyckte var det mest optimala var att gå och köpa frozen yoghurt och njuta av solen. Så det är precis det som vi har gjort idag! Det är alltid skönt när hårt arbete (plugg) lönar sig och vi kan nu på riktigt börja njuta av sommaren och inte behöva tänka på en eventuell omtenta i augusti längre. Skönt tycker vi. Hoppas ni har haft en lika bra dag som vi har haft, vi hörs imorgon igen!

/ Sandra och Tina

Likes

Comments

Under sommaren är det inte så mycket som händer i skolan, utan vi har för det mesta "sommarlov". Det enda är om vi skulle behöva göra omtenta på den tentan vi hade nu i början på juni, för då föreligger den i slutet på augusti. Vi får svaret på tentan imorgon eller onsdag fick vi reda på över mail idag! Spännande och lite läskigt.

Eftersom skolan står lite still för tillfället så kommer vi istället skriva om jobb denna sommaren. Sandra kommer att skriva om hur det går till att jobba i hemtjänsten och jag om hur det är på sjukhus. Har ni frågor är det hjärtligt välkommet!

Vi båda börjar våra scheman för sommaren veckan efter midsommar, alltså nästa vecka. Så vi har allt hunnit njuta av en bra ledighet innan jobbet börjar!

Ni har väl inte missat att vi även finns på Instagram? Följ oss där! @sjuksyrror

/Tina

Likes

Comments

Hej på er i solen! Idag har jag och Tina varit på jakt efter mer sol, men såklart hade vi otur med oss.. När vi varit på stranden en stund kom moln som inte försvann och vi fick åka vidare och tog oss en god lunch istället. Jag lyckades dock dessvärre bränna mig ändå.. Nåja, dags för den sista delen idag utav denna lilla serie om diabetes. Idag kommer vi skriva om diabetes typ 2 och lite om komplikationer som kan uppkomma till följd av att man har haft diabetes länge (ofta flera flera år) (vilken sort som helst).

Så diabetes typ 2 skiljer sig ifrån diabetes typ 1 då denna bland annat är livsstilsbetingad, alltså kopplad till de levnads-, motions- och matvanor som man har och det är även oftast äldre som drabbas utav det här, till skillnad ifrån typ 1 där det ofta är yngre som drabbas. Vid typ 2 så behöver insulinproduktionen egentligen inte vara nedsatt utan många gånger är den snarare riktigt bra till en början. Skillnaden här är att det har bildats en insulinresistens hos cellerna, de är alltså inte lika känsliga längre. Om ni kommer ihåg så har jag skrivit om den här dörren som släpper in glukos ifrån blodet till cellen och att insulin fungerar som en nyckel som öppnar denna. Vid typ 2 så är dörren lite seg och slö och nyckeln passar inte riktigt lika bra längre, en resistens har uppkommit. Så eftersom att insulinproduktionen fortfarande är bra så behöver man inte vid typ 2 insulin till en början utan man behöver bara lite extra "smörjmedel" för att hjälpa till så att dörren kan öppna sig lite smidigare. Man får antidiabetesmedel, ni som arbetar inom vården kanske känner till läkemedlet Metformin? Det är en sådan tablett. Men innan man får denna tablett så ska man först försöka få ordning på sin kost och motion då detta i många fall hjälper bara det. Blir man inte hjälpt av det så får man Metformin. Typ 2 leder tillslut dock till en nedsatt insulinproduktion och då blir det nödvändigt att komplettera med insulin så när Metformin inte längre hjälper så får man även lägg till insulin i behandlingen.

Men som sagt vid typ 2 så är kost och motion en otroligt viktig del i det hela! Till exempel i årets säsong av Biggest loser så var det en som hade en diabetes innan han började träna, men i slutet av programmet så va dessa värden helt normala och bra och han hade ingen diabetes längre, otroligt vad lite bättre kost och motion kan göra va? Nu behöver man dock inte vara så extrem som i dessa program utan en enklare livsförändring kan räcka gott det med.


Komplikationer är en annan stor del av diabetessjukdomen. Sköter man inte sin diabetes bra och ständigt ligger på ett för högt blodglukosvärde så kan detta leda till en blodkärlsskada då det helt enkelt blir för mycket glukos i kärlen. Detta leder i sig till dålig cirkulation vilket gör att får man sår så kan de bli mycket svåra att läka och därför är det extra viktigt att ha koll på fötter och ben hos en diabetiker! Även synen kan påverkas och bli sämre då det finns blodkärl även där som det kan ansamlas glukos i. Så som sagt, det är viktigt att ha koll på sina värden så att de inte ligger för högt under en längre period eller svajar för mycket. För att minska risken för sår (även små sår kan göra stor skada) och förbättra cirkulationen så kan man smörja ben och fötter med mjukgörande krämer och samtidigt då även kolla till om det bildats några sår, man kan ha kompressionsstrumpor som leder till ökad cirkulation, försöka att alltid ha strumpor på sig (går man barfota så är det större risk att man råkar göra hål på huden), sluta röka och gå hos en fotterapeut för att ta bort förhårdnader och helt enkelt sköta om sina fötter på bästa sätt.

/ Sandra

Såhär ser Metformintabletten ut. Denna tablett kan i början ge problem med magen och det är därför viktigt att man smyger in den och trappar upp styrkan allt eftersom för att undvika eventuella biverkningar.

Vad tycker ni om den här sortens inlägg? Borde vi göra fler "serier/fokusområden"?

Likes

Comments

Idag tänkte vi beskriva en av de vanligaste sorterna av diabetes nämligen diabetes typ 1.

Diabetes typ 1 är en autoimmun och en kronisk sjukdom som man inte kan bli av med och som vanligtvis drabbar yngre personer. Den innebär att man har en kronisk hyperglykemi och att man är beroende av insulin i form utav injektioner. Med en autoimmun sjukdom menas att kroppens immunförsvar har attackerat betacellerna (alltså kroppsegna celler) som producerar insulin och förstört dessa så att de inte kan tillverka insulin. Till en början kan en viss insulinproduktion fortfarande finnas kvar men den upphör sedan ofta helt. Det har således ingenting att göra med den kost man äter och man kan inte själv påverka om man kommer drabbas eller inte utan detta är någonting som händer. Det finns även en viss ärftlighet för att drabbas, så har man någon i sin närhet som har diabetes så löper man en liten större risk till att utveckla det själv.

Det finns många olika sorters insulin, jag tänker inte gå in på de olika sorterna mer än att det finns långtidsverkande/medellångverkande insulin som verkar i 12h eller 24h och som man tar i injektion 1-2 gånger om dagen beroende på hur länge verkningstiden är. Detta kallas för ett basinsulin.

Det finns även något som kallas för måltidsinsulin som intas i samband med varje måltid och har då en kortare verkningstid på 2-4h. Men börjar då även verka nästan direkt till skillnad mot basinsulinet som inte börjar verka riktigt så snabbt.

Insulin injiceras alltid subcutant, alltså i fettet. Varför det injiceras där är för att upptaget inte ska ske direkt som det hade gjort om man injicerat det direkt in i blodbanan. Ett basinsulin injiceras oftast i låret och ett måltidsinsulin oftast i magen, men detta kan såklart skilja sig åt från person till person. Det finns även insulinpumpar numera som endast innehåller korttidsverkande insulin. Man har då en nål som alltid är inne i kroppen, genom en pump och en slang får man sedan doser kontinuerligt under dygnet. Detta tycker jag verkar väldigt smart då man inte behöver sticka sig i magen eller låret flera gånger varje dag. Nackdelar med denna är dock att om det skulle hända något med slangen, nålen eller pumpen (kanske i samband med byte av nål) så kanske man inte alltid upptäcker det. Upptäcker man det inte i tid så kan det leda till att man får hyperglykemi, då insulinet i pumpen är snabbverkande och snabbt förlorar sin verkan.

Det är även viktigt att kontinuerligt kontrollera sin glukoshalt i blodet för att se hur det ligger till. Det är aldrig bra att gå med ett för högt blodsocker under en längre tid då det kan leda till komplikationer i längden.

/ Sandra

Detta är en bild på hur en insulinpump kan se ut. Vissa av dessa mäter även av glukoshalten kontinuerligt så man själv kan ha bra koll på det utan att behöva sticka sig extra i fingret.

Detta är ett exempel på hur en insulinpenna kan se ut som många använder sig utav om man inte har en insulinpump.

Såhär kan en blodsockermätare se ut. Nuförtiden finns även en slags blodsockermätare som man har på armen. Det ser ut som en liten vit knapp. Håller man upp mätaren (inte en sådan på bilden) eller sin mobil (om den har den funktionen) mot den så scannar den enkelt av blodsockret och man behöver inte sticka sig i fingret flera gånger som man behöver om man använder sig utav varianten som är på bild här ovan.

Likes

Comments

Idag kommer vi ta upp hyperglykemi och hypoglykemi, vad skillnaden är vad gäller symtom och även vad man som privatperson kan göra för att hjälpa till.

Hyperglykemi är ett tillstånd där blodsockret är alldeles för högt, det finns alltså alldeles för mycket socker kvar i blodbanan som inte kommer in till cellen pga att det till exempel saknas insulin. Gånger där det kan saknas insulin kan vara om man har en dåligt reglerad/behandlad diabetes eller en obehandlad diabetes (alltså nydebuterad). Vill det sig riktigt illa kan man hamna i en diabeteskoma/ketoacidos vilket är vanligt hos typ 1 diabetes och speciellt hos unga personer. Man ska som vårdpersonal alltid fråga sig varför blodsockret är högt, finns det någon infektion (kan tillfälligt höja), annan akut sjukdom? Har personen ätit något speciellt eller helt missat att ta sitt insulin? Orsakerna kan vara många och orsaken är en bra grund att ordna upp när man ska få blodsockret på en bra nivå igen.

Symtom på hyperglykemi är illamående, ökade/stora urinmängder, kräkningar, diarré, törst, dålig matlust, huvudvärk, uttorkning, acetondoft (personen luktar lite som nagellacksborttagningsmedel) och trötthet. Är det riktigt illa kan personen vara medvetslös.

Vad kan man göra? Då detta är ett allvarligt tillstånd så kontaktar man 112 då personen behöver insulin och dropp i kontrollerade former för att sänka glukoshalten i en jämn takt. Det är viktigt att vara lugn kring personen i väntan på ambulans för att inte stressa upp personen och orsaka en ytterligare höjning av blodsockret, vätska (vatten) späder ut glukosen i blodet och kan ges om personen är medveten, eventuellt muskelarbete kan även hjälpa sockret att ta sig in till cellen. Såklart kan man även gå med högt blodsocker utan att märka av det och det är då inget som är akut utan det får man jobba vidare med långsiktigt med sin diabetessk för att minska risken framtida komplikationer.

Sedan finns såklart motsatsen vilket är Hypoglykemi, vilket då såklart innebär att blodsockret är för lågt. Detta kan bero på att man tagit en för hög dos med insulin, man kanske har ökat sin aktivitetsgrad mer än vanligt (aktivitet sänker glukoshalten i blodet), maten kanske har blivit försenad eller så kan ett för stort alkoholintag vara boven i det hela.

Vid detta tillstånd får man symtom som ökad svettning, hunger, blekhet, snabb puls, oro, irritabilitet och medvetslöshet. Detta kan leda till att man hamnar i en insulinkoma. När man hamnar i en insulinkoma så är blodsockerhalten oftast under 1-1.5 mmol/l och då blir hjärnans tillgång på glukos för låg och då blir medvetandet påverkat när hjärnan inte får tillräckligt med energi. Tidiga symtom kan uppträda vid nivåer under 3.0 mmol/l. Men det som är viktigt att uppmärksamma är att om personen har haft diabetes under en längre period så kanske den personen inte känner av symtomen och kan då snabbt gå från att "må bra" till att bli medvetslös. Jag hade en gång en patient med typ 2 diabetes vars p-glukos uppmättes till 2.1 mmol/l och vederbörande kände inte av det alls. Hade inte heller något sött hemma eller dextrosol så då gällde det att vara uppfinningsrik, speciellt då personen senare även kräktes upp den middag som hade varit tänkt att höja blodsockerhalten och när jag då kom tillbaka så var nivån fortfarande lika låg.

Vad kan man göra? Är personen vid medvetande så gäller det att få i personen något sött (dextrosol, saft etc.) för att höja blodsockerhalten. Inte enbart snabba kolhydrater utan även långsamma kolhydrater sådant som kan göra att personen sedan behåller sockret på en normal nivå så det inte sjunker snabbt igen. Detta kan vara en måltid (om det är dags för det) eller någon smörgås och mjölk till exempel. Är personen inte medveten eller mår mycket dåligt så får man ringa efter ambulans får att få sjukhusvård som dropp och antagonister som glukagon (som jag nämnde igår) eller adrenalin.

Ett annat övrigt råd är att om en person inte beter sig som den brukar göra, oavsett om denne har diabetes eller ej, så ska man alltid ta ett blodsocker då det kan vara orsaken till beteendeförändringen.

/ Sandra

Likes

Comments

Hej på er! Nu har vi anlänt välbehållna i Sverige igen. Efter lite strul med väskbanden på flygplatsen så var vi hemma runt 4.30 inatt och efter det har vi fått lite välbehövlig sömn. Men inte alldeles för mycket då det inte känns så smart att vända helt på dygnet. Så detta blir en lugn dag.

Diabetes är en relativt vanlig sjukdom och jag tänkte lite enkelt guida er i de 2 vanligaste sorterna och lite allmän information till en början. Varför detta blir en inläggsserie i 4 inlägg för att texterna inte ska bli helt uttråkande att läsa.

Kort och gott så innebär diabetes antingen att man har en insulinbrist eller en insulinresistens. Men vad är då insulin och varför är det så viktigt? Insulin fungerar som en nyckel som släpper in glukos ifrån blodbanan till cellen. I och med att insulin "tar bort" glukosen ifrån blodbanan gör det alltså att blodsockret där sänks, många tror felaktigt att insulin höjer blodsockret men det är alltså fel. Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln av betacellerna. Vid diabetes har betacellerna påverkats och kan ha slutat producera insulin helt eller delvis vilket som ni kanske kan förstå får förödande konsekvenser då cellerna inte får tillräckligt med glukos (energi).

Motsatsen till insulin är glukagon. Glukagon är ett hormon som frisätts ifrån alfacellerna i bukspottkörteln. Glukagon frisätts om glukoshalten i blodet sjunker och blir för låg. Då hämmas insulinproduktionen och glukagon frisätts istället som då hjälper till att höja blodsockret igen. Vid lågt blodsocker så gör kroppen allt för att få upp glukoshalten i blodet och då bryts fett- och muskelvävnad ned, detta omvandlas sedan till glukos.

För att få diagnosen diabetes så krävs det att ett p-glukos prov tas (stick i fingret), det ska tas fastande och värdet ska då vara "minst" 7.0 mmol/l för diagnos. Det tas även ett HbA1c som är ett blodprov där man under de senaste 2-3 månaderna kan se hur blodsockret har legat. Ett normalt värde där räknas som att man har under 42 mmol/mol, så allt över det kan tyda på diabetes.

Detta va alltså första delen av fyra stycken. Här nedan kan ni se hur en insulinkedja kan se ut. / Sandra

Likes

Comments