Ibland blir jag mållös när en ny kurs startar och jag läser kursmålen - ska jag skriva en tentamen i ALLT detta om två veckor? Detta kickar igång stressen som säkert allt studenter någon gång upplevt. Jag börjar genast tänka att det är omöjligt att lära sig så mycket under två veckor. Men vet ni vad? Trots dessa tankar så sitter jag ändå där efter två veckor och skriver en tentamen hyfsat bra. Jag har ju gjort det förut, så varför skulle jag inte klara det denna gång? Haha!

På fredag ska jag skriva min andra tentamen i mikrobiologi, den första skrev jag i termin 2. Denna gång får jag lära mig mycket om bakterier och virus som orsakar många av våra sjukdomar. Jag får också lära mig om hur man genom diagnostisk kan upptäcka dessa sjukdomar och minska spridningen av dem. Dessutom har jag fått lära mig mycket om resistensutveckling, att det finns bakterier och virus som kan bli resistenta mot antibiotika (läkemedel mot bakterier) och antivirala medel (virus). Resistensutveckling orsakas av användning av läkemedel mot bakterier och virus, men också av spridningen av dessa mikroorganismer. Antibiotika, särskilt penicillin, används alldeles för mycket och i onödan, tyvärr. Vården arbetar väldigt hårt för att förebygga smittspridning och använda antibiotika rationellt.

Denna bok är kurslitteratur till kursen som jag läser, mikrobiologi :)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Åh, vet du vad? Jag har verkligen pluggat hela, hela, hela dagen. Jag är så trött på detta intensiva pluggande som framkallar stress och sänker livsglädjen, haha. Tillslut pallade jag inte mer. Vid 15-tiden gick jag ut för att ta en lång promenad i solen och kolla i någon butik här och där för att sedan hamna på gymmet. Jag körde ett ryggpass med fokus på att få kontakt med dom rätta musklerna. Jag tycker det är svårt att få kontakt med rätt muskler så jag övar mycket på det. Min pappa som har tränat väldigt mycket och började i unga år har försökt lära mig och jag har börjat förstå vinken. Jag har även problem med att exempelvis ena biceps balanserar för den andras svaghet. Hela min vänstra sida är svag, om man säger så.

En rolig sak som hände idag var när jag precis skulle lämna lägenheten för att gå till gymmet. Ett högt brak från badrummet fick mig att förmoda att något har ramlat (om inte en fågel hade tagit sig in genom det öppna fönstret). Självklart! En av våra nyinköpta blommor hade tappat fästet från den bräckliga hänganordningen som min sambo hade odnat. Jag skickade en bild till honom på snapchat och skrev att vi nog måste byta plats för blomman ändå, haha.

Vad har du haft för dig idag? :)

Blomjord överallt i badrummet som jag fick städa upp när jag kom hem svettig och hungrig som ett as, haha.

Likes

Comments

Som person är jag väldigt mån om djur och miljö som tyvärr påverkas av oss människor i allt för stor grad. Jag är även mån om mig själv och försöker förebygga alla olika slags sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar exempelvis. Därför, efter ett antal timmar av research och dokumentärtittande, så bestämde jag mig för att äta en växtbaserad kost. Sedan min övergång till växtbaserad kost har jag upptäckt många hälsofördelar - exempelvis bättre sömn och mindre problem med magen. Min sambo som har uttalad IBS har hela tiden uteslutit gluten ur sin kost men ändå haft problem med magen. Sedan han tog sig an den växtbaserade kosten har hans mage blivit mycket, mycket bättre. Jag har levt med en sambo som ständigt besökt toaletten men nu är det problemet borta. Allra skönast är det för honom förstås.

Igår gjorde jag en vegansk variant av korvstroganoff som är supergod. Jag tänkte dela med mig av receptet för den som är intresserad och skulle vilja prova. Jag har inga direkt mängder av allting, jag brukar alltid smaka mig fram.

1. Skär upp rödlök eller gullök (det väljer man utifrån egen smak) och fräs.

2. Skär upp valfri mängd tofu (tofublock finns att köpa i välsorterad matbutiker) och stek på det. Tofu blir klart ganska snabbt så det är inte som kyckling som verkligen behöver bli genomstekt.

3. Blanda ner iMAT (finns även andra veganska produkter som kan ersätta matlagningsgrädde).

4. Ha i grönsaksbuljong, persilja, malen peppar och ev. salt (om saltet från grönsaksbuljongen inte räcker enligt din smak). Lite vatten kan eventuellt behövas.

Nedanför ser ni resultatet av mitt hårda arbete (haha) i köket. Jag serverade k*rvstroganoffen med ris och sallad, sååå gott!

Vill du ha fler recept som är av vegansk variant? Hojta till i kommentarerna! :)

Likes

Comments

Patientfallen som jag skrev om tidigare idag var väldigt intressanta och lärorika. Det tog inte särskilt lång tid att lösa dem men studierna var ju inte över bara för det. Jag har försökt lära mig allt om bakterier, virus, symtom, diagnostik, behandling, resistens, smittspridning...listan kan göras lång. Det tar aldrig slut! För att påpeka att man kan få vara med om knasiga saker när man studerar till sjuksköterska så vill jag berätta om föreläsningen jag lyssnade på idag. Föreläsningen som finns via skolans hemsida är gjord av en läkare och han sa något som fick mig att dö av garv. Eller först trodde jag inte att jag hade hört rätt men jo då. Mitt i all information om olika slags bakterier så säger läkaren "denna bakterie är inte särskilt vacker, men den måste ju få finnas den också". Vilket då talar om att det tydligen finns vackra och mindre vackra bakterier, vilket jag inte alls har någon förståelse för. Ibland undrar man....

Efter en heldag med plugg och sittande framför datorn tänkte jag att det kunde vara skönt att få vara lite fysisk med kroppen. Jag gick till gymmet men insåg på plats att jag var alldeles för trött för att komma på ett välkomponerat träningspass. Istället blev det samma gamla vanliga helkroppspass. Inget fel på det men jag föredrar att träna muskelgruppsfokuserat.

Nu ska jag hoppa in i duschen och sedan får jag se vad som hittas på. Hur har din dag varit? :)

Någon mer än jag som tycker att det känns konstigt att ta en bild på sig själv på gymmet? Haha!

Likes

Comments

Imorse vaknade min sambo väldigt tidigt för att hinna med ett tåg som tar honom och hans arbetskamrater högre upp i Sverige. Dem ska nämligen åka skidor och vara med i ett flertal tävlingar för brandmän (det kan vara fler yrkesgrupper iblandande också, inte helt säker). Han kommer inte hem förens på torsdag och jag har redan börjat känna mig rätt ensam här hemma, hehe.

Jag har pluggat mikrobiologi och tagit mig an en hel del patientfall som ingår i en läraktivitet som ska vara inlämnad imorgon. Det är intressant och ibland får man tänka till några gånger för att se om man verkligen tänkt rätt. Tanken är att fler av mina klasskamrater ska lösa samma patientfall och sedan ska vi jämföra och diskutera våra lösningar. Jag tycker att det är en väldigt bra metod att lära sig saker på.

Jag hoppas att ni får en underbar dag.. Kram! :)


Någon annan som tycker om avokadosmörgåsar? Jag älskar dem!

Likes

Comments

Vid 11-tiden åkte jag och sambon till ett elljusspår här i Nyköping för att öva upp vår kondition. Han är brandman och har en bra grundkondition men måste hela tiden öva för att inte tappa flåset. När jag tränar så tränar jag oftast styrketräning för att jag tycker att löpning är monotont, väldigt tråkigt helt enkelt. Jag har dock bestämt mig för att ge lite kärlek till mitt hjärta i form av hårt arbete. Istället för löpning är tanken att jag ska köra backintervaller som är ett jättebra sätt att öva upp flåset på. Men! Jag ångrade nästan mitt slut när jag såg den oerhört långa och branta backen som fanns vid elljusspåret. Jag tänkte; hur f*n ska jag klara det här utan att dö? Men jag gjorde det och det var sjukt jobbigt. Det kändes som om jag skulle spy varje gång jag kom upp för backen och skulle börja gå ner igen. Jag kämpade och min sambo gav mig sällskap under några intervaller efter hans ordinarie löprundor i skogen. Det kan jag faktiskt tipsa er om - träna med en partner, det blir roligare och ni kan pusha varandra.

Efter löpningen åkte vi hem, tog hand om tvätt och åkte sedan för att äta lunch ute. Det var jättemysigt och under lunchen bestämde vi oss för att köpa en växter som renar luften. Min sambo har nämligen gått och blivit väldigt grön om fingrarna, haha. Och jag skojar inte, det står blommor överallt i vår lägenhet!

Vad har du haft för dig idag? Kram! :)

Blommorna som ni ser i bild är blommor som renar luften väldigt bra. Just nu är dem relativt små men dem växer sig enormt stora och slingrar sig runt saker, haha.

Likes

Comments

Biofilmsmyset igår blev verkligen lyckat! Vi köpte med oss gottis och sedan begav vi oss mot biografen. Till en början var det ett kompisgäng som pratade högljutt under filmen, men som tystades av andra besökare. Jag störde mig lite på det faktiskt, vill man som kompisgäng kunna prata när man umgås så kanske bio inte är den lämpligaste underhållningen, haha. Men filmen var jättebra! Jag hade bara hört talas om "Wolverine" innan men inte sett några filmer med honom. Trots det kunde jag hänga med i storyn och njuta av filmen. Den hade en bra och spännande handling som gav upphov till många känslor. Jag tänker inte säga så mycket mer för det är så lätt att spoila hela filmen, haha.

Nu ska jag och min sambo ut och träna, vi får se vad det blir för träning. Kram! :)

Bild lånad från google.se ...

Likes

Comments

Jag trodde att det skulle vara gråmulet väder hela dagen men vid 14-tiden sprack himlen upp och solen tittade fram. Istället för att plugga bestämde jag mig för att gå ut på en promenad för att ta vara på solen och dess D-vitamin. MIn sambo hängde med och vi gick en väldigt lång promenad. Vi hittade en nytt promenadstråk som gjorde att promenaden blev flera kilometer lång. Jag klagar absolut inte, det var så varmt, skönt och trevligt men jag hade inte planerat det.

Som sagt tidigare är min och sambons planer att vi ska gå på bio ikväll. Vi valde mellan Logan - The Wolverine och Kong: Skull Island, men hade riktigt svårt att välja. Vi ringde min pappa som är filmfantast och han hade precis varit och sett filmen om Logan och gav den flera tumma upp. Vi valde därför den filmen, så vid 21-tiden är det biofilmsmys för oss.

Vad ska du hitta på ikväll? Kram!


Så himla fin utsikt över vattnet, fåglarna kvittrade och solen värmde.

Likes

Comments

Mitt träningspass på gymmet igår gick riktigt bra och idag har jag en skön träningsvärk som märks av när jag ska sätta mig ner. Jag tränade ben och rumpa igår med fokus med lätta vikter och många repetitioner. Jag brukar alltid köra tunga vikter och få repetitioner men träningen måste ju varieras för att åstadkomma resultat. För mig är det även lättare att få kontakt med den muskelgrupp som tränas om jag använder lätta vikter. Jag önskar dock, ibland, att jag hade en träningspartner som skriker på mig när jag känner att jag vill ge upp, haha!

Mitt träningspass för ben och rumpa såg ut så här:

Knäböj 5x15

Benpress 5x15

Utfall 5x15

Cable kickbacks 5x15

Idag ska jag ta det lugnt, studera mikrobiologi (kursen som jag går just nu) och senare ikväll ska jag och min sambo på bio. Vi vet dock inte vilken film vi vill se. Har du tips på en bra film som går på bio?

Det var inte särskilt många personer på gymmet heller och då brukar passen oftast bli bättre och mer effektiva.

Likes

Comments

Jag har nu försökt skriva en presentation om mig själv men det har resulterat i två sparade inlägg som jag kommer publicera framöver. Jag hade tänkt att presentationen skulle vara enkel och snabb, typ vem är jag och vad vill jag skriva om i min blogg?

Jag heter Josefine och jag är en sjuksköterskestudent på 22 år som är född och uppvuxen i Stockholm Jag studerar till sjuksköterska på Karolinska Institutet i Huddinge, Stockholm. Trots att jag studerar i Stockholm så bor jag i Nyköping med min sambo. När jag inte studerar är jag väldigt gärna på gymmet och tränar styrketräning. Det har sedan 15 års ålder varit en stor del av mitt liv. Annars umgås jag med min sambo, vänner och familj.

Min blogg kommer framförallt handla om mitt studentliv och jag tänker att det kan intresserar alla möjliga personer. Kanske du som är sjuksköterska, sjuksköterskestudent eller kanske du som vill söka till sjuksköterskeprogrammet eller bara är allmänt intresserad? Jag är som sagt intresserad av träning men även shopping, inredning, musik och äventyr. Min blogg kommer handla om lite allt möjligt helt enkelt. I kommentarerna kan ni skriva vad ni önskar läsa om.

Jag har pluggat sedan 07.00 imorse så nu tänkte jag ta en paus och besöka mitt älskade gym. Jag återkommer med ett träningsupplägg från dagens träning. Hörs!


Här har vi en bild på mig och två bilder från ett seminarium (i mitten) och en bild från en föreläsning som handlade om nervceller och cellmembran.

Likes

Comments