Nu ska jag göra ett inlägg som kommer innehålla en summering av min arbetsprocess under denna termin. Vi jobbade med tre olika teman: identitet, drömmar och historia. Det var bra att få olika teman och samtidigt kunna arbeta fritt med olika metoder och budskap.

Jag valde att börja med arbetet inom tema identitet. Nu i efterhand skulle jag nog väntat med det eftersom det var lite svårt att komma på en idé.

Jag hade klart för mig att jag ville arbeta med tekniken zentangle. Det är en metod som går ut på att kombinera flera olika detaljerade mönster ihop för att skapa en bild.

Jag fick chansen att utforska former, att vara kreativ och att prova på något nytt. Jag lärde mig mer om själva tekniken och upplevde hur roligt det faktiskt är. Eftersom det var allra första gången jag testade den metoden var jag lite osäker. Men ju mer man använder sig av den, desto kreativare blir man. Det ser välarbetat och väldigt komplicerat ut. Det var lättare än vad jag trodde även fast man måste vara koncentrerad och fokuserad när man ritar.

Efteråt ritade jag en del zentangle hemma, exempelvis gjorde jag dessa:


Själva tanken med att rita zentangle var förstås att testa något nytt men även för att bildens budskap skulle bli tydligare. För mig, är det mönstrade håret något som visar kreativitet och en känsla av att man är unik.

Alla mönster är annorlunda och det speglar alla människors olika identiteter. Jag valde att måla mina mönster och konturer med svarta tunna tuschpennor. Detta berodde på att ansiktets öga skulle bli fokuset i bilden och därför ville jag ha en svartvit bild förutom ögat, som skulle färgläggas.

Till en början visste jag inte ifall jag skulle behålla hela bilden svartvit eller ifall jag skulle lägga till lite färg. Till slut valde jag att måla ögat som förställde jorden, i blått och grönt.

Jag är glad att jag gjorde så eftersom det skapade en helt annan känsla. Det första intrycket blir ögat som också är meningen/budskapet med bilden.

Jag är en person som vill upptäcka världen med mina egna ögon. Jag vill resa runt och besöka platser och människor runt om i världen. Bilden reflekterar min identitet och hur jag vill leva mitt liv.

Till en början skissade jag lite på ett ansikte och kladdade ner ett flertal olika mönster. Sedan målade jag alla konturer på ett A3-papper med en svart tunn tuschpenna. Jag letade efter inspiration till mönster på nätet och började använda tekniken zentangle.

Ansiktet på bilden skuggade jag med en vanlig 6B blyertspenna och sedan mjuknade jag till konturerna med en stompf. Efter det, målade jag ögat med vanliga färgpennor och blyerts. Till sist limmade jag fast pappret på ett större svart papper som ram.

Jag tycker att jag lyckades med att få fram mitt budskap och jag är nöjd med resultatet.

Mitt andra projekt var inom temat "Drömmar". Man fick chansen att verkligen vara kreativ och att finna inspiration i ens egna fantasier och drömmar. Jag tvekade en del innan jag startade mitt projekt. Till en början skissade jag på en elefant med fjärilsvingar som öron men det kändes för lätt och simpelt. Jag ville helt enkelt testa något mer utmanande än bara en blyertsteckning.

Samtidigt hade jag lite ont om tid och var tvungen att finna inspiration snabbt. Det gjorde jag och det resulterade i att jag gjorde en målning med hjälp av vattenfärger och akrylfärger. Jag skapade ett drömscenario med hav och himmel i rosa/lila toner.

Förutom luftballongens linor fanns inga tydliga kontraster vilket skapade en drömmig och lite svävande effekt. Det skulle vara mjuka färger och jag ville undvika skarpa kontraster.

Jag började med bakgrunden som föreställde hav och himmel. Med hjälp av en svamp lyckades jag måla fluffiga moln och mjuka kontraster. Himlen och havet är vanligtvis blått men i ens drömmar kan allt se ut hursomhelst.

Som en extra detalj tillade jag glitter i matchande färger som himlen och havet.

Sedan klippte jag ut små vikta hjärtan i liknande färger som bakgrunden och limmade fast dem i en ombré-effekt. Tillsammans skapade de en luftballong. Detta är självklart omöjligt i verkligheten men inte i ens drömmar. Det är även själva budskapet med detta projekt. Att man låter sig själv drömma om sådant som eventuellt är orimligt i verkligheten. Det kan vara en plats, en varelse eller något man helt enkelt fantiserar om. Att drömma gör ens tråkiga vardag lite roligare så därför tycker jag det är viktigt att ibland drömma sig bort. Jag tyckte om detta temat eftersom det gav en frihet att uttrycka ens fantasier och att använda sig av surrealism.

Jag kom på min idé relativt sent så därför är jag ändå nöjd med vad jag lyckades åstadkomma. Det är definitivt något jag ska tänka på i framtiden - att fortsätta med något annat ifall jag inte kommer på vad jag ska göra.

Jag är iallafall hyfsat nöjd med mitt arbete med tanke på att jag fick min idé såpass sent.Mitt sista arbete var inom temat historia.

Jag valde att göra en bild tillägnad till 9/11-händelsen. Alltså, när tvillingtornen i New York blev kraschade av två flygplan den elfte september 2001. Det var en hemsk händelse som berörde så otroligt många människor. Budskapet med detta projektet är helt enkelt att det är historiens misstag som blir framtidens lärdomar. Vi lär oss av våra misstag genom att uppleva människans elakhet. Det borde egentligen inte krävas en händelse som denna för att väcka människors tankar kring det onda som finns.

Hursomhelst, så ville jag arbeta med metoden grafitti.

Jag har bara provat den metoden en gång innan och då tyckte jag det var väldigt roligt. Det är en metod som inkluderar olika steg. Först ska man hitta en bild med starka kontraster för att det ska bli lätt att kunna särskilja de olika skuggorna i bilden. Efteråt, skall man skriva ut bilden på ett plastblad som sedan används för att rita av på ett annat papper. Då ritade jag konturerna. Sedan skar jag ut de delar utav bilden som skulle sprayas med svart färg. Till sist fäste jag min mall på väggen och skyddade området runt omkring med hjälp av papper och kartong.

Det enda problem som jag stötte på under min arbetsprocess var att pappret runt omkring mallen som skulle skydda, satt inte tillräckligt tätt mot väggen. Jag borde använt mig av tejp istället för häftmassa eftersom jag hade undvikt detta då.

Eftersom det inte skyddade tillräckligt rann lite färg ner. Å andra sidan tycker jag att det blev en häftig och annorlunda detalj. Det förstör inte grafittin särskilt mycket enligt min åsikt.

Den streckade delen föreställer det ställe där tvillingtornen skulle ha stått. Jag fann väldigt många olika inspirationskällor till min bild eftersom det är en väldigt uppmärksammad händelse jag tolkade. Jag är relativt nöjd med mitt slutresultat och det var väldigt roligt att fritt kunna välja vilket teknik man ville jobba med.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Salvador Dali


Uppväxt

Salvador Dali föddes i nordöstra Spanien, den 11:e maj år 1904. Hans hemstad var Figueras. Salvadors far arbetade som advokat och tillhörde medelklassen. Han hade en önskan om att hans son skulle följa hans fotspår men Salvadors mamma uppmuntrande honom att fortsätta med sitt intresse för konst.

Salvador hade en bror som gick bort tre år före Salvadors födelse. Dessutom hade han en syster som skrev en bok tillägnad till honom, "Dali as seen by his sister".


Dali gick på konstskola och hade sin första utställning 1919 på den kommunala teatern i Figueres. Idag är teatern ett museum till minne av Dali och här ligger han begravd.

En av de tuffaste perioderna i Salvadors liv var när hans mamma gick bort i bröstcancer, när han endast var sexton år gammal. Strax efter hennes död flyttade Dali till Madrid.Karriären i Madrid

1922 flyttade Dali till Madrid där han började studera konst på skolan Academia de San Fernando.

På grund av Dalis udda personlighet och utseende fick han mycket uppmärksamhet. Han var slank med långt hår och han bar typiskt brittiskt mode.

Hans talang inom konst fångade många konstintresserade personers intresse. Till en början skapade han konst influerat av kubismen. Ett par år senare blev han reglerad från konstakademin och gjorde sin värnplikt för att ta en paus från sitt målande.

Senare i sin karriär fick han tycke för surrealism och detta bidrog till några av hans mest kända verk.

Salvador Dali blev internationellt upptäckt på konstutställningen Carnegie International Exhibition i Pittsburgh 1928. Han lärde känna två populära surrealister vid namn Federico García Lorca och Luis Buñuel.

1934 gifte han sig med sin fru Gala och de levde hela livet ut tillsammans.

1940 flydde de till USA, eftersom kriget närmade sig. 1982 dog Gala och Salvador började bli sjuk. 1989 gick han bort i lunginflammation och en hjärtsjukdom.

Salvador Dali gjorde runt 1500 konstverk under sin livstid och är en av de viktigaste konstnärerna under surrealismen.


Dalis konst

Dali är känd för att avbilda fasta föremål som smälter, är mjuka eller dras ut. Exempelvis är Minnets Envishet en av Salvadors populäraste målningar. Han har målat klockorna som att de smälter och han har även dragit ut på dem. Jag tycker om surrealism och sättet Salvador Dali målade på. Jag har även märkt att flera av hans målningar är föremål placerade på öde platser och att föremålen ibland stöds upp av en träkrycka.

Förutom Minnets envishet är Wilhelms Gåta och The face of war några av Dalis mest kända konstverk.

Förutom konst tyckte Dali om fotografi, skulptering och film. Han har dessutom samarbetat med Walt Disney för en film.

Vissa av hans målningar ser ut som fotografier för att de är så tydliga. Många tycker att Dalis konst var som ett verkligt foto men alla föremål och personer i bilden var förvridna och drömliknande. Dali hade en del psykiska problem som påverkade hans målning.

Bildanalys

Jag valde att analysera Dalis mest kända konstverk, minnets envishet. Jag har sett detta konstverk förut och det fångar mitt intresse varje gång. Det första som tilltalar mig är klockorna som ligger i centrum av bilden.

Färgerna i bilden är relativt svaga eftersom det är en oljemålning. Horisonten är otydlig och jag kan inte se var havet slutar eller var himlen startar.

Det finns fyra klockor på bilden varav en är stängd. Jag tror att klockorna symboliserar olika händelser som skett vid olika tider. Den stängda klockan tror jag symboliserar ett minne eller händelse man helst inte vill tänka på. De öppna klockorna kanske symboliserar minnen man är öppen om och som man tycker om att tänka på.

Typiska detaljer som Dali ofta målade finns med i bilden. Exempelvis ett gömt ansikte som syns i duken som klockan nere till höger vilar på.

Målningen får mig att fundera en del och det tror jag också är syftet med konstverket. Det är meningen att åskådaren ska bli intresserad av bilden och att det ska väckas funderingar angående bilden.

Jag gillar definitivt surrealism eftersom det kan vrida den trista verkligheten och ge ett annat perspektiv på olika saker. Det finns inga regler över hur man ska måla eller vad som är rätt eller fel. Det är fritt fram att måla drömliknande scenarion med udda varelser, föremål eller landskap. Detaljerna i målningen gör den intressant att titta på.

Jag funderar över varför klockorna är böjda och varför de är utdragna. Kanske är de olika formade beroende på vilket minne de symboliserar? Bilden innehåller även två kubiska former. Detta tror jag beror på att Dalis karriär startade med influens från kubismen. Genom att blanda surrealism och kubism skapade han något nytt som väckte mångas intresse. Jag tror målningen blev en så stor succé på grund av att surrealism var något nytt på den tiden och folk tyckte det var spännande.

Den ensamma ödsliga miljön ger ett tomt och lite ledsamt intryck. Den simpla bakgrunden ger även mer fokus på klockorna som jag tror Dali försöker framhäva. Jag gillar verkligen målningen eftersom man kan upptäcka olika detaljer i den om man tittar noga. Den förvrider den vanliga verkligheten och är originell.Källor:


Egna erfarenheter

http://skolarbete.nu/skolarbeten/salvador-dali/

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dalí

http://www.barcelonaresa.com/de-stora-konstnarerna/mer-om-salvador-dali/

http://www.xn--salvadordal-ycb.com/svensk/index.html

http://www.mimersbrunn.se/article?id=9362


Sabina Jessing

9D

Likes

Comments

​hej!

Förra veckan blev jag klar med mitt bildarbete "Historia". Jag valde 9/11 händelsen och använde mig av tekniken grafitti. Jag blev relativt nöjd även fast det droppade ner färg. Detta berodde på att pappret under inte satt tillräckligt tajt mot väggen och nästa gång ska jag använda mig av tejp istället för häftmassa för att undvika detta.

På ett sätt tycker jag det ser ganska coolt ut och att det är en häftig detalj. Men man tycker olika:) annars är jag jättenöjd. Det var ganska svårt att skära ut alla detaljer och särskilt strecken som bildade tornen. Men det var värt arbetet.

Denna veckan började jag skriva mitt arbete om en valfri konstnär. Jag valde Salvador Dali. Jag tycker om hans konstverk och det surrealistiska ovh drömmiga han lyckas skapa.

Likes

Comments

Hej, idag blir det ytterligare ett blogginlägg!
Idag har jag nämligen börjar mitt tredje projekt, med tema historia. Jag ville göra grafitti eftersom när vi gjorde det i våras tyckte jag jättemycket om det! Jag ville avbilda ett historiskt minne och slutligen valde jag 9/11, alltså när tvillingtornen world trade blev attackerade av två flyg.
Själva grafittin ska vara de olika byggnader omkring tornen och sen ska själva konturerna av tvillingtornen vara streckade, som symboliserar var de brukade stå. Det känns bra än så länge och jag ska fortsätta med att klippa ut mallen till grafittin nästa gång.
Hoppas ni tyckte om inlägget!

/ Sabina

Likes

Comments

Hej, nu är jag klar med tema drömmar. Jag målade stora delar av projektet med vattenfärg. Färgerna är rosa, lila och blå nyanser. Luftballongen lyfts utav hjärtan jag klippt ut och limmat på i en övergång från mörkt lila till vitt. Jag adderade lite rosa glitter för att få till en mer "drömmig" effekt. Jag använde mig av en svart, smal tuschpenna för att göra linorna men de blev inte särskilt bra. Vissa blev smalare än andra men i sin helhet ser det bra ut.
Målningens budskap förmedlar drömmar, surrealism. Sånt här skulle aldrig ske i verkligheten men det kan absolut finnas i ens drömmar. Jag blandade två olika tekniker genom att måla och att klippa ut för att skapa något annorlunda och kreativt.
Jag är relativt nöjd med tanke på att jag bestämde mig ganska sent över vad jag ville göra. Nu ska jag fortsätta med tema historia eller börja skriva om en känd konstnär.

// Sabina

Likes

Comments

Förra veckan fick jag en idé om vad jag ville skapa. Men jag kände att det jag åstadkommit kunde blivit bättre och mer kreativt. Jag hade inte så mycket inspiration förra veckan men idag flödade min kreativitet och effektivitet. Jag klippte ut hjärtan i tonerna rosa/lila. Jag målade en matchande himmel med akrylfärger. Sedan limmade jag fast mina hjärtan som en luftballong i en ombreeffekt. Jag känner att det blev mycket bättre än förut och mer kreativitet.
Nu är jag i princip klar med tema drömmar och jag kommer skriva ett utförligare inlägg angående mitt arbete nästa vecka!

/ Sabina :)

Likes

Comments

Förra bildlektionem började jag med tema drömmar. Jag skissade på en elefant med fjärilsvingar som öron. Men under tiden ångrade jag mig eftersom jag inte bara ville teckna.

Jag började idag med att komma på en idé. Mitt projekt ska vara på ett A3-papper med en luftballong på. Själva ballongen ska vara färgglada fjärilar, som jag har målat och klippt ut. Bakgrunden ska vara en vacker himmel med orangea och rosa toner. Jag är glad över att jag ändrade idé, eftersom jag vill utvecklas och testa något nytt. Denna lektion hjälpte jag också Sofia en del, så därför hann jag inte lika mycket.

/ Sabina

Likes

Comments

Hej! Nu har jag avslutat mitt arbete inom identitet och startat med tema drömmar. Jag har idag funderat ut och skissat fram lite idéer.
Jag har tänkt mig en blandning av två djur, elefant och fjäril. Istället för elefantöron ritade jag ett par fjärilsvingar. Än så länge har jag målat med blyerts (6B) och skapat mjuka kanter och konturer med en stompf. Jag ska nog komma på en passande bakgrund nästa gång och börja måla med färg. :)
/ Sabina

Likes

Comments

Nu är jag klar med mitt arbete gällande identitet.

Jag har använt mig av tekniken zentango, vilket går ut på att rita små detaljerande mönster i olika områden. Exempelvis kan man rita linjer eller prickar osv. Jag använde denna teknik när jag ritade håret för att förmedla kreativitet. Jag vill vara kreativ och min dröm är att resa och upptäcka världen. Detta arbete är identitet med mina drömmar som inspiration. Jordklotet symboliserar min önskan att se världen med mina egna ögon.

Skuggorna i ansiktet skapade jag med en 6B blyertspenna och sedan suddade jag ut med en stompf. Jag färglade ögat för att skapa mer fokus på just det. Jag känner mig nöjd och håret blev bra trots att jag aldrig provat att göra zentango.

/ Sabina :)

De två bilderna ovan gav mig inspiration. Ibland kan det svara svårt att komma på olika nya mönster och då tittade jag på dessa bilder för inspiration. Jag tycker bilderna visar kreativitet och alla zentangoteckningar är unika. Alla har olika mönster och ibland ett personligt intryck. 

Zentango är jobbigt att teckna och tar lång tid men skapar ett väldigt coolt resultat. 

Likes

Comments

Idag fortsatte jag med min zantengoritning. Jag är nästan helt klar, men känner att det fortfarande är något som fattas. Jag tror jag ska färglägga själva ögat med jordklotet i. Jag vill gärna förtydliga ögat och ge mer fokus på det.

Alla konturer, mönster och detaljer ritade jag med en väldigt tunn och en lite tjockare tuschpenna.
Sedan skapade jag skuggorna i ansiktet med en 6B blyertspenna och suddade ut för ett mjukare resultat.
Jag jobbar med temat identitet, och jag vill visa min dröm och hur jag vill leva.
Ögat som föreställer en jordglob berättar om att jag vill se världen med mina egna ögon. Jag vill resa och se vad världen har att erbjuda. Själva "zantengo-håret" visar att jag vill leva mitt liv kreativt och roligt, inte bara tråkigt och enformigt.
Att resa och att leva ett liv fullt med kreativitet är min dröm.

Bilden högst upp har jag ritat och den ovan visar olika zantengomönster som inspirerade mig.

Likes

Comments