Real Mexican thing

4-5 mogna avokado

1 röd mogen urkärnad och finhackad tomat

1/2 finhackad silverlök

finhackad röd chili

finhackad koriander

salt, olivolja, limesaft

Rör ihop alla ingredienser salta och ha i olivolja och lime. Man kan avsluta med lite extra koriander och lite flingsalt.


Likes

Comments


Visste du att du lättare går ner i vikt, skyddar ditt hjärta och dina kärl samt din syn med den fantastiska avokadon. Inte nog med detta den är ju ljuvligt god. här nedan kommer lite superbra fakta om avokadon och varför du ska äta den.

Avokado minskar risken för många livsstilssjukdomar

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar och stod 2014 för 36 och 37 procent av dödsfallen för kvinnor och män enligt socialstyrelsens undersökning. Så varför skulle vi inte försöka skydda oss mot detta genom att äta bättre? Avokado har visar flera positiva egenskaper mot detta på flera olika sätt tack vare dess låga halt av mättade fetter och höga halter av omättat fett. Att äta för mycket av mättade fetter höjer kolesterolvärdet samtidigt som intag av omättade fetter sänker detta. Avokado innehåller dessutom antioxidanter som karotenoider och fenoler som kan hjälpa till att förebygga inflammationer och oxidativ stress samtidigt som det förbättrar blodcirkulationen.Enklare att hålla vikten

För de som kämpar med vikten kan avokado hjälpa till med att tappa vikt och behålla en hälsosam BMI genom att främja en känsla av mättnad. Det har också visat sig att med avokado i eller till måltiden gör det att risken minskar att äta för mycket. Samtidigt har det visat sig att dieter med enkelomättade fettsyror, som avokado är fyllt med, visat sig nyttigare för hjärtat än dieter byggda med lågt fettintag.


Minskar risken för cancer

Avokado ger oss flera olika fytokemikalier som kan minska risken för cancer. Proteingruppen som kallas glutation samt xanthophyll lutein, vilka båda finns i avokado, har visat en minskning av oral cancer. Dessutom visar även data att avokado kan minska risken får både bröst- och prostatacancer. Även om fler undersökningar måste göras så visar mindre studier att specifika typer av fav som kommer från avokado kan frammana anticancer effekt på myeloid leukemiceller.


Skyddar hyn och synen

Som det visar sig gör avokadons karotenoider en hel del för vår kropp. Både lutein och andra ämnen som finns i avokado som kallas zeaxantin kan bromsa åldersrelaterade synförsämringar och förhindrar synfel. Samma näringsämnen fungerar även mot oxidativ UV-skada och håller huden len och frisk. Den enkla absorptionen av vår kropp från karotenoider i avokados i jämförelse med många andra frukter och grönsaker gör att äta avokado varje dag till ett klokt val.


Superbra för jag använder avokado till i princip allt!

- Vad är enklare och godare än en guacamole?! -


Likes

Comments


Den fantastiska avokadon

För ett år sedan påbörjade jag min kategori mat som medicin, jag skrev några inlägg men sen glömde jag bort detta lite. Nu har jag återigen tagit upp detta intressanta tema.


Dagens tema i temat är AVOKADO -Denna fantastiska super food-grönsak är en av mina absoluta favoriter

Det vi äter påverkar oss långt mer än vad man kan tro. Du kan äta dig frisk likväl som du kan äta dig sjuk. Häng med idag och ta del av den fantastiska avokadon och se vad den kan göra för vårt välbefinnande, fina recept kommer också.


Likes

CommentsSexig & oskuldsfull look

Hickaps Röda läppstift har precis den där härligt röda nyansen som man vill ha i vår. Inte för skarp och mjukt sensuell och sexig samtidigt som den också ger ett oskuldsfullt intryck på ett för övrigt osminkat ansikte. Direkt ner i varukorgen för min del!


1. RÖTT LÄPPSTIFT HÄR / 2. ROSA LÄPPSTIFT HÄR / 3. NUDE LÄPPSTIFT HÄR / 4. NUDE LÄPPENNA HÄR / 5. ROSA LÄPPENNA HÄR / 6. RÖD LÄPPENNA HÄR


Sponsrat inlägg innehåller affiliatelänkar


Likes

Comments


Helt plötsligt blev världen suddig

Igår hände något väldigt läskigt. Min älskling skulle iväg till sin föreläsning och jag satt och bloggade. Helt plötsligt blev texten alldeles suddig och jag kunde inte riktigt se den. Jag tänkte att jag fått fuktkräm i ögat eller nåt som gjort en fetthinna så jag gick och sköljde ögonen. Det hjälpte lite men inte riktigt och hela rummet var lite blurrigt. Jag är redan närsynt så ibland när jag är trött kan det vara lite suddigare men inte såhär. Jag letade upp mina TV-glasögon och hade på de ett tag. Jag sa inget till min pojkvän då jag inte ville göra honom orolig utan la mig och vila. nån timme senare var det okej och jag hade istället fått en fruktansvärd migrän.

Jag tror detta är vad man kallar en neurologisk aura, dvs att något händer i hjärnan som föregår migränen, det kan vara kärl som vidgas och nerver som kläms. Det är så otäckt.


Jag har haft migrän sen jag var liten men då helt utan aura. När jag blev äldre hade jag den mer sällan. Jag läste om det här med aura på läkarprogrammet och tänkte att så skönt, det har ju inte jag. Men kanske jag haft det ändå. En aura kan också vara att man blir rastlös, orolig och hyperaktiv före migränen. Det kan jag ofta bli.

En gång för några år sen när jag var ensam hemma och satt och plugga så hände något liknande, men egentligen var det ännu värre då. Jag kunde helt plötsligt inte läsa längre. Bokstäverna såg ut som grekiska och jag förstod inte vad det stod. Jag fick fullkomlig panik och tänkte att jag fått en hjärnblödning eller att något annat extremt läskigt hade hänt. Jag ringde efter min pojkvän som var och jobba och han kom på en gång. Det tog dock ca 20 min. Då hade allt släppt och det följdes av en fruktansvärd huvudvärk

Andra gånger drabbar det talet, jag yrar runt och hittar inte rätt ord, även helt vardagliga ord. Vill jag ha en kopp från köket kanske jag inte hittar ordet kopp, utan måste säga: "ge mig den där, den rosa, där uppe". Sen kommer ordet kopp om ett tag. En gång hade jag migrän på ett muntligt prov i skolan. Jag berättade för läraren att jag mådde dåligt, men han var helt oförstående. Jag fick göra om provet då han verkade tycka att jag var skitdåligt förberedd. 

Läskigt det här med migrän. Inga mediciner hjälper på mig heller, har provat igenom flera. Treo comp + vila + kyla + mörker är det enda som tar udden av det.

Just nu har det lättat lite och jag ligger i soffan och är lite rastlös. Ska försöka vila och kolla nån serie. Det bästa är avkoppling. Fick mens igår också och migränen är starkt kopplat till det. Läste någonstans något om en progesteronkräm/progesterall den skulle hjälpa vid olika PMS-besvär osv. Någon som provat denna? En gång provade jag immigraine nässpray, det var det värsta jag gjort. Först gick huvudvärken tillbaka men sen efter 5 min kom den tillbaka med dubbel styrka. Det kändes nästan som om nån sparkat mig i huvudet.

Har du också migrän? Dela gärna med dig med dina bästa tips!

Mina är tyvärr bara: någon smärtstillare som just du tycker är bra, detta är så individuellt (jag gillar Treo Comp/recept) choklad i lagom mängd, fårost (detta låter ju tokigt men något i denna ost brukar göra att huvudvärken mildras), Suga på isglass eller isbitar, is på huvudet, kallt rum, mörkt rum, sova om det går.


Likes

Comments


Äggrulle är det bästa, speciellt för mig som är känslig för vete och även lite andra sädesslag. Äggen gör dig mätt och man står sig väldigt länge. Äggrätterna går också att variera i det oändliga. Jag brukar kombinera med någon frukt också. Blodgrape är en favvo. Ett tips är att filéa den och ta bort alla hinnor, då är den extra god.


Likes

Comments


Här i Stockholm har det snöat och jag som hoppades på våren.

Aja bjuder på en kaninbild då det passar rätt bra till all den gröna mat jag bjuder på denna vecka på bloggen.

Nej, nu blir det frukost strax.


Likes

Comments


HAPPY BOWLS

En Happy Bowl är en skål som du fyller med hälsobringande (makrobiotiska) livsmedel. Lite beroende på vilket behov du har så kan du fylla din Happy Bowl med lite olika saker. Mina egna Happy Bowls brukar jag fylla med allt som kroppen behöver för att fungera optimalt: Essentiella fettsyror, vitaminer, mineraler, antioxidanter, långsamma kolhydrater, proteiner osv. Fyller du din bowl väl så har den även antiinflammatoriska och anticancerogena egenskaper. så vad väntar du på?

Gör en Happy Bowl redan idag!En Happy Bowl jag brukar göra och älskar innehåller

sötpotatis, solrosfrön, avokado, rödbetor, chiafrön, paranötter, mandlar, maskrosblad, lök, kronärtskocka, granatäpple, gojibär, broccoli, blomkål, grönkål, mango.

Vill man lägger man även till 2 msk quinoa.Så här gör du

Skär upp allt i mindre delar. Rosta, blomkål, rödbetor, grönkål, broccoli och sötpotatis på en plåt med lite olivolja salt och gurkmejja i 15-20 min. lägg ihop allt i en skål på lite blandad sallad med lite maskrosblad i botten. lägg upp i små finna grupper ca 2 msk av varje sort förutom nötter och frön. Dessa hackas lite och strös på toppen.

Till detta gör en nyttig hälsosam dressing och ringla över


Här nedan lite om vad de olika ingredienserna i min Happy bowl är bra för . . . .


Avokado

Full av essentiella fettsyror och vitamin B-komplex bla niacin (vitamin B3)speciellt viktig för frisk och vacker hud. Den innehåller även en antiinflammatorisk agent som lugnar irriterad hud. En avokado innehåller 3.8 mg niacin– 27% av dagsbehovet. Dessutom Innehåller den massor av bra enkelomättat fett och omega 3-fettsyror som skyddar oss mot olika hjärtsjukdomar och stroke. Den kan också förbättra hjärnkapaciteten och enligt skönhetsexperter även motverka rynkor. Kombinationen med vitamin E gör huden extra mjuk och smidig. Studier visar att den höga oljehalten i avokadon dessutom kan förebygga bröstcancer och hämma tillväxten av prostatacancer. Avokadons betasitosterol är en naturlig växtsterol som man tror kan balansera kolesterolnivån. Ny forskning visar dessutom att avokado kan hjälpa kroppen att absorbera viktiga näringsämnen som karotenoider vilket sänker kolesterolnivån.Innehåller massor med folsyra.


Broccoli, blomkål och grönkål

Känd för sina kraftfulla antioxiderande egenskaper.En kost rik på broccoli och andra korsblommiga grönsaker minskar risken för vissa cancerformer. Andra korsblommiga grönsaker inkluderar kål, blomkål, brysselkål och grönkål.


Chiafrön

Massa antioxidanter, rika på omega 3, vitaminer och mineraler


Gojibär

Gojibär är rika på betakaroten, samt lutein och zeaxanthin, två antioxidanter som är kända för att göra gott för ögonen. Gojibär ökar också kroppens produktion av tillväxthormon,vilket är viktigt för cellulär reparation.


Granatäpple

Superfrukt som motverkar solskador, inflammationer och åldrande.


Grönkål

Ökar gallsyra-bindning vilket hjälper till att hålla LDL– kolesterolet i schack.Kronärtskocka

Innehåller antioxiderande ämnen från växter som kallas caffeoylquinicsyror, dessa används bland annat för att behandla leversjukdomar eftersom de stimulerar galla. Galla hjälper kroppen att smälta fett, och ett effektiv gallflöde rensar systemet från potentiellt inflammatoriska ämnen som finns i feta livsmedel.Lök & vitlök

Innehåller flavonoider som stimulerar produktionen av glutation, en av leverns starkaste antioxidanter. Som ett resultat har lök och vitlök kraftfulla antibakteriella och immunstimulerande egenskaper.


Mango

En mangoinnehåller mer än 80% av dagsbehovet av vitamin A. Vitamin A underhåller och reparerar hudceller. Brist på vitamin A ger flagig och torr hy. Vitamin A är också en stark antioxidant som bekämparfria radikaler vilka kan åldra huden i förväg.


Mandlar

Innehåller massor av vitamin E en viktig antioxidant som förhindrar att huden åldras i förtid


Maskros

Är vätskedrivande och verkar som en naturliga avgiftare vilket gör den till en bra detoxväxt.


Paranötter

Rika på selen och antioxidanter, riktiga hälsobomber.


Rödbetor

har kraftfulla anti-inflammatoriska egenskaper och främjar cellstruktur, reparation och förnyelse, speciellt i levern, kroppens primära detoxcenter.


Solrosfrön & andra frön

Immunboostande frön innehåller massor med vitamin E vilket har visat bekämpa hjärtsjukdomar och motverka hudcancer.


Likes

Comments


För ett år sedan påbörjade jag min kategori mat som medicin, jag skrev några inlägg men sen glömde jag bort detta lite. Nu har jag återigen tagit upp detta intressanta tema.

Vad vi äter påverkar oss långt mer än vad man kan tro. Du kan äta dig frisk likväl som du kan äta dig sjuk. Först ut igår var en introduktion till temat som talar om hur man kan förlänga sitt liv genom bra kostval. Varsågoda!Temat fortsätter idag!


Likes

CommentsGå ner upp till 10kg på 14 dagar och få en ny sund livsstil för livet med en personligt utformad diet


Känner du att du bär på några fettkilon för mycket och att du är orkeslös och ur form? Ingen panik: Startar du nu är du i god form inom kort.

En personligt utformad diet är också är en superbra investering i din kropp. På bara några få veckor - månader hinner man uträtta otroligt mycket med sin kropp och sitt välbefinnande.

Jag har bland annat utformat flera utmanande dieter. Jag har till exempel fått göra en diet för att stärka sköldkörteln på en kvinna med Hashimotos sjukdom förutom att ta bort oönskade kilon… det var lite spännande för det var första gången jag gjorde något sånt och det roligaste av allt är att dietbeställaren blev väldigt nöjd och tom fick bättre blodvärden….

Sen har jag gjort en ren fisk diet och en vegetarisk diet också samt några dieter till fitness och body builders. Bland annat har jag utformat en diet till en tjej som tävlar inom fitness i bland annat luciapokalen. Allt detta har varit väldigt intressant, lärorikt och spännande.

I en individuellt gjord diet tar jag speciellt hänsyn till personliga fakta som ålder, längd, vikt, aktivitetsnivå, speciella önskemål osv. Naturligtvis är allt helt anonymt och inget som det skrivs om på min blogg om du inte just skulle vilja det. Först till kvarn gäller för jag hinner inte göra hur många som helst eftersom jag pluggar medicin och just nu också tar lite andra extrakurser och ibland jobbar lite extra på helgerna dessutom.

INTRESSERAD? Skriv en rad till: gabriellesgarderob@hotmail.com så berättar jag mer

Massor av kramar till mina fina läsare!


Likes

Comments