Australia, family

Gott nytt år till er! Hoppas ni hade ett trevligt slut på 2016 och en bra början på 2017! Det hade jag iallafall.

Jag fick fira slutet på 2016 med min moster och hennes familj och mamma på en underbar brasiliansk restaurang i Darling Harbour. Efter en helt ljuvlig måltid gick vi tillsammans till Harbour Bridge för att se fyrverkeriet. Det var helt fantastiskt!

Det var mer magiskt än vad jag kom ihåg. Jag såg det nämligen för några år sedan när jag var i Australien med hela familjen, då från avstånd, från Balmain.

Att fira nyåret med några nära och kära (- (minus) min familj i finland :( ) och att se på fyrverkerierna var för mig det absolut trevligaste sättet att börja det nya året.

Likes

Comments

Australia, Trip-ing

Bara några dagar efter mamma anlänt åkte vi iväg till Cairns, en ganska turistig by/stad i Queensland, ca 3h (med flyg) norr om Sydney.

Under vår vistelse besökte vi bland annat The Great Barrier Reef och regnskogen Kuranda som vi åkte över, med världens längsta gondol (skyrail). Jag och mamma träffade faktiskt också min storebrors kompisar där, vilket kändes ganska speciellt och lite overkligt - att träffa bekanta Finlandssvenskar på andra sidan jordklotet. De har också en blogg där de dokumenterar sin resa: http://nouw.com/andrasidanjordklotet .

Här är några bilder från resan:

Bilder från "Lagunen", en allmän infinity-pool som byggts i stan vid havet

Vi såg NEMO! (clownfish)

Vårt besök till korallreven var helt magiskt!

Regnskogen var helt otrolig

efter en lång dag i regnskogen köpte vi picnic mat till middag och satte oss vid stranden

Vi fick en extra natt på en resort lite utanför cairns på grund av/ tack vare att vårt flyg blev inhiberat. Vi anlände sent på hotellet men hann ändå simma och äta en liten måltid.

Flygresan till Sydney den 13:nde gick galant, vi anlände tidigt på eftermiddagen och tog sedan tåget hem.

Likes

Comments

Australia, Trip-ing, family

Dag 2 för mamma i Australien. Vi har rekognoscerat vårt närliggande kvarter och butiksgata. Under promenaden träffade vi en död kackerlacka, en död fladdermus, såg en batat ensamt liggande på marken och mamma blev nästan överkörd för att hon insisterade på att gå långsamt över vägen.

Mitt på dagen tog vi ett uppfriskande dopp i (våra) bekantas pool... men det var inte nog med det, på kvällen gick vi och simmade igen till vår lokala pool. Den här gången med min kusin.

På hemvägen beundrade vi fladdermössen som flög över himlen och julprydnader och julljus på gårdarna som vi gick förbi.

Likes

Comments

Australia

Mamma anlände idag, välbehållen men mycket trött.

Min uppgift var att hålla henne vaken till kvällen för att få henne in i en rutin för att förhindra dålig jetlag.

När vi hade plockat upp henne från flygplatsen och vi kommit hem fick hon duscha och en liten snack. Sedan gick jag med mamma till vår lokala Woolworths för att köpa något hon eventuellt behövde.

En stor del av eftermiddagen, när vi hade kommit hem, gick ut på att söka flyg och hotell till Cairns. Vi hittade, efter några måltider och naps en resa som (nästan) passade våra önskemål.

För ett sista "program" på kvällen gick vi ut och tittade på min kusins tennisträning.

Likes

Comments

Australia, Trip-ing

Tiden bara flyger iväg, om två dagar anländer mamma till Australien. Jag ser framemot att träffa henne, jag insåg inte att jag skulle sakna min familj så mycket som jag har gjort. I början kändes det som en lättnad att få lite avstånd från dem, men nu kan jag inte vänta på att få träffa dem.

Här är en kort uppdatering på vad jag gjort under den senaste månaden:

Jag har slutat skolan,

Vi blev fotobombade

Jag har deltagit i en formal som year 10 i min skola ordnade,

Jag har varit på en festival med min kusin i Newtown (mitt favoritställe i Sydney),

När det var +35 grader simmade jag med min tyska kompis i den lokala poolen,

och sist men inte minst har jag varit med om Schools Spectacular, ett stort evenemang där elever från hela NSW tillsammans jobbat ihop ett spektakulärt program med sång och dans.

Likes

Comments

Australia, School

Tio veckor av skola har redan gått förbi av tretton. Tiden har gått snabbt och jag insåg att jag inte berättat så mycket om skolan här på bloggen ännu, därför tänker jag tillägna detta inlägg till att berätta lite om skollivet.

Let's start with the basics. Jag går i en flickskola 5 dagar i veckan (måndag-fredag). Skolan börjar klockan 8.40 på morgonen och slutar på måndag, torsdag och fredag kl 15.10, på tisdag klockan 14.35 och på onsdag klockan 14.47.
Jag bär skoluniform, kjol + vit skjorta, alla dagar och på onsdagar sportuniform hela dagen på grund av att vi har sport på eftermiddagen (jag skrinnar).

I skolan har vi både manliga och kvinnliga lärare och vi tilltalar dem som bara "Ms" eller "Sir" eller Ms, Sir, Mrs, Miss eller Mr + efternamn.

Jag i mina skoluniformer OCH - jag vet, jag ser smått awkward ut... (de var egentligen bilder endast menade till mina föräldrar)

Jag går i år 10 av 12 och är ett år äldre än de andra men på grund av att de i år 11 och 12 har mycket valbara ämnen och tenter så var år 10 det bästa alternativet för mig.

Mitt schema i skolan som jag färglade för att lättare komma ihåg placeringarna på de olika lektionerna.

I tionde året läser studerandena (inklusive jag) fem stycken "core subjects"; engelska, matematik, science, historia, geografi och Personal Development, Health och Physical Education plus sedan två valbara ämnen (mer info om läroplanen kan du få HÄR).

Som valbara ämnen valde jag "food technology" och "textiles technology". Jag blev satt i advanced (lång) engelska av rektorn med motiveringen att jag skulle få höra den bästa engelskan och jag blev satt i medelnivå matematikklassen och de andra ämnena är med min basklass (10E - whoopwhoop).

Foto credit - G (min moster). Jag sitter en söndag morgon när min gufis - gudfar (mosters man) spelar tennis och läser "To Kill A Mockingbird", som vi studerade i engelskan, på sidan av tennisplanen.

Jag har fått delta i prov och inlämningsuppgifter som har blivit tilldelade tionde-års-eleverna fast ingen lärare egentligen visste om jag "borde" eller skulle göra det (vilket antagligen kommer att förbli ett mysterium eller en fråga utan svar).

Just nu är jag inne på den andra veckan av ett två veckors skollov. Den tionde oktober är den första dagen på mina sista 3 veckor i skola (något som känns hemskt att skriva - jag vill inte sluta skolan). Jag har bestämt mig för att inte tänka så mycket på när jag slutar skolan eller åker hem utan istället bara njuta av stunden!

Tjenis***** från ett blåsigt men varmt vårväder i Sydney (och från mig)!

<3 - Sirre

Likes

Comments

Australia, Trip-ing

Idag hade jag och min Aussi familj inplanerat en vandring och picknick med deras finsk-svenska kompisar.

Klockan tolv på dagen träffades vi i Oatley Park, en park i Sydney och började med en ca en och en halv timmes vandring i det vackra vårvädret, för jo, det är vår här nu (det känns jätte konstigt).

Efter vandringen plockade vi picknick "sakerna" från bilen och gick ned till en strand där vi slog oss ned vid ett bord och avnjöt vår picknickmat.

Vi satt och åt så länge att vi fick uppleva vattnet som steg från ebb till flod. Det hann redan börja mörkna lite när vi till slut började ta oss hem.

Det fanns varningsskyltar för hajar vid stranden där vi satt, det lär vara ett populärt vattenområde för dem. Synd nog fick jag inte se en.

Likes

Comments

Vi får se om detta inlägg någonsin blir postat, jag vet inte ännu. Jag har cirka fem halvfärdiga inlägg som jag börjat skriva, blivit avbruten och glömt bort.

Jag fick denna vecka veta att jag inte kan få ett annat visum som jag kan gå längre i skola på. Mamma har ringt runt till olika föreningar men deras kvoter på "student"- visum är fyllda. Ett student visum är en av de ända visum jag skulle kunna vara här på och gå i skola på men de visumen delas ut i kvoter till utbytesorganisationer. Samtidigt som den nyheten var ledsam så fick jag en upplyftande nyhet; mamma kommer att komma hit i början av december (hon fick resan i födispresent). Det är något som jag är lite spänd över och ser framemot.

​Update: "student"-visumet skulle ändå inte ha fungerat på mig för jag skulle inte ha kunnat bo hos en släkting på det. 

'Jag tar farväl av mamma på flygplatsen.'

Någon kanske undrar om jag är medveten att jag ser ytterst underlig ut på bilden ovan. Svaret är, jo, jag är fullt medveten om det men ville bara lägga ut denna bild för jag upplever att det är en gullig bild (nog tack vare mammas ansiktsuttryck).

Likes

Comments

Australia, Trip-ing

På måndagen skypade jag med min lillebror. Han fick den stora äran att öppna brev och ett paket som jag hade fått (i Finland) under strikta regler från mig på hur det skulle gå till. Det var en intressant upplevelse.

Förra veckoslutet fick jag komma med på middag till min Au:familjs Finsk-Svenska kompisar. Vi gick i bastade och åt BBQ mat med pavlova som efterrätt. Det var en trevlig upplevelse.

Allt detta, något som jag inte kom ihåg att jag hade gjort och därför inte blev skrivet i mitt förra inlägg...

Likes

Comments

Australia, School

Jag har gått 4 veckor i skola. Under de fyra veckorna har jag fått 10+ vänner, upplevt 3 av 4 finländska årstider (inte vinter) fått 5 skrivuppgifter/ research tasks.

Jag har varit med yr 10 från min skola på en mycket intressant och informativ tillställning som hette "BStreetSmart" som hölls i Sydney Olympic Park med målet att förebygga trafikolyckor.

Videon ovan är tagen på tillställningen - någon började blinka med sin telefonlampa och det skedde en kedjereaktion.

"Caramello koala" är en choklad värd att pröva på om man har möjlighet till det, because it's delitchous (said with miranda sings voice), och som är något jag blev introducerad till första veckan i skolan av mitt kompisgäng.

När jag inte har gått i skola har jag umgåtts med min Australienfamilj, gått ensam(!) i shoppingcenter, gjort läxor, ätit och tagit bilder av mat.

Jag hade ett enormt behov av att lägga upp mat bilderna någonstans.

Det är lite av vad jag har gjort på senaste tiden. Så lång jag kommer ihåg har jag inte gjort så mycket mer än det.

I ett annat inlägg kommer jag att gå djupare in på hur det är i skolan.

Likes

Comments