View tracker

Australia, Trip-ing

Tiden bara flyger iväg, om två dagar anländer mamma till Australien. Jag ser framemot att träffa henne, jag insåg inte att jag skulle sakna min familj så mycket som jag har gjort. I början kändes det som en lättnad att få lite avstånd från dem, men nu kan jag inte vänta på att få träffa dem.

Här är en kort uppdatering på vad jag gjort under den senaste månaden:

Jag har slutat skolan,

Vi blev fotobombade

Jag har deltagit i en formal som year 10 i min skola ordnade,

Jag har varit på en festival med min kusin i Newtown (mitt favoritställe i Sydney),

När det var +35 grader simmade jag med min tyska kompis i den lokala poolen,

och sist men inte minst har jag varit med om Schools Spectacular, ett stort evenemang där elever från hela NSW tillsammans jobbat ihop ett spektakulärt program med sång och dans.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Australia, School

Tio veckor av skola har redan gått förbi av tretton. Tiden har gått snabbt och jag insåg att jag inte berättat så mycket om skolan här på bloggen ännu, därför tänker jag tillägna detta inlägg till att berätta lite om skollivet.

Let's start with the basics. Jag går i en flickskola 5 dagar i veckan (måndag-fredag). Skolan börjar klockan 8.40 på morgonen och slutar på måndag, torsdag och fredag kl 15.10, på tisdag klockan 14.35 och på onsdag klockan 14.47.
Jag bär skoluniform, kjol + vit skjorta, alla dagar och på onsdagar sportuniform hela dagen på grund av att vi har sport på eftermiddagen (jag skrinnar).

I skolan har vi både manliga och kvinnliga lärare och vi tilltalar dem som bara "Ms" eller "Sir" eller Ms, Sir, Mrs, Miss eller Mr + efternamn.

Jag i mina skoluniformer OCH - jag vet, jag ser smått awkward ut... (de var egentligen bilder endast menade till mina föräldrar)

Jag går i år 10 av 12 och är ett år äldre än de andra men på grund av att de i år 11 och 12 har mycket valbara ämnen och tenter så var år 10 det bästa alternativet för mig.

Mitt schema i skolan som jag färglade för att lättare komma ihåg placeringarna på de olika lektionerna.

I tionde året läser studerandena (inklusive jag) fem stycken "core subjects"; engelska, matematik, science, historia, geografi och Personal Development, Health och Physical Education plus sedan två valbara ämnen (mer info om läroplanen kan du få HÄR).

Som valbara ämnen valde jag "food technology" och "textiles technology". Jag blev satt i advanced (lång) engelska av rektorn med motiveringen att jag skulle få höra den bästa engelskan och jag blev satt i medelnivå matematikklassen och de andra ämnena är med min basklass (10E - whoopwhoop).

Foto credit - G (min moster). Jag sitter en söndag morgon när min gufis - gudfar (mosters man) spelar tennis och läser "To Kill A Mockingbird", som vi studerade i engelskan, på sidan av tennisplanen.

Jag har fått delta i prov och inlämningsuppgifter som har blivit tilldelade tionde-års-eleverna fast ingen lärare egentligen visste om jag "borde" eller skulle göra det (vilket antagligen kommer att förbli ett mysterium eller en fråga utan svar).

Just nu är jag inne på den andra veckan av ett två veckors skollov. Den tionde oktober är den första dagen på mina sista 3 veckor i skola (något som känns hemskt att skriva - jag vill inte sluta skolan). Jag har bestämt mig för att inte tänka så mycket på när jag slutar skolan eller åker hem utan istället bara njuta av stunden!

Tjenis***** från ett blåsigt men varmt vårväder i Sydney (och från mig)!

<3 - Sirre

Likes

Comments

View tracker

Australia, Trip-ing

Idag hade jag och min Aussi familj inplanerat en vandring och picknick med deras finsk-svenska kompisar.

Klockan tolv på dagen träffades vi i Oatley Park, en park i Sydney och började med en ca en och en halv timmes vandring i det vackra vårvädret, för jo, det är vår här nu (det känns jätte konstigt).

Efter vandringen plockade vi picknick "sakerna" från bilen och gick ned till en strand där vi slog oss ned vid ett bord och avnjöt vår picknickmat.

Vi satt och åt så länge att vi fick uppleva vattnet som steg från ebb till flod. Det hann redan börja mörkna lite när vi till slut började ta oss hem.

Det fanns varningsskyltar för hajar vid stranden där vi satt, det lär vara ett populärt vattenområde för dem. Synd nog fick jag inte se en.

Likes

Comments

Vi får se om detta inlägg någonsin blir postat, jag vet inte ännu. Jag har cirka fem halvfärdiga inlägg som jag börjat skriva, blivit avbruten och glömt bort.

Jag fick denna vecka veta att jag inte kan få ett annat visum som jag kan gå längre i skola på. Mamma har ringt runt till olika föreningar men deras kvoter på "student"- visum är fyllda. Ett student visum är en av de ända visum jag skulle kunna vara här på och gå i skola på men de visumen delas ut i kvoter till utbytesorganisationer. Samtidigt som den nyheten var ledsam så fick jag en upplyftande nyhet; mamma kommer att komma hit i början av december (hon fick resan i födispresent). Det är något som jag är lite spänd över och ser framemot.

​Update: "student"-visumet skulle ändå inte ha fungerat på mig för jag skulle inte ha kunnat bo hos en släkting på det. 

'Jag tar farväl av mamma på flygplatsen.'

Någon kanske undrar om jag är medveten att jag ser ytterst underlig ut på bilden ovan. Svaret är, jo, jag är fullt medveten om det men ville bara lägga ut denna bild för jag upplever att det är en gullig bild (nog tack vare mammas ansiktsuttryck).

Likes

Comments

Australia, Trip-ing

På måndagen skypade jag med min lillebror. Han fick den stora äran att öppna brev och ett paket som jag hade fått (i Finland) under strikta regler från mig på hur det skulle gå till. Det var en intressant upplevelse.

Förra veckoslutet fick jag komma med på middag till min Au:familjs Finsk-Svenska kompisar. Vi gick i bastade och åt BBQ mat med pavlova som efterrätt. Det var en trevlig upplevelse.

Allt detta, något som jag inte kom ihåg att jag hade gjort och därför inte blev skrivet i mitt förra inlägg...

Likes

Comments

Australia, School

Jag har gått 4 veckor i skola. Under de fyra veckorna har jag fått 10+ vänner, upplevt 3 av 4 finländska årstider (inte vinter) fått 5 skrivuppgifter/ research tasks.

Jag har varit med yr 10 från min skola på en mycket intressant och informativ tillställning som hette "BStreetSmart" som hölls i Sydney Olympic Park med målet att förebygga trafikolyckor.

Videon ovan är tagen på tillställningen - någon började blinka med sin telefonlampa och det skedde en kedjereaktion.

"Caramello koala" är en choklad värd att pröva på om man har möjlighet till det, because it's delitchous (said with miranda sings voice), och som är något jag blev introducerad till första veckan i skolan av mitt kompisgäng.

När jag inte har gått i skola har jag umgåtts med min Australienfamilj, gått ensam(!) i shoppingcenter, gjort läxor, ätit och tagit bilder av mat.

Jag hade ett enormt behov av att lägga upp mat bilderna någonstans.

Det är lite av vad jag har gjort på senaste tiden. Så lång jag kommer ihåg har jag inte gjort så mycket mer än det.

I ett annat inlägg kommer jag att gå djupare in på hur det är i skolan.

Likes

Comments

Australia, #Art

Jag tänkte visa hur långt vi, jag och min kusin, har kommit på vårt (konst)projekt. Är det inte ganska fint? Jag är ganska stolt över resultatet måste jag säga...

Projektet är "värld-målningen" på bilden ovan - för de som måste fundera. :-)

Likes

Comments

School, Australia

Förra veckan fick vi det äntligen bekräftat att jag får gå i skola här. Vi skickade genast ett mail till skolan som jag hade sökt till, om nyheten, så att de skulle få veta det så fort de kommer tillbaka från skollovet.

På tisdagen (den 19:e, första dagen för elever) ringde min moster till skolan för att boka en intervju med rektorn. Vi fick då veta att rektorn inte är på plats förrän på torsdag, men vi fick en tid bokad till kl 10 på torsdag morgon.

Intervjun (som var mer som ett litet möte) går alla elever igenom före de börjar skolan. Den är till för att rektorn skall få lära känna eleven lite och för att man (oftast föräldrar som brukar vara med - mitt antagande) skall kunna fråga ifall det finns några oklarheter och kanske få veta lite hur det fungerar i skolan mm.

Till intervjun skulle vi fylla i och ta med en blankett och ta med identitetsbevis, adressbevis, vaccinationsintyg, visum och "Authority to Enrol issued by the Temporary Residents Program Unit" = pappret som säger att jag får gå i skola här.

>> Fast forward till torsdagen. Jag har just kommit hem från ett mötet med rektorn. Hon var mycket trevlig och ganska laid-back så jag hade varit nervös helt i onödan. :-) Jag fick genast veta att jag kommer att börja på måndagen (den 25:e), samtidigt som en tysk som jag hade turen att hälsa på och som kommer att gå där i 6 månader.

På mötet fick jag lite praktisk information och bra-att-veta-saker. Jag fick också veta vilka kurser som är obligatoriska och fick sedan välja 2 valbara. Rektorn rekommenderade också "Extra Curricular Activities" som band, drama, kör mm. för att lära känna människor...

Så, det är vad jag har varit med om. :)

Likes

Comments

Australia, School

Imorgon har tre veckor gått sedan jag anlände till Australien. Den senaste veckan har jag och min kusin fått gå ensamma till en butik (ca 2 km hemifrån, långt, jag vet) och köpt 3 påsar spenat, 10 bananer och en påse avocado #soproud. Jag har också fått delta/ sitta och titta på min kusins tennismatcher. Där har jag träffat och talat lite med nya människor och har samtidigt märkt att den australiensiska engelskan inte alltid är jätte lätt att förstå.

Jag har också fått den stora äran att vara med på ett craftprojekt som min kusin och hennes pappa hade börjat, där världskartan skall målas på en gammal dörr.

Projektet är nu i målningsskede med en oklar färdighetstid.

Nu till uppdatering om skolan. Igår fick vi en räkning för min skolgång (btw. det är inte precis billigt att gå i skola här). Det torde betyda att jag kommer att få gå i skola. Jag kan inte säga klart hur det är eftersom vi inte fått något brev ännu om att jag får gå, men till mig verkar det ganska klart, positivt. Skriver när jag vet mer. Tills det, hejdå!

Likes

Comments

Australia, I'm bananas

​Jag vet, lite underligt att lägga upp en bild på ett bananskal men jag kände att jag måste (och underlig är mitt tredje namn). Jag hade nämligen bara lagt ned skalet på tallriken utan att överhuvudtaget tänka på att göra något och när jag såg ner på min tallrik såg jag ett litet konstverk, jag är ganska stolt att det är MITT bananskal.

Okej, det var allt jag hade att säga. Förutom att jag nu också faktiskt tänker säga att sharing is caring. - You're welcome!

Likes

Comments