​Den första bilden visar början på mitt rätblock, och jag har inte tagit något mer kort på det. De andra bilderna är från Van Gogh som jag använde i det arbetet.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

​Av mina färdiga projekt blev jag mest nöjd med denna. Detta är liksom exakt vem jag är!

Likes

Comments

​Här har jag tagit kort på de olika stegen som jag ungefär ritade första projektet med temat drömmar. Jag blev väldigt nöjd, jag tycker verkligen att det svartvita temat ger effekt.

Likes

Comments

Mitt första projekt var temat drömmar. Jag hämtade inspiration av mig själv, och så har jag sett i film eller böcker att ibland så blir det man läser levande.  Jag visste redan från början att jag ville rita ett träd med bokstäver som jag hämtat från minnen av bilder på sådana träd som jag tyckt varit väldigt coola. Så först ritade jag den uppslagna boken och försökte göra den så verklig som möjligt. Sedan så ritade jag svalorna och trädet, och jag fyllde i svalorna direkt med samma svart nyans. Jag tänker att svalorna flyger ut från boken, just det tycker som man läser innehåller fåglar på något sätt. Sedan skuggade jag hela målningen, jag tyckte att det blev mer effektfullt med svartvitt än om det skulle varit i färg. Det tog väldigt lång tid för mig att fixa boken så att det såg bra ut, jag satt väldigt länge med att rita själva bokpärmen så att det skulle se verkligt ut. Jag gjorde den tjockare också så att det skulle fylla ut papperet mer. Den här målningen tog inte lång tid att göra, det tog bar någon lektion. Jag är väldigt nöjd med den, jag tycker att den blir cool. Budskapet är att drömmar kan bli sanna om du bara tror på dem, och att ingenting är för stort. Du kan liksom drömma vad du vill och få det att hända om du bara tror. 

Mitt andra projekt var temat identitet. Först var det väldigt svårt att komma på vad jag skulle göra. Jag kollade runt på internet och kollade på bilder med fioler osv. Tillslut gav jag upp och satt och försökte komma på själv. Jag satt nästan hela lektionen, och nästa lektion visste jag fortfarande int Evas jag skulle göra, tillslut kom jag på det när jag kastade en blick på klockan på väggen som blev min inspiration. Jag ritade en klocka där klockslagen representerade saker jag gillar. Det var instrument, noter och en mikrofon för att visa att jag gillar musik. Det var en mobil där jag ritade mina favoritappar/social medier. Jag hade också skrivit "animal" eftersom att jag älskar djur. Jag använde vanliga färgpennor för att färglägga, och jag använde en svart, tunn penna för att fylla i vissa saker som skulle vara svarta. I bakgrunden tänkte jag först ha rosor, men sedan bestämde jag mig för att ha en fjäril eftersom att det var lite enklare. Det var dock väldigt svårt att bestämma färgen, jag ville att den skulle vara färgglad som det andra. Tillslut blev det blå vilket är ganska bra eftersom att blå är min favoritfärg. Detta projektet tog inte heller så lång tid, det tog några lektioner. Jag har inte lärt mig något speciellt, projektet var kanske inte jättesvårt. Men jag har lärt mig att måla fjärilar, dock gick jag efter en bild.

​Mitt tredje projekt är jag inte klar med än. Det är temat historia. Min inspiration var väl att vi höll på att jobba om andra världskriget och om judeförföljelsen samtidigt, och det var någon av mina kompisar som först funderade på att göra något med Anne Frank. Hon ångrade sig, så då tog jag idén istället. Min plan var att göra ett rätblock och klistra på bilder som jag hade skrivit ut, men det var för enkelt. Så jag gjorde ett rätblock och satte ihop med gips vilket var väldigt svårt att få det att hålla. Sedan så målade jag en svartvit bild av rummet utanför bokhyllan där Anne Frank gömde sig. Jag målade sedan en bild i färg av ungefär samma motiv, rummet utanför bokhyllan men som museumet det är nu. Det var så långt jag hann, men sedan hittade jag inte bilderna så jag var tvungen att börja igen från noll. Eftersom att tiden var knapp var jag tvungen att komma på en annan idé. Jag fick hjälp av andra, och då kom vi på att man på ena sidan kunde göra ett collage av de bilderna som jag skrivit ut. På andra sidan skulle jag rita eller klistra på en massa böcker som skulle presentera bokhyllorna. På andra sidan skulle jag med hjälp av graffiti måla Anne Franks självporträtt, och på den sista sidan skulle jag klistra på papper som jag själv hade skrivit på så att det såg ut som Annes dagbok. På det sättet kommer det bli extra verkligt och med mer tredeminsionell känsla. Budskapet tycker jag är väldigt enkelt. Anne Frank är en väldigt viktig person i historien, och jag tycker att alla borde veta vem hon var. Åtminstone ska de ha hört talas om henne och känna igen hennes namn. Hennes dagbok har ju publicerats och översatts till flera språk där man kan läsa om hur det var att vara jude på den tiden, hur det var att gömma sig bakom en bokhylla och leva där osv. Detta projektet kommer vara svårast eftersom att jag använder olika tekniker, och det kommer att ta längst tid. Dock tror jag att det kan bli väldigt bra. 

Jag har också gjort ett reportage om en konstnär, jag valde Van Gogh. Jag har gjort en bildanalys av en av hans mest kända målningar också som jag blev ganska nöjd med. 

Jag tycker att vi har haft bra tid på oss att göra alla de tre projekten inklusive bildanalysen och att skriva om en konstnär. En termin är väldigt mycket. Jag tycker att det var lagom många projekt, det ska absolut inte var fler. Man har haft tid på sig varje lektion, och använde man bara tiden rätt så var det inga problem med att hinna klart. Det enda problemet var att det gick bort några onsdagar p.ga. studiedag och annat vilket jag kanske hade behövt om jag skulle hinna klart i tid. Jag tyckte det var bra att man fick välja två teman själv gemensamt i gruppen, det gav en mer frihet. Eftersom att vi tyckte ungefär lika så var det inga problem med att välja teman. Det var också bra att man själv kunde avgöra hur lång tid man skulle hålla på med dem olika projekten. Allt material fanns också.

Likes

Comments

Jag tycker att målningen är vacker. Konturerna är liksom mjuka, pch det är inte jobbigt att titta på den. Det är natt i en liten by, och jag tänker att det var för några år sedan. Det känns som en bild från någon fantasybok, en viktig plats i en film där det har skett något hemskt eller något annat lite mystiskt.

Det jag tittar på först på bilden är himlen. Egentligen liknar det inte en himmel enligt mig, men man förstår ändå vad det är. På andra bilder med samma motiv kanske färgerna är lite tydligare så att det tydligare framstår att det är himlen och stjärnorna. Det är verkligen speciellt att färgerna är så rörliga, och att han använt så mycket gult även på den mörka himlen.

Han har använt gult, blått, svart, vitt, lite rött och grönt. Jag tycker om bilden, för det är inga skarpa konturer vilket jag tycker kan vara jobbigt att titta på ibland. Jag tycker att det ser ut som en ensam och ganska övergiven by. Det är kallt, men det är inte vinter. Jag tänker på någon av alla fantasyböcker jag har läst, som T.ex. Spejarens lärling. De böckerna utspelar sig på 600-talet, och även om byn på bilden kanske inte är så gammal så är den ändå äldre. Jag tänker på någon hemsk händelse som byn råkat ut för, något som skulle kunna vara vanligt förr i tiden. Det finns inga tecken på att byn skulle ha blivit förstörd eller något, men jag får den känslan när jag kollar lite snabbt på bilden.

Van Gogh målar med mjuka penseldrag, och han målar med streck genom hela bilden. Det blir mjukare, och färgerna känns lite mer blandade. I och med att det är inte jätte färgglada färger känns det lite dystert. Jag tror att Van Gogh satt någonstans högt uppe och tittade ner på några hus när han började måla, men han gjorde om landskapet till hur han ville att det skulle se ut och hur han själv tolkade platsen och kanske dess historia. 

Likes

Comments

Idag har jag fortsatt med mitt rätblock, och jag har satt gips runt hela på alla sidor. Det var det enda som jag hann med eftersom att jag kom efter halva lektionen. Nästa vecka måste jag börja med bilderna om jag ska hinna klart. 

Likes

Comments

Den 1:a bilden kallas "Sternennacht", 1889.

Den 2:e bilden kallas "Sunflowers on blue", 1888.

Likes

Comments

I verket finns konstnärens egna känslor eller inre föreställningsvärld målat med T.ex. Färgstarkare färger, förvrängda former och annat som på något sätt visar en känsla. Expressionismen handlade om känslor, "express their feelings"

Målningen heter "Selbstporträt mit gesenktem Kopf" av Egon Schiele

Likes

Comments

​Van Gogh 


Han föddes 30/3 1853 i Nederländerna. Han tillhör den moderna konstens och expressionismens föregångare. Han blev 37 år. 

Hans pappa var protestantisk präst och hans mamma var dotter till en hovbokbindare. 

På mitten av 1869 anställdes han i den holländska filialen av en fransk konstfirma. Han jobbade på firmans kontor i London och blev kär i sin hyrdesvärdinnas dotter, men han fick inte gifta sig med henne. Det gjorde att han hamnade i en långvarig depression. Han blev avskedad från Goupil 1876 i Paris och blev då extralärare i England. 

Han flyttade tillbaka till Holland med planen att bli präst, men han gav upp då det tog för lång tid och han var otålig. 

1880 - våren 1881 studerade han konst/teckning för Anton Mauve i Bryssel som var hans kusin eftersom att han hade bestämt sig för att bli konstnär. I Haag träffade han Sien, en kvinna som när de lärde känna varandra var gravid. Han levde ihop med henne och barnet ett tag. 

1886 flyttade han till Paris, Montmartre. Han studerade vid konstakademien i Antwerpen innan han flyttade in hos sin bror Theo och började arbeta i Fernand Cormons ateljé. Det var i Arles där han utvecklade sin konst. Den var personlig, färgstark, med kraftig, rörlig penselteknik och med mycket känslor. 

1888 drabbades han av ett psykiskt sammanbrott. Han skar av en bit av sitt öra och gav det till en prostituerad kvinna. Han hamnade på sinnesjukhus. De två sista månaderna bodde han på Auvers-Sur-Oise där han också begick självmord den 29/7 1890. 

Likes

Comments

Jag har börjat med det sista projektet, temat historia. Jag håller på att göra ett rätblock, och sedan ska jag måla Anne Franks dagbok, klistra på en bild på Anne, en bild på gömstället och hur det ser ut bakom bokhyllan.

Likes

Comments