Folk vælger at blive veganer af forskellige årsager, om det er sundhedsrelateret, af hensyn til miljøet eller på grund af manglen af dyreetik i den ikke-veganske verden. Sidste gang skrev jeg om de fødevarer man som veganer undgår, men det handler om så meget mere end bare kostvaner. De fleste veganere tror på at leve et liv uden nogen form for animalske produkter, om det er mad eller tøj/accessories. Her snakker vi læder, silke og uld. Spørgsmålet her er i virkeligheden også hvor nødvendigt det den dag i dag er, at lave disse produkter på den måde. Jeg ville mene, at det er det simpelthen ikke. Ikke med alle de alternativer vi har i dag, som ikke medfører dyrmishandling.

Men hvorfor undgår veganere silke, læder og uld? Er det ikke bare biprodukter?

Læder er ikke kun et biprodukt af oksekødsindustrien. Faktisk er læderindustrien en blomstrende industri, og mange køer opdrættes kun for deres hud. En stor del af læderet i Danmark kommer fra udlandet, hvor der ikke ekstisterer love omkring hvordan dyr skal holdes og behandles. Derfor er det heller ikke ualmindeligt at metoderne der anvendes, er enormt grusomme. Køer bliver skindet, imens de stadig er i live. Ja, det sker. Når man så har huden, skal den behandles med en række kemikalier før den bliver til læder, som kan bruges til sko, punge, handsker, jakker osv. De kemikalier der bruges til at behandle læderet, er meget giftige og er skadelige for både miljøet, men også dem der arbejder i disse fabrikker.

Silke er lavet af materiale som produceres af silkeormen. Mange ville nok synes, at der er stor forskel på at dræbe et dyr, som eksempelvis en ko, og dræbe insekter. Men der er faktisk næsten ingen forskel på, hvordan insekterne behandles. Ligesom køer, bliver silkeormen opdrættet og avlet i massevis, kun så man kan bruge dele af deres kroppe til at producere dyre tørklæder, skjorter og lagener. Man bruger ikke direkte en del af silkeormens krop til fremstillingen, men ormene selv bliver typisk dræbt i processen, normalt ved at blive kogt eller dampet, imens de stadig lever. Som man kan se på det, er behandlingen altså ikke så forskellig fra behandlingen af andre dyr, som mennesker bruger og misbruger.

Et andet produkt, som kunne virke som et helt uskyldigt biprodukt, er uld. Men ligesom køer bliver opdrættet til læder, bliver mange får kun opdrættet til uld. Racen af får der typisk bruges til dette formål, er en race med rynket hud, der producerer mere uld. Da rynkerne i huden tiltrækker fluer og maddiker, gør man brug af en metode kaldt mulesing, som går ud på at fjerne en stor del, ofte på størrelse med en middagstallerken, af fårens hud fra ryggen. Dette sker normalt uden bedøvelse. Uden. Bedøvelse. Når fårene så løber rundt med et kæmpe sår på ryggen, tiltrækker det selvfølgelig fluer og maddikker igen, hvilket kan forårsage dødelige infektioner. Arbejderne, som klipper fårene, bliver sædvanligvis betalt for det antal får, de når at klippe på en time. Derfor er de tvunget til at arbejde i et hurtigt tempo, og det er ikke ualmindeligt at der lige ryger et øre, en hale eller et stykke hud. Igen uden bedøvelse og behandling efterfølgende.

Jeg tror ikke, at du er i tvivl om, at alle disse procedurer kan betragtes som uetiske og skadelige for dyrene, der er tvunget til at leve under sådanne forhold. Heldigvis er der mange alternativer til alle disse produkter, som er lavet af syntetiske materialer og ser ud/føles præcis som den ægte vare. Alternativerne plejer endda at være billigere. Vi er i dag så langt, at de alternative produkter kan findes over det hele, om du vil shoppe på Strøget eller online. Hvis du er i tvivl om noget er et ægte animalsk produkt, så tjek altid mærket.

Jeg håber, at du nu bedre kan forstå hvorfor mange veganere vælger ikke at støtte disse produkter, og i stedet vælger alternativer, som ikke medfører dyremishandling.

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Krydderurter er lækre at have stående på køkkenbordet. Man kan pifte enhver ret op med nogle friske urter, om det er en kartoffelmad med frisk purløg eller en tomatsovs med frisk basilikum - friske krydderurter gør det bare liiiiiiige det bedre!

Lige da jeg flyttede til Aarhus købte jeg nogle krydderurter og potter, som jeg kunne hænge på min franske altan. De havde det godt de første to-tre uger, men da vejret besluttede sig for at blive noget værre rod, er de ikke helt på toppen længere. Jeg har prøvet alt for at redde dem, men ingenting har virket.

Så tænkte jeg, at jeg bliver nødt til at finde på et eller andet at lave med det der var tilbage. Jeg er ikke så meget for at smide fødevarer ud, og et eller andet måtte der da være, som jeg kunne bruge dem til. I går faldt jeg over et billede med hjemmelavet urtesalt på instagram og så slog det mig - det er jo så nemt at lave sit eget! Og jeg kunne bare ikke komme igang hurtigt nok. Jeg købte nogle krydderiglas med skruelåg i Tiger (2 stk. for 10 kr.) og en pakke havsalt i flager (man kan naturligvis bruge det salt man har lyst til, men havsalt er min personlige favorit!) - og så gik jeg ellers bare i krig.

Det er virkelig så enkelt, smagfuldt og nemt, at du tror det er løgn. I mit tilfælde brugte jeg purløg, men du kan bruge præcis de urter du vil. Kun fantasien sætter grænsen. Og jeg tror også opskriften ville fungere med eksempelvis sukker & mynte, hvilket jeg også helt klart selv skal prøve.

Purløgssalt
200 g havsalt i flager
en stor håndfuld purløg

  • Blend purløg til det bliver helt fint, nærmest puré-agtigt.
  • Hvis du vil have saltet til at være groft skal du blot hælde purløgpuréen over i en skål og blander det med saltet. For finere salt tilsætter du saltet i blenderen og pulserer et par omgange.
  • Når det hele er blandet sammen, spredes saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Tør saltet i en 75 grader varm ovn (varmluft). Mit tog omkring 45 minutter for at blive tørt, men hold godt øje med saltet under processen, så det ikke brænder på. Det er jo lidt forskelligt fra ovn til ovn, så start gerne med 25-30 minutter og rør så lidt rundt i det for at få en fornemmelse af, hvor meget længere det skal have.
  • Når saltet er tørt kan det hældes i glas og opbevares i flere måneder.

Det blev lige prøvesmagt på et stykke rugbrød med tomat, og hold da op hvor er det godt! Som sagt, så gælder det bare om at prøve sig frem med de urter man har til rådighed. Let's get creative! Denne mængde blev iøvrigt til to små krydderiglas.

Smid endelig gerne en kommentar, hvis du skulle prøve min opskrift :-)

Et lille fif: Et fint, lille glas hjemmelavet urtesalt er perfekt til en sød værtindegave. Gør så lidt ekstra ud af glasset, måske en flot etiket eller et fint stoflåg med pænt mønster og sløjfe.

Likes

Comments

Komælk er længe blevet hævdet som go-to kalciumkilde af mælkeindustrien. Efterhånden har det dog vist sig, at mælk ikke er så godt for din krop, som du troede. Den kalcium, som animalsk mælk indeholder, absorberes og fordøjes ikke lige så godt som fra plantebaserede kilder, og det kan medføre flere forskellige sundhedsmæssige problemer. Jeg har aldrig drukket meget komælk, da jeg som lille fik diagnosticeret en række fødevareallergier, deriblandt mælkeprotein, men jeg kender en del, der ikke kunne forstille sig en hverdag uden mælkeprodukter. Derfor har jeg samlet 6 grunde til at stoppe sit mælkeforbrug, og hermed menes ikke bare mælk, men alle slags mejeriprodukter.

  1. Du er ikke en babyko.
    Ligesom mælken din mor producerede dengang du blev født, så er komælk tiltænkt kalven. Mennesket er det eneste pattedyr, som konsumerer et andet pattedyrs mælk. Og når man ser det på den måde, er det da vildt underligt!
  2. Laktoseintolerans.
    Komælk indeholder et sukker kaldt laktose, der kan være svært at fordøje for mennesker. Det er ikke uden grund at 65% af den menneskelige befolkning er laktoseintolerante. Hvis du konsumerer mælk alligevel, kan det ende med ting som kvalme, kramper, gas, oppustethed og diarré.
  3. Akne og uren hud.
    Eftersom at mælken er tiltænkt en kalv, der gerne skal tage mange kilo på og blive større, indeholder den også væksthormoner. Hvis du døjer med uren hud, så burde du måske stoppe med at drikke komælk. Flere studier har vist, at der er en forbindelse mellem konsumeringen af komælk og udbrud af akne og eksem ved både piger og drenge.
  4. Kræft.
    Den her går ud til jer kvinder. Flere studier, som blandt andet denne svenske studie, har vist at der er en sammenhæng mellem kræft i æggestokkene og konsumeringen af mælkesukkeret laktose. Hvorfor der ikke bliver oplyst mere om denne fare er mig en gåde.
  5. Mindre mælk, stærkere knogler.
    I Danmark drikker vi uanede mængder af mælk pr indbygger. Lande, som ligger i Afrika og Asien, har et langt mindre mælkeforbrug, men har faktisk også en lavere procentdel patienter med osteoporose, også kaldt knogleskørhed. Hvem af os har ikke set reklamerne på tv, der lover stærke knogler ved konsum af mælk? Faktisk kan dét at drikke mælk forhøje risikoen for knoglebrud med op til 50%.
  6. Hjertekarsygdomme.
    Ost, mælk og andre mejeriprodukter indeholder en masse kolesterol og mættet fedt, og som du sikkert ved er det ikke det bedste at have med i sin kost. Det er bevist, at en fedtfattig, plantebaseret kost kan forhindre hjertekarsygdomme og faktisk endda slå det ned, hvis du er påbegyndt symptomerne. Så kunne man jo tro, at det er okay med lavfedt alternativer. Minimælk, den fedtfattige mozzarella til pizzaen osv. - men så skal man bare læse de ovenstående 5 grunde.

I dag er der så mange alternativer til mælk. Faktisk til alle slags mejeriprodukter. Der findes vegansk skæreost, flødeost, cremefraiche, madlavningsfløde, yoghurt, skyr, budding... og jeg kunne blive ved. Hvis man prøver sig lidt frem er det garanteret at man finder noget, som enten smager lige så godt som 'den ægte vare', eller måske endda bedre. For mit vedkommende, en kokos-freak, er der en masse kokosbaseret produkter som er super cremede og lækre! Det handler virkelig bare om at prøve sig frem. Og ved at vælge mælkeprodukter fra i din kost, er du allerede et godt skridt på vej ind i den veganske livsstil.

Likes

Comments

Fra fredag d. 4/8 til søndag d. 6/8 er der en Street Food Festival at finde på Godsbanen i Aarhus. Jeg elsker konceptet om Street Food, fordi alle kan tilfredsstilles. Når man som vegetar/veganer skal ud og spise med familien eller vennerne, så er det selvfølgelig ikke altid nemt at finde noget, alle kan lide og vil have. Derfor er det så fedt med mange madboder og et fælles siddeareal, hvor alle kan nyde hver deres mad - men samlet. Og ingen skal gå på kompromis! Jeg var afsted med mine forældre og min kæreste, og ingen blev skuffet. Min far og kæreste spiser meget kød og kan slet ikke forstå det 'vegetar pjat der', men accepterer det selvfølgelig alligevel. Og når vi så allesammen kan nyde en lækker frokost sammen, så er det jo helt perfekt.

Jeg fik mad to steder, fordi hvorfor nøjes med ét? Smag á la Gellerup var den første foodtruck jeg besøgte, hvor jeg fik en vegansk pita med falafel. Indholdet var falafel, kålsalat, lyserød hummus, pickles, mynte, chili og tomater - man skulle bare fravælge yoghurtdressingen for en vegansk udgave. Den var super frisk, råvarerne var lækre og den mættede godt - til 40 kr. , hvilket jeg synes var en rigtig god pris.

Foodtruck nr. 2 var Tacopop.dk , som reklamerer med at være Københavns bedste tacos. For mit vedkommende blev det dog en vegansk burrito. Medarbejderen var super flink og hjælpsom da jeg spurgte, om de kunne lave en vegansk burrito (de havde skiltet med en vegetar, men ikke vegansk). Selvfølgelig kunne hun det! Desværre en skuffende oplevelse. Til en pris på 70 kr. havde jeg forventet mere fyld end bare salat, guac og refried beans, og gigantiske stykker løg. Jeg er kæmpe fan af burritos normalt, og har smagt mange gode - den her var bare desværre ikke en af dem.

Hvis ikke jeg havde været super mæt, så havde jeg også smagt alt andet godt de havde dernede. Der var ikke engang plads til dessert! Måske jeg skal afsted igen i morgen... Jeg kan i hvert fald kun anbefale det til dig og vennerne eller familien, hvis du tilfældigvis er i Aarhus i weekenden!

Likes

Comments

Jeg må indrømme, at det hurtigt kan blive dyrt når man lever vegansk og man køber en masse erstatningsprodukter. "Kød", soja yoghurt og mælk, vegansk ost osv. osv. Så hvis man virkelig er vild med disse ting, og gerne vil spare nogle penge (I mean, plantemælk til 15 kr.???), så ville jeg klart anbefale at tage en tur i et tysk supermarked, når man alligevel er i Fleggaard eller Scandinavian Park for at shoppe drikkevarer og andet. Det er selvfølgelig ikke alle der har mulighed for det, men hvis du har, så kan jeg anbefale Denn's Biomarkt og supermarkedet Sky . Begge ligger lige ved motorvejsafkørslen til Flensburg centrum og ovenikøbet næsten lige ved siden af hinanden.

I Denn's Biomarkt er alt økologisk. Yes, du hørte rigtigt - ALT. De har endda en bakeoff som også tilbyder veganske snacks, wraps og kager til at spise med det samme. At tage derind ville jeg anbefale, hvis man gerne vil prøve lidt forskellige ting. Fødevarer du måske ikke finder så mange andre steder, specielt ikke i Danmark. Der købte jeg eksempelvis kale chips, kokossmørepålæg, madlavningsfløde og yoghurt (jeg er tosset med alt der indeholder kokos!) og de små poser Chia cups, som er chiabudding blandinger der kun kræver vand og 5 minutter.
Alt andet blev købt i Sky, som er et helt almindeligt supermarked der nok kan sammenlignes med danske Super Brugsen. Der var små skilte på alle hylder, som henviste til både veganske, laktose- og glutenfrie produkter, så man ikke behøver at kigge på bagsiden af al mad man kunne tænke sig at købe. Det kunne Danmark godt lære noget af! Generelt er tyske supermarkeder rigtig gode til at have et udvalg af både vegetariske og veganske produkter, så hvis du en dag finder dig selv i en tysk by og har lidt ekstra space i kufferten eller håndtasken, så gå endelig bare ind og kigge!

Alt det på billederne ovenover + nogle ting til min mor, som ikke er med på, har jeg givet omkring 80€ for.

Likes

Comments

Nu er der gået 4 uger siden jeg sidst har været hjemme og jeg må indrømme, at det har været lidt hårdt. Så glad jeg er for endelig at bo i Aarhus, min drømmestudieby, så glad er jeg også for at komme hjem til mine forældre en gang imellem. Der er bare den der tryghed og livet føles så ubesværet, da alle ens problemer på mystisk vis forsvinder og man for engangs skyld bare kan nyde tilværelsen. Såsnart jeg træder ind ad døren føler jeg mig i balance og den indre ro lægger sig. Jeg har, bortset fra et par vanvittige teenageår, altid haft et rigtig godt forhold til min mor og jeg er så taknemmelig for, at vi har haft det så godt sammen.

Som skrevet tidligere er jeg fra Sønderjylland, nærmere sagt Aabenraa, hvor jeg har boet siden jeg var 9. Jeg har faktisk aldrig været et storbymenneske og det har været noget af en omvæltning at gå fra en by med ca. 16.000 indbyggere, hvor alle kender hinanden på en eller anden måde, til Aarhus, Danmarks andenstørste by, med ca. 270.000 indbyggere. Heldigvis virker Aarhus ikke så storbyagtigt, som f.eks. København. Jeg har altid værdsat naturen, en lang gåtur i skoven eller en tur på stranden, og det er skønt at jeg ikke skal undvære noget af det. Det er bare ikke heeeelt det samme.

Et stemningsbillede kan vel ikke skade, for at underbygge min pointe?

Når jeg engang er færdig med mit studie og begynder at tænke over, at stifte familie, så kunne jeg sagtens forestille mig at flytte tilbage til Aabenraa. Heldigvis er det ikke noget jeg skal beslutte lige nu, det kan sikkert nå at ændre sig mange gange i løbet af de næste par år.

Likes

Comments

Uanset om du bare er nysgerrig eller om du har besluttet dig for at skulle leve den veganske livsstil, kan det hele virke lidt skræmmende. Puha, der er mange regler, og hvordan i alverden skal jeg egentlig starte? Jeg tror, at så stor en livsstilsændring ofte kan virke mere skræmmende end den egentlig er. Mit bedste råd er, at tage det hele én dag ad gangen, da det er sådan man opnår det mest vedvarende resultat. Tag det i dit eget tempo og tænk på, at de små ændringer også har en positiv effekt. Det hele behøver ikke at ske fra den ene dag til den anden! Jeg er ikke veganer, nærmere vegetar, men lige så stille på vej. Derfor vil jeg starte denne serie, for selvom vi nok alle har en idé om, hvad den veganske livsstil går ud på, er det godt at starte fra bunden af hvis man reelt set er interesseret og nysgerrig. Og det er jeg i den grad!

Basically er den veganske livsstil baseret på et liv uden nogen som helst form for animalske produkter. Hvis vi skal starte med fødevarer inkluderer det selvfølgelig kød, æg og mejeriprodukter, men også honning og animalsk gelatine, som kan findes i eksempelvis vingummier og lakridser. Det er også de ting du hurtigt spotter, når du kigger på ingredienslisten ombagpå et produkt, for at se om det er vegansk.

Hvad mange måske ikke ved er, at der faktisk er en del E-numre, som ikke er vegetariske/veganske. Det var en af de ting jeg ikke selv vidste dengang jeg besluttede mig for at prøve at leve vegetarisk. Og er det virkelig det værd at stå i Netto og google alle E-numre i det produkt, du kigger på? Det kan virke som lidt for meget arbejde, men der er specielt én app, som har gjort mit liv noget lettere på det punkt: appen enumbers. Hvis du er i tvivl kan du nemt søge på et nummer og finde ud af, hvad det er og hvad det er fremstillet af. Lad mig vise jer et eksempel på, hvad appen siger når vi søger på E120, som er det røde farvestof i bl.a. slik:


Det bliver ikke meget nemmere. Du trykker på search, skriver nummeret ind og appen fortæller dig med det samme, hvad det består af og endda om det er egnet til en vegetarisk/vegansk livsstil. Smart, ikke? Når man har brugt appen et par gange begynder man også at kunne huske nogle af numrene. Jeg er sikker på, at man kun behøver den en gang imellem senere hen i processen, men indtil da har man en hjælpende hånd, som ovenikøbet er gratis!

Likes

Comments

Med kriblen i fingrene sidder jeg foran min bærbar og ved egentlig slet ikke, hvor jeg skal begynde. Jeg har i mange år gået og tænkt over, at jeg godt kunne tænke mig at starte en blog. Dele ud af min hverdag, skrive om de ting jeg ser, føler og tænker, og generelt bare nå ud til andre mennesker med enten samme eller præcis modsatte holdning til de ting, jeg interesserer mig for.

Jeg er nu flyttet til Aarhus, efter at have boet i Sønderjylland næsten hele mit liv. Det er noget af en omvæltning, men jeg føler mig allerede rigtig godt tilpas. Der er så mange muligheder og ikke én dag er ligesom den anden. Når august når sin ende, begynder jeg på et diplomingeniørstudie i sundhedsteknologi - og jeg kan slet ikke vente! Jeg glæder mig utrolig meget til at møde nye mennesker, og komme igang igen efter 2 sabbatår, som jeg skulle bruge på at finde ud af, hvad det egentlig er jeg vil i livet.

I de to år efter gymnasiet er der sket en masse ting. Jeg har frasorteret, både i min vennekreds, men også materialistisk og psykisk. Prøvet at komme af med nogle af de giftige tanker man kan have om sig selv og andre. Blevet tolerant og open-minded ift andre folks holdninger og idéer, hvilket ikke var nemt, når jeg hidtil havde været meget snæversynet. Kort sagt har jeg endelig fundet ud af hvem jeg er. Og det er jeg taknemmelig for!
Lige nu drejer mit liv sig om at arbejde på burgerbar og være vegetar (oh, the irony!) og nyde den sidste måned, inden livet for alvor går igang igen.

Så hvad er det jeg vil med min blog?

Jeg vil inspirere og oplyse om den vegetariske/veganske livsstil, komme med gode idéer til hverdagen og lækre opskrifter til en hyggelig aften med gode veninder. Principper som bæredygtighed, økologi og zero waste, som jeg ikke har været så meget i kontakt med før, men gerne vil lære alt om.
En gang imellem køber vi allesammen nogle økologiske grøntsager når vi handler i Netto og tror, at verden er blevet et bedre sted af det, og nu behøver man ikke at gøre mere. Men sådan fungerer det bare desværre ikke. Derfor vil jeg, sammen med dig, finde ud af, hvordan man rent faktisk kan gøre en forskel igennem sin livsstil.


Jeg håber, at du har lyst til at læse med!

​Knus og kram, Yessica

Likes

Comments