View tracker

Förra veckan fick jag ett infall en kväll och lagade allt som ​finns på den översta bildet. glutenfritt bröd, rödbets-och fetaostpaj och dadelbollar. Brödet är ett saftigt filbröd med fröer, nötter och torkad frukt om man vill. Jag har bakat filbröd förut men har aldrig blivit helt nöjd. Detta bröd reste sig superfint i ugnen och hade en god smak. tyvärr så hade jag i brödet för kort tid, 10 minuter till och det hade blivit perfekt, nu blev det lite degigt i mitten. men det funkar om man rostar det!

Jag hittade receptet på pt-fias blogg (en av mina favoriter) och tyckte det lät gott, jag hade dock inte allting hemma som man skulle ha i originalreceptet så jag körde lite eget. här kan ni hitta hennes recept.
typ såhär gjorde jag:
Jag blandade ca 550 g olika mjöler (havremjöl, mandelmjöl, rismjöl, quinoamjöl, bovetemjöl) rensade skafferiet helt enkelt. 
ca 2-3 dl fröer(solros, pumpa och krossade linfrö)
2 msk kokosmjöl
2 tsk salt
4 msk chiafrön
1 msk bikarbonat
3 msk fiberhusk

7 dl filmjölk
1 dl honung
0,5 dl torkade aprikoser
1 ägg

sätt ugnen på 180-200 gradet. jag  mättade upp alla mjöler i en bunke och sedan la jag alla fröer, fiberhusk och bikarbonat i en annan. sedan tillsatte jag ägg, honung och fil i fröblandningen. sedan blandade jag ordentligt så bikarbonaten aktiverades. därefter tillsatte jag mjölerna lite i taget tills det blev en ganska fast smet. 
smöra och bröa en form. jag tog kokosolja och mandelmjöl. 
fyll formen och toppa med olika frön, havregryn eller flingsalt. whatever you want
jag gräddade mitt bröd i 200 grader i 45 minuter men det räckte inte. kanske att man får ha i det i 1 timme. försök se till att mitten är helt torr i alla fall. 
låt brödet svalna ordentligt innan ni skär och njuter med gott pålägg!!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag ska vara ärlig. Jag lagar sällan mat nu när jag bor själv. jag hade antagligen gjort det mer om jag hade haft ett annat jobb,  men nu jobbar jag som servitris så jag kan ju alltid käka på jobbet vilket är väldigt smidigt! Det händer kanske 1 gång i veckan att jag lagar en riktig måltid som räcker ett tag och då blir det oftast soppa eller gryta.

annars äter jag mest småplock, typ frukostmat. på bilden ovan är en frukost nr 2/mellisaktigt efter ett frukostpass på jobbet  och efter 1 timmas träning då jag bara var sugen på något enkelt men mättande.

detta blev resultatet i söndags, ett ihopplock från kyl och skafferi av det jag var sugen på. babyspenat och ruccola med smulad mozzarella och paprika med lite olivolja och citron på. avokado med salt och peppar, stekt ägg med paprika. i skålen är det banan, blåbär och havremjölk med min granola. perfekt

Likes

Comments

View tracker

Hello. I am back in business. Har haft en väldigt hektisk sommar med massor av jobb och har helt enkelt inte haft till till att blogga. inte på denna och inte heller på min andra blogg som jag haft i flera år!

men nu har jag äntligen tid  igen och ska försöka satsa lite på bloggen. Jag har flyttat till egen lägenhet och jobbar samt pluggar på distans så jag har ganska fullt upp.

idag åt jag denna underbara skål till frukost. acaismoothie med chiapuddis (som sjönk och försvann ur bild) med lite kokoschips samt hemmagjord granola på.

Acaismoothie:
1 dl havremjöl
1,5 dl blåbär
1 tsk acaipulver
1 banan
½ näve spenat
1 msk vaniljprotein (valfri)
mixa ihop allt

Chiapudding:
1 dl havremjölk
2,5 msk chiafrön​​​​​​​​​​

blanda ihop och låt stå minst 15 minuter i kyl, rör om då och då

Likes

Comments

jätteful bild men maten var helt underbar. Så otroligt enkelt och gott. slängde ihop detta efter skolan en dag när jag kom hem superhungrig

Koka 1 portion quinoa i grönsaksbuljong. stek zucchini, paprika, rädisa och champinjon i olja tillsammans med en hel vitlöksklyfta. det ger lite vitlökstouch på maten utan att ta över helt. lägg sedan i romanesco/broccoli, blomkål, sockerärtor och haricot verts . låt allting bli varmt och mjukt men ändå ha lite kärna.
ta ut vitlöksklyftan. krydda med salt, peppar och chili. vänd ner quinoa och fetaost och ÄT!

det som är bra med sån här mat är att man kan lägga ner vad som helst och hur mycket man vill beroende på hur hungrig man är. jag toppade allt med solroskärnor och åt tillsammans med keso och avokado. om man vill kan man lägga till tomat, spenat, kyckling, lax, räkor JA vad som helst. kan det bli mer enkelt!?

Likes

Comments

​Gjorde en väldigt god kycklingpaj här om dagen så tänkte dela med mig av receptet. Den är väldigt proteinrik eftersom skalet är gjort av kikärtor och i fyllningen är det kyckling, ägg och fetaost. mycket god och mättande!

Pajskalet:
3 dl kokta kikärtor
2 msk olja/smör
3 msk valfritt mjöl (rekommenderar ej kokosmjöl)
salt

Fyllning:
2 kycklingfiléer
10 cm purjolök
1-2 vitlöksklyftor
60 g bladspenat
250 g keso grillad paprikasmak
100 g fetaost
tomat​
salt,peppar,chilikrydda

Stanning:
2 dl mjölk
3 ägg
salt,peppar, basilika

Gör såhär: Sätt ugenen på 200 grader. 
​1.​börja med att mixa kikärtor, olja, salt
och mjöl till en slät smet. Tryck ut i en pajform och nagga smeten, ställ i kylen ca  30 minuter.
​2.​Förgrädda skalet i ca 20 minuter .
3. Skölj och strimla purjolöken och finhacka vitlöken. stek i olja tills det blir mjukt.
4. skär kycklingen i strimlor och stek med löken. krydda med salt, peppar och valfriakryddor. jag tog chilikrydda och torkad basilika
5. När kycklingen nästan är klar, lägg i bladspenaten. När det är klart, dra av från plattan och vänd ner keson.
6. vispa ihop äggstanningen.
7. lägg fyllningen i pajskalet och toppa med skulad fetaost och skivad tomat.
8. häll över äggstanningen och ställ i ugnen ca 30-45 minuter. min var klar efter 40 minuter. 

Likes

Comments

 ​Hej. vaknade halv 7 imorse av någon anledning och kunde inte somna om. såg att solen sken ute så jag drog på mig mina skor och tog en 3,5 km morgonpromenad i lagom takt och lyssnade på musik. så skönt att vara ute så tidigt på söndagar här jag bor för då är nästan ingen annan uppe.

Kom tillbaka och åt denna frukost. perfekt stekt ägg, kvarg/yoghurt med hemmagjord granola toppat med frysta hallon och ett glas innocent hallon/äpplejuice. älskar frukost på helger.
idag ska jag plugga och sedan ta en springtur som jag gör varje söndag. ska nog ta det lugnt för jag har börjat få ont i benhinnorna!

Likes

Comments

Hej. Detta är mitt första inlägg har på Nouw, känns spännande. 
Jag heter Matilda och kommer till början vara ganska anonym här på bloggen! Jag skapade den här bloggen dels för min egen skull men också för att förhoppningsvis kunna inspirera och engagera någon utav er där ute. Jag kommer dela med mig av recept, tips och kanske bara skriva ut mina tankar och åsikter.

För att berätta lite om mig själv så tar jag studenten om ca 6 veckor vilket är helt sjukt. Jag har ett förflutet med ätstörningar och blev för lite mer än ett år sedan friskförklarad från anorexia nervosa. Det är alldeles för många som har ett dåligt förhållande till mat nuförtiden och jag vill hjälpa andra att bli hälsosamma och hitta balansen i livet som jag själv är på god väg att hitta.
Mina planer är att bli dietist / kost-livstilsrådgivare eller något liknande och hjälpa människor.

Jag hoppas att ni vill fortsätta hänga kvar här!
Puss och Kram 

/ M

Likes

Comments