Header

Idag blev det träning igen i form av arbete vid hand med lillen. Jag har läst en del artiklar om vikten av yttertygeln bl.a denna och blev peppad att se vad som hände om jag bara fokuserade på yttertygeln. Jag vill tro att jag inte använder innertygeln särskilt mycket men det är säkert lätt hänt att den används mer än den borde.

Idag fokuserade jag därför på att hålla kontakt i yttertygeln samtidigt som jag mötte upp med spöt på insidan. Jag arbetade mycket mer konsekvent än vad jag har gjort tidigare och fick honom att sänka tempot och faktiskt arbeta istället för att rusa fram som han gärna gör. Jag bad honom att söka sig till yttertygeln genom att mer konsekvent än tidigare hålla kontakten och be honom trampa under med inner bak. Jag lättade inte på yttertygeln förrän jag kände att han sökte sig mot kontakten. I slutet stretchade han ut jättefint och var dessutom lugn i munnen så man kan säga att det var väldigt lyckat att fokusera på yttertygeln.

Någon har rullat sig i leran

Försöker ta snygga bilder i profil på Topas men det slutar alltid med att jag bara får närbilder på huvudet:)

Likes

Comments

Önskade så att det inte fanns någon sanning bakom denna bild. Då hade jag bara kunnat skratta åt det komiska i den.

Likes

Comments

Igår tog hela familjen en riktig långpromenad. Första riktiga ridturen för min dotter på 2 år och självklart var det ingen som kom ihåg att ta med sig mobil eller kamera. Toppenbra gick det i alla fall och Lillen gick lugnt och tryggt som en riktigt rutinerad barnponny. Åter igen får jag anledning till att bli imponerad av honom för han är ju bara riden fyra gånger i sitt liv. Måste verkligen ta en bild nästa gång för de var så otroligt söta tillsammans. Jag hoppas på att snart ha en riktig hästtjej hemma :)

Snart hoppas jag på att kunna ta långa promenader varje dag så att jag kommer tillbaka i form igen. Måste verkligen ta tag i det ordentligt under hösten, vill inte vara begränsad av fysiska hinder och dålig kondition.

Likes

Comments

Djurförsäkringar kan ibland kännas som en djungel med premier hit och tilläggsförsäkringar dit. Mycket att tänka på och känns ibland övermäktigt. Jag tänkte därför försöka reda lite i begreppen samt ge lite tips och trix på vad du kan tänka på.

Att ha en djurförsäkring är helt frivilligt och inget man måste ha som djurägare så våga väga för och nackdelar.

Först och främst bör du fråga dig själv vilken typ av människa du är. Är du typen som skjuter ditt djur själv för minsta krämpa (ja dessa finns) så är djurförsäkring troligtvis inget för dig. Är du istället typen som går till veterinären för att djuret har hostat en gång och du är beredd att göra precis allt för ditt djur om det skadad ja då behöver du troligtvis en försäkring.

En försäkring består i grunden av en veterinärvårdsförsäkring och en livförsäkring. Veterinärvårdsförsäkringen täcker som det låter veterinärvård och ofta kan du själv välja upp till vilket belopp den ska täcka. Om försäkringen har ett maxtak på ex 50 000kr betyder det att du kan få ersättning för Max 50 000kr per år. Livförsäkringen betalas ut om djuret dör och här får du själv välja prisnivå men brukar vara max inköpspriset. Utöver dessa så har vissa bolag tilläggsförsäkringar, ofta lyfter de ut dyrare delar och gör dessa till tillval. Dessa tillval gillar jag personligen inte då det oftast leder till att kunder blir osäkra, rädda att välja bort något och att försäkringen i slutändan blir dyrare än vad den hade blivit om allt varit inbakat från början. Men gillar man att fatta massor med beslut och styra alla detaljer själv så kanske man gillar tillvalen.

Alla försäkringar har en självrisk och inom djurförsäkringar är det vanligt med en fast och en rörlig självrisk. Detta kan ha stor påverkan över vad du i slutändan får betala själv för en skada. Exempelvis om en veterinärräkning kostar 10 000kr och fast självrisk är 2500kr och rörlig är 20% kommer du som djurägare själv få betala 4000kr. Hade du istället valt att välja 50% i självrisk hade du fått betala 6250kr. Det kan dessutom vara så att det i räkningen finns delar som inte ersätts, dessa beror på bolag men det kan handla om sjukbeslag, resekostnader, jourtid mm. Därför är det oerhört viktigt att läsa igenom villkoren innan man tecknar en försäkring. Villkoren är de riktlinjer ett bolag förbinder sig att följa och det är av stor vikt att man som kund förstår dessa för att slippa bli besviken över utebliven ersättning osv. Ta alltid reda på vad ni köper och läs de fullständiga villkoren, inte bara den nedkortade broschyren.

Försäkringspremie beror förutom på vilka summor ni vill försäkra i även på vilket län ni bor i och vilken ras ni vill försäkra. Kallblodshästar och blandrashundar är ofta billiga raser medan irländsk varghund och svenskt halvblod ofta är väldigt dyra att försäkra. Det kan vara värt att tänka på detta innan man köper ett djur. Det kan exempelvis skilja 3500kr per år i premie för samma försäkring i samma bolag mellan en haflinger och ett halvblod. Premien kan även skilja sig enormt mellan bolagen så det finns många tusenlappar att tjäna på att jämföra bolag. Här kan det vara svårt att rakt av säga att ett bolag är bättre än ett annat för en ras kan nämligen vara dyr i ett bolag och billigare i ett annat och tvärt om.

En grundregel är dock att i de flesta fall låta bli att byta bolag då försäkringen kan bli sämre (du kan gå miste om visst skydd eller så kan det bli tvist mellan bolagen om det är oklart när exakt en skada uppstod). Byt med andra ord bara bolag om hästen aldrig har varit skadad och om ni har ett bra själ. Orimligt hög premie kan vara ett väldigt bra själ.

När ni tecknar en försäkring kommer ni att få svara på ett antal frågor om hästens hälsa. Tänk på vad ni svarar. Försäkringsbolaget vet i de flesta fall bara om det du själv berättar för dem eller det som journalerna visar. Har du ditt djur försäkrat i höga belopp kommer bolagen göra större undersökningar men har ditt djur lågt värde kommer bolaget troligtvis inte ifrågasätta dig alls om de inte har någon anledning till det. Om hästen har haltat till en dag men det blev bra av sig själv utan att veterinär tillkallades så kanske du inte behöver berätta det. Får ett bolag veta att hästen tidigare har uppvisat en hälta, får du i värsta fall en reservation på alla typer av hältor. Du får betala lika mycket i premie men för en betydligt sämre försäkring. Om du däremot har haft problem med hältor på din häst och det finns journaler hos veterinären kommer bolaget troligtvis se det om du fortsätter gå till samma veterinär vid nästa skada då bolagen oftast begär ut alla journaler gällande din häst vid skadeärenden. Du gör då klokast att berätta direkt om din hästs skadehistorik istället för att riskera begå försäkringsbedrägeri.

Om du byter bolag på ditt djur och uppger att djuret redan är försäkrad i annat bolag kommer bolag 1 att ringa bolag 2 för att kolla om det finns tidigare skador. Finns det skador kommer du i det nya bolaget troligtvis få reservation för alla dessa skador och ibland även liknande. Du får med andra ord en betydligt sämre försäkring. Jämför därför alltid priser och byt bolag innan djuret har varit skadat, inte efter.

Att försäkra travare eller galopphäst kan skilja sig åt mycket mellan bolagen. Vissa bolag lägger automatiskt reservation för hältor för dessa, inte för att de har varit skadade utan enbart för att de har varit travare eller galoppörer. Acceptera inte en reservation utan anledning utan ring vidare. Nästa bolag har kanske inte alls denna regel och du kan helt plötsligt få en fullvärdig försäkring, utan problem på samma häst.

Var noga med att det aldrig får bli glapp i försäkringen. Glapp innebär att hästen under en tid har stått oförsäkrad, bolagen har då ingen skyldighet att återstarta befintlig försäkring igen utan du kan tvingas nyteckna försäkringen. Det som händer då är att du får karens på sjukdommar i en uppstartsperiod, försäkringsbolaget kan kräva reservation för alla tidigare skador, de kan kräva besiktning och din försäkring kommer inte täcka skador som har uppkommit innan försäkringen nytecknades. Det räcker med en dag med glapp så kan försäkringsbolaget dra sig ur. Glapp kan uppstå om hästen byter ägare och den nya ägaren inte försäkrar in djuret på samma dag som gamla ägaren säger upp försäkringen, vänta därför alltid med att säga upp försäkringen tills att du vet att djuret är försäkrat. Glapp kan även uppstå om man missar betalning, då sägs försäkringen upp från sista betalda period.

Äldre djur får ofta sänkta försäkringsbelopp och höjda premier. Det betyder att du som kund får betala mer för en försäkring som är värd mindre. Håll koll på detta så att ni inte i slutändan betalar exempelvis 6000kr per år för en försäkring som tillbaka ger Max 8000kr i vet-vård och 2000kr i liv. Dessa belopp ska tydligt framgå i försäkringsbrevet som du ska få årligen. Vid en viss nivå är det helt enkelt inte värt att ha en försäkring, särskilt om försäkringen ändå inte täcker kostnader för avlivning.

Ibland kan bolag ge en valprabatt eller första året rabatt. Fråga därför alltid vad er försäkring kommer att kosta om ett år annars kan ni få en mindre trevlig överraskning när rabatten tas bort. Fråga även efter samlingsrabatter då det kan bli billigare att samla flera djur, boende och bil på samma ställe.

Veterinärkliniker gillar att djuren är försäkrade. De vet då att sannolikheten att få betalt är mycket hög. Det har funnits och finns säkert fall där kliniken har debiterat en högre kostnad för att kunden hade försäkring. Det kan alltså i vissa fall vara en idé att säga att djuret är oförsäkrat. Jag upplever själv att jag har fått betydligt vettigare prisförslag när jag har kommit in med ett oförsäkrat djur.

Att säga upp försäkringen kan även det vara klurigt. Du tecknar försäkringen för ett år i taget och under ett försäkringsår får du inte säga upp försäkringen. Det är därför smart att ta sig en funderare i samband med att det årliga försäkringsbrevet dimper ner i brevlådan. Kontaktar du inte bolaget då så löper försäkringen automatiskt vidare. Förutom vid försäkringsårets slut så finns det dock tre tillfällen då försäkringen kan sägas upp. Då djuret byter ägare, då djuret avlidit eller vid utebliven betalning. Bra att känna till är att du aldrig skickas till inkasso vid utebliven betalning utan det värsta som kan hända är att försäkringen avslutas.

Se till att ni är en smart konsument och våga ifrågasätta bolagen, acceptera inte orimliga premier och betala inte för något som ni inte har behov av.

Skulle säkert kunna skriva en halv novell om detta ämne men jag ger mig här. Kommentera gärna om ni har några mer funderingar som ni vill att jag tar upp.


Likes

Comments

Känns som om jag tar en paus från träningen av Topas redan nu men lite träning med Lillen kanske det blir. Jag har inte mycket till ork kvar längre och går bara och väntar på att bebisen ska komma. Skulle tippa att det är 1-2 veckor kvar men jag hoppas på mindre för nu är jag riktigt less på att vara så tung och trött. Har snart avvecklat mig själv på jobbet också för att jag ska vara beredd på att vilken dag som helst kan vara den sista för en tid. Kan vara ganska bra att ha ett rensat skrivbord just nu så att kollegorna slipper städa det.

Topas mår ju inte dåligt av att vila utan det är nog snarare bara positivt för honom. Sen när vi sätter igång igen kan jag förhoppningsvis köra igång för fullt och kanske till och med att han är redo för att jag sitter på honom (får se vad equiterapeuten säger om hans rygg). Fler skogspromenader ska det absolut bli för honom så att han får se mer än bara ridbanan. Har även mer eller mindre bestämt mig för att faktiskt investera i en riktigt bra sadel från start, istället för att köpa något billigt att börja med. Tror jag tjänar på det i längden särskilt om han fortsätter ha en känslig rygg.

Troligtvis blir det då en Peter Horobin sadel. Med hans fullt anpassningsbara bom så kommer jag förhoppningsvis aldrig behöva köpa någon ny sadel igen vilket såklart skulle vara helt underbart. Visst kommer det att svida i plånboken men det får det vara värt. Tänk om jag kunde vinna på lotto.

I helgen får vi besök av syster med barn så då får Lillen agera barnponny igen vilket han inte verkar ha något emot. Skönt att umgås med familjen och ha trevligt.


Likes

Comments

Gårdagens träningar fick mig att fundera lite. Alla hästar är olika individer, de har olika bakgrund och olika fysiska förutsättningar. Detta gör det såklart klurigt men det är också därför det är så roligt och utmanande att träna med dom. Även om målet och grundupplägget i träningen i stort sett är samma för alla hästar (a horse is a horse of course of course) så kan vägen dit och hur man angriper träningen se lite olika ut.

Med en ung oförstörd häst behöver du egentligen bara tydligt visa vad du vill så gör hästen i princip direkt de du ville. De är ett blankt papper och du behöver bara rita dit en beskrivning. Dessa hästar svarar instinktivt på de signaler vi ger vilket innebär att så länge vi ger signaler som för hästen är logiska kommer hästen direkt att förstå oss. Sen finns det hästar som har tidigare träning som motarbetar det jag försöker träna dom till vilket såklart gör att det jag frågar om för hästen blir helt ologiskt. Då tar det lite mer tid och man får långsamt lära om hästen och be den svara annorlunda på inlärda signaler. Här gäller det att ha förståelse för varför hästen gör som den gör och inte bli arg för att den "inte lyssnar" för den gör ju bara vad den har lärt sig. Lite kreativa lösningar kan ibland behövas. Den svåraste kategorin jag har stött på är dock den slutna typen, den som inte släpper in någon eller som min shettis som har byggt upp en fasad av stress och rädsla runt sig. Med dessa hästar är det som jag ser det bara ett enormt tålamod som kan hjälpa. Här får man långsamt bygga upp ett förtroende och arbetsglädje först innan man ens kan börja att be hästen om något. Ofta blir det en ketchupeffekt med dessa hästar då det vänder fort när de väl väljer att ge sig in i leken.

Jag hoppas att jag med tiden och i takt med att jag får mer erfarenhet kan hitta väldigt bra sätt att bemöta alla typer av hästar. Men är det något jag märker fungerar väldigt bra på i princip alla hästar så är det att vara lugn, tydlig och konsekvent. Är du bara det så kommer du en bra bit på vägen.


Likes

Comments

Hade tänkt träna med båda hästarna idag men regnet öste ner och fick mig på andra tankar.

Två blöta hästar i hagen. Själv står jag och trycker under tak.

Hovslagaren var förbi idag och båda hästarna var fina i hovarna. Topas var dessutom riktigt lugn och stod snällt medan hovarna blev fixade. Skönt att ha hästar som är enkla att sko.

Ska hålla lektioner imorgon igen vilket ska bli jättekul. Hoppas få lära känna fler fina hästar och glada människor.

Likes

Comments

Otvingat, avslappnat och vackert. Fyra år art2ride träning har gjort Legolas till en riktigt fin ridhäst. Hoppas att de snart kommer ut på tävlingsbanorna. Notera hur hästen trots att han stretchar lågt inte är i närheten av att gå på bogarna.

Likes

Comments

Det har verkligen varit fullt upp hela helgen och när jag kom hem i söndags var jag dödstrött. Jag har träffat ett gäng helt fantastiska hästar med ägare och tänk vilken lyx att faktiskt få betalt för att göra något som är så kul. Det var en blandning av olika hästar med olika bakgrund och personlighet så jag fick verkligen fokusera på att hitta en lösning som passade just den hästen som jag jobbade med från stunden. De flesta sög åt sig den nya kunskapen som svampar så andra dagen hade vi ett helt annat utgångsläge än första. Det var helt fantastiskt att se hur snabbt hästarna blev lugna av träningen och hur de såg ut att trivas. Jag har filmat och har tillåtelse att använda filmerna så jag kommer visa lite klipp från helgen.

Den här hästen tog verkligen till sig av träningen och visade en stor förbättring redan på söndagen. I början förstod han inte alls vad vi menade när vi bad om framåt eller att flytta sig för spöt men med lite förklaring och morotsbelöning så var han med på noterna.

Detta par hade tränat på egen hand innan men inte riktigt fått till tekniken. Efter lite träning på tajming och kontakt så var de igång mot något som med tiden kommer ge resultat.

Art2ride träning, särskilt i början ser inte direkt häftigt eller actionfyllt ut men är man bara öppen för att ta till sig av de små resultaten så märker man hur enormt stor skillnad träningen ändå gör. Jag hoppas att alla fick med sig tillräckligt för att kunna fortsätta med träningen på egen hand och jag hoppas få träffa alla fina hästar igen nästa gång jag åker upp.

Likes

Comments