Header

Har ni några idoler? Någon som ni ser upp till inom hästvärlden? Varför är just denna människa er idol eller har ni flera?

Själv har jag kommit fram till att det är ganska farligt att helt dyrka en enda person. Det är omöjligt för en person att vara fullkomlig. Däremot kan man gilla det personen gör bra och förlåta den för det den gör som är sämre.

Jag har en person jag följer när det kommer till träning/dressyrträning, en annan jag lyssnar mest till när det kommer till hantering, ytterligare en annan när det kommer till hästhållning, sitsträning osv, osv.

Jag kan vara imponerad av människor för att de har gjort något bra men det betyder inte att jag står bakom allt de gör. Charlotte Dujardin är ex otroligt imponerande på många sätt och vis men när hon rider bakom lod och kallar det stretch då håller jag verkligen inte med. Peder Fredriksson är också en människa som jag inte kan låta bli att se upp till även om jag inte här heller tycker att allt han gör är fantastiskt. Hans ödmjuka och hästvänliga inställning imponerar enormt på mig.

En person som imponerar väldigt mycket på mig är Anna Marciniak. Hon verkar ha ett så otroligt fint band med sina hästar och hennes sätt att se på hästen är fantastiskt.

Såklart kommer ju även Will Faerber på min lista över förebilder😉

Så vilka är era förebilder? Och varför?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Då plockar vi fram en gammal bild på mig och hästen Lotta.

Tänk vad den hästen stod ut med mycket. Jag kan dock inte rekommendera någon att ta på sig en flyttlåda vid ridning för jag kunde knappt röra mig alls. Helt livsfarligt om man tänker efter.

Allt gick jättebra fram till att hästen såg sig själv i spegeln och vägrade gå vidare. Men det kan man väl knappast klandra henne för.

Likes

Comments

Igår kom inackorderingshästen. Hon fick spenderade natten på ridbanan så att hon och pojkarna skulle se varandra. Idag släppte vi dom i stora hagen, fortfarande i varsin hage men nu kan de nosa på varandra. Allt har gått bra och har varit väldigt lugna bortsett från lite glädjebus från killarna som antagligen tyckte det var skönt att komma ut i stora hagen.

Nu hoppas jag bara på att det ska fortsätta lika problemfritt.

Likes

Comments

När man står och bygger hage i december med tjäle i marken då är man inte riktigt klok. Men det är lite kul med stora powertools😊

Nya hästkompisen måste få en egen hage innan de släpps ihop och eftersom jag aldrig hade kunnat gissa att jag skulle behöva en hage just nu så fick jag ta fram verktyg. Fungerar faktiskt riktigt bra att borra i marken och det är bara översta lagret som är riktigt hårdfruset. Efter att jag hade satt ner stolparna tog jag fram vattenkannan och vattnade i hålen så att stolparna ska sitta ordentligt.

Longerade även Topas en sväng idag och han rörde sig fint även fast han gjorde ett och annat luftsprång. Bara tre veckor kvar tills hans sadel kommer nu😊 Undrar hur länge jag kommer sitta kvar😉

Likes

Comments

Att kämpa i motvind med en häst och inte ge upp bara för att det tar tid är imponerande. Det här är hästen Sunbird som har arbetats enligt art2ride med mestadels skrittjobb vid hand.

Likes

Comments

Tog en lång promenad i skogen med Topas idag och han kunde inte ha uppfört sig bättre. Vi lunkade bara på och var lugna och avslappnade båda två. Det snöade och var isigt (ja vi har också fått is) men det brydde vi oss inte om för vi hade det mysigt tillsammans.

Sen passade jag på att mocka lite i hagen och fixa lite stallpyssel som vanligtvis aldrig hinns med. Eventuellt ska grabbarna också få en inackorderad kompis så hennes ägare var här och tittade. Är väldigt mån om att allt ska fungera bra så vi får se hur vi gör.

Är det någon mer än jag som har en knäpp häst som står och äter av bajshöt i kärran när det finns fräscht hö bredvid? Topas är helt enkelt inte riktigt klok. Försökte fösa bort honom ett par gånger men sen gav jag upp och tog ett kort istället😉

Likes

Comments

Äntligen kan vi njuta ordentligt av den härliga snö vi har just nu. Jag älskar när den är alldeles puderlätt och mjuk. Märks att jag är norrlänning i grunden;) För mig får det gärna vara snö och minusgrader fram till april.

Körde lite lätt träning under kvällen med bägge hästarna. Tar det lite lugnt och kör korta enkla pass. Lillen brukar behöva några pass innan han kan fokusera och jobba avslappnat. Imorgon ska jag om jag får möjlighet arbeta lite vid hand och till helgen blir det promenad och kanske lite tömkörning.

3 januari kommer min sadel vilket betyder att jag äntligen kan börja jobba Topas lite uppsuttet. Det ska bli jättekul att komma upp i sadeln igen och så får ni se lite ”roligare” träning igen.

Bild från januari. Han såg så liten ut då.

Likes

Comments

Imorse var min underbara hovslagare äntligen här och slog på vinterskor. Vad jag har längtat efter att äntligen kunna träna igen.

Nu kör vi så det ryker fram till jul.

Likes

Comments

Massvis med bilder från lördagens träning. Han är bra snygg min lilla pojk även om han är lite liten. Som ni ser var han väldigt lugn och tog alla moment med ro.

Nästa gång blir i april och eftersom träningarna kommer att hållas på två olika ställen som båda är i närheten kommer jag kunna vara med på ganska många träningar under nästa år. Ska bli riktigt kul:)

Likes

Comments

Jag tror inte någon går till stallet och tänker att -nu ska jag plåga min häst i en timme. Jag tror att alla vill sin häst väl.

Ibland räcker det dock inte med att bara vilja väl. Du måste också veta hur du ska göra rätt. Jag rider ju bra, tänker du. I så fall är du en av dem som absolut inte behöver ta åt dig av detta inlägg, grattis! Faktum är dock att jag knappt kan vistas på en tävlingsbana eller gå in i ett ridhus utan att se ridning som ser direkt obehaglig ut. Ofta påhejas ryttaren av en tränare som ropar sätt mer press på hästen eller sitt till mer (betyder oftast ta hårdare i tygeln), låt inte hästen komma undan osv.

Denna ridning har tyvärr blivit normaliserad av tävlingsryttare, tränare och den visas ständigt i våra större hästbloggar. Hur hamnade vi här?

Min definition av bra hästträning är att hästen mår fysiskt bättre av den, den ger hästen förutsättningar att klara det arbete vi kräver av den och att hästen tycker om träningen. Om du ständigt måste bråka med hästen då tränar du inte på rätt sätt.

Så många ryttare har idag ingen aning om hur en korrekt tränad häst ser ut vilket inte är konstigt då allt de ser är denna avart. Flera ser inte skillnaden mellan en häst som söker sig fram till bettet och en ryttare som håller i hästens mun med bettet. Ej heller har särskilt många haft chansen att rida på en häst som varit korrekt utbildad. Hur ska man kunna göra rätt när man inte har någon aning om hur rätt ser ut eller känns? Faktum ör att vi inom hästvärlden inte ens är överens om vad som är rätt utan det finns otroligt många läror om hur du ska uppnå det som anses vara rätt. Vissa säger dessutom helt emot varandra. Det är med andra ord oerhört förvirrande. Så många tränare som anser sig vara guds gåva till ridkonsten och den enda sanna vägen.

Den bästa tränaren som finns är trots allt hästen själv. Titta på din häst. Är den frisk? Mår den bra av den träning ni gör? Blir den bättre för att du tränar den, hjälper träningen hästen att klara sin uppgift? Är den en villig partner under era träningspass? Tycker den träningen är rolig? Känns hästen avspännd, stark och rytmisk när du rider? Om du bara lyssnar kommer hästen berätta om du är på rätt spår. Låt hästen avgöra vilken tränare du ska lyssna på och våga säg stopp när det känns fel.


Likes

Comments