Idag är det onsdag igen, tiden går fort nu, och snart är det jul!. Idag blev det ett besök på 01:ornas gymnasieträning med start 08:00, tycker det är kul att bara kolla på fotboll ibland, och inte alltid vara involverad. Och så är det kul att se på dem 01:or som jag vanligtvis tränar i U17, men också träffa och se hur det går för dem spelare jag tidigare haft möjlighet att träna.

Nog om det....

Jag har förstått att det är många som undrar varför jag sagt upp mig från skolan som fotbollsinstruktör och när jag slutar?.

Frågan jag länge funderade på var följande..., vill jag vara en organisatör?, och hålla igång övningar och spel, eller vill jag utbilda och utveckla och kunna ge konkret feedback och återkoppling?. Svaret i sig är enkelt, men beslutet var svårt eftersom jag tänker på eleverna och hur det blir för dem som faktiskt vill bli bättre och utvecklas på profil tiden?.

Jag tycker man kan ställa krav på skolan att dem som vill utvecklas och bli bättre får tillräckligt med stöd även på fotbollsträningen, och då funkar det inte att vara 40-45 elever på samma träning med två ledare och säga att det är en bra utvecklingsmiljö.

I mitt ledarskap ska alla känna sig uppmärksammade och sedda, och om det går så långt att jag inte ens hinner hälsa på en eller flera elever innan, under eller efter träningen, då är det nått som är väldigt fel. Det jag syftar på är dem stora grupperna i årskurs 6, 7 och 8 och att skolan just nu inte verkar ha någon ambition att minska antalet elever per träning, vilket jag länge velat.

Jag tycker det är jätteroligt och givande att få möjlighet att hjälpa andra utvecklas som fotbollsspelare och som person, men i nuläget känner jag inte att jag kan utföra det uppdraget med den kvalité och ambition jag vill, med dem förutsättningar som finns och med dem krav jag ställer på mig själv.

Som svar på frågan när jag slutar så är det i samband med jullovet, dvs den 31/12 2017.

Ha det! =)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tja!!

Idag är det onsdag och då har jag ingen skolträning på morgonen, så då passar man på att fixa med allt annat som att handla och städa och sånt tråkigt. Rent officiellt är förmiddan till för planering men en promenad där man får tid till reflektion är minst lika viktigt. Onsdagar brukar vara helt lediga från fotboll, men nu har vi ändrat träningsdagar i U17 till måndag, onsdag och fredag fram till den 15/12 när vi tar uppehåll.

På söndag möter vi GAIS på Gaisgården i första grupp omgången av "kvalet" till Ligacup slutspelet i februari-mars, en match som va planerad att spelas i söndags den 5/11, men som GAIS flyttat. Vilket innebär att man inte kan kolla Böljan - Östersund på söndag i den enormt viktiga sista omgången av Elitettan, lite små sur över det faktiskt.

Ni som kan bör ta er dit och supporta för ärligt talat behöver vi ett elitlag på damsidan i Falkenberg 2018 också. Finns många duktiga och lovande yngre tjejer som spelar fotboll i kommunen och just därför är det viktigt att Böljan klarar sig kvar i serien så att dem erbjuds en bra utvecklingsmiljö om/när dem kommer upp i seniorverksamheten.

Nu blir det att ta cykeln till Arenan och förbereda för träning 16:30.

Ha det! =)

Likes

Comments

Kul att så många läste mitt första inlägg!!

Tänkte återkoppla lite till tränarutbildningen som jag nämnde igår. UEFA Elite Youth A som den heter är en ny utbildning sedan några år tillbaka som riktar sig till tränare/instruktörer som jobbar med ungdomar på elitförberedande nivå, dvs både killar och tjejer i åldern 16-19 år. Kriterierna för att bli antagen (förutom en godkänd UEFA A utbildning) är att man ska vara verksam som NIU instruktör eller/och arbeta i en SEF (Svensk Elitfotboll) förening, dvs i något av lagen som spelar i Allsvenskan eller Superettan/Elitettan med sitt A-lag.

Utbildningen bestod av två delar och i Augusti var jag en vecka på Bosön i Stockholm, det var ett ämne för varje dag (mån-fre).

Dag 1, Kravbild på elitspelare 16-19 år.

Dag 2. Instruktion och Lärande.

Dag 3. Praktik kopplat till dag 2.

Dag 4. Football Fitness - Krav och kapacitetsanalys för unga elitspelare

Dag 5. Videoteknik för Analys och Lärande.

Efter dem här fem dagarna fick vi ett rätt så omfattande hemarbete där man skulle skriva om vad som format en och varför man blev/vill vara tränare. Och sedan skulle man skriva och redovisa hur man jobbar med dem "fem" olika dagarna i sin elitförening och hur man kan utveckla dem "fem" delarna för att göra sin verksamhet bättre.

Utbildningen avslutades nu på höstlovet mån-ons uppe i Stockholm där vi fick sitta i grupper om tre personer, och redovisa sitt eget arbete muntiligt, och sedan opponera (ställa frågor och fördjupa sig) på en annan persons hemuppgift.

För att summera så tycker jag vi ligger långt fram i dem här ämnena och frågorna i både U19 och U17 i Falkenbergs FF. Det som t.ex. skiljer oss från storklubbar som Malmö FF, AIK och Djurgården är att dem har större ekonomiska muskler och fler resurser att använda sig av i form av specialister som sjukgymnast, videoanalytiker osv. Det har inte vi i samma utsträckning utan sånt får man göra själv, men det är också utvecklande! :)

Avslutar med en bild från i eftermiddag, på en fin höst himmel.

Ha det!

Likes

Comments

Har man tid över kan man lika gärna blogga lite......,eller?. Vad jag ska skriva om vet jag inte riktigt, men det finns många tankar som snurrar runt i mitt huvud just nu. Det är den 4/11, och min kusin Filip fyller 19 år, även farfar fyller år idag så vi ska dit och fira dem.

Sen blir det att ta sig till Arenan för match mellan Falkenbergs FF och IK Frej i Superettan, där jag som vanligt ska filma första halvlek åt tränarteamet, så dem kan visa några bra sekvenser i paus för spelarna. I början av veckan var jag på Bosön i Stockholm och slutförde min UEFA Elite Youth utbildning, som riktar sig till tränare som är verksamma på elitnivå med både killar och tjejer i åldrarna 16-19 år. Mer om det kanske kommer i nästa inlägg.....

Ha det!

Likes

Comments