Här är två fantastiskt fina bilder tagna av en LaPoint medarbetare, Hallvard Kolltveit. Superduktig fotograf! Drömmer mig tillbaka till soliga dagar samtidigt som molnen är tjocka på himlen här i dalen idag. Imorgon lovas sol och vi har en swell som träffar oss! Nu ska bara min hals bli bättre så är allt perfekt. Galet att tänka att jag bara har en månad kvar i paradiset... Sen bär det av mot nya äventyr!


​Foto: Hallvard Kolltveit

Likes

Comments

Igår rullade vi ut en filt på gräset, för igår var det sommar i dalen för första gången på flera veckor. Vi är inte bortskämda med varken solsken eller vågor på det sista, men häromdagen slog det om på båda fronter. Njuter i fulla drag! Igår var en perfekt dag som bjöd på yoga, SUP, picnick och en fantastisk solnedgång. 

Likes

Comments

Nordic Ocean Watch / NOW är en organisation som jobbar för renare hav och stränder i Norden. De var och föreläste om mikroplast för våra gäster här på LaPoint i förra veckan och jag blev väldigt inspirerad till att dra mitt strå till stacken. Ni kan hitta mer info om företaget HÄR.

Mikroplast, vad är det? Mikroplast är resultatet av all plast vi slänger i havet. Hundratusentals ton med plast slängs i havet varje år, både från båtar och från land. Väl ute i havet försvinner det aldrig, utan bryts sakta ner till vad vi kallar mikroplast. Det är pyttesmå bitar av plast som inte går att se med blotta ögat, men de är ännu farligare i litet format. Mer detaljerad information finns på NOWs hemsida, så kolla där.


TAVAHA, det norska Aloha. Företaget vill införa ordet i ordlistan och jag håller tummarna för att de lyckas! Det står för ta vara på havet. Man kan bidra till NOW genom att köpa fina bärkassar som de säljer online med budskapet tavaha på, jag ska springa ner till vår granne som är insatt i NOW här i Hoddevik och köpa en i eftermiddag. Fina och praktiska! Det finns en uppsjö av gratis grejer en kan göra för att hjälpa till att städa upp havet om man inte vill eller kan donera pengar. Se nedan vad de tre mest effektiva sätten är!

  • Städa stränder, engagera sig i strandstädningsdagar och plocka med sig en handfull med skräp/plast var gång man besöker en strand. Att plocka upp plast när det är relativt helt är jätteviktigt, då förhindrar man att det bryts ner till mikroplast och blir uppätet av fiskar och andra djur. Ett djur som äter plast och/eller mikroplast svävar i dödsfara, det är giftigt men den största faran är att de sväljer plast som de inte kan bryta ner som gör att de inte känner hunger/ingen mat får plats i magen, alltså svälter de till döds.
  • Ät mindre kött, och mer grönsaker. Att äta vegetariskt några gånger i veckan skadar ingen, det är bra för dig och bra för miljön. Desto mer vegetariskt du äter desto bättre, men något är bättre än inget. Börja med att inte äta kött mer än en gång om dagen, dra sedan ner det till ett par gånger i veckan och så vidare. Vegansk produkter är också bra då mejeri och äggproduktionen inte heller är bra för miljön.
  • Flyg mindre. Detta kan verka svårt för många, då de anser sig ha rätt att resa över hela världen. Det är fantastiskt att vi har möjlighet till att resa och se så mycket som vi kan, men du behöver inte nödvändigtvis flyga dit och du kan välja att göra längre resor istället för många korta. En weekend till New York till exempel är inte optimal.

Likes

Comments

Det är bara till att se den, cirka såhär ett millenium för sent.

Likes

Comments

Fantastisk utsikt runt varje hörn här i Norge

​Det är förbluffande vackert här! Dessa bilder är tagna av min kollega när han körde till civilisationen för att köpa vin, en riktig kaffe och sköta om ett ärende hos polisen. Vi är alla illegala invandrar just nu, haha, men det tar sig. 

Likes

Comments