När jag hör ordet politik tänker jag främst på alla debatter på tv och riksdagen, men det kan innebära så mycket mer! Bara att ha en åsikt i en fråga är politik. Och åsikter har jag mycket av därför kommer det här inlägget handla om just det.

Många ungdomar idag tycker att det är ointressant med politik, kanske främst för att vi har så mycket annat att bry oss om, skola, fritid, vänner, sommarjobb osv osv. Men också för att våran åsikt inte spelar någon roll, iaf inte om man är under 18. För då bedöms man som barn och är helt enkelt inte tillräckligt allmänbildad för att kunna få tycka något om landet man lever i. Det tycker jag är fel! Man utesluter ungefär 20 procent av befolkningen så det där med "allmän rösträtt" kanske borde omformuleras. Hur ska man kunna förbättra skolan om dem som faktiskt går i den inte får tycka till?

Men självklart så tycker även jag att det vore vansinne att ge ut röster till 10 åringar! Men vad sägs om 16 ? Då har dem flesta mognat och har bildat sig en åsikt om hur man tänker? Jag tänker att då får man med en bredare del av befolkningen och kanske motiverar några av dem löst drivande ungdomarna till att börja engagera sig i politiken.

En annan sak med röstsystemet som jag verkligen tycker är konstigt är att man måste fyllt 18 då röstdagen är? Jag förstår verkligen inte. Är man verkligen så omogen om man är född på årets sista 3 månader jämfört med sina övriga klasskamrater och vänner som är födda dem första 9 månaderna av året? Vi har fått samma utbildning och uppfostran så varför sätta gränsen mitt i året? Ska verkligen dem som är födda ett par månader försent behöva vänta 4 år till för att få uttrycka sin åsikt, även fast dem har fått samma utbildning och beter sig på samma sätt som resten av sin årskull?

Vissa skulle säga att man skulle behöva dra gränsen nånstans och därför är det naturligast att dra gränsen på valdagen. Men varför inte 31 december, samma gräns som skiljer åren från varann och även skolans gräns för klassindelningen! Då skulle alla som fyller 18 året det är val få rösta, och på så sätt få fler att rösta och engagera sig i Sverige.


/silfver

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag tänkte förklara lite mer om mig och hur jag funkar!

Hela min uppväxt har jag alltid varit väldigt glad! Jag har aldrig tagit något speciellt hårt, haft lätt för mig helt enkelt, både i skolan och hemma.

I högstadiet märkte jag att allt fler tjejer började må psykiskt dåligt, då tänkte jag att dem bara ville ha uppmärksamhet. Vissa lyssnade jag på för att tillslut inse att dem verkligen gjorde allt för att få lite uppmärksamhet. Men vissa märkte man att dem verkligen mådde dåligt, jag försökte lyssna och ge råd och enligt mig själv ganska bra på det. Men ibland så insåg jag att man trots allt bara är kompis och inte någon professionell psykolog.

Men hur ska man veta om någon bara vill stjäla ens tid eller faktiskt mår dåligt på riktigt?

Nu när jag börjat gymnasiet känns det som att nästan alla mår dåligt när man väl lär känna dem, hur kunde det bli så? Jag har också börjat må betydligt sämre på senaste, från att oftast vara glad och positiv till att allt oftare känna att det inte spelar någon roll, Vissa dagar kan passera utan att ett ända leende når min läppar. Det är svårt att säga vad det kan bero på? Jag tror att det kan vara en kombination av att skolan blivit svårare, speciellt matten, jag känner mig så dum om jag inte fattar och det kan verkligen förstöra dagen för mig!

Sedan tror jag att det kan vara stressrelaterat! Hur mycket det än tar emot att säga det så tror jag inte att sociala medier enbart är positivt. Jag tror det kan vara en enorm stressfaktor att alltid vara kontaktbar, behålla en "streak" och att ständigt vänta på ett svar från senaste crushen.

Allt det i kombination med sömnbrist och allt för dåliga matvanor tror jag kan vara svaret på varför jag mår som jag gör.

Frågan är bara hur man ska få energi till att säga upp det sociala livet både på nätet och i verkligheten för att få mer sömn och tid till skolan samt hälsosammare vanor?


/silfver


Likes

Comments

Hej!

Tänkte presentera mig lite och förklara varför just jag känner att jag har något att skriva om!

Jag är en kille på snart 17 år som bor södra Stockholm. På dagarna går jag teknik programmet årskurs 1 på gymnasiet. På eftermiddagarna brukar jag träffa vänner och så går jag på scouter 2 dagar i veckan samt är konfaledare!

Jag låter som en helt vanlig tonårsgrabb eller hur!

Så varför ska just jag skriva en blogg?

Dels för att jag alltid gillat o dela med mig av mina åsikter till andra, vilket min mamma fått höra lite väl mycket av på senaste, jag kan diskutera allt mellan himmel och gjord och jag ger mig aldrig även om jag vet att jag har fel!

Sedan jag började gymnasiet har jag känt mig mer och mer ensam o nedstämd, att jag inte passar in här, därför har jag tänkt lätta på trycket och dela med mig hur jag känner och mår.

Bloggen kommer handla om mig, hur jag mår men även skolan, politik och allt däremellan! Så häng med!


/silfver

Likes

Comments