Hej!

Detta kommer handla om det som står i rubriken, min egna första träning. Jag kom inte ihåg när det var men jag kommer ihåg hur jag kände och hur det var.

Jag kom hem från skolan och väntade på att jag skulle åka till träningen. Under dagen hade jag tänkt på det mycket, vad som skulle hända och hur alla killar skulle ta det. För jag tror inte att alla visste att jag skulle bli deras tränare. Mina tankar gick upp och ner, höger till vänster.

Jag hade tänkt ut alla övningar jag skulle göra med killarna innan. Eftersom jag ville vara förberedd och se erfaren ut :) Mina tankar har alltid handlat om prestationen oavsett vad, jag vill oftast vara bäst. Så innan träningen tänkte jag mycket på hur killarna och föräldrarna kommer se mig. Kommer de tycka att jag är tillräckligt bra och kommer de vilja ha mig som tränare?

När jag kom dit med lagledaren/min granne så träffade jag några killar men inte så många. Det blev lite svårt att tänka om alla övningar eftersom jag hade planerat för att alla killar skulle vara där. Så det gjorde att mina tankar gick om och om igen. Jag kom på nya övningar så det var lugnt. Träningen gick jättebra, föräldrarna hoppas jag gillade mig som tränare och killarna försökte acceptera mig.

Efter det åkte jag hem och sa allt till min mamma, jag var så glad och stolt. Det var ju en av mina drömmar så senare tänkte jag på alla killar och olika förväntningar jag hade på mig själv.

Hejdå och ha en fortsatt trevlig kväll<3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej igen!

Idag så tyckte flera av er att vi skulle pausa lite i mina första träningar och matcher. Så därför ska jag nu prata om mina tankar om könsroller och olika normer. I början av texten kommer jag först förklara vad könsroll och normer betyder.


"Könsroller kallas de (roller) som är kopplade till människors sociala kön. Som till exempel att män ska vara väldigt tuffa och starka med det psykiska/fysiska medan tjejer ska bland annat vara känslomässiga."

"Normer är föreställningar och förväntningar som anses vara normalt/ det normala enligt samhället i olika sammanhang. Det kan handla om saker man gör, hur man beter sig och vad man säger. Ett exempel är att enligt samhället ska man hälsa på sina kompisar på morgonen."


När man är tränare och domare i en mansdominerad sport, har man mycket mycket ögon på sig som tjej. Jag fick till exempel möta på det under första matchen som tränare som jag skrev i förra inlägget. Där kan ni läsa mer om vad som hände. Efter det så blev jag ganska upprörd, att vissa blir chockade att se mig som tränare. När man ser en ungdomsledare får man direkt tankarna att de inte kan så mycket. Men som framförallt tjej så får man extra ögon på sig eftersom det är inte så ofta att man ser det. Det känns också som att man får mycket tankar emot sig som till exempel, kan en tonårs tjej vara så disciplinerad så att hon kan sköta ett kill-fotbollslag?

Jag tror att vem som helst kan bli tränare oavsett kön och ålder. Bara att man är tillräckligt engagerad, har den kunskapen som behövs och att man känner själv att man kan bli ledare. Men det som gör mig mest irriterad är att det är många som dömer en bara för att man är tjej innan man vet något om personen. En bild man får av sig själv som tjej-ungdomsledare är att man inte kan sköta ett lag för att man är inte tillräckligt hård och att man inte är så kunnig.

Detta har jag känt under flera matcher mot andra lag men jag har slutat bry mig för jag vet att det kommer inte leda till något om jag blir upprörd. En annan situation när jag kände detta var när en annan tränare från motståndarlaget kom fram och frågade om vi ville sätta in en extra spelare. För just då låg vi under ganska mycket och då får man sätta in en till spelare om man vill. Men problemet var att han förklarade regeln som handlar om detta. Då kände jag verkligen, tror han att jag inte kan göra mitt jobb och inte kan de olika reglerna. Vi hade inga avbytare under denna match för de hade gjort illa sig så därför kunde inte jag sätta in en extra. Jag hade också pratat med killarna och frågat om det var okej, så jag hade varit en bra ledare tycker jag. Men att känna att man inte kan den sport man håller på med tycker jag går lite över gränsen. Jag skulle aldrig hålla på som tränare på en aktivitet som jag inte visste något om.

Mina nästa blogg förslag är att skriva om könsroller/normer när man är domare och min första träning. Ni får gärna skriva till mig på instagram, snapchat eller facebook om ni har några tankar. Tack för att ni läst detta inlägg!

Hejdå och ha en fortsatt bra dag!<3


Likes

Comments

Hej!

Det blir mycket om fotboll nu men det är det jag älskar. Senare i bloggen kommer jag skriva om till exempel musik och skolan. Detta inlägg kommer handla om om min första match med killarna.

I min första match som huvudtränare var mot Östhammar. Jag kom ihåg att jag var så nervös för jag visste inte vad jag skulle säga eller göra för att vara en bra ledare. Det kom alltid nya tankar som var svåra att besvara själv. Några funderingar kan ni se här under.

Hur ska jag lägga upp alla positioner? Hur långa ska bytena vara? Hur ska jag värma upp laget? Vilka tips ska jag ge killarna vid vissa situationer? Vad gör jag om någon kille är missnöjd eller inte lyssnar?

Efter ungefär en halvtimme i bil så kom jag fram till fotbollsplanen tillsammans med hela laget. Samtidigt som jag satt i bilen så skrev jag upp vart alla skulle spela så jag var förberedd på det men jag hade ändå mycket tankar. Vi gick tillsammans ut till 7-manna planen där vi möttes upp av motståndarlaget som redan hade börjat värma upp. Solen lyste och vädret var bra.

Jag blev stressad eftersom det andra laget hade redan blivit varma medan mitt lag precis hade bytt om till matchställ. Men jag försökte behålla lugnet och började säga till killarna att de skulle börja jogga. De gjorde som jag sa och allt var bra. Därefter började jag med andra enkla övningar med laget som jag hade gjort innan varje match när jag själv spelade fotboll.

En extra sak som jag kom ihåg av denna match var när jag skulle hälsa på den andra tränaren. Han blev nästan lite chockad och frågade om jag var deras tränare. Det han också nämnde var att det var roligt att jag var ledare, som tjej. När han hade sagt det blev jag lite upprörd inombords och började tänka mycket på olika könsroller men det får vi snacka om i något annat inlägg för nu måste jag skriva klart om matchen :)

Precis innan matchstart gick jag igenom vart alla skulle spela och liknande. Det var ingen som blev missnöjd eller protestera emot. Matchen började och jag blev så glad när jag såg de spela. De var jätteduktiga och vann däremot den matchen också. Jag blev stolt för att just jag har blivit tränare för dem. När vi sedan åkte hem därifrån så det ända jag tänkte på var matchen och att jag hade uppnått min dröm som var att bli tränare.

Det var ett minne jag aldrig kommer glömma. Killarna var så duktiga och jag var riktigt stolt över mig själv att jag kunde tänka bort mina tankar och försöka så gott jag kunde. Om ni har några frågor så kan ni skicka PM, på snapchat, instagram eller facebook.

Hejdå och ha en fortsatt trevlig kväll! <3

Likes

Comments

Hej igen!

Nu ska jag fortsätta berätta om min tränarroll. Om ni inte har läst inlägget innan det här så får ni gärna göra det innan ni läser detta.

Jag är just nu tränare som ni redan läst. Den första träningen var nästan 2 dagar efter jag hade fått samtalet från min granne. Jag såg verkligen fram emot att träffa killarna och få veta mer om laget. Träningen började sent på kvällen så det var efter min skoldag. Under dagen hade jag tänkt och funderat på vad som skulle hända och om killarna skulle acceptera mig. Eftersom jag tror att man tänker som spelare att de vuxna är kunnigare och att om man ser en ungdoms coach så kanske man tänker att de inte riktigt kan så mycket. Det var mina tankar då men jag tror att det bara kan ha varit fördomar.

Jag kom till träningen och den tränaren som skulle avgå var där och skulle visa mig lite saker. Som till exempel vad de hade gjort och andra tips som kan vara bra att veta. Det var fyra tappra killar på träningen när jag kom dit, de flesta kände jag redan. Men det var så att min första match med killarna tror jag var under helgen som kom. Då behövde jag bland annat lära känna de innan. Jag började fundera på allt och då tänkte jag att det kommer ju inte gå att coacha ett lag om jag inte vet namnen på dem och liknande.

När träningen var slut var jag fylld med ny information som jag då behövde ta in på några dagar. Jag var så stressad för jag ville verkligen göra bra ifrån mig på matchen eftersom jag var den som skulle tipsa och leda dem. På matchen skulle jag bara ha en förälder med på kanten som kunde hjälpa till om det skulle vara någon som skadades. Men det var fortfarande jag som skulle fixa bytena, leda laget och ge de bra tips.

Nu var det dags för första matchen och den gick jättebra, över förväntan. Jag hade många tankar under och efter den matchen men det får jag ta i senare inlägg men håll utkik! Jag kommer inte lägga ut dagligen men jag försöker lägga ut så ofta jag kan. Jag kommer också lägga ut på instagram och snapchat när jag lägger upp ett inlägg.

Här under kan se några av mina anteckningar innan första egna träningen och en av de första matcherna.

Hejdå och hoppas ni får en bra dag! <3

Likes

Comments

Hej igen!

Idag ska jag berätta om hur jag blev tränare detta år. Jag är huvudtränare för 12-åriga killar som precis spelat klart på 7-manna. Hjälptränare har jag också varit i min lillasysters lag men det blev för mycket när jag blev coach för killarna. Nu tänkte jag berätta lite om hur jag blev tränare för de 12-åriga killarna.

Jag satt hos frisören och skulle precis föna mitt hår. Ett konstigt nummer hade ringt mig flera gånger under kvällen men jag hade inte svarat för jag trodde att det var någon försäljare eller något liknande. Men efter några gånger svarade jag på numret eftersom den ringde mig upprepande gånger under kvällen. Jag tänkte också att det var något viktigt.

Det var min granne som ringde. Hon sa att deras tränare hade slutat och de behövde en ny. Säsongen hade precis börjat så att hitta en ny tränare som var kunnig inom fotboll var inte så lätt. Jag hade då varit hjälptränare i min systers lag och spelat fotboll i drygt 10 år, så därför visste min granne att jag var intresserad av sporten och gillade ledarskap. Då visste hon också att jag gick barn och fritid på gymnasiet så det får vell vissa tankar kan jag tro.

Jag blev super glad när hon frågade om jag ville bli deras nya tränare. En av mina drömmar har alltid varit att hålla egna träningar och leda en egen grupp. Hon sa att jag skulle kolla med min förälder först men efter samtalet så hade jag redan bestämt mig för att jag skulle bli coach. Jag åkte hem och frågade ändå, man måste ju iallafall få en tillåtelse. Min förälder sa ja, såklart blev jag överlycklig när jag fick höra det. Jag smsade nästan direkt till min granne och sa att jag ville gärna bli deras nya tränare.

Fortsättning följer... Jag kommer berätta mer om tränarjobbet i senare inlägg, så håll utkik!

Hejdå och ha en fortsatt trevlig kväll! <3


Likes

Comments

Hej!

Det här är mitt första inlägg och jag tänkte berätta lite om mig själv. Jag är 16 år och går mitt första år på gymnasiet i Uppsala. Den linjen jag valde att gå var barn och fritid. Där lär man sig mycket om människor men framförallt barn. Jag har alltid velat bli lärare eller något liknande så den här linjen skulle passa mig perfekt, tänkte jag.

Mina intressen är att vara med kompisar och hålla på med något inom min favoritsport fotboll. Musik är också en väldigt viktig del i mitt liv. Jag älskar att lyssna på musik och sjunga när jag till exempel sitter i bilen eller håller på att plugga. Fotboll har jag spelat i 10 år ungefär men slutade förra året på grund av mitt lag fick lägga av eftersom det var för få som ville spela. Men jag har inte slutat med fotboll än, jag är både fotbollstränare och fotbollsdomare. Det ska jag berätta mer om i något senare inlägg.

Hoppas ni vill följa min blogg, jag ska försöka uppdatera så mycket jag kan så att det kan komma inlägg dagligen.

Hejdå och ha en fortsatt bra dag! <3


Likes

Comments