Hej allihopa! "Vad är det som händer" tänker ni, men jo ni ser rätt, det är ett inlägg från Korea, äntligen!


Idag är det två veckor sedan jag landade i Korea och kom fram till mitt hem för det kommande året. Jag vet att jag borde uppdaterat alla där hemma bättre på vad som har hänt här borta (för det är en himla massa saker) men iom att det har hänt så himla mycket hela tiden har det inte riktigt funnits tid till att skriva ett genomtänkt inlägg. Men så idag tänkte jag att nu finns det tid, så nu ska jag ta tag i det, men vänta er dock inte ett genomtänkt inlägg, för det blir det garanterat inte haha.


Om man ska ta det någorlunda från början så åkte jag hemifrån Lustebo med mamma och pappa klockan 07 på tisdag morgon (25 timmar efter sista nattskiftet, så var gott om tid att packa). Tog tåget från Falun till Uppsala och sa hejdå till Max och Emil på Uppsala centralstation. Sedan var det pendeln till Arlanda, där jag mötte upp Simon och Johanna, som också pluggar på Uppsala universitet och skulle till KAIST. Planen var att åka Stockholm-London, London-Hong Kong och Hong Kong-Seoul, men på grund av en tyfon i Hong Kong var plan nummer två inställt. Detta var ju lite jobbigt att höra (och såklart hemskt att de i Hong Kong drabbats av den), men vi fick hjälp på Arlanda och de bokade om oss att åka Stockholm-Helsingfors och sedan Helsingfors-Seoul. Vi fick åka ungefär en timme efter att planet till London skulle gått, men kom från till Seoul ca elva timmar innan vårt ordinarie plan skulle landat. Fick alltså åka en mycket bättre väg (som vi tidigare valde bort eftersom den kostade ca fyra gånger så mycket som våra biljetter, men vem tackar nej när flygbolaget betalar?), och hela resan gick superbra och smidigt. När vi landat och hämtat våra väskor kom vi precis i tid för en direktbuss som körde oss till Daejeon, och därifrån tog vi taxi ca 10 minuter till KAIST. Så då var vi framme efter en resa som överträffade alla förhoppningar. Väl framme på campus gick allt också jättesmidigt och jag fick flytta in på mitt rum direkt när vi kom fram. En stund senare anlände min rumskompis, som är awesome, och vi spenderade resten av dagen med att fixa lite småsaker, som man ju brukar, efter att ha flyttat till andra sidan jorden.


Dagen efter började den första av de två introduktionsdagarna. Det var lite föreläsningar och genomgångar, tur runt campus och välkomstkonsert. Vi fick även uppleva det sjukaste regnvädret jag varit med om, vet inte hur många centimeter regn det kom på kort tid, men tillräckligt för att göra alla dyngsura, ovasett om man hade paraply eller ej, samt förvandla alla vägar och gräsmattor till ändlösa vattenrutschkanor, så det var en ny upplevelse.


Under den första helgen umgicks jag mycket med de andra svenskarna som är här, kollade runt i stan och på campus, och hade ett par kul dagar ihop.


På måndagen började kurserna och jag var skitnervös. Kommer till första lektionen, där det är jag och tio koreanska killar, inte lätt att passa in där inte haha. Men kurserna verkade okej och lärarna likaså, så skolan har varit över förväntan. Jag hade kurser måndag-torsdag med två lektioner om dagen, vilket kommer vara mitt schema för resten av terminen, och det känns bra.


Under det tre dagar långa helgen (gillar verkligen att vi alltid har tre dagars helg!) umgicks jag massor med de andra utbytesstudenterna, var på barer, restauranger, stan och många andra ställen och hade en fullspäckad och kul helg.


Idag är det onsdag och snart har jag en lektion i koreanska och ikväll ska jag på ett middagsevent där vi ska få lära oss att laga, och äta koreansk mat. Imorgon åker jag bort på en weekend med en liten grupp andra utbytesstudenter till staden Busan vid den södra kusten, och blir kvar där till söndag. Får se vad vi hittar på där borta, men ska bli jättekul!


Emellan allt detta har det givetvis hänt andra saker också, bland annat har jag träffat otroligt många nya fantastiska kompisar (både utbytesstudeter och koreaner), köpt ny mobil eftersom min gick sönder i kaosregnet, varit på massa olika koreanska restauranger och nästan lärt mig äta med pinnar, skrattat massor, svettats, frysit (men bara inomhus eftersom det inte finns någon rimlig gräns för hur mycket AC man kan använda, köpt massa skor och fått skavsår av i princip alla, nästan lärt mig hitta på campus, vandrat runt i stan, i både stora och små mysiga kvarter och längs ån, bara njutit och fascinerats av allt som finns här.


Nej, nu måste jag ta och gå till lektionen så att min koreansklärare inte skäller ut mig på koreanska (hade ändå inte förstått som tur är eftersom jag bara haft två lektioner än så länge), nej då hon är jättesnäll, men dags att gå, och ta med ett mjölkpaket, som vi fick i läxa att köpa och ta med till denna lektion, även om jag inte alls förstår varför, men det visar sig säkert haha.


Men sammanfattningsvis är allt just nu fantastiskt här borta och jag ser fram emot alla nya intryck och upplevelser som väntar! Ha det så bra alla där hemma eller var ni nu befinner er! Vi hörs, kram!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Oj! Nu är det bara 17 timmar kvar innan tåget går, 24 till första flyget lyfter och kring 52 till jag kommer fram till Daejeon och KAIST, där jag ska bo och gå i skolan det närmsta året.


Förstår inte riktigt hur tiden kunde gå så fort och att det faktiskt är imorgon jag åker, känns väldigt overkligt och otroligt nervöst, kommer jag klara av detta? Jag kan ju inte ett ord koreanska och kan inte ens hålla ett par ätpinnar korrekt. Kommer jag lyckas packa med allt jag behöver (ja, jag har inte börjat packa än, det var ju så långt kvar innan jag skulle åka tyckte jag)? Hur skaffar man vänner som en normal person? Jag har ju haft världens bästa och sjukaste vänner de senaste tre åren så det finns risk att jag glömt hur man faktiskt beter sig med vanliga människor. Men men, allt ska väl lösa sig 😊


Hade mest tänkt skriva denna blogg för att komma ihåg mitt år i Sydkorea bättre och för att mina närmaste ska kunna hålla koll på vad jag gör, men om någon annan också vill läsa så får ni såklart göra det! Ska kanske berätta lite mer om själva resan för dem som jag inte pratat med om det. Jag läser civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik på Uppsala universitet och ska nu börja på mitt fjärde år. Universitet erbjuder möjligheter att åka på utbytesstudier, vilket det alltså är som jag ska göra. Den 22 november, alltså 9 månader innan avfärd, skickade jag in min ansökan till Uppsala universitet, med ansökningsbrev, betyg, önskemål av universitet, kursförslag och så vidare. I december kom antagningsbeskedet och jag hade antagits till det universitet jag ville till. Sedan dess har det varit accepterande av plats, ansökan till värduniversitet, hälsoundersökning, visum som ska fixas och massa andra dokument som ska ordnas, men jag tror att allt ska vara löst nu. Universitet jag ska till heter KAIST, som står för Korea Advanced Institute of Science and Technology, och är ett framstående universitet inom vetenskap och teknik (ganska rimligt ändå). KAIST ligger i staden Daejeon och har cirka 10.000 studenter. På KAIST ska jag läsa mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, och på så vis slippa ta ett extra år av studier, samt koreanska. Jag tänker att jag går in mer på allt sånt senare, när jag har lite mer tid.


Blev ett lite rörigt inlägg, märks att jag aldrig bloggat förut haha! Berättar mer om allting senare när jag har lite mer tid, ska även ta och fixa så bloggen ser lite roligare ut än vad den gör nu 😊 Men nej, kanske dags att börja packa nu, är ju tydligen ganska snart jag åker ändå! Vi hörs väl igen, fast från den andra sidan av världen den gången!

Likes

Comments