Äntligen frukost. Jobbar idag , rullar på fint tycker jag allt. Grisarna är duktiga med sina små kultingar så.

Tacka gud för Nocco. Räddar mina helger varje gång. Extra energi som ger otroligt mycket.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Denna dam fick för sig igår att hon inte mådde så bra . Magen stod rätt ut i vädret och hon ville inte äta. Vi trodde först det var en form av trumsjuka,  där våmmen samlar på sig metangas och sväller. Jag gav henne allt som alla husknep sa , men magen behöll ballong form. Veterinären kom och såklart började geten må bra . Mage var fin och våmmen också , dock hade Ester feber , så en infektion fanns. Så i fem dagar ska denna lilla dam få medicin . Förhoppningsvis kommer hon snart må bra. Min lilla Ester.

Likes

Comments

Igår var jag och min lantbrukarklass på HKScan i Kristianstad. Ni som inte vet är detta ett slakteri och här kommer mycket av våra kotletter och skinkpålägg ifrån. Egentligen kommer ju det från bonden , men HKScan tar ju fram produkten. Ivarjefall fick vi en guidad tur inne på slakteriet. Jag var lite nervös , man har ju hört en hel del skräck exemplar om slakterier. Men nu var det helt enkelt upp till bevis om svenska slakterier håller den standard de säger.

Med handen på hjärtat , var jag positivt chockad. Det gick lugnt och harmoniskt till. Grisarna kommer från lastbilen , går in i en box med sina kompisar. Där får de lugna ner sig och komma till ro med den nya miljön. Sedan efter 3h , kommer en djurskötare och driver djuren genom olika gångar. I slutet av gången är bedövningen , en gaskammare. Djuren får gå in självmant och utforska. Där inne blir de sedan bedövade. Det var verkligen en lugn procedur vilket glädje mig. Vi fick sedan se hur man stoppar korv , hur man behandlar kassler och massor annat inom kött.

För mig som jobbar med grisar känns det skönt att veta hur det går till på slakteriet. Jag vet nu att grisarna får ett fint liv och ett lugnt avslut. Detta bevisar också att Sverige är värna om sina djur och att vi har otroligt bra djurlagar.

Likes

Comments

Äntligen är det fredag!Som jag längtat.Då jag bor på internatet på skolan , brukar jag inte köra hem mitt iveckan. Så fredagar har blivit en helig dag. Man kommer hem och går ut till djuren direkt. Det är verkligen avkoppling. De får lite fredagsgott som knäckebröd , extra havre , grönskar och äpplen. Fredagsmys helt enkelt.

Lördag och söndag blir det jobb. Många kan ju tycka att jobba helg verkligen suger , men jag gillar verkligen mitt jobb. Att jobba med djur är verkligen roligt. Man får vara med om hela deras tillväxt , från födsel till slakt. Du ser hur de utvecklas , när något är fel och man får komma på lösningar för djurets bästa. Och ofta ger det resultat fort och djuret mår bättre.

Här är en gosig bild på en gylta som börja grisa förtidigt. Hon fick checka in i en lyxbox.

Likes

Comments

Nu är jag äntligen klar med min kemi-laboration. Riktigt skönt. Det är rätt kul att skriva labbar. Man känner sig lite smart faktiskt. Men nu är det fika belöning. Kvarg , hallon och nötmix. Mums!

Imorgon ska jag jobb förmiddag hos mina nassar. Alltid bra med lite extraknäck mitt i veckan. Sen är grisar så söta.

Likes

Comments

Denna helgen har varit den mest slitsamma någonsin. Men gud vad jag älskar det!
I veckan frågade en granne till  mig , om jag kunde passa deras mjölkkor i en och en halv dag . Eftersom jag är så galen i djur och varit där förr , kunde jag inte tacka nä.
Fredag eftermiddag hade jag kvällspass med mjölkning av kor och utfodring till kalvar. Lite stressigt eftersom det var ett tag sen sist jag hade hand om kor.

Lördagmorgon klockan 6 , stod jag hos korna igen och mjölka på. Det flöt på och gick jättebra! Saknar att jobba med kor faktiskt. Mellan morgon och kvällspasset var jag hemma och såga ved med pappa , gjorde fint hos hönsen och getterna. Sen drog jag tillbaka till korna igen. Det bästa med kor är att det är utomhus och man blir så pigg. Sen är kor så lugna och harmoniska.

Som pricken över "i" denna helg , jobbade jag hos nassarna. Väldigt lugnt det med , ingen sugga som grisa så det var bara rutiner. Tog en gosig bild med denna lilla nasse.

Likes

Comments

Det fick jag göra idag. Han på bilden , min fina Leo , tog sitt sista andetag idag.
Imorse ute i stallet , låg han ner i en hörna. Han kunde inte stöta på benen. Jag och min familj gjorde allt i vår makt och kraft för att få upp honom på sina fyra ben. Men han hade gett upp. Vi pyssla om honom med massa kramar , äpplen , strödde upp hela boxen så att han skulle få en sista ro. Halv 1 kom veterinär och skicka honom till de evigt gröna ängarna.

Djur dör . Så är det bara. Leo kunde verkligen inte fått vila in på ett bättre ställe. Men det gör ju så ont. Min pappa brukar säga " Djur är fantastiska , men vi har dem bara till låns". 

Likes

Comments

Hönsen har det för bra. Gjorde lite rutiner nu i helgen när jag väl är hemma. Sköljde av mat och vatten maskinerna , fyllde på med nytt vatten och gott foder. Plus satte upp en lite hönstavla hos  Kaj och damerna.

Pyssla om getterna med en lite rundvandring på betet. De är faktiskt lydiga och sprang tillbaka till sin hage när de kom för långt bort. Mysdjur.

Likes

Comments

För det snöar. Ingen hit enligt mig , dock är det lagom med snö. Ett tunt täcke räcker gott. Blir det mer avlider jag. Den största nackdelen med mer snö är att hästarna och getterna får svårt att beta. De kommer inte åt gräset under snön om det blir mer.

Jag drog ut i detta väder för att kolla till mina små liv. Getterna brukar vara snabba på att bräcka efter mig , men inget ljud. Gick bort mot deras hage och såg tre små ansikten sticka fram ur gethuset. Tydligen är snö ingen hit för dem heller. Jag gav dem både halm och hö. Hö är den sortens grovfoder de äter mesta av , vilket gör att våmmen arbetar och gör dem varma. Halmen strör jag med så de kan ligga och sova gott.

Tänkte presenterar de små liven. Ester , Doris och Chili. Jag fick dem på en 18 årsfest jag hade med två kompisar. Eftersom jag var den enda som bodde nära , fick jag ta hem getterna. Men det ångrar jag inte. Dem är så nyfikna och social djur. Man blir verkligen glad av dem.

Hönsen fick även komma ut. Detta är då mina unghöns, födda maj , som jag berätta om igår. Denna tuppen heter Kaj och är stor och ståtlig. Sen har han 11 damer att vakta. Jag la ut halm till dem , för att de skulle vilja gå ut och sprätta lite. Fastän  det är lite kyligt så behöver de frisk luft.

Likes

Comments

Det första jag gjorde för att kickstarta min dag var att köpa motorsågsolja och bensin. Låter kanske lite udda men vi har fält träd hela dagen , so thats why. Mammas morbror har en stor och fin gård , med en hel del beten och skog. Så vi skulle helt enkelt såga bort de överflödiga träden . Med sina -7 vart det bara att klä på sig rejällt. Hade dubbelt av allt , till och med vantar. Pappa började såg ner träd, så jag och lillebror plocka ihop grenar i en hög. Stockarna lasta vi upp på en vagn som snart ska klyvs till ved.

Mammas morbror har några High Land Cattle kor. Jag tycker verkligen om denna rasen. Det är en köttras och de är så otroligt fina och lugna.

När jag väl kom hem från skogen, tog jag en tur ut till mina egna djur. Detta är då mina kycklingar. De är födda i maj så de är unghöns kan man säga. I denna gruppen är där 11 hönor och en tupp. Har även en grupp med äldre höns som jag haft i två år. Den gruppen består av en tupp och tre rutinerade hönor.

Jag gjorde lite rutiner när jag var ute hos djuren . Bytte vatten , kolla så det inte hade frusit och fyllde på foder hos hönsen . Getterna gav jag äpplen och hö. Sist men inte minst gödsla jag hos våra hästar , strödde ny halm och fodra. Tänkte lägga upp mer om rutinerna senare.

Imorgon bär det ut i skogen igen och såga bränne. Ha det bra!

Likes

Comments