Ester , Chilli & Doris

Kroppen känns så tung. Jobbet som grisskötare är roligt, superroligt. Men det tar på kroppen något fruktansvärt. Ryggen , benen , armarna. Det är mer träningspass än arbete. Vi har massor av tunga lyft som att lyfta säckar med foder. Det mesta fodret ges ut av sig självt via rör till krubborna men vissa djur ska ha annat foder. Det kan bli uppemot 40 kg foder förhand som ska ges ut. Vi lyfter smågrisar. Det är ett måste. Är en smågris sjuk får man helt enkelt plocka upp den och behandla med medicin. Det är ju relativt gosigt, men som alla djurungar blir även smågrisar skrikiga och sprattliga. Idag fick vi t.ex lyfta en gylta. Hon hade på något sätt fastnat över ett rör. Frambenen var över röret på ena sidan och bakbenen på andra. Så vi fick hjälpas åt att lyft över henne. Så cirka 150 kg gris på tre man.Inte lätt.

När dagarna är tuffa och man vill bara trilla ihop, då har jag mina favoriter. Getterna, fåren och hönsen. De ger mig glädje. Och då kan inte livet bli bättre.

Vad gör er glada i vardagen?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Livet

Jamen visst ska djuren ha lite julpynt. Brukar pynta varje år inne i stallet. Det har blivit lite av en tradition. Och visst ser det mysigt ut? Till och med hönsen fick en lite julkula. Undrar dock hur länge den blir ren, de är lite av mästare på att skita ner överallt. Getterna blev väldigt nyfikna på pyntet. Hade de kunnat klättra upp skulle de nog tagit en smakbit av glittret. Dock måste jag erkänna att jag slarvade med att sopa golvet. Hoppsan. Men det stora hela ser ju grannt ut.

Likes

Comments

Livet, BÄÄÄ

Äntligen är december månad på riktigt. Med det menar jag att det har kommit snö. Wihho. Det var ett tag sen jag skrev i denna lilla blogg. Men jag är tillbaka. Mycket har hänt sen sist, både jobb och vardagslivet. Jag har fått fast anställning på grisgården jag jobbade helg på och det passar mig perfekt. Jag tog ju studenten nu i somras , så det känns skönt med jobb. Sen här hemma har jag skaffat får till min lilla gård. Sex stycken fina tackor. Förhoppningsvis ska de lamma nu till våren. Längtar så. Getterna är kvar och de gör det vanliga. Klättrar , äter och sover. Livet rullar på helt enkelt.

Här är några bilder på fåren.

Likes

Comments

Äntligen frukost. Jobbar idag , rullar på fint tycker jag allt. Grisarna är duktiga med sina små kultingar så.

Tacka gud för Nocco. Räddar mina helger varje gång. Extra energi som ger otroligt mycket.

Likes

Comments

Ester , Chilli & Doris

Denna dam fick för sig igår att hon inte mådde så bra . Magen stod rätt ut i vädret och hon ville inte äta. Vi trodde först det var en form av trumsjuka,  där våmmen samlar på sig metangas och sväller. Jag gav henne allt som alla husknep sa , men magen behöll ballong form. Veterinären kom och såklart började geten må bra . Mage var fin och våmmen också , dock hade Ester feber , så en infektion fanns. Så i fem dagar ska denna lilla dam få medicin . Förhoppningsvis kommer hon snart må bra. Min lilla Ester.

Likes

Comments

Igår var jag och min lantbrukarklass på HKScan i Kristianstad. Ni som inte vet är detta ett slakteri och här kommer mycket av våra kotletter och skinkpålägg ifrån. Egentligen kommer ju det från bonden , men HKScan tar ju fram produkten. Ivarjefall fick vi en guidad tur inne på slakteriet. Jag var lite nervös , man har ju hört en hel del skräck exemplar om slakterier. Men nu var det helt enkelt upp till bevis om svenska slakterier håller den standard de säger.

Med handen på hjärtat , var jag positivt chockad. Det gick lugnt och harmoniskt till. Grisarna kommer från lastbilen , går in i en box med sina kompisar. Där får de lugna ner sig och komma till ro med den nya miljön. Sedan efter 3h , kommer en djurskötare och driver djuren genom olika gångar. I slutet av gången är bedövningen , en gaskammare. Djuren får gå in självmant och utforska. Där inne blir de sedan bedövade. Det var verkligen en lugn procedur vilket glädje mig. Vi fick sedan se hur man stoppar korv , hur man behandlar kassler och massor annat inom kött.

För mig som jobbar med grisar känns det skönt att veta hur det går till på slakteriet. Jag vet nu att grisarna får ett fint liv och ett lugnt avslut. Detta bevisar också att Sverige är värna om sina djur och att vi har otroligt bra djurlagar.

Likes

Comments

Nöff, Livet

Äntligen är det fredag!Som jag längtat.Då jag bor på internatet på skolan , brukar jag inte köra hem mitt iveckan. Så fredagar har blivit en helig dag. Man kommer hem och går ut till djuren direkt. Det är verkligen avkoppling. De får lite fredagsgott som knäckebröd , extra havre , grönskar och äpplen. Fredagsmys helt enkelt.

Lördag och söndag blir det jobb. Många kan ju tycka att jobba helg verkligen suger , men jag gillar verkligen mitt jobb. Att jobba med djur är verkligen roligt. Man får vara med om hela deras tillväxt , från födsel till slakt. Du ser hur de utvecklas , när något är fel och man får komma på lösningar för djurets bästa. Och ofta ger det resultat fort och djuret mår bättre.

Här är en gosig bild på en gylta som börja grisa förtidigt. Hon fick checka in i en lyxbox.

Likes

Comments

Nu är jag äntligen klar med min kemi-laboration. Riktigt skönt. Det är rätt kul att skriva labbar. Man känner sig lite smart faktiskt. Men nu är det fika belöning. Kvarg , hallon och nötmix. Mums!

Imorgon ska jag jobb förmiddag hos mina nassar. Alltid bra med lite extraknäck mitt i veckan. Sen är grisar så söta.

Likes

Comments

Nöff

Denna helgen har varit den mest slitsamma någonsin. Men gud vad jag älskar det!
I veckan frågade en granne till  mig , om jag kunde passa deras mjölkkor i en och en halv dag . Eftersom jag är så galen i djur och varit där förr , kunde jag inte tacka nä.
Fredag eftermiddag hade jag kvällspass med mjölkning av kor och utfodring till kalvar. Lite stressigt eftersom det var ett tag sen sist jag hade hand om kor.

Lördagmorgon klockan 6 , stod jag hos korna igen och mjölka på. Det flöt på och gick jättebra! Saknar att jobba med kor faktiskt. Mellan morgon och kvällspasset var jag hemma och såga ved med pappa , gjorde fint hos hönsen och getterna. Sen drog jag tillbaka till korna igen. Det bästa med kor är att det är utomhus och man blir så pigg. Sen är kor så lugna och harmoniska.

Som pricken över "i" denna helg , jobbade jag hos nassarna. Väldigt lugnt det med , ingen sugga som grisa så det var bara rutiner. Tog en gosig bild med denna lilla nasse.

Likes

Comments

Det fick jag göra idag. Han på bilden , min fina Leo , tog sitt sista andetag idag.
Imorse ute i stallet , låg han ner i en hörna. Han kunde inte stöta på benen. Jag och min familj gjorde allt i vår makt och kraft för att få upp honom på sina fyra ben. Men han hade gett upp. Vi pyssla om honom med massa kramar , äpplen , strödde upp hela boxen så att han skulle få en sista ro. Halv 1 kom veterinär och skicka honom till de evigt gröna ängarna.

Djur dör . Så är det bara. Leo kunde verkligen inte fått vila in på ett bättre ställe. Men det gör ju så ont. Min pappa brukar säga " Djur är fantastiska , men vi har dem bara till låns". 

Likes

Comments