Häromdagen gjorde vi vad som anses vara NZ:s bästa endagsvandring, den har även rankats topp tio i hela världen. Det är verkligen inte svårt att förstå varför. Hela sträckan är 19.4 km av branta backar och kargt landskap som för tankarna till helt andra planeter och världar.

En av de världarna är utan tvekan Middle Earth och mer specifikt Mordor. Nationalparken var inspelningsplats för många av de scener man kan se i Sagan om ringen. Bland annat strosade vi förbi, hann dessvärre inte bestiga, Mount Ngauruhoe. Berget som nuförtiden är mer känt som Mount Doom.

Det var alltså här som härskarringen smiddes av Sauron och också här den till slut mötte sitt öde.

Förutom Mt Doom så såg vi flera smaragdgröna sjöar, ångande kratrar och andra tecken på vulkanisk aktivitet. Japp, nationalparken har tre aktiva vulkaner och vi blev informerade om riskerna och vad vi skulle göra om ett utbrott inträffade. Lyckligtvis har de ganska bra koll på den underjordiska aktiviteten och vi klarade oss helskinnade. Tillsammans med alla de hundratusentals turister som varje år trotsar det vulkaniska hotet.

Efter dryga sex timmar med två ganska långa stopp på vägen för att beundra utsikten kom vi fram till parkeringen som markerade slutet på leden. Dyngsura och totalt utmattade tog bussen oss tillbaka till vandrarhemmet där vi belönade oss själva med en varm dusch följt av en välbehövlig hamburgare.

För er som någon gång kommer besöka Nya Zealand så är Tongariro Alpine Crossing ett måste! Vi har hunnit med mycket under våra veckor här men hittills så är detta min favorit, utan tvekan.

❤️

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments