View tracker
PSYKISKT MÅENDE

Låt mig börja med att inleda med att diagnostisering inte alltid det en person vill ha. Vissa anser att deras möjligheter minskar och att de sätts i ett fack. Många anser även att efter deras diagnostisering börjar de visa fler "symtom" till sin diagnos just för att många anser att diagnosen definierar de och deras kapacitet - jag ser diagnoser på ett annat sätt.

Jag har aldrig blivit given en diagnos. Jag har tagit förgivet att min hjärna inte fungerar som de flestas gör - möjligtvis för att den inte har samma mängd av kemiska substanser som i andras hjärnor? Vet ännu inget om det, har inte gjort en utredning. Däremot vet jag att jag inte mår lika bra som jag egentligen borde göra. Och för att mina närstående inte ska känna sig obekväma när jag har mina "lows", försöker jag hålla upp en slags fasad, så de vet att jag mår bra. Men sanningen att det äter upp en inifrån. känslor blir helt diffusa och allt känns surrealistiskt och förvrängt. Att inte ha någon med liknande upplevelser eller en person med viljan att förstå, har varit lite av min vardag. Majoriteten av personerna jag hållit nära har konstant uppmanat mig att "rycka upp mig", att psykisk ohälsa enbart är en fas, att jag kan ta ur mig detta välmående utan någon hjälp. (Antingen med medicinering eller terapi).

Att känna att majoriteten av ens sociala krets inte förstår en, bidrar till en gnagande känsla av ensamhet/övergivenhet. Man känner sig ensam med detta "tillstånd", att man själv är emot världen och att det är en själv som det är fel på. Att det inte finns några lösningar på ens psykiska problem. Beteendet blir destruktivt: "Varför tänker jag såhär? Varför är jag den enda med dessa tankar och känslor? Vad är det för fel på mig?" - Dessa är tankar som omedvetet återkommer. Det gör det nästintill omöjligt för personen med problem att känna sig förstådd av andra men även göra sig förstådd av sig själv.

Vissa anser att diagnosen är ett sätt att förstå varför man beter sig på ett "speciellt" sätt i vissa situationer. Det för personer att förstå varför de reagerar på vissa saker inte andra gör och så vidare. Det är ett sätt för de att känna sig förstådda och det förser de med en känsla av gemenskap. Samtidigt kan de läsa på om hur de kan må bättre. Vilka terapier eller mediciner som lättar på diagnosens besvärliga symptom. Diagnosen behöver inte vara en definition av en själv, man är mer än så. Men man kan få extra hjälp med skolan tillexempel, på grund av ens psykiska eller fysiska nedsättning försvårar vissa saker. Man kan få hjälp med att må bättre med metoder som är utvecklade för människor med samma tillstånd. Man känner sig förstådd, att inte längre känna den överrumplande känslan över att du är ensam.

För mig är diagnostisering mer än bara en underskrift av en läkare som påstår att du har svårigheter, en annorlunda mängd kemiska substanser i hjärnan eller någon kroppsdel som fungerar abnormalt eller liknande. Diagnosen får många människor att fortsätta.

Du som utomstående, som inte har upplevt liknande känslor eller upplevt liknande händelser har ingen rättighet att förminska deras mående. Förminska inte deras känslor och upplevelser. Säg inte att de överreagerar, påstå inte att "det bara är en fas". Ta deras problem seriöst, oavsett om du förstår eller inte. Att berätta om ens psykiska mående är inte alltid det lättaste att göra.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker
DAGENS

God morgon, klockan är halv åtta och just nu sitter jag på bussen mot Mörby Centrum. På bussen sitter 3st tjejer vid 13 årsåldern och sjunger låtar från den svenska topplistan. De diskuterar låtarnas texter och betydelser och sedan sjunger de med - så jävla söta.

 Känner mig väldigt utvilad och redo för båda examinationerna jag har idag. En debatt på Samhällskunskapen & ett litet men fruktat matematikprov. Pluggade igår men vi får se hur det går idag.  Provet har dock en E-C nivå så känner inte en enorm press på att bästa resultatet, dessutom är det första provet vi har på hela terminen.

I vilket fall som helst vaknade jag runt kl 05:20 och gick upp 10 minuter senare, rotade runt i garderoben och sedan gick jag till köket för att äta frukost. Det blev granola med yoghurt banan & honung och sedan en kopp te. Satt och kollade på olika Youtube videos medans jag åt och det var en sådan bra start på morgonen. Börjar kl 08:20 och nu ska jag återgå till att läsa en bok. Ikväll kommer det ett inlägg om frukostidéer så håll uktik!

Likes

Comments

View tracker
DAGENS

Regn , rusk och molniga dagar - Finns inget värre än hösten, eller?

September-November upplever många, inklusive mig, vara de tuffaste och mest deprimerande månaderna på året. Mörka dagar oftast fyllda med regn. Men det ska faktiskt inte alltid behöva kännas så deprimerande, nedan har jag radat upp ett flertal tips till hur man kan göra hösten lite mysigare.

1. Hitta en bra bok som du kan slukas av. Någon deckare för er som uppskattar sådant och kanske någon romantisk novell för dem andra?  Själv har jag satt ögonen på boken "Granne med döden" skriven av ​Alex Marwood​.

2. Tänd massa ljus. Speciellt doftljus. Detta är nog en av de största mysfaktorerna. Levande ljus ger en sån härlig stämning, plus att de inte bidrar till en ökad summa på elräkningen!

3. Baka något. Hur mysigt är det inte att äta något litet framför teven invirad i en lurvig filt? Kan tipsa om några recept i ett kommande inlägg. ​TIPS: ​Glöm inte teet/kaffet! En varm dryck ökar bara mysfaktorn.

4. Shoppa kläder för hösten. Köp kappor, halsdukar och härliga stövlar du kan vandra runt i.  Jag kan inte vara de ändå som älskar höstmodet? Jag älskar den vinröda färgen & dem bruna nyanserna. Man kan äntligen ha olika lager och se otroligt fashionabel ut samtidigt som man är varm.

5. ​Fotografera​ allt som hösten har att erbjuda. Hösten är rätt så vacker trots allt, om man kan bortse från regnet. Bladet på träden skiftar färg och luften blir lite kyligare. Kaféerna kryllar av folk och det finns ju så mycket man kan plåta? 

6. ​Gå ut​, trots att hösten är så mysig att spendera hemma behöver man också gå ut. Gå till något mysigt kafé, boka bord med tjejerna eller gänget, ät gott och ha riktigt mysigt. PLUS att menyerna på nästintill alla restauranger ändras nu när hösten är här. Rätterna blir lite kryddiga och serveras oftast varma - ändå rätt så mysigt, eller vad säger ni? Passa på att gå ut nu när det inte råder en istid här uppe i norr. Samtidigt går det inte att förneka det faktum att höststämningen är rätt så "romantisk", så varför inte ta chansen och bjuda ut någon?

7. ​Börja följa en serie​, själv har jag valt Gossip Girl, har aldrig kollat mer ä till 3:dje säsongen, så väl dags att se klart och bli en av mängden som ​älskar​ serien, eller? Men mitt tips är att följa en serie, mysa ned er i sängen och drick massa te/kaffe. Unna er själva.

Likes

Comments

DAGENS

Har sovit ganska dåligt på senaste, vaknar alltid upp vid 9 och sedan somnar jag om och vaknar 10, kanske skolan som präglat mina sömnvanor?
I vilket fall som helst sitter jag här vid köksbordet och äter min frukost, idag ska jag städa rummet och tvätta lite kläder därefter måste jag plugga matematik - har prov nästa vecka och fattar knappast grunderna.

Därefter ska jag försöka att släpa ut mina föräldrar på en kaffe eller liknande. Vi får se om jag lyckas.
Hur har er morgon varit?

Likes

Comments

DAGENS

I torsdags var planen att åka hem och sova efter utvecklingssamtalet, det blev lite ändrade planer. När jag kom hem sminkade jag om mig jag hann vara hemma någon timme sen skulle jag börja röra mig mot stan igen för att en av mina bästavänner ville att vi skulle dra till Gröna Lund för att kolla på Adams Ray konsert vid den stora scenen. Vi kom precis innanför spärrarna när konserten började. Vi rusade dit och spenderade hela kvällen med att skrik sjunga låtarna "För er", "Lilla lady" och självklart "Gubben i lådan". Hela publiken var fylld av glada och härliga människor. Vi rörde oss fram mot scenen men hamnade dessvärre vid ett kompisgäng som var alla helt berusade, de viftade för fullt med händerna och slog till människorna runt omkring. De blev tillsagda under fler tillfällen, men fortsatte att vara rent utav sagt förjävliga. Trots det lyckades jag & Terese bortse från detta och faktiskt njuta av konserten. I slutet av konserten ser vi hur en man stiger upp på scenen, Oskar Linnros. Publiken blev vild. Sook var härmed återförenat. Det blev en sån härlig feeling och deras nya låt var helt makalös - sitter på en dröm.

Ni som inte hört låten borde helt enkelt gå in på Spotify och lyssna: lnk.to/NyPop.  Två O T R O L I G A artister kan ju inte leverera något annat än ren perfektion, eller hur?

/

Likes

Comments

Sitter här i ett kallt och relativt stilla klassrum. Är hur hungrig som helst och försöker att stoppa min mage ifrån att låta som en strandsatt val i rop på hjälp. Rätt så svårt om du frågar mig. Har inte lunch förens kl 12:50 och eftersom min morgon blev rätt så stressfull så missade jag frukost. Min skola har ju dock en kafeteria, men priserna är orimliga. En smörgås för runt 26-42 kr, så får helt enkelt "svälta" några timmar till. ¨

Kl 14:10 har jag mitt första utvecklingssamtal med min mentor. Som många av er vet är jag rätt så slarvig så missade båda mina bokade samtal under ettan. Är ganska spänd över hur min mentor kommer prata om mig och min "utveckling" med min pappa. - Min mentor fick nyligen reda på min ångest och panikattackerna jag lider av & jag är hur nyfiken som helst att veta hur min mentor planerat att underlätta vissa grejer för mig gällande skolan osv.

Efter mötet ska jag åka hem och skriva lite på uppsatser gällande arv & miljö - hur intressant som helst. Vi ska hålla debatter gällande detta och muntliga examinationer är nog det bästa. Vi ska även ha debatter gällande en fråga och sedan debattera beroende på ens tilldelade ideologi. Har dock inte studerat för något av kommande examinationer, det är dags att börja.

I överlag så kommer jag publicera ett inlägg gällande smink senare ikväll, håll utkik!

Likes

Comments

DAGENS

Gokväll! Har numera lagt märke till att mina inlägg som publiceras är oftast för er nattugglor. Dålig vana, ska verkligen försöka bättra mig och satsa en del på bloggen. Senaste månaden har varit rätt hektisk och har varit tvungen att ta det lite lugnare nu på sistone - välmående före något annat. Kan skriva ett längre inlägg om det senare. (Välmående, fysisk och psykisk hälsa osv).

Däremot kommer jag inte ägna mer tid åt det just nu. Detta inlägg kommer ha fokus kring skolansdag. Som många av mina läsare vet pluggar jag på Danderyds Gymnasium, en skola som fick enorm publicitet i våras pg.a att en elev, aka Queen, ställde upp för det hon tyckte var rätt. Kan ge er en hint: Skolan skulle hålla en "Pride parad" för att framhäva den "extraordinära "mångfalden vi har i skolan - Mysig stämningen under någon timme men samma stela stämning uppkom direkt efter. Skolan har ingen mångfald och de som viker ut sig ur mängden blir genast utfrysta, ignorerade &/eller får ett rykte. Jag skäms över hur min skola hanterar den existerande rasismen och sexismen som pågår i klassrummen & korridorerna.

I vilket fall som helst skulle vår skola anordna "skolans-dag" där vi kom närmre varann, 3:or/2:or & självfallet 1:or. Eftersom att jag går Samhällskunskaps linjen, inriktning beteendevetenskap så fick jag umgås med människorna som pluggar detsamma. - Det var mysigt, bra sammanhållning oavsett ålder. Vi fick socialisera oss och "barriären" mellan oss, beroende på ålder, rubbades lite. Att kunna förstå hur många som passerar Danderyds gymnasium korridorer dagligen öppnar upp ens ögon och får en att uppmärksamma eleverna mer. Jag uppskattar tanken, däremot kommer dess effekt inte vara länge, enligt mig, såklart. Skolan kommer återgå till dess naturliga form, vilket inte är den vackraste.

Oavsett kom vårat lag kom tvåa och fick därmed inget pris. Men jag vann en mjölkchoklad medalj pg.a att jag var engagerande & peppade gruppen, hur söta? Dock kan jag vara ärlig med att jag var engagerad och snabb för att bli klar så snabbt som möjligt och peppade min grupp för att jag är den sämsta förloraren, förtjänade kanske inte medaljen ändå. I vilket fall som helst fick jag gratis mjölkchoklad - jag klagar inte.


Likes

Comments

DAGENS

Kan inte direkt påstå att min helg var hektisk och fylld av massa händelser och fester. I fredags var jag hos Irma och hon styrde upp ett litet häng på några personer. Vi satt hemma hos henne och myste. Kom några från min skola som jag aldrig stött på tidigare, perks of att gå i en av Stockholms största gymnasieskolor. Det var trevligt och jag sov hemma hos henne. Åkte hem relativt tidigt och insåg att jag var ensam hemma, vilket jag verkligen behövde. Fick tid att studera och vara ensam ett tag - riktigt skönt. Sedan kom föräldrarna hem från en heldag i stan. Satt mest inne i mitt rum och kollade på en serie som jag nyss blivit helt besatt av, "Lie to me", som en kompis tipsade om. Så lördagen var inte så värst händelserik, behövde helt enkelt ladda upp batterierna inför kommande vecka. Idag har jag sovit och pluggat, skulle egentligen gå ut och äta med föräldrarna, men blev tjafs och vi lyckades inte komma iväg. Ganska skönt dock, fick tid för att plugga och har hunnit med en del. Nu ska jag ta en kopp te och krypa ned under sängen och planera framtida blogginlägg. Hoppas ni hade en lika mysig helg som jag hade!

Här får ni även en selfie jag knäppte i lördags 

Likes

Comments