Ingenting slår att åka ut till landet tycker både jag och Akiro. Akiro älskar landet och att vara ute i skogen och springa. Han älskar att hoppa över skogens terräng. Att vara i skogen och pumis får hoppa över terrängen är ren Pumi lycka.
Vi har även följt med min pojkvän, Akiros husse (you name it!)
ut för att ge älgarna mat så vi plockade ihop en påse med trädgårdsäpplen, strax efteråt åkte vi för att ge vildsvinen mat.
Onlinekursen för Akiro kom vi längre på, vi tränade på "ligg" och namnträning. Det gick så bra och det känns som om att grunden för Akiro kommer att sätta sig på plats snart.
Labradoren Krut fick träna på lite tricksträning och att springa åt vänster och höger.
Jag är nöjd med helgen.
Förutom då jag nyss skulle duscha.. Det var hemskt. Duschen var för varm och den var för kall. Fanns inget mellanting idag! ;)
Imorgon ska jag gå upp tidigare och göra hundgodis till Akiro.
Det kommer nämligen att bli hemmagjorda köttbullar för att de köpta har lök i sig och det ska man akta sig lite för.
Vägen till mannens hjärta går igenom magen eller just det, det sista innebär ju i det här fallet missinriktad kärlek, ajjsing.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag när jag och Akiro var på väg mot hundstallet så märkte jag stora skillnader på honom. Han reagerade inte alls lika kraftfullt som han har gjort dom senaste dagarna på miljön runt omkring honom. Innan reagerade Akiro på bilar, människor, cyklister, röster och barn. Men idag har han det näst intill tagit det lugnt när vi blev förbi passerade. När vi var i hundstallet påväg intill lektion och det var tvåor där med cyklar så tog han det också lugnt.
Väl i klassrummet så la han sig ner som om hans beteende i klassrummet gången innan inte hade hänt. Istället för att sitta upp och gnälla ostoppbart så att jag var tvungen att ta ut honom. Så la han sig ner i klassrummet idag och blev passiv. Jag blev otroligt stolt!
Läraren tyckte att vi skulle träna på lite tricks i klassrummet på rasten så att Akiro skulle finna klassrummet ännu bättre.
Det var några som satt kvar i klassrummet medans vi tränade och Akiro (med lite distraktion på resten av personerna) kunde även utföra träningen. Han har även vart lugn på promenaderna i samhället idag.
Jag hoppas att det bara kommer att gå framåt nu, men Akiro har tagit ett stort steg över en natt. Det var som om att man märkte på honom när själva poletten föll ner.
Men han är unghund. Och unghundar kan ändra sig ifrån dag till dag. Ena dagen kan de vara mogna och nästa dag kan de vara helt tvärtom.
Hur som helst, Akiro är värd en guldstjärna<3

Likes

Comments

Snart är det höst ute. Jag kan se framför mig det perfekta höstvädret. Det är eftermiddag, löven har ändrat färg och fallit ifrån träden. Jag kan tänka mig en riktigt mysig långpromenad när det är sol ute och klar luft.
Jag kan också tänka mig att när den tiden på året så bör jag nog också ha en lugn Pumi som har vant sig vid miljön runt omkring oss. Så som bilar, cyklar, människor samt lustiga ljud.
Men att Akiro kommer att vänja sig är ingenting som bara sker. Det kräver en hel del jobb. Men det är värt det. Jag och Akiro miljötränar mycket och ofta. Alltifrån att gå en längre sträcka på samhället. Vi går, stannar, Akiro får ta in miljön, vi går, stannar och Akiro får ta in miljön, sen går vi igen.
Att ha en hund vid ens sida som är i en helt egen värld pga att det händer så mycket runt omkring är en svår känsla att beskriva. Jag är själv känslig, därför måste jag vara bestämd mot mig själv över att jag får inte se negativt på det hela, utan jag måste ha en positiv inställning och absolut inte påverkas utav negativa känslor som förtvivlan. Jag måste visa Akiro att han kan lita på mig, jag måste utstråla att allt är som det ska och att det inte finns någon fara som lurar framme vid nästa hörn. I det här fallet ska jag vara tvärtom än vad Akiro är.
Så jag satte mig och funderade. Och kom fram till att för att undvika stress så blir det ingen annan träning förens miljöträningen och grundträningen sitter där den ska.

Akiro är absolut ingen dålig hund, han är jättego mot dom han känner och vill gärna vara med och vara på platser han känner sig trygg med.

Så hur kunde det faila för oss i miljöträningen?
Det är nog tyvärr som så att medans Akiro bodde hemhemma i Östergötland och jag i skolan i Värmland så var han nästan bara enbart ute i skogen. Förutom på loven då jag kom hemhem, då tränade vi en del miljöträning men det räcker inte bara då och då.
Jag måste försöka att gå tillbaka lite i miljöträningen. Det är inte lätt att vara sin egna instruktör. Men med hjälp av min plan ska vi vinna över Akiros rädsla. Det ska gå.

Därför ska jag lägga fokus på bara miljöträningen först och främst för att sedan träna grundträning och sedan kommer allt det andra. Man kommer att ta med sig mycket nytt tänk på resan vi ska göra nu. Som min handledare sa en gång: "Man blir inte fullärd"

Likes

Comments

Har inte skrivit så mycket om vad vi gör på skolan just nu. Den veckan vi har vart i skolan nu så har vi tränat mycket hund.
Vi treor har något som kallas moment 3. Det momentet går ut på att vi ska bli startklara inom en gren. I ettan och tvåan har det vart att man inte behöver göra sitt moment så stort, där har det räckt med ett trick.
Men nu i trean så ska vi bli som startklara i vårt moment nu och även skriva en större uppsats på det.
Jag valde att momentet skulle vara om freestyle.
Hade även i åtanke att jag och min hund Akiro skulle tävla i freestyle för första gången i November, men jag känner att jag inte vill stressa på det hela.
Vi har fortfarande en del att jobba på innan vi är redo för att tävla.
Och i och med att en person har mer IQ än en hund så är det mitt ansvar att han är trygg. Därför blir det ingen tävling än.
Jag vill att Akiro ska bli tryggare och stabilare i sig själv då han kan ha svårt för just det där med mycket folk på en och samma gång.
Jag vill att han ska ha fyra tassar på jorden innan vi ska ut på tävling.
Sen ska det ju vara ett program, vi ska vara anmälda, vi måste ha ett tema, musiken är viktig, den får inte glömmas, det ska tränas så att inte programmet har stopp i övergångarna, tricks ska läras in och ja, vi har en del att göra innan vi är redo. Och det är skönt att inte stressa på det hela.
Men till nästa år så kommer jag bjuda upp min Pumi till dans på scen! <3

Likes

Comments

Att fundera ofta på många och på saker som sker. Jag slutar att ge min åsikt i gruppkonversationer, åsikter som kan vara bra. Det är tråkigt men jag funderar på det här med många gaddar ihop sig och det blir krig för många och en ständig debatt. Det handlar mest om vem det är som gör si och vem som gör så. Men vad hände med att hundar är olika individer? Man skulle t.ex kunna hitta en lösning på just problemet och inte tjafsa om vem som har rätt?

Varför? Varför ska det vara debatter om vem som tycker vad? Varför ska det alltid vara stormar om någon säger vad den tycker?

Jag tror att det handlar om att människor inte kan acceptera andras tankar eller åsikter.
Det är onödiga debatter för att vissa har svårt att acceptera vad andra tycker.
Att det ska stormas om andras åsikter istället för vad problemet handlade om och att se att hundar är olika till individ. Ja, det tar bara onödigt med energi.
Man kommer att ha olika åsikter.
Huvudsaken är att hunden behandlas på ett bra sätt!

Folk får göra som de vill enligt mig, men jag kommer att försöka att hitta människor som tänker på lika sätt angående hund.
Man ändrar aldrig någon pga bråk.
Men att lägga energi på rätt saker, det är då jag tror att man kommer långt.

Men jag, nej jag har aldrig riktigt vart den som säger exakt vad jag tänker om det hela. Men jag har blivit mer öppen om mina åsikter nu. Och jag har kommit långt på kort tid.
Alltså personligt då.
Jag har börjat förstå att man inte ska ödsla på energi på fel saker. Och då kommer jag framför allt lägga energi på rätt saker.

Mitt motto är: "När livet blir surt, gör det sött"
Och det kommer jag att göra.

Likes

Comments

Hundar får oss att må bättre. Stressen minskas och istället får man ett välmående.
Inte bara för att hundar får oss att komma ut i naturen och håller oss sällskap i vardagen.
Det är också så att med en hund så ökas ämnet utav oxytocin.
För vem kan motstå när hunden kommer fram till en och det ser ut som den säger: "Bry dig om mig, gosa med mig"
Hunden finns för dig när du är nedstämd.
Det är inte bara ämnet med oxytocin som ändras. Blodtrycket blir lägre, kolesterolet lika så. Det är även studier på att hundägare har bättre kondition och går färre gånger till läkare.
Hundar har en bra effekt på de oroligaste människorna, på de gamla som verkar frånvarande och de deppade personerna känner mer glädje.

Det är inte bara vi människor som mår bra utav kontakten. Hundar mår bättre dom med om dom blir ompysslade och får mer sällskap.

Så idag får ni hundägare där ute en uppgift att pyssla om er vän på fyra ben lite extra mycket idag!

Likes

Comments

En sak jag har funderat över länge det är att det finns så många som pressar sina hundar till det yttersta. Det kan vara på olika plan som att vissa kör på med agility med deras valpar som fortfarande växer, eller vissa har sådan kontroll och lägger all sin fokus på att just träna hunden och även ha så pass stor kontroll över hunden så att hundarna går upp i stress och blir utbrända istället. Det är faktiskt så att våra hundar kan bli utbrända, precis som oss människor, pga stress.
Tecken på stress är att hunden blir helt överaktiv och reagerar på saker som inte är farliga, en del felbeteenden kan också uppstå som att hunden biter sönder saker som ett tillexempel. Man kan även se att hunden dreglar, hässjar och fäller hår.

Många hundägare vet inte ens om att deras hund är stressad och är påväg till utbrändhet.
Det är när man aldrig fyller på hundens resurser som stressen kan bli farlig.

Så varför inte också tänka på detta, att en hund också kan må dåligt som oss människor?
Man kan säga att man kan tänka efter dessa alternativ:

• En hund slipper att vara ensam så pass mycket när resten av familjen är borta.
• Dra ner på alla krav och ha en del regler som
hunden följer.
• Ge hunden utlopp för sina beteenden.
• Tala om mer vad man vill att hunden gör och
belöna därefter än att säga till om vad hunden
inte ska göra.
• Ge hunden pauser i träningen för att få den att orka.
• Ha rutiner för hundens skull som ni följer.
• Att få hunden trygg.
• Träna hunden mentalt och fysiskt.
Här är en liten lista över en del saker man kan göra för att hjälpa din vän.
• Ge den en vilodag i veckan som den får vila och slappna av på.

Om man ser att hundens felbeteende går över mer och mer. T.ex hunden är inte lika hoppig, den är inte lika nervös. Den biter inte sönder saker längre. Då har man kommit in på rätt väg.

Likes

Comments

Hej allesammans!
Roligt att ni hittade hit.

Min blogg kommer att handla mycket om hur det är att leva med en Pumi, men också om hur det är att gå på Forshagaakademin och lite annat smått i våran vardag.

Jag heter Sanna Fogelquist och jag är 18 år gammal. Min Pumi heter Maktez "Akiro" och är över året. Vi går tredje året på Forshagaakademin, på en hundsportlinje.
Vi bor tillsammans i en liten etta i fina Värmland.

Ni hittar mig även på:
Instagram: Sannafogelquist9707
Min mail: Sannafogelquist@gmail.se

Likes

Comments

"Varför väljer du att skaffa Pumi? De är så vaktiga, skygga och skälliga."

Den reaktionen fick jag när jag berättade att jag skulle skaffa rasen. Men när de väl har träffat min Pumi så har de ändrat uppfattning. De har gått ifrån "De är så vaktiga, skygga och skälliga" till "Åå han är så söt att jag smäller av"


Pumin har lätt till skall då de är "kroppsvallare" och driver fram fåren med hjälp utav sitt skall.
De har/ håller på att användas även till vildsvinsjakt och där behöver man en tuff hund som klarar av det. Skadedjur har Pumin också använts till nere i Ungern, där rasen kommer ifrån.
Därför mår den bäst att både ha fysisk och mental träning och säger inte heller nej till att vara mycket ute i naturen.
Pälsen gör att Pumin klarar av värme och kyla bra och behöver inget täcke när det är kallt ute, bara när de ska sitta stilla.
Pälsen kammas och man klipper pälsen med sax.
De är en allergifri ras, fast det beror på om man är allergisk mot om hunden har mjäll eller hundens saliv.

En Pumi vill gärna vara med, och tycker inte om att vara ensam.

Pumin passar en sådan som är lika snabb i huvudet som en Pumi själv är. Då de gärna tar egna initiativ, och det kan gå riktigt fort. Men inomhus så har den enklare till att koppla av, det är lite svårare ute då de finner att det är så roligt utomhus. Oftast har Pumin något för sig och man måste ha ett sinne för humor om man har en Pumi då de är otroligt uppfinningsrika.
En Pumi kan vara avvaktande vid ett första möte, men den ska inte vara otrevlig. En Pumi ska vara framåt, modig, lekfull och självklart, hanterbar.

Har du tid och tålamod för?
• En hund som har lätt till skall.
• Pälsvården
• Långa promenader
• Ett aktivt hundliv så som någon aktivitet tillsammans, och då inte bara på Söndagar.
• Att ha en hund mycket vid din sida
• Att hjälpa din hund att varva ner när den behöver

Då är du en lämplig Pumiägare.

Likes

Comments